Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Τουρκικό ερευνητικό σκάφος ανοικτά του Καστελόριζου

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Ερευνητικό σκάφος ανοιχτά του Καστελόριζου έβγαλε αυτήν την ώρα η Τουρκία.Το σκάφος είναι παλαιάς τεχνολογίας ωστόσο κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκριπίδας σε μια ακόμη προκλητική στάση της Τουρκίας.

Από ......  spirospero 

ΕκΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 19/03/2013

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Τώρα κάνουν ασκήσεις επί χάρτου στις Βρυξέλλες

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


Της Αμαλίας Κάτζου

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες μετά την καταψήφιση από το κυπριακό κοινοβούλιο του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων . Οι ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή δημοσιογραφικά πρακτορεία έχουν συνεχείς τηλεφωνικές επαφές, ενώ στις κοινοτικές πρωτεύουσες διεξάγονται ασκήσεις επί χάρτου., λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σενάρια , ακόμα και τα πιο ακραία. Και μπορεί οι αξιωματούχοι της Ευρώπης να προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, λέγοντας πως δεν ελλοχεύει συστημικός κίνδυνος από την κυπριακή κρίση, ωστόσο στις κατιδίαν συζητήσεις τους αναγνωρίζουν πως η Μεγαλόνησος μπορεί να εξελιχθεί σε βραδυφλεγή βόμβα, η οποία θα οδηγήσει σε διάσπαση τη Ζώνη του Ευρώ. Ο μεγάλος φόβος των ευρωπαίων ακούει στο όνομα τραπεζικός πανικός. Ήδη, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εκροή καταθέσεων τις τελευταίες ημέρες από τις τράπεζες τις ευρω-περιφέρειας.

Οικονομολόγοι αναλυτές και διεθνείς οίκοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο «bank run». Η Societe Generale σε έκθεσή της δεν αποκλείει τη μαζική απόσυρση καταθέσεων και από άλλα τραπεζικά συστήματα, πέραν του κυπριακού. «Ο τραπεζικός πανικός είναι σε μεγάλο βαθμό ένα ψυχολογικό-οικονομικό φαινόμενο. Επομένως, τυχόν λανθασμένη επικοινωνία είτε από την πλευρά της ΕΕ είτε σε εθνικό επίπεδο, θα μπορούσε να εντείνει ή να μετριάσει την κατάσταση», τονίζει η γαλλική τράπεζα.

Την ίδια στιγμή τα ξένα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως οι κυπριακές αρχές συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την εκπόνηση σχεδίων εκτάκτου ανάγκης (που περιλαμβάνουν και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων) για να αντιμετωπίσουν πιθανή μαζική φυγή καταθέσεων όταν ανοίξουν οι τράπεζες.

Το σχέδιο προβλέπει επιβολή ορίων στις καθημερινές αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς, την επιβολή πλαφόν στα χρήματα που μπορούν να αποσυρθούν ηλεκτρονικά από την χώρα, την καθυστέρηση εκκαθάρισης των συναλλαγών, ακόμα και την εισαγωγή συνοριακών ελέγχων για να διασφαλιστεί ότι δεν θα βγαίνουν από την χώρα ποσά πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου Π. Δημητριάδης προέβλεψε πάντως ότι το 10% των καταθέσεων (περί τα 7,5 δισ. ευρώ) μπορεί να φύγει από την χώρα τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των τραπεζών.

Από .....  moneypro.gr

Το Λονδίνο στέλνει αεροπλάνο με 1 εκατ. ευρώ στην Κύπρο

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com


Βρετανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που μεταφέρει 1 εκατομμύριο ευρώ αναχωρεί για την Κύπρο στο πλαίσιο σχεδίου αντιμετώπισης πιθανών αναγκών που θα ανακύψουν για τους Βρετανούς στρατιώτες στο νησί.

Το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο δηλώνει ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή εκτάκτων δανείων σε στρατιώτες και τις οικογένειές τους σε περίπτωση που σταματήσουν να λειτουργούν οι αυτόματες ταμειακές μηχανές ή/και οι χρεωστικές κάρτες, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Κύπρου Φιλελεύθερος.

Από .....  iefimerida

New York Times: Η ρωσική Gazprom ζητάει δικαιώματα στο φυσικό αέριο της Κύπρου με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Η εφημερίδα New York Times με σημερινή της ανταπόκριση από τη Μόσχα που έχει τίτλο «Προστατεύοντας τους δικούς τους οι Ρώσοι εισηγούνται εναλλακτική λύση στον τραπεζικό φόρο» (Protecting Their Own, Russians Offer an Alternative to the Cypriot Bank Tax) αναφέρει πως «δρώντας σιωπηρά, η γιγαντιαία εταιρεία ενέργειας Gazprom προσέφερε ιδιωτικό σχέδιο διάσωσης.
Αντί της φορολόγησης των καταθέσεων, η Κύπρος θα μπορούσε να εισπράξει χρήματα για να διορθώσει την οικονομία της πουλώντας στην Gazprom δικαιώματα εκμετάλλευσης στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Μεσογείου».

Η ανταπόκριση χαρακτηρίζει «αβέβαιη την τύχη της πρότασης», υπογραμμίζοντας ότι «η ρωσική εταιρεία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ακόμη και πως υπέβαλε την πρόταση». Περιγράφει ωστόσο το γεγονός ως δεδομένο και ως δείγμα του πώς μία εταιρεία που έχει συχνά αποκληθεί κράτος εντός του κράτους «είναι πρόθυμη να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να εκμεταλλευθεί τις αδυναμίες και διαιρέσεις εντός της Ευρώπης για να τσιμεντάρει τη θέση και την ισχύ της».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τράπεζα Gazprombank, ιδιοκτησίας του Ταμείου Προνοίας της Gazprom, έστειλε την πρόταση στο Γραφείο του Προέδρου της Κύπρου το βράδυ της Κυριακής και ερμηνεύει την κίνηση, πέραν του στόχου να ωφελήσει τη μητρική εταιρεία, ως δείγμα «της βαθιάς εξάρτησης της ρωσικής επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ στο κυπριακό υπεράκτιο τραπεζικό σύστημα».

Παράλληλα παραθέτει τις δηλώσεις του προέδρου Πούτιν, που αποκάλεσε τη φορολόγηση των καταθέσεων «άδικη, αντιεπαγγελματική και επικίνδυνη».
Επικαλούμενη δήλωση του Ντιμίτρι Αφανάσιεφ, προέδρου δικηγορικής εταιρείας που συμβουλεύει ρωσικές εταιρείες για επενδύσεις στην Κύπρο, «η Gazprom έχει εισηγηθεί ιδιωτική διάσωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος».

Παράλληλα επικαλείται ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είχε συνομιλίες πάνω στην πρόταση.
Η εφημερίδα θεωρεί πως δεν είναι σίγουρο πως η πρόταση θα κριθεί βιώσιμη ενώ δημοσιεύει και την άρνηση εκ μέρους του εκπροσώπου της ρωσικής εταιρείας πως η Gazprom υπέβαλε την πρόταση.
Παράλληλα επικαλούμενη πάλι τον κ. Αφανάσιεφ θεωρεί την πρόταση ζοφερή, με την αιτιολογία ότι η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμούσε τα ενεργειακά της αποθέματα να αξιοποιηθούν από αμερικανικές εταιρείες, «ως αντίβαρο πιθανόν τουρκικών αναμοχλεύσεων».

Από ........ iefimerida

Financial Times: Τι ακριβώς έγινε στο κρίσιμο Εurogroup για την Κύπρο - Τι είπαν Ευρωπαίοι και Κύπριοι

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Ο ανταποκριτής των «Financial Times» στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ επικεντρώνεται στο ιστολόγιό του στην αποποίηση της ευθύνης για την απόφαση φορολόγησης όλων των καταθετών στην Κύπρο από όλους τους παράγοντες του κρίσιμου Eurogroup. Αναφέρει ότι σε ανάλογες δηλώσεις έχουν προβεί οι κ.κ. Σόιμπλε, Ασμουσεν και Μοσκοβισί.
Ο συντάκτης επιχειρεί λοιπόν με νέα έρευνα να παρουσιάσει την εικόνα του τι διημείφθη στις Βρυξέλλες τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Η πρώτη που έθεσε θέμα για τους μικρότερους καταθέτες ήταν η Κομισιόν, αλλά αξιωματούχος φίλα προσκείμενος στην Κύπρο διευκρινίζει ότι η πρόταση ήρθε από τον Ολι Ρεν ως προσπάθεια συμβιβασμού λόγω των σκληρών γερμανικών απαιτήσεων για εξοικονόμηση 7 δισεκατομμυρίων ευρώ από την κυπριακή κυβέρνηση. Ο επίτροπος Ρεν φέρεται να πρότεινε φόρο 3% για καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, 5% έως το μισό εκατομμύριο και 7% για τις ακόμα μεγαλύτερες καταθέσεις.
Η πρόταση έγινε για αποτροπή του φόρου ύψους 40% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και πιθανώς πρόσθετων επιβαρύνσεων που ήθελε το ΔΝΤ με τη στήριξη της Γερμανίας και άλλων χωρών. Η Κομισιόν φοβόταν την έμμεση ζημιά και για τους μικροκαταθέτες καθώς η μεγάλη επιβάρυνση των μεγαλοκαταθετών θα προκαλούσε τη φυγή τους και την κατάπτωση των κυπριακών τραπεζών.
Νωρίτερα, στο Euro Working Group ο επικεφαλής Τόμας Βίζερ και ο Γιεργκ Ασμουσεν της ΕΚΤ είχαν αμφισβητήσει την ορθότητα εξαίρεσης των μικροκαταθετών από ενδεχόμενο φόρο. Ο μόνος που φέρεται να υποστήριξε με θέρμη την εξαίρεση των μικροκαταθετών ήταν ο Γάλλος αντιπρόσωπος.

Οταν η πρόταση Ρεν έπεσε στο τραπέζι ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ενθουσιάστηκε, αλλά αποφάσισε να συναινέσει για τους ίδιους λόγους με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων. «Από τη στιγμή που ήταν η μοναδική εναλλακτική πρόταση στην πλήρη συμμετοχή των μεγαλοκαταθετών στη διάσωση, συμφώνησαν επίσης η ΕΚΤ, αρκετές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, καθώς και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ», δηλώνει άτομο με ανάμιξη στις διαβουλεύσεις. Αν και το σχέδιο δεν συγκέντρωνε και τα 7 δισ. ευρώ που αναζητούνταν, η Κομισιόν ήλπιζε πως ΔΝΤ και Γερμανία θα συμφωνούσαν.

Ωστόσο, σε συνάντηση των Ρεν και Αναστασιάδη με τους Σόιμπλε, Μοσκοβισί, Ασμουσεν, Ντάισελμπλουμ και Λαγκάρντ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν συμφώνησε. Υποστήριζε την πρόταση της επιβάρυνσης των μεγαλοκαταθετών με 40%, έχοντας τη στήριξη Φινλανδίας και Σλοβακίας.
Μία δεύτερη ενδιάμεση πρόταση από τον επικεφαλής του Eurogroup τοποθετούσε το φόρο για τους μικρότερους καταθέτες στο 7,5% και για τους μεγαλύτερους στο 12,5%. Ενώ ο Μιχάλης Σαρρής ήταν ανοιχτός στην πρόταση αυτή, ο κ. Αναστασιάδης αρνήθηκε, φεύγοντας από την αίθουσα. Πείστηκε να παραμείνει στη συνεδρίαση μετά την προειδοποίηση από τον κ. Ασμουσεν περί διακοπής της χρηματοδότησης της Λαϊκής από την ΕΚΤ.

Στο σημείο αυτό τα πράγματα «θολώνουν» κάπως. Ο κ. Ασμουσεν, παρά τα όσα ειπώθηκαν αργότερα, ήταν υπέρ της εξαίρεσης των μικροκαταθετών. Η σύγχυση αναφορικά με τη στάση του αποδίδεται πιθανώς στη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ στη Λευκωσία υπέρ της κυπριακής άποψης ότι ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής για τις καταθέσεις δεν έπρεπε να ξεπερνά το 10%. Πάντως οι πηγές της εφημερίδας τονίζουν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε αυτό το σημείο ήταν αδιάφορος, αφήνοντας την τελική απόφαση στην κυπριακή πλευρά.

«Πολλαπλές πηγές επιμένουν πως ήταν ο Αναστασιάδης που ήθελε να διατηρήσει τον ανώτερο συντελεστή κάτω από το 10%», σημειώνεται, με την επισήμανση ότι ο ισχυρισμός αυτός ενισχύεται από την αντίσταση του Κύπριου προέδρου στην αύξηση του φόρου πάνω από 9,9% στις διαπραγματεύσεις αυτών των ημερών στη Λευκωσία. Ανθρωπος που συνομίλησε με τον κ. Αναστασιάδη εκείνη τη νύχτα δηλώνει ότι ο πρόεδρος ήταν με «άγριο» τρόπο ενάντια σε ένα φόρο πάνω από 10%, «όπως είναι ακόμα».

Ο πρόεδρος, με τη στήριξη του Ολι Ρεν, σημείωνε ότι ένας υψηλότερος φόρος θα σήμαινε μαζική φυγή κεφαλαίων. Διατυπώθηκε επίσης η ανησυχία ότι θα υπήρχαν νομικά προβλήματα σε περίπτωση υψηλότερου φόρου, καθώς θα μπορούσε να εκληφθεί ως bail-in αντί για φόρο. Οι προσδοκίες του Ολι Ρεν για ένα μικρότερο φόρο στις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ διαψεύστηκαν λόγω της επιμονής ΔΝΤ και Γερμανίας. Με το ποσό που αναζητούσαν από τις καταθέσεις να έχει προσδιοριστεί στα 5,8 δισ. ευρώ και τον υψηλό συντελεστή στο 9,9%, ο φόρος του 6,75% προέκυψε μετά από απλή αριθμητική πράξη.

Από ....... iefimerida

Εκθεση της Royal Bank of Scotland: Το φυσικό αέριο της Κύπρου θα υπερισχύσει του τραπεζικού χρέους

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις για την τύχη της κυπριακής οικονομίας, με τις φήμες και τις πληροφορίες περί ρωσικής παρέμβασης με φόντο τα ενεργειακά κοιτάσματα στη Μεγαλόνησο να «φουντώνουν» αλλά και τις ευθείες καταγγελίες εντός και εκτός Κύπρου για μεθοδεύσεις του Βερολίνου με απώτερο στόχο το φυσικό αέριο της νήσου.

Αίσθηση προκαλεί έκθεση της Royal Bank of Scotland, η οποία βρίσκεται στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης αλλά και των διπλωματικών αντιπροσωπειών, εδώ και περίπου ενάμιση μήνα.
Ειδικότερα, στην έκθεσή της η Royal Bank of Scotland (RBS) εκφράζει την εκτίμηση ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο θα υπερισχύσουν του τραπεζικού χρέους καθιστώντας τη χώρα μια από τις πιο αξιόχρεες στην Ευρωζώνη, θεωρώντας απίθανο το κυπριακό PSI.

Σύμφωνα με την έκθεση, που πέρασε στα ψιλά του ελληνικού Τύπου, η βοήθεια προς την Κύπρο θα είναι η μεγαλύτερη διάσωση στην Ευρωζώνη, όσον αφορά στο μέγεθος της οικονομίας επί του ΑΕΠ φθάνοντας κοντά στο 100%, ενώ το δημόσιο χρέος θα αναρριχηθεί πάνω από το 140% του ΑΕΠ.

Παρά το ύψος του χρέους, η RBS δεν αναμένει, όμως, κούρεμα του κυπριακού χρέους τονίζοντας ότι στην πραγματικότητα η Κύπρος είναι έτοιμη να γίνει η ισχυρότερη πιστώτρια χώρα στην Ευρωζώνη εξαιτίας των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου που αξίζουν τουλάχιστον 200% του ΑΕΠ. Αν περαιτέρω γεωτρήσεις έχουν την επιτυχία των πρώτων ευρημάτων, αναφέρεται ότι τότε η αξία μπορεί να ανέλθει στα 530 δισ. ευρώ δηλαδή στο 2950% του ΑΕΠ!!!

Από .......   iefimerida

Η Κύπρος τώρα στην αγκαλιά της Ρωσίας - Είπε «όχι» στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Πρόσκληση στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Μόσχα όποτε εκείνος το επιθυμεί, απηύθυνε ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως αναφέρει η αναλυτική επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου για τη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική συνομιλία των δύο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη συνομιλία, ο κ. Αναστασιάδης «ενημέρωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την απόφαση, που μόλις έλαβε το Κοινοβούλιο της Κύπρου να αρνηθεί την πρόταση που είχε διατυπώσει το Eurogroup», ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τη σειρά του «εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του για τυχόν υιοθέτηση οποιωνδήποτε μέτρων ικανών να πλήξουν τα συμφέροντα των ρωσικών νομικών και φυσικών προσώπων» στην Κύπρο.

Οι Ρώσοι δεν εξαιρούν την Ευρώπη
«Κατά την τηλεφωνική συνομιλία οι πρόεδροι Ρωσία και Κύπρου συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για το ζήτημα αυτό τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» αναφέρεται στην ανακοίνωση, που κάνει επίσης λόγο για τις διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή, που ξεκίνησαν πριν από λίγο, καθώς και άλλων αξιωματούχων της κυπριακής κυβέρνησης.
Με συγκρατημένο τρόπο υποδέχονται στα σημερινά τους ρεπορτάζ τις κυπρορωσικές διαβουλεύσεις, οι ρωσικές οικονομικές εφημερίδες. «Οι Αρχές της Ρωσίας λαμβάνουν καθυστερημένες και ουσιαστικά ήδη μάταιες προσπάθειες να επαναφέρουν την κατάσταση υπό έλεγχο», σημειώνει ο «Κομερσάντ», παρατηρώντας ότι «οι αυστηρές δηλώσεις του προέδρου Πούτιν και του πρωθυπουργού Μεντβιέντεφ για το απαράδεκτο του προτεινόμενου τρόπου επίλυσης του «κυπριακού ζητήματος» μοιάζουν ήπιες, σε σύγκριση με τις γνώμες της ρωσικής επιχειρηματικής κοινότητας».

Επίσκεψη ελπίδας το ταξίδι Σαρρή, λένει οι Ρώσοι
Ως «επίσκεψη ελπίδας» περιγράφει η «Βέντομοστι» το ταξίδι του Μιχάλη Σαρρή, απαριθμώντας, μεταξύ των θεμάτων, την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. και την πρόταση εξαγοράς περιουσιακών στοιχείων της Δημοκρατίας με σκοπό να εξασφαλιστεί «ζεστό χρήμα».
«Εάν το Κρεμλίνο χορηγήσει όλο το ποσό, η Λευκωσία θα αρνηθεί το δάνειο της τρόικας» εκτιμά η RBK Daily, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την ελκυστικότητα των προτάσεων και είναι δυνατό στο πλαίσιο της συμφωνίας η ρωσική πλευρά να συμφωνήσει να αγοράσει προβληματικές τράπεζες. «Όμως πιο πιθανή θεωρείται η εκδοχή ότι η Λευκωσία θέλει να κατοχυρώσει την υποστήριξη και των δύο πλευρών», σημειώνει η εφημερίδα.

Ρωσικός θυμός για την στάση της Ευρώπης
Ενδεικτική πάντως του γενικότερου κλίματος είναι και η δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν: «Υπάρχει ένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού: αρχικώς μας λένε ότι είμαστε οι μεγαλύτεροι πιστωτές και ενδιαφερόμενοι και εν συνεχεία ότι χωρίς να σας ρωτήσουμε θα πάρουμε τα χρήματά σας».
Όπως έχει εξηγήσει ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, τα θέματα της Κύπρου θα βρεθούν οπωσδήποτε και στο τραπέζι των προγραμματισμένων διήμερων ρωσοευρωπαϊκών διαβουλεύσεων, που ξεκινούν αύριο μεταξύ του Ζοζέ Μπαρόζο και του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.

Οι Κύπριοι είπαν όχι στη φορολόγηση καταθέσεων
Ιστορικό «όχι» είπαν χθες το βράδυ σύσσωμοι οι Κύπριοι βουλευτές απορρίπτοντας την πρόταση του Eurogroup για διάσωση της κυπριακής οικονομίας μέσω φορολόγησης των καταθέσεων.
Με ψήφους 36 κατά και 19 αποχές το κυπριακό κοινοβούλιο απέρριψε νομοσχέδιο που προέβλεπε εφάπαξ φορολόγηση στις καταθέσεις πάνω από 20.000 ευρώ. Οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και «μπράβο», παρά το γεγονός ότι το «Οχι» αφήνει την Κύπρο αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας.
Ηδη ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και εξασφάλισε την προφορική υπόσχεσή του για μεγαλύτερη εμπλοκή της Ρωσίας στην κυπριακή χρηματοδότηση. Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής βρίσκεται ήδη από χθες στη Μόσχα.
Η ΕΚΤ υποσχέθηκε ρευστότητα
Είναι σημαντικό ότι εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων η Ευρωπαϊκή Τράπεζα υποσχέθηκε χθες ότι θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες. Την ίδια ώρα οι κυπριακές τράπεζες εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές και η αβεβαιότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη εντείνεται.
Ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε χθες το βράδυ ότι οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες στηρίζονται αποκλειστικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη χρηματοδότησή τους και αυτή εξαρτάται από την επίτευξη συμφωνίας για το πακέτο στήριξης. «Κάποιος πρέπει να το εξηγήσει αυτό στους Κυπρίους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός.
«Το πακέτο των 10 δισ. για την Κύπρο παραμένει στο τραπέζι, εναπόκειται όμως στην κυβέρνηση της χώρας να καθορίσει τον τρόπο χρηματοδότησης των εκκρεμών αναγκών» επεσήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Πούτιν τάζει βοήθεια
Στη Μόσχα μετατοπίζεται τώρα το ενδιαφέρον για την κυπριακή διάσωση όπου βρίσκεται ήδη από χθες ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κύπριος πρόεδρος με τον Ρώσο ομόλογό του του υποσχέθηκε ότι «θα τον στηρίξει».
«Να πάρω το αεροπλάνο να έρθω;» φέρεται να ρώτησε τον Ρώσο πρόεδρο ο Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος Πούτιν απάντησε: «Να τα βρουν πρώτα οι υπουργοί μας και συναντιόμαστε».
Πλέον η Κύπρος καλείται να βρει τρόπο ώστε να εξοικονομηθούν τα απαιτούμενα 5,8 δισ. ευρώ, ιδιαίτερα αφού απερρίφθη η ευρωπαϊκή πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών κομίζει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η Κύπρος προτείνει την εξαγορά κυπριακών τραπεζών από ρωσικά κεφάλαια, δηλαδή την Τράπεζα Κύπρου και την Cyprus Popular, οι οποίες θα ενωθούν και κατόπιν θα ξεχωριστούν τα καλά από τα κακά περιουσιακά στοιχεία τους. Μετά η καλή τράπεζα θα πωληθεί στη Μόσχα.

Από .......  iefimerida

Πούτιν σε Αναστασιάδη: Έλα στη Μόσχα όποτε θέλεις

Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com

Πρόσκληση να επισκεφθεί τη Μόσχα όποτε το επιθυμεί απηύθυνε ο Βλ. Πούτιν στον Ν. Αναστασιάδη, ενώ τα ρωσικά μέσα γράφουν για το ενδιαφέρον αγοράς των προβληματικών κυπριακών τραπεζών από τη Ρωσία.

Πρόσκληση στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Μόσχα όποτε εκείνος το επιθυμεί, απηύθυνε ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως αναφέρει η αναλυτική επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου για τη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική συνομιλία των δύο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη συνομιλία, ο κ. Αναστασιάδης «ενημέρωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την απόφαση, που μόλις έλαβε το Κοινοβούλιο της Κύπρου να αρνηθεί την πρόταση που είχε διατυπώσει το Eurogroup», ενώ ο Β.Πούτιν με τη σειρά του «εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του για τυχόν υιοθέτηση οποιωνδήποτε μέτρων ικανών να πλήξουν τα συμφέροντα των ρωσικών νομικών και φυσικών προσώπων» στην Κύπρο.

«Κατά την τηλεφωνική συνομιλία οι πρόεδροι Ρωσία και Κύπρου συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για το ζήτημα αυτό τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» αναφέρεται στην ανακοίνωση, που κάνει επίσης λόγο για τις διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή, που ξεκίνησαν πριν από λίγο, καθώς και άλλων αξιωματούχων της κυπριακής κυβέρνησης.

Με συγκρατημένο τρόπο αναφέρονται στις κυπρορωσικές διαβουλεύσεις, οι ρωσικές οικονομικές εφημερίδες.
«Οι Αρχές της Ρωσίας λαμβάνουν καθυστερημένες και ουσιαστικά ήδη μάταιες προσπάθειες να επαναφέρουν την κατάσταση υπό έλεγχο», σημειώνει ο «Κομερσάντ», παρατηρώντας ότι «οι αυστηρές δηλώσεις του Β.Πούτιν και Ντ.Μεντβιέντεφ για το απαράδεκτο του προτεινόμενου τρόπου επίλυσης του "κυπριακού ζητήματος" μοιάζουν ήπιες, σε σύγκριση με τις γνώμες της ρωσικής επιχειρηματικής κοινότητας».

Ως «επίσκεψη ελπίδας» περιγράφει η «Βέντομοστι» το ταξίδι του Μ.Σαρρή, απαριθμώντας, μεταξύ των θεμάτων, την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. και την πρόταση εξαγοράς περιουσιακών στοιχείων της Δημοκρατίας με σκοπό να εξασφαλιστεί «ζεστό χρήμα».

«Εάν το Κρεμλίνο χορηγήσει όλο το ποσό, η Λευκωσία θα αρνηθεί το δάνειο της τρόικας» εκτιμά η RBK Daily, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την ελκυστικότητα των προτάσεων και είναι δυνατό στο πλαίσιο της συμφωνίας η ρωσική πλευρά να συμφωνήσει να αγοράσει προβληματικές τράπεζες. «Όμως πιο πιθανή θεωρείται η εκδοχή ότι η Λευκωσία θέλει να κατοχυρώσει την υποστήριξη και των δύο πλευρών», σημειώνει η εφημερίδα.

Ενδεικτική πάντως του γενικότερου κλίματος είναι και η δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν: «Υπάρχει ένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού: αρχικώς μας λένε ότι είμαστε οι μεγαλύτεροι πιστωτές και ενδιαφερόμενοι και εν συνεχεία ότι χωρίς να σας ρωτήσουμε θα πάρουμε τα χρήματά σας».

Όπως έχει εξηγήσει ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, τα θέματα της Κύπρου θα βρεθούν οπωσδήποτε και στο τραπέζι των προγραμματισμένων διήμερων ρωσοευρωπαϊκών διαβουλεύσεων, που ξεκινούν αύριο μεταξύ του Ζοζέ Μπαρόζο και του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.

Από ....... newsit

Τρόικα:Αρνείται το ''Plan B''

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Παρέμβαση Αρχιεπισκόπου της Κύπρου

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Δήλωση-βόμβα για Κυπριακές τράπεζες

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Tα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com