Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΕκΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 13/03/2013

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

Tρία «όχι» απο τη ΝΔ στην άρση της ασυλίας Κασιδιάρη

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Κάτι τόσο αυτονόητο, όπως η άρση ασυλίας ενός βουλευτή που χτύπησε έναν συνάδελφό του, και μάλιστα γυναίκα μπροστά στα μάτια χιλιάδων τηλεθεατών, μετατράπηκε σε μείζον πολιτικό θέμα και μάλιστα σε εσωκομματικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας.

Τι χρειαζόταν δηλαδή για να καταλάβουν οι βουλευτές που ψήφιζαν ότι είναι αυτονόητη η άρση της ασυλίας του «ψευτόμαγκα» Κασιδιάρη; Αφού και ο ίδιος το ζήτησε ώστε να πάει η υπόθεση στα τακτικά δικαστήρια. Κι όμως, ο γραμματέας της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης και οι βουλευτές Ι. Ιωαννίδης, υφυπουργός Αθλητισμού καθώς και ο βουλευτής Βοιωτίας, Ι. Καράμπελας, ψήφισαν κατά της άρσης ασυλίας. Τι δεν καταλαβαίνουν δηλαδή; Οτι ένας υμνητής του ναζισμού με εμφανή προβλήματα συμπεριφοράς χτύπησε μια γυναίκα;

Ακόμη κι αν προκλήθηκε από την Λ. Κανέλλη, ακόμη κι αν η βουλευτής του ΚΚΕ δεν είναι «αγαπητή» σε ορισμένους κύκλους, η ουσία είναι ότι ένας άντρας(;) χτύπησε μια γυναίκα και πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτό. Προς τι λοιπόν η αντίδραση των τριών βουλευτών και στη συνέχεια οι δικαιολογίες τους;

Είναι δυνατόν ο υφυπουργός Αθλητισμού να λέει ότι ψήφισε όχι εκ παραδρομής; Οτι έκανε λάθος δηλαδή; «Εκ παραδρομής στην ονομαστική ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του βουλευτή Ηλίας Κασιδιάρη ψήφισα ΄΄όχι΄΄ ενώ έχοντας ιδία γνώμη του επεισοδίου σαφέστατα η πρόθεσή μου ήταν να ψηφίσω ΄΄ναι΄΄». Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά για το πώς μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει το όχι από το ναι.

Ο δε κ. Καράμπελας είπε: «Έκανα λάθος, ήθελα να περάσω άλλα μηνύματα. Αν ψήφιζα αυτή τη στιγμή θα ψήφιζα υπέρ της άρσης ασυλίας του Ηλ. Κασιδιάρη. Ήθελα να περάσω το μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν αρκεί μια καταδίκη από ένα ακροατήριο για να καταδικάσουμε τη βία, αλλά συνολική καταδίκη από όλη την κοινωνία. Έκανα φάουλ κομματικό, το παίρνω επάνω μου». Αλλά λόγια ν’ αγαπιώμαστε δηλαδή.

Και πάμε στον γραμματέα της ΝΔ ο οποίος εκ της θεσμικής του θέσης έπρεπε να είναι και παράδειγμα προς μίμηση. Σε δηλώσεις του είπε ότι επέλεξε την αρνητική ψήφο ώστε να δώσει στον κ. Κασιδιάρη «την ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη μέσα στη Βουλή κάτι που δεν έκανε εδώ και μήνες», ενώ πρόσθεσε ότι «αν η ψήφος του παρεξηγείται ως άφεση αμαρτιών, τότε ασφαλώς και δεν είναι». Επίσης, ερωτηθείς αν ήταν συνειδητή η στάση του απάντησε ότι «συνειδητή είναι η πράξη καταδίκης, συνειδητή δεν είναι η πράξη της ψήφου».

Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε, διότι οι φήμες λένε ότι ο κ. Κεφαλογιάννης εμφανίζεται δυσαρεστημένος από άλλες φήμες περί αντικατάστασής του από τη θέση του γραμματέα.

Κι ενώ κοιτάζουμε το δέντρο χάνουμε το δάσος. Αυτό που έχει φτιάξει επιμελώς η Χρυσή Αυγή και το οποίο νομιμοποιεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού τη χειροδικία σε βάρος του άλλου, και ειδικά όταν αυτός ο άλλος είναι γυναίκα. Διότι όταν συνέβη το περιστατικό, πολλοί ήταν εκείνοι που είπαν ότι «καλά της έκανε της Κανέλλη», λες και ο αντρισμός μετριέται με χτυπήματα σε γυναίκες. Αντί λοιπόν το συνταγματικό τόξο συνταγματικά να καταδικάσει τέτοια φαινόμενα, ο ένας κάνει λάθος, ο δεύτερος δεν κατάλαβε και ο τρίτος είναι δυσαρεστημένος.

 Τι να πει κανείς.

Από ..........  antinews

"Η Ιταλία είναι στην πραγματικότητα εκτός ευρώ"

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

 
Ο Γκρίλο προτείνει μάλιστα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Διαδίκτυο για το μέλλον της Ευρωζώνης...

«Η Ιταλία είναι ήδη de facto εκτός ευρώ» δηλώνει και προκαλεί ο επικεφαλής της κίνησης «Πέντε Αστέρων» στην Ιταλία, Μπέπε Γκρίλο, σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt.

Προτείνει μάλιστα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Διαδίκτυο προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη.

«Οι βορειοευρωπαϊκές χώρες θα κρατήσουν την Ιταλία μόνο μέχρι να πάρουν πίσω τις επενδύσεις των τραπεζών τους σε ιταλικά ομόλογα. Έπειτα, θα μας πετάξουν σαν καυτή πατάτα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γκρίλο και διερωτάται «γιατί πλούτισε μόνο η Γερμανία;», ενώ εκφράζει επιφύλαξη για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία, όπως λέει, δεν διαθέτει κοινή πολιτική, ούτε για την πληροφόρηση, ούτε για την φορολογία, ούτε για την μετανάστευση.

Ο ίδιος ωστόσο δεν αυτοπροσδιορίζεται ως πολέμιος της Ευρώπης. «Είπα μόνο ότι θέλουμε να έχουμε ένα σχέδιο Β' για την Ευρώπη» δηλώνει και ζητά περισσότερη δημοκρατία, με την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στο Διαδίκτυο.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Γκρίλο εκφράζει την δυσαρέσκειά του για τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, τον οποίο χαρακτηρίζει «δικηγόρο που κάνει αναγγελία πτώχευσης στο όνομα των τραπεζών», καθώς, όπως επισημαίνει, αντί να περιορίσει τους πλούσιους και το κράτος, επιβάλλει υψηλούς φόρους στους πολίτες.

Από ..... epikaira

Προκλητική η τουρκική ρηματική διακοίνωση - Δείτε όλο το έγγραφο

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Μόνο ως προκλητική μπορεί να χαρακτηριστεί η ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ για το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Η Τουρκία στη ρηματική διακοίνωσή της στον ΟΗΕ με προκλητικό τρόπο έξω από το πλασίο του Διεθνούς Δικαίου «αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά παράβαση του άρθρου 121 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία έχει εθιμικό, άρα υποχρεωτικό, χαρακτήρα που δεσμεύει όλες τις χώρες της Διεθνούς Κοινότητας» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών και υπογραμμίζει πως «η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια και των πρόσφατων ενεργειών της, θα διασφαλίσει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».


H ελληνική κυβέρνηση απάντησε ότι θα διασφαλίσει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

 
Από ...... epikaira

Κεφαλογιάννης: Ερμηνεύστε όπως θέλετε την ψήφο μου στον Κασιδιάρη, αρκεί να βάλετε καλή φωτογραφία

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας και γραμματέας του κόμματος, προσπάθησε να «απολογηθεί» μετά τη δημόσια αποδοκιμασία του από το κόμμα για την αθωωτική ψήφο που έδωσε στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, για την άρση της ασυλίας του.

Ο κ. Κεφαλογιάννης που καταψήφισε μαζί με άλλους δύο βουλευτές της ΝΔ την πρόταση στην υπόθεση που αφορούσε το δημόσιο χαστούκι στη Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε μεταξύ άλλων:

«Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται, είτε από άκρα αριστερά, είτε από άκρα δεξιά. Ηθελα όμως ο κ. Κασιδιάρης να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει συγνώμη για την πράξη του. Αν παρεξηγείται η ψήφος μου ως άφεση αμαρτιών, ασφαλώς και δεν είναι».

Στην επισήμανση ότι αυτά όμως είναι εκτός της κομματικής γραμμής, ο κ. Κεφαλογιάννης συνέχισε: «Δεν ξέρω εάν είμαι έξω από τη γραμμή του κόμματος, εγώ σας είπα τη θέση μου. Ο γραμματέας του κόμματος στη Βουλή εκφράζεται ως βουλευτής. Η δήλωση λοιπόν του βουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, είναι αυτή που σας είπα. Του γραμματέα είναι ό,τι λέει η επιτροπή δεοντολογίας, ό,τι λέει η πλειοψηφία. Δεν ψήφισα ενάντια στη γραμμή του κόμματος, θεώρησα ως άνθρωπος και ως πολιτικός σε αυτή την ακραία πράξη να του δώσω μια ευκαιρία να καταλάβει.

 Συνειδητή πράξη είναι η πράξη καταδίκης, δεν είναι η πράξη ψήφου. Ολες οι πράξεις είναι συνειδητές και η πράξη ψήφου, του έδωσα ένα άλλοθι να ζητήσει συγνώμη».

Κι όταν του επισημάνθηκε ότι παρ' όλα αυτά εξακολουθεί να υφίσταται το θέμα, κατέληξε, προς έκπληξη των παρισταμένων: «Ερμηνεύστε την πράξη μου όπως θέλετε, αρκεί να μου βάλετε μια καλή φωτογραφία».

Η συγνώμη του Καράμπελα
Λίγο αργότερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καράμπελας, ένας από τους τρεις που ψήφισε κατά της άρσης της ασυλίας, δήλωσε ότι έκανε λάθος και ότι αν ξαναψήφιζε θα ψήφιζε υπέρ.

Από ......... iefimerida

Ποιος είναι ο 58χρονος ευρωβουλευτής Γιώργος Παπαστάμκος ο οποίος κατέρρευσε στο Ευρωκοινοβούλιο [βίντεο]

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com



Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Στρασβούργου ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπαστάμκος, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καταψήφισε τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό.

 Ο 58χρονος καθηγητής που προήδρευε του Σώματος, περίπου στις 14.30 (τοπική ώρα) ζήτησε να διακοπεί για λίγη ώρα η συνεδρίαση καθώς αισθανόταν δυσφορία. Η πρότασή του όμως δεν έγινε αποδεκτή από την Ολομέλεια, που προφανώς δεν είχε αντιληφθεί το προσωπικό πρόβλημα του Ελληνα ευρωβουλευτή, με αποτέλεσμα λίγα λεπτά αργότερα ο ίδιος να ζητήσει μια τρίλεπτη διακοπή για προσωπικούς λόγους.

 Κατά την αποχώρησή του από το προεδρείο κατέρρευσε, προκαλώντας σοκ στην Ευρωβουλή. Παρότι τρεις γιατροί από τους συναδέλφους του ευρωβουλευτές που έσπευσαν να τον βοηθήσουν αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι περισσότεροι στην αίθουσα αρχικώς θεωρούσαν ότι επρόκειτο για λιποθυμικό επεισόδιο λόγω και της έντασης που επικρατούσε κατά τις ψηφοφορίες. Τα αμέσως επόμενα λεπτά σήμανε συναγερμός στην Ευρωβουλή, καθώς η ομάδα των γιατρών που κινητοποιήθηκε για τις πρώτες βοήθειες διαπίστωσε ότι ο κ. Παπαστάμκος είχε εγκεφαλική αιμορραγία.

Ο Ελληνας ευρωβουλευτής παρέμεινε στον χώρο του Ευρωκοινοβουλίου περισσότερο από μία ώρα, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι το ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Hautepierre έφθασε με καθυστέρηση 45 λεπτών, κάτι που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες πολλών ευρωβουλευτών.

 Ο 58χρονος καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς εξελέγη το περασμένο καλοκαίρι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη δεύτερη θητεία του στην Ευρωβουλή, που άρχισε το 2004.

 Νωρίτερα είχε καταγράψει δύο βουλευτικές θητείες με τη Νέα Δημοκρατία (εξελέγη στην Ημαθία τις περιόδους 1989 και 1996), ενώ στην κυβέρνηση τς Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (1990 - 1993) διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και υφυπουργός Εξωτερικών, με αρμοδιότητα στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Από ....... iefimerida

Ψυχρολουσία για την κυβέρνηση - Ούτε ο πρωθυπουργός λύγισε την Τρόικα

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Ψυχρολουσία για την κυβέρνηση αποτελεί το γεγονός ότι η Τρόικα δεν πείστηκε ούτε από τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και έπειτα από 2,5 ώρες διαπραγμάτευση οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχώρησαν. Η συνάντηση απέβη άκαρπη αφήνοντας σε εκκρεμότητα δύο δόσεις συνολικού ύψους 8,8 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο αγκάθι στη χθεσινή συνάντηση ήταν η κινητικότητα και οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αρχικά είχαν γίνει αποδεκτά ως βάση συζήτησης τελικά δεν αποδείχθηκαν αρκετά για να υπάρξει συμφωνία με τον πρωθυπουργό.
Υποτυπώδης σχεδιασμός
Η εξέλιξη αυτή κρίθηκε αρνητικά και σχολιάστηκε ο υποτυπώδης κυβερνητικός σχεδιασμός, αφού θεωρήθηκε αδιανόητο να αφήνεται ο κ. Σαμαράς να κάνει την τελική διαπραγμάτευση και να αποτυγχάνει.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έγινε και η δυόμιση ωρών περίπου συνάντηση με την Τρόικα, αναδείχθηκε πλήρως το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές και οι κυβερνητικές «κόκκινες» γραμμές δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα. Παράλληλα, για πολλούς προκύπτει και θέμα ελλιπούς προετοιμασίας από την ελληνική πλευρά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η σημερινή αποχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών από την Αθήνα και η προγραμματισμένη, κατά την κυβέρνηση, επιστροφή τους τον Απρίλιο συνιστά ένα ισχυρό πλήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Οι φάκελοι που παραμένουν ανοιχτοί
Η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε να στείλει την επόμενη εβδομάδα στοιχεία στην Τρόικα για όλα τα θέματα που έμειναν σε εκκρεμότητα έτσι ώστε να τα εξετάσει και να είναι έτοιμες οι δύο πλευρές να καταλήξουν όταν ξανασυναντηθούν. Τα θέματα αυτά αφορούν:
  • Τον προγραμματισμό κινητικότητας και απολύσεων στο δημόσιο
  • Τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο
  • Τη ρύθμιση των δανείων των νοικοκυριών
Την αντικατάσταση του τέλους ακινήτων της ΔΕΗ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων
Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής
Ο κ. Σαμαράς ανέμενε να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., έχοντας συμφωνία με την Τρόικα, αλλά διαπίστωσε ότι αρκετά μέτωπα είναι ανοικτά, λόγω κυρίως της αδυναμίας ορισμένων υπουργών του.
Στις Βρυξέλλες, όπου έγινε γνωστή η αρνητική εξέλιξη, επικράτησε η άποψη ότι η κυβέρνηση έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της.
Από την πλευρά της Τρόικας, που διαπίστωσε σωρεία παραλείψεων, λαθών, ανακολουθιών, αλλά και προχειρότητα, αναμένεται ανακοίνωση, όπου θα περιγράφεται η πορεία υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος και η όποια πρόοδος έχει επιτευχθεί.
Οι τροϊκανοί δεν περίμεναν ότι η κυβέρνηση θα ήταν απροετοίμαστη σε πολλά θέματα. Η απογοήτευσή τους ήταν εμφανής. Αντίθετα, ο κ. Στουρνάρας είπε μετά τη συνάντηση ότι είμαστε πολύ κοντά σε όλα, υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος και συμπλήρωσε: «Παραμένουν ορισμένα τεχνικά ζητήματα ανοιχτά, τα οποία θα ολοκληρωθούν όταν η αποστολή επιστρέψει σύντομα».
«Ολα ανοικτά»
Η Τρόικα ζητάει, εκτός όλων των άλλων, άμεση συγκράτηση δαπανών στην Υγεία και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ενστάσεις διατυπώνονται και για τον ΕΟΠΥΥ, για τον οποίο θεωρούν ότι δεν λειτουργεί όπως απαιτούν οι περιστάσεις.
Επίσης εγείρει μεταξύ άλλων ζήτημα παρακολούθησης των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την τρόικα να εκτιμά ότι οι δαπάνες από τους τοπικούς άρχοντες μπορεί να διογκωθούν για άλλη μια φορά αν δεν ελεγχθούν αποτελεσματικά.
Πολλοί δήμοι συνεχίζουν να σπαταλούν πόρους που δεν έχουν αναλαμβάνοντας συνεχώς νέες δαπάνες τις οποίες φορτώνουν στην κεντρική διοίκηση.
Επί του θέματος του τέλους ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, η τρόικα διαφωνεί με την κυβερνητική πρόταση για έναν ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να έχουμε παράταση στην εφαρμογή του υφιστάμενου καθεστώτος για το 2013.
Εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων στο θέμα των ενυπόθηκων δανείων και υπάρχει εκκρεμότητα με τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.
Αντίθετα, υπάρχει ακόμα δρόμος για συμφωνία - αν και φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση - για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες και τα Ταμεία, ενώ ο κ. Στουρνάρας μίλησε για «μεγάλη τεχνική λεπτομέρεια».

Από .... . iefimerida

Ο Πάπας με τον μισό πνεύμονα και την πρώην αρραβωνιαστικιά – Άγνωστες πτυχές της ζωής του νέου Ποντίφηκα

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

- Ο Πάπας Φραγκίσκος υπέστη αφαίρεση μέρους του δεξιού πνεύμονα σε νεαρή ηλικία
- Πριν χειροτονηθεί είχε αρραβωνιαστεί
- Δούλεψε... σεκιουριτάς για να μπορέσει να σπουδάσει
- Υπερασπιστής των ανύπαντρων μητέρων και πολέμιος των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων και των εκτρώσεων
- Φίλησε και έπλυνε τα πόδια 12 φορέων του AIDS κατά την επίσκεψή του σε νοσοκομείο
- Χιλιάδες κόσμου τον αποθέωσαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό μετά την εκλογή του
- Πανηγυρισμοί στην Αργεντινή
- Έκπληξη η εκλογή του από το κονκλάβιο - Δεν ήταν στα φαβορί

Όλοι πίστευαν ότι αυτή τη φορά ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα ήταν Ιταλός. Ο λευκός καπνός βγήκε από την Καπέλα Σιστίνα στις 19:00 (20:00 Ελλάδας) και εκατομμύρια πιστών (και μη) περίμεναν πάνω από μια ώρα να δουν ποιος θα βγει στο... παράθυρο μετά το habemus papam.

Ήταν ο Χόρχε Μπεργκόλιο, ο Πάπας Φραγκίσκος, πλέον. Ο Αρχιεπίσκοπος Αργεντινής, παιδί Ιταλών μεταναστών. Άρα, έχει τις ιταλικές του ρίζες...
Την προηγούμενη φορά, στο προηγούμενο κονκλάβιο, οι καρδινάλιοι επέλεξαν τον Γιόζεφ Ράτσινγκερ για νέο Πάπα. Τον άφησαν δεύτερο. Αλλά αυτή τη φορά, αποφάσισαν να του φορέσουν την παπική μίτρα.

Αμέσως, όλοι άρχισαν να ψάχνουν τη ζωή του νέου Ποντίφηκα. Ποιος είναι, πότε γεννήθηκε, τι έχει κάνει στη ζωή του μέχρι τη στιγμή που το κονκλάβιο των 115 καρδιναλίων του έδωσε το δαχτυλίδι του ψαρά και την εντολή να οδηγήσει τους εκατομμύρια καθολικούς ως ηγέτης της Αγίας Έδρας.

Οι άγνωστες πτυχές στη ζωή ενός ανθρώπου έχουν πάντα περισσότερο ενδιαφέρον από ένα «στεγνό» βιογραφικό. Πόσω δε μάλλον όταν μιλάμε για έναν Πάπα. Ο Φραγκίσκος ο πρώτος έγινε ο πρώτος Πάπας από τον... Νέο Κόσμο, ο πρώτος που εκλέγεται στο ανώτατο αξίωμα των Καθολικών και κατάγεται από την αμερικανική Ήπειρο.


Σε νεαρή ηλικία, ο νέος Πάπας προσβλήθηκε από σοβαρής μορφής πνευμονία και αυτό του κόστισε ένα κομμάτι από τον πνεύμονά του! Στα 21 του χρόνια, ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο υπέστη την αφαίρεση σημαντικού μέρους του δεξιού του πνεύμονα, γράφουν οι εφημερίδες L’ Unita και Il Messaggerro.

Φαίνεται πως η ιεραρχία δεν ήταν από την αρχή της ζωής του σε σχέδια του νεαρού Μάριο. Παλιά ήταν αρραβωνιασμένος, όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος. Και το «ξέθαψε» η ιστοσελίδα του ομίλου Mediaset, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σε συνέντευξή του παλιότερα λοιπόν, ο νέος Πάπας είχε αποκαλύψει ότι «πριν χειροτονηθεί του άρεσε να χορεύει, μαζί με την τότε αρραβωνιαστικιά του».

Σπούδασε χημεία στο πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε δουλέψει... σεκουριτάς για να τα βγάλει πέρα, γράφει η Corriere della Sera.

Στην πατρίδα του, την Αργεντινή, μόλις έγινε γνωστό ότι νέος Πάπας είναι ο Αργεντινός Χόρχε Μπεργκόλιο, ο πρώτος Ιησουίτης Πάπας στην ιστορία, ξέσπασαν πανηγυρισμοί από τους πιστούς και μελών του ποίμνιού του. Η μόνη που δε χάρηκε και πολύ ίσως να είναι η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κιρχνερ. Οι σχέσεις τους δεν ήταν ιδιαίτερα καλές. Και αυτό γιατί ο αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες είχε ταχθεί κατά των γάμων ομοφυλοφίλων, αντίθετα με την κυβέρνηση που είχε περάσει και σχετικό νόμο.

Ο νέος Πάπας τάσσεται επίσης κατά των αμβλώσεων, ενώ δεν έχει διστάσει να πάει κόντρα στο ρεύμα και να βγάλει στη σέντρα συναδέλφους του ιερείς, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα στο διαζύγιο και τις ανύπαντρες μητέρες. Πριν από έξι μήνες επιτέθηκε σε ιερείς που αρνούνται να βαφτίσουν παιδιά που έχουν γεννηθεί εκτός γάμου.

Προστάτης των φτωχών, έχει δείξει μεγάλη συμπόνια για τους ασθενείς με AIDS. Λέγεται πως κάποτε, κατά την επίσκεψή του σε νοσοκομείο για ασθενείς με AIDS, είχε φιλήσει και πλύνει τα πόδια 12 ασθενών... Ο αριθμός φυσικά, δεν είναι τυχαίος...
Το διαμέρισμα του Χόρχε Μπεργκόλιο
Και η γειτονιά του στο Μπουένος Άιρες
Όλοι μιλούν για έναν ταπεινό άνθρωπο. Έναν αρχιεπίσκοπο που διάλεξε να μη μείνει στο αρχιεπισκοπικό Μέγαρο αλλά σε ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο του Μπουένος Άιρες. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να υποστεί τα χημικά και τα δακρυγόνα κατά τα σοβαρά επεισόδια που ακολούθησαν τη χρεοκοπία της χώρας.
Η κάρτα μέλους της Σαν Λορέντσο

Συχνά, παίρνει το λεωφορείο και μαγειρεύει μόνος του. Και φυσικά, όπως όλοι στην Αργεντινή, είναι λάτρης του ποδοσφαίρου και φανατικός οπαδός της Σαν Λορέντσο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS


Από ...... newsit

Tα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com