Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ποιά Καμένα Βούρλα;

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Μπορεί η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στα Καμένα Βούρλα να ήταν πολύωρη και με διαστήματα έντασης , μπορεί  κάποιοι να ανέμεναν ότι θα αλλάξει το  όνομα του Δήμου ή ότι  εν πάση περιπτώσει θα εμφανίζονταν στο νέο  όνομα και τα Καμένα Βούρλα, αλλά μάλλον επαληθευτήκαμε όταν στο χθεσινό ρεπορτάζ του lamiafm1.gr γράφαμε ότι  «απόψε μπορεί  να συμβούν πολλά ή και τίποτα».
Τα μπλοκ κράτησαν γερά, οι καμενοβουρλιώτες αποδείχτηκε ότι ήταν τελικά ο αδύναμος κρίκος, λανθασμένοι χειρισμοί του παρελθόντος προς την  πλευρά του Αγίου Κωνσταντίνου και η σκληρή γραμμή του Μώλου λειτούργησαν αρνητικά  ως προς τους πόθους και τις ελπίδες των κατοίκων της λουτρόπολης ότι  αν  δεν κατάφερναν  να μετονομάσουν τον Καλλικρατικό Δήμο  σε Δήμο Καμένων Βούρλων, τουλάχιστον θα βρίσκονταν μια… τρύπα να τρυπώσει και το όνομα της δικής τους πόλης στην επίσημη ονομασία του Δήμου.
Τα πράγματα παραμένουν ως έχουν.
Όμως όπως εκτιμούν σύμβουλοι από τα Καμένα Βούρλα, καταλυτικό ρόλο έπαιξε η πρόταση του Δημάρχου Βαγγέλη Τετριμμίδα ο οποίος  έμεινε συνεπής στην παλαιότερη θέση του, για μετονομασία του Δήμου σε Δήμο Θερμοπυλών, θέση που ασπάστηκαν και ακολούθησαν 4 δημοτικοί σύμβουλοι  και  έτσι διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα. 7-9-4-1-1.
Η ψηφοφορία  ήταν φανερή και έβγαλε 7 υπέρ τριπλής ονομασίας, 9 ψήφισαν  να μην γίνει  καμία αλλαγή  ονομασίας αλλά και έδρας, 4 ψήφισαν την πρόταση του Δημάρχου για μετονομασια σε Δημο Θερμοπυλών, ένας σύμβουλος πρότεινε δημοψήφισμα και ένας Καμένα Βούλρλα και τιποτα αλλο, υπήρχαν και απουσίες όπως του πρώην Δημάρχου Μάκη Αντωνίου.
Έτσι ούτε το όνομα αλλάζει ούτε η έδρα πάει στο Μώλο και τα Καμένα Βούρλα θα συνεχίσουν να αναφέρονται τουλάχιστον στις παλιές ταινίες του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου!
Από ....... lamiafm1

ΕκΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 27/03/2013

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Οι «Κλέονες» στρώνουν το δρόμο στους… «Ναιναίκους»!

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Η προηγούμενη ανάρτησή μου (Μισές αλήθειες και Ολόκληρα ψέματα για την κρίση στην Κύπρο) προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια.

Θα ήθελα να απαντήσω σε κάποιες από τις πιο σημαντικές αντιρρήσεις.

* Πρώτα-πρώτα να τονίσω το αυτονόητο: έγραψα το κομμάτι εκείνο πριν ολοκληρωθεί το δράμα της Κύπρου. Τώρα που ολοκληρώθηκε, η εικόνα είναι πολύ πιο σαφής: Τους έδιναν πολύ καλύτερη λύση. Την απέρριψαν κατηγορηματικά. Κι αναγκάστηκαν να δεχθούν πολύ χειρότερη λύση:
–Τους πρότειναν καθόλου κούρεμα για καταθέσεις ως τις 100 χιλιάδες και «μέτριο κούρεμα», 15,5%, για πάνω από τις 100 χιλιάδες.

–Δεν το δέχθηκαν κι αντιπρότειναν μικρό κούρεμα (6%) ως τις 100 χιλιάδες και λίγο μεγαλύτερο (9,5%) πάνω από τις 100 χιλιάδες.
– Τελικά αυτό πέρασε στο πρώτο Eurogoup, αλλά όταν πήγαν στην Κύπρο το απέρριψαν κι αυτό «μετά πολλών επαίνων»!

Μετά από μια βδομάδα περίπου, και υπό την άμεση απειλή «άτακτης χρεοκοπίας» πλέον, συμφωνήθηκε να μην υπάρξει κούρεμα ως τις 100 χιλιάδες (πράγμα που τους το έδιναν από την αρχή), αλλά από κει και πάνω το κούρεμα θα φθάσει στο 40%, δηλαδή πολύ πιο πάνω απ’ ό,τι τους είχαν επιβάλλει αρχικά…

Αν αυτό δεν είναι πλήρες πολιτικό ναυάγιο – πλήρης αποτυχία διαπραγματευτικής πολιτικής – τι ακριβώς είναι;
Μπορεί να λέμε διάφορα για την «τιμωρητική» και «ανάλγητη στάση» των Γερμανών. Αλλά τώρα τους έμαθαν; Το πώς είχαν φερθεί στην Ελλάδα τόσα χρόνια δεν το είχαν δει;
Όμως, εδώ έγινε χοντρό λάθος έγινε από τη δική μας πλευρά. Οι άλλοι κάνουν τη δουλειά τους…
Κι ύστερα οι «κακοί», προσέφεραν αρχικά πολύ καλύτερη λύση για όλους: και για τους «μικρούς» και για τους «μεγάλους» καταθέτες.

–Αν ήθελαν να σώσουν τους «μικρούς» (κάτω από 100 χιλιάδες), γιατί δεν πήραν την αρχική πρόταση με πολύ μικρότερη επιβάρυνση στους μεγάλους (μόλις 15,5%).
–Κι αν πάλι ήθελαν να σώσουν τους «μεγάλους», γιατί απέρριψαν το κούρεμα 15,5% και πήραν το υπερδιπλάσιο κούρεμα 30-40%;

Όποιος δεν βλέπει ότι τα έκαναν μούσκεμα, δεν βλέπει τίποτε…
Αδέλφια μας οι Κύπριοι, χωρίς αμφιβολία! «Σάρξ εκ της σαρκός μας»…
Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όταν κάνουν τέτοια κολοσσιαία λάθη δεν θα τους τα λέμε. Εδώ τα «χώνουμε» στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση. Και πολύ πιο χοντρά μάλιστα…
* Να σας πω, κατά τη γνώμη μου και που την πάτησαν:
Μετά την πρώτη απόφαση του Eurogroup, ολόκληρη η Κύπρος ήταν ανάστατη, «στο πόδι» κυριολεκτικά. Γιατί; Για τρείς λόγους:
–Πρώτον, διότι όλος ο πληθυσμός έπαθε σοκ με το κούρεμα των μικρών καταθέσεων κυρίως, κάτω από 100 χιλιάδες.
–Δεύτερον, διότι μεγάλο μέρος της τοπικής ελίτ, είναι επαγγελματικά συνδεδεμένοι με τους μεγάλους εξωχώριους καταθέτες – είναι δικηγόροι ή λογιστές η επενδυτικοί σύμβουλοι, όλων αυτών που επρόκειτο να κουρευτούν έστω και με 10-15%. Και ήξεραν ότι έτσι θα έχαναν την «πελατεία» τους.

–Τρίτον, διότι (ενώ το ήξεραν ότι «ψήνεται» κούρεμα εδώ και μήνες) αιφνιδιάστηκαν όλοι!
Δύο διαφορετικά τμήματα της κοινωνίας, και για εντελώς διαφορετικούς λόγους στράφηκαν εναντίον εκείνης της συμφωνίας. Οι μεν γιατί έθιγε τους μικρούς, οι δε γιατί έθιγε τους μεγάλους.
Αν από την αρχή είχαν προστατευθεί οι μικροί, όπως προβλέπει και η εγγύηση της ευρωζώνης, η συνολική ζημιά θα ήταν πολύ μικρότερη.

Κι αν δεν είχαν «αιφνιδιαστεί» για κάτι ευρέως γνωστό από καιρό, θα είχαν ελαχιστοποιήσει τις απώλειες. Τώρα με τους χειρισμούς τους «κατάφεραν» να … μεγιστοποιήσουν τη ζημιά τους!
* Είναι αλήθεια βέβαια, αυτό που παρατήρησε κάποιος: ότι οι Ευρωπαίοι ήξεραν από χρόνια πως η Κύπρος είναι «τραπεζικός παράδεισος». Πολύ πριν τη βάλουν στην ευρωζώνη. Δεν το έμαθαν τώρα…
Αλλά είναι επίσης αλήθεια, πως όταν μπήκε η Κύπρος στο ευρώ, το 2007, το ευρωσύστημα ήταν ανάπηρο και δεν είχε δοκιμαστεί ακόμα από συστημική κρίση. Τώρα, παραμένει ακόμα ανάπηρο, αλλά στο μεταξύ έχει αναπτύξει μηχανισμούς που αντί να διαχειρίζονται την κρίση αντίθετα την… μεγιστοποιούν! Και καταδεικνύουν ακόμα περισσότερο την αναπηρία του: δεν μπορεί να παράγει χρήμα για να καλύψει τέτοια περιστατικά τοπικών συστημικών κρίσεων. Με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε δανεισμό μεταξύ των μελών του και να δημιουργεί άνισες σχέσεις ανάμεσα σε αυτούς που δανείζουν από τη μία (και βάζουν όρους) κι εκείνους που δανείζονται από την άλλη και (πιέζονται να αποδεχθούν δυσμενείς όρους).
Αυτή η αναπηρία του ευρωσυστήματος δεν είχε φανεί το 2007. Αλλά είχε φανεί τον Ιούνιο του 2012, όταν η Κύπρος βγήκε από τις αγορές. Κι από τότε δεν έκανε τίποτε, δεν προετοιμάστηκε και τελικώς«αιφνιδιάστηκε» για εκείνο που πολύ καλά ήξερε εδώ και πολλούς μήνες!
Εν τάξει, να τα «χώνουμε» στους Ευρωπαίους όσο θέλετε.

Αλλά μη το παίζουμε και ως… αποπλανηθείσα αθώα παιδίσκη!
* Είπαν κάποιοι γιατί οι Γερμανοί χτυπάνε την Κύπρο με την υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα, και δεν βλέπουν δίπλα τους το Λουξεμβούργο, που έχει ακόμα πιο υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα (κοντά στις 10 φορές το ΑΕΠ του);
Όμως Κύπρος και Λουξεμβούργο είναι εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις:
–Το Λουξεμβούργο προσφέρει κυρίως ασφάλεια στα ρευστά διαθέσιμα που προσελκύει. Τα επιτόκιά του είναι μόλις 0,8%!
–Αντίθετα, η Κύπρος προσέφερε κυρίως υψηλές αποδόσεις! Τα επιτόκιά της ήταν της τάξης 5,5%!
Όποιος προσελκύει κεφάλαια με επιτόκιο 0,8%, όπως το Λουξεμβούργο (όταν ο μέσος πληθωρισμός της ευρωζώνης είναι πάνω από 1%) ουσιαστικά λειτουργεί ως «κουμπαράς», απλώς τα φυλάει.
Αντίθετα, όποιος δίνει αποδόσεις πάνω από 5% είναι υποχρεωμένος να αναζητά, με τη σειρά του, τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου κι είναι εκτεθειμένος σε μεγάλους κινδύνους σε μιαν αρνητική οικονομική συγκυρία, ιδιαίτερα όταν διαρκεί πολύ…
Έτσι το μοντέλο της Κύπρου, είχε πρόβλημα δομικό, και δεν έγιναν κατάλληλες κινήσεις για να διασωθεί όταν υπήρχε ακόμα καιρός. Αυτά τα προβλήματα δεν τα έχει το Λουξεμβούργο των πολύ χαμηλών αποδόσεων (που αν συνεχιστούν τα προβλήματα, θα κινδυνεύσει κι αυτό, ασφαλώς…)
* Κάποιος είπε ακόμα ότι – αντίθετα με την Κύπρο – η Ελλάδα «είναι πολύ μεγάλη για να την αφήσουν να χρεοκοπήσει»!

Δηλαδή η Ελλάδα μπορεί να «εκβιάσει» του δανειστές της, γιατί η χρεοκοπία της θα είναι καταστροφική και για εκείνους…
Αλήθεια πώς την φαντάζονται αυτή την «εκβιαστική τακτική»;
–Ότι από μία πλευρά οι δανειστές μας θα λένε: κάντε αυτά που σας είπαμε, γιατί αλλιώς θα σας αφήσουμε να χρεοκοπήσετε..,
–Κι από την άλλη πλευρά, εμείς θα λέμε: χρεοκοπήστε μας, αν τολμάτε, και δείτε μετά να καταστρέφεται και το ευρώ συνολικά!

Έτσι το φαντάζονται; Είναι μακριά νυχτωμένοι…
Αν φτάναμε ως εκεί, δεν θα υπήρχαμε μόνον εμείς και οι δανειστές μας. Θα υπήρχε κι ένας τρίτος, εντελώς ανεξέλεγκτος παράγοντας, οι διεθνείς αγορές που θα πίεζαν τους πάντες στην ευρωζώνη, να ξεμπλέξουν με την «πηγή της κρίσης».
Υπό αυτές τις συνθήκες το αποτέλεσμα γίνεται χαοτικό, και οι αποφάσεις μη ορθολογικές: υπό το κράτος πανικού θα αποφάσιζαν να ξεφορτωθούν την πηγή της κρίσης, δηλαδή την Ελλάδα, ακόμα κι αν αυτό τους στοίχιζε περισσότερο αργότερα. Γιατί εκείνο που θα τους φόβιζε είναι ο άμεσος κίνδυνος, όχι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της απόφασής τους…
Άλλωστε, ως τώρα πήραν πολλές αποφάσεις που λίγο αργότερα αποδείχθηκαν καταστροφικές για όλους. Κι όμως τις πήραν
– Δεύτερον ακόμα κι αν αποδέχονταν τον εκβιασμό της Ελλάδας, θα αναγκάζονταν, σε λίγο, να κάνουν το ίδιο και για την Ιταλία και την Ισπανία, με οκταπλάσιο κόστος! Κι επειδή αυτό θα προεξοφλούνταν από τώρα, δεν θα το σκέφτονταν καν. Θα απέρριπταν την Ελλάδα, μήπως και σωθούν από τα χειρότερα…

–Τρίτον και σημαντικότερο από την πλευρά μας: αν είναι η Ελλάδα να καταστραφεί – και ο κίνδυνος γι’ αυτό πολύ υψηλός, δεδομένου του μη ορθολογικού χαρακτήρα αντίδρασης των δανειστών της – λίγο ενδιαφέρει, αν στη συνέχεια το «πληρώσουν» και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι αυτό! Χρέος μιας εθνικής ηγεσίας είναι να αποτρέψει την καταστροφή της χώρας, όχι να… τιμωρήσει αυτούς που θα την καταστρέψουν.

Σε ένα πόλεμο μπορείς να επιλέξεις «να πουλήσει ακριβά το τομάρι σου», αλλά εκεί δεν έχεις επιλογή. Εδώ όχι μόνον έχεις επιλογή, αλλά κάποιοι σε καλούν να διαλέξεις το χειρότερη! Για την ακρίβεια: την τρισχειρότερη!
Ακόμα κι αν έβγαινε η Ελλάδα από το ευρώ, πάλι θα έπρεπε να αλλάξει – έτσι κι αλλιώς – αυτά που της ζητούσαν να αλλάξει (ένα διεφθαρμένο δημόσιο και ένα μη ανταγωνιστικό ιδιωτικό τομέα). Και θα καλείτο να το κάνει υπό συνθήκες πολύ χειρότερες από εκείνες που της πρότειναν.
Αν είχε βγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα αντιμετώπιζε όλα όσα αντιμετωπίζει σήμερα, αλλά κι ακόμα περισσότερα, πολύ χειρότερα, που τα έχει αποφύγει σήμερα: Θα βρισκόταν με βιοτικό επίπεδο 70% χαμηλότερο από το τωρινό (λόγω υποτίμησης και πληθωρισμού), με πολύ μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, πρώτες ύλες και ανταλλακτικά, αληθινά απομονωμένη διεθνώς και με ελάχιστες δυνατότητες να ανακάμψει στις επόμενες δεκαετίες.

* Και μια που τα λέμε όλα:
Είναι αλήθεια, ότι όλη αυτή η ιστορία με την Κύπρο  έβλαψε την ευρωζώνη.
Αποδείχθηκε ότι μια νομισματική ένωση που δεν διαθέτει Κεντρική Τράπεζα με ρόλο «δανειστή εσχάτης ανάγκης», δηλαδή Κεντρική Τράπεζα ικανή να χρησιμοποιεί το «εκδοτικό προνόμιο» (να παράγει χρήμα) σε στιγμές χρεοκοπίας, είναι ανάπηρη! Και υποχρεώνεται να καλύπτει τις ζημίες που προκύπτουν δεξιά- αριστερά με δανεισμό μεταξύ των μελών της. Η ικανότητα των μελών να δανείζουν – και η προθυμία τους να το κάνουν με αποφάσεις των κοινοβουλίων τους – είναι περιορισμένη. Και το όλο σύστημα είναι εξαιρετικά δύσκαμπτο
Αλλά και εξαιρετικά εύθραυστο: αν κάθε φορά κάποιοι πρέπει να δανείσουν κάποιους άλλους, δημιουργείται μια ανισότητα ανάμεσά στους δανείζοντες και τους δανειζόμενους. Κι αυτό δεν μπορεί να πάει μακριά. Αφού οι πρώτοι θα βάζουν όρους και οι δεύτεροι θα εκβιάζονται να τους αποδεχθούν.

Η Ένωση έτσι, μετά από κάθε κρίση θα βγαίνει πιο τραυματισμένη…
Αυτή είναι η πραγματική πηγή του προβλήματος στην ευρωζώνη. Ότι δεν έχει Κεντρική Τράπεζα που μπορεί να παράγει χρήμα όταν υπάρχει κρίση κι έτσι σε κάθε κρίση τα μέλη της είναι υποχρεωμένα να δανείζονται μεταξύ τους…
Κι αυτό σημαίνει ότι  όλα όσα γίνονται τα τελευταία τρία χρόνια, συμβαίνουν διότι η νομισματική ένωση έχει αυτή την δομική αναπηρία. Αν δεν την ξεπεράσει θα εξακολουθήσει να παράγει κρίσεις και προβλήματα.

Σε ένα σύγχρονο κόσμο, όπου ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι τόσο μεγάλος και τόσο ανεξέλεγκτος, όποιο νομισματικό σύστημα δεν έχει Κεντρική Τράπεζα με εκδοτικό προνόμιο, είναι βάρκα χωρίς καρίνα μέσα σε φουρτουνιασμένη θάλασσα…
Δεν είναι «σχέδιο» κάποιων «κακών» που επιβουλεύονται κάποιους «καλούς». Είναι εγγενής αδυναμία της νομισματικής ένωσης να ισορροπήσει λόγω της αναπηρίας της…
Το πολιτικό ερώτημα είναι πώς προφυλάσσει ο καθένας τη χώρα του, πώς τη θωρακίζει ώστε αν συμβεί το χειρότερο να μην πάθει μεγάλη ζημιά (κι αν αποφευχθεί το χειρότερο, να επωφεληθεί…)
Εκεί βρισκόμαστε σήμερα: προσπαθούμε να θωρακίσουμε την Ελλάδα, μέσα σε μιαν Ένωση ανάπηρη, που αν την εγκαταλείψουμε θα καταστραφούμε, αλλά αν «θωρακιστούμε» επαρκώς, θα αντέξουμε ό,τι κι αν γίνει…

* Και κάτι τελευταίο:
Με ενοχλεί πολύ όλη αυτή η προπαγάνδα κατά του «υπερήφανου ΟΧΙ»!
Και με ενοχλεί γιατί κι εγώ πιστεύω ότι ένας λαός πρέπει να έχει τη δυνατότητα – και το φρόνημα – να πει, όταν χρειαστεί, «υπερήφανα ΟΧΙ».
Κι όλοι αυτοί που τρίβουν στα μούτρα των Κυπρίων την ταπείνωση του «επαίσχυντου ΝΑΙ» που ακολούθησε το «υπερήφανο ΟΧΙ», μου είναι ανυπόφοροι, γιατί υπονομεύουν το αίσθημα αντίστασης ολόκληρου του Ελληνισμού.
Και γιατί το αίσθημα αντίστασης είναι όρος επιβίωσης. Για κάθε λαό…
Αλλά το ΟΧΙ για να έχει κάποια αξία δεν το έχουμε για… «ψωμοτύρι»! Ούτε το πετάμε τη λάθος στιγμή, για λάθος λόγο, σε λάθος θέμα, με λάθος τρόπο
Εν τάξει, δεν θέλουμε τους «Ναιναίκους». Αλλά δεν θέλουμε ούτε και τους «Κλέονες»! Γιατί οι δημαγωγοί τύπου Κλέωνα και Αλκιβιάδη, πάντα στρώνουν το δρόμο στους Ναιναίκους…
[Και δεν είναι τυχαίο που εδώ στην Ελλάδα ξεσπάθωσαν υπέρ του πρόσφατου «υπερήφανου ΟΧΙ» των Κυπρίων, κάποιοι από εκείνους που είχαν λυσσάξει υπέρ του  ΝΑΙ για το Σχέδιο Ανάν, υμνούν τους «Μακεδόνες» των Σκοπίων, και χαρίζουν το Αιγαίο… στα ψάρια του]

Τηλέμαχος 

Από ....... antinews

Αμερικανοί δημοσιογράφοι για τον σκοτεινό κόσμο του ΟΠΑΠ. Οι καταγγελίες σοκ της Άννας Ζωηρού.

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Από τον Φώτη Κόλλια

Σε βαρύτατες καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) την περίοδο του Τάκη Αθανασόπουλου, καθώς και για μεθοδεύσεις που αφορούν την πολύκροτη σύμβαση του ΟΠΑΠ με την Intralot για το νέο τεχνολογικό σύστημα, προχωρά η Άννα Ζωηρού η οποία εξεδιώχθη την προηγούμενη εβδομάδα από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Με επιστολή, που κοινοποιεί στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στην πρόεδρο και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η κα Ζωηρού υποστηρίζει πως το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ «(με τη συμφωνία όλων των μελών) είχε αναστείλει εδώ και πολλούς μήνες» την υπογραφή της νέας σύμβασης με την Intralot «προκειμένου να μη δεσμεύσει τον επόμενο ιδιοκτήτη του ΟΠΑΠ».

Η Αννα Ζωηρού εκφράζει την απορία της για το ποιος και πότε αποφάσισε να προχωρήσει η επίμαχη σύμβαση «παρόλο που ουδέποτε συζητήσαμε το θέμα αυτό στο Δ.Σ. επί προεδρίας Τάκη Αθανασόπουλου»!
Σε αντίστοιχες καταγγελίες προχωρά και για το διαγωνισμό για τη διαχείριση των Κρατικών Λαχείων και υποστηρίζει πως αρνήθηκε να συμφωνήσει σε κινήσεις του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ το αποτέλεσμα των οποίων ήταν, για παράδειγμα, «να απομείνει ένας μόνο υποψήφιος (σύμπραξη ΟΠΑΠ)».

Η κα Ζωηρού είχε διοριστεί στο ΤΑΙΠΕΔ επί πρωθυπουργίας Λ. Παπαδήμου και ήταν επιλογή του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη την περίοδο που στήριζε την κυβέρνηση.

Στη συνέχεια παρέμεινε στο Δ.Σ. του Ταμείου, αλλά καταψήφιζε σειρά αποφάσεων. Οπως γράφει στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ενημερώθηκε το περασμένο Σάββατο «ανεπισήμως» ότι υπήρξε απόφαση αντικατάστασής της. Υποστηρίζει πως «δεν μπορούσε να δεχτώ τη συστηματική παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας του Δ.Σ. και αντιδρούσα».

Προσθέτει πως δε μπορούσε να εγκρίνει «προσλήψεις «κολλητών» με μηνιαίες αποζημιώσεις της τάξεως των 4 και 5 χιλιάδων ευρώ, την ώρα που επιβάλλονται στους Ελληνες αιματηρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις». Η Αννα Ζωηρού υποστηρίζει πως δε μπορούσε να συμφωνήσει «με όλες αυτές τις επεκτάσεις και ανανεώσεις που κάνει η διοίκηση στα συμβόλαια των διαφόρων συμβούλων αξίας εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες κυριολεκτικά γίνονται τελευταία στιγμή ή ακόμα και εκ των υστέρων!».

Οπως αναφέρει, «πάντα με εντυπωσίαζε το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει ποτέ το χρόνο να διενεργήσει διαγωνισμούς γι' αυτά τα έργα και επιλέγει τις ανανεώσεις και τις επεκτάσεις των υπαρχουσών συμβάσεων».

Στην επιστολή αναφέρεται, επίσης, πως η κα Ζωηρού είχε διαφωνήσει «στην αλλαγή των όρων που έγινε στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ αφού είχαν ανοίξει οι φάκελοι των ενδεικτικών προσφορών, κάτι που ρητά και κατηγορηματικά απαγορεύει το πρώτο τεύχος του διαγωνισμού».

Η αλλαγή των όρων, όπως υποστηρίζει, «σκοπό είχε την ενίσχυση της συμμετοχής κάποιων υποψηφίων, αυτό όμως καταστρατηγεί κάθε έννοια του υγιούς ανταγωνισμού και της ίσης μεταχείρισης».
Link

ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΑΠ

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το δημοσίευμα του Reuters και Αμερικανοί δημοσιογράφοι βρίσκονται στην Αθήνα και κάνουν έρευνα με θέμα τον αμαρτωλό Οργανισμό και τις σχέσεις διαπλοκής επιχειρηματικών συμφερόντων και πολιτικής εξουσίας. Το μεγάλο μπαμ δεν θα αργήσει να ακουστεί...

Από ..........  kourdistoportocali

Κρούγκμαν: Η Κύπρος πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ. Τώρα!

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


«Εάν ήμουν δικτάτορας, θα επέκτεινα την τραπεζική αργία τόσο, ώστε να μπορέσω να προετοιμάσω την Κύπρο για το νέο νόμισμα»...
Υπό τον τίτλο «Κύπρος, στα σοβαρά» ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομίας Πολ Κρούγκμαν, στη στήλη του στους New York Times, λέει ευθαρσώς και χωρίς περιστροφές την άποψή του, ότι «εάν ήμουν δικτάτορας, θα επέκτεινα την τραπεζική αργία τόσο, ώστε να μπορέσω να προετοιμάσω την Κύπρο για το νέο νόμισμα».

 «Η Κύπρος πρέπει να αφήσει το ευρώ. Τώρα» τονίζει και προσθέτει: «Ο λόγος είναι ξεκάθαρος: Η παραμονή στο ευρώ σημαίνει βαθιά ύφεση, η οποία θα κρατήσει για πολλά χρόνια, την ώρα που η Κύπρος θα προσπαθεί να χτίσει τον νέο της εξαγωγικό κλάδο. Φεύγοντας από το ευρώ και αφήνοντας το νέο νόμισμα να υποτιμηθεί σημαντικά, τότε θα δώσει ώθηση στο νέο κτίσιμο των εξαγωγών».

 «Αν εξετάσουμε το εξαγωγικό προφίλ της Κύπρου, τότε θα δούμε τη ζημιά που θα πρέπει να υποστεί η χώρα. Είναι μια ανοιχτή οικονομία με δύο κύριες εξαγωγές, τον τραπεζικό κλάδο και τον τουρισμό, με τον ένα από αυτούς ουσιαστικά να εξαφανίζεται. Αυτό από μόνο του θα οδηγήσει σε καθίζηση την οικονομία. Και πέρα από αυτό, η τρόικα ζητά νέα μέτρα λιτότητας, αν και η χώρα θεωρητικά διαθέτει πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού. Δε θα μου έκανε εντύπωση αν έβλεπα πτώση 20% στο πραγματικό ΑΕΠ» σημειώνει.

 «Ποιος όμως είναι ο δρόμος μπροστά; Η Κύπρος χρειάζεται ένα οικονομικό άλμα στον τουρισμό, συν μια ταχεία ανάπτυξη σε εξαγωγικούς κλάδους, η πρόβλεψή μου είναι ότι ο αγροτικός τομέας θα πρωτοστατήσει, αν και δεν γνωρίζω πολλά για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο φανερός τρόπος για να φτάσουμε εκεί είναι μέσω μεγάλης υποτίμησης. Ναι, γιατί πιθανότατα αυτό θα φέρει φθηνές συμφωνίες που θα προσελκύσει τα βρετανικά τουριστικά πακέτα».


«Όμως, είναι πιθανό να αποχωρήσει κανείς από το ευρώ; Το επιχείρημα του Eichengreen -ότι ακόμη και η υπόνοια εξόδου από το ευρώ θα δημιουργούσε άτακτη φυγή κεφαλαίων και bank runs- δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση: Οι τράπεζες της Κύπρου είναι κλειστές και έχουν επιβληθεί περιορισμοί κεφαλαίων. Οπότε, εάν ήμουν δικτάτορας, θα επέκτεινα την τραπεζική αργία τόσο, ώστε να μπορέσω να προετοιμάσω τη χώρα για το νέο νόμισμα».

 «Και τι θα γίνει με τα χαρτονομίσματα; Δεν είμαι ειδικός σε αυτά τα θέματα, αλλά έχω ακούσει προτάσεις ότι είναι πιθανό να τεθούν σε κυκλοφορία χρεωστικές κάρτες, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να δουλέψουν χωρίς να περιμένουν να τυπωθεί νέο χρήμα».

 «Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να εκδώσει προσωρινά χρεογραμμάτια, τα IOUs, που δεν είναι σαν τα τυπικά χαρτονομίσματα, ως ένα μεταβατικό μέτρο.

Ναι, όλα ακούγονται κάπως λύσεις απελπισίας και αυτοσχεδιασμοί. Όμως η απελπισία είναι φυσιολογική σε αυτή την περίπτωση. Διαφορετικά μιλάμε για λιτότητα "α λά Ελληνικά" ή ακόμη χειρότερα, σε μια οικονομία όπου τα θεμελιώδη μεγέθη, χάρη στην κατάρρευση της offshore τραπεζικής, είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν ποτέ στην Ελλάδα».

 «Η εκτίμησή μου είναι ότι τίποτε από αυτά δεν θα γίνει, τουλάχιστον αμέσως. Η ηγεσία της χώρας θα φοβηθεί το άλμα στο άγνωστο που θα μπορούσε να προέλθει από μια έξοδο από το ευρώ, παρά τον προφανή τρόμο της προσπάθειας να παραμείνουν στο κοινό νόμισμα. Όμως, όπως είπα, θεωρώ ότι η έξοδος από το ευρώ είναι αυτό που πρέπει να κάνουν».

Από ..... epikaira

Αυτοί είναι οι κατώτατοι μηνιαίοι μισθοί στην ΕΕ - Στην 11η θέση η Ελλάδα

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων καταδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat για τους κατώτατους μηνιαίους μισθούς. Από το Λουξεμβούργου των 1.801 έως τη Λετονία των 132 ευρώ. Οι μισθοί είναι μεικτοί και καταγράφηκαν το α' εξάμηνο 2012.
Η χώρα μας βρίσκεται στη μέση του πίνακα -όπως δημοσιεύουν τα ΝΕΑ- με τον κατώτατο μηνιαίο μισθό να φτάνει τα 586 ευρώ.
  1. Λετονία 132
  2. Βουλγαρία 138
  3. Ρουμανία 162
  4. Λιθουανία 286
  5. Εσθονία 290
  6. Ουγγαρία 296
  7. Τσεχία 310
  8. Σλοβακία 327
  9. Πολωνία 336
  10. Πορτογαλία 556
  11. Ελλάδα 586
  12. Μάλτα 680
  13. Ισπανία 748
  14. Φινλανδία 763
  15. Βρετανία 1.202
  16. Γαλλία 1.398
  17. Βέλγιο 1.444
  18. Ολλανδία 1.447
  19. Ιρλανδία 1.462
  20. Λουξεμβούργο 1.801

Από ........  iefimerida

Τέλος οι τριετίες στους μισθούς – Κίνδυνος μείωσης και του κατώτατου μισθού

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Τα 586 ευρώ το μήνα, πλέον δεν θα είναι βέβαιο ότι θα είναι σταθερά ο κατώτατος μισθός στη χώρα. 11 κριτήρια μπαίνουν για τον καθορισμό του, ενώ η τρόικα πιέζει και για την κατάργηση των τριετιών ... για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Ο καθορισμός του κατώτατου μισθού πλέον περνάει στο ΚΕΠΕ που θα κρίνει βάσει 11 κριτηρίων πως θα διαμορφώνεται ανά έτος ο κατώτατος μισθός στη χώρα.
Βασικοί παράγοντες διαμόρφωσης του μισθού θα είναι από 'δω και πέρα η ανεργία αλλά και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας και ο μέσος όρος των μισθών στη χώρα.
Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι κατώτατος μισθός δεν θα είναι σταθερός, αλλά θα αλλάζει με βάση τα δεδομένα της οικονομίας.
Για παράδειγμα εάν οι δείκτες ανεργίας αυξηθούν, εάν ο μέσος όρος των μισθών μειωθεί (όπως συμβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα) τότε θα μειώνεται και ο κατώτατος μισθός.
Αντίθετα εάν οι δείκτες βελτιώνονται θα υπάρχει και η σχετική αύξηση.
Ωστόσο μένει το σχέδιο να πάρει την έγκριση της τρόικας η οποία επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης κατάργηση των τριετιών, θεωρώντας πως οι οριζόντιες αυξήσεις με βάση την προϋπηρεσία δεν συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και κατ' επέκταση της χώρας.


Από ...... newsit

Με ... κοντέινερ 5 δισ. ευρώ στις τράπεζες της Κύπρου – Για 6 ώρες θα ανοίξουν οι τράπεζες για το κοινό – Απίστευτοι όροι αλά... Αργεντινή

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

- Πάνοπλοι φρουροί, ελικόπτερα και θωρακισμένα μετέφεραν τα χρήματα στο θησαυροφυλάκιο
- Από τις 12:00 ως τις 18:00 ανοιχτές σήμερα οι τράπεζες στην Κύπρο
- Σκληροί όροι “πολεμικής” κατάστασης στις αναλήψεις και τις κινήσεις χρημάτων

Λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ ένα αεροσκάφος που έφυγε υπό άκρα μυστικότητα από Γερμανία, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.
Στα έγγραφα του αεροσκάφους αναγραφόταν πως μετέφερε ομόλογα “bonds”, όμως γρήγορα αποδείχθηκε ότι μετέφερε χρήματα και μάλιστα 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μικρά χαρτονομίσματα.




Τα χρήματα υπό απίστευτα μέτρα ασφάλεια μεταφέρθηκαν από το αεροδρόμιο στο θησαυροφυλάκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου αργά τη νύχτα.
Ολόκληρη η διαδρομή είχε αποκλειστεί από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, θωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερο επιτηρούσαν τα πάντα.



Ο όγκος των χρημάτων φάνηκε... από τα κοντέινερ που μεταφέρθηκαν με νταλίκες απ' το αεροδρόμιο ως την Κεντρική Τράπεζα.
Κάποιοι αναφέρουν ότι χρειάστηκαν 4 κοντέινερ, άλλοι ότι ήταν έξι.
Όπως και να 'χει η επιχείρηση στήθηκε ώστε να αποκτήσουν ρευστό οι κυπριακές τράπεζες που έχουν κυριολεκτικά στεγνώσει.
Όπως αποφασίστηκε οι τράπεζες θα ανοίξουν στις 12:00 το μεσημέρι και θα μείνουν ανοιχτές ώς τις έξι το απόγευμα, αλλά θα λειτουργήσουν υπό αυστηρότατους κανόνες.

Οι όροι για την κίνηση χρημάτων στην Κύπρο

- Απαγορεύεται κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός Δημοκρατίας.

-Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπονται πληρωμές για τρέχουσες διεθνείς συναλλαγές και για εισαγωγές με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, για έξοδα διαμονής μέχρι 10.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων, που κατοικούν στη Δημοκρατία, χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό ως 5.000 ευρώ, ανά μήνα, ανά πρόσωπο.

- Απαγορεύεται ο τερματισμός προθεσμιακών καταθέσεων, πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης.

- Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα, άνω των 3.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι.

- Χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έκδοση του Διατάγματος, υπόκειται στα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.

- Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα η εκτέλεση πληρωμών χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.

- Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορά χρημάτων, ανεξαρτήτως νομίσματος. το οποίο αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY

Αναστασιάδης ο...κουρέας της Σεβίλλης!

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com