Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας '' ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ''

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας '' Ημέρα''

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


ΣΟΚ με τροϊκανό τελεσίγραφο: «Απολύστε 20.000 δημοσίους υπαλλήλους ως το τέλος του 2014!»

 Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com



11 Απριλίου 2013 | 08:24

Δεν κάνει πίσω η Τρόικα όσον αφορά τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων τις οποίες θεωρεί μάλιστα προαπαιτούμενο για να δοθεί η δόση.
Μάλιστα οι απολύσεις δεν έχουν μείνει απλά στις συζητήσεις αλλά όπως φαίνεται οι Τροϊκανοί έχουν συγκεκριμένο πλάνο και έχουν καταλήξει σε ορισμένο αριθμό απολύσεων.
Συγκεκριμένα με βάση "μυστικό" έγγραφο συζητήσεων κυβέρνησης-Τρόικας που έχει διαρρεύσει μέχρι τα τέλη του 2014 θα πρέπει να έχουν απολυθεί 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Στην κυβέρνηση ελπίζουν να ανατρέψουν την κατάσταση στο ... «τρίτο ημίχρονο» των διαπραγματεύσεων, σχεδόν ενάμισι μήνα μετά την έναρξη του ελέγχου του α΄τριμήνου. Ο κ.Στουρνάρας θα έχει νέα σύσκεψη με την Τρόικα στις 11.30, μετά θα φύγει και θα επιστρέψει στην Αθήνα την Κυριακή και από Δευτέρα θα επιχειρήσει να φέρει σε πέρας ό,τι απέμεινε ανοικτό. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονται πάντως και στο μεσοδιάστημα, υπό τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών κ.Χρήστος Σταϊκούρα.

10 Απριλίου 2013 | 18:51
Στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα των έως τώρα διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας, μετά και από τη σημερινή εξάωρη συνάντηση, μετέβη  ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, η συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα επαναληφθεί στις 8.30 απόψε. Όπως δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου «έχουμε ανταλλάξει στοιχεία που πρέπει να τα αξιολογήσουν και οι δύο πλευρές». Η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι την επόμενη εβδομάδα...γιατί υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα. Το επόμενο Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 13 Μαΐου και μια εβδομάδα αργότερα, στις 20 Μαΐου, η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει ομόλογα 5,6 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ και άλλων Κεντρικών Τραπεζών. Το βασικό «αγκάθι» παραμένει το Δημόσιο, καθώς η Τρόικα αναμένει τις διευκρινίσεις του Αντώνη Μανιτάκη, ενώ πρόβλημα εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει η απαίτηση για 5.500 απολύσεις εντός του 2013, μέσω διαδικασίας αξιολόγησης. Σε εκκρεμότητα είναι, όμως και ο νέος Φόρος Ακινήτων και συγκεκριμένα το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ κατά 15%, καθώς όπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, «η διαπραγμάτευση με την Τρόικα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο».
Αντιθέτως, φαίνεται ότι βρισκόμαστε κοντά στη συμφωνία για τις ρυθμίσεις οφειλών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν, μάλιστα, ότι η ρύθμιση δεν θα έχει τελικά αναδρομική ισχύ από 1/1/2013, κάτι που σημαίνει ότι οι παλιές οφειλές (έως 31/12/2012) θα μπορούν να εξοφληθούν έως και σε 48 δόσεις. Η κυβέρνηση από τη μια δεν δέχεται ότι υπάρχει εμπλοκή με την τρόικα, αλλά από την άλλη υπάρχουν κάποια στελέχη του ΥΠΟΙΚ που μιλάνε για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
Στουρνάρας:Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις
«Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα. Δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μέχρι το Eurogroup την Παρασκευή», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι δεν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, ενώ τόνισε ότι δεν ανησυχεί για την εκταμίευση της δόσης.
Δεν υπάρχει εμπλοκή λέει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ - «Θα κλείσουμε τη διαπραγμάτευση όταν επιστρέψουμε από το Eurogroup», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, λίγο πριν από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Ερωτηθείς για τη φημολογία περί εμπλοκής στις συζητήσεις, απάντησε: «όχι, δεν υπάρχει εμπλοκή. Εδώ είμαστε για να λύνουμε τα προβλήματα». Σύμφωνα, επίσης, με το ίδιο στέλεχος, η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα, αναμένοντας την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από το Eurogroup, που πραγματοποιείται την ερχόμενη Παρασκευή, στο Δουβλίνο.
Σας υπενθυμίζουμε: Χωρίς αποτελέσματα θα μεταβεί αύριο στο Euroroup ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας, αφού στη σημερινή σύκεψη με τους Τροικανούς, το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο αλλά και η επιβολή του νέου φόρου στη ΔΕΗ που παραμένουν ανοιχτά και δύσκολα θα κλείσουν. Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να τελειώνει το θέμα με τις απολύσεις, αφού όπως αφήνουν συνεργάτες του να εννοηθεί, έχει παρατραβήξει. Αναφορικά με το θέμα του Δημοσίου, η τρόικα πιέζει για γρήγορη λύση με άμεση απομάκρυνση επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο ο αριθμός παραμένει θολός. Στους 1.000 που έχουν ήδη τεθεί σε αργία ενδεχομένως να προστεθούν 1.000 ακόμη, των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν στα πειθαρχικά συμβούλια. Επιπρόσθετα, όμως, η τρόικα φέρεται να ζητάει την απομάκρυνση μέχρι το τέλος του έτους άλλων 5.500 υπαλλήλων του Δημοσίου. Για το ειδικό τέλος ακινήτων, η τρόικα δεν είναι αρνητική στην λύση της ελληνικής πλευράς ωστόσο επισημαίνεται ότι η διαδικασία βρίσκεται στην αρχή της και ακόμα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών, κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονταν ότι η συμφωνία για 48 δόσεις είναι κοντά και μάλιστα δίχως αναδρομική ισχύ.
Έμειναν με τις αγκαλιές...
agkalia
Το θέμα με τις απολύσεις των επίορκων και όχι μόνο, έχει πάρει διαστάσεις θρίλερ. Οι δύο υπουργοί Στουρνάρας και Μανιτάκης βγήκαν από τη σύσκεψη, αγκαλιάστηκαν και ζήτησαν να φωτογραφηθούν μαζί δείχνοντας ότι δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση μεταξύ τους. Ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, λίγο πριν επιστρέψει στη σύσκεψη με την Τρόικα.
«Δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία αλλά διευκρινίσεις τις οποίες θα δώσω. Δεν θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων. Άλλωστε εδώ και ενάμισι μήνα γίνονται οι συζητήσεις» πρόσθεσε ο κ. Μανιτάκης για την ουσία της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από κύκλους της ΔΗΜΑΡ, υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία για αποχώρηση από το Δημόσιο των δύο χιλιάδων επιόρκων καθώς και άλλων 5.000 μέχρι το τέλος του έτους. Η Τρόικα από την πλευρά της ζητά να προχωρήσουν οι απολύσεις και δηλώνει ότι δεν είναι δικό της θέμα αν υπουργοί της Κυβέρνησης έχουν διενέξεις μεταξύ τους.
Στο Μανιτάκη ο Κουβέλης
Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στα γραφεία του κόμματος έχει αυτήν την ώρα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συζήτηση που έγινε χθες με την τρόικα σχετικά με την κινητικότητα στο δημόσιο. Ο κ. Μανιτάκης είχε παραλάβει από την Τρόικα γραπτώς τις απόψεις της για άμεση αποχώρηση υπαλλήλων από το Δημόσιο. Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την πλήρη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην πρόταση του κ. Μανιτάκη και διαπιστώθηκε ότι η πρόταση της τρόικας δεν περιλαμβάνει κανένα καινούργιο στοιχείο, ενώ δεν συνάδει με την κυβερνητική θέση που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
 Διαβάστε επίσης:
Λύση για τους επίορκους ψάχνει η Κυβέρνηση
ΣΟΚ στην κυβέρνηση: Μεγαλώνει επικίνδυνα η μαύρη "τρύπα" στα έσοδα!
Επιμένει στις απολύσεις η τρόικα - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις...

ΕκΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 10/04/2013

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Η τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι ελληνική!!

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Η ΤτΕ δε είναι ελληνική και για όλα αποφασίζουν οι ξένοι μέτοχοι, οι οποίοι τηρούνται μυστικοί διότι έχουν διασκορπίσει το ποσοστό των μετοχών τους σε διάφορα πρόσωπα κάτω του 5%.
Ο νόμος ορίζει, ότι δεν υποχρεούται η ΤτΕ να δημοσιοποιεί όσους κατέχουν ποσοστό κάτω του 5%.
Η αποκάλυψη αυτή, δημιουργεί ερωτηματικά για την πάντοτε θετική στάση της ΤτΕ και του κ. Προβόπουλου, απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας και των δανειστών.
Επίσης, δεν αποκλείεται η τακτική της απέναντι στις τράπεζες, που δεν ήταν καθόλου προσεκτική, να έγινε διότι οι δανειστές θέλουν το μαρασμό των Ελληνικών τραπεζών για να αγοραστούν από ξένα funds kai τράπεζες.
Επιπλέον, δεν αποκλείεται να συνετέλεσε στο διαζύγιο του γάμου Εθνικής και Eurobank, αφού υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδιαφέρεται για την αγορά της Εθνικής η Deutsche Bank.
Αν οδηγηθεί όμως, η Εθνική στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η τράπεζα κρατικοποιηθεί για να πουληθεί στη συνέχεια, δεν καταστρέφονται μόνο οι απλοί καταθέτες αλλά και όλα τα ταμεία της χώρας που κατέχουν ποσοστό στην εθνική 16%.
Για το λόγο αυτό τα ταμεία όπως τα ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, πριν από λίγη ώρα διέρρευσαν ότι θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής για να μην απομειωθούν οι μετοχές τους.
Εάν δεν συμμετάσχουν το 16% θα γίνει 0%...
Οπότε η καταστροφή των ταμείων των εργαζομένων θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα.
Στον αναβρασμό που έχει προκαλέσει η ΤτΕ - που δεν είναι της Ελλάδος- έχει ως αποτέλεσμα προ ολίγου να κυκλοφορήσουν έγκυρες πληροφορίες ότι η Εκκλησία, που είναι ισχυρός καταθέτης της Εθνικής Τράπεζας, αποσύρει από τριημέρου τις καταθέσεις της.
Δείτε ένα αποκαλυπτικό έγγραφο που δείχνει ότι η ΤτΕ δεν είναι ελληνική!
 fddg
 Από .....  spirorpero

Ποιοι είναι οι τέσσερις «σωματοφύλακες» της Αλέκας Παπαρήγα - Οι φυλές του ΚΚΕ

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Από τη διάσπαση του κόμματος το 1991 μέχρι και σήμερα δύο είναι τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει ηγετικούς ρόλους στο ΚΚΕ: Η Αλέκα Παπαρήγα και ο Δημήτρης Γόντικας. Kαι όχι μόνο. Μια σκληρή ομάδα από «σωματοφύλακες της Αλέκας» ασκούν σημαντική επιρροή και θα επηρεάσουν την πορεία του 19ου Συνεδρίου που ξεκινάει σήμερα.
Η «σκληρή» ομάδα της Αλέκας:
Γύρω από τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ έχει συσπειρωθεί μια ομάδα «σκληρών» στελεχών του κόμματος τα οποία ελέγχουν κατά γενική ομολογία τους νευραλγικούς τομείς του κομματικού μηχανισμού (τμήματα επεξεργασιών στην ιδεολογία, στην οικονομία, στην ιστορία, σε σημαντικό βαθμό στα ΜΜΕ του κόμματος και εξ ολοκλήρου στον «Ριζοσπάστη»), ενώ ασκούν σημαντική επιρροή σε οργανώσεις όπως η Κομματική Οργάνωση Αττικής και Πελοποννήσου και καθοδηγούν την ΚΝΕ και τη φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ πρώην ΠΚΣ), αναφέρουν τα «Νέα».
Τα στελέχη που αποτελούν τους σωματοφύλακες της Αλέκας Παπαρήγα, είναι η Ελένη Μπέλλου, ο Στέφανος Λουκάς, ο Γιώργος Μαρίνος, η Λουίζα Ράζου (μέλη του Πολιτικού Γραφείου), ο Μάκης Μαΐλης, η Ελένη Κατροδαύλη και ο Θανάσης Παφίλης (μέλη της Κεντρικής Επιτροπής). Στην περίπτωση αντικατάστασης της Αλέκας Παπαρήγα η ομάδα αυτή προωθεί για τη θέση του γενικού γραμματέα τον Γιώργο Μαρίνο, ενώ ανάλογες φιλοδοξίες, χωρίς στήριξη μέχρι στιγμής, έχει και ο Θανάσης Παφίλης.
Η ομάδα Γόντικα:
Γύρω από τον Δημήτρη Γόντικα έχουν συγκεντρωθεί αρκετά ηγετικά στελέχη, όπως ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, ο Κώστας Αβραμόπουλος, ο Τηλέμαχος Δημουλάς (μέλη του Πολιτικού Γραφείου), ο Κώστας Μπάτσικας, ο Γιάννης Χώτος και ο Κώστας Σταμπολίδης (μέλη της Κεντρικής Επιτροπής). Οι «σωματοφύλακες» του κ. Γόντικα ασκούν επιρροή στις Κομματικές Οργανώσεις της Μακεδονίας-Θράκης, της Θεσσαλίας, της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης, αν και υπολογίσιμη επιρροή στα ίδια μέρη ασκεί και η «ομάδα Παπαρήγα».
Οι συνδικαλιστές:
Μία τρίτη ομάδα μέσα στην ηγεσία του ΚΚΕ, είναι η ομάδα των συνδικαλιστών την οποία πολλοί θεωρούν ως παρακλάδι της «ομάδας Παπαρήγα», καθώς υπάρχει στενή επαφή μεταξύ τους. Στους «συνδικαλιστές», ανήκουν στελέχη όπως ο Γιώργος Μαυρίκος και Γιώργος Πέρρος, οι οποίοι θεωρούνται καθοδηγητές στο ΠΑΜΕ.
Οι ανένταχτοι:
Δύο μέλη του σημερινού Πολιτικού Γραφείου θεωρούνται ότι δεν ανήκουν σε κάποιο «μπλοκ» με τον τρόπο που αυτά διαμορφώνονται στον Περισσό. Ο πρώτος είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος είναι πιθανός διάδοχος της κυρίας Παπαρήγα στην ηγεσία του κόμματος. Ο κ. Κουτσούμπας φαίνεται να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του Δημήτρη Γόντικα και την «ουδετερότητα» της Αλέκας Παπαρήγα, αν και δεν συγκεντρώνει μεγάλη στήριξη από τα στελέχη που την περιβάλλουν.
Ο άλλος είναι ο Νίκος Σοφιανός, ο οποίος ελίσσεται στο πλαίσιο της διαμορφωμένης κατάστασης, όπως λένε οι παροικούντες, εφαρμόζοντας πάντα με ευλάβεια τη «γραμμή», αλλά δεν φαίνεται να έχει συμπάθειες ούτε προς την πλευρά του περιβάλλοντος της Αλέκας Παπαρήγα ούτε προς την πλευρά του Δημήτρη Γόντικα.
Η άφωνη πλειοψηφία:
Η μεγάλη μάζα των μελών της Κεντρικής Επιτροπής δεν συσπειρώνεται σε ομάδες. «Φροντίζει να τα έχει καλά με όλους», όπως λένε πρόσωπα από τον Περισσό. Ακολουθεί τη «γραμμή» που φέρνει στο κεντρικό όργανο του κόμματος η Αλέκα Παπαρήγα (σε συνεννόηση με τον Δ. Γόντικα), την υπερψηφίζει και την εφαρμόζει χωρίς αντιρρήσεις ή διαφωνίες. Κατά κανόνα είναι η «άφωνη πλειοψηφία» ή το «κέντρο», σύμφωνα με την κομματική ορολογία, μια ομάδα που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει σήμερα προς ποια πλευρά θα στραφεί ή τι νέο θα διαμορφωθεί στους κόλπους της αν η κρίση εκφραστεί μέσα στα κεντρικά κομματικά όργανα.

Από .....  iefimerida

Η Λαγκάρντ προειδοποιεί: Πάμε σε ένα κόσμο τριών ταχυτήτων

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Κατά τη διάρκεια ομιλίας της εν όψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι ο κόσμος είναι μοιρασμένος σε τρεις ομάδες:
  • σε κάποιες χώρες που τα πηγαίνουν καλά,
  • σε άλλες που διορθώνονται και
  • σε αυτές που παραμένουν προβληματικές.
Η ανισότητα φέρνει κινδύνους
Η διεθνής οικονομία των τριών ταχυτήτων είναι αντιμέτωπη με κινδύνους: από νομισματική κρίση σε αναδυόμενες αγορές ή αφόρητα χρέη στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία. Αυτή είναι η προειδοποίηση από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπως αναλύουν οι Financial Times.
Η ομιλία της καταδεικνύει μια νέα φάση της παγκόσμιας οικονομίας, στην οποία οι ασύμμετροι ρυθμοί ανάπτυξης στον πλανήτη φέρνουν νέες χρηματοοικονομικές ανισορροπίες, που θα φυτέψουν τον σπόρο της μελλοντικής κρίσης.
«Δεν περιμένουμε η παγκόσμια ανάπτυξη να είναι πολύ υψηλότερη φέτος σε σχέση με πέρσι. Αντιμετωπίζουμε νέους κινδύνους, καθώς και παλιούς κινδύνους», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ στο κοινό της στη Νέα Υόρκη. «Σε πάρα πολλές χώρες, οι βελτιώσεις στις αγορές δεν μεταφράζονται σε βελτιώσεις στην πραγματική οικονομία».
Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες βελτιώνονταν γρήγορα, είπε, αλλά τα χαμηλά επιτόκια στις προηγμένες οικονομίες τις υποχρέωσαν να φορτώσουν χρέη και ανοίγματα στην αγορά συναλλάγματος, που θα προκαλέσουν προβλήματα.
Αγκάθι τα υπερβολικά δάνεια
«Τα τελευταία 5 χρόνια, ο δανεισμός σε ξένο συνάλλαγμα από εταιρίες αναδυόμενων αγορών έχει αυξηθεί κατά περίπου 50%» είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Την τελευταία χρονιά, τα τραπεζικά δάνεια έχουν αυξηθεί 13% στη Λατινική Αμερική και 11%στην Ασία».
Σχολίασε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αντιδράσουν αυξάνοντας την τραπεζική τους εποπτεία, περιορίζοντας τα δάνεια σε ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς, επιβάλλοντας κεφαλαιακές απαιτήσεις που συνάδουν με τον οικονομικό κύκλο και παρακολουθώντας τα ανοίγματά τους στις αγορές συναλλάγματος.
Η κ. Λαγκάρντ ενέκρινε την ποσοτική χαλάρωση κεντρικών τραπεζών όπως η Federal Reserve των ΗΠΑ και η Bank of Japan, αλλά τόνισε ότι οι εύπορες οικονομίες οφείλουν να χρησιμοποιήσουν τη δημοσιονομική πολιτική πιο επιθετικά, ώστε να υπάρχουν λιγότερες πιέσεις για να μείνουν χαμηλά τα επιτόκια.
Σε ανάπτυξη οι ΗΠΑ, αλλά...
Στις χώρες που βρίσκονται σε φάση διόρθωσης περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Σουηδία και η Ελβετία, σχολίασε. Όμως προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ μειώνουν το έλλειμμά τους πολύ γρήγορα βραχυπρόθεσμα, πλήττοντας την ανάπτυξη, αλλά καταπολεμώντας πολύ αργά το μακροχρόνιο έλλειμμα.
Επέκρινε τις αυτόματες περικοπές που υποχρεώνουν τις ΗΠΑ να κόψουν 85 δισ. δολ. από τις δημόσιες δαπάνες φέτος. «Διακινδυνεύουν να πεταχτεί απαραίτητη ανάπτυξη, ειδικά σε μια εποχή όπου πάρα πολύς κόσμος δεν έχει δουλειά», υπογράμμισε.
Πρόβλημα η Ευρωζώνη
Στις χώρες που πρέπει να δουλέψουν ακόμη σκληρά περιλαμβάνονται η ευρωζώνη και η Ιαπωνία, είπε η κ. Λαγκάρντ.
Στην ευρωζώνη, το βασικό πρόβλημα είναι το τραπεζικό σύστημα.
Επιμένοντας στην επιβολή από το ΔΝΤ της αναδιοργάνωσης των κυπριακών τραπεζών, είπε πως «η προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει στην εκκαθάριση του τραπεζικού συστήματος με την ανακεφαλαιοποίηση, την αναδιοργάνωση ή, όπου είναι απαραίτητο, το κλείσιμο τραπεζών».

Από ........  iefimerida

Reuters: Η Ευρωζώνη ετοιμάζει κούρεμα καταθέσεων σε τράπεζες με πρόβλημα

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν αύριο στο Δουβλίνο, θα συζητήσουν επίσημα πρόταση να καθιερωθεί κούρεμα διατραπεζικών καταθέσεων όταν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αντιμετωπίζει πρόβλημα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Eάν περάσει η πρόταση αυτή, τότε θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η νευρικότητα μεταξύ πιστωτών για το ποιος θα πληρώσει το κόστος όταν μια τράπεζα βρίσκεται σε κίνδυνο, σημειώνει το Reuters.
Οι υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Δουβλίνο την Παρασκευή, θα συζητήσουν σχετικά με αυτό το νομοθέτημα που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από το 2015, και θα διέπει τη λεγόμενη διαδικασία είσπραξης επισφαλών απαιτήσεων και εκκαθάρισης τραπεζών.
Νέοι κανόνες στην ΕΕ
Οι συνομιλίες αυτές ακολουθούν την πρόσφατη απόφαση να επιβληθούν μεγάλες ζημίες στους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων -μεγαλύτερων από 100.000 ευρώ- στην Κύπρο στο πλαίσιο της σύναψης μιας δανειακής σύμβασης με τους διεθνείς πιστωτές. Αυτό δημιούργησε ένα προηγούμενο το οποίο είναι πιθανό να μεταφερθεί στους νέους κανόνες της ΕΕ, προσδίδοντας στην επιβολή ζημιών σε ανασφάλιστους αποταμιευτές μόνιμο χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων.
Ωστόσο οι υπουργοί θα πρέπει να χειριστούν πολύ προσεκτικά το ζήτημα.
Πόσο εγγυημένες είναι οι καταθέσεις;
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι πρόσφατα επισήμανε ότι η λύση που επελέγη στην Κύπρο δεν αποτελεί «πρότυπο», σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους φόβους των αγορών ότι οι τραπεζικές καταθέσεις μπορεί στο μέλλον να μην είναι εγγυημένες σε περίπτωση που οι διεθνείς πιστωτές δανείζουν χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση.
Σε ένα έγγραφο που προετοιμάζεται ενόψει του συμβουλίου των υπουργών στην Ιρλανδία -η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ- αναφέρεται επίσης ότι οι τοποθετήσεις των τραπεζών σε «προβληματικές» τράπεζες, ακόμα και αυτές διάρκειας μικρότερης του ενός μήνα, θα μπορούσαν επίσης να υφίστανται ζημία.
Οι μέτοχοι θα υποστούν ζημία
Η πρόταση εντάσσεται στις ευρύτερες συζητήσεις για το πότε, για παράδειγμα, οι αποταμιευτές θα καλούνται να συνεισφέρουν σε περίπτωση που μια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα, στο πλαίσιο διαδικασιών «εκ των έσω» διάσωσης (bail in). Οι μέτοχοι των τραπεζών θα είναι οι πρώτοι που θα αντιμετωπίζουν ζημίες, ακολουθούμενοι από όσους διακρατούν αξιόγραφα των «προβληματικών» τραπεζών.
Οι πελάτες των τραπεζών με καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ θα παραμείνουν προστατευμένοι βάσει του υφιστάμενου δικαιικού πλαισίου στην ΕΕ. Οι προτάσεις που εξετάζονται αφορούν ποσά μεγαλύτερα από αυτό το όριο.
«Αν και αναγνωρίζεται πως η επιβολή ζημιών σε διατραπεζικές τοποθετήσεις μπορεί να ενέχει ορισμένους κινδύνους» αναφέρεται στο έγγραφο που θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης των υπουργών και είδαν δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, «εντέλει είναι προτιμότερο οι τοποθετήσεις αυτές να μην εξαιρούνται από μια 'διάσωση εκ των έσω'».
Μια τέτοια θέση θα προκαλούσε αναστάτωση σε πολλούς, δεδομένου και του παγώματος του διατραπεζικού δανεισμού που η ΕΚΤ ακόμα πασχίζει να τερματίσει παρότι έχει ήδη διοχετεύσει φθηνό δανεισμό στα πιστωτικά ιδρύματα που ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.
Γαλλία - Ιταλία αντιτίθενται στο «κούρεμα» καταθέσεων
Στη συνάντηση αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών στις Βρυξέλλες νωρίτερα, η Γαλλία και η Ιταλία εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για αυτή την ιδέα.
Αν και αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής επιδίωξαν να εμφανίσουν την περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις ζημιές των καταθετών σε δύο τράπεζές της ως κάτι που δεν θα επαναληφθεί, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι σηματοδότησε μια δραματική μεταβολή του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ χειρίζεται τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με γνώμονα να μην επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι, όπως συνέβαινε στις προηγούμενες διαδικασίες «διάσωσης»με εξωτερικό δανεισμό.
Αποφασισμένος ο Ντάισελμπλουμ
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, είχε δηλώσει ότι στο μέλλον, η ΕΕ θα ζητεί από τις τράπεζες να ανακεφαλαιοποιούνται μόνες τους, κατόπιν θα εξετάζεται η συμμετοχή των μετόχων κι όσων διακρατούν αξιόγραφά τους, και μετά εάν είναι απαραίτητο και εκείνη των κατόχων ανασφάλιστων καταθέσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε το πρώτο προσχέδιο του νόμου αυτού, αλλά άφησε τα κράτη-μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποφασίσουν εάν και κατά πόσον και πότε οι αποταμιευτές θα καλούνται να συνεισφέρουν σε διαδικασίες διάσωσης ή εκκαθάρισης τραπεζών.
Καμπανάκι για 13 χώρες
Καμπανάκι για 13 χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης και κυρίως τη Σλοβενία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία χτύπησε η Κομισιόν, προειδοποιώντας ότι οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία δημιουργούν κίνδυνο ευρύτερης αποσταθεροποίησης ολόκληρης της ευρωζώνης.
Σε έκθεσή της για τις οικονομικές ανισότητες των χωρών της ΕΕ η Κομισιόν έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στη Σλοβενία και στην Ισπανία. «Στη Σλοβενία και στην Ισπανία οι ανισότητες είναι υπερβολικές» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επικαλείται τα υψηλά ελλείμματα και το εξωτερικό χρέος των χωρών αυτών. Η Κομισιόν προειδοποίησε ακόμη για σοβαρά προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο και για προβλήματα στη δομή της αγοράς εργασίας.
Οι χώρες της ευρωζώνης οφείλουν να βρουν «συλλογική λύση» για την ενίσχυση των τραπεζών τους, ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Νέα Υόρκη.

Από .........  iefimerida

Συνάντηση Σαμαρά – Μανιτάκη με το βλέμμα στις απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Λίγο μετά τις 12:00 πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ο Αντώνης Μανιτάκης για ακόμη μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για το φλέγον θέμα του Δημοσίου και για τη μείωση του προσωπικού, όπως απαιτεί η τρόικα.

Η συνάντηση αυτή γίνεται λίγες μόνο ώρες μετά την τη συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα όπου ουσιαστικό συμπέρασμα για το θέμα του Δημοσίου δεν υπήρξε, καθώς από μέρους των τροϊκανών θεωρείται ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει τίποτε να παρουσιάσει σε σχέση με τις δεσμεύσεις της.

Την ίδια ώρα πάντως οι απαιτήσεις της τρόικας σε ό,τι αφορά στις άμεσες απολύσεις και στη γενικότερη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο διαρκώς αυξάνονται.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους επίορκους η απαίτηση είναι πλέον οι πρώτοι 2.000 να έχουν απολυθεί ως τον Ιούνιο, ενώ ως το τέλος του έτους να έχουν προχωρήσει ακόμη 5.000 ως 5.500 απολύσεις, ενώ σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάζει η εφημερίδα Καθημερινή υπάρχει απαίτηση για 20.000 απολύσεις ως το τέλος του 2014.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κυβέρνηση αναζητά τρόπο άμεσης απομάκρυνσης των επίορκων υπαλλήλων των οποίων οι υποθέσεις έχουν προχωρήσει (είτε μέσω διακοπής της μισθοδοσίας, είτε μέσω άμεσης σύγκλησης πειθαρχικών) ωστόσο με βάση το ... βεβαρυμένο παρελθόν της χώρας οι τροϊκανοί φαίνεται να ζήτησαν τριμηνιαία χρονοδιαγράμματα από το υπουργείο που να παρουσιάζουν τον αριθμό των προς απόλυση υπαλλήλων.

Από .......  newsit

Ο Αβραμόπουλος απαντά στον Σόϊμπλε για τις γερμανικές αποζημιώσεις: "Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη"

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

- Προκλητικός για ακόμα μια φορά ο Σόιμπλε αποφάνθηκε ως ο απόλυτος δικαστής ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει τελειώσει και δεν βλέπει καμία ελπίδα
- Χαρακτήρισε ανεύθυνους τους Έλληνες πολιτικούς που ζητούν την καταβολή αποζημιώσεων
- Όλη η απάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου
- Με έγγραφό του στην Βουλή ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι εκτός από το θέμα των αποζημιώσεων είναι ανοικτό και το θεμα του κατοχικού δανείου!

Απάντηση στον γερμανό υπουργό Οικονομικών ο οποίος χαρακτήρισε τους Έλληνες πολιτικούς ανεύθυνους επειδή συζητείται το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, έδωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Αβραμόπουλος είπε:

«Κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία.

Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων.

Η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού.»

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε μέσω της εφημερίδας Neue Osnabrücker Zeitung ''να μην οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση με όχημα δήθεν νόμιμες αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία''.

''Θεωρώ ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ανεύθυνες. Πολύ πιο σημαντικό από το οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς για τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτήν την πορεία. Η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά μέχρι τώρα, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Και από αυτόν τον δρόμo δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται. Σε ότι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων δεν βλέπω καμιά ελπίδα, γιατί το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό'' δηλώνει προκλητικότατα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Και έγγραφο Αβραμόπουλου στην Βουλή


«Η Ελληνική Κυβέρνηση όπως έπραξε και στο ζήτημα των αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, παρεμβαίνοντας στη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, διατηρεί το δικαίωμα να ανακινήσει έτερες πτυχές των γερμανικών αποζημιώσεων, τη στιγμή που θα κρίνει καταλληλότερη προς τούτο, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το σύνολο των παραμέτρων», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5 Απριλίου, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει επίσης ότι «ανοικτό και διακριτό από το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, παραμένει επίσης το θέμα του κατοχικού δανείου, το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεώθηκε να συνομολογήσει με τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις κατοχής».
Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι ευρύτερα «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ως συνέπεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, απασχολεί από μακρού χρόνου την Ελλάδα και αποτελεί ζήτημα με ιστορικές, ανθρωπιστικές, πολιτικές και νομικές παραμέτρους».
«Η Ελλάδα συνεκτιμώντας τις ανωτέρω παραμέτρους και λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις εκάστοτε συγκυρίες στις διμερείς και διεθνείς σχέσεις, εγείρει τακτικά το θέμα στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων μεταξύ ανωτάτων στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπηρεσιακών επαφών μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων», σημειώνει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών και ενημερώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών αποστέλλει την Έκθεση της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α΄και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που χαρακτηρίστηκε απόρρητο από το υπουργείο Οικονομικών, στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για την επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και την υποβολή της σχετικής γνωμοδότησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:



Σόιμπλε:''Δεν έχετε καμία ελπίδα για αποζημιώσεις''

Γερμανικές αποζημιώσεις: Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η απόρρητη έκθεση
Ο φάκελος με τις γερμανικές αποζημιώσεις στο υπ. Εξωτερικών
Spiegel: Να πόσα χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα – Η Αθήνα δε διεκδικεί αποζημιώσεις για να μη δυσαρεστήσει τη Μέρκελ

Τα καλύτερα των πρωινών

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com