Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Στήν Αθήνα ο Δήμαρχος κ. Τετριμίδας για την αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών των Καμένων Βούρλων και την προσέλκυση επενδυτών


Αναρτήθηκε από .....  energoipoliteskv.blogspot.com


Από .....  Εφημερίδα '' Ημέρα"

Ροκανίζει Σαμαρά ο Στυλιανίδης

Αναρτήθηκε από .... energoipoliteskv.blogspot.com

Χθες ήταν η πρώτη φορά στη διάρκεια του βίου αυτής της κυβέρνησης που ένας υπουργός βγήκε τόσο ανοιχτά εναντίον ενός άλλου υπουργού. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης βγήκε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του και χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του Στουρνάρα να αποσύρει τη διάταξη για το φόρο πολυτελείας στα σκάφη. «Αυτό εμένα με προσβάλλει» είπε χαρακτηριστικά.

Ανεξάρτητα από τους χειρισμούς του Στουρνάρα που πράγματι ήταν ατυχείς και τα μπάλωσε όπως – όπως με το «τέλος πλεύσης» που θα επιβληθεί τελικά, το ερώτημα είναι γιατί ο Στυλιανίδης αισθάνθηκε ξαφνικά την ανάγκη να επιτεθεί με τόση σφοδρότητα στον Υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής του; Ενοχλήθηκε μόνο από το γεγονός ότι δόθηκε η εντύπωση πως θα... 

http://rizopoulospost.com/rokanizei-samara-o-stylianidis/#axzz2IC7MM0Cb

Από ....... press-gr

Ποιο μοντέλο Ανάπτυξης θέλουμε για την Ελλάδα;

Αναρτήθηκε από .... energoipoliteskv.blogspot.com

Στην πρόσφατη ομιλία στο ΙΟΒΕ ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας ανέπτυξε εν συντομία την “Ελλάδα του αύριο”, “την οικονομικά αυτοδύναμη Ελλάδα που θα είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας“, την οποία σκιαγράφησε ως εξής:
1. Η χώρα να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη συμμετέχοντας όχι μόνο στη διακίνηση αλλά και στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων.
2. Η ελληνόκτητη ναυτιλία να συνδράμει τα μέγιστα, στην έξοδο της χώρας από την ύφεση.
3. Η Ελλάδα να αναβαθμίσει το ρόλο της στην παγκόσμια διακίνηση και εμπορεία αγαθών.
4. Η χώρα θα κάνει άλματα στην επισκεψιμότητα της αν επιτρέψει στην Τουριστική Βιομηχανία να επεκταθεί.
5. Το νέο, υγιές και επαρκώς κεφαλαιοποιημένο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που θεμελιώνεται τη στιγμή αυτή, να συνδράμει σημαντικά στη αναπτυξιακή πορεία τα επόμενα χρόνια.
6. Ο αγροτικός τομέας και η βιομηχανία τροφίμων και ποτών της χώρας να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια.
7. Οι ελληνικές εταιρείες που εξειδικεύονται στην πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες να αποκτήσουν διεθνή επέκταση.
8. Η οικονομική μας διπλωματία και γενικότερα οι διεθνείς σχέσεις να συνδράμουν στην προσέλκυση επενδυτών
Το θέμα είναι τεράστιο για να περάσει – όπως πέρασε – σε μονόστηλα εφημερίδων. Επειδή ουσιαστικά αφορά ποιά Ελλάδα θέλουμε και με ποιό μοντέλο παραγωγικής και κοινωνικής ανάπτυξης θα το επιτύχουμε.
Και επειδή ένα χρόνο τώρα στο antinews «κάψαμε» ουκ ολίγα πληκτρολόγια προτείνοντας ανάμεσα στα άλλα και θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της χώρας και τους πυλώνες στους οποίους θα μπορούσε αυτή να στηριχθεί για να γίνει πραγματικότητα, ας προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε με λίγα λόγια και πολλές υποσημειώσεις σε ποια Ελλάδα θα θέλαμε κι εμείς να ζούμε στο άμεσο μέλλον.
Αρχικά, ας συνοψίσουμε τους οικονομικούς τομείς στους οποίους πιστεύουμε πως η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσε άμεσα να εκμεταλλευτεί.
Συγκριτικά Πλεονεκτήματα της Χώρας
Α. Πρωτογενής Τομέας – Μεταποίηση
Αγροτική Παραγωγή – Κτηνοτροφία – Ορυκτός Πλούτος – Ενέργεια.
Οι στόχοι στην αγροτική παραγωγή θα πρέπει να είναι τόσο η εσωτερική αγορά, με προϊόντα πρώτης ανάγκης για τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού, όσο και οι εξαγωγές με την πρόκριση παραγωγής διατροφικών προϊόντων «μπουτίκ» υψηλής προστιθέμενης αξίας. Μια παραγωγή που ευνοείται απόλυτα από τις εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα προϊόντα στα οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να είμαστε ηγέτες στην παγκόσμια αγορά:  κομπόστα (είμαστε ήδη!), λάδι, ελιές, τυρί φέτα (ελλειμματική η παγκόσμια αγορά σε ποσοστό περίπου 90%!), κηπευτικά, κρασί, φρούτα, αρωματικά βότανα, σιμιγδάλι – ζυμαρικά, βιολογικά προϊόντα.
Στην Κτηνοτροφία, στόχος θα πρέπει να είναι η καθετοποίηση των μονάδων, ο γενετικός εμπλουτισμός του ζωικού κεφαλαίου και η εξισορρόπηση τελικά του αρνητικού ισοζυγίου στο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Μεγίστης σπουδαιότητας είναι η αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος ως πρώτη ύλη για παραγωγή φέτας και ο αποχαρακτηρισμός πολλών εκτάσεων που θεωρούνται δασικές χωρίς να είναι, για την δημιουργία βοσκοτόπων.
Στο πεδίο του Ορυκτού Πλούτου και της Ενέργειας, οι κινήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές και αποδοτικές. Τα μεταλλεία – ορυχεία και η εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, πρέπει να δίνονται σε ιδιώτες με καθαρές και σαφείς συμβάσεις τόσο κατά την διάρκεια της παραγωγής όσο και για τους όρους αποκατάστασης μετά το πέρας της απόληψης του χρήσιμου κοιτάσματος. Η φτηνή Ενέργεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη (δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς φθηνή και άφθονη Ενέργεια) και η χώρα μας έχει και μπορεί να αποκτήσει στο μέλλον και άλλες πλούσιες πηγές για την παραγωγή της.
Β. Υπηρεσίες
Τουρισμός – Ναυτιλία – Μεταφορές
Ο Τουρισμός και η Ναυτιλία αποτελούν ήδη την «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Πρέπει να στηριχθούν στην κατεύθυνση της υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και του ανοίγματος του «τουριστικού παραθύρου» σε δωδεκάμηνη βάση με την προσέλκυση και άλλων κατηγοριών τουριστών (θρησκευτικός, χειμερινός, συνεδριακός, ιατρικός τουρισμός). Τα προαπαιτούμενα τα διαθέτει η χώρα σε αφθονία, εκείνο που χρειάζεται είναι σωστή προβολή και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Πρέπει να πάψουμε να μετράμε «κεφάλια» και να μετράμε «κατά κεφαλή κατανάλωση» στον τομέα του Τουρισμού.
Στις Μεταφορές και τα Logistics, μπορούμε να γίνουμε η κύρια πύλη των προϊόντων της Αφρικής και της Ασίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λιμάνια έχουμε, οδικό δίκτυο αποκτήσαμε, αεροδρόμια υπάρχουν. Η πρόσφατη συμφωνία Cosco – HP δείχνει σε αυτόν τον τομέα τον δρόμο.
Γ. Καινοτομία
Πληροφορική – Πατέντες – Μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας
Υπό προϋποθέσεις, η χώρα μας μπορεί να μετατραπεί σε Silicon Valley της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαθέτουμε όλα τα προαπαιτούμενα (ειδικευμένους επιστήμονες, κλίμα, υποδομές) προς αυτή την κατεύθυνση. Οι προσπάθειες δεν λείπουν στον τομέα, οι εταιρείες που δημιουργούνται συνήθως είναι χαμηλού αρχικού κεφαλαίου και υψηλού ρυθμού μεγέθυνσης (startup companies). Το μοντέλο αυτό των ταχέως αναπτυσσόμενων εταιρειών πιστεύω πως ταιριάζει στην χώρα μας όχι μόνο για εταιρείες τεχνολογικής αιχμής και ΤΠΕ αλλά και στους άλλους τομείς όπου η χώρα υπερέχει συγκριτικά (κυρίως τουρισμό και εξειδικευμένη γεωργική παραγωγή και μεταποίησή της).
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ
Για να υπάρξει πρόοδος στους τομείς που αναφέραμε αλλά και σε άλλους που παραλείψαμε, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει προηγουμένως να διορθωθούν ή να αλλάξουν.
Α. Υγιές Τραπεζικό Σύστημα
Υγιές Τραπεζικό Σύστημα σημαίνει με λίγα λόγια:
Χρηματοδοτήσεις με Επιχειρηματικά Κριτήρια
Σύγχρονα Εργαλεία στην Αγορά (φάκτοριν, κατάργηση των μεταχρονολογημένων επιταγών,κ.α.)
Κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών (με την ανακεφαλαιοποίηση θα είναι γεγονός σε κάποιο βαθμό, η επιστροφή των καταθέσεων θα βοηθήσει αφάνταστα).
Β. Δίκαιος και Μόνιμος Φορολογικός Νόμος 
Μεγάλη συζήτηση, που υπερβαίνει την παρούσα ανάλυση. Οπωσδήποτε πάντως προϋποτίθεται  η πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας, που νοθεύουν ανεξέλεγκτα τον υγιή ανταγωνισμό, που αποτελεί την βάση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Αναμένουμε το νέο «ανοιξιάτικο» νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για να εκφέρουμε την γνώμη μας.
Γ. Μικρός, ευέλικτος και αποδοτικός Δημόσιος Τομέας
Είναι ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθούν οι δύο μεγαλύτεροι εχθροί της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας η Διαφθορά και η Γραφειοκρατία. Όσο αυτοί οι δύο «καρκίνοι» της οικονομίας μας δεν θεραπεύονται, ανάπτυξη δεν πρόκειται να δει η χώρα.
Υπάρχουν σημάδια πως το κλίμα στην οικονομία πάει να αλλάξει. Ένα από τα σπουδαιότερα είναι η άνοδος του «δείκτη επιχειρηματικότητας» κατά πέντε μονάδες και η προσέγγισή του με το μέσο δείκτη της Ευρωζώνης σχεδόν στις τρεις μονάδες διαφορά (84 έναντι 87) όταν στην αρχή του 2010 και κυρίως κατά το 2011 η διαφορά ήταν πολλαπλάσια. Η αύξηση των εξαγωγών (13% περίπου, πρώτοι στην Ευρωζώνη και δεύτεροι στην ΕΕ μετά την Λετονία που πέτυχε αύξηση 15%).
Όλα αυτά είναι ενθαρρυντικά σημάδια αλλά δεν παύουν να είναι απλοί αριθμοί. Κατά την γνώμη μου, κύριο μέλημα της κυβέρνησης εκτός των αριθμών θα πρέπει να είναι οι άνθρωποι. Η αλήθεια είναι, πως όταν υπάρχει βελτίωση των αριθμών υπάρχει και καλυτέρευση στην οικονομία των απλών νοικοκυριών, δηλαδή των ανθρώπων. Συνήθως όμως υπάρχει μια διαφορά φάσης ως προς αυτό, που στην ακραία κατάσταση που βρίσκεται αυτή την στιγμή η ελληνική κοινωνία και κυρίως το πιο ευαίσθητο κομμάτι της (άνεργοι, άποροι, ανάπηροι, μονογονεϊκές οικογένειες, κλπ), μπορεί να αποβεί μοιραία για κάποιους από τους συνανθρώπους μας. Άκουσα τον ΥΠΟΙΚ να λέει πως τα πρώτα κονδύλια που θα «περισσέψουν» από το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα για τον χρόνο που διανύουμε θα προτείνει να διατεθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζω αυτό να γίνει πραγματικότητα και κυρίως ελπίζω να υπάρξει επιτέλους αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο η χώρα περιμένει τρία χρόνια τώρα με την ανάσα κομμένη ως μάννα εξ ουρανού.

Akenaton 
Από ..... Antinews

Κύμα φυγής από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα –Τρέχουν να προλάβουν τις συντάξεις

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας και οι αλλαγές που έρχονται στο συνταξιοδοτικό έχουν προκαλέσει κύμα φυγής στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Οι αριθμοί δείχνουν εξάλλου δείχνουν την αύξηση τους κύματος συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με την Καθημερινή στο ΙΚΑ, το 2011 οι συνταξιοδοτήσεις ανήλθαν σε 39.000, ενώ για το 2012 αναμένεται να υπερβούν τις 50.000. Ετσι, στο τέλος του περασμένου έτους, στο ΙΚΑ εκκρεμούσαν 85.333 αιτήσεις για κύρια σύνταξη και 71.000 για επικουρικές.
Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, από 15.928 το 2009, ανήλθαν σε 33. 928 το 2010 και σε 28.480 το 2011.
Ωστόσο λόγω της μαζικής εξόδου στη συνταξιοδότηση δημιουργείται αυξάνεται και ο χρόνος αναμονής για την παροχή της σύνταξης. Στο ΙΚΑ κυμαίνεται από 11 μήνες έως και 2 χρόνια (στην περιοχή της διαδοχικής ασφάλισης), στα επικουρικά μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 3 χρόνια.

Από ......  iefimerida

Η κυβέρνηση κατηγορείται για τερτίπια και κουκούλωμα στη λίστα Λαγκάρντ

Αναρτήθηκε από .... energoipoliteskv.blogspot.com


Ξεκινάει σήμερα στις 10 το πρωί 17 Ιανουαρίου η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για την παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή όσων πολιτικών προσώπων ευθύνονται για τη λίστα Λαγκάρντ. Τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση συμφώνησαν να διενεργηθούν τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες, όσες και οι προτάσεις παραπομπής που έχουν κατατεθεί και να στηθούν επτά κάλπες, βάσει του αριθμού των προσώπων και των τριών προτάσεων αθροιστικά.
Συγκεκριμένα, η εκδοχή που προκρίθηκε και θα τεθεί προς τελική έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής με την έναρξη της συνεδρίασης στις 10.00 το πρωί είναι να γίνουν διαδοχικές ψηφοφορίες με την εξής σειρά: η πρώτη για την τρικομματική πρόταση με μια κάλπη για τον παραπεμπόμενο πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Αφού γίνει η καταμέτρηση και η ανακοίνωση του αποτελέσματος, θα γίνει η δεύτερη ψηφοφορία επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, με δυο κάλπες, όσα και τα πρόσωπα που παραπέμπονται σε προανακριτική επιτροπή, δηλαδή οι κκ. Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος. Αφού ανακοινωθεί και αυτό το αποτέλεσμα θα γίνει η τρίτη ψηφοφορία με τέσσερις κάλπες, όσα και τα πρόσωπα που επιδιώκουν να παραπέμψουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με την στήριξη της «Χρυσής Αυγής» δηλαδή τους Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο.
Μακρές διαβουλεύσεις
Το θέμα για τον τρόπο που θα στηθούν οι κάλπες συζητούσε πό το μεσημέρι της Τετάρτης η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Αρχικά οι πληροφορίες έφεραν ως επικρατέστερη την λύση των τριών καλπών, όσες και οι προτάσεις των κομμάτων για την προανακριτική επιτροπή, με τρία ψηφοδέλτια, ένα για κάθε κάλπη, με τα ονόματα και τα υπό διερεύνηση αδικήματα των πολιτικών προσώπων υπό παραπομπή, δίχως μάλιστα να προβλέπεται η υποχρέωση των βουλευτών να προσέλθουν και στις τρεις κάλπες.
Μάλιστα, πληροφορίες έφεραν τους βουλευτές των τριών κομμάτων να προσανατολίζονται στην αποχώρησή τους μετά την ψηφοφορία επί της δικής τους κοινής πρότασης ώστε αφ' ενός να αποφευχθούν τυχόν διαρροές και αφ' ετέρου να διαχωρίσουν με τον τρόπο αυτό την θέση τους από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Αργότερα, πηγές από τη ΝΔ ανέφεραν ότι «δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία για αποχώρηση» μεταξύ των τριών κομμάτων, ενώ έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «θέμα αποχώρησης της ΝΔ δεν υπάρχει». Την τελική της στάση θα καθορίσει η ΔΗΜΑΡ μια ώρα πριν την έναρξη της Ολομέλειας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας
Διάβημα Τσίπρα προς Μεϊμαράκη
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την διαφωνία του για την διαδικασία που επελέγη και την οποία αποδίδει ευθέως στον ΠΑΣΟΚ. Έτσι, με διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Μεϊμαράκη, τον οποίο επισκέφθηκαν οι κκ. Τσίπρας, Δραγασάκης, Λαφαζάνης και Δημήτρης Παπαδημούλης, διατύπωσαν τη διαφωνία τους προειδοποιώντας ότι προκύπτουν κίνδυνοι όσον αφορά την διασφάλιση της μυστικότητας της ψηφοφορίας.
Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να στηθούν επτά κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «διαδικασία αλαλούμ που φανερώνει πανικό αλλά και φόβο μπροστά στην ελεύθερη έκφραση των βουλευτών».
Επίθεση Τσίπρα στον Σαμαρά
Όπως επισημαίνεται μάλιστα «αναδεικνύεται η πρόθεση της κυβέρνησης και του κ. Αντώνη Σαμαρά προσωπικά, να κάνει τα πάντα ώστε να συγκαλυφθεί η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, μέσω της έμπρακτης αλληλεγγύης του προς το πρόσωπο του κ Βενιζέλου». «Πρόκειται για έναν παραλογισμό έξω από το πνεύμα και το γράμμα του Κανονισμού της Βουλής. Τελικώς, όσο αυξάνει ο αριθμός των καλπών, τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας και το στίγμα των προθέσεών του όσον αφορά την στάση που θα τηρήσει στην συνεδρίαση της Βουλής, η οποία αναμένεται θυελλώδης.
Σε καυστική ανακοίνωσή του, που εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης το γραφείο τύπου του κόμματος, αναφέρεται ότι «τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται μια πολυεπίπεδη κυβερνητική επίθεση αντιπερισπασμού, συνεπικουρούμενη από μερίδα των ΜΜΕ.
Στόχος, η συγκάλυψη των καταστροφικών κοινωνικών επιπτώσεων από την πολιτική των μνημονίων, η υλοποίηση των νέων μνημονιακών δεσμεύσεων, καθώς και η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Η κυβέρνηση, επενδύει παράλληλα σε στρατηγική έντασης και στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με την αξιοποίηση των τυφλών πράξεων βίας και τρομοκρατίας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει για μία ακόμη φορά τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, κάνοντας λόγο για «κοινοβουλευτική εκτροπή». Η τακτική αυτή καταδεικνύει, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει, με κάθε κόστος για την κοινωνία, τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τις επιταγές του μνημονίου. Την ίδια στιγμή, ο τρόπος ψηφοφορίας για τη λίστα Λαγκάρντ στοχεύει στη συγκράτηση των κυβερνητικών διαρροών και στο κουκούλωμα της υπόθεσης, που αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου του συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς».
Αντιδράσεις και από το ΚΚΕ
Σημειώνεται ότι έντονα αντιδρά και το ΚΚΕ το οποίο επισημαίνει ότι αν δεν στηθούν τέσσερις κάλπες, αυτό «θα σημαίνει ότι η υπόθεση με τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ οδηγείται σε κουκούλωμα». Έτσι, ο Περισσός εμμένει στην πρότασή του για τέσσερις κάλπες, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Κ.Ο. του κόμματος, το Προεδρείο της Βουλής πρέπει «έστω και τώρα να αναλάβει τις ευθύνες του» και το κάθε κόμμα ξεχωριστά «να μην συμπράξει σε αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση», η οποία, όπως υποστηρίζεται, «αποσκοπεί να ελέγξει τυχόν διαρροές και ενέχει τον κίνδυνο τελικά να μην παραπεμφθεί κανένας».
Περίσκεψη στη ΔΗΜΑΡ
Η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας βρίσκει τελικά σύμφωνη και τη ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για παραπομπή μόνον του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και να παραμείνουν εντός του κοινοβουλίου στις επόμενες δύο ψηφοφορίες. Την τελική απόφαση για τη στάση των βουλευτών του κόμματος θα λάβει σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ αποσαφηνίζουν ότι το κόμμα δεν θα αποχωρήσει από την αίθουσα του κοινοβουλίου όπως φέρεται ότι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ όταν έρθουν προς ψήφιση οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Χρυσής Αυγής-ΑΝΕΛ για παραπομπή των Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου.

Από ..... iefimerida

Κάλπη-κη ψηφοφορία για τη λίστα Λαγκάρντ – Στήνουν επτά κάλπες στη Βουλή και τη δημοκρατία στο... απόσπασμα

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

- Στις 10:00 από την Ολομέλεια θα αποφασιστεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη σύσταση της προανακριτικής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ
- Μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση δέχτηκε να στηθούν επτά κάλπες
- Το πρωί συνεδριάζει η ΔΗΜΑΡ για να καθορίσει τη στάση της
- Μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ για μυστική ψηφοφορία και τέσσερις κάλπες, μια για κάθε πρόσωπο
- Απαιτούνται 151 ψήφοι για να περάσει μια πρόταση

Κατώτεροι των περιστάσεων για άλλη μια φορά οι Έλληνες πολιτικοί, δείχνουν ξανά ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα! Τίποτα απ’ όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, από την υπομονή του κόσμου που έχει τελειώσει και έχει κουραστεί να βλέπει μπροστά στα μάτια του πολιτικά παιχνίδια.

Για άλλη μια φορά, στη Βουλή επικράτησε μπάχαλο, με τη Διάσκεψη των προέδρων να διαφωνεί και να ρίχνει το μπαλάκι επί της διαδικασίας στην Ολομέλεια. Και θα γίνει ακόμη χειρότερη η κατάσταση στην πορεία της ημέρας, αφού η ψηφοφορία για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, για το ποιος θα παραπεμφθεί σε προανακριτική, όχι απλά διχάζει, αλλά προκαλεί πόλωση...

Η κυβέρνηση λοιπόν προτείνει να γίνουν τρεις ψηφοφορίες και να στηθούν επτά κάλπες, αποδεχόμενη την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Πρόταση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου=μια κάλπη
Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου=δυο κάλπες
Πρόταση ΑΝΕΛ-Χρυσής Αυγής για παραπομπή Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου= τέσσερις κάλπες.
Σύνολο: επτά!

Πληροφορίες θέλουν το κυβερνητικό μέτωπο να σχεδιάζει αποχώρηση των βουλευτών του από την ψηφοφορία επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Είναι σκηνικό γνωστό στη Βουλή, έχει ξανατύχει να αποχωρήσουν βουλευτές από ψηφοφορία (βλ. πρόταση για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου).
Είναι και μια προσπάθεια των κομμάτων της κυβέρνησης να αποφύγουν κακοτοπιές και... αντάρτικο από βουλευτές που διαφωνούν με την επίσημη πρόταση.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν συμφωνήσει. Η ΔΗΜΑΡ αρχικά ένιψε τας χείρας της και το πρωί της Πέμπτης θα συνεδριάσει η Κ.Ο. του κόμματος για να αποφασίσει την τακτική που θα ακολουθηθεί στην Ολομέλεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να γίνει μια ψηφοφορία με τέσσερις κάλπες, μια για κάθε όνομα δηλαδή, ή εναλλακτικά μια κάλπη με τέσσερα ψηφοδέλτια προκειμένου να «χαλάσει» τα σχέδια αποχώρησης κάποιου κόμματος από τη συνεδρίαση.

Την τελική, τυπική απόφαση θα πάρει η Ολομέλεια, σε μια μη ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί μετά την έναρξη της συνεδρίασης (10 π.μ.). Θα ακολουθήσει στη συνέχεια η συζήτηση των τριών προτάσεων.

Εκεί, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η παραπομπή του οποίου θεωρείται βέβαιη. Παρών στη Βουλή θα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ δεν αποκλείεται να παραστεί και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Ο Λουκάς Παπαδήμος, θα στείλει υπόμνημα.

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή των μαραθώνιων ονομαστικών ψηφοφοριών, που θα ξεκινήσουνε κατά τις 18:00.

Από .....  newsit

Η Κ.Λαγκάρντ στους Νέους Φακέλους

Αναρτήθηκε από ....  energoipoliteskv.blogspot.com


Τα καλύτερα των δελτίων


Αναρτήθηκε από .....  energoipoliteskv.blogspot.com