Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΕκΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 11/03/2013

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Αλ. Τσίπρας από την Κοκκινιά: «Εκλογές τώρα, αφήστε το λαό να υψώσει ανάστημα στους δανειστές» (βίντεο)

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Η σημερινή ομιλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στην Νίκαια, με αφορμή την επέτειο της Μάχης της Κοκκινιάς, σε τίτλους μερικά από τα βασικά σημεία. (φωτογραφίες από την εκδήλωση εδώ, το βίντεο λίγο παρακάτω στη σελίδα) Συντρόφισσες και Σύντροφοι, φίλες και φίλοι

 Σε αυτή εδώ την περιοχή, την προσφυγούπολη της Κοκκινιάς, γράφτηκαν τέτοιες μέρες πριν 69 χρόνια κάποιες από τις πιο λαμπρές σελίδες του εθνικοαπελευθερωτικού αντιφασιστικού αγώνα. Είναι στιγμές στις οποίες πρέπει να σκύψουμε ξανά. Να πάρουμε δύναμη τούτες τις δύσκολες ώρες. Διότι αυτός ο τόπος έχει περάσει και πιο δύσκολες στιγμές, αλλά ο λαός μας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Άντλησε δύναμη από τα βάθη της ψυχής του και μπόρεσε να σταθεί απέναντι σε αυτούς που θέλουν να υποθηκεύσουν τη ζωή, την αξιοπρέπεια, την ελευθερία του.

 Ο λαός της Κοκκινιάς, στάθηκε όρθιος στον κατακτητή, πολέμησε με πείσμα και με κάθε μέσον που διέθετε, τους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Και αυτό είναι το μήνυμα που δίνουμε σήμερα, 69 χρόνια μετά. Σήμερα οι μνήμες αυτές στέκονται όρθιες. Και γεμίζουν με περηφάνια και αισιοδοξία τον αγώνα που δίνει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, για ζωή και αξιοπρέπεια.


      


 Πριν από λίγους μήνες, στις τελευταίες εκλογές, υπήρξε μια τεράστια πρωτοφανής συσπείρωση εδώ σε αυτές τις λαϊκές, ιστορικές γειτονιές, γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ και το ενωτικό του πρόγραμμα και έδειξε τον δρόμο της ανατροπής.

Τον δρόμο αυτόν θα τον βαδίσουμε μέχρι την τελική νίκη. Γιατί για εμάς τελική νίκη δεν είναι να βρεθεί η αριστερά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από πολλά χρόνια, αλλά μέχρι να απαλλαγεί η χώρα από το μνημόνιο, και να βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια και να δώσουμε στις επόμενες γενιές μια διαφορετική προοπτική.

Είναι ένας δρόμος δύσκολος.
Ένας αγώνας στο κοινωνικό και το πολιτικό πεδίο.
Ένας αγώνας καθημερινός στις γειτονιές, τους χώρους δουλειάς. 
Ένας αγώνας αντίστασης και αλληλεγγύης, ενάντια σε πολλούς και ισχυρούς εχθρούς.

Είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι θα νικήσουμε. Η κοινωνία θα νικήσει. Γιατί όπως και παλιότερα, ξέρουμε ότι τη στιγμή που οι αντίπαλοί μας έχουν ισχυρά όπλα, έχουνε την πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης να δημιουργεί μια ψεύτικη πλασματική εικόνα και να προσπαθεί να δηλητηριάσει τις συνειδήσεις του λαού μας, ξέρουμε ότι εμείς έχουμε κάτι που οι αντίπαλοί μας δεν έχουνε. Έχουμε με το μέρος μας το δίκαιο, την αλήθεια και τις ανθρώπινες αξίες.


*

«ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΟΔΥΝΗ, ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ»

 Φίλες και Φίλοι

Γνωρίζουμε ότι οι αξίες μας είναι οι ιδέες μας και οι ανθρώπινες αξίες και γνωρίζουμε ότι αυτές τις αξίες θα τις υπερασπιστούμε όπως, πριν από 69 χρόνια, ηρωικά υπερασπίστηκαν εδώ στην Κοκκινιά. Έρχομαι να μιλήσω σήμερα σε σας από ένα σύντομο αλλά συναρπαστικό ταξίδι στην άλλη άκρη της γης. Βρέθηκα για λίγες ώρες στη Βενεζουέλα, εκεί όπου ο λαός μαζί και με τους λαούς των γειτονικών χωρών της Λατινικής Αμερικής, έχουν δημιουργήσει ένα παράδειγμα όχι μόνο για τη Λατινική Αμερική, αλλά για τους λαούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη, που αγωνίζονται για δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη και για δικαιώματα. Είχα την χαρά, την τύχη, την τιμή, να βρεθώ και να αποτίσω φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που άλλαξε το ρου της ιστορίας, όχι μόνο για τη Λατινική Αμερική, να βρεθώ δίπλα στη σωρό του Κομαντάντε Ούγκο Τσάβες.

Περίμενα να βρω έναν λαό που εκφράζει οδύνη, όμως εκεί συνάντηση έναν λαό που εκφράζει τούτες τις δύσκολες ώρες αποφασιστικότητα και όχι οδύνη. Εκατομμύρια λαού στους δρόμους. Βρέθηκα στην Στρατιωτική Ακαδημία του Καράκας, όπου είναι η σωρός του Τσάβες και απέξω είχε 15 χιλιόμετρα ανθρώπινης ουράς, απλών καθημερινών ανθρώπων, που περίμεναν κατά μέσο όρο 20 ώρες για να αποτίσουν φόρο τιμής. Όχι στον ηγέτη τον απόμακρο, αλλά σε κάποιον που αισθάνονται δικό τους άνθρωπο γιατί τους άλλαξε την ίδια τους τη ζωή. Πριν από 14 χρόνια 8 εκατ. βενεζουελάνοι βρισκόντουσαν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αυτά τα εκατομμύρια σήμερα έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να είναι ισότιμοι πολίτες με τους συμπολίτες τους και αυτό είναι που τους κάνει να αισθάνονται αυτόν τον ηγέτη, δικό τους άνθρωπο. Και δεν βρίσκονται εκεί με οδύνη, αλλά με αποφασιστικότητα, δεν βρίσκονται εκεί για να κλάψουν, αλλά για να διαδηλώσουν. Μια μεγάλη πολύχρωμη διαδήλωση έχει γίνει αυτές τις μέρες στο Καράκας. Και αυτό σηματοδοτεί ένα πράγμα.

Ότι η κοινωνική αλλαγή, οι μεγάλες ανατροπές, οι επαναστάσεις δεν μπορούν να γίνουν αν δεν έχουν την πλατιά στήριξη των λαϊκών μαζών. Και αυτή η στήριξη δεν μπορεί να είναι εφάπαξ, αλλά μια διαρκής διαδικασία.  Δεκατέσσερα χρόνια μετά, η Βενεζουέλα βρίσκεται σε επαναστατική διαδικασία. Και αυτό το φανερώνουν τα εκατομμύρια των πολιτών που βρίσκονται αυτές τις μέρες στους δρόμους, λέγοντας ένα και μόνο σύνθημα: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τον σοσιαλισμό και θα συνεχίσουμε αυτόν το δρόμο που είναι δημοκρατικός δρόμος.

Κάποια ΜΜΕ στην Ελλάδα γράψανε ότι το παράδειγμα της Βενεζουέλας του απειλεί, ότι ο Ούγκο Τσάβες ήταν ένας δικτάτορας. Ειλικρινά δεν ξέρω πολλούς δικτάτορες που μέσα σε 14 χρόνια έχουν κερδίσει 13 απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.

Το μήνυμα για εμάς είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα σε αυτόν τον τόπο, εάν έχουμε τον λαό με το μέρος μας. Η κυβέρνηση που θα οικοδομήσουμε μετά τις επόμενες εκλογές, όσο κι αν προσπαθούν να τις αποφύγουν τώρα οι δυνάμεις του μνημονίου, για να γαντζωθούν στην εξουσία, θα είναι μια κυβέρνηση πλατιάς λαϊκής ενότητας, που θα επιβάλει μια προοπτική απελευθέρωσης για τον λαό μας, για τις κατώτερες τάξεις και θα έχει τη διαρκή στήριξη του ελληνικού λαού.


Η πολιτική που επιβλήθηκε στην χώρα από την κυβέρνηση και την τρόικα, βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Όχι μόνο τα νούμερα δεν βγαίνουν, αλλά η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση. Το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Και οι ίδιοι το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά.

Η τρόικα δεν έχει κανέναν ενδοιασμό. Μπροστά σε κάθε αδιέξοδο, ζητά να εφαρμοστούν αυτά που προβλέπει το Μνημόνιο. Και τα οποία φέρουν από κάτω φαρδιές πλατειές τις υπογραφές των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη.

Δεν ξέρανε τότε τι υπογράφανε;

Ζητάνε απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων από το δημόσιο, αδιαφορώντας για τις διαστάσεις που θα πάρει η ανθρωπιστική κρίση.

Ζητάνε την οριστική κατεδάφιση για ότι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος.
Ζητάνε νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Νέα χαράτσια, για έναν ολόκληρο κόσμο που βρίσκεται πια στο όριο της επιβίωσης.
Ζητάνε ολοκληρωτικό ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και των παραγωγικών πόρων της χώρας μας.

«ΟΙ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ, ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΛΑΟ»


Προχθές ο πρωθυπουργός δήλωσε, σε σχέση με τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους που βρίσκονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ότι αυτοί είναι ευρωπαϊκοί πλουτοπαραγωγικοί πόροι. Ανήκουν, λέει, στην Ευρώπη. Εμείς του απαντάμε ότι οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι της πατρίδας μας, ανήκουν στον ελληνικό λαό. Δεν ανήκουν στους δανειστές, δεν ανήκουν σε αυτούς που υπέγραψαν την καταδίκη της χώρας μας.  

Η τρόικα δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Για την ανεργία που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Για τις αυτοκτονίες. Για τους νέους που φεύγουν ρίχνοντας μαύρη πέτρα, όπως τη δεκαετία του ‘50. Για τους συνταξιούχους που πεινάνε. Για τους αρρώστους που υποθεραπεύονται.

Και από την άλλη μεριά, η τρικομματική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο από το να τα έχει καλά με την τρόικα.

Αυτοί που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό τον Ιούνιο, υποσχόμενοι ότι θα ξαναδιαπραγματευτούν ένα ευνοϊκότερο Μνημόνιο, και κατατρομοκράτησαν τον λαό ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, θα καταστραφεί η χώρα, έχουν εξαρτήσει την πολιτική τους επιβίωση από την εύνοια της τρόικας. Και συνεχίζουν σε συνεργασία μαζί της να διαλύουν την Ελλάδα.

Έτσι αυτές τις μέρες παρακολουθούμε για μια ακόμα φορά το ίδιο κακοστημένο θέατρο του παραλόγου.
Η κυβέρνηση παριστάνει ότι διαπραγματεύεται με την τρόικα.
Υποτίθεται ότι διαπραγματεύονται για μέτρα τα οποία έχουν ήδη προσυμφωνήσει και συνυπογράψει.
Στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης – φάρσας, για άλλη μία φορά, η τρόικα θα απειλήσει ότι δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση. Με την οποία οι δανειστές μας ξεπληρώνουν τους εαυτούς τους.

Και μπροστά στην απειλή αυτή, η κυβέρνηση δήθεν θα υποχωρήσει χωρίς να θέλει και οι βουλευτές που μέχρι τώρα δυσφορούν, μπροστά στον κίνδυνο να γίνουν εκλογές και να καταποντιστούν, θα ψηφίσουν και πάλι. 

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα παριστάνουν τους τζάμπα αντιμνημονιακούς, με την τζάμπα κοινωνική ευαισθησία, την ίδια στιγμή που θα δένονται όλο και περισσότερο πίσω από το άρμα του κ. Σαμαρά.

Αυτό είναι το σχέδιό τους. Το σχέδιο που οδηγεί στην ολοκληρωτική κοινωνική καταστροφή, την άτακτη χρεωκοπία και την μετατροπή της Ελλάδας σε αποικιοκρατούμενη χώρα.

Όπως αυτό είναι το σχέδιό τους, αν η ζωή δεν το αλλάξει, αν εμείς δεν πάρουμε την απόφαση να τσακίσουμε το σχέδιό τους.
Από αυτήν εδώ την ιστορική γειτονιά, τους πληροφορούμε ότι το σχέδιό τους θα ματαιωθεί.

Λογαριάζουν χωρίς την κοινωνία.


«κ. ΣΑΜΑΡΑ, ΟΔΗΓΗΣΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΥΨΩΣΕΙ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ»


Το λάδι στο καντήλι τους έχει τελειώσει. Το Μνημόνιο είναι νεκρό και οι αγώνες της κοινωνικής αντίστασης θα το στείλουν στα σκουπίδια.

Απευθύνομαι λοιπόν στον πρωθυπουργό και του λέω: Αποφασίστε μόνοι σας, να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές, με δημοκρατικές διαδικασίες να δοθεί λύση, αφού εσείς τα έχετε υπογράψει όλα, αφήστε τουλάχιστον τον λαό μας να υψώσει ανάστημα απέναντι στους δανειστές. Θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε την προοπτική μιας περήφανης και ελεύθερης χώρας, που θα ζήσει με προοπτική ευημερία.

Αποφασίστε μόνοι σας εκλογές, μην προχωρήσετε σε νέα μέτρα, διότι αυτή δεν θα είναι μονάχα η τελευταία απόφαση που θα πάρει η κυβέρνησή σας, θα είναι μία απόφαση που θα πυροδοτήσει μια ανεξέλεγκτη κοινωνική ένταση. Δώστε τη δυνατότητα, ο λαός μας να εκφράσει την πεποίθησή του δημοκρατικά, να μπορέσει να οικοδομηθεί μια κυβέρνηση λαϊκής ενότητας και κοινωνικής σωτηρίας, με κορμό την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια αριστερή κυβέρνηση που θα δώσει αριστερή κοινωνική πολιτική στο αδιέξοδο που έχετε φέρει στον τόπο.

«Ή ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, Ή ΘΑ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΥΤΟ»

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Φίλες και Φίλοι

Στο σημείο που έχουμε φτάσει, δύο δρόμοι υπάρχουν. Η θα τελειώσουμε το Μνημόνιο, ή θα μας τελειώσει αυτό.
Η τρόικα των δανειστών και η τρόικα των προθύμων ξέρουν πολύ καλά τι θέλουν να κάνουν.
Κάθε μέρα εφαρμογής του Μνημονίου, είναι μια μέρα με περισσότερους άνεργους, περισσότερους απελπισμένους, περισσότερα νοικοκυριά κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Κάθε μέρα εφαρμογής του Μνημονίου είναι μια μέρα μεγαλύτερης αποδιάρθρωσης και καταστροφής της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.
Κάθε μέρα εφαρμογής του Μνημονίου είναι μια μέρα μεγαλύτερης οικολογικής καταστροφής και βίαιης καταστολής.
Θα το πούμε με μια απλή κουβέντα. Η τρόικα και η τρικομματική κυβέρνηση έχουν κηρύξει πόλεμο στην κοινωνία. Έχουν κηρύξει πόλεμο στην Ελλάδα.

Τα καλοπληρωμένα κυβερνητικά στελέχη εξαγγέλλουν μειώσεις στον ήδη εξαθλιωμένο κατώτατο μισθό που καθορίζουν δια νόμου.
 Αξιόπιστες πηγές από την Ευρώπη επιβεβαιώνουν ότι το θέμα της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού, είναι ανοιχτό. Δηλαδή ότι οι μειώσεις αυτές είναι συμφωνημένες και θα γίνουν. Και οι επιχειρηματίες, με πρωτοφανές θράσος απαιτούν από την κυβέρνηση ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα είναι αντιμέτωποι με την έξοδο στον κόσμο της ανεργίας και της εξαθλίωσης, με μια υπουργική υπογραφή.  
Και εμείς πρέπει να πούμε απλά και ξεκάθαρα στον κόσμο. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι μυστικό. Είναι όλα γραμμένα στο Μνημόνιο καθαρά και ξάστερα. Τι δεν καταλαβαίνετε;

Το Μνημόνιο γράφει καθαρά ότι θα δουλεύετε – όσοι δουλεύετε, με μισθούς Βουλγαρίας και Κίνας. Δεν έχουν δει όμως το τέλος της ιστορίας. Διότι και στη γειτονική Βουλγαρία ο λαός ξεσηκώθηκε, βγήκε στους δρόμους και ο βούλγαρος πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραιτηθεί, λέγοντας ότι δεν μπορεί να βλέπει την αστυνομία, να δέρνει τον κόσμο στους δρόμους.

Εμείς θα το πούμε καθαρά. Η επαναφορά των μισθών, των κατώτατων μισθών και συντάξεων, στην προ-μνημονιακή εποχή δεν είναι μια λαϊκίστικη εξαγγελία. Είναι το μέσο, το εργαλείο για να βγούμε από την κρίση. Μόνο αν αυτοί οι οποίοι ό,τι εισπράττουν, το καταναλώνουν, θα μπορέσει να ξανακινηθεί η οικονομία, μόνο τότε θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Εμείς ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολες οι μέρες που θα μας βρουν, αλλά έχουμε σχέδιο, έχουμε την αυτοπεποίθηση, έχουμε την κοινωνία και τον λαό να στηρίζει την προοπτική μιας συνολικής ανατροπής και υπέρβασης των δυσκολιών που μας έφεραν ως εδώ. 

Η εναλλακτική μας πρόταση αποδεικνύεται σήμερα η μόνη ρεαλιστική.
Πρέπει να βγάλουμε από τον λαιμό μας την θηλιά της λιτότητας.
Να επιβάλλουμε μια νέα συμφωνία, που θα μας επιτρέψει να βγούμε από την κρίση χρέους με όρους ανάπτυξης.
Να θωρακίσουμε την κοινωνία στην Ελλάδα και την Ευρώπη από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις και τα παιχνίδια των τοκογλύφων.
Να χειραφετηθούμε από τους καταναγκασμούς του παρασιτικού χρηματοπιστωτικού  Κεφαλαίου.
Να ανοίξουμε τον δρόμο για μια νέα ανάπτυξη, προσανατολισμένη στις ανθρώπινες ανάγκες και όχι στα κέρδη των λίγων. Μια ανάπτυξη που θα αναδιανέμει δίκαια τον παραγόμενο πλούτο, θα διευρύνει τα κοινωνικά αγαθά και κυρίως θα υπερασπίζεται τους πιο αδύναμους.    
Αυτό το εναλλακτικό μας πρόγραμμα είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος. Ο μόνος ρεαλισμός στον οποίο πρέπει να σκύψουμε και να υποκύψουμε, είναι ο ρεαλισμός της αντίστασης και της διεκδίκησης, ο μόνος ρεαλισμός είναι να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική, που μας έχει οδηγήσει στην καταστροφή.

Με βάση το πρόγραμμα αυτό, απευθύνουμε έκκληση ενότητας σε ολόκληρη την Αριστερά και σε κάθε προοδευτική δημοκρατική αντιμνημονιακή δύναμη. Χωρίς την παραμικρή διάθεση ηγεμονισμού.

Είναι η ώρα της ενότητας. Είναι η ώρα της κοινής δράσης. Είναι η ώρα της μεγάλης ανατροπής.
Το μήνυμά μας πρέπει να φτάσει σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια σε κάθε χώρο δουλειάς. Ξεσηκωθείτε.
Ξεσηκωθείτε για να υπερασπιστείτε τις ζωές σας. Την αξιοπρέπειά σας. Το δικαίωμα των παιδιών σας στη ζωή και το μέλλον των παιδιών σας. Ενότητα και ξεσηκωμός.


*


Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Όταν η κοινωνική αντίσταση δυναμώνει, η δημοκρατία αρχίζει και δυσκολεύει την εξουσία. Και αρχίζουμε να βλέπουμε πράγματα που λίγο παλιότερα θα τα θεωρούσαμε αδιανόητα για δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα.

Βλέπουμε την κυβέρνηση να την κοπανάει από τη Βουλή και να αποφεύγει να εκτεθεί στην κριτική της αντιπολίτευσης. Να προτιμάει την υποβάθμιση των κοινοβουλευτικών θεσμών από τον ανοιχτό διάλογο μπροστά στην κοινωνία.

Βλέπουμε τις ηχηρές διακηρύξεις για διαφάνεια και αντιμετώπιση της διαφθοράς, να μετατρέπονται σε φτηνά κολπάκια, προκειμένου να κουκουλωθεί η λίστα Λαγκάρντ. Κολπάκια και στημένα παιχνίδια ανάμεσα στους ελεγκτικούς – υποτίθεται – μηχανισμούς, τις τράπεζες και τα κυβερνητικά μέλη της προανακριτικής, αρκετά από τα οποία έχουν στενές οικογενειακές σχέσεις με την λίστα.     

Βλέπουμε την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα ως λύση σε κάθε πρόβλημα.

Βλέπουμε μια πρωτοφανή επίθεση λάσπης και ανοησίας να εξαπολύεται από τα κυβερνητικά επικοινωνιακά επιτελεία εναντίον της Αριστεράς. Για να μας παρουσιάσει πότε ως υπέρμαχους της ένοπλης τρομοκρατίας και πότε ως συνομιλητές και χρηματοδοτούμενους του Τζορτζ Σόρος, μερικές φορές μάλιστα ταυτόχρονα.

«Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΟΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΛΑΪΚΙΣΜΟ -Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΚΡΩΝ ΞΕΠΛΕΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ»

Βλέπουμε τέλος τον κ. Σαμαρά να προσπαθεί να ξεφύγει από την συζήτηση για το Μνημόνιο, πετώντας τη μπάλα στο γήπεδο του ακροδεξιού λαϊκισμού.  

Με την ανιστόρητη και ανόητη θεωρία των δύο άκρων, η οποία ξεπλένει τους φασίστες για να σπιλώσει την αριστερά, που βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη λευτεριά αυτού του τόπου.

Με ξενοφοβικά κηρύγματα κατά των μεταναστών. Με το πάγωμα του νόμου για την ιθαγένεια, με απίθανες τροπολογίες που επιβάλλουν το δίκαιο του αίματος στις στρατιωτικές σχολές.  Με στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη τη χώρα.
Με ανοιχτή παρακρατική δράση των κατασταλτικών μηχανισμών.

Με την ουσιαστική κάλυψη και ανοχή στην εγκληματική δράση φασιστικών συμμοριών. Εξ αιτίας της οποίας η Ελλάδα έχει γίνει θέμα στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και έχει καταγγελθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο κ. Σαμαράς έχει διαμορφώσει γύρω του μια ακροδεξιά ομάδα βγαλμένη από τις χειρότερες περιόδους της συντηρητικής παράταξης. Και με την πολιτική που επιλέγει χτίζει ένα ντε φάκτο μέτωπο συνεργασίας με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Όταν αξιοποιεί τη δική τους ατζέντα, τότε είναι σαν να τους δίνει διαρκώς χείρα βοηθείας για να αναπτυχθούν και να δυναμώσουν την επιρροή τους στα κατώτερα κυρίως, οικονομικά στρώματα.

«ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ΔΕΙΛΟΙ, ΜΟΙΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΒΟΥΛΟΙ ΑΝΤΑΜΑ»


Πίσω του ακολουθούν δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, οι υποτιθέμενοι προοδευτικοί του Μνημονίου. Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης. Γιατί εκεί κατάντησαν. Από τη στιγμή που συνέδεσαν την πολιτική τους επιβίωση με το Μνημόνιο, δεν υπάρχει γι’ αυτούς επιστροφή. Θα είναι δεκανίκια του Σαμαρά μέχρι το τέλος.


Απέναντι σε αυτό το όργιο ακροδεξιού λαϊκισμού και καταστολής, που γυρίζει την πολιτική ζωή του τόπου δεκαετίες πίσω, η δική μας απάντηση θα είναι αποφασιστική.

Θα υπερασπιστούμε την δημοκρατία. Την δημοκρατία σε επίπεδο θεσμών, και την δημοκρατία σε επίπεδο κοινωνικών δικαιωμάτων. Αν το Μνημόνιο αντέχει την δημοκρατία και την συνταγματική τάξη, τόσο το χειρότερο για το Μνημόνιο.

Θα υπερασπιστούμε την κοινωνική αλληλεγγύη και τις ανθρώπινες αξίες. Η μάχη είναι ανάμεσα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τις δυνάμεις της κρίσης. Και την μάχη αυτή, όλοι οι εργαζόμενοι, όλοι οι άνθρωποι βρίσκονται από την ίδια πλευρά, ανεξάρτητα από την καταγωγή ή το χρώμα τους.

Θα σταθούμε απέναντι στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, διότι η κρίση δεν διαλέγει χρώμα δέρματος και όταν οι συνάνθρωποί μας έχουν ανάγκη, τότε δεν κοιτάνε αν το αίμα που θα πάρουν σε μια δύσκολη στιγμή, θα είναι αίμα έλληνα ή αλλοδαπού. Θα σταθούμε απέναντι στην ξενοφοβία με την οποία δηλητηριάζουν εδώ και χρόνια την κοινωνία, προσπαθώντας να καρπωθούν πολιτικά την ανυπαρξία σοβαρής αποτελεσματικής και ανθρώπινης μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο φασισμός νικήθηκε οριστικά. Νικήθηκε και σε αυτήν εδώ τη γειτονιά. Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Σαμαρά να τον βγάλει από το ντουλάπι του, να τον νομιμοποιήσει πολιτικά, μόνο και μόνο για να εφαρμόσει πιο άνετα το Μνημόνιο της κοινωνικής ισοπέδωσης και να δημιουργήσει ένα καθεστώς εκφασισμού της κοινωνίας.

Και την απάντηση αυτή θα την δίνουμε συνεχώς, με μαζικό, και αποφασιστικό τρόπο παντού. Με την δυναμική των κοινωνικών αγώνων. Με τις κινήσεις αλληλεγγύης. Με την συσπείρωση της κοινωνίας γύρω από ένα πρόγραμμα ανατροπής.

*

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Φίλες και Φίλοι  

Εβδομήντα χρόνια δημοκρατικής παράδοσης και κοινωνικών αγώνων μας παρακολουθούν σε αυτή την πλατεία.
Όπως τότε, έτσι και σήμερα οι ζωές μας είναι στα δικά μας χέρια.

Ας ακολουθήσουμε τον δρόμο του αγώνα και της κοινωνικής αντίστασης. Ας δώσουμε στην βασανισμένη κοινωνία το δικαίωμα να ονειρεύεται ένα μέλλον διαφορετικό από αυτό που της ετοιμάζουν. Είτε αυτό θα γίνει στους δρόμους της Αθήνας, είτε στις Σκουριές Χαλκιδικής, οπουδήποτε αυτός ο λαός με αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια, θα διεκδικήσει το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια.

Και ας κάνουμε αυτή την ελπίδα πραγματικότητα, με όπλα μας τον αγώνα, την ενότητα και την αλληλεγγύη.  Ας ξέρουν ότι δεν είμαστε μόνοι  μας. Εκατομμύρια ζευγάρια μάτια μας παρακολουθούν αυτή τη στιγμή όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο. Και περιμένουμε τον λαό από πειραματόζωο της κρίσης να γίνει ένα αντινεοφιλελεύθερο παράδειγμα στην Ευρώπη που θα ενωθεί με τα δεκάδες παραδείγματα στις άλλες γωνιές του πλανήτη, όπου θα δώσουμε προοπτική και όραμα στον αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση.

Όπως τότε, έτσι και τώρα, ας νοιαστούμε και ας φροντίσουμε να είμαστε αντίστοιχοι με τις απαιτήσεις των καιρών. Θα νικήσουμε. Καλή δύναμη και καλούς αγώνες.

Από .....  left

Δημόσιο: Το χρονοδιάγραμμα για τους 25.000 «διαθέσιμους»

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Στη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον πρωθυπουργό στις 6 το απόγευμα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η τελική συμφωνία ωστε να αφαιρεθούν όλα τα «αγκάθια» της διαθεσιμότητας και των επίορκων. Βάση θα αποτελέσει το χρονοδιάγραμμα για τους 25.000 «διαθέσιμους»που παρέδωσαν τη Δευτέρα το πρωί οι επιτελείς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Χρονοδιάγραμμα το οποίο, τουλάχιστον προς το παρόν, φαίνεται ότι μετακινεί τις απολύσεις στο Δημόσιο από το 2013 στο 2014, δίνοντας στην κυβέρνηση την πίστωση χρόνου που επιζητούσε αναφορικά με τις αλλαγές στο Δημόσιο.

Όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης απομένουν ακόμη τεχνικά θέματα που αναμένεται να κλείσουν μέσα στην ημέρα, ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμέτευση.

Πέντε βήματα εντός του 2013

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr τα βήματα του σχεδιασμού- χρονοδιαγράμματος και οι λεπτομέρειές του,  που παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προς τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα  προβλέπουν:
- Τον Μάρτιο να ολοκληρωθούν τα νέα Οργανογράμματα των υπουργείων και (ίσως) μεγάλων φορέων, όπως ο ΕΟΦ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και ο Δήμος Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στη λίστα των φορέων που έχουν ζητήσει να… αυτοαξιολογηθούν.
- Τον Απρίλιο και το Μάιο να πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και παράλληλα να προχωρήσουν τα σχέδια στελέχωσης τους
- Τον Ιούνιο προχωράει και η κατάργηση- συγχώνευση  περίπου 700 Οργανισμών, απ” όπου πρόκειται να προκύψουν 3300 θέσεις (800 από τους υπό κατάργηση φορείς, 2500 απο τους υπό συγχωνευση)
- Από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης  υποστηρίζει πως θα έχει ολοκληρώσει τα σχέδια στελέχωσης και την αξιολόγηση στους φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
- Το Σεπτέμβριο θα προχωρήσει η καταγραφή όλων των καταργούμενων θέσεων και θα ξεκινήσει η υλοποίηση της κινητικότητας.
Στη Βασιλίσσης Σοφίας, εκτιμάται ότι από το 2014 θα είναι εφικτή η καταγραφή ανά τρίμηνο των στοιχείων για την εξέλιξη της κινητικότητας αλλά και για τον αριθμό των αποχωρήσεων από το Δημόσιο.
Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο, ο σχεδιασμός που αφορά τις αποχωρήσεις μέσω διαθεσιμότητας- κινητικότητας, θα «τρέχει» ταυτόχρονα με τις απολύσεις  των 7000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς αποτελεί απαίτηση από την πλευρά των εκπροσώπων της Τρόικας.

Θα το εφαρμόσει ο Μανιτάκης;
Πάντως, κανείς δεν γνωρίζει αν αυτό το χρονοδιάγραμμα θα κληθεί να το εφαρμόσει ο Α. Μανιτάκης, καθώς η θέση του στην κυβέρνηση μετά και τις τελευταίες εξελίξεις θεωρείται επισφαλής. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα παραστεί, τελικά  δεν έδωσε το παρών σε μεγάλη διυπουργική σύσκεψη το βράδυ της Δευτέρας και οι στενοί του συνεργάτες έκαναν ότι μπορούσαν για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.
Φαίνεται δε ότι οι εκτιμήσεις του υπουργού για αποχώρηση 180.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015, υπερκαλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τη μνημονιακή υποχρέωση των 150.000 αποχωρήσεων δεμ λαμβάνεται και τόσο στα σοβαρά…

Από ...... aftodioikisi

Απάντηση στην κατάληψη του Πολιτικού Γραφείου Λαμίας του Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα

Αναρτήθηκε από  .........  energoipoliteskv.blogspot.com




Από το Πολιτικό Γραφείο του Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών και Βουλευτή Φθιώτιδας κ. Χρ. Σταϊκούρα


Σήμερα, 11-3-2013, φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, επισκέφθηκαν και «κατέλαβαν» για περίπου 2 ώρες το Πολιτικό Γραφείο Λαμίας του Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών και βουλευτή Φθιώτιδας, κ. Χρ. Σταϊκούρα.

Ο κ. Σταϊκούρας ήταν στο Υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα. Τους εδέχθησαν οι συνεργάτες του.
Οι φοιτητές κατέθεσαν τις θέσεις τους για το σχέδιο  «ΑΘΗΝΑ» και τις επιδράσεις του στο τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική.
Επιπροσθέτως, ζήτησαν συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα.
Ο Αναπλ. Υπουργός, αυτονοήτως, απεδέχθη το αίτημα και προσδιορίστηκε συνάντηση αύριο Τετάρτη 12-3-2013 και ώρα 19.00 στο Υπουργείο.
Μετά από αυτό, οι φοιτητές απεχώρησαν ήρεμα από το Πολιτικό Γραφείο.

ΥΠΟΙΚ: Οι δαπάνες που μειώνουν το φόρο και οι αποδείξεις

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Ποιές αποδείξεις πρέπει να μαζεύετε για τη φετινή φορολογική δήλωση

Διευκρινίσεις σχετικά τις δαπάνες που οδηγούν σε μείωση του φόρου εισοδήματος και τις αποδείξεις που πρέπει να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι με τη φετινή φορολογική τους δήλωση, δίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών.
Η εγκύκλιος εστάλη σε όλες τις εφορίες ενόψει της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει από τον Απρίλιο.
Όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται, με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων συνυποβάλλονται κατά περίπτωση τα εξής δικαιολογητικά από τα οποία αποδεικνύεται η πραγματοποίηση από το φορολογούμενο των δαπανών, τις οποίες αυτός επικαλείται για μείωση του φόρου που προκύπτει στο εισόδημα του. Αυτά είναι:

ΔΑΠΑΝΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ

Αποδείξεις που έχουν εκδοθεί από τον εκμισθωτή ή το νόμιμο εκπρόσωπό του. Αντί των οικείων αποδείξεων καταβολής ενοικίου, ο φορολογούμενος δικαιούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, από την οποία να προκύπτει το ποσό του ενοικίου που καταβλήθηκε από αυτόν για κύρια κατοικία του ιδίου και της οικογένειάς του, ως και τα στοιχεία των δικαιούχων στους οποίους το κατέβαλε και ο αριθμός του φορολογικού μητρώου των εκμισθωτών. Ποσοστό 10% της δαπάνης ενοικίου, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ, μειώνει το συνολικό φόρο. Τα ίδια ισχύουν και για το μίσθωμα που καταβάλλει ο φορολογούμενος που μισθώνει κατοικίες για τις στεγαστικές ανάγκες των τέκνων του που σπουδάζουν σε πόλη που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Η μείωση αυτή αναγνωρίζεται μόνο όταν ο φορολογούμενος αναγράφει στις οικείες ενδείξεις της ετήσιας αρχικής (εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης) δήλωσης φόρου εισοδήματος τον ΑΦΜ του εκμισθωτή. Αν πρόκειται για εκμισθωτές που δεν κατοικούν ούτε διαμένουν στην Ελλάδα, μπορεί να αναγράφεται ο ΑΦΜ του πληρεξουσίου ή του νόμιμου εκπροσώπου τους. Για τους ανήλικους εκμισθωτές, που δεν έχουν ΑΦΜ, αναγράφεται ο ΑΦΜ του προσώπου που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου.

Όσοι παίρνουν στεγαστικό επίδομα, ανεξάρτητα από το ύψος του, δεν δικαιούνται την έκπτωση αυτή. Ομοίως, δε δικαιούνται τη μείωση αυτή οι φορολογούμενοι, όταν οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, ή τα τέκνα που τους βαρύνουν έχουν πλήρη κυριότητα ή κατοχή (επικαρπία, δικαίωμα οίκησης) εξολοκλήρου, σε οικία με επιφάνεια τουλάχιστον ίση με εκείνη της μισθωμένης κύριας κατοικίας, η οποία βρίσκεται στον ίδιο νομό με τη μισθωμένη. Το ίδιο ισχύει και όταν η πιο πάνω οικία ανήκει εξ αδιαιρέτου είτε στο φορολογούμενο και στη σύζυγό του είτε στο φορολογούμενο και στα τέκνα που τους βαρύνουν είτε στη σύζυγό του και στα τέκνα που τους βαρύνουν.

ΔΑΠΑΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ

Για την απόδειξη της καταβολής του ποσού των ασφαλίστρων, με βάση τις οικείες ασφαλιστικές συμβάσεις, απαιτείται απόδειξη είσπραξης του ποσού των ασφαλίστρων ή σχετική βεβαίωση, από τις οποίες προκύπτει το είδος της ασφαλιστικής κάλυψης και το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό των ασφαλίστρων, χωριστά από τυχόν οποιαδήποτε άλλη σχετική επιβάρυνση του ασφαλισμένου. Επίσης, τα στοιχεία του συμβαλλομένου και των ασφαλιζόμενων προσώπων, καθώς και ο αριθμός και η ημερομηνία της σχετικής σύμβασης.

Ποσοστό 10% της δαπάνης αυτής, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.200 Euro για άγαμο και τα 2.400 Euro για οικογένεια, μειώνει το συνολικό φόρο. Το ποσό της δαπάνης μειώνει το φόρο μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη).

ΔΑΠΑΝΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ

Για την απόδειξη της καταβολής των διδάκτρων για ιδιαίτερα, κατ' οίκον, μαθήματα και για φροντιστήρια απαιτείται απόδειξη παροχής υπηρεσιών για το ποσό της αμοιβής, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (πλέον Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά. Ποσοστό 10% της δαπάνης αυτής, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ μειώνει το συνολικό φόρο.

Επιπλέον, για την απόδειξη καταβολής των δαπανών ασφαλίστρων ζωής ή θανάτου και διδάκτρων που καταβάλλει ο διαζευγμένος γονέας για τα τέκνα του που δεν βαρύνουν αυτόν, αλλά τον άλλο γονέα τους με τον οποίο συγκατοικούν, απαιτείται και υπεύθυνη δήλωση ότι τα τέκνα είναι προστατευόμενα του άλλου γονέα με βάση το άρθρο 7 του ΚΦΕ, καθώς και τα στοιχεία των τέκνων και του άλλου γονέα (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, έτος γέννησης, διεύθυνση κατοικίας ΑΦΜ και ΔΟΥ).

ΔΑΠΑΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Για την απόδειξη της καταβολής του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών σε ταμεία ασφάλισης του υπόχρεου, απαιτείται η σχετική βεβαίωση ή απόδειξη του ασφαλιστικού φορέα από την οποία προκύπτει το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο, καθώς και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο, χωριστά από τυχόν άλλα ποσά για εκπρόθεσμη κτλ. καταβολή των εισφορών.

Ποσοστό 10% της δαπάνης αυτής μειώνει το συνολικό φόρο.

ΔΑΠΑΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

 Ως έξοδα ιατρικής περίθαλψης θεωρούνται οι αμοιβές που καταβάλλονται στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή σε ιατρούς φυσικά πρόσωπα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, οι αμοιβές σε οδοντιάτρους για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική. Επίσης, περιλαμβάνονται οι δαπάνες για φυσιοθεραπεία, λουτροθεραπεία, λογοθεραπεία και για επισκέψεις σε ψυχολόγο. Στις παραπάνω δαπάνες δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες που γίνονται για τους ίδιους λόγους σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρικά κέντρα κλπ. καθώς και για δαπάνες διαρκούς κάλυψης ιατρικών αναγκών.

Για την απόδειξη της καταβολής απαιτείται διπλότυπη απόδειξη, η οποία εκδίδεται από τον ιατρό κατά την είσπραξη της αμοιβής σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.), όπως ισχύουν κάθε φορά. Για την αναγνώριση της δαπάνης για λογοθεραπεία και για ψυχολόγο, εκτός από τη γνωμάτευση του γιατρού απαιτείται και βεβαίωση του γιατρού ότι έλαβε υπόψη του τα πορίσματα του ψυχολόγου ή λογοθεραπευτή για την παροχή των τελικών υπηρεσιών του. Έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης

Ως έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρούνται οι πιο κάτω δαπάνες, για την απόδειξη της καταβολής των οποίων απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

Α. Προκειμένου για νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές:

α) Διπλότυπη απόδειξη της κλινικής, από την οποία να προκύπτει το ποσό της δαπάνης, για τη νοσηλεία του ασθενή. Για την έκδοση αυτής της απόδειξης εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

β) Βεβαίωση του διευθυντή της κλινικής για το χρόνο νοσηλείας του ασθενή και το ποσό των εξόδων αυτής, αναλυτικά κατά είδος εξόδου.

B. Προκειμένου για νοσήλια σε κρατικά και λοιπά νοσηλευτικά ιδρύματα:

α) Διπλότυπη απόδειξη είσπραξης του νοσηλευτικού ιδρύματος, από την οποία να προκύπτει το ποσό της δαπάνης, για τη νοσηλεία του ασθενή.

(β) Βεβαίωση του διευθυντή του νοσηλευτικού ιδρύματος, για το χρόνο νοσηλείας του ασθενή και το ποσό των εξόδων αυτής, αναλυτικά κατά είδος εξόδου.

Στις πιο πάνω υποπεριπτώσεις, όταν στην οικεία απόδειξη είσπραξης αναγράφεται ο χρόνος της νοσηλείας και αναλυτικά τα έξοδα της κατά είδος εξόδου, δεν απαιτείται η πιο πάνω ιδιαίτερη, βεβαίωση του διευθυντή του νοσηλευτικού ιδρύματος, νοσοκομείου ή κλινικής.

Γ. Έξοδα για την απασχόληση νοσοκόμου

α) Βεβαίωση του θεράποντα ιατρού, με την οποία να βεβαιώνεται το είδος της νόσου από την οποία πάσχει ο ασθενής, η διάρκειά της, καθώς και η ανάγκη απασχόλησης νοσοκόμου, λόγω της σοβαρότητας της νόσου.

β) Απόδειξη είσπραξης της αμοιβής από το πρόσωπο που πρόσφερε υπηρεσίες ως νοσοκόμος, στην οποία πρέπει να αναφέρεται το ονοματεπώνυμό του, το όνομα του πατέρα του, ο αριθμός φορολογικού μητρώου ή ταυτότητας, η διεύθυνση της κατοικίας του και η χρονική διάρκεια παροχής των υπηρεσιών του, νόμιμα υπογραμμένη.

Δ. Έξοδα σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων και προσώπων που πάσχουν από κινητική αναπηρία, οι οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα.

α) Διπλότυπη απόδειξη παροχής υπηρεσιών, η οποία εκδίδεται από τη επιχείρηση που εισπράττει την αμοιβή σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

β) Βεβαίωση του διευθυντή ή του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης για τον ακριβή χρόνο της περίθαλψης του προσώπου που κατέβαλε ή για το οποίο καταβλήθηκε η δαπάνη, καθώς και το ποσό αυτής κατά κατηγορία δαπάνης.

Ε. Έξοδα αγοράς και τοποθέτησης οργάνων στο σώμα του ασθενή και αντικατάστασης μελών του σώματός του με τεχνητά.

Σε περίπτωση που η σχετική δαπάνη αποτελεί μέρος των εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης, απαιτούνται τα δικαιολογητικά που προαναφέρθηκαν στην πιο πάνω περίπτωση. Σε περίπτωση που ο ίδιος ο ασθενής προμηθεύεται τα όργανα ή τα τεχνητά μέλη από το ελεύθερο εμπόριο, απαιτείται απόδειξη λιανικής πώλησης. Η απόδειξη αυτή, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.),, πρέπει να περιέχει, εκτός από τα στοιχεία που ορίζουν αυτές οι διατάξεις και το ονοματεπώνυμο του αγοραστή, καθώς και το είδος του πωλούμενου πράγματος.

Σε περίπτωση αγοράς γυαλιών όρασης ή φακών επαφής ή ακουστικών βαρηκοίας, εκτός από την απόδειξη που προβλέπει ο ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.), απαιτείται και βεβαίωση γιατρού, η οποία παραμένει στο φάκελο του φορολογουμένου και ισχύει ως δικαιολογητικό αγοράς γυαλιών όρασης, φακών επαφής και ακουστικών βαρηκοίας (για μια πενταετία). ΣΤ. Ειδικές δαπάνες περίθαλψης ανάπηρων παιδιών.

α) Διπλότυπη απόδειξη είσπραξης, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

β) Βεβαίωση του διευθυντή της σχολής ή του θεραπευτηρίου από την οποία να προκύπτει ότι το τέκνο του υπόχρεου πάσχει από ανίατο νόσημα ή είναι τυφλό ή κωφάλαλο ή έχει διανοητική καθυστέρηση, ο ακριβής χρόνος της φοίτησης ή της περίθαλψης, γενικά, του ανάπηρου τέκνου, για το οποίο καταβλήθηκε η αμοιβή, καθώς και το ποσό της, αναλυτικά, κατά κατηγορία δαπάνης.

γ) Στοιχεία, από τα οποία να αποδεικνύεται ότι τα τέκνα είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας και ότι το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ. Νοσήλια που καταβάλλονται στην αλλοδαπή

ΔΑΠΑΝΗ ΔΩΡΕΩΝ

Για την απόδειξη της καταβολής του ποσού των δωρεών ή χορηγιών, απαιτούνται τα ακόλουθα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά:

Α) Προκειμένου για δωρεά ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων αυτοκινήτων στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία Ν.Π.Ι.Δ. που επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό:

- Βεβαίωση του δωρεοδόχου ότι έγινε αποδεκτή η δωρεά.
- Αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης - παραλαβής.
- Σε περίπτωση αγοράς και άμεσης παράδοσης των δωρούμενων αντικειμένων, το νόμιμο στοιχείο που προβλέπεται από τον ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.), από το οποίο προκύπτει η αξία τους.

Σε περίπτωση που ο δωρητής κατείχε από πριν τα δωρηθέντα αντικείμενα, η αξία τους προσδιορίζεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ.

Β) Προκειμένου για δωρεά χρηματικών ποσών στο Δημόσιο τους Ο.Τ.Α., το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, τους Ιερούς ναούς, τις ιερές μονές του Αγίου Όρους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, την Ιερά Μονή Σινά, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία Ν.Π.Ι.Δ. που επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων:

- Διπλότυπη απόδειξη ή γραμμάτιο είσπραξης του ποσού της δωρεάς ή χορηγίας, η οποία εκδίδεται από το νόμιμο εκπρόσωπο του δωρεοδόχου.

- Βεβαίωση ή αντίγραφο της οικείας πράξης του νόμιμου εκπροσώπου του δωρεοδόχου από την οποία να προκύπτει η αποδοχή της δωρεάς και η καταχώρηση του ποσού αυτής στα επίσημα βιβλία του δωρεοδόχου.

Σε περίπτωση δωρεάς χρηματικών ποσών με όρο, βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου του δωρεοδόχου από την οποία να προκύπτει το ύψος του καθαρού προϊόντος που περιέρχεται στο δωρεοδόχο.

Γ) Προκειμένου για δωρεά χρηματικών ποσών στα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με υπηρεσίες εκπαίδευσης, τα Ν.Π.Δ.Δ., τα Ν.Π.Ι.Δ. με κοινωφελείς σκοπούς κλπ, και χορηγίες στα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. με σκοπούς πολιτιστικούς:

- Διπλότυπη απόδειξη ή γραμμάτιο είσπραξης του ποσού της δωρεάς ή χορηγίας, η οποία εκδίδεται από το νόμιμο εκπρόσωπο του δωρεοδόχου.

- Βεβαίωση ή αντίγραφο της οικείας πράξης του νόμιμου εκπροσώπου του δωρεοδόχου από την οποία να προκύπτει η αποδοχή της δωρεάς και η καταχώρηση του ποσού αυτής στα επίσημα βιβλία του δωρεοδόχου.

Όταν τα ποσά των ανωτέρω δωρεών ή χορηγιών, με εξαίρεση τις δωρεές που καταβάλλονται στους δωρεοδόχους της περ. Β', υπερβαίνουν τα 300 ευρώ ετησίως, κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό του δωρεοδόχου ή του αποδέκτη της χορηγίας, που έχει ανοιχθεί σε τράπεζα ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών, απαιτείται και το οικείο γραμμάτιο είσπραξης της Τράπεζας ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στο οποίο πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία που αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 2238/1994.

Αν το πρωτότυπο έχει δοθεί στο δωρεοδόχο για την είσπραξη του ποσού που δωρήθηκε, υποβάλλεται αντίγραφο του γραμματίου, κυρωμένο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή την Τράπεζα, από την οποία εκδόθηκε.

Για τα χρηματικά ποσά που καταβάλατε για πολιτιστικές χορηγίες του ν.3525/2007 στο Δημόσιο, ΟΤΑ, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες του άρθρου 741 Α.Κ. που επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς, απαιτείται επικυρωμένο αντίγραφο της απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού με την οποία χαρακτηρίζεται η χορηγία ως πολιτιστική, τα πρωτότυπα αποδεικτικά καταβολής των ποσών εάν η χορηγία είναι χρηματικό ποσό και την Υπουργική Απόφαση για την εκτίμηση της αξίας της χορηγίας εάν αυτή έγινε σε είδος ή άυλα αγαθά ή υπηρεσίες, καθώς και το αποδεικτικό παράδοσης και παραλαβής της χορηγίας. Για την απόδειξη της καταβολής των δωρεών χρηματικών ποσών υπέρ κρατικών φορέων και παρεμφερών κοινωφελών νομικών προσώπων (οργανισμών, ιδρυμάτων, κ.λπ. ), εγκατεστημένων σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) / Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που ορίζονται στο Κεφάλαιο ΣΤ του άρθρου 6 της 1017701/306/Α0012/ΠΟΛ.1040/19.2.2001 (ΦΕΚ 232 Β') απόφασης του Υπουργού Οικονομικών. Εάν από τα δικαιολογητικά αυτά δεν προκύπτει ο μη κερδοσκοπικός και κοινωφελής χαρακτήρας των προσώπων αυτών, απαιτείται βεβαίωση αυτών, στην οποία θα αναγράφεται ότι είναι νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επιδιώκουν κοινωφελή σκοπό. Όλα τα ανωτέρω δικαιολογητικά πρέπει να είναι μεταφρασμένα νόμιμα.

Ποσοστό 10% αυτών των δαπανών μειώνει το φόρο. Η μείωση αυτή γίνεται εφόσον τα ποσά των δωρεών και χορηγιών υπερβαίνουν συνολικά τα 100 ευρώ.

Το συνολικό ποσό των δωρεών και χορηγιών επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό 10% του συνολικού εισοδήματος.

ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΚΩΝ

Για την απόδειξη της καταβολής των τόκων, απαιτείται, προκειμένου για:

α) Στεγαστικά δάνεια, σχετική βεβαίωση της Τράπεζας ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή άλλου πιστωτικού οργανισμού, από την οποία να προκύπτει ότι πρόκειται για στεγαστικό δάνειο για απόκτηση πρώτης κατοικίας (αγορά ή ανέγερση ή αποπεράτωση), ότι έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση σε ακίνητο του φορολογουμένου ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων τους που τους βαρύνουν, το ποσό μόνο των δεδουλευμένων συμβατικών τόκων (ληξιπρόθεσμων και απαιτητών) που όφειλε και κατέβαλε αυτός μέσα στο έτος 2012, καθώς και το έτος σύναψης του δανείου.

β) Νέα δάνεια που λαμβάνονται για εξόφληση παλιών στεγαστικών δανείων που είχαν ληφθεί για αγορά πρώτης κατοικίας, βεβαίωση της Τράπεζας ή γενικά του φορέα που χορήγησε το νέο δάνειο, από την οποία να προκύπτει ότι πρόκειται για νέο δάνειο για εξόφληση παλιού στεγαστικού δανείου, που είχε ληφθεί για αγορά πρώτης κατοικίας με υποθήκη ή προσημείωση σε ακίνητο του φορολογουμένου ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων τους που τους βάρυναν, το ανεξόφλητο ποσό του παλιού δανείου και ο χρόνος λήξης του, ότι οι δεδουλευμένοι τόκοι που καταβλήθηκαν το έτος 2012 αφορούν το τμήμα του νέου δανείου που καταβλήθηκε για εξόφληση του υπόλοιπου ποσού του παλιού δανείου που δεν είχε εξοφληθεί μέχρι τη σύναψη του νέου δανείου, καθώς και ότι έχει εγγραφεί και για το νέο δάνειο υποθήκη ή προσημείωση σε ακίνητο του φορολογουμένου ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων τους που τους βαρύνουν.

γ) Στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας που χορηγούνται από ασφαλιστικές επιχειρήσεις στους υπαλλήλους τους, βεβαίωση αυτών που να περιλαμβάνει τα στοιχεία που αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση α'.

δ) Προκαταβολές που έχουν χορηγηθεί από τα Ταμεία Αλληλοβοηθείας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, σχετική βεβαίωση αυτών, από την οποία να προκύπτει ότι ο φορολογούμενος είναι βοηθηματούχος του αντίστοιχου Ταμείου, ότι η προκαταβολή χορηγήθηκε σ' αυτόν με βάση τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν.δ. 398/1974 (Φ.Ε.Κ. 116 Α') για απόκτηση πρώτης κατοικίας, το ποσό των τόκων, καθώς και ότι οι τόκοι αυτοί είναι δεδουλευμένοι και καταβλήθηκαν μέσα στο έτος 2012.

ε) Δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια και λοιπούς πιστωτικούς οργανισμούς στο φορολογούμενο για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων, καθώς και κτισμάτων που βρίσκονται σε περιοχές χαρακτηριζόμενες ως παραδοσιακά τμήματα πόλεων ή ως παραδοσιακοί οικισμοί, βεβαίωση αυτών που να περιλαμβάνει το ποσό των δεδουλευμένων τόκων που καταβλήθηκαν μέσα στο έτος 2012, καθώς και επικυρωμένο αντίγραφο της οικείας απόφασης για χαρακτηρισμό των κτισμάτων ως διατηρητέων ή σημείωση για την κανονιστική πράξη με την οποία χαρακτηρίσθηκε η περιοχή, που βρίσκονται τα κτίσματα, ως παραδοσιακό τμήμα πόλεως ή ως παραδοσιακός οικισμός.
Στις πιο πάνω περιπτώσεις αν, εκτός από τους τόκους που είναι δεδουλευμένοι, καταβλήθηκαν τόκοι υπερημερίας, τα ποσά αυτών των τόκων πρέπει να αναφέρονται χωριστά στην οικεία βεβαίωση, δεδομένου ότι τα ποσά αυτά δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Στη βεβαίωση καταβολής των τόκων στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, θα αναγράφεται η συνολική επιφάνεια της κατοικίας, που αποκτιέται, σε τετραγωνικά μέτρα, καθώς και το ποσό του δανείου. Εάν το δάνειο έχουν λάβει οι σύζυγοι από κοινού, στη βεβαίωση του καθενός θα αναγράφεται το ποσό του δανείου που του αναλογεί.

ΔΑΠΑΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Για την απόδειξη της δαπάνης για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που εντάσσονται σε έργα του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3614/2007 ή και για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που θα προκύψουν μετά από ενεργειακή επιθεώρηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3661/2008 και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότησή του, απαιτούνται τα νόμιμα δικαιολογητικά, που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.). Οι δαπάνες αυτές αφορούν στα ακόλουθα:

α) την αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου για την εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή για νέα εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή συστήματος που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και για παρεμβάσεις στο υφιστάμενο σύστημα που αφορούν σε σύστημα αντιστάθμισης στον καυστήρα/λέβητα σε συνδυασμό με αυτονομία θέρμανσης και μόνωση σωληνώσεων.

β) την αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ή για νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου.

γ) την αγορά και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και για την εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού με χρήση ηλιακής ενέργειας.

δ) την αγορά και εγκατάσταση αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες) και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και ψύξης - θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή ανανεώσιμων πηγών.

ε) τη θερμομόνωση σε υφιστάμενα κτήρια με τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και θερμομονωτικών πλαισίων/κουφωμάτων (συμπεριλαμβάνονται εξωτερικά καλύμματα, παντζούρια και ρολά) και τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος ή/και στην οροφή (δώμα ή στέγη).

στ) τη δαπάνη για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από αρμόδιο επιθεωρητή.

Ποσοστό 10% της δαπάνης για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου αφαιρείται από το φόρο και το ποσό της δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση δε μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.

- Σε ότι αφορά τις δαπάνες που συνδέονται με τη χορήγηση του αφορολόγητου ποσού της φορολογικής κλίμακας ισχύουν τα ακόλουθα:

Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα για την αγορά και λήψη υπηρεσιών, εφόσον προσκομιστούν τα νόμιμα στοιχεία όπως ορίζονται από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.). Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των Ε.Λ.Τ.Α., εταιρειών Courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο κλπ), όπως και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Επίσης, περιλαμβάνεται και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά). Όταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από τον φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.

Επισημαίνεται ότι, δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις. Συγκεκριμένα δεν λαμβάνονται υπόψη:

α) οι δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κλπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κλπ.

β) οι δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογούμενου, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης κλπ.

γ) οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ' οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, για τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, κλπ.

δ) οι δαπάνες για ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ' ορόφους οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.

Επίσης, δε λαμβάνεται υπόψη το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (πχ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κλπ) και η δαπάνη εισόδου σε Καζίνο  καθόσον στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια.

Από το ποσό των ανωτέρω δαπανών, εξαιρούνται τα ποσά των δαπανών που συλλέχθηκαν μέσω της «Κάρτας Αποδείξεων». Το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομιστούν ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογούμενου, του δηλούμενου και φορολογούμενου, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ.

Από ........  parapolitika

ΤΑ ΝΕΑ: Ο Μητρόπουλος(ΣΥΡΙΖΑ) δεν πλήρωσε φόρο για το 1 εκατ. δολάρια, το ΣΔΟΕ τον ψάχνει

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Η εφημερίδα Τα Νέα επιμένει στη σημερινή της έκδοση ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος δεν πλήρωσε το 1999 φόρο 45% για την αμοιβή 1 εκατ. δολαρίων που έλαβε ως δικηγόρος και εύχεται στον βουλευτή «καλά ξεμπερδέματα» με τον ΣΔΟΕ.
Γράφει το δημοσίευμα:
Διάβασα και εγώ τη διάψευση (ο Θεός να την κάνει διάψευση, δηλαδή) του καλού πελάτη της στήλης Αλέξη «είμαι το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ» Μητρόπουλου, παρότι είμαι και λίγο θυμωμένος μαζί του: δεν μου την έστειλε, αν και εγώ, ως όφειλα, από τις 3 Μαρτίου τον ψάχνω απεγνωσμένα, θα έλεγα, για να μιλήσω μαζί του επί του θέματος. Γράφει λοιπόν στην ανακοίνωσή του ο καλός μου πελάτης αναφορικά με το χθεσινό δημοσίευμα της στήλης για την... παράλειψή του να εκδώσει αποδείξεις για την αμοιβή που εισέπραξε από τους κληρονόμους εκλιπόντος εφοπλιστή στις ΗΠΑ: «Ψευδώς αναφέρεται ότι δεν έχω δηλώσει αμοιβή από υπόθεση που είχε χειριστεί το δικηγορικό μου γραφείο πριν από 14 χρόνια (1999). Αντί άλλης διάψευσης, καταθέτω στην ελληνική κοινή γνώμη τα παρακάτω έγγραφα»... Και παραθέτει 13 έγγραφα στη σειρά, αλλά – φευ! – κανένα που να μοιάζει έστω (είμαι επιεικής στο να είναι κιόλας!) με απόδειξη. Δεκατρία έγγραφα, επαναλαμβάνω, αλλά ούτε μία απόδειξη! Φυσικά δεν τον εγκαλώ ως προς αυτό – είναι άλλοι αρμόδιοι να το πράξουν, και το πράττουν ήδη. Θα αναφέρω μόνο δύο μικρές λεπτομέρειες διότι φαίνεται ότι κάπου τα έχει μπερδέψει τα πράγματα (ή προσπαθεί να τα μπερδέψει, θα σας γελάσω): ή το έμβασμα που δημοσιοποιεί αφορά είσοδο στη χώρα 750.000 δολαρίων. Τα χρήματα αυτά φορολογήθηκαν με 3%, γιατί εισήχθησαν το 2005 με βάση έναν νόμο του Αλογοσκούφη,τον 3259/2004. Το αποδεικτικό της εισαγωγής και ο φόρος που πληρώθηκε ΔΕΝ είναι απόδειξη παροχής υπηρεσιών! Αν ήταν απόδειξη, θα είχαν φορολογηθεί με συντελεστή 45%, αγαπημένε μου Αλέξη...
Ο οικονομικός έλεγχος, για τον οποίο κομπάζει ότι τον απέδωσε λευκό στην κοινωνία, αναφέρει ότι: α) τηρεί (ο Μητρόπουλος) βιβλία κατηγορίας Β' του ΚΦΣ τα οποία ΔΕΝ επιδείχθηκαν (κατά τον έλεγχο), β) ουδέν φορολογικό στοιχείο επεδείχθη στον έλεγχο προς θεώρηση. Προφανώς τα βιβλία και τα στοιχεία την ώρα του ελέγχου (ήταν και απόγευμα) είχαν πάει καμιά βόλτα γι' αυτό δεν επιδείχθηκαν στους ελεγκτές, ενδεχόμενο στο οποίο τείνω να καταλήξω διότι δεν θέλω να πιστεύω τίποτε άλλο. Αλλωστε, για να αντιληφθεί κανείς το αξιόπιστον της διάψευσης του Αλέξη «είμαι το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ» Μητρόπουλου αναφέρω απλώς ότι τα βιβλία που αναφέρονται προηγουμένως μόλις την Παρασκευή παραδόθηκαν στο ΣΔΟΕ προς έλεγχο, ο οποίος τώρα ξεκινάει – μαζί και το πάρτι!
Ευκαιρίας δοθείσης τον ενημερώνω, γιατί και αυτό φοβάμαι ότι το έχει ξεχάσει ή του διαφεύγει, ότι το ΣΔΟΕ διαθέτει επιστολή της αδελφής του εκλιπόντος εφοπλιστή, στην οποία αναφέρεται σαφώς ότι η αμοιβή προς τον ίδιο και τους άλλους δύο δικηγόρους που χειρίστηκαν τα κληρονομικά της οικογένειας και που ανερχόταν σε 1,6 εκατομμύρια δολάρια είχε κατατεθεί σε υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου στο Λονδίνο.
Θα κλείσω για σήμερα όπως και χθες: Καλά ξεμπερδέματα, εύχομαι. Από καρδιάς...

Από ...... ΝΕΑ

Δημόσιο: “βρήκαν” 8.800 υπάλληλους για διαθεσιμότητα – “Λείπουν” ... 4.000 ως τον Ιούνιο

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Το θρίλερ συνεχίζεται με την τρόικα. Μπορεί να υπάρχει μια αρχική συμφωνία ως προς τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, ωστόσο οι δανειστές επιμένουν στα χρονοδιαγράμματα επιμένοντας ότι πρέπει να “φύγουν” ως τον Ιούνιο 12.500 άτομα ώστε να πιάσει η Ελλάδα τον στόχο των 25.000 ως το τέλος του έτους.

Το σχέδιο του υπουργείου έγινε δεκτό επί της αρχής. ΌΜ,ως υπάρχουν δύο κρίσιμοι μήνες. Ο Ιούνιος, οπότε και θα πρέπει να έχουν βγει σε διαθεσιμότητα οι πρώτοι 12.500 υπάλληλοι και ο Σεπτέμβριος οπότε θα πρέπει να παρουσιαστεί το νέο οργανόγραμμα του δημοσίου απ' όπου θα προκύψουν οι υπόλοιποι 12.500 ως το τέλος του έτους.

Όλα εξακολουθούν να είναι στον αέρα. Μέχρι στιγμής τις κινήσεις του υπουργείου υπολογίζεται ότι 2.000 άτομα θα βγουν σε διαθεσιμότητα μετά τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, ενώ απ' τις νέες δομές στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης θα προκύψουν άλλοι 3.500. Σε διαθεσιμότητα από τις συγχωνεύσεις θα βγουν άλλοι 2.500 και από τις καταργήσεις φορέων περίπου 800.

Μια απλή πρόσθεση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός που πρέπει να πιάσει το υπουργείο ως τον Ιούνιο δεν βγαίνει ακόμη και αν ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς και οι επίορκοι.

Έτσι υπάρχει πάντα ο φόβος της αναγκαστικής απομάκρυνσης υπαλλήλων, με λίγα λόγια των απολύσεων.


Από ....... newsit

Ομιλία Σαμαρά

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com