Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Κατεβαίνει για περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ο Θανάσης Γιαννόπουλος ......


Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Γιαννόπουλος ανάρτησε στην σελίδα του στο Facebook δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας "ΣΕΝΤΡΑ", το οποίο αναφέρει ότι ενδιαφέρεται για την θέση του Περιφερειάρχη της Στερεάς Ελλάδας.


Πάει για την Περιφέρεια

Αποφασισμένος για υποψηφιότητα ο Θανάσης Γιαννόπουλος - Έτοιμος για Περιφερειάρχης
Θέμα χρόνου είναι πλέον να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας ο πρώην υπουργός και βουλευτής Θανάσης Γιαννόπουλος. Πυκνώνει τις επαφές όπου τους αναλύει τα δεδομένα. Εκτιμά ως πολύ θετικό το εγχείρημα αλλά ωστόσο αποφεύγει τις δημόσιες δηλώσεις. Η “σ” αποκαλύπτει ποιο ακριβώς είναι εκείνο το στοιχείο που εξώθησε τον Θανάση Γιαννόπουλο να μετακομίσει από την κεντρική πολιτική σκηνή στην Περιφέρεια. Τι επαφές και με ποιους έχει στους τέσσερις άλλους νομούς της Περιφέρειας. Τι προσδοκά και γιατί ο ίδιος θέλει να κρατηθεί μακριά από τα κόμματα


«Ο κύβος ερίφθει» υπογραμμίζει ο Θανάσης Γιαννόπουλος στους συνομιλητές του και στις συναντήσεις τις οποίες κάνει πολύ πριν τις γιορτές. Ο ίδιος φέρεται να έχει πάρει τις αποφάσεις του σε ότι αφορά την προσωπική του διαδρομή. Όπως τουλάχιστον διαμηνύει στους συνομιλητές του «η κάθοδος για την διεκδίκηση της Περιφέρειας είναι δεδομένη».


Χθες στη Στυλίδα απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του ωστόσο όμως με έξυπνο τρόπο απάντησε όταν ρωτήθηκε από την «σ» αν τελικά επιλέγει την επιστήμη ή την πολιτική. «Το 2013 ασχολούμαι με την επιστήμη. Απ’ εκεί και μετά με όλα τα άλλα….» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θανάσης Γιαννόπουλος χωρίς να αποκαλύψει όμως τα σχέδιά του. Ο ίδιος απέφυγε άλλη απάντηση ωστόσο όμως με την ίδια μέθοδο απέφυγε και κάθε διάψευση.

Η βούληση του Θανάση Γιαννόπουλου να προχωρήσει στη διεκδίκηση της Περιφέρειας από τη θέση του περιφερειάρχη στις επόμενες περιφερειακές εκλογές θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως τουλάχιστον την προσεγγίζουν οι συνομιλητές του οι οποίοι έχουν διευρύνει τη συζήτηση το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών. Ακόμη και χθες στην παρουσία του στην Στυλίδα δεν έκρυψε τις προθέσεις του με ανθρώπους που συνομιλούσαν μαζί του. Μάλιστα φαίνεται να έχει επεξεργαστεί ένα πλαίσιο και στο πολιτικό αλλά και στο επίπεδο της πολιτικής πρακτικής αφού ο ίδιος θεωρεί πλέον ότι «πολύ γρήγορα θα κινούμαστε στην Ευρώπη των Περιφερειών.

Υπάρχει αυτός ο προσανατολισμός και ουσιαστικά στις Περιφέρειες θα αποκεντρωθούν οι λειτουργίες εκτός από την καταστολή και τον στρατό» όπως χαρακτηριστικά αναλύει ο ίδιος στους συνομιλητές του. Επισημαίνει μάλιστα στις συζητήσεις του πως «τα επόμενα χρόνια οι Περιφέρειες θα έχουν όλες τις αρμοδιότητες. Δεν θα έχουν μόνο στρατό, αστυνομία και φυλακές» όπως άλλωστε ο ίδιος επιμένει στο περιβάλλον του και στους συνομιλητές του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Θανάσης Γιαννόπουλος είναι δυνατό να έχει επεξεργασθεί και μάλιστα έχει συζητήσει ευρύτατα ακόμη και για την συγκρότηση συνδυασμού.

«Δεν πρόκειται να ζητήσω τη στήριξη από κανένα κόμμα» φέρετε να δηλώνει ο ίδιος σε όλα τα επίπεδα καθώς οι κεντρικές εκτιμήσεις είναι ότι τα ίδια τα κόμματα έχουν τρομακτικά προβλήματα και δεν μπορούν να συσπειρώσουν. «Παίρνει την πρωτοβουλία μόνος του για να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης» υποστηρίζουν οι συνομιλητές του και συμπληρώνουν πως «κάνει τις επαφές του αλλά δεν πρόκειται να περιμένει να πάρει πράσινο φως από οποιοδήποτε κόμμα».

Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι το τελευταίο δίμηνο έχουν γίνει αρκετές επαφές και στους πέντε νομούς της Περιφέρειας ενώ οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τόσο ο ίδιος ο κ. Θανάσης Γιαννόπουλος όσο και οι συνεργάτες του επικοινωνούν και με παλιά στελέχη στη Φθιώτιδα στους οποίους δεν αποκαλύπτουν το σύνολο του σχεδιασμού αλλά ωστόσο κρατούν επαφές και ενημερώνουν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να μιλήσουν με τον κ. Θανάση Γιαννόπουλο.

Χθες κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Στυλίδα δεν έκρυψε τα σχέδιά του από ανθρώπους που τον ρωτούσαν, όπως επίσης το ίδιο δεν είχε κρύψει και παραμονές των Χριστουγέννων, όταν είχε επαφές στη Λαμία. Όλο το σκηνικό κινείται στην κατεύθυνση αξιοποίησης της ρευστότητας που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό και στους πέντε νομούς θεωρώντας ότι μπορεί να προσεγγίσει ένα μεγάλο μέρος τόσο του πολιτικού δυναμικού που αναζητεί τρόπο έκφρασης σ’ αυτή τη φάση και σύμφωνα με άλλες πηγές ενδεχόμενα η κίνηση να αποτελέσει και το κατεξοχήν σημείο αναφοράς για πολιτική έκφραση στελεχιακού δυναμικού που δεν θα μπορέσει να βρει δρόμο για το κοινοβούλιο. Αν και ο ίδιος αποφεύγει να οριοθετήσει τις επόμενες κινήσεις του οι πληροφορίες επιμένουν ότι έχει συνομιλήσει ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Ευρυτανία και την Εύβοια και την Βοιωτία με ένα μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού που είτε εκφράζεται στο περιφερειακό συμβούλιο είτε όχι.

Οι εκτιμήσεις από την πλευρά του Θανάση Γιαννόπουλου έτσι τουλάχιστον όπως τις έχει διατυπώσει στους συνεργάτες του είναι ότι «υπάρχουν πολλά περιθώρια και σε αυτό βοηθούν οι κινήσεις αυτονομίας που υπάρχουν σε αρκετούς νομούς όπως επίσης η σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η Περιφέρεια». Αποφεύγει την οποιαδήποτε αναφορά για τον πιθανό αντίπαλό του, όπως επίσης και για τον περιφερειάρχη. Επιμένει όμως ότι μέχρι τις εκλογές δεν θα υπάρχει κάποια ισχυρή βάση αφού πρόκειται για ένα τοπίο το οποίο είναι ιδιαίτερα ρευστό. «Τα κόμματα έτσι όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα παραπάνω για κατάρτιση ή υποστήριξη συνδυασμού για τις εκλογές στην Περιφέρεια» σημειώνει ο ίδιος ο κ. Γιαννόπουλος ο οποίος δεν αποκλείεται το αμέσως προσεχές διάστημα να προχωρήσει σε δημόσια ανακοίνωση των προθέσεών του. Ακόμη και χθες από τη Στυλίδα ο πρώην υπουργός προσδιόριζε στους συνομιλητές του ότι οι επόμενες κινήσεις του «θα πρέπει να αναμένονται πολύ σύντομα».


Τα σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο δίμηνο ο κ. Θανάσης Γιαννόπουλος έχει σειρά επαφών κυρίως στο κέντρο με διάφορα στελέχη του κεντροδεξιού χώρου. Οι πληροφορίες επιμένουν πως με βάση τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα ορισμένα από τα στελέχη αν και αναμένουν τις εξελίξεις διατηρούν όμως επαφές σε ότι αφορά την πιθανότητα κατάρτισης ενός συνδυασμού.

Οι εκτιμήσεις λοιπόν των ανθρώπων που συνομιλούν με τον κ. Θανάση Γιαννόπουλο βλέπουν μια φυσιολογική φθορά της σημερινής αρχής στην Περιφέρεια και εντοπίζουν τεράστια προβλήματα σε ότι αφορά την Εύβοια. Θεωρούν ότι υπάρχει μια πάρα πολύ καλή πρόσβαση στην Ευρυτανία και τη Φθιώτιδα γνωρίζοντας ωστόσο ότι θα έχουν απέναντί τους στελέχη της Ν.Δ.. Εκτιμούν ότι η οποιαδήποτε παρουσία της Ν.Δ. στην περιοχή θα είναι ιδιαίτερα αναιμική ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι η κομματική κυβέρνηση δεν πρόκειται να καθίσει και να κάνει διανομή σε υποψήφιους περιφερειάρχες ανά την Ελλάδα. Εκτιμούν ακόμη πως ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει μια τέτοια απόφαση τέτοιου είδους σκηνικά δεν πρόκειται να ευδοκιμήσουν στο εκλογικό σώμα. Σε ότι αφορά τώρα τον βασικό αντίπαλο εκείνο στο οποίο δίνουν κάποια βάση είναι η υποψηφιότητα που θα προκύψει από το ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά θεωρούν ότι τα ζητήματα θα οξυνθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2014 που γίνονται οι εκλογές ενώ παράλληλα σε όσους παρατηρούν ότι ξεκίνησαν πολύ νωρίς μια τέτοια υποψηφιότητα υπογραμμίζουν με νόημα πως «οι βασικές αρχές και ο κορμός του ψηφοδελτίου θα πρέπει να είναι έτοιμος μέχρι το καλοκαίρι».

Εφημ."ΣΕΝΤΡΑ"

"Στάλιγκραντ" η Κάτω Σαξονία για την Μέρκελ. Επιστρέφει η sexy Γιάννα με τηλεφώνημα στο πλευρό του Αλέξη!

Αναρτήθηκε από .....  energoipoliteskv.blogspot.com





Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κάτω Σαξονία θα έχει όπως όλα δείχνουν αντίστοιχο αποτέλεσμα με την ήττα του Στάλιγκραντ για τις δυνάμεις του Άξονα.



Η μέχρι πρότινος σιδηρά κυρία της Γερμανίας, την οποία οι εκεί γκαλοπατζήδες της συμφοράς διαβεβαίωναν ότι είναι καβάλα στο άλογο, συνηδειτοποιεί βίαια ότι πλέον κοιμάται με την πανωλεθρία στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.


Ήδη ο Sigmar Gabriel, πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία (Σοσιαλδημοκράτες), δήλωσε πως βλέπει μια «τεράστια ευκαιρία» για το κόμμα του να βρίσκεται στην κυβέρνηση στις ομοσπονδιακές εκλογές αργότερα στο έτος, μετά από τη νίκη στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας.

«Θα χρησιμοποιήσουμε το πολιτικό concept της Κάτω Σαξονίας στη Γερμανία, και έχουμε μια τεράστια ευκαιρία για μια αλλαγή στην κυβέρνηση το 2013 με τον Peer Steinbrueck ως υποψήφιο για Καγκελάριο, σε συμμαχία με τους Πράσινους», δήλωσε ο Gabriel.

«Οι εκλογές της Bundestag, είναι ανοιχτές, θα το παλέψουμε», δήλωσε ο Gabriel στο Βερολίνο. Η εκλογική νίκη στην Κάτω Σαξονία σημαίνει ότι τα αριστερά κόμματα (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και το άκρα αριστερό κόμμα Die Linke), έχουν τώρα την πλειοψηφία στη Bundesrat.


Στην Κουμουνδούρου η ήττα της Μέρκελ έφερε κύματα ενθουσιασμού, όπως οι διαφημίσεις της κόκα κόλα και ήδη ανοίγουν σαμπάνιες Καίρ Ρόδος.

Και σαν να μην έφτανε αυτό ήλθε το εμψυχωτικό τηλεφώνημα της Γιάννας Αγγελοπούλου στον αρχηγό μαζί με την υπόσχεση ότι κάνει ότι μπορεί -μέσω του Κλίντον- για να έχει ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ όσο γίνεται πιο σημαντικές συναντήσεις.
Μέσα σε μια νύχτα όλα άλλαξαν και ο Σαμαράς διαπιστώνει ότι κινδυνεύει να χάσει το άλλο του μισό. Η Άνγκελα υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην βρίσκεται στην καγκελαρία τον Δεκέμβριο του 2013.



Ποιος στοιχηματίζει ότι ο Σαμαράς θα βρίσκεται ακόμη στο Μαξίμου;

Από ......  kourdistoportocali

O Oλι Ρεν εκτελεί την κυβέρνηση Σαμαρά. Θα κοπούν εκ νέου οι μισθοί και οι συντάξεις, το έχετε υπογράψει!

Αναρτήθηκε από .....  energoipoliteskv.blogspot.com



Έρχονται νέα μέτρα πολλών δις που αφορούν σε περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Αρχίζει να γίνεται ξεκάθαρο πλέον πως μόνο αυτό ενδιαφέρει τους δανειστές και όχι οι μεταρρυθμίσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο εκσυγκχρονσμός του κράτους.
Αυτό προκύπτει από απάντηση του Όλι Ρεν προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, ο οποίος σε γραπτή ερώτησή του, παρέθετε απόσπασμα από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στις 7/11/2012, μέσα στη Βουλή, τόνιζε ότι, «προβλέπεται ότι αυτά τα µέτρα είναι τα τελευταία επώδυνα µέτρα, δηλαδή τα τελευταία που αφορούν περικοπές µισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδοµάτων. Τα τελευταία. Κι όποια πρόσθετη διόρθωση χρειαστεί στο µέλλον, θα προκύψει από πάταξη της φοροδιαφυγής και από µείωση της δηµόσιας σπατάλης. Είναι επίσης η πρώτη φορά που µπαίνει τέτοια ρήτρα στη δανειακή συµφωνία».
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, καλούσε την Κομισιόν να αποφανθεί αν πράγματι «Υπάρχει ρήτρα στη συμφωνία ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, πέρα από αυτά που ψηφίστηκαν με το τρίτο μνημόνιο στις 7/11/2012, και ότι οποιαδήποτε μελλοντική προσαρμογή θα γίνει μόνο από την πάταξη της φοροδιαφυγής».
Στην απάντησή του, ο Όλι Ρεν «αδειάζει» τον Έλληνα πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι, «σε περίπτωση μεταβολής των περιστάσεων, οι ελληνικές αρχές είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα που ενδεχομένως ενδείκνυνται για τον σκοπό αυτό (σσ: επίτευξη των στόχων του προγράμματος)» και παράλληλα παραπέμπει στη δεσμευτική επιστολή της 7/12/2012 (Letter of Intent), που υπογράφουν εκτός από τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος. Στην επιστολή αυτή, προς τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει κανενός είδους ρήτρα που να ορίζει ότι, τυχόν προσαρμογές στο μέλλον θα γίνουν μόνο με την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως έλεγε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. Αντίθετα, με την επιστολή αυτή, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι σε περίπτωση αποκλίσεων θα ληφθεί κάθε μέτρο που μπορεί να είναι κατάλληλο για το σκοπό αυτό, μετά από διαβούλευση με την Τρόικα.
Πιο συγκεκριμένα, στο Letter of Intent, οι σχετικές παράγραφοι αναφέρουν τα εξής:
«Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές που παρατίθενται στα συνημμένα μνημόνια είναι επαρκείς για την επίτευξη των στόχων στο πλαίσιο του προγράμματος και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε κάθε μέτρο που μπορεί να είναι κατάλληλο για το σκοπό αυτό, ανάλογα με τις περιστάσεις. Θα διαβουλευθούμε με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, πριν υιοθετήσουμε οποιαδήποτε τέτοια δράση και πριν από τις αναθεωρήσεις των πολιτικών που περιέχονται στα μνημόνια αυτά […] Οι τριμηνιαίες εκθέσεις θα αξιολογούν την πρόοδο στην εφαρμογή του Προγράμματος και θα αναδεικνύουν (reach understandings) κάθε πρόσθετο μέτρο που μπορεί να απαιτείται για την επίτευξη των στόχων του».
Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή καθώς και η απάντηση του Όλι Ρεν, μαζί με την παραπομπή στο Letter of Intent, έχουν ως εξής:
Ερώτηση Νίκου Χουντή:
«Στην Ελληνική Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο μνημόνιο, σε μία θυελλώδη συνεδρίαση, όπου υιοθετήθηκαν εξαιρετικά επώδυνα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού, ειπώθηκε από κυβερνητικά χείλη ότι: «Αυτά είναι τα τελευταία μέτρα… Τα τελευταία. Όποια βελτίωση χρειαστεί στο μέλλον θα γίνει από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Είναι η πρώτη φορά που μπαίνει τέτοια ρήτρα στη συμφωνία».
Ερωτάται η Επιτροπή:
Υπάρχει ρήτρα στη συμφωνία ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, πέρα από αυτά που ψηφίστηκαν με το τρίτο μνημόνιο στις 7.11.2012, και ότι οποιαδήποτε μελλοντική προσαρμογή θα γίνει μόνο από την πάταξη της φοροδιαφυγής;»
Απάντηση Όλι Ρεν:
«Το μνημόνιο συμφωνίας (ΜΣ) υπογράφηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2012. Οι πολιτικές που ορίζονται στο ΜΣ, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν πλήρως, θεωρούνται επαρκείς για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος και οι ελληνικές αρχές είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα που ενδεχομένως ενδείκνυνται για τον σκοπό αυτό σε περίπτωση μεταβολής των περιστάσεων»

Από ........  kourdistoportocali

Σφοδή σύγκρουση κυβέρνησης- εργαζομένων στα ΜΜΜ

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Και στη μέση το επιβατικό κοινό που ταλαιπωρείται για έκτη συνεχόμενη ημέρα...
Στα άκρα οδηγείται η κόντρα κυβέρνησης και εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία, παρά την απόφαση του Πρωτοδικείου που την έκρινε παράνομη.
Αποτέλεσμα; Χωρίς μετρό και σήμερα, Τρίτη, το λεκανοπέδιο, ενώ στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί ως τις 16:00 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία και τα τρόλεϊ.


Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ θα είναι ακινητοποιημένα από τις 12:00 το μεσημέρι έως και τις 16:00 το απόγευμα.
Από .....  epikaira

Μόνος του ο Σαμαράς

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Ο πρωθυπουργός σε αυστηρούς τόνους ξεκαθάρισε ότι τίθεται επικεφαλής της προσπάθειας των αποκρατικοποιήσεων

Τελικά αν δεν ασχοληθεί ο ίδιος δεν γίνεται τίποτα. Μια ακόμα απόδειξη ότι χωρίς την προσωπική εμπλοκή του πρωθυπουργού δεν προχωράει το κυβερνητικό έργο, ήρθε χθες .

Ο λόγος για τις αποκρατικοποιήσεις με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ να μην αποδίδει τα αναμενόμενα . Έτσι ο κ. Σαμαράς σε αυστηρούς τόνους ξεκαθάρισε ότι τίθεται επικεφαλής της προσπάθειας , η οποία μέχρι το Μάρτιο θα πρέπει να έχει βγάλει αποτελέσματα .

Από ......  parapolitika

Θέλουν να μας …σώσουν ή να μας έχουν υπό ομηρία;

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Υποτίθεται ότι εδώ και τρία χρόνια ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ μας σώζουν!
Ποιος δεν θυμάται τον κ. Παπακωνσταντίνου να δηλώνει, από το Βήμα της  Βουλής,  τον Φεβρουάριο του 2012, ότι η ύφεση «ρηχαίνει»;
Τον  αρχικό σχεδιασμό της τρόϊκας που  προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα …έβγαινε στις αγορές…εφέτος;
Ποιος σοβαρός άνθρωπος στην οικουμένη πίστευε ότι  εκείνο το πρόγραμμα μπορούσε να αποδώσει τα αναμενόμενα;
Σήμερα μας φαίνονται αστεία. Όμως, το 2010 ήταν η επίσημη πολιτική της ΕΕ! Την οποία μάλιστα έπρεπε να εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα! Ούτε εμείς την εφαρμόσαμε…..απαρέγκλιτα, ούτε οι εταίροι απεδείχθησαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους! Κάποιοι κερδοσκόπησαν σε βάρος μας και επωφελήθηκαν από τη δυστυχία που μας προκάλεσαν. Και κάποια  «κοράκια των αγορών», θησαύρισαν….
Μέχρι πρόσφατα, η κοινή πεποίθηση ήταν πως για την αποτυχία  έφταιγε η Ελλάδα που δεν. ..τηρούσε  υποχρεώσεις που αναλάμβανε. Σ’ ένα βαθμό είχαν δίκιο! Όμως, η αλήθεια είναι  ότι αυτά που μας ζητούσαν και στο τέλος, υπό το κράτος των εκβιασμών και την απειλή διακοπής της χρηματοδότησης, μας επέβαλλαν να αποδεχτούμε, απλά δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν με τέτοια ένταση και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Απόδειξη; Σε κάθε Σύνοδο Κορυφής διαπιστώναμε ότι η προηγούμενη λύση δεν ήταν αρκετή, ενώ και η νέα  κρατούσε …τρεις μέρες! Μετά  άρχιζε η αποδόμηση από τις αγορές και τη γνωστή συμμαχία των…Βορείων!
Ύστερα ήρθε το δεύτερο μνημόνιο, το κούρεμα του χρέους, η μείωση των επιτοκίων, η παράταση του προγράμματος, το τρίτο μνημόνιο , νέα αναδιάρθρωση του χρέους και η νέα…επέκταση του προγράμματος!
Και τώρα συζητείται νέο κούρεμα και ζητούνται …νέα μέτρα!
Εν τω μεταξύ μπαίνουμε στο έκτο χρόνο ύφεσης, η ανεργία αγγίζει το 30% (των νέων το 50%) και η μείωση του βιοτικού επιπέδου είναι πρωτόγνωρη σε περίοδο ειρήνης…
Για να φτάσουμε στο 2020, όπου, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, το  δημόσιο χρέος μας θα ανέρχεται  στο 124% του ΑΕΠ! Δηλαδή, ποσοστό υψηλότερο και από το 2009!
Ναι, αλλά τότε  δεν θα … παράγουμε  ελλείμματα, η οικονομία μας θα είναι …ανταγωνιστική και η χώρα θα έχει …..εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της!
Σωστά!
Ναι, μπορεί να τα πετύχουμε όλα αυτά!
Με ποιό τίμημα, αλήθεια;
Η Ελλάδα του 2020 τι χώρα θα είναι;
Με τι βιοτικό επίπεδο;
Τι κοινωνικές δομές;
Ποιες  προοπτικές;
Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά;
Διάβασα τη νέα έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Πρόκειται για …επικήδειο!
Λένε, τα  καλά λόγια που συνηθίζονται στις περιπτώσεις αυτές, για να προσθέσουν στη συνέχεια  ότι σχεδόν όλα κρέμονται από μια κλωστή ή καλύτερα βρίσκονται στον αέρα!
Τώρα ανακάλυψαν ότι φταίνε οι ….δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές!
Καλά, είμαστε σοβαροί; Είναι δυνατόν το ΔΝΤ να μη διαθέτει την εμπειρία και την τεχνογνωσία να εκτιμήσει, έστω και κατά προσέγγιση την επίπτωση των μέτρων που πρότεινε, στην πραγματική οικονομία;
Αν δεν ήξεραν, είναι επικίνδυνοι ερασιτέχνες!
Αν ήξεραν (που ήξεραν), τότε είναι …κυνικοί εκτελεστές.
Προφανώς και το περιεχόμενο της Έκθεσης κάπου ….στοχεύει.
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ δυναμιτίζει το πρόγραμμα του,  ούτε είναι η πρώτη φορά που …..προεξοφλείται η αποτυχία του. Τα ίδια και χειρότερα έκαναν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, αν και πρόσφατα λόγω των επερχόμενων εκλογών στη Γερμανία χαμήλωσαν τους τόνους.
Τι επιδιώκουν, λοιπόν;
Πρώτον, το ΔΝΤ θέλει να διαχωρίσει τη θέση του. Στο ΔΣ είναι ισχυρές οι φωνές που διαφωνούν με τη συνέχιση της βοήθειας στην Ελλάδα.
Δεύτερον, το Ταμείο θέλει να διασφαλίσει την….υστεροφημία και την αξιοπιστία του. Δεν αντέχει ακόμα μια αποτυχία.
Τρίτον, να μεταφέρει τις ευθύνες, αλλά και το βάρος της αποτυχίας στην ΕΕ και την ΕΚΤ.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της …Έκθεσης είναι η  ….απειλή για τη στελέχωση του ΤΑΙΠΕΔ με ξένους …managers!
Δηλαδή είδαμε ….προκοπή από τον Τόμσεν και την παρέα του και θα μας επιβάλλουν και ξένους managers  για να προωθήσουν τις αποκρατικοποιήσεις;
Μήπως, τελικά όλη η φασαρία για αυτό γίνεται;
Για τις αποκρατικοποιήσεις;
Γιατί η τρόϊκα επέμεινε τόσο πολύ να κλείσουν η ΑΤΕ και το ΤΤ και να διασωθούν μόνον οι λεγόμενες συστημικές  τράπεζες;
Γιατί  …..ενδιαφέρει, για παράδειγμα, τους Αμερικανούς ποιος θα πάρει τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ;
Μήπως εκείνη η έκθεση της Deutsche  Bank για κοιτάσματα φυσικού αερίου ύψους  427 δις ευρώ Nοτίως της Κρήτης, είναι η αιτία;
Μήπως, τελικά, με το πρόγραμμα της τρόϊκα η Ελλάδα όχι μόνον δεν «σώζεται», αλλά τίθεται υπό καθεστώς ομηρίας;
Όμως, όλα αυτά είναι διαπιστώσεις!
Αυτό που έχει σημασία είναι πώς αντιδρά η χώρα από εδώ και στο εξής;
Θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο; Μπορούμε να διεκδικήσουμε κάτι περισσότερο;
Επ’ αυτών, όμως, θα επανέλθουμε…..

ΚΡ

Από ....... antinews

Ο ρωσοαμερικανικός πόλεμος για τα ασημικά της Ελλάδας αγριεύει

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Ο Μπρεζίνσκι έγραφε προ πολλών ετών για τη μεγάλη σκακιέρα. Το βιβλίο του θεωρείται από πολλούς ξεπερασμένο, αλλά εάν το παρατηρήσει κανείς με προσοχή θα διαπιστώσει ότι μπορεί να διδαχθεί πολλά εάν κάνει προσομοίωση με το τι γίνεται αυτή την περίοδο στη χώρα μας.
Πολύ περισσότερο θα γίνει σοφότερος, όποιος διαβάσει το βιβλίο του Λένιν «Ιμπεριαλισμός, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού». Σε αυτό θα διαπιστώσει ότι δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα, ύστερα από περίπου ένα αιώνα, καθώς μεγαλώνει και γιγαντώνεται η μάχη για την κυριαρχία καπιταλιστικών χωρών σε κράτη κομβικής σημασίας και γεωπολιτικής αξίας, όπως η Ελλάδα.
Η χώρα μας, σε αυτή την κρίσιμη φάση που διέρχεται, που όμοιά της, έχει πολλές δεκαετίες να ζήσουν οι Έλληνες, βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης ξένων συμφερόντων για τα ιμάτιά της.
Η γεωπολιτική σύγκρουση έχει ξεπεράσει τα συνήθη όρια στο παρασκήνιο και είναι πολλά τα επεισόδια, πίσω από τις κουρτίνες της εξουσίας.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα ξαναθυμάται την τρομοκρατία και μετά από πολλά χρόνια, βλέπουμε – εν μέσω αυτών των συγκρούσεων – να αναβιώνει το αντάρτικο πόλεων, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η χώρα στο εξωτερικό, ως ασταθής και προβληματική.
Κανείς δεν μπορεί να χρεώσει σε ξένη δύναμη τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, με αποκορύφωμα τη χθεσινή, αλλά δεν μπορεί να μην επισημανθεί, ότι η χώρα διέρχεται σε μια κρίσιμη καμπή, ενώ πρέπει να διαμοιραστούν τα ιμάτια της μνημονιακής Ελλάδας.
Το σίγουρο είναι ότι η διεθνής πλευρά των κεφαλαιοκρατικών σχέσεων στην εποχή της σημερινής κρίσης εμφανίζεται σήμερα πιο περίπλοκη από κάθε άλλη εποχή.
Tα όρια μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων γίνονται ασαφή, η σχέση εθνικού και διεθνικού αλλάζει, οι σφαίρες επιρροής ξαναμοιράζονται, οι συσχετισμοί δύναμης τροποποιούνται, ασύλληπτα ποσά διακινούνται (και χάνονται) ταχύτατα στις διεθνείς χρηματαγορές.
Καθώς η κρίση εντείνει την ανισόμετρη ανάπτυξη μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών, προκαλείται γεωστρατηγικός πόλεμος με στόχο τα λάφυρα.
Η χώρα μας δεν στερείται πλουτοπαραγωγικών πόρων και ως εκ τούτου, αποτελεί πολύφερνη νύφη που την πολιορκούν πολλοί, αλλά όλοι θέλουν να πάρουν την προίκα της, χωρίς όμως να κάνουν γάμο που θα ωφελήσει και την άλλη πλευρά.
Η μάχη είναι αδυσώπητη και δημιουργείται μέγα ρήγμα ακόμα και σε παραδοσιακές συμμαχίες, ενώ οι τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών, δημιουργούν το κυρίαρχο ερώτημα, για το ποιοι εξυπηρετούνται από τη συγκεκριμένη αναταραχή.
Εν μέσω αυτού του σκηνικού τρόμου, ξαφνικά, η κυβέρνηση δέχεται μια έκθεση – κόλαφο από το ΔΝΤ, που αν και αναγνωρίζει θετικά σημάδια, έχει πάρα πολλές γκρίζες ζώνες και δίνει αφορμή να δει κανείς καθαρά, τι παιχνίδια παίζονται.
Για παράδειγμα, ο Αντώνης Σαμαράς, είδε το ΔΝΤ να του επισημαίνει την άμεση ανάγκη πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, όπως είπε σε συνέντευξή του ο γνωστός μας Τόμσεν.
Η κίνηση είναι σαφής: μήνυμα να ξεκινήσει η μοιρασιά, γιατί οι συνέπειες θα είναι μπροστά, αν και ο Πρωθυπουργός προσπάθησε και εξασφάλισε ένα μορατόριουμ με την τρόικα για να μην υπάρξουν νέα μέτρα, τουλάχιστον για το προσεχές εξάμηνο.
Και ενώ το ΔΝΤ αποφάσισε να στείλει μήνυμα στην Αθήνα για το ποιος πραγματικά διοικεί τη χώρα, το αμερικανικό πολιτικό ιερατείο, έστρωσε χαλί στον Αλέξη Τσίπρα, που επισκέπτεται τις ΗΠΑ και προσπαθεί να συναντηθεί και με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζον Μπάιντεν.
Και να μην τον συναντήσει, ένα τμήμα και της ντόπιας ολιγαρχίας, φαίνεται ότι γοητεύεται από τον συστημικό εσχάτως Αλέξη και προσπαθεί να του ανοίξει διαύλους με το υπερατλαντικό σύστημα, κινούμενο με τη λογική «προσέχουμε για να έχουμε».
Την ώρα που ο Τσίπρας πηγαίνει στις ΗΠΑ, ενώ ο Σαμαράς αν και τρία χρόνια πρόεδρος της ΝΔ ακόμα να πάει, κυκλοφορούν πολλά σενάρια για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα σχετικά με την κυβέρνηση και εάν θα αντέξει.
Σε διάφορα εγχώρια, εκδοτικά, πολιτικά και επιχειρηματικά κέντρα, εξυφαίνονται σενάρια αποσταθεροποίησης που έχουν το Σαμαρά αποδυναμωμένο με στόχο να γίνει πιο εύκολη η μοιρασιά του πλούτου και των υποδομών της χώρας.
Το παιχνίδι χοντραίνει μέρα με τη μέρα, και δεν είναι τυχαίο, ότι η γερμανική κυβέρνηση, στην οποία η ελληνική πολιτική ηγεσία έχει υποβάλλει τα διαπιστευτήριά της, έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα, πριν τρία εικοσιτετράωρα.
Η Καγκελαρία, φρόντισε μέσω των εφημερίδων του ομίλου WAZ, να διαμηνύσει ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν προχωρούν και γίνονται πολύ αργά βήματα. Η Άνγκελα Μέρκελ, την οποία ο Σαμαράς έχει συναντήσει πολλές φορές, θέλησε να διαμηνύσει στο νέο φίλο της, ότι το γερμανικό συμφέρον είναι ένα: να προωθηθούν οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η Γερμανία θέλει να πατήσει γερό πόδι και δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη, ενώ η Μέρκελ επενδύει στην καλή χημεία με το Σαμαρά που δεν θέλει να χαλάσει τα χατίρια στους Γερμανούς που είναι δυσαρεστημένοι.
Η αμερικανική πλευρά δεν δείχνει ιδιαίτερα ενθουσιασμένη και στην Ουάσινγκτον, την οποία ακόμα δεν έχει επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός, θέλει συγκεκριμένα φιλέτα από τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και διασφάλιση των συμφερόντων της, στην ευρύτερη περιοχή.
Το μήνυμα ήταν σαφές προ ημερών προς το Μαξίμου: μακριά η Ρωσία από τη ΔΕΠΑ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν δείχνει έτοιμος να υποχωρήσει και προ ημερών ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, ο Ρώσος πολυεκατομυριούχος, με ελληνική καταγωγή, ο Ιβάν Σαββίδης πήγε στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο Σαββίδης, επισήμως πήγε για τα χρέη του ΠΑΟΚ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησε – ως απεσταλμένος του Πούτιν με τον οποίο συνδέεται με πολυετή φιλία – για το θέμα της ΔΕΠΑ και το ενδιαφέρον που έχει η Ρωσία που επιθυμεί διακαώς να την αποκτήσει.
Η σύγκρουση είναι έντονη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με τη δεύτερη να έχει και τη χαλαρή στήριξη της Γερμανίας, αν και πριν μέρες κατεγράφη χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις τους. Τα επεισόδια θα είναι πολλά, ενώ στο παιχνίδι έχουν μπει για διαφορετικούς λόγους και με άλλες επιδιώξεις και άλλοι παίκτες, όπως το Ισραήλ, ενώ η Τουρκία παρατηρεί προσεκτικά και βάζει τρικλοποδιές.
Το Μαξίμου παρατηρεί αμήχανο και ανήμπορο να αντιδράσει, ενώ απουσιάζει μια εθνική στρατηγική για τη χώρα που δεν μπορεί να είναι αυτή που μεταδίδεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο – και λέγεται ότι εκφράζει το Σαμαρά – πως «συμφέρον της χώρας είναι όποιος δώσει τα περισσότερα και αυτός θα πάρει τις υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες».
Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, η ελληνική κυβέρνηση έχει ανοικτή την υπόθεση της ανακήρυξης της ΑΟΖ που κανείς δεν ξέρει εάν θα προχωρήσει μετά την οριοθέτηση, που αποτελεί και το πιο κρίσιμο και σοβαρό βήμα.
Αυτή η σημαντική εθνική κίνηση, συνδέεται άμεσα με το ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι στην περιοχή και τη σύγκρουση των αντικρουόμενων συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων.
Η Αθήνα παρατηρεί και εύχεται να μην επιβεβαιωθεί η ρήση, όταν πλακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια. Ο πόλεμος αγριεύει και πολλά παίζονται. Τα λεφτά είναι πολλά και καμία δύναμη δεν θα θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα τη διατήρηση της παρούσας κυβέρνησης στην εξουσία.
Ίσως να εξυπηρετεί μια πολιτική και κοινωνική, εκτός από την οικονομική που ήδη έχει συντελεσθεί, αποσταθεροποίηση για να μοιραστεί πιο εύκολα το παιχνίδι. Τότε οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες και κανείς δεν θα ξέρει ποιος θα είναι ο ένοικος του Μαξίμου. Το σίγουρο είναι ότι οι σφαίρες και οι βόμβες βοηθάνε…

Μάρκος Αυρήλιος

Από ....... antinews

Ζωή-Κασιδιάρης-Αδωνις: Η τριπλέττα που θα αναζητήσει την αλήθεια για τη λίστα Λαγκάρντ

Αναρτήθηκε από .... energoipoliteskv.blogspot.com

Εύφλεκτα είναι τα «υλικά» της προανακριτικής επιτροπής που θα αναζητήσει την αλήθεια για την χρήση και την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ και τις τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Τα μέλη της επιτροπής αναμένεται να επιδοθούν σε επικοινωνιακά σόου ενώ τα πρόσωπα επιλέγησαν για να φωνάζουν και όχι για να ερευνούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ, η ΝΔ προτείνει για μέλη στην Προανακριτική, τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη, τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον Άδωνη Γεωργιάδη, τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη και τον Κωνσταντίνο Κουτσογιαννακόπουλο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Θοδωρή Δρίτσα και τον Σταύρο Κοντονή.
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει τον Παναγιώτη Ρήγα, η Δημοκρατική Αριστερά τον Βασίλη Οικονόμου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τον Βασίλη Καπερνάρο ενώ η Χρυσή Αυγή προτείνει τον Ηλία Κασιδιάρη και το ΚΚΕ τον Σπύρο Χαλβατζή.
Από τις επιλογές των προσώπων είναι προφανές ότι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν στην προανακριτική έγινε προσπάθεια να επιλεγούν πρόσωπα που έχουν την τάση να προβοκάρουν. Ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Ηλίας Κασιδιάρης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα επιβληθούν στη ζωή μας για το επόμενο διάστημα με εκατέρωθεν κραυγές και καταγγελίες.
Ας σημειωθεί ότι η ΝΔ αναζητούσε εναγωνίως έναν βουλευτή ως αντίπαλον δέος στην Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αρχικά είχε προταθεί η Κατερίνα Παπακώστα, γνωστή για τις κραυγές στα τηλεπαράθυρα αλλά την «έκοψε», σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης. «Πάμε για να βρούμε την αλήθεια, δεν θα μου το κάνετε πασαρέλα!» φέρεται να είπε.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Από ..... iefimerida

Τα 500 επαγγέλματα που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ [λίστα]

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Πεντακόσια επαγγέλματα θα χρηματοδοτήσει το Πρόγραμμα για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου, υπηρεσιών ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013. Το πρόγραμμα ανοίγει στις 25 Φεβρουαρίου και για τις 13 περιφέρειας της χώρας.
Το πρόγραμμα είναι συνολικού ύψους 456 εκατ. ευρώ και αναμένεται να συμπεριλάβει 10.000 επιχειρήσεις που έχουν ήδη συσταθεί ή πρόκειται να συσταθούν για συνολικές επενδύσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα προκηρύχθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και πρόκειται να δημιουργήσει περίπου 4.000 νέες θέσεις εργασίας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν πληροφορίες στον ΕΦΕΠΑΕ και στο γραφίο πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑΕ στο τηλεωνο 8011136300.
Το πρόγραμμα και ο οδηγός εφαρμογής είναι αναρτημένα στις ιστοσελίδες www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr, www.efepae.gr.
Oι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο www.ependyseis.gr από το διάστημα 25 Φεβρουαρίου ως 25 Απριλίου.
Η εφημερίδα «Τα Νέα» δημοσίευσε όλα τα επαγγέλματα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα:

Κάντε κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση




Από .......  iefimerida

''Αν δεν πουλάνε οι Έλληνες θα βάλουμε ξένους διοικητές''

Αναρτήθηκε από .....  energoipoliteskv.blogspot.com

Σύμφωνα με τους Financial Times το ΔΝΤ, επειδή έκρινε ως εξαιρετικά απογοητευτικά τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων, προειδοποίησε την κυβέρνηση πως θα ''ξηλώσει'' τους Έλληνες διοικητές και θα τους αντικαταστήσει με ξένους.
Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times με τίτλο: Νέες διαταγές για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις


''Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απαίτησε από την υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων να επιταχύνει τις λήψεις αποφάσεων, καθώς παρατηρούνται καθυστερήσεις στην επιλογή αγοραστών για την αγορά της κρατικής επιχείρησης φυσικού αερίου, μετά την κατάθεση των υψηλότερων αρχικών προσφορών από δύο ρωσικές εταιρίες.

Ο Αντώνης Σαμαράς συγκέντρωσε τους ιθύνοντες αξιωματούχους του ΤΑΙΠΕΔ χθες «για να απαιτήσει με το μαστίγιο δράση», επειδή υπάρχουν φόβοι ότι κινδυνεύει ο στόχος εσόδων 2,6 δισ. ευρώ από πωλήσεις κρατικών επιχειρήσεων και ακινήτων, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης.

«Δεν πρόκειται μόνο για το φυσικό αέριο αλλά για όλη την φετινή ροή των συμφωνιών… Οι επενδυτές πρέπει να πειστούν ότι η Ελλάδα έχει πάρει στα σοβαρά τις πωλήσεις,» σχολίασε ο αξιωματούχος.

Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει δύο σημαντικές πωλήσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου: την επιχείρηση παροχής φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, την θυγατρική της ΔΕΣΦΑ που ελέγχει το δίκτυο φυσικού αερίου και τον ΟΠΑΠ, τον κρατικό όμιλο τυχερών παιχνιδιών που είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι διεθνείς επενδυτές πιέζουν για ταχεία πρόοδο στις πωλήσεις το 2013, μετά τα υποτονικά αποτελέσματα της περσινής χρονιάς. Το ΤΑΙΠΕΔ άντλησε μόνο 200 εκατ. ευρώ από δύο πωλήσεις, σε σχέση με στόχο 3,2 δισ. ευρώ, καθώς οι διαδικασίες έμειναν στάσιμες επί 4 μήνες λόγω της διεξαγωγής δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

Το ΔΝΤ δήλωσε στην έκθεση προόδου για την Ελλάδα ότι τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων «μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά απογοητευτικά». Προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα χρειαστεί να αντικαταστήσει τους σημερινούς διοικητές του ΤΑΙΠΕΔ με ξένους εμπειρογνώμονες, αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις.

Μια πρόσφατη ρύθμιση στον νόμο περί ιδιωτικοποιήσεων, που επιβάλλει στο ΤΑΙΠΕΔ να λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις που κάνει η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών υποθέσεων, έχουν αναθερμάνει τους φόβους μήπως ελληνικές ομάδες συμφερόντων καταφέρουν να επηρεάσουν την διαδικασία πωλήσεων εις βάρος των ξένων επενδυτών.

Η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν κατεβάσει κάθετα τους στόχους για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεων εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά και των φόβων, που συνεχίζουν να υπάρχουν, για “Grexit”, δηλαδή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Τα αθροιστικά έσοδα ως το 2014 έχουν μειωθεί από τα 15 στα 6 δισ. ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ επρόκειτο να επιλέξει αγοραστές αυτόν τον μήνα και για τις δύο επιχειρήσεις φυσικού αερίου, αλλά η διαδικασία καθυστέρησε λόγω «πολιτικών προβλημάτων», όταν η Κομισιόν και αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξέφρασαν φόβους ότι θα υπονομευθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, αν αγοράσει ρωσική επιχείρηση φυσικού αερίου την κρατική επιχείρηση, όπως σχολίασε ανώνυμα κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Gazprom, που προμήθευσε σχεδόν τις μισές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας πέρυσι, πρόσφερε 900 εκατ. ευρώ για την ΔΕΠΑ μόνο. Η Sintez, ιδιωτική επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, πρόσφερε 1,9 δισ. ευρώ και για τις δύο εταιρείες –μέγεθος υπερδιπλάσιο από την προσφορά της Socar του Αζερμπαϊτζάν και δύο ελληνικών επιχειρήσεων.

Όμως το ΤΑΙΠΕΔ την περασμένη εβδομάδα ζήτησε και από τις πέντε επιχειρήσεις να καταθέσουν τελικές προσφορές, δημιουργώντας φόβους για νέα καθυστέρηση.

Το φετινό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων υπέστη κι άλλο πισωγύρισμα, όταν η Qatari Diar, η επιχείρηση επενδύσεων σε real estate του Κατάρ, αποσύρθηκε την περασμένη εβδομάδα από έργο αξίας 6 δισ. ευρώ για την ανάπλαση της εντυπωσιακής παραλιακής τοποθεσίας του παλαιού διεθνούς αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Η Qatari Diar θεωρείτο «φαβορί» στον διαγωνισμό για το έργο έχοντας προεπιλεγεί από πέρσι, μαζί με την Elbit Cochin Island του Ισραήλ, την London and Regional Properties της Βρετανίας και την ελληνική Lamda Development. Οι πλειοδότες αναμένεται να καταθέσουν τα business plans για την ανάπτυξη της τοποθεσίας, που είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από το Μονακό, εντός έξι μηνών''.

Πηγή Euro2day

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " σέντρα ''

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com