Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΕκΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 04/04/2013

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

Η τρόικα μπλοκάρει το deal Εθνικής - Eurobank

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


Η προσπάθεια πάντως να μεταπεισθεί η τρόικα θα συνεχιστεί και σήμερα Παρασκευή...
Αντίθετη στο ενδεχόμενο παράτασης, έστω και λίγων ημερών, στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης εμφανίζεται η τρόικα, κάτι που προκαλεί τριγμούς στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών στις συναντήσεις που είχαν την Πέμπτη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απέρριψαν, παρά τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν από την ελληνική πλευρά, το αίτημα να δοθεί ο απαραίτητος  χρόνος για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών που ήταν παρόντες στις συναντήσεις, τονίζουν ότι η τρόικα με βάση τη στάση που έχει τηρήσει μέχρι στιγμής, δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στο συγκεκριμένο θέμα.

Συνάντηση τρόικας με Προβόπουλο

Η προσπάθεια πάντως να μεταπεισθεί η τρόικα θα συνεχιστεί και σήμερα Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, έχουν προγραμματιστεί επαφές των τεχνικών της κλιμακίων με τις διοικήσεις της Εθνικής, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Θα ακολουθήσει συνάντησή τους με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιώργο Προβόπουλο, ώστε όλα τα θέματα να τεθούν επί τάπητος στη σύσκεψη που είναι προγραμματισμένη για τις 7 το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όπου αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.


Γιατί η τρόικα μπλοκάρει το deal Εθνικής - Eurobank

Για να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου του νέου ομίλου της Εθνικής, θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση με την Eurobank, η οποία τοποθετείται προς το τέλος Μαΐου – αρχές Ιουνίου.

Ως εκ τούτου, εάν η τρόικα δεν αλλάξει γνώμη, η διοίκηση της ΕΤΕ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε δύο ξεχωριστές εκδόσεις μετοχών, μία για την Εθνική και μία για την Eurobank. Στην περίπτωση αυτή, η συγκέντρωση του 10% της ελάχιστης συμμετοχής φαντάζει αδύνατη, με άμεση συνέπεια το management των δύο τραπεζών να περάσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο ελέγχεται από την τρόικα. 

Η τριμερής των δανειστών εμφανίζεται αντίθετη στη συνένωση της Εθνικής με την Eurobank, καθώς εκτιμά ότι το νέο σχήμα θα χρειαστεί περισσότερα του αναμενόμενου κεφάλαια, ενώ δύσκολα θα μπορεί να πουληθεί με δεδομένο ότι το ενεργητικό του θα φτάνει σχεδόν το ΑΕΠ της χώρας. 

Βέβαια, αυτά τα γνώριζαν από πέρυσι όταν έδωσαν το «ΟΚ» για να προχωρήσει η συνένωση των δύο τραπεζών, γεγονός που δημιουργεί εύλογες απορίες για τους λόγους που τους έκαναν να αλλάξουν τώρα γνώμη. 

Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι με την «κρατικοποίηση» των δύο ομίλων η τρόικα αποκτά τα «κλειδιά» του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς μέσω του ΤΧΣ που θα είναι ο βασικός τους μέτοχος, θα μπορεί να ακυρώσει τη συγχώνευση και να αναζητήσει αγοραστή σε πρώτη φάση για την Eurobank και σε δεύτερο χρόνο για την Εθνική, με κίνδυνο ο μεγαλύτερος όμιλος της χώρας να βρεθεί σε «ξένα χέρια».


Πηγή: in.gr

Μόνο ξύλο δεν έπαιξαν στην Προανακριτική! Ντροπή για το πολιτικό σύστημα!

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Έσπασαν ποτήρια, μικρόφωνα και εκτοξεύθηκαν βρισιές εκατέρωθεν...
Πρωτοφανές επεισόδιο σημάδεψε τη σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ ", στη διάρκεια κατάθεσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Απειλές, απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί, σεξιστικά υπονοούμενα, αλλά και προσωπική επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο πυροδότησαν από νωρίς την ατμόσφαιρα.

Ενδεικτικό του κλίματος, ήταν οι δηλώσεις μελών της Προανακριτικής Επιτροπής που έκαναν λόγο για «οχετό» και «αθλιότητες», ενώ καταδίκασαν τη συμπεριφορά του κ. Κασιδιάρη.

«Αυτός ήταν φασισμός στη πράξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Προανακριτικής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, που νωρίτερα είχε στερήσει το δικαίωμα λόγου στον κ. Κασιδιάρη.

Από την πλευρά του, ο κ. Κασιδιάρης σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τον κ. Βενιζέλο ως πολιτικό ανδρείκελο του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για επιτροπή- παρωδία, υποστηρίζοντας ότι«τα μέλη της Προανακριτικής θέλουν να φιμώσουν την Χρυσή Αυγή» και κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Προανακριτικής Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

Το πρώτο επεισόδιο ξεκίνησε μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, όταν ο δεύτερος κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο ότι λέει ανοησίες και ψέματα.

Ο κ. Γεωργιάδης αντέδρασε έντονα, το ίδιο και ο κ. Κασιδιάρης, τα πνεύματα οξύνθηκαν και η συνεδρίαση διακόπηκε για λίγο, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Έξω από την αίθουσα της Επιτροπής, ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας το επεισόδιο ανέφερε δηκτικά:

«Υπάρχει αυξημένη ένταση, λόγω τεστοστερόνης- είναι θέμα ενδοκρινολογικο. Και σε κάθε περίπτωση, η ιατρική δεν έχει απαντήσει αν η ψυχιατρική προηγείται της ενδοκρινολογίας ή το αντίθετο».

Αυτή η αναφορά του κ. Βενιζέλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Κασιδιάρη, ο οποίος με την επανέναρξη της συνεδρίασης επέμεινε να πάρει τον λόγο:

«Θέλω να καταγγείλω ότι ο κ. Βενιζέλος μιλάει προσβλητικά για τα μέλη της Προανακριτικής», ανέφερε ο κ. Κασιδιάρης και απευθυνόμενος προσωπικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ του είπε: «Εσύ δεν έχεις τεστοστερόνη που ανεβαίνεις στο βήμα και λες άντε καλέ».

«Εγώ δεν μπορώ να παρακολουθήσω τέτοιες σεξιστικές συμπεριφορές, κ. πρόεδρε προστατέψτε με», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος.

«Εγώ είμαι άνδρας. Δεν είμαι λαμόγιο. Δεν είμαι απατεώνας εγώ», αντέτεινε ο κ. Κασιδιάρης για να εισπράξει την απάντηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:

«Είσαι, όμως, φασίστας. Η Βουλή δεν μπορεί να έχει διάλογο με τέτοιες ναζιστικές συμπεριφορές».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Κασιδιάρης άρχισε να χτυπάει με ένταση το χέρι του στο έδρανο, ενώ πέταξε ένα ποτήρι, που έσπασε μαζί με ένα μικρόφωνο.

«Σκάσε, είσαι γελοίος, χοντρός», φώναξε ο κ. Κασιδιάρης στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος ζήτησε την προστασία του προέδρου της Επιτροπής Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος, με τη σειρά του αφαίρεσε το λόγο από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, καθώς δεν είχε συμμορφωθεί με τις προηγούμενες παραινέσεις του να δείξει κόσμια συμπεριφορά.

Ο κ. Κασιδιάρης αποχώρησε καταγγέλλοντας φίμωσή του.


Ο θηλυκός «Ιαβέρης»

Ακόμα ένα επεισόδιο σημειώθηκε στη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου ρώτησε επανειλημμένως τον κ. Βενιζέλο πόσους υπολογιστές διαθέτει. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ της απάντησε την πρώτη φορά «άπειρους».

Σχολιάζοντας μετά την επανάληψη των ερωτήσεων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η συνεχής επανάληψη της ίδιας ερώτησης συνιστά βασανιστήριο» και την αποκάλεσε «θηλυκό Ιαβέρη».

 Αντιπαράθεση Χρ. Παππά με Άδ. Γεωργιάδη

Την πρόταση μομφής της Χρυσής Αυγής κατά του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής που ερευνά την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής ο εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Παππάς, προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη.

Υποστηρίζοντας πως ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης «απαγόρευσε την κατάθεση ερωτήσεων από τον συναγωνιστή Ηλία Κασιδιάρη», ο κ. Παππάς υποστήριξε πως «ο κ. Βενιζέλος, μέσα στην αίθουσα αυτή, αλλά και στα μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται στο απυρόβλητο» και κατηγόρησε τη συμπολίτευση πως προστατεύει τους κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Παπανδρέου και Βενιζέλο:

«Προστατεύετε ενόχους, πλαστογράφους, κλέφτες, απατεώνες. Για εμάς αυτοί οι άνθρωποι είναι ένοχοι στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Να κάνει υπομονή ο λαός. Με υπομονή και αγώνα θα έρθει η ώρα της δικαίωσης, η ώρα της δικαιοσύνης», δήλωσε ο κ. Παππάς.

«Οι ποινές στον κ. Κασιδιάρη δεν δόθηκαν, επειδή κάποιοι φοβούνται τις «φοβερές» ερωτήσεις της Χρυσής Αυγής, η οποία διατηρεί το δικαίωμά της να στείλει άλλον βουλευτή στην Επιτροπή», απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ). «Ο κ. Κασιδιάρης δεν είχε πάρει καθόλου τον λόγο, ούτε έκανε ερωτήσεις στον κ. Βενιζέλο, αλλά προχώρησε σε απίστευτα υβριστικούς χαρακτηρισμούς προς τον κ. Βενιζέλο κι άλλα μέλη της Επιτροπής, πέταξε ένα ποτήρι και έσπασε το μικρόφωνο. Και γι' αυτό η Επιτροπή τού επέβαλλε συγκεκριμένα μέτρα και καταδίκασε αυτήν τη συμπεριφορά. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα στα Πρακτικά- και είναι πάρα πολύ κρίμα που δεν υπήρχε κάμερα, για να δουν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής τι κάνουν οι βουλευτές τους στη Βουλή» απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, παρατηρώντας πως «η Δημοκρατία δεν φοβάται τους χρυσαυγίτες και τους τραμπουκισμούς τους».

«Τρέμετε εσείς, οι προστάτες του Ε. Βενιζέλου» ανταπάντησε ο Χρήστος Παππάς.

«Θα έχει όντως εξαιρετικό ενδιαφέρον να βγουν στη δημοσιότητα τα ηχητικά πρακτικά της Επιτροπής για να φανεί πως ήσασταν απ' τους λίγους υποστηρικτές του Ε. Βενιζέλου» συμπλήρωσε ο κ. Παππάς, χαρακτηρίζοντας τον Άδωνι Γεωργιάδη «κανάρα της πολιτικής που πάει από κλουβί σε κλουβί».

«Εξήντα οκτώ βουλευτές έχουν αλλάξει κόμμα. Εγώ παραιτήθηκα απ' τη βουλευτική μου έδρα και εξελέγην με σταυρό απ' τους πρώτους», απάντησε ο Α. Γεωργιάδης.

«Κανείς δεν υπερασπίστηκε τον κ. Βενιζέλο ως πολιτικό. Υπερασπιστήκαμε όλοι τη Βουλή, από πράξεις του κ. Κασιδιάρη, που δεν ταιριάζουν ούτε σε χαμαιτυπείο», συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ, ζητώντας να δημοσιοποιηθούν τα Πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης της Επιτροπής.

«Θα πρέπει να απομονώσουμε τέτοιες συμπεριφορές σαν της Χρυσής Αυγής. Η Δημοκρατία είναι ανεκτική αλλά όχι ανήμπορη», παρατήρησε αργότερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος.

Από ........  epikaira

Ποιοι είναι οι νέοι φόροι που θα πληρώσουμε για τα ακίνητα το 2013

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν για ακόμα μία φορά οι φορολογούμενοι και να πληρώσουν το χαράτσι για τα ακίνητα που έχουν, αφού όπως όλα δείχνουν δεν αναμένεται να υπάρξουν και πολύ σημαντικές αλλαγές - μειώσεις στα χρήματα που θα τους ζητηθούν να καταβάλουν.
Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες κατοικιών μικρού και μεσαίου εμβαδού, που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης με αντικειμενική αξία μέχρι 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αντίθετα, βαρύς θα είναι ο πέλεκυς για όσους έχουν ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο εκτός σχεδίου. Αυτοί μέχρι πέρυσι πλήρωναν 3 ως 5 ευρώ ανά τετραγωνικό. Φέτος όμως θα μπουν στην τιμή ζώνης του πιο κοντινού δήμου.
Σύμφωνα με το «Εθνος» για τα ακίνητα στις συνοικίες όπου η τιμή ζώνης δεν ξεπερνάει τα 1.500 ευρώ οι μειώσεις θα είναι της τάξης του 10% ως και 15% μεσοσταθμικά, δηλαδή μείωση 20 ως και 100 ευρώ στο χαράτσι.
Παραδείγματα ανά τετραγωνικά και τιμή ζώνης
  • Για ένα ακίνητο 50 τετραγωνικών με τιμή ζώνης τα 500 ευρώ από τα 172 ευρώ ο φόρος θα πέσει με τη μείωση στα 146 ευρώ.
  • Για ένα ακίνητο 50 τετραγωνικών με τιμή 1.000 ευρώ ο φόρος μειώνεται από τα 345 στα 293 ευρώ και για ένα αντίστοιχο σπίτι σε τιμή ζώνης 1500 ευρώ ο φόρος πέφτει από τα 414 στα 352 ευρώ.
  • Για ένα ακίνητο των 80 τετραγωνικών με τιμή ζώνης τα 1.000 ευρώ ο φόρος μειώνεται από τα 368 στα 313 ευρώ και αντίστοιχα για ένα σπίτι 80 τετραγωνικών με τιμή ζώνης τα 1.500 ευρώ ο φόρος πέφτει από τα 461 στα 391 ευρώ.
  • Για ένα ακίνητο 100 τετραγωνικών με τιμή ζώνης τα 500 ευρώ ο νέος φόρος θα είναι 293 ευρώ από 345 ευρώ πέρυσι, για τιμή ζώνης 1.000 ευρώ ο φόρος πέφτει στα 391 ευρώ από τα 460 ευρώ και για περιοχή με τιμή ζώνης τα 1.500 ευρώ για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει με το νέο φόρο 458 ευρώ από 575 πέρυσι.
  • Για ένα ακίνητο 120 τετραγωνικών σε περιοχή με τιμή ζώνης 500 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει με τον νέο φόρο 352 ευρώ από 414, αντίστοιχα ο φόρος μειώνεται σε 469 από 552 ευρώ για περιοχή με τιμή ζώνης τα 1.000 ευρώ και σε περιοχές με τιμή ζώνης τα 1.500 ευρώ για ένα σπίτι των 120 τετραγωνικών ο φόρος θα μειωθεί από τα 696 ευρώ στα 589 ευρώ.
Την ίδια στιγμή θολό είναι το τοπίο σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια, ωστόσο είναι σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθούν τα σχετικά στοιχεία που χρειάζεται το υπουργείο οπότε μάλλον θα γλιτώσουν το φόρο για φέτος.

Από .......  iefimerida

Frankfurter Zeitung: Η Τρόικα είναι ελαττωματικό κατασκεύασμα

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα-φωτιά της γερμανικής εφημερίδας μέσω της Τρόικα το ΔΝΤ συμβάλει στην αμερικανοποίηση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.
Παράλληλα, ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα της Ευρωζώνης κυβερνιέται ή συγκυβερνιέται από ένα τρίο, το οποίο αποκαλείται Τρόικα και είναι παιδί της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα. Τρία χρόνια μετά την αρχή της κρίσης η Τρόικα έχει εισβάλει και σε άλλες χώρες, όπως Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος, ενώ το ΔΝΤ αναμιγνύεται και στην Ισπανία.
Με τη συμμετοχή των ταμείων στην Τρόικα, για πρώτη φορά τρίτες χώρες άρχισαν να έχουν άμεση επιρροή στην πολιτική σε τμήματα της ευρωζώνης. Μπορεί μεν η ανάμιξη του ΔΝΤ σε οικονομικές κρίσης να είναι αναπόφευκτη, ωστόσο θα επισφραγίσει για πολλά χρόνια το σύνολο ης Νομισματικής Ένωσης.
Ως μέτοχος της Τρόικα το ΔΝΤ εξάγει το σκεπτικό του στην Ευρώπη, το οποίο προσανατολίζεται στη ζήτηση. Άλλα είχαν υποσχεθεί στους Γερμανούς όμως, όταν σπρώχθηκαν να ενταχθούν στο ευρώ.

Η ΕΚΤ δεν έχει τίποτα κοινό με την Τρόικα

Εξ' αρχής η Τρόϊκα ήταν ένα «ελαττωματικό κατασκεύασμα». Η ΕΚΤ δεν έχει τίποτα κοινό με την Τρόικα, δεδομένου ότι είναι υπεύθυνη για την πολιτική κυκλοφορίας του χρήματος. Για την ανάμιξή της στην οικονομική πολιτική δεν έχει νομιμοποίηση και κάθε ανάμιξή της έρχεται σε αντίθεση με την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Στην περίπτωση της Κύπρου ο δανεισμός της χώρας συνδυάστηκε με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Η πολιτική κυκλοφορίας του χρήματος γίνεται μοχλός, για να αναγκαστούν κάποιες χώρες να προβούν σε μεταρρυθμίσεις. Με αυτή την ενέργεια η πολιτική αυτή απώλεσε την αθωότητά της.
Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ με την συμμετοχή του στην Τρόικα εισήλθε σε έναν άγνωστο για αυτό χώρο. Όταν ένα κράτος ταλανίζεται από οικονομική κρίση, τότε το ΔΝΤ έχει απέναντί του στην διαπραγμάτευση την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Στην ευρωζώνη όμως το ΔΝΤ δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις χώρες κρίσης, αλλά και τους συντρόφους από την Τρόικα. Ακόμα και εάν το ήθελε, δεν μπορεί να συστήσει σκληρή γραμμή, όπως έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη, επειδή πρέπει να έχει μια γραμμή σύμπλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ.

Αμερικανοποίηση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη

Μετά από πολλά χρόνια θα αποδειχθεί, εάν η συμμετοχή του ΔΝΤ στην κρίση της ευρωζώνης έχει βοηθήσει πραγματικά. Πρώτα πρέπει να λήξει η κρίση χρέους. Κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης υπήρξαν προβλήματα στους κόλπους της Τρόικα, δεδομένου ότι το ΔΝΤ πέρασε τη δική του γραμμή, δηλαδή το κεϋνσιανό μοντέλο σκέψης, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τον προσανατολισμό της Γερμανίας για σταθεροποίηση της οικονομίας. Έτσι το ΔΝΤ συμβάλλει στην αμερικανοποίηση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.
Στις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και για την Κύπρο υπήρξε μεγάλη διχογνωμία στην τρόικα, επειδή το ΔΝΤ επεδίωκε περισσότερο ρεαλισμό όσον αφορά την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, απ' ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ΔΝΤ πιέζει ακόμα πιο πολύ, επειδή στο Διευθυντήριο αυξάνεται η δυσαρέσκεια όσον αφορά τη διάσωση του Ευρώ. Οι χώρες που βρίσκονται σήμερα στο μεταίχμιο της οικονομικής ανάπτυξης υποπτεύονται μια ειδική μεταχείριση της Ευρώπης.
«Όσο λοιπόν συνεχίζει η κρίση του Ευρώ, άλλο τόσο το ΔΝΤ παίζει με την υστεροφημία του. Κατά ειρωνικό τρόπο έδεσε τα χέρια του με τη συμμετοχή του στην Τρόικα, από την άλλη πλευρά όμως απέκτησε επιρροή μεγαλύτερη από τις δυνατότητές του» καταλήγει το δημοσίευμα.

Από ..........  iefimerida

Το συγκλονιστικό γράμμα 17χρονου στον Γιάννη Στουρνάρα για τη φορολογία [επιστολή]

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Τι κάνετε κ. Υπουργέ; Με αυτήν την ερώτηση μαθητής της τρίτης Λυκείου σε σχολείο των Χανίων ξεκινάει την επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μέσα από ένα γράμμα που αξίζει να διαβαστεί αλλά και να συζητηθεί.

Ο Αλέξανδρος είναι μαθητής στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων και σε λίγο καιρό ετοιμάζεται να δώσει πανελλήνιες εξετάσεις για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα από τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστεί είναι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΙΙ.

Σε μια παράγραφο, στην τελευταία σελίδα της εξεταστέας ύλης που διδάσκεται στα σχολεία αναφέρεται ότι όταν υπάρχει ύφεση στην οικονομία το κράτος θα πρέπει να στοχεύσει σε ελλειμματικό προϋπολογισμό και αύξηση των δαπανών ώστε να αυξηθεί το εισόδημα και να δοθεί ώθηση στην οικονομία για να βγει από την ύφεση.

Ο νεαρός μαθητής που περνάει το χρόνο του μεταξύ σχολείου, φροντιστηρίου και διαβάσματος και την ίδια ώρα ακούει τους μεγαλύτερους να συζητούν για την οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, διερωτάται γιατί αυτό που του μαθαίνουν στο σχολείο οι καθηγητές και το οποίο παρουσιάζεται ως σωστό, δεν εφαρμόζεται στην πραγματικότητα.

 Ο καθ' ύλην αρμόδιος για να απαντήσει είναι ο Υπουργός των Οικονομικών στον οποίο απευθύνεται και το παρακάτω γράμμα:
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 17χρονος μαθητής πηγαίνει στο ίδιο σχολείο, το 1ο ΕΠΑΛ Χανίων από το οποίο πέρασε ο Σάββας Παπαδόπουλος, ένας εκ των δύο φοιτητών που πέθαναν ύστερα από δηλητηρίαση από μαγκάλι στη Λάρισα και που κάποιοι ατυχώς είπαν ότι ήταν θύματα της παιδείας που δεν τους έμαθε να μην βάζουν το μαγκάλι μέσα στο σπίτι.

(Σύμφωνα με την ιστοσελίδα flashnews το γράμμα έχει πρωτοκολληθεί από το Υπ. Οικονομικών με ΑΠ:03945)

ΠΗΓΗ: Flashnews.gr




Από ........  iefimerida

Οι νέες τιμές για το χαράτσι – Μειωμένος φόρος με τιμή ζώνης ως 1500 ευρώ και αυξήσεις – φωτιά στα εκτός σχεδίου

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

- Ως και 100 ευρώ οι μειώσεις στο φόρο για τα ακίνητα στις “λαϊκές” συνοικίες
- Διπλάσιος ο φόρος για τα εκτός σχεδίου ακίνητα που θα πληρώσουν χαράτσι όπως τα “εντός”
- Αλαλούμ με τα αγροτεμάχια, δεν θα φορολογηθούν εφέτος
- Δείτε αναλυτικά τις προβλέψεις για όλες τις τιμές στο νέο χαράτσι

Το χαράτσι ... πέθανε, ζήτω το νέο χαράτσι. Δεν αλλάζουν και πολλά πράγματα προς το καλύτερο, όπως ήταν και το αναμενόμενο καθώς επί της ουσίας πρέπει να βρεθούν όσα χρήματα κοπούν από το χαράτσι από αλλού και έτσι χαμένοι θα είναι και πάλι οι πολίτες.
Τώρα το σενάριο (προσέξτε, πρόκειται για σενάριο, δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση), λέει ότι θα υπάρξει μείωση στο φόρο για τα λεγόμενα μεσαία στρώματα.
Ουσιαστικά θα επιβαρυνθούν λιγότερο όσοι έχουν σπίτι από 50 ως και 120 τετραγωνικά και το ακίνητό τους βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης ως 1.500 ευρώ.
Αυτοί που θα επιβαρυνθούν πολύ περισσότερο είναι όσοι έχουν ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο εκτός σχεδίου και μέχρι πέρυσι πλήρωναν 3 ως 5 ευρώ ανά τετραγωνικό. Από φέτος όλοι αυτοί οι πολίτες θα δουν πολύ μεγαλύτερη διαφορά προς τα πάνω καθώς τα εκτός σχεδίου ακίνητα θα μπουν στην τιμή ζώνης του πιο κοντινού δήμου.

Για τα ακίνητα στις λεγόμενες “λαϊκές” συνοικίες, εκεί δηλαδή όπου η τιμή ζώνης δεν ξεπερνάει τα 1.500 ευρώ οι μειώσεις της τάξης του 10% ως και 15% μεσοσταθμικά (όλα δείχνουν ότι θα είναι κοντά στο 10% και όχι κοντά στο 15%) θα μεταφραστούν σε μια μείωση της τάξης των 20 ως και 100 ευρώ στο χαράτσι.

Για παράδειγμα για ένα ακίνητο 50 τετραγωνικών με τιμή ζώνης τα 500 ευρώ από τα 172 ευρώ ο φόρος θα πέσει με τη μείωση στα 146 ευρώ.
Αντίστοιχα για ένα σπίτι 50 τετραγωνικών με τιμή 1.000 ευρώ ο φόρος μειώνεται από τα 345 στα 293 ευρώ και για ένα αντίστοιχο σπίτι σε τιμή ζώνης 1500 ευρώ ο φόρος πέφτει από τα 414 στα 352 ευρώ.

Για ένα σπίτι των 80 τετραγωνικών με τιμή ζώνης τα 1.000 ευρώ ο φόρος μειώνεται από τα 368 στα 313 ευρώ και αντίστοιχα για ένα σπίτι 80 τετραγωνικών με τιμή ζώνης τα 1.500 ευρώ ο φόρος πέφτει από τα 461 στα 391 ευρώ.

Για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών με τιμή ζώνης τα 500 τετραγωνικά ο νέος φόρος θα είναι 293 ευρώ από 345 ευρώ πέρυσι, για τιμή ζώνης 1.000 ευρώ ο φόρος πέφτει στα 391 ευρώ από τα 460 ευρώ και για περιοχή με τιμή ζώνης τα 1.500 ευρώ για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει με το νέο φόρο 458 ευρώ από 575 πέρυσι.

Για ένα ακίνητο 120 τετραγωνικών σε περιοχή με τιμή ζώνης 500 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει με τον νέο φόρο 352 ευρώ από 414, αντίστοιχα ο φόρος μειώνεται σε 469 από 552 ευρώ για περιοχή με τιμή ζώνης τα 1.000 ευρώ και σε περιοχές με τιμή ζώνης τα 1.500 ευρώ για ένα σπίτι των 120 τετραγωνικών ο φόρος θα μειωθεί από τα 696 ευρώ στα 589 ευρώ.

Σε ότι αφορά στα αγροτεμάχια το τοπίο παραμένει νεφελώδες. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το υπουργείο δεν θα είναι έτοιμο εφέτος τουλάχιστον να επιβάλει κάποιο φόρο καθώς θεωρείται σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθούν τα σχετικά στοιχεία.


Από ....... newsit

Ο Α. Αλαβάνος στο ΣΚΑΪ

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Αποδοκίμασαν την τρόικα

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com