Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Γρηγόρης Λαμπράκης: 50 χρόνια από τη δολοφονία του (ηχητικό αφιέρωμα)

 Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com




Σήμερα 22 Μαΐου, συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του ηγέτη του κινήματος ειρήνης και βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη

Ακούστε το αφιέρωμα του 105,5 «Στο Κόκκινο» για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη:






Διαβάστε τη διακήρυξη με πάνω από 250 υπογραφές στελεχών της ΔΝ Λαμπράκη και του φιλειρηνικού κινήματος, πνευματικών ανθρώπων και συνδικαλιστικών στελεχών, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από Επιτροπή Πρωτοβουλίας στην ΕΣΗΕΑ: Διακήρυξη για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία Λαμπράκη: Η μνήμη του εμπνέει και κινητοποιεί

 Γιατρός, αθλητής, πολιτικός, μα πάνω απ' όλα αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ειρήνης. Γεννήθηκε στην Κερασίτσα Αρκαδίας στις 3 Απριλίου 1912. Μετά το τέλος των εγκύκλιων σπουδών του μετέβη στην Αθήνα και εισήλθε στην Ιατρική. Από τα εφηβικά του χρόνια ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και αναδείχθηκε δέκα φορές βαλκανιονίκης στο άλμα εις μήκος, ενώ επί 23 χρόνια (1936-1959) κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ του αγωνίσματος. Έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Το 1943 ίδρυσε την «Ένωση των Ελλήνων Αθλητών» και διοργάνωσε αγώνες, από τα έσοδα των οποίων τροφοδοτούσε τα λαϊκά συσσίτια. Μετά την απελευθέρωση ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική και το 1950 αναγορεύθηκε υφηγητής στην έδρα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

Στις εκλογές «της βίας και της νοθείας», όπως έμεινε στην ιστορία η εκλογική διαδικασία της 29ης Οκτωβρίου 1961, πολιτεύθηκε με το ΠΑΜΕ (Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο Ελλάδος), έναν συνασπισμό αριστερών δυνάμεων με επικεφαλής την ΕΔΑ και εξελέγη βουλευτής Πειραιά. Τον ίδιο χρόνο δραστηριοποιήθηκε στο ειρηνιστικό κίνημα και με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε η «Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη» (ΕΕΔΥΕ). lambrakis-1 Στις 21 Απριλίου 1963 η ΕΕΔΥΕ διοργάνωσε Πορεία Ειρήνης από τον Μαραθώνα στην Αθήνα. Η αστυνομία απαγόρευσε την πορεία και συνέλαβε πολλούς από τους διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Λαμπράκης προστατευόμενος από τη βουλευτική του ασυλία, πραγματοποίησε μόνος την πορεία, κρατώντας ένα μικρό πανό με το σύμβολο της ειρήνης. Αμέσως μετά συνελήφθη από την αστυνομία. Στις 22 Μαΐου 1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης παρέστη και μίλησε για την ειρήνη στη Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος της εκδήλωσης δέχθηκε δολοφονική επίθεση σε κεντρικό δρόμο της πόλης από τρίκυκλο, στο οποίο επέβαιναν οι ακροδεξιοί Σπύρος Γκοτζαμάνης και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης. Τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε στις 27 Μαΐου 1963, σε ηλικία 51 ετών.

Ο θάνατός του προκάλεσε αγανάκτηση στην κοινή γνώμη, οξύτατη πολιτική κρίση, αλλά και διεθνή κατακραυγή. Την επομένη ένα πλήθος 500.000 ανθρώπων συγκεντρώ- θηκε στο Α' Νεκροταφείο για το «Ύστατο Χαίρε». Γρήγορα, η συγκέντρωση μετατράπηκε σε διαδήλωση καταδίκης της δεξιάς κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Παλατιού.

 Φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας Λαμπράκη ήταν ο Σπύρος Γκοτζαμάνης και ο Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης, αλλά η δικαστική έρευνα που διεξήγαγαν ο εισαγγελέας Παύλος Δελαπόρτας και ο νεαρός ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης έφεραν στο φως σχέσεις των αρχών με ένα ακροδεξιό παρακράτος. lambrakis-trikuklo LAMPRAKIS Ο ανακριτής Σαρτζετάκης απήγγειλε, μάλιστα, κατηγορίες και εναντίον ανώτατων αξιωματικών της Χωροφυλακής. Οι φυσικοί αυτουργοί καταδικάσθηκαν τον Δεκέμβριο του 1966 σε πολυετή φυλάκιση και απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.







 Πηγή: sansimera.gr lambrakis

Γρηγόρης Λαμπράκης: 50 χρόνια από τη δολοφονία του, 100 χρόνια από τη γέννησή του 

Το 1961, στις εκλογές της "Βίας και Νοθείας" (όπως κατήγγειλε ο Γεώργιος Παπανδρέου), ο Γρηγόρης Λαμπράκης εκλέχθηκε βουλευτής στο ελληνικό κοινοβούλιο συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά).

 Την επόμενη χρονιά εκλέχθηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και την Ειρήνη), που ήταν μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Στις 14.4.63 πήρε μέρος στην αντιπολεμική πορεία, που διοργάνωσε στην Αγγλία η επιτροπή των 100 προσωπικοτήτων με επικεφαλής τον νομπελίστα λόρδο Bertrand Rassel, φιλόσοφο και μαθηματικό.

 Ο Λαμπράκης εκπροσώπησε την ΕΕΔΥΕ παρέα με τον Μανώλη Γλέζο, τον Λεωνίδα Κύρκο, τη Γιούλια Λιναρδάτου, την Μπέτυ Αμπατιέλου κ.ά. Το ξεκίνημα έγινε από τον Όλτερ Μάστον και μετά από πορεία 3 ημερών τερμάτισαν στη Τραφάλγκαρ Σκουέαρ του Λονδίνου.

 Το γεγονός απαθανατίζεται σε μια φωτογραφία όπου εικονίζονται οι προαναφερόμενοι να βαδίζουν στους δρόμους του Λονδίνου με επικεφαλής τον Γρ. Λαμπράκη, που κρατάει ένα πανό με την επιγραφή ΕΛΛΑΣ και τα σήματα του Πυρηνικού Αφοπλισμού εκατέρωθεν. Σε μια επίσης ιστορική φωτογραφία, στιγμιότυπο απ' την 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, εικονίζεται ο Γρ. Λαμπράκης να κατεβαίνει τα σκαλοπάτια του Τύμβου κρατώντας το ίδιο πανό με τα χέρια σε έκταση παραπέμποντας στον Εσταυρωμένο. Η 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που απαγορεύτηκε απ' την αστυνομία, είχε διοργανωθεί από την ΕΕΔΥΕ σε στενή συνεργασία με τη νεοσύστατη "Κίνηση Νέων για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό 'Μπέρτραντ Ράσελ'", που τελούσε υπό την αιγίδα του λόρδου Rassel και έγινε με πρωτοβουλία του αείμνηστου Μιχάλη Περιστεράκη, φοιτητή Νομικής, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος. Γραμματέας ανέλαβε ο Νίκος Κιάος, φοιτητής του φυσικού τμήματος της Φυσικομαθηματικής Σχολής.

Την ιδρυτική διακήρυξη είχαν συνυπογράψει 100 νέοι, κυρίως φοιτητές, απ' όλους τους χώρους??? μεταξύ τους και ο υπογράφων. Η αστυνομία είχε απαγορεύσει αυστηρά την προσέγγιση στον Τύμβο και ο λόρδος Rassel για να ακυρωθεί η απαγόρευση δήλωσε στα ΜΜΕ στο Λονδίνο ότι θα κατέβει στην Αθήνα να πάρει μέρος στην πορεία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευ. Αβέρωφ, αν δεν κάνω λάθος, του διαμήνυσε μέσω του ελληνικού Τύπου να μην το επιχειρήσει γιατί θα συλληφθεί στο αεροδρόμιο και θα απελαθεί πάραυτα. Κι ο λόρδος έστειλε τον γραμματέα του, Πάτρικ Ποτλ! Αποφασίστηκε η πορεία να γίνει απ' την Αθήνα στον Μαραθώνα, καθώς όμως οι πεζοπόροι συνέρρεαν στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας, στους Αμπελόκηπους, η αστυνομία έκανε απροκάλυπτα γενική έφοδο. Πάνω από 2.000 οι συλληφθέντες (και ο Ποτλ)??? πάρα πολλοί τραυματίστηκαν. Ο Λαμπράκης, εκμεταλλευόμενος τη βουλευτική του ιδιότητα, κατάφερε με πολλή υπομονή και επιμονή να διασπάσει τα αστυνομικά μπλόκα και να φτάσει στον Τύμβο, οπότε ξεκίνησε την πορεία προς την Αθήνα. Στη Νέα Μάκρη προστέθηκαν τρία παλικάρια ως συνοδοί: οι Ανδρ. Μαμωνάς, Παντ. Γούτης και Μπ. Παπαδόπουλος. Μετά από βάδισμα 14 χιλιομέτρων συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη Γενική Ασφάλεια. Σε 2 με 3 ώρες ήταν όλοι ελεύθεροι. Το αυταρχικό καραμανλικό κράτος έδειξε τα δόντια του απέναντι στο Αντιπολεμικό Κίνημα με στόχο να τρομοκρατήσει τους ειρηνιστές και γενικότερα να σπρώξει το μαζικό κίνημα χειραφέτησης του λαού σε αναδίπλωση, ενόψει και του πολέμου στη Μέση Ανατολή, όπου βυσσοδομούσαν οι Ισραηλινοί στρατοκράτες με την πλήρη υποστήριξη των Αμερικανών. Το 1965 και το 1966 πραγματοποιήθηκαν δύο καταπληκτικές πορείες: η 3η και η 4η, που έμειναν στην ιστορία για το πλήθος και το πάθος των συμμετεχόντων πεζοπόρων. Πάνω από 500.000 άτομα πήραν μέρος. Θεωρήθηκε απ' τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Κινήματος για την Ειρήνη. Την περίοδο αυτή το ευρύτερο λαϊκό κίνημα ανασυγκροτείται και δίνει δυναμικά ειρηνικές μάχες για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Συντάγματος (1 - 1 - 4), για τη ριζική ανασυγκρότηση της Παιδείας (15%), για τη Μόρφωση και τον Πολιτισμό (Λέσχες σε κάθε χωριό και κάθε γειτονιά). Μια ανάταση εκ βαθέων, που ιστορικά θεωρείται προανάκρουσμα του Γαλλικού Μάη '68. Ένα σπιράλ που ανέκοψε το χουντικό πραξικόπημα της 21.4.67.

 *** Τελικά το 1963 είναι μια χρονιά μεστή από συνταρακτικά γεγονότα, που καθόρισαν μονοσήμαντα την εξέλιξη της χώρας.
 Στις 26.4.63 βρέθηκε στο Λονδίνο η βασίλισσα Φρειδερίκη -παρά την απόλυτη διαφωνία του Αντώνη Αμπατιέλου (στέλεχος του ΚΚΕ), πολιτικού κρατούμενου στις φυλακές του μετεμφυλιακού κράτους, και με την ευκαιρία ήθελε να επιδώσει στη βασίλισσα ένα υπόμνημα για την απελευθέρωση του συζύγου της.

 Ο Λαμπράκης ως βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προσπάθησε να τη βοηθήσει, ώστε να είναι αποτελεσματικό το διάβημά της. Η Φρειδερίκη αρνήθηκε να τη δεχτεί και η αστυνομία έξω απ' το ξενοδοχείο δεν της επέτρεψε να προσεγγίσει. Η Αμπατιέλου επέμενε να μπει στο ξενοδοχείο και η αστυνομία την απώθησε βίαια??? άρπαξε κι ο Λαμπράκης τις ψιλές του στην προσπάθειά του να σπάσει τον κλοιό της αστυνομίας.

 Οι πολίτες, που είχαν στο μεταξύ συγκεντρωθεί, ξέσπασαν σε έντονες διαμαρτυρίες και τα επεισόδια γενικεύτηκαν προκαλώντας την επέμβαση της έφιππης αστυνομίας. Το παρακράτος αυτή τη δράση τη χρέωσε στον Λαμπράκη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι την εντολή για τη δολοφονία του Λαμπράκη την έδωσε η ίδια η Φρειδερίκη, που όπως λένε κάποιοι επαΐοντες ήταν έξαλλη απ' το συμβάν, κυρίως με το "θράσος" του Λαμπράκη.

*** Στις 22.5.63 δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης στη Θεσσαλονίκη από τους παρακρατικούς Σπ. Γκοτζαμάνη και Μαν. Εμμανουηλίδη στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Σπανδωνή, λίγα μέτρα μακριά απ' το κτήριο όπου στεγαζόταν το Δημοκρατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα, στην αίθουσα του οποίου μίλησε ο Λαμπράκης για την ειρήνη και τον αφοπλισμό. Τα γεγονότα είναι γνωστά, όπως ο ρόλος ενός παλικαριού, του Μανόλη Χατζηαποστόλου, του επονομαζόμενου "τίγρη", που σάλταρε στο τρίκυκλο και κατάφερε τελικά με πολλές σωματικές αβαρίες (ο Εμμανουηλίδης, που ήταν στην καρότσα, κρατούσε το ρόπαλο με το οποίο χτύπησε τον Λαμπράκη) να τους συλλάβει και να τους παραδώσει στα προστρέξαντα όργανα της "τάξης". Την ώρα που λάμβανε χώρα το έγκλημα, οι άνδρες της χωροφυλακής (180 άτομα) "περί άλλων τινών ετύρβαζαν". Έχει αποδειχθεί ότι στην ουσία η δύναμη της χωροφυλακής δεν ήταν εκεί για να επιβάλει την έννομη τάξη, αλλά για να διευκολυνθούν οι παρακρατικοί να κάνουν το φονικό! Πέντε μέρες κράτησε η μάχη του Γρηγόρη με τον χάροντα, αντιστάθηκε σαν άλλος Διγενής Ακρίτας στα μαρμαρένια αλώνια. Τελικά κατέληξε στις 01.22' της 27.5.63 στο δωμάτιο 155 του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Την πρώτη νύχτα τον απόθεσαν πάνω σ' ένα ξυλοκρέβατο σ' έναν κρύο σκοτεινό θάλαμο του υπογείου, παρέα με τον άλλο σοβαρά τραυματισμένο Γιώργη Τσαρουχά, βουλευτή Καβάλας της ΕΔΑ, που δέχθηκε σκληρή και ύπουλη επίθεση εκ των όπισθεν από "αγανακτισμένους" τραμπούκους της αντισυγκέντρωσης, καθώς προσερχόταν στον τόπο της εκδήλωσης. Νόμιζαν ότι ήταν ο Λαμπράκης. Ο Τσαρουχάς τελικά τα κατάφερε, έγινε καλά, ωστόσο στη δικτατορία συνελήφθη και βασανίστηκε απάνθρωπα στη Γενική Ασφάλεια, όπου και εξέπνευσε. Την πρώτη νύχτα το νοσοκομείο βρέθηκε ανέτοιμο να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Τρία μέλη της σπουδαστικής οργάνωσης της ΝΕΔΑ, ο Θανάσης Γρέβιας της Νομικής και οι Γιάννης Γρηγοριάδης, Γιώργος Ιωαννίδης του Μαθηματικού τμήματος της Φυσικομαθηματικής, στάθηκαν άγρυπνοι συμπαραστάτες και φρουροί -μέχρι και νοσηλευτικές υπηρεσίες πρόσφεραν στους δύο τραυματίες.

 *** Η σορός μεταφέρθηκε απ' τη Θεσσαλονίκη με τρένο και στον σταθμό Λαρίσης της Αθήνας χιλιάδες άνθρωποι απ' όλα τα κοινωνικά στρώματα χαιρέτισαν τον νεκρό με αγωνιστικά συνθήματα. Τότε ακούστηκε για πρώτη φορά η ιαχή: "Κάθε νέος και Λαμπράκης". Η εξόριστη ηγεσία του ΚΚΕ, παρά την απόσταση που τη χώριζε απ' τα τεκταινόμενα και την απόλυτη αντίθεση του κλιμακίου της Κεντρικής Επιτροπής, που δρούσε στο εσωτερικό της χώρας, εκτίμησε ότι βρισκόμασταν σε προεπαναστατικές συνθήκες. Έτσι η κηδεία του Λαμπράκη έπρεπε να μετεξελιχθεί σε λαϊκή εξέγερση. Σύσσωμη η ηγεσία της ΕΔΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Πασαλίδη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Ηλία Ηλιού πάτησε ποδάρι και δεν επέτρεψε να εκδηλωθεί αυτός ο εξτρεμισμός. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΔΑ σήκωσε κεφάλι απέναντι στο ΚΚΕ. Αργότερα έγινε γνωστό ότι μας την είχανε στημένη. Θα θρηνούσαμε πολλά θύματα και θα μπαίναμε από τότε στον γύψο (των βασιλοφρόνων στρατηγών και του ΙΔΕΑ). Στις επόμενες μέρες πρωτοβουλία του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων διανοουμένων, εργαζομένων, κυρίως νέων, ιδρύθηκε η "Δημοκρατική Κίνηση Νέων 'Γρηγόρης Λαμπράκης'", που είχε κύρια στοχοπροσήλωση στον πολιτισμό και το περιβάλλον. Για ένα διάστημα συνυπήρξε με τη ΝΕΔΑ, οι δύο συλλογικότητες συνεργάστηκαν θετικά και αρμονικά. Ωστόσο γινόταν μεγάλη σπατάλη στελεχικού δυναμικού και σιγά - σιγά άρχισαν να εμφανίζονται κάποιες εκδηλώσεις ανταγωνισμού. Η ΝΕΔΑ βρέθηκε μπροστά σ' ένα δίλημμα για το ποια θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά της πολιτικής νεολαίας της Αριστεράς στις συνθήκες που διαμορφώνονταν. Χρειαζόμασταν μια οργάνωση που να λειτουργεί με τις αρχές του κόμματος νέου τύπου (δημοκρατικός συγκεντρωτισμός) ή μια, κατά κάποιον τρόπο, χαλαρή συλλογικότητα με τον ευρύτερο δυνατό ορίζοντα απεύθυνσης; Υποστηρίχθηκαν κατά βάση δύο αντιλήψεις. Η μια ήθελε τις δύο εκδοχές της αριστερής νεολαίας να είναι διακριτές και συμπληρωματικές. Η άλλη να ενωθούν και να δημιουργήσουν μια τρίτη, που θα συνθέτει τα χαρακτηριστικά και των δύο.

 Τελικά η διαφωνία χάθηκε στο Συνέδριο (1965) με την οριστική επικράτηση της ενοποίησης και την ίδρυση της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Πρόεδρος εκλέχθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης και γραμματέας ο Τάκης Μπενάς. (Στη φυλακή έμαθα ότι σ' αυτή τη διευθέτηση έβαλε τον πόντο της και η εξόριστη ηγεσία του ΚΚΕ). Η ΔΝΛ υπερασπίστηκε σθεναρά τη Δημοκρατία και τη Συνταγματική Τάξη. Την περίοδο των Ιουλιανών (1965-1966) συντονίστηκε αγωνιστικά με την ΕΔΗΝ (Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία), που πολιτικά και ιδεολογικά ήταν προσκείμενη στις δυνάμεις του Κέντρου (Ε.Κ.). Η κοινή δράση σε καθημερινή βάση των δύο αυτών οργανώσεων, και όχι μόνον, λειτούργησε κυριολεκτικά ως κυματοθραύστης στα αλλεπάλληλα πραξικοπήματα του βασιλιά να αλώσει τη Βουλή σαν άλλος Λουδοβίκος 14ος και να επιβάλει την κυβέρνηση της αρεσκείας του.

 *** Η όποια διαλεύκανση της δολοφονίας του Λαμπράκη κατ' αρχάς οφείλεται στον ανακριτή Χρ. Σαρτζετάκη (αργότερα ανέλαβε Πρόεδρος της χώρας), που είχε την πλήρη υποστήριξη του αντεισαγγελέα Εφετών Παύλου Δελαπόρτα. Ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. "Από πλευράς αστυνομικών μαρτύρων ελάχιστα εισεκομίσθησαν" γράφει στην έκθεσή του ο Π. Δελαπόρτας (Ιστορικά της "Ελευθεροτυπίας", τόμος 22, τεύχος 220, σελ. 25). Ήλθαν όμως αρωγοί οι δημοσιογράφοι Γιάννης Βούλτεψης ("Αυγή"), Γιώργος Μπέρτσος ("Ελευθερία"), Γιώργος Ρωμαίος ("Βήμα" - "Νέα") και συνέβαλαν αποφασιστικά στην έρευνα. Παρά τις απειλές, τους εκβιασμούς και κυρίως το περιρρέον κλίμα τρόμου, αποκάλυψαν συνεργούς, διασυνδέσεις αυτουργών με παρακρατικές οργανώσεις, υποκινητές αντισυγκεντρώσεων και σημαντικές ενδείξεις για τους ηθικούς αυτουργούς. Παρ' όλ' αυτά η υπόθεση έκλεισε δικαστικά, όπως ακριβώς είχε ξεκινήσει απ' την προανάκριση της χωροφυλακής, με τον χαρακτηρισμό "τροχαίο". Κατά την απόφαση λοιπόν του δικαστηρίου "δεν υπήρξε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως ως εκ τούτου ούτε ηθικοί αυτουργοί, ούτε συνεργοί". Καταδικάστηκαν οι δύο αυτουργοί (Σπ. Γκοτζαμάνης 11 χρόνια κάθειρξη, Εμμ. Εμμανουηλίδης 8,5 χρόνια) και κάποιοι ακόμη παρακρατικοί με μικρότερες ποινές. Αμέσως μετά την επικράτηση του χουντικού πραξικοπήματος αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι!

 *** Στο τέλος του 1963 ο Κων. Καραμανλής παραιτήθηκε κι έφυγε απ' την Ελλάδα με άλλο όνομα (Τριανταφυλλίδης). Στην ουσία δραπέτευσε, τον κυνηγούσαν οι μπράβοι της βασιλικής καμαρίλας και κινδύνευε η ίδια η ζωή του. Λέγεται ότι μέσα στο παλάτι τον πυροβόλησε ο αυλάρχης Αρναούτης τραυματίζοντάς τον στον αριστερό ώμο. Γλίτωσε απ' του χάρου τα δόντια πηδώντας απ' το μπαλκόνι. Έχει μείνει ιστορική η φράση: "Ποιος τελικά κυβερνάει αυτόν τον τόπο;". (Αποδίδεται στον Κων. Καραμανλή). Αργότερα, μετά την κατάρρευση των συνταγματαρχών υπό το βάρος της προδοσίας της κυπριακής υπόθεσης και ενώ ο "Αττίλας Ι" ήταν σε εξέλιξη, με τους Τούρκους να προελαύνουν στο κυπριακό έδαφος, ήλθε σαν εθνάρχης στις 24.7.74 και ορκίστηκε μεταβατικός πρωθυπουργός με πρόεδρο τον χουντικό στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη.

Το 1975 πρόεδρος της χώρας εκλέχτηκε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος και η τυπική δημοκρατία αποκαταστάθηκε.

 Ο Καραμανλής, αντί να διατηρήσει τον χαρακτηρισμό του "Εθνάρχη" που του απέδιδε όλος ο λαός, προτίμησε να ιδρύσει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) και να γίνει αρχηγός της. Με την ιδιότητα αυτή διεκδίκησε και κατέκτησε την πολιτική εξουσία.

 Ως πρωθυπουργός έδωσε στην ουσία χάρη στους πρωταίτιους της χούντας. Ωστόσο πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι του χρωστάμε τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ και την κατάργηση της βασιλείας (δεν θα μπορούσε να πραγματωθεί χωρίς τη δική του σύμπραξη).

 Έκτοτε η πολιτική του ήταν και πάλι έκφραση αντιλαϊκής νοοτροπίας στην υπηρεσία των μονοπωλίων (ημεδαπής και αλλοδαπής) και των πολυεθνικών εταιρειών.

Πηγή: Αυγή - Του Γιάννη Δ. Στρατή

Η συνέντευξη του Δημήτρη Κουτσούμπα στη ΝΕΤ (VIDEO)

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

 Συνέντευξη στην ΝΕΤ, παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη, στην εκπομπή, "ΝΕΤ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ". 




 



Από ....... voliotaki

Ιαματικές πηγές και Ανάπτυξη, με το βλέμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας και το Τμήμα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  την Πέμπτη 23-5-2013 στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στη Λαμία, θα  παρουσιάσουν την

 ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ .

Το θέμα θα παρουσιαστεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ :
  • Μιχάλη Κριτσωτάκη, υπεύθυνο Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του Υπ. Τουρισμού και μέλος του τμήματος Τουριστικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ,
  • Βασίλη Κυριακάκη, βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
  • Απόστολο Αλεξόπουλο, βουλευτή Β΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Από .......  lamiafm1

ΕκΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 21/05/2013

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

Σάλος από το ρεπορτάζ του Χρήστου Ιωάννου στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για τα golden boys της Alpha Bank!


Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com






Οι κ.κ Κωστόπουλος και Μαντζούνης





Τα ανώτατα στελέχη της Alpha Bank λαμβάνουν μεγαλύτερες αμοιβές από αυτές που προβλέπονται. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, το οποίο κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες, οκτώ στελέχη έλαβαν μεικτές αποδοχές από 360 έως 434 χιλιάδες ευρώ και καθαρές από 190 έως 260 χιλιάδες ευρώ το έτος 2012

Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με το νόμο 3723/2008 (γνωστός ως νόμος Αλογοσκούφη), ο οποίος προβλέπει ότι «οι αποδοχές δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αποδοχών του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεικτές αποδοχές του διοικητή κυμάνθηκαν για το ίδιο έτος γύρω στα 300 χιλιάδες ευρώ και οι καθαρές δεν ξεπέρασαν τα 100 χιλιάδες ευρώ. Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο για να βοηθήσει τη ρευστότητα των τραπεζών, αλλά και την κεφαλαιακή τους επάρκεια, προβλέποντας συμμετοχή του Δημοσίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών. Τοποτηρητές του νόμου και του ορίου που ετέθη είναι οι διορισμένοι από το ελληνικό Δημόσιο επίτροποι, οι οποίοι πρέπει να μας πουν, τελικώς, τι ελέγχουν.
Το πιο ωραίο είναι ότι στο ενημερωτικό δελτίο της Alpha Bank υπάρχει αναφορά στο όριο των αμοιβών. Στο σχετικό μάλιστα κεφάλαιο (σελ. 203) αναφέρονται τα εξής: «Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3723/2008, εφαρμοζόμενες από 1.4.2009, η ετήσια αποζημίωση για τον πρόεδρο, το διευθύνοντα σύμβουλο και τα λοιπά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και τους γενικούς διευθυντές και τους αναπληρωτές τους, δεν δύναται να ξεπερνά τη συνολική ετήσια αμοιβή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος»...
Ομως στη σελίδα 202 αναγράφονται τα εξής:
* Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, Γιάννης Κωστόπουλος, έλαβε αμοιβές διοικητικού συμβουλίου 400.000 ευρώ (260.000 ευρώ οι καθαρές αμοιβές).
* Ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτριος Μαντζούνης, έλαβε 434.231 ευρώ (230.319 καθαρές αμοιβές).
* Ο εντεταλμένος σύμβουλος και γενικός διευθυντής, Σπύρος Φιλάρετος, έλαβε το ποσό των 426.989 ευρώ (ή καθαρά 226.450 ευρώ) .
* Ο Αρτέμης Θεοδωρίδης, επίσης εντεταλμένος σύμβουλος και γενικός διευθυντής, 427.459 ευρώ (226.756 καθαρά).
* Επίσης, ο Γεώργιος Αρώνης, εντεταλμένος σύμβουλος και γενικός διευθυντής, έλαβε 423.573 ευρώ (227.943 καθαρά).
* Ο Αλέξης Πιλάβιος, γενικός διευθυντής, 426.977 ευρώ (226.305 καθαρά).
* Ο Σπυρίδων Ανδρονικάκης, επίσης γενικός διευθυντής, 360.754 ευρώ (190.267 καθαρά) και τέλος
* Ο Βασίλειος Ψάλτης 412.532 (ή 212.195 καθαρά). Ο συγκεκριμένος κύριος ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή στο τέλος Φεβρουαρίου 2012.
Επίσης δύο εκ των μελών της διοίκησης έχουν ενταχθεί σε Αποταμιευτικό Πρόγραμμα, για τα οποία κατεβλήθησαν εισφορές 18.335 ευρώ.
Τέλος, στα εκτελεστικά μέλη και τους γενικούς διευθυντές χορηγείται το δικαίωμα χρήσης αυτοκινήτου και πιστωτικής κάρτας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ









Ο κ. Γ. Αρώνης 



Από ..........  kourdistoportocali







Σε σύσκεψη Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη ο γόρδιος δεσμός του αντιρατσιστικού

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Οι πολιτικοί αρχηγοί της τρικομματικής θα λύσουν όπως φαίνεται ένα ακόμη γόρδιο δεσμό που έχει προκύψει με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες του iefimerida.gr, στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν την επιστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου από τη Γερμανία όπου συμμετέχει στα 150 χρόνια από την ίδρυση του SPD προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το θέμα που όλα δείχνουν ότι διχάζει και μάλιστα σοβαρά.
Δεν είναι τυχαία η εμμονή της κυβέρνησης δια του γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκου που επιμένει να τονίζει σε όλους τους τόνους ότι το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί, σε αντίθεση με τον αρμόδιο υπουργό που κάνει λόγο «για φληναφήματα φθηνής επικοινωνιακής πολιτικής».

Οι πληροφορίες από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως τις μετέδωσε το Mega στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων είναι σχεδόν κατηγορηματικές: Το νομοσχέδιο αυτό δεν πρόκειται να έρθει προς ψήφιση και πάντως όχι τώρα, από αυτόν τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ισως αργότερα από κάποιον άλλο. Βεβαίως αυτό ανοίγει και ένα παρεμπίπτον θέμα, καθώς έως σήμερα όλοι γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης έχει θέσει βέτο ώστε στον ανασχηματισμό να μη μετακινηθεί ο Αντώνης Ρουπακιώτης.

Αν η πρόθεση αυτή είναι ακριβής η σύγκρουση θεωρείται βέβαιη, εκτός κι αν καταφέρει ο πρωθυπουργός να πείσει τους άλλους δύο πολιτικούς υποστηρικτές της τρικομματικής για ποιο λόγο δεν πρέπει να γίνει τώρα η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ πάντως καθιστά σαφές -όπως τουλάχιστον τονίζεται σε σημερινή του ανακοίνωση- ότι θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα την προώθηση και ψήφιση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου κατά της βίας και του ρατσισμού. Εμείς, τονίζεται, φέραμε το θέμα πρώτοι στο πολιτικό προσκήνιο.

Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει από το Μάρτιο τη δική του πρόταση νόμου με τίτλο «Καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» προσθέτοντας διατάξεις στο νομοσχέδιο Καστανίδη - Παπαϊωάννου που δεν ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου με ευθύνη των συνεργαζόμενων κομμάτων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, όπου επίσης τονίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Σήμερα στηρίζουμε την πρωτοβουλία Ρουπακιώτη, η οποία βασίζεται στα προηγούμενα σχέδια του ΠΑΣΟΚ, και πιέζουμε για την όσο το δυνατό πιο γρήγορη ψήφισή του. Για εμάς το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν μπορεί να είναι πεδίο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων. Ενσωματώνει στο εθνικό μας δίκαιο την απόφαση πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της ΕΕ της 28ης Νοεμβρίου 2008 και μας κατατάσσει στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών κρατών που έμπρακτα προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το περιεχόμενο του νόμου υπαγορεύεται από το αξιακό μας σύστημα και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στις αντιδράσεις συντηρητικών, αναχρονιστικών, ξενόφοβων και ρατσιστικών κύκλων.

Είναι μια παρέμβαση που στοχεύει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων, των επιλογών και της αξιοπρέπειας των πολιτών, σύμφωνα και με τα όσα ισχύουν σ' όλη την Ευρώπη. Μια παρέμβαση που αντιμετωπίζει τα κηρύγματα βίας και διχασμού από όπου κι αν προέρχονται και κατοχυρώνει την κοινωνική ειρήνη. Που διασφαλίζει την ελευθερία της πολιτικής έκφρασης και τη διακίνηση των ιδεών.

Σε όσους πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο κρύβει κινδύνους για άλλες πολιτικές ομάδες ή για την ελευθερία του λόγου η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη. Το νομοσχέδιο αφορά την καταπολέμηση του ρατσιστικού μίσους και της ρατσιστικής νεοναζιστικής βίας και μόνο αυτά.

Καμία συντηρητική λογική δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην άποψη αυτή. Και όλες οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου έχουν σημαντική ευθύνη για την ψήφιση κι εφαρμογή του Νόμου.

Αμετακίνητος και ο Ρουπακιώτης
Πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω ενώ όπως είναι γνωστό έχει απειλήσει εμμέσως ακόμη και με παραίτηση. Το μόνο που φέρεται αποφασισμένος να δεχθεί είναι ορισμένες αλλαγές σε διατυπώσεις, κάτι που αναμένεται να του ζητήσει άλλωστε και ο κ. Κουβέλης.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής
Στο μεταξύ και ενώ η τελική θέση της κυβέρνησης είναι ακόμη ασαφής, για σήμερα ήταν προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) της Βουλής. Στην επιτροπή προεδρεύει δικαστικός λειτουργός (ο αρεοπαγίτης επί τιμή κ. Καϋμενάκης) και το υπουργείο Δικαιοσύνης θα εκπροσωπήσουν δυο επίσης δικαστικοί λειτουργοί, ο εφέτης Κώστας Μπαλτάς και η εισαγγελέας κυρία Παπαταξιάρχη, οι οποίοι έχουν οριστεί με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου.
Παρατηρήσεις για το νομοσχέδιο θα υπάρξουν από την ΚΕΝΕ, όπως γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις. Δεν είναι απίθανη και η αναβολή της συζήτησης, αφού ισχυρές δυνάμεις από τη ΝΔ αντιδρούν στην προώθησή του. Οι πολέμιοι επικαλούνται από εθνικούς λόγους μέχρι και ότι θα ενισχυθεί η Χρυσή Αυγή αν στοχοποιηθεί. Από το υπουργείο Δικαιοσύνης πάντως επικοινώνησαν και με το υπουργείο Εξωτερικών πριν διαμορφώσουν το τελικό νομοσχέδιο.

Από .........  iefimerida

ΤΑ ΝΕΑ: Ο Σαμαράς διόρισε έναν Μεσσήνιο στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 7 μηνών

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Αν γεννήθηκες στη Μεσσηνία, χώρα καταγωγής του Πρωθυπουργού, όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί μπροστά σου, γράφει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα» και αναφέρονται στον διορισμό του Χρήστου Γιάνναρη στη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, παρότι έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για παράβαση καθήκοντος.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», ο κ. Γιάνναρης είναι άνθρωπος του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος χωρίς να διαθέτει μεταπτυχιακό διορίστηκε στις 30 Απριλίου επικεφαλής της Επιτροπής και εμφανίζεται πλέον ως κάτοχος του Ευρωπαϊκού Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας.
Σύμφωνα με αναφορά, τον περασμένο Ιανουάριο ο κ. Γιάνναρης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 7 μηνών από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρίπολης για παράβαση καθήκοντος την περίοδο που διετέλεσε επικεφαλής του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου.

Ο Γιώργος Παπαχρήστος που γράφει την είδηση στην εφημερίδα προσθέτει ότι η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη, παρότι έχουν περάσει 4 μήνες και λέει:

«Πώς είναι δυνατόν να διορίζεται σε μια τόσο κρίσιμη θέση ένας καταδικασθείς έστω και πρωτοδίκως;... Αφιερώνω την περίπτωση Γιάνναρη αποκλειστικά στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος έχει αφιερωθεί στο κυνήγι των επιόρκων και τον ρωτώ ευθέως αν ο νεοδιορισθείς ανήκει σε αυτή την κατηγορία» γράφει.

Ο δημοσιογράφος σημειώνει, τέλος, ότι ο κ. Γιάνναρης εμφανίζεται ως διοικητικός υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών και απευθύνει τα συγχαρητήριά του στον Αντώνη Σαμαρά για την επιλογή του και στους δύο πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης για τη σύμφωνη γνώμη τους!

Από ........  iefimerida

Μαφιόζικος ο εμπρησμός στην Γλυφάδα! 3 ή 4 άτομα με κουκούλες έβγαλαν έξω το προσωπικό της καφετέριας άρχισαν να τα σπάνε και έβαλαν φωτιά!


Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


- Μαρτυρίες σοκ από εργαζόμενους στην καφετέρια για τους εμπρηστές
- Την έρευνα έχει αναλάβει το τμήμα δίωξης εκβιαστών της ασφάλειας
- Από την φωτιά καταστράφηκαν ολοσχερώς η καφετέρια RICH και το κτίριο του ΕΟΠΥΥ στην οδό Ζησιμοπούλου στην Γλυφάδα
- Η πυροσβεστική ελέγχει το κτίριο γιατί υπάρχουν φόβοι για την στατικότητά του
ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Δεν ήταν ατύχημα η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στην οδό Λαζαράκη στην Γλυφάδα στην καφετέρια RICH η οποία στην συνέχεια επεκτάθηκε στο κτίριο του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit εργαζόμενοι στην καφετέρια δήλωσαν ότι 4 άνδρες μπήκαν οπλισμένοι τα ξημερώματα μέσα στο μαγαζί τους απείλησαν με όπλο και τους έβγαλαν έξω. Στην συνέχεια άρχισαν να σπάνε τα πάντα στο μαγαζί και αφού έριξαν εύφλεκτο υγρό του έβαλαν φωτιά!




Η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα, λίγο μετά τις πέντε. Αμέσως περίοικοι ενημέρωσαν την Πυροσβεστική. 27 άνδρες με 9 οχήματα έφτασαν επι τόπου για να την σβήσουν. Η ατμόσφαιρα στην περιοχή ήταν αποπνικτική για αρκετή ώρα. Λόγω των ευφλεκτων υλικών η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ που στεγάζονται στο κτίριο, ενω η καφετέρια RICH έγινε στάχτη.








Μιλώντας στο Newsit ο Βασίλης Ευσταθόπουλος, διευθυντής του ΕΟΠΥΥ Γλυφάδας είπε ότι είναι ήδη σε συνενόηση με τον δήμαρχο έτσι ώστε να παραχωρήσει νεο κτίριο για να γίνει άμεσα η μεταστέγαση.
Όπως είπε επίσης πάνω από 500 πολίτες εξυπηρετούνται καθημερινά αφού εργάζονται 55 γιατροί και άλλα 15 άτομα είναι διοικητικό προσωπικό.

Η Πυροσβεστική κάνει ελέγχους για το αν έχει επηρεαστεί η στατικότητα του κτιρίου.








ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΪΜΠ

Από ........  newsit

Δημόσιο: 3 Ιουνίου η λίστα με τις 2.000 απολύσεις – Ποιοι και από που θα επιλεγούν

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com

- Στον Πρωθυπουργό η λίστα με τους φορείς του Δημοσίου που καταργούνται
- Τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων θα “δείξουν” ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι απολύονται
- Από νοσοκομεία, δήμους και κεντρικές διοικήσεις υπουργείων η επιλογή των 12.500 προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων

Στις 3 Ιουνίου και μια μέρα πριν την άφιξη της τρόικας για ακόμη μια φορά στη χώρα μας ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης θα πρέπει να έχει παραδώσει τη λίστα με τους προς κατάργηση φορείς του Δημοσίου από τους οποίους θα προκύψουν και οι 2.000 απολύσεις υπαλλήλων που απαιτεί ως το τέλος του καλοκαιριού η τρόικα.

Μέχρι στιγμής πλην κάποιων περιφερειακών φορέων που ουσιαστικά υπολειτουργούν έχουν εντοπιστεί μεγάλα εμπόδια στην κατάργηση μεγάλων οργανισμών που θα οδηγήσουν και μεγάλο αριθμό υπαλλήλων εκτός του Δημοσίου.

Έτσι πολλοί επαναφέρουν το ζήτημα των εταιρειών της Αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Πολλοί είναι μάλιστα εκείνοι που αναφέρονται σε συγχώνευση απ' όπου θα προκύψει μεγάλος αριθμός πλεονάζοντος διοικητικού (κυρίως) προσωπικού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πρώτοι προς απόλυση θα βρεθούν οι υπάλληλοι που υπηρετούν με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Πέραν όμως των 2.000 απολύσεων στις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρα για το καλοκαίρι είναι και οι 12.500 διαθεσιμότητες υπαλλήλων.

Επί της ουσίας ξεκινάει η ώρα της κρίσης για 200.000 υπαλλήλου που υπηρετούν σε 13 ΟΤΑ, νοσοκομεία, τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων αλλά και την εκπαίδευση.

Από τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα 3.000 υπάλληλοι, ενώ οι υπόλοιποι 9.500 από φορείς του υπουργείου Εργασίας, την αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση Αττικής αλλά και τους Δήμους : Αθηναίων, Αμφιλοχίας,Έδεσσας, Θεσσαλονίκης, Καλλιθέας, Λαρισαίων, Λευκάδας, Λεβαδέων, Λίμνης Πλαστήρα, Σκύρου, Κώ αλλά και τις περιφέρειες Αττικής και Δυτικής Ελλάδας


Από ........  newsit

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com