Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ποιοι κάθονται στο εδώλιο για τη χρηματιστηριακή φούσκα του 1999 με καθυστέρηση 13 χρόνων

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Επειτα από 13 χρόνια, άρχισε το πρωί της Δευτέρας στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων η δίκη για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου την περίοδο 1999-2000 όταν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχασαν πολλά δισεκατομμύρια -δραχμές τότε- λόγω της χειραγώγησης των μετοχών...
Επειτα από πολύχρονες «περιπέτειες» η δικογραφία για τις χειραγωγούμενες μετοχές συγκεκριμένων εταιρειών που φαίνεται να έλαβαν μέρος στο αποκαλούμενο «πάρτι του Χρηματιστηρίου» το 1999 μετουσιώθηκε σε κατηγορητήριο για συνολικά 43 πρόσωπα.

Στο εδώλιο κάθονται γνωστοί χρηματιστές, ιδιοκτήτες εισηγμένων εταιρειών, εφοπλιστές και μεσάζοντες. Μεταξύ άλλων οι:

Παναγιώτης Κονταλέξης χρηματιστής,
Γεώργιος Μπατατούδης μέτοχος της Ιντερσάτ,
Παναγιώτης Πανούσης μέτοχος της Αττικάτ,
Κωνσταντίνος Στέγγος,
Χρυσή Στέγγου,
Στυλιανή Στέγγου (της Τεχνικής Ολυμπιακής),
Σπυρίδωνας Τασόγλου της ομώνυμης εισηγμένης εταιρείας,
Ηλίας Τσοτάκος χρηματιστής,
Δημήτριος Ράνιος χρηματιστής,
Ηλίας Μπογδάνος της Active Επενδυτικής,
Ελένη Ζησιμοπούλου,
Θεοφάνης Ράνιος (χρηματιστής),
Ιωάννης Σφακιανάκης,
Αγγελική Ζησιμοπούλου,
Βασίλειος Μανιός (εφοπλιστής),
Αναστασία Κολλάκη (σύζυγος εφοπλιστή),
Παντελής - Ελευθέριος Κολλάκης (εφοπλιστής),
Σταύρος Γαλανάκης,
Ιωάννης Τσούρτης,
Γεώργιος Στέγγος (Τεχνική Ολυμπιακή),
Βαρβάρα Τσούρτη,
Σταυρούλα - Μαρία Λακοπούλου,
Ιορδάνης Αρζόγλου,
Ζωή Στέγγου
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα που εκδόθηκε σε βάρος τους, οι κατηγορίες που ανά περίπτωση έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση αφορούν τα αδικήματα της απάτης, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κ.α.

Σε 836 σελίδες του βουλεύματος αναλύεται επαρκώς το λεγόμενο «κόλπο γκρόσο» του Χ.Α., με την τεχνητή αύξηση της αξίας των επίμαχων μετοχών, ενώ παρατίθενται σημαντικά ευρήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Στο βούλευμα επίσης γίνεται αναφορά σε σοβαρότατες αδυναμίες στην οργάνωση των χρηματιστηριακών εταιρειών αλλά κυρίως και στο ζήτημα του εσωτερικού τους ελέγχου, τις οποίες επεσήμαινε στην πρότασή του προς το συμβούλιο και ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Ιωάννης Λιακόπουλος.

Ο εισαγγελέας διαπίστωνε ότι κάποιοι από τους κατηγορούμενους που κατείχαν εισηγμένες εταιρείες προχωρούσαν σε ψευδείς ανακοινώσεις χρηματιστηριακών συναλλαγών με τιμές διαφορετικές από τις ανακοινωθείσες στο επενδυτικό κοινό με αποτέλεσμα να δημιουργείται «παραπλανητική εικόνα για την πορεία των μετοχών, την τιμή και την εμπορευσιμότητά τους».

Αναφέρεται επίσης σε παραπλανητικές «πληροφορίες» που σκοπίμως διαρρέονταν για επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για συγκεκριμένες εταιρείες με σκοπό την τεχνητή αύξηση της εμπορευσιμότητάς τους. Μάλιστα σύμφωνα με το βούλευμα σε κάποιες περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι οι «μεγάλοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές» ήταν υπεράκτιες εταιρείες και ιδιώτες.

Για τον τρόπο που έδρασαν συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι οι δικαστές του Συμβουλίου αναφέρουν ότι «... σε κάθε περίπτωση με τις ενέργειές τους αυτές εξαπατήθηκε το επενδυτικό κοινό που αγόραζε τις μετοχές σε τιμές που με τεχνάσματα διαμορφώνονταν σε υψηλότερα επίπεδα στη χρηματιστηριακή αγορά και τελικά οδήγησαν σε απαξίωση της μετοχής και απώλεια μεγάλων χρηματικών ποσών από το ευρύτερο επενδυτικό κοινό, ενώ οι ίδιοι καρπώθηκαν παράνομα ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά ποσά».

Τονίζουν επίσης στο σκεπτικό τους ότι αν «το επενδυτικό κοινό γνώριζε την εξωχρηματιστηριακή τιμή της μετοχής ασφαλώς δεν θα προέβαινε σε αγορές σε τιμές μεγαλύτερες του 50% της χρηματιστηριακής αξίας».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την άσκηση κακουργηματικών ποινικών διώξεων το 1999 για το «σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου» η ανάκριση για την υπόθεση είχε ανατεθεί στην πρώην δικαστικό Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια. Οι χειρισμοί της τότε ανακρίτριας, που αποφυλακίστηκε πρόσφατα, της κόστισαν τη θέση της στο δικαστικό Σώμα αλλά και την καταδίκη της σε 12ετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα .

Η δικαστική έρευνα μετά την υπόθεση «Μπουρμπούλια» συνεχίστηκε με εντολή του Εισαγγελέα Χαρ. Λακαφώση ο οποίος είχε ζητήσει την επανεξέταση κάποιων φακέλων για τις «μετοχές - φούσκες του Χρηματιστηρίου». Ακολούθως με πρότασή του παραπέμφθηκαν αρχικά σε δίκη 67 άτομα, τα οποία στη συνέχεια μειώθηκαν με το εφετειακό βούλευμα που εκδόθηκε, στα 43 που σήμερα βρίσκονται ενώπιον του δικαστηρίου.

Η διαδικασία σήμερα ξεκίνησε και διεκόπη, αφού διορίστηκε συνήγορος σε κατηγορούμενο που δεν είχε, και θα συνεχισθεί στις 24 Απριλίου.

Από ......   kafeneio

Κινδυνεύουν τα μισά σπίτια των Ελλήνων

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Την εκτίμηση ότι τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες θα ξεπεράσουν το 40% μέχρι το τέλος του 2013, ενώ πιθανότατα θα αυξηθούν περαιτέρω το 2014, λόγω της βαθειάς και παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα, διατυπώνει η Moody's χαρακτηρίζοντας «credit negative» τα αυξανόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Για αυτό το θέμα που καίει τους μισούς Έλληνες, η Κυβέρνση, η οποία πανηγυρίζει από το πρωί για την συμφωνία με την Τρόικα, δεν αποφάσισε το παραμικρό. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Ή ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν και ούτως ή άλλως το τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να διαλυθεί, ή ότι οι φήμες που λένε ότι ξένες εταιρείες θα αναλάβουν τα στεγαστικά δάνεια με απότερο σκοπό την πώλησή τους είναι... αληθινές.
Το κόλπο για να πάρουν κοψοχρονιά τα σπίτια
Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι η τρόικα γνώριζε για τα γερμανικά funds που έχουν έρθει στην Ελλάδα με σκοπό να αγοράσουν δάνεια και ασκούσε πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο να μη δώσει νέα παράταση στην απαγόρευση των πλειστηριασμών (για ποσά μέχρι 200.000 ευρώ). Να σημειωθεί ότι η παράταση αυτή ισχύει μέχρι τέλος του έτους και δεν ανακοινωθεί κάτι για το 2014....
Οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να πωλήσουν δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά.
Ο λόγος είναι ότι θέλουν να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και για να φέρουν ισορροπία ανάμεσα σε χορηγήσεις και καταθέσεις.
Στόχος τους είναι η απομόχλευση, δηλαδή να κλείσει η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δάνεια και στις καταθέσεις. Και θα επιδιώξουν ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις να διαμορφωθεί στο 90% με 100%, αντί του 122% που είναι σήμερα.
Οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να πωλήσουν δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά. Ο λόγος είναι ότι θέλουν να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και για να φέρουν ισορροπία ανάμεσα σε χορηγήσεις και καταθέσεις.
Φυσικά οι νέοι αγοραστές... δανείων δεν θα εξετάζουν αν ο δανειολήπτης είναι άνεργος, άρρωστος ή τον όποιο λόγο που δεν μπορεί να πληρώσει και θα απαιτούν άμεση εξόφληση. Αν δεν μπορεί ο δανειολήπτης να αντεπεξέλθει θα του προτείνουν ρύθμιση πιο ευνοϊκή, αλλά θα είναι τόσο μεγάλο το παραπάνω πόσο, που ποτέ το σπίτι δεν θα καταλήξει στα χέρια του δανειολήπτη....
Τι αναφέρει η έκθεση της Moody's:
Σύμφωνα με το Credit Outlook του οίκου, αν και τα στοιχεία του τραπεζικού συστήματος τον Δεκέμβριο του 2012 έδειχναν αύξηση 36,4% των ονομαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 24,6% του συνόλου του δανεισμού, ο οίκος θεωρεί πως τα στοιχεία αυτά υποτιμούν το πραγματικό επίπεδο των επισφαλών δανείων διότι εξαιρούν τα περισσότερα αναδιαρθρωμένα δάνεια.
Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, περίπου το 5% των συνολικών δανείων έχει ήδη αναδιαρθρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση του Δεκεμβρίου 2012 για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα, αναφέρεται πως μόνο για το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων, τα αναδιαρθρωμένα δάνεια αντιστοιχούσαν σε ποσοστό υψηλότερο του 7% των μεικτών στεγαστικών δανείων. Συνεπώς, η Moody's εκτιμά πως το εύρος των συνολικών προβληματικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων και των αναδιαρθρωμένων, θα είναι πιο κοντά στο 40% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Βασικότεροι λόγοι για την επιδείνωση της ποιότητας των assets εξακολουθούν να είναι
1) η πιεσμένη εγχώρια ζήτηση,
2) η περιορισμένη ρευστότητα και η απομόχλευση του κλάδου,
3) η αύξηση της ανεργίας και
4) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα.
Ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις όλο και περισσότερο πιέζουν τις τράπεζες να συμφωνήσουν σε βελτίωση των όρων ή και σε «κούρεμα» των χρεών.
Τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οδηγούν σε υψηλότερες πιστωτικές απώλειες, που με τη σειρά τους θα συνεχίσουν να πιέζουν αρνητικά την κερδοφορία των τραπεζών, σχολιάζει η Moody's. Η έκθεση της ΤτΕ αναφέρει επίσης πως η συνολική πρόβλεψη για την πιστωτική απώλεια του συστήματος την τριετία 2012-2014 ανέρχεται σε περίπου 34,8 δισ. ευρώ (ή περίπου 17,1% των συνολικών δανείων) υπό το «αρνητικό σενάριο», που στην ουσία όμως είναι η τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Αν δεν υπάρξει σημαντική βελτίωση στην ελληνική οικονομία, οι προβλεπόμενες αυτές πιστωτικές απώλειες, σε συνδυασμό με τα πιεσμένα προ-προβλέψεων έσοδα των τραπεζών (περίπου 3 δισ. ευρώ το 2012), θα τις καταστήσουν ζημιογόνες το 2013 αλλά και το 2014.
Αν και οι τράπεζες έχουν αυξήσει τις προβλέψεις τους, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό απ' ότι οι προβλέψεις το 2012, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της κάλυψης των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 48,1% το 2012, από 57,8% το 2011. Στο τρέχον περιβάλλον, η χαμηλότερη κάλυψη των προβλέψεων είναι "credit negative" καθώς εκθέτει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών σε απρόβλεπτες απώλειες δανείων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η κεφαλαιακή τους βάση αποκαθίσταται από το ΤΧΣ.

Από .......   spirospero

ΕκΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 15/04/2013

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Γιατί καταρρέουν ο χρυσός και το ασήμι - Η μεγαλύτερη πτώση από το 1980

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε ο χρυσός τη Δευτέρα, με το πολύτιμο μέταλλο να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες από τη δεκαετία του 1980 διολισθαίνοντας κάτω από το επίπεδο των 1.400 δολ. ανά ουγγιά.
Σοβαρές απώλειες κατέγραψε και το ασήμι με το συμβόλαιο Μαΐου να χάνει 2,97 δολ. ή 11% στα 23,36 δολ. ανά ουγγιά. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τον Οκτώβριο του 2010.
Το συμβόλαιο του χαλκού έχασε σχεδόν 8 cents ή 2,3% στα 3,27 δολ. η λίβρα.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έχασε 140,30 δολ. ή 9,3% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 1.361,10 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στα χαμηλά της ημέρας διολίσθησε μέχρι τα 1.355,30 δολ. ανά ουγγιά.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση από τον Φεβρουάριο του 1983, ενώ σε όρους δολαρίων είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 1980.
Ο χρυσός έκλεισε την προηγούμενη Παρασκευή με μεγάλες απώλειες 4,1% στα 1.501,40 δολ. ανά ουγγιά. Με την πτώση της Παρασκευής ο χρυσός βρέθηκε να χάνει 20,5% από το ρεκόρ των 1.888,70 δολ. ανά ουγγιά που σημείωσε τον Αύγουστο του 2011 διολισθαίνοντας σε περιοχή bear-market, σύμφωνα με το capital.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι στις αγορές επικρατεί ανησυχία ότι η ζήτηση στην Ασία -η οποία βοήθησε να σκαρφαλώσει ο χρυσός όλα τα προηγούμενα χρόνι - ενδεχομένως να αποδυναμώνεται.
Τα στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι η οικονομία επιβράδυνε το πρώτο τρίμηνο με το ΑΕΠ να αναπτύσσεται κατά 7,7% σε ετήσια βάση, από 7,9% το προηγούμενο τρίμηνο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 8%.
Την ίδια στιγμή στην Ινδία φορείς της αγοράς προειδοποιούν ότι η χώρα κινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη της στο πολύτιμο μέταλλο λόγω των μεγάλων ρευστοποιήσεων.
Οι αναλυτές σημειώνουν ταυτόχρονα ότι οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις εν μέσω εκτιμήσεων ότι η αμερικανική Federal Reserve ενδεχομένως να αποσύρει νωρίτερα τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας αλλά και μετά την είδηση ότι η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει σε πωλήσεις χρυσού προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας της.

Οι αιτίες
Μια από τις αιτίες είναι η άνοδος του δολαρίου. Η στροφή των επενδυτών προς το αμερικανικό νόμισμα από τις αρχές του 2013, έχει σαν αποτέλεσμα την ισχυρή πτώση των εμπορευμάτων.
Η άνοδος του δολαρίου λειτουργεί αποπληθωριστικά για την παγκόσμια οικονομία και αυτό μειώνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων. Σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, τα πολύτιμα μέταλλα χάνουν την αίγλη τους.
Οι κεντρικές τράπεζες του Νότου ξεπουλούν τα αποθέματά τους σε χρυσό και αυτό είναι ικανό να προκαλέσει τις ισχυρές πιέσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες.
Πολλές χώρες και κυρίως η Αμερική και η Γερμανία επιδίδονται σε έναν αγώνα για την συγκέντρωση όλο και περισσότερου χρυσού. Αυτό έχει πολλές προεκτάσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να σημαίνει. Σίγουρα όμως, είναι καλύτερο να συγκεντρώνεις χρυσό  στα $1200 και $1300 παρά στα $1800.

Από .......  iefimerida

Ποιοι φορείς του Δημοσίου καταργούνται και ποιοι περνούν από αξιολόγηση

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν βάλει στο τραπέζι τις μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί εδώ και δύο χρόνια από ιδιωτικές εταιρείες για την κατάργηση φορέων του Δημοσίου και προσπαθούν να επιταχύνουν τις διαδικασίες αξιολόγησης των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με το «Εθνος» με μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας που είχαν καταρτιστεί επί υπουργίας Θεόδωρου Πάγκαλου και οι οποίες αποτελούν και σήμερα τη βάση αξιολόγησης, είχε προταθεί η κατάργηση φορέων που δεν εξυπηρετούσαν άμεσες ανάγκες του Δημοσίου όπως είναι:
  • Το Eθνικό Ιδρυμα Μελετών Θ. Κολοκοτρώνης «ο Γέρος του Μοριά»,
  • Η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας του υπουργείου Πολιτισμού,
  • Το Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου με έδρα τα Χανιά,
  • Το Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και το Ναυτικού Δικαίου που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης,
  • Το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς,
  • Το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών του υπουργείου Υποδομών με μεταφορά μερικών αρμοδιοτήτων στην κεντρική διοίκηση
  • Ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης και του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων και του Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Αμυνας και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο αρμόδιο υπουργείο.
Επίσης σε στάδιο αξιολόγησης θα τεθούν οργανισμοί που χρηματοδοτούνται από το κράτος, για τους οποίους υπάρχει εισήγηση για κατάργησή τους στην ίδια μελέτη που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση και είναι:
  • Το Ιδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία,
  • Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών με μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Οικονομικών,
  • Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας με μεταφορά αρμοδιοτήτων στη Γενική Γραμματεία Ισότητας,
  • Το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου
  • Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου
  • Το Ινστιτούτο Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων
Στην ίδια μελέτη προτείνεται επίσης η κατάργηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ή η αναδιάρθρωσή του με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων καθώς και η κατάργηση της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας Α.Ε. και η μεταφορά επιλεγμένων αρμοδιοτήτων στον ΕΟΠΥΥ.

Από .......  iefimerida

Αυτά είναι τα 3.151 φιλέτα του Δημοσίου προς αξιοποίηση [λίστα]

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Αξιολογούνται προς αξιοποίηση μεγάλα παραλιακά «φιλέτα» μεταξύ των οποίων εκτάσεις σε όλο το μήκος του αττικού αιγιαλού, αλλά και τα κτίσματα και ακίνητα της ΕΡΤ, δικαστηρίων, Ολυμπιακών Ακινήτων, ΟΣΕ, Μετρό. Δείτε όλη η λίστα των ακινήτων.
Τα 3.151 «φιλέτα» του δημοσίου «προς αξιοποίηση» από την από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών. Η λίστα περιλαμβάνει μεγάλα παραλιακά «φιλέτα» μεταξύ των οποίων εκτάσεις σε όλο το μήκος του Αττικού αιγιαλού, αλλά και τα κτίσματα και ακίνητα της Ερτ, δικαστηρίων, Ολυμπιακών Ακινήτων, ΟΣΕ, Μετρό, μεγάλα αγροτεμάχια, οικόπεδα στρατοπέδων πάρκα και κάθε λογής άλλα ακίνητα.
Δεν είναι όλα «καθαρά». Πολλά είναι αυτά που δεν έχουν τίτλους. Άλλα είναι παραχωρημένα, άλλα αμφίβολα, κατεχόμενα, ειδικής φύσης, διεκδικούμενα δικαστικά κλπ. Αλλα είναι εντός αλλά τα πιο πολλά βρίσκονται εκτός σχεδίου.
Φιλέτα στην Αττική
Ειδικά στον Νομό Αττικής στην λίστα περιλαμβάνονται μεγάλες εκτάσεις του υπουργείου Υγείας (στα Βριλήσσια, στο Νέο Ψυχικό και αλλού), οι εκτάσεις αλλά και τα κτήρια που ανήκουν στον ΟΣΕ, στα Ολυμπιακά Ακίνητα, ο Κοκκινόβραχος στην Αγια Βαρβάρα, στην ΚΕΔ (στον Σκαραμαγκά, στο Γαλάτσι, στο Νομισματοκοπείο στην Γλυφάδα, στον Αλιμο, στον Παπάγο και στη Λυκόβρυση κλπ), στον ΟΣΚ (στην Καισιαριανή, στην Αθηνάς).
Επίσης στην λίστα περιλαμβάνονται και τα δικαστικά κτήρια (πχ στην Αλεξάνδρας, στην Σανταρόζα), τα κτήρια της ΕΡΤ (στην Αγ Παρασκευή, στην Μεσογείων, στη Μουρούζη, στη Ρηγίλλης κλπ), το Πάρκο Γουδή, οι εγκαταστάσεις του ΗΛΠΑΠ, του ΟΣΚ, το Ολυμπιακό Στάδιο, οι εγκαταστάσεις της Αττικό Μετρό, κτήρια του ΕΟΜΜΕΧ, της ΜΟΔ και πολλών άλλων φορέων.
Αγροτεμάχια και ακίνητα
Σε έκταση ανά την Ελλάδα τα μεγαλύτερα ακίνητα είναι κυρίως αγροτικής χρήσης (ΟΠΕΚΕΠΕ κυριότητας). Τα μεγαλύτερα κτήρια βρίσκονται κυρίως στην Αττική και είναι ολυμπιακά ακίνητα, στάδια και κτήρια του ΟΣΕ, του ΗΣΑΠ και δικαστήρια, ενώ στην ίδια λίστα βρίσκονται κτήρια ινστιτούτων (πχ ΙΦΕΤ) αλλά και η εγκατάσταση της ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη.
Βάσει Μνημονίου η Γενική Γραμματεία θα πρέπει να τα ετοιμάσει σε «πακέτα» για αξιοποίηση και μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Προς το παρόν η συνολική λίστα ακινήτων προς πιθανή αξιοποίηση φτάνει στα 3.150 σε όλη την Ελλάδα. Ήδη ένα μέρος τους έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, και βάση Μνημονίου πρέπει να γίνονται 250 μεταφορές ανά τρίμηνο.
Στόχος έσοδα 20-28 δισ.
Ο στόχος είναι πολύ υψηλός, έστω και στο μέλλον: η άντληση εσόδων 20 - 28 δισ. ευρώ έως και μετά το 2020. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχαν δοθεί στους δανειστές κατά την προηγούμενη αξιολόγηση (και ενδεχομένως πλέον να έχουν τροποποιηθεί) στο άμεσο μέλλον, έως το τέλος του 2014 από ακίνητη περιουσία αναμενόταν έσοδα 1,67 δισ. ευρώ και μελλοντική απόδοση 2 δισ. ευρώ.
Ήδη μεταξύ άλλων περιουσιακών στοιχείων στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν μεταβιβασθεί μία σειρά από τουριστικά ακίνητα Κασσιώπη, Αφάντου, Αστέρας Βουλιαγμένης, τα 28 κτήρια, τα ακίνητα εξωτερικού, το κάμπινγκ & Ξενία Παλιουρίου, σειρά από ιαματικές πηγές, ακίνητο στην Ερμιόνη, πολλά ξενοδοχεία Ξενία, ο Άγιος Ιωάννης Σιθωνίας, ο Βόρας και Χώροι Εγκαταστάσεων Υποστήριξης της Αττικής Οδού.

Διαβάστε τη λίστα εδώ

Πηγή capital.gr

"Ήμουν στην εξέδρα των επισήμων όταν έσκασε η βόμβα"

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com

"Ημουν στην εξέδρα των επισήμων και η πρώτη βόμβα έσκασε 25 μέτρα μακριά μου. Επικράτησε πανικός,πνιγήκαμε από τον καπνό, ήταν σαν ταινία" λέει στο Newsit o Δημήτρης Κυριακίδης. Ο πατέρας του Στέλιος, ήταν ο πρώτος Έλληνας που κέρδισε τον μαραθώνιο της Βοστόνης το 1946.

Συγκλονίζει η αφήγηση του Δημήτρη Κυριακίδη στο Newsit για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βοστόνη που "πάγωσε" την υφήλιο.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε "ήμουν στην εξέδρα των επισήμων με έναν αμερικάνο φίλο μου, έχουν περάσει 4 ώρες από την εκκίνηση του μαραθωνίου και είμαστε στη στιγμή που περνά η μεγάλη μάζα των μαραθωνοδρόμων που είναι οι πραγματικοί ήρωες του αγώνα. Η μέρα είναι πολύ όμορφη, πολύ χαρούμενη και είναι σαν ένα μεγάλο πάρτι, μια μεγάλη γιορτή.

Ξαφνικά γίνεται η πρώτη έκρηξη στα 25 μέτρα από το σημείο που βρισκόμουν. Εμείς είμαστε στη μία μεριά του δρόμου και η έκρηξη γίνεται ακριβώς στην απέναντι μεριά του δρόμου, περίπου 30 μέτρα πριν τον τερματισμό. Καταλαβαίνεται εκεί υπάρχει πολύς κόσμος, εκτός από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το γεγονός και την οργανωτική επιτροπή που βοηθά τους μαραθωνοδρόμους, εκεί ακριβώς μετά αρχίζει να είναι ο κόσμος στην άκρη του δρόμου.

Ο θόρυβος που ακούσαμε δεν ήταν πολύ μεγάλος, αλλά μετά βγήκε καπνός ο οποίος σκέπασε όλη την περιοχή και δεν έβλεπες τι γινότανε. Εκείνη τη στιγμή δεν ξέραμε τι έχει γίνει, μπορεί να ήταν μια κροτίδα, μια σωλήνα από γκάζι, δεν ξέραμε, όλοι μας τα είχαμε χαμένα.

Μετά από 10 με 15 δευτερόλεπτα, εγώ ήμουν στο πάνω μέρος της κερκίδας και έβλεπα πανοραμικά όλο το πεδίο μέχρι πολύ μακριά, ξαφνικά στα 100 μέτρα γίνεται η δεύτερη έκρηξη και τότε κατάλαβα αμέσως οτι ήταν βόμβες. Ευτυχώς εγώ στα 25 μέτρα από την πρώτη βόμβα δεν αισθάνθηκα τίποτα. Ολοι όσοι πέθαναν ή τραυματίστηκαν ήταν εκείνοι που ήταν δίπλα στους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Επικράτησε πανικός και ο κόσμος ήταν πανικοβλημένος. Η αστυνομία έκλεισε αμέσως όλους τους δρόμους, ακούγοντας σειρήνες παντού, όπως τα βλέπετε στο σινεμά, τα πάντα ήταν κλειστά. Εμείς για να φύγουμε περπατήσαμε 10 χιλιόμετρα για να βρούμε κάποιο μέσον για να γυρίσουμε εκεί που μέναμε και βλέπαμε όλους τους μαγαζάτορες και τους πολίτες να βγάζουν καρέκλες και να δίνουν βοήθεια ο ένας στον άλλον. Σκεφτείτε πως οι περισσότεροι μαραθωνοδρόμοι φόραγαν μόνο τα αθλητικά τους ρούχα και κυκλοφορούσαν με κουβέρτες.

ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΗΣ ΒΟΣΤΟΝΗΣ ΤΟ 1946
"Εγώ έρχομαι εδώ σχεδόν κάθε χρόνο σαν ένα μνημόσυνο στον πατέρα μου, που το 1946 κέρδισε τον μαραθώνιο της Βοστόνης" λέει συγκινημένος ο Δημήρης Κυριακίδης.

Με θλίβει αυτό που εγινε, στον καλύτερο μαραθώνιο, τον πιο φημισμένο στον κόσμο, να πηγαίνει κάποιος και να κάνει κάτι τέτοιο. 500.000 άνθρωποι έρχονται από ολο τον κοσμο στη Βοστόνη μόνο για τον μαραθώνιο και όλοι οι κάτοικοι της πόλης είναι στο δρόμο, δεν υπάρχει άνθρωπος που να είναι στο σπίτι του. Με θλίβει αυτό που έγινε".

Από .........  newsit

Οι δηλώσεις Βενιζέλου

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Τα καλύτερα των πρωινών

Αναρτήθηκε από .... energoipoliteskv.blogspot.com