Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Κορυφαίος πολιτικός της Ευρώπης ο "αταλάντευτος" Αντώνης Σαμαράς!

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Φαίνεται πως οι Γερμανοί εκτιμούν περισσότερο τα σκληρά μέτρα που πέρασε o πρωθυπουργός...
«Πολιτικό της Χρονιάς» για το 2012 ανακήρυξε η μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική, οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά!

Φαίνεται πως οι Γερμανοί εκτιμούν περισσότερο τα σκληρά μέτρα που πέρασε και την επιμονή του στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος...

Σε άρθρο της, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο, η Handelsblatt αναφέρεται στην πολιτική που έχει ακολουθήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός και στηρίζει την άποψή της επικαλούμενη και δηλώσεις του πρώην Γερμανού πολιτικού Χανς Ντίτριχ Γκένσερ.




Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει ακόμα πως στις δύσκολες στιγμές αντελήφθη τι απαιτούσε το συμφέρον της χώρας του και ανταποκρίθηκε στην πρόκληση.


"Ο Αταλάντευτος"

Σύμφωνα με το Deutsche Welle, στο σχόλιο που υπογράφει ο Γερμανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, με τίτλο «ο αταλάντευτος», σημειώνεται ότι «η πρόκληση για τον Αντώνη Σαμαρά ήταν να μιλήσει ανοιχτά για τα δικά του αλλά και τα ελληνικά λάθη του παρελθόντος και να αποδεχθεί τις απαιτούμενες συνέπειες» .

«Η πρόκληση για τον Αντώνη Σαμαρά ήταν να μιλήσει ανοιχτά για τα δικά του αλλά και τα ελληνικά λάθη του παρελθόντος και να αποδεχθεί τις απαιτούμενες συνέπειες. Η σαφήνεια των θέσεών του και η ικανότητά του να επιβάλει αυτές τις θέσεις, δημιούργησαν τη βάση εμπιστοσύνης που απαιτούσε η απόφαση των ευρωπαίων εταίρων για το πακέτο διάσωσης, το εύρος του οποίου δεν θα μπορούσε να το διανοηθεί κανείς πριν από μερικά χρόνια» σημειώνει ο Χανς-Ντίντριχ Γκένσερ.

«Σε εκείνες τις στιγμές της ευθύνης ο πολιτικός, που στο παρελθόν άσκησε πολεμική στα άκρως αναγκαία μέτρα λιτότητας, μετεξελίχθηκε σε έναν πολιτικό που αντελήφθη τι απαιτούσε το συμφέρον της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη θέση» γράφει ο Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ συνεχίζει: «Ο Αντώνης Σαμαράς κατέδειξε τι σημαίνει για μία χώρα να έχει στη ηγεσία της μια προσωπικότητα που μπορεί να αναγνωρίσει τον σωστό δρόμο σε μια απέλπιδα κατάσταση και να διανύσει αυτόν τον δρόμο ενάντια σε όλες τις αντιστάσεις».

Σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται ότι «ο Σαμαράς αντιστάθηκε στον πειρασμό να δείξει τους άλλους με το δάχτυλο. Προτίμησε να θέσει το δάχτυλο στην πληγή της εσφαλμένης ελληνικής πολιτικής του παρελθόντος. Αυτό του προσέδωσε τον σεβασμό του λαού του, ο οποίος διανύει μαζί του τον δύσβατο δρόμο μιας νέας αρχής. Δεν είναι λιγότερο σημαντικός ο σεβασμός που απέσπασε από τους ευρωπαίους ομολόγους του με το θάρρος του και την ικανότητά του να επιβάλλεται. Και εδώ εντοπίζεται η πηγή της εμπιστοσύνης που του δείχνουν όλοι στην ΕΕ».

Τέλος, ο κ. Γκένσερ δεν πιστεύει ότι τα δύσκολα πέρασαν. «Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στον πολιτικό του βίο βίωσε τι σημαίνουν ήττες, αλλά έμαθε ότι αυτές συνιστούν ευκαιρία για μια νέα αρχή, θα έχει συνειδητοποιήσει ότι η ανασυγκρότηση της χώρας απαιτεί ακόμη μεγάλες δοκιμασίες για τους πολίτες του λίκνου της δημοκρατίας». 

«Και αυτό ισχύει κυρίως για την προσωπικότητα που ηγείται» , διευκρινίζει ο Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ και καταλήγει: «Όποιος τον έχει γνωρίσει (τον Αντώνη Σαμαρά) είναι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρει.» 

Από ...... epikaira

Διαφθορά και φοροδιαφυγή: Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Μόνο στα λόγια η κυβέρνηση και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι κάνουν λόγο για πάταξης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Στην πραγματικότητα καμία πρωτοβουλία δεν έχει αναλάβει η τρικομματική κυβέρνηση για τα φαινόμενα διαφθοράς που ταλανίζουν την ελληνική διοίκηση ενώ η φοροδιαφυγή παραμένει εθνικό σπορ χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι και με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αυτή θα παταχθεί.

Τρίζουν τα δόντια
Οπως έχει γράψει επανειλλημμένως το iefimerida.gr οι δανειστές έχουν τρίξει τα δόντια στην κυβέρνηση και επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να γίνουν ταχύτατα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Η Ανγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Πιέρ Μοσκοβισί και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν θέσει επιτακτικά το ζήτημα της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής στις επαφές τους με την ελληνική ηγεσία, χωρίς να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Στο τελευταίο Eurogroup έγιναν αυστηρές συστάσεις στον Γιάννη Στουρνάρα αλλά οι προσπάθειες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Εκθεση ΔΝΤ με αυστηρές συστάσεις
Τα Νέα αποκαλύπτουν σήμερα έκθεση του ΔΝΤ στην οποία γίνεται σειρά συστάσεων προς την Ελλάδα για τη φορολογική μεταρρύμιση και τη διαφθορά. Η Τρόικα δεν μασάει τα λόγια της.
«Η διαφθορά εξακολουθεί να διαπερνά τον διοικητικό μηχανισμό» αναφέρει η Εκθεση η οποία ρίχνει ευθύνες στην κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής βούλησης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι υπήρξε «περιορισμένη πολιτική υποστήριξη».
Το ΔΝΤ επικαλείται τη Γεωργία και την Βουλγαρία οι οποίες θεωρούνται επιτυχημένα παραδείγματα καταπολέμησης της διαφθοράς και τονίζεται ότι η Βουλγαρία με την πάταξη της φοροδιαφυγής κατόρθωσε να αυξήσει τα έσοδά της κατά 4%.
Διαφθορά και εφοριακοί
Εμφαση δίνεται στην Εκθεση του ΔΝΤ και στην διαφθορά των ΔΟΥ και των στελεχών που την απαρτίζουν. Η Τρόικα κάνει αυστηρές συστάσεις και ζητά από την κυβέρνηση να ελέγχει συστηματικά τα περιουσιακά στοιχεία των εφοριακών, να τους μετακινεί συνέχεια για να μην αναπτύσσονται πελατειακές σχέσεις, να συστήσει μια Ομάδα Δράσης για τη διαφθορά, να απλοποιήσει τη νομοθεσία και να προστατεύσει τους πολίτες που καταγγέλουν φαινόμενα διαφθοράς.
Ωστόσο το προχθεσινό παράδειγμα του «ξηλώματος» των 165 εφοριακών, το οποίο αποφάσισε αιφνιδιαστικά ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και το οποίο κατέληξε σε απόλυτη ήττα της κυβέρνησης και αναδίπλωση αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κυβερνητική βούληση για πάταξη της διαφθοράς.
Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε εναντίον της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών θέλοντας να διατηρήσει τα προνόμια των εφοριακών που το ίδιο είχε προάγει στις εν λόγω θέσεις αδιαφορώντας για το μήνυμα που εκπέμπει στους πολίτες αλλά και στους εταίρους δανειστές. Με το δήθεν επιχείρημα της αξιολόγησης των προϊσταμένων των ΔΟΥ το ΠΑΣΟΚ επέμεινε να διατηρήσει τους κομματικούς εκλεκτούς στη θέση τους και απείλησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λέγοντας «αυτό δεν θα περάσει έτσι»!

Φορολογικά δικαστήρια και ...ναυάγιο
Αλλά και η ιδέα την οποία αποκάλυψε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι θα ιδρυθούν φορολογικά δικαστήρια για να αντιμετωπίσει το βουνό των 170.000 εκκρεμών υποθέσεων φορολογικού ενδιαφέροντος που εκκρεμούν δείχνει να μη βρίσκει ανταπόκριση στην Ενωση Δικαστών.
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Διοικητικών Δικαστών έσπευσε χθες να εκφράσει τη «μεγάλη έκπληξή της» για «τα σχέδια» του υπουργού Οικονομικών να ιδρύσει φορολογικά δικαστήρια, προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, τα Διοικητικά Δικαστήρια είναι μια εξέλιξη των παλαιών Φορολογικών Δικαστηρίων και επισημαίνεται: «Για οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο απονομής της φορολογικής Δικαιοσύνης απαιτείται προηγούμενη τροποποίηση του Συντάγματος, τη σκοπιμότητα της οποίας δεν κατανοούμε».
Η Ένωση υπογραμμίζει ότι έχουν αναπτυχθεί στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια τη δεκαετία 2000- 2010. Και προσθέτει, ότι τη δεκαετία αυτή «χτίστηκε» το πρόβλημα που σήμερα με έκπληξη διαπιστώνει ο κ. υπουργός».
Σύμφωνα με τους διοικητικούς δικαστές, «μεταξύ των πολλών γενεσιουργών αιτίων του φαινομένου αυτού (σ.σ.: της καθυστέρησης) περιλαμβάνονται, η, με γεωμετρική πρόοδο, αυξανόμενη και σχεδόν πάντα αποσπασματική φορολογική νομοθεσία, καθώς και η απροθυμία της φορολογικής διοίκησης, ως προς την αποτροπή της δημιουργίας φορολογικών διαφορών, ακόμα και για μικρού αντικειμένου υποθέσεις, οι οποίες σωρεύονται ανενδοίαστα στον υφιστάμενο φόρτο των δικαστηρίων και για τις οποίες εξαντλούνται -άσκοπα- από πλευράς διοίκησης όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα, ενώ υπάρχει για τα σχετικά θέματα παγιωμένη νομολογία».

Εφορίες και διαφθορά
Η Εκθεση του ΔΝΤ δίνει μεγάλη έμφαση και στη διαφθορά που εμφανίζεται στις εφορίες. Επισημαίνει ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων η οποία είχε δημιουργηθεί για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς και έχει συσταθεί από το 2011 για να διερευνά τους διεφθαρμένους εφοριακούς δεν απέδωσε αποτελέσματα. Αντί των 200 εφοριακών που έπρεπε να ελεγχθούν για ύποπτα περιουσιακά στοιχεία θα φτάσει φέτος μόνο τους 50.
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι και η υπηρεσία Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου που συστάθηκε πρόσφατα δεν έχει ακόμη στελεχωθεί. Αναφέρει επίσης ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα Συμβούλιο Μεταρρυθμίσεων Κατά της Διαφθοράς υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αλλά και μια Ομάδα Δράσης κατά της Διαφθοράς που προς το παρόν μένουν στα χαρτιά.
Την ίδια ώρα το ΔΝΤ επισημαίνει ότι πρέπει να μειωθεί η επαφή των εφόρων με τους πολίτες ενώ τονίζει ότι ο αριθμός των ΔΟΥ θα έπρεπε να είχε μειωθεί από 331 σε 80 ως το τέλος του 2012 αλλά στην πραγματικότητα έκλεισαν μόνο 50 εφορίες.

Από ........  iefimerida

Αποστάσεις Μπακογιάννη από το φορολογικό

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Έσπασε η Ντόρα τη σιωπή της ασκώντας αυστηρή κριτική
 
Σαφείς αποστάσεις από το φορολογικό νομοσχέδιο πήρε η Ντόρα Μπακογιάνη χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα το υπερψηφίσει. «Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί σαφώς ένα πρώτο βήμα προς την απαραίτητη φορολογική μεταρρύθμιση. 

Θα μου επιτρέψετε όμως να το χαρακτηρίσω άτολμο και σίγουρα ένα σχέδιο νόμου που δεν αντιλαμβάνεται πλήρως και τις ανάγκες της κοινωνίας και ιδιαίτερα τη σημερινή κρίσιμη συγκυρία και την πίεση χρόνου» είπε χαρακτηριστικά.

Η Ντόρα Μπακογιάννη από την στιγμή που επέστρεψε στην ΝΔ προτίμησε να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο ήταν παρούσα σε όλες τις κοινοβουλευτικές δραστηριότητες αλλά και στις κρίσιμες ψηφοφορίες. 

Παράλληλα μίλησε σε πολλά διεθνή φόρουμ στηρίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης για έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η ομιλία της στην αρμόδια επιτροπή της βουλής χαρακτηρίστηκε από βουλευτές της ΝΔ ως μία νέα αρχή για την βουλευτή επικρατείας του κόμματος.


Από ........ parapolitika

Σαμαράς στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: «Όχι σε ανασχηματισμό και εκλογές»

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Διαψεύσει τα σενάρια ανασχηματισμού ο Πρωθυπουργός και περνάει σε σημαντικές ανακοινώσεις μέσα από την αποκαλυπτική συνέντευξή του στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κανένα νέο μέτρο δεν θα ληφθεί, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Παραπολιτικά".
Ο κ. Σαμαράς βάζει τέλος στα σενάρια ανασχηματισμού, καθώς σημειώνει ότι "δεν βρίσκεται πολύ κοντά", ενώ αποκλείει και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι προσπαθεί να κλείσει και τη συζήτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου.

"Μια τέτοια συζήτηση θα δημιουργούσε σε λάθος στιγμή και χωρίς λόγο, προεκλογικό κλίμα, πράγμα που δεν είναι στις προθέσεις κανενός", λέει χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι μόλις αρχίσει να σταθεροποιείται η οικονομία και να αποκαθίσταται η αίσθηση της ελπίδας, τα άκρα θα υποχωρήσουν.
"Κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τον κόσμο στην απελπισία. Ήδη όμως χάνουν έδαφος" τονίζει ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέσα στο 2013 θα δούμε τις πρώτες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς απομακρύνεται η "δραχμοφοβία".
Σε ερώτηση για το φορολογικό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για 4 άξονες, που καθορίζουν τη στρατηγική της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η ελάφρυνση όσων έχουν εισόδημα μέχρι 23.000 ατομικό εισόδημα, η προσέλκυση επενδύσεων, η πάταξη της φοροδιαφυγής και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Περισσότερες αποκαλύψεις από την συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ σήμερα Παρασκευή

Μεγάλη δημοσκόπηση Newsit: Στάσιμος αλλά πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ - Χαμηλές συσπειρώσεις των κομμάτων - Μόνο η Χρυσή Αυγή εμφανίζει δυναμική

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


- 22,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 20,7% για τη ΝΔ
- Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 10,2%
- Κοντά στα δυο μεγάλα κόμματα το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου
- Ανύπαρκτο το ΠΑΣΟΚ στο λεκανοπέδιο
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ NEWSIT

Εντυπωσιακά σε πολιτικό επίπεδο είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Alco για το Newsit καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν δείχνει να καρπώνεται την λαϊκή αγανάκτηση για τα νεα επώδυνα μέτρα που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται.

Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν εμφανίζει την δυναμική που θα περίμενε κανείς απέναντι σε μια τροκομματική κυβέρνηση με τα 2 από τα τρία κόμματα τραυματισμένα και αποδυναμωμένα (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ).

Αυτό που αποκαλύπτει η δημοσκόπηση είναι μια αντιστροφή της τάσης ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δείχνει να είναι "κολλημένος" στο 22,3% και τη ΝΔ να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής την στιγμή που είναι εκείνη που πρωτοστατεί στην εφαρμογή των μέτρων σκληρής λιτότητας με μειώσεις μισθών και συντάξεων που θα έρθουν, με τους πολίτες να μην μπορούν καν να αντιμετωπίσουν τον σκληρό Χειμώνα που διανύουμε και με την αγορά να βλέπει με το κυάλι την περιβόητη ανάπτυξη.

Η δημοσκόπηση της Alco για το Newsit έγινε από τις 11 έως τις 14 Δεκεμβρίου, ενώ είχε εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης.

Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να παρουσιάζει μια δυναμική και να "ενσωματώνει" μεγάλος μέρος της λαϊκής οργής. Αυτό φαίνεται και από τις μετακινήσεις ψηφοφόρων από κόμματα που δεν έχουν καμία ιδεολογική συγγένεια με το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ 22,3%
ΝΔ 20,7%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 10,2%
ΠΑΣΟΚ 5,3%
ΑΝ. ΕΛΛΗΝΕΣ 4,5%
ΚΚΕ 4,3%
ΔΗΜΑΡ 4,1%
ΑΛΛΟ 5,5%
ΛΕΥΚΟ 4,3%
ΑΠΟΧΗ 9,1%
ΔΞ 9,7%




Στις συσπειρώσεις, εκτός της Χρυσής Αυγής που αγγίζει το 90% όλα τα άλλα κόμματα έχουν απογοητευτικά ποσοστά.
Εντυπωσιακές όμως είναι οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων.

Η ΝΔ , χάνει 8,3% των ψηφοφόρων της από την Χρυσή Αυγή και ένα ποσοστό μόλις 1,7% μετακινείται στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ένα μεγάλο ποσοστό που αγγίζει το 9,7% όχι προς κάποιο άλλο κόμμα αλλά πηγαίνουν στην δεξαμενή των αναποφάσιστων.
Το ΠΑΣΟΚ, χάνει από παντού! 4,5% μετακινείται στην Χρυσή Αυγή, 4,2% στον ΣΥΡΙΖΑ, 3,4% στην ΔΗΜΑΡ, 2,9% στη ΝΔ.
Η ΔΗΜΑΡ χάνει μεγάλο ποσοστό που φτάνει το 11,5% προς τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες χάνουν 8,5% που μετακινείται προς την Χρυσή Αυγή, 6,5% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 6% στη ΝΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ NEWSIT

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com