Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Τραγική και τιμωρητική συμφωνία για την Κύπρο - Κλείνει η Λαϊκή - 32 έως 42% το «κούρεμα» στην Κύπρου

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και ασφυκτικές πιέσεις που κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι δανειστές επέβαλαν τους σκληρούς όρους τους στη Μεγαλόνησο
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν οριστικά το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές της ΕΕ.

Η Κύπρος θα κλείσει την μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και θα αρχίσει μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της άλλης στο πλαίσιο της συμφωνίας διεθνούς δανεισμού της, όπως προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι διεθνείς πιστωτές και την οποία ενέκρινε το Γιούρογκρουπ σήμερα.

Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης—της Τράπεζας Κύπρου.

Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.

Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει θα 9 δισεκατομμύρια ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισεκ. ευρώ.

Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου βάσει ενός του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα.

Από την επιβολή ζημιών στους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής θα προκύψουν Euro 4,2 δις. Τα υπόλοιπα θα εξασφαλιστούν με επιβολή ζημιών στους ανασφάλιστους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου μέχρι να φθάσει δείκτη κεφαλαίων 9%.

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας είναι:

1. Η Λαϊκή Τράπεζα θα αναδιαρθρωθεί άμεσα με την πλήρη συμμετοχή των ιδίων κεφαλαίων, κατόχων ομολόγων και ανασφάλιστων καταθετών - με βάση την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

 2. Η Λαϊκή θα χωριστεί σε μια καλή τράπεζα και μια κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα θα τρέξει με την πάροδο του χρόνου.

 3. Η καλή Λαϊκή Τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου, χρησιμοποιώντας το πλαίσιο εξυγίανσης τραπεζών, αφού ακούσει τα Διοικητικά Συμβούλια της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Θα λάβει τα Euro9 δις. του ELA και οι ανασφάλιστες καταθέσεις θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση και μπορεί στη συνέχεια να υπόκειται σε κατάλληλες συνθήκες.

 4. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.

 5. Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου θα γίνει μέσω μετατροπής των καταθέσεων / ίδια κεφάλαια των ανασφάλιστων καταθέσεων με πλήρη συμβολή των ιδίων κεφαλαίων και των κατόχων ομολόγων.

 6. Η μετατροπή θα είναι τέτοια ώστε να διασφαλιστεί δείκτης κεφαλαίων 9% από το τέλος του προγράμματος.

 7. Όλα οι ασφαλισμένοι καταθέτες σε όλες τις τράπεζες θα πρέπει να προστατεύονται πλήρως, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

 8. Τα χρήματα του προγράμματος (έως Euro10 δισ. ) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.

Από ........  epikaira

"Mea Culpa" από Ντάισελμπλουμ

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Δύο μήνες μόλις βρίσκεται στο τιμόνι του Eurogroup, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ και απέδειξε πως ακολουθεί πιστά τις επιταγές του Βερολίνου. Φυσικά, αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς η απειρία του αλλά και η καταγωγή του (Ολλανδία) προϊώνιζαν την εξάρτησή του από της αποφάσεις της Γερμανίας. Αυτό ακριβώς έπραξε με την κυπριακή κρίση, συντάχθηκε απόλυτα με τις γερμανικές απαιτήσεις και έδωσε το πράσινο φως για «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις, μία απόφαση πρωτόγνωρη στην παγκόσμια οικονομική ιστορία.

Όμως ο ολλανδός έστειλε νέο μήνυμα προς τις χώρες της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε για την Κύπρο αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο λύσης τραπεζικών προβλημάτων και πιθανότατα θα χρειαστεί κι άλλες χώρες να αναδιαρθρώσουν τον τραπεζικό τους τομέα.

“Αυτό που κάναμε την Κυριακή είναι αυτό που εγώ ονομάζω μείωση ρίσκου”, δηλώνει ο επικεφαλής του eurogroup. «Αν υπάρχει ρίσκο για μια τράπεζα η πρώτη ερώτηση πρέπει να είναι τι θα κάνετε εσείς της τράπεζας γι’ αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να την ανακεφαλαιοποιήσετε μόνοι σας; Αν η τράπεζα δεν μπορεί να το κάνει, τότε θα μιλήσουμε με τους μετόχους και τους ομολογιούχους και θα τους ζητήσουμε να συμμετέχουν στην ανακεφαλαιοποίηση. Αν είναι αναγκαίο και στους μη ασφαλισμένους καταθέτες», δηλώνει.

Αυτή η διαδικασία, οι κυβερνήσεις και οι φορολογούμενοι να πληρώνουν το κόστος και να λειτουργούν ως τελευταίο καταφύγιο πρέπει να σταματήσει λέει ο Ολλανδός. Η πρόσφατη ηρεμία στις αγορές σημαίνει ότι τώρα είναι η στιγμή να κάνουμε την αλλαγή, υποστηρίζει παρότι παραδέχεται ότι υπάρχει ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα αναστάτωση στις αγορές. «Αν θέλουμε να έχουμε ένα υγιή, ισχυρό χρηματοπιστωτικό τομέα, ο μόνος τρόπος είναι να πούμε: Κοίτα πήρες τα ρίσκα, πρέπει να τα αντιμετωπίσεις. Αν δεν μπορείς να τα αντιμετωπίσεις, τότε δεν έπρεπε να τα πάρεις».

Αμαλία Κάτζου

Από ........  moneypro

ΜΙΚΗΣ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ... ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Μέλη του κινήματος «ΣΠΙΘΑ» βρέθηκαν χθες στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη,  μετά την προσαγωγή ενός μέλους του κινήματος.

Ο μουσικοσυνθέτης βγήκε στο μπαλκόνι και συνομίλησε μαζί τους. «Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Πρέπει να είμαστε αγαπημένοι, ενωμένοι, αγανακτισμένοι αλλά και αποφασισμένοι.

Στο ελληνικό και στο κυπριακό πρόβλημα δεν υπάρχει λύση και πρέπει να ξυπνήσουν οι λαοί», είπε στα μέλη της «ΣΠΙΘΑΣ» ο Μίκης Θεοδωράκης. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κύπρο, ο Μίκης Θεοδωράκης είπε: «Υπάρχει μία φοβερή πίεση στους Κυπρίους, είπαν το μεγάλο το όχι και έκανα τα πάντα να τους γονατίσουν.

 Εκείνοι έδειξαν όμως μία σοβαρότητα πολύ περισσότερη από αυτή που έδειξαν οι δικοί μας. Οι δικοί μας δεν υπάρχουν».

Από .......apospasma 

Το μήνυμα Παπούλια

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com