Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Κύριοι "ήρθεν η ώραν σας...

Αναρτήθηε από........  eneroipoliteskv.blogspot.com


Υπάρχει ένα σημείο στην διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν που αξίζει τον κόπο να το δούμε πιο προσεκτικά.
Το ΔΝΤ ισχυρίζεται στην Έκθεσή του ότι το κούρεμα του χρέους που τελικά επιβλήθηκε στην Ελλάδα ήταν λίγο (ανεπαρκές) και έγινε αργά.

Αντίθετα η Κομισιόν για λογαριασμό της Ευρωζώνης απαντά ότι το ΔΝΤ δεν καταλαβαίνει ότι τα πράγματα στην Ευρώπη είναι αλλιώς και δεν θα μπορούσαν να γίνουν νωρίτερα και διαφορετικά.

Τι όμως έγινε αργά και ανεπαρκώς, ή το αντίθετο; Ας το ξαναθυμηθούμε.

Το περιβόητο PSI άρχισε να συζητείται από τα μέσα του 2011 και τελικά έγινε τον Μάρτιο του 2012.

Τι συνέβη στο μεσοδιάστημα;

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κυρίως αλλά και οι άλλοι θεσμικοί φορείς που βρίσκονταν επενδεδυμένοι σε ελληνικά ομόλογα, άρχισαν σταδιακά αλλά σταθερά να αποσύρονται από αυτά καθώς γνώριζαν ότι είχαν μετρημένο χρόνο μέχρι να δρομολογηθεί το PSI.

Με αποτέλεσμα όταν άρχισε το κούρεμα ο μουτζούρης να έχει μείνει κατά βάση στα χέρια είτε των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων και των τραπεζών.

Δηλαδή το κόστος του κουρέματος είχε "εσωτερικοποιηθεί" (ας συγχωρήσουν οι αναγνώστες τον γλωσσικό βαρβαρισμό).

Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες και οι άλλοι ευρωπαϊκοί φορείς με τον τρόπο αυτό "προστατεύθηκαν" από την διαχείριση της κρίσης του χρέους στην Ελλάδα ρίχνοντας μεγάλο μέρος του κόστους της στο εσωτερικό της χώρας και κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία.

Και κατά δεύτερο λόγο στις τράπεζες οι οποίες τώρα με την ανακεφαλαιοποίηση ανακαλύπτουν τις κεφαλαιακές τους απώλειες μέσω του δημόσιου χρέους...

Με άλλα λόγια οι προϋπολογισμοί των άλλων χωρών ή τα κοινοτικά ταμεία δεν χρειάσθηκε να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να κάνουν αυτό που έγινε στην Κύπρο που είχε παραμείνει φορτωμένη με ελληνικά ομόλογα που κουρεύτηκαν...

Τόσο απλά.

Τώρα λοιπόν το ΔΝΤ λέει, εντάξει τότε έγινε αυτό που έγινε αλλά το χρέος παραμένει μη βιώσιμο.

Και τώρα αυτοί που το έχουν είναι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Περί τα 200 δισ. ευρώ χρέους με την μορφή διακρατικών δανείων περιμένουν να μπουν στην προκρούστεια κλίνη του OSI...

Αυτό "λέει" η Έκθεση του ΔΝΤ.

Υ.Γ. Στην Κύπρο όταν στα ξενοδοχεία σε ξυπνούν το πρωί κάποια ώρα που έχεις ζητήσει σου λένε “κύριε ήρθεν η ώραν σας...”.

* Το κείμενο αυτό αποτελεί αναδημοσίευση από την στήλη Οικονογράφημα στο “Κεφάλαιο” (9/6/2013) 



Από ........  Capital 


Πηγή:www.capital.gr

Δύο υπόδικοι σε νευραλγικά πόστα του κράτους

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Από την  Τιτίκα Ανουσάκη

Στην κυβέρνηση ψάχνουν τους επίορκους υπαλλήλους του Δημοσίου με το τουφέκι προκειμένου να τους δείξουν την έξοδο από την υπηρεσία με αφορμή ότι είναι κατηγορούμενοι σε υποθέσεις που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης. Ακόμα και δάσκαλος είδε την έξοδο από την υπηρεσία του επειδή συμμετείχε σε πορεία και συνελήφθη για αντίσταση κατά της αρχής, πριν ακόμα η υπόθεση του τελεσιδικήσει.

Για τα μεγαλοστελέχη όμως δεν ισχύει το ίδιο. Για τους εκλεκτούς πολιτικών και ευρωπαϊκών κύκλων που είναι υπόδικοι εφαρμόζονται εξαιρέσεις, που δύσκολα μπορεί κανείς να ερμηνεύσει και να αποδεχτεί.

Δύο είναι οι πιο κραυγαλέες υποθέσεις δημόσιων λειτουργών σε ανώτατες θέσεις που ενώ εκκρεμούν εις βάρος τους ποινικές διώξεις, σοβαρότατες μάλιστα που έχουν να κάνουν με την άσκηση των καθηκόντων τους εκείνοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και να εμφανίζονται «κολλημένοι» στην καρέκλα τους.

Ο πρώτος ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός παραμένει στη θέση του, διαπραγματεύεται ακόμη και την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης ενώ κατηγορείται για την υπόθεση αδιαφανών δαπανών προς τη ΓΕΝΟΠ. Ότι δηλαδή το συνδικαλιστικό όργανο της ΔΕΗ χρηματοδοτούνταν παρανόμως με υπέρογκα ποσά από την ίδια τη ΔΕΗ. Ο κ. Ζερβός μετά την απολογία του στον ανακριτή τον περασμένο Απρίλιο αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της καταβολής εγγύησης 30.000 ευρώ. και στη συνέχεια επέστρεψε ανενόχλητος στο γραφείο του.
Παρόμοια περίπτωση και ίσως και πιο κραυγαλέα είναι και αυτή του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Γεωργίου ο οποίος διώκεται σε βαθμό κακουργήματος μαζί με άλλα δύο μέλη της Στατιστικής Υπηρεσίας για παραποίηση των στατιστικών στοιχείων με στόχο να «φουσκώσουν» το έλλειμμα.

Η  Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, για παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημόσιου. Πιο απλά ο κ. Γεωργίου κατηγορείται ότι παραποίησε τα στοιχεία για το έλλειμμα με αποτέλεσμα η χώρα να μπει στο χορό των Μνημονίων και όλων των δεινών που έφεραν αυτά.

Και ο κ. Γεωργίου όμως παραμένει στη θέση του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κάνοντας ανενόχλητα τη δουλειά του. Και εκ τη θέσεως του που η κυβέρνηση του επιτρέπει να διατηρεί προετοιμάζει και το έδαφος για την δικαστική περιπέτεια που έχει μπροστά του.
Έτσι όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι απαίτησε από τους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ να υπογράψουν και να δεσμευτούν πως δεν θα δίνουν στοιχεία που αφορούν στην υπηρεσία σε οποιονδήποτε τρίτο, ακόμα και αν πρόκειται για δικαστική αρχή. Με αυτόν τον τρόπο εμποδίζονται συνεπώς οι όποιες δικαστικές έρευνες και φυσικά και αυτή που τον αφορά.

Μήπως ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να πάρει θέση ανοιχτά και να λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό που τόσα υφίσταται τα τελευταία τρία χρόνια γιατί εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά θυσιάζοντας ακόμα και το εθνικό συμφέρον. Ποια συμφέροντα κρύβονται άραγε πίσω από τους δύο κυρίους;

newpost.gr

Γιατί η Gazprom πουλάει ακριβότερο κατά 30% το φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Αναρτήθηκε από ........ energoipoiteskv.blogspot.com


H ρωσική Gazprom πουλάει στην Ελλάδα το φυσικό αέριο κατά 30% ακριβότερα από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το δήλωσε ο ίδιος ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, ενόψει της σημερινής προσφοράς εξαγοράς των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.

Τα στοιχεία τιμών για την Ευρώπη δόθηκαν σε συνέντευξη Τύπου από το Νο 2 της Gazprom και από αυτά προκύπτει ότι εάν και εφόσον καταβάλλουν οι Ρώσοι υπερτίμημα για το ελληνικό μονοπώλιο φυσικού αερίου, θα το αποσβέσουν σε ελάχιστο χρόνο, όσο διατηρούν τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου για την Ελλάδα.

Από τα στοιχεία που έδωσε ο Μεντβέντεφ, προκύπτει ότι οι μέσες τιμές που η Gazprom πουλά το αέριο στις ευρωπαϊκές χώρες το 2013 βρίσκονται στα επίπεδα των 10,30 δολαρίων ΗΠΑ ανά εκατομμύριο Βρετανικές Θερμικές Μονάδες (1 MBTU αντιστοιχεί σε περίπου 27 κυβικά μέτρα), με την τιμή για τα 1.000 κυβικά μέτρα να διαμορφώνεται στα 380 δολάρια.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι τιμές είναι τουλάχιστον 30% υψηλότερες, αφού κυμαίνονται από 13,5-15 δολάρια ΗΠΑ το MBTU. Έτσι για τα 1.000 κυβικά μέτρα, η «ελληνική» τιμή κινείται στα 480-540 δολάρια, δηλαδή 100 έως 160 δολάρια περισσότερο. Με δεδομένο δε, ότι η ΔΕΠΑ εισάγει κάθε χρόνο περίπου 2,5 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου, το καπέλο με το οποίο επιβαρύνονται οι Έλληνες καταναλωτές και η εγχώρια παραγωγή κάθε χρόνο ανέρχεται σε τουλάχιστον 250 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Η ίδια η Gazprom έχει κυκλοφορήσει διάφορα νούμερα για το τίμημα που θα καταβάλλει για τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, τα οποία κυμαίνονται από 750 - 900 εκατομμύρια. Ακόμη όμως και υψηλότερα να είναι, με τις τιμές που πουλάει σήμερα το αέριο στην Ελλάδα, είναι σίγουρο ότι σε ελάχιστο χρόνο θα αποσβέσει την επένδυσή της, μόνο από τη διαφορά της τιμής.
Το γιατί η ρωσική εταιρεία ευνοεί ξαφνικά τους ευρωπαίους πελάτες της -εξαιρούνται οι Ελληνες - είναι διότι μετά την κρίση με την Ουκρανία, δέχτηκε ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία της καθώς έκοψε την παροχή αερίου στις περισσότερες χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Έτσι η ΕΕ αναγκάστηκε να προωθεί με ταχύτερους ρυθμούς δράσεις απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Ωστόσο το μεγαλύτερο κίνδυνο η ρωσική εταιρεία κατάλαβε ότι τον αντιμετωπίζει από την αύξησης της παραγωγής αερίου στις ΗΠΑ (αέριο σχιστόλιθου), και τον οποίο μέχρι πρόσφατα η ηγεσία της είχε υποτιμήσει.
Ήδη οι ΗΠΑ παράγουν περίπου 0,82 δισεκατομμύρια κυβικά αερίου την ημέρα (περίπου 27,5 δισεκατομμύρια κυβ. πόδια) και σε ελάχιστα χρόνια θα είναι καθαρά εξαγωγική χώρα στο φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα ολοκληρώνονται μεγάλες υποδομές παραγωγής φυσικού αερίου σε Αυστραλία και Δυτική Αφρική, με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι προσφερόμενες ποσότητες στη διεθνή αγορά και να πιεστούν ακόμη περισσότερο οι τιμές.
Ας σημειωθεί εδώ ότι η τιμή του αερίου στις ΗΠΑ είναι κάτω από το μισό της Ευρώπης (3,5-4,5 δολάρια το MBTU).

Από .....  iefimerida

Στην Αθήνα η Τρόικα με άγριες διαθέσεις -Ζητά εδώ και τώρα 2.000 απολύσεις

Αναρτήθηκε από .......  energoipliteskv.blogspot.com


Για το πρώτο τετ-α-τετ με τους εκπροσώπους των δανειστών ετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο, με φόντο τη κόντρα στο εσωτερικό της Τρόικα για τη συνταγή που εφαρμόστηκε στο ελληνικό Πρόγραμμα. Το Δημόσιο, η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η αποτελεσματικότητα των φοροελεγκτικών υπηρεσιών, αποτελούν το πεδίο της νέας αξιολόγησης και όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Αθήνας για να μπορέσουμε να περάσουμε τις θέσεις μας.

Αναμένοντας τους επικεφαλής της Τρόικα η κυβέρνηση τρέχει για να προλάβει κυρίως τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου, έχοντας αναλάβει δέσμευση για υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας έως το τέλος Ιουνίου. Όπως επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δείχνοντας προς τη μεριά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «το Δημόσιο είναι συνεχές θέμα. Πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα». Μετά από την εμπλοκή στη προηγούμενη αξιολόγηση, που παρά λίγο να προκαλέσει και κυβερνητική κρίση, το θέμα του Δημοσίου το χειρίζεται, πλέον, ο Α. Σαμαράς με τον Α. Μανιτάκη.

Πέρα από τις διαθεσιμότητες, ζητούμενο είναι επίσης τα νέα οργανογράμματα για 455.895 υπαλλήλους έως το τέλος του μήνα, για άλλους 109.105 έως το τέλος Σεπτεμβρίου και άλλους 85.787 έως το τέλος του Δεκεμβρίου. Οσον αφορά στο πλάνο των απολύσεων, έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει 4.000 υπάλληλοι, άλλοι 1.000 στο πρώτο τρίμηνο του 2014, άλλοι 4.000 έως το τέλος του Ιουνίου του 2014, 2.000 ακόμα έως το τέλος του τρίτου τριμήνου του επόμενου έτους και άλλοι 4.000 έως το τέλος του 2014 θα συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000
Σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση που παραδόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για τις 2.000 απολύσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο και έφερε στο φως το Εθνος της Κυριακής, προβλέπεται η απόλυση 1.500 δημοσίων υπαλλήλων από την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ και το κλείσιμο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Συγκεκριμένα, από το κλείσιμο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και την αναδιοργάνωση της ΕΑΒ και της ΕΛΒΟ θα απολυθούν 800-900 άτομα κυρίως από το διοικητικό προσωπικό, από την αναδιάρθρωση και το σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης της ΕΡΤ αναμένονται 600-700 απολύσεις κυρίως υπαλλήλων διοικητικών καθηκόντων, ενώ από το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις μικρότερων οργανισμών εκτιμάται ότι θα προκύψουν 300-400 απολύσεις εργαζομένων αορίστου χρόνου.

Βαριά χαρακτηρίζεται και η φορολογική ατζέντα, καθώς συμπεριλαμβάνει το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (εντός Ιουνίου), τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (μετά το καλοκαίρι), το σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, την αξιολόγηση της αναδιάρθρωση Φορολογικής Διοίκησης ήτοι το πόσο αποδίδει η ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και πώς προχωρούν οι συνενώσεις Δ.Ο.Υ., αλλά και την αξιολόγηση των ελεγκτικών και εισπρακτικών επιδόσεων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών (ενδιάμεσοι στόχοι).

Από ....... iefimerida

Ανοίγει η ψαλίδα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ανατήθκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση...


 Προβάδισμα 2,3 μονάδων στην εκτίμηση ψήφου συγκεντρώνει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ...


Ανοίγει επιπλέον την ψαλίδα η ΝΔ, σε νέα δημοσκόπηση. Συγκεκριμένα το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά καταγράφει προβάδισμα 2,3 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Realnews.

Αναλυτικά η εκτίμηση ψήφου:

ΝΔ 27,9%,
ΣΥΡΙΖΑ 25,6%,
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 13,4%,
ΠΑΣΟΚ 6,4%,
ΑΝΕΛ 6,9%,
ΔΗΜΑΡ 6,2%,
ΚΚΕ 5,8%,
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ- ΠΡΑΣΙΝΟΙ 1,5%,
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 6,3%.

Στην ικανότητα διακυβέρνησης το 38,5% δηλώνει ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου, το 31,6% δηλώνει ότι η ΝΔ είναι καταλληλότερη και το 21,1% αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Σαμαράς

Το 43,2% θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Α Σαμαρά έναντι 23,7% που συγκεντρώνει ο Αλ. Τσίπρας και 31,2 % που αναφέρουν κανένας από τους δύο.
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει 43,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26,3%.


Απο  ........  parapolitika

Τα λάθη του ΔΝΤ μάς κόστισαν τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ!

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogsot.com


«Η ελληνική οικονομία σήμερα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή που προβλεπόταν στο αρχικό πρόγραμμα»...

Η ομολογημένη παταγώδης αποτυχία του πρώτου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, την οποία παραδέχθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο το ΔΝΤ, όχι μόνο βύθισε την ελληνική οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση, αλλά υπέσκαψε και τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας, όπως δείχνει πρόσφατη επιστημονική έρευνα που παρουσιάζει ο "Τύπος της Κυριακής".

Η αβελτηρία του πρώτου μνημονίου «ψαλίδισε» το ΑΕΠ κατά 1,6%. Δηλαδή, με απλά λόγια η διάψευση των προβλέψεων των δανειστών μας στοίχισε περίπου 3 δισ. ευρώ στην παγωμένη ελληνική οικονομία σε ετήσια βάση, ενώ σε βάθος τριετίας το κόστος της αποτυχίας άγγιξε τα 9 δισ. ευρώ!

Η αποκαλυπτική μελέτη δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στην οικονομική επιθεώρηση «Apliend Economics Letters» υπό τον τίτλο «Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα: Το κόστος ενός αποτυχημένου Προγράμματος Προσαρμογή».

Την εργασία υπογράφουν οι ερευνητές του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Τηλέμαχος Ευθυμιάδης και Σωτήρης Παπαϊωάννου και ο επιστημονικός συνεργάτης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) Παναγιώτης Τσίντζος.

Οι τρεις οικονομολόγοι στηρίζονται στην ταυτότητα του ΑΕΠ, η οποία αποσυνθέτει το πραγματικό ΑΕΠ μιας χώρας σε πέντε συστατικά στοιχεία: τις ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο, το ποσοστό απασχόλησης, το ποσοστό συμμετοχής του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό και το μέγεθος του πληθυσμού που βρίσκεται σε εργασιακή ηλικία.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους, συγκρίνουν τους στόχους και τις προβλέψεις του πρώτου μνημονίου με τα πραγματικά αποτελέσματά του. Έτσι, καταλήγουν στη διατύπωση ότι η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση επηρέασε σημαντικά τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η μεσοπρόθεσμη τάση μεταβολής του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο -3,84% το δεύτερο τρίμηνο του 2012 (οπότε και το πρώτο μνημόνιο παραχώρησε τη θέση του στο δεύτερο), ενώ το ποσοστό αυτό θα περιοριζόταν στο -2,21%, αν δεν είχε αποτύχει το πρώτο Πρόγραμμα Προσαρμογής.

«Συνεπώς, αν οι τρέχουσες τάσεις διατηρηθούν, η τάση εξέλιξης του ΑΕΠ αναμένεται να είναι περίπου 1,63% χαμηλότερη σε σύγκριση με την υπόθεση εργασίας στην οποία το αρχικό πρόγραμμα θα ήταν επιτυχημένο».

Με άλλα λόγια η συνταγή ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ ήταν ούτως ή άλλως υφεσιακή.  Όμως η διάψευση όλων των στόχων και των προβλέψεων της τρόικας οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη τάση συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

«Η ελληνική οικονομία σήμερα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή που προβλεπόταν στο αρχικό πρόγραμμα» σημειώνει η μελέτη.

Απο .........  epikaira

«Παίζονται παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας» λέει ο Π. Ρουμελιώτης

Αναρτήθηκε από ..... energoipliteskv.blogspot.com


"Χρειάζεται γενναίο κούρεμα, όχι ασπιρίνες, αλλιώς το χρέος δεν θα καταστεί ποτέ βιώσιμο και θα είμαστε καταδικασμένοι σε μακροχρόνια υψηλή ανεργία"...

Η κυβέρνηση Παπανδρέου «είχε παθητική στάση» και δεν έδειξε διαπραγματευτική διάθεση για την απομείωση του χρέους στο πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (2010-2012), «αρνούμενη να συνεργαστεί με τον τότε γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν», που πίεζε προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε την Κυριακή στον ΣΚΑΪ ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

«Δεν το ήθελαν οι εταίροι, δεν είχε τη διαπραγματευτική διάθεση η ελληνική πλευρά να τα διεκδικήσει. Θα μπορούσαμε αν είχαμε συμμαχήσει με τον Στρος Καν να διεκδικήσουμε πολύ περισσότερα πράγματα, αν όχι στην πρώτη φάση, τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010 να είχαμε αλλάξει τους όρους [...] μού το έλεγε ο Στρος Καν. Υπήρχε στην Ελλάδα φόβος, παθητική στάση», είπε ο κ. Ρουμελιώτης.
Ο κ. Ρουμελιώτης επισήμανε ότι η επίσημη εκδοχή για την άρνηση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, είναι ότι «στην Ευρώπη φοβήθηκαν τις συστημικές επιπτώσεις του κουρέματος για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, η ουσία της υπόθεσης όμως είναι ότι κέρδισαν χρόνο οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες για να μειώσουν τις ζημίες τους από τα ελληνικά ομόλογα» .

Εκτιμάται ότι περιόρισαν τις ζημίες τους κατά 20 δισ. ευρώ!
«Οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται ότι αναγνωρίζουν και καταλαβαίνουν τα λάθη στα οποία έχουν υποπέσει. Θα συνεχίσουν να εθελοτυφλούν και να τιμωρούν στην Ελλάδα; Χρειάζεται γενναίο κούρεμα, όχι ασπιρίνες, αλλιώς το χρέος δεν θα καταστεί ποτέ βιώσιμο και θα είμαστε καταδικασμένοι σε μακροχρόνια υψηλή ανεργία» προειδοποίησε και προσέθεσε ότι «παίζονται παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας» , καθώς «δυστυχώς, η Ελλάδα είναι πειραματόζωο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από ..... epikaira

Ομιλία Αλέξη Τσίπρα στην ΚΠΕ: Ο Σαμαράς θριαμβεύει στους ακροδεξιούς μονολόγους, αλλά φοβάται όσο τίποτα το διάλογο

Αναρτήθηκε από .... energoipolieskv.blogspot.com



Ομιλία του προέδρου του Συνασπισμού, Αλέξη Τσίπρα, στη Συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματο

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, 

Αυτή εδώ η συνεδρίαση της ΚΠΕ κλείνει έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο.

Η αυτοδιάλυση του ΣΥΝ, είναι ένα σημαντικό και συμβολικά και ουσιαστικά, βήμα στη πορεία για τη συγκρότηση του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλω να εκφράσω τη βαθειά μου συγκίνηση. Υποθέτω ότι όλες και όλοι εδώ μέσα νοιώθουμε κάπως έτσι.

Επιτρέψτε μου από το βήμα αυτό να σας αναφέρω μερικές σκέψεις, που εκ πρώτης όψεως μπορεί να φανούν συναισθηματικές, πιστεύω όμως ότι έχουν την πολιτική τους σημασία.

Ο Συνασπισμός ξεκίνησε με το όραμα της ενότητας της Αριστεράς. Και με το όραμα μιας νέας αριστερής ταυτότητας, ριζοσπαστικής, κινηματικής και βαθειά δημοκρατικής. 

Αντιμετωπίσαμε από την αρχή μεγάλες δυσκολίες.

Πολλοί ήταν εκείνοι που προέβλεψαν ότι το εγχείρημα δεν θα αντέξει.

Το εγχείρημα όμως άντεξε.

Αναμετρηθήκαμε με έναν σκληρό και πανίσχυρο δικομματισμό, αντιμετωπίσαμε ηγεμονισμούς κάθε είδους, παλέψαμε σε ένα ελάχιστα φιλικό επικοινωνιακό περιβάλλον, ρισκάραμε την κοινοβουλευτική μας επιβίωση.

Σταθήκαμε όρθιοι. Χάρη στην πίστη και την αποφασιστικότητα ενός ολόκληρου κόσμου που στήριξε το κόμμα σε κάθε κρίσιμη στιγμή.

Σταθήκαμε όρθιοι, γιατί στη συνείδηση αυτού του κόσμου, η αριστερά την οποία εκπροσωπούσαμε, παρόλα τα προβλήματά της είχε πολύ σοβαρό λόγο ύπαρξης.

Δεν λείψαμε από κανένα κεντρικό ή τοπικό κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. Πήγαμε κόντρα σε όλες τις «μεγάλες ιδέες», του χρηματιστηρίου, της Ολυμπιάδας, των φαραωνικών έργων, όλο αυτόν τον μύθο της «ισχυρής Ελλάδας» της ανάπτυξης των αυτοκινητοδρόμων, της διαπλοκής, της κατασπατάλησης πόρων και της διαφθοράς.  Πρωτοστάτησαν τα μέλη μας σε αυτά τα μεγάλα κινήματα, ακόμα και όταν βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμα και τώρα υπό το καθεστώς εκδικητικών διώξεων.

Κάπου προς το τέλος της δεκαετίας του 90 έκανε μια νέα επανεκκίνηση με πιο ριζοσπαστικά αριστερά χαρακτηριστικά

Με την απόφαση να μην ψηφίσουμε τη συνθήκη του Άμστερνταμ.

Με τη συμμετοχή μας στις ευρωπορείες και τα άλλα αριστερά ευρωπαϊκά δίκτυα.

Και αμέσως μετά με τη συμμετοχή μας στο Κοινωνικό Φόρουμ.

Είναι η περίοδος που ο νεοφιλευθερισμός προβάλλει ως μοναδική ρεαλιστική λύση για το μέλλον του κόσμου.

Νοιώθει αρκετά ισχυρός , ώστε να διοργανώνει επιθετικούς πολέμους.

Υπόσχεται ευημερία και χρήμα, υπό την προϋπόθεση ότι οι κοινωνίες θα εγκαταλείψουν το κοινωνικό συμβόλαιο, την προστασία της εργασίας καιτο κοινωνικό κράτος.

Πάνω στις βάσεις  αυτές προωθείται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Είναι όμως ταυτόχρονα η περίοδος που ένα μεγάλο ρεύμα αμφισβήτησης αυτής της μονοκρατορίας εκδηλώνεται. Από τους Ινδιάνους της Τσιάπας, μέχρι τα κέντρα των μητροπόλεων της Αμερικής και της Ευρώπης.

Εκείνη την περίοδο ο Συνασπισμός βαθαίνει ουσιαστικά τις αναλύσεις του για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Συνδέεται με τα πιο ριζοσπαστικά ρεύματα σκέψης.

Περιγράφει την Ευρώπη ως ένα πεδίο στο οποίο συγκρούονται δύο μέτωπα: από τη μια οι δυνάμεις της αγοράς και του κέρδους και από την άλλη οι δυνάμεις που υπερασπίζονται  την εργασία, την κοινωνική συνοχή, το περιβάλλον, τα δημόσια αγαθά.

Εκείνη η στροφή μας ανανέωσε και μας δυνάμωσε.

Μας έφερε σε επαφή με τα κινήματα, αλλά και με ένα ριζοσπαστικό κομμάτι της κοινωνίας, κυρίως νέους ανθρώπους. Ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση μας.

Μας εξόπλισε ιδεολογικά. Έτσι ώστε μια δεκαετία αργότερα, να είμαστε σε θέση να διαβάσουμε σωστά τη μεγάλη κρίση, να ερμηνεύσουμε την πορεία και την εξέλιξή της, και κυρίως να βάλουμε τις βάσεις  ενός  εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου.

Μας δυνάμωσε πολιτικά. Γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένη με την συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως συμμαχίας πολιτικών οργανώσεων και ανένταχτων της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από την ίδρυση του ενιαίου συνασπισμού. Και σχεδόν δέκα χρόνια από την πρώτη κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Σήμερα μπορούμε να πούμε με υπερηφάνεια ότι το δύσκολο εγχείρημα που ξεκίνησε πριν 21 χρόνια πέτυχε.

Είναι απαραίτητο στο σημείο αυτό να αναφέρουμε κάποια στοιχεία -αναμφισβήτητα θετικά στοιχεία- που χαρακτήρισαν την πορεία και το ρόλο του ΣΥΝ στην υπέρ εικοσάχρονη ζωή του.

Το πρώτο είναι ότι ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ υπερασπίστηκε μέχρι τέλος την αυτονομία της αριστεράς από τις προσπάθειες ενσωμάτωσης στο σύστημα εξουσίας του δικομματισμού, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη ιστορική φάση.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ τόλμησε να «κάνει πολιτική» με τους όρους ενός αριστερού σχεδίου, αποφεύγοντας και τον κίνδυνο του καιροσκοπισμού και της υπόκλισης στο εφικτό αλλά και τον κίνδυνο της απογείωσης από τον πραγματικό κόσμος στη σφαίρα ενός ακίνδυνου για το σύστημα βολονταρισμού.

Και το τρίτο έχει να κάνει με τις προγραμματικές επεξεργασίες του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ από το 2003 μέχρι τις μέρες μας, γεγονός που εξόπλισε το κόμμα με ένα θετικό πρόταγμα για το ίδιο αλλά και για την κοινωνία.


Συντρόφισσες και σύντροφοι

Ο κύκλος αυτός δεν κλείνει ακριβώς σήμερα. Ο κύκλος αυτός έκλεισε ουσιαστικά με το ξέσπασμα της κρίσης.

Έκλεισε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, με το βάθος και την ουσία της ανάλυσής του, με την πίστη του στην ενότητα, με την προσήλωσή του στη δημοκρατία και με την ενεργό συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες, αναδείχτηκε ως η πιο αξιόπιστη πολιτική δύναμη ενάντια στο μνημόνιο.

Σήμερα, το αδιέξοδο και ο παραλογισμός της πολιτικής του Μνημονίου, η κατάρρευση του πολιτικού κατεστημένου μέσα στην αναξιοπιστία, η τεράστια κοινωνική καταστροφή που συντελείται μας βάζουν μπροστά σε ένα μεγάλο ιστορικό καθήκον. 

Tη συγκρότηση μιας ευρύτατης κοινωνικής συμμαχίας, με προγραμματικό στόχο την κατάργηση του Μνημονίου, την αντιμετώπιση της κρίσης και τη δρομολόγηση ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου.

Χρειαζόμαστε λοιπόν έναν πολιτικό φορέα ικανό να ανταποκριθεί στο καθήκον αυτό και να διατυπώσει μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας. 

Προχωρούμε στην αυτοδιάλυση του Συνασπισμού, για να συγκροτήσουμε όλοι μαζί, σε ισότιμη πολιτική βάση και από κοινού με τον ανένταχτο κόσμο, το νέο ενιαίο φορέα της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Ένα κόμμα δημοκρατικό και πολυτασικό, με στόχο όχι πλέον την ενδυνάμωση της πολιτικής του απήχησης και επιρροής, αλλά το άνοιγμα ενόςεναλλακτικού δρόμου για τη χώρα. Στόχος μας είναι να γίνουμε ο καταλύτης μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα, και η σπίθα μιας μεγάλης ανατροπής συσχετισμών στην Ευρώπη.

Σχέδιο μας είναι η έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και η στροφή σε ένα καινούριο αναπτυξιακό πρότυπο, που θα έχει στο επίκεντρό του όχι τα κέρδη των λίγων αλλά  τις ανάγκες ολόκληρης της κοινωνίας. 

Κλείνουμε λοιπόν έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο, για να ανοίξουμε έναν ακόμα μεγαλύτερο ακόμα πιο σημαντικό.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, 

Η κυνική ομολογία του ΔΝΤ συνιστά ωμή παραδοχή ενός εγκλήματος, σε βάρος μιας χώρας και ενός ολόκληρου λαού.

Πιο εξοργιστικό είναι ότι παρά την ομολογία, το έγκλημα συνεχίζεται.

Υπό άλλες συνθήκες, το «success story» του πρωθυπουργού, μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσε να εκληφθεί. 

Ή ως ένα ιστορικό παράδειγμα απόλυτης έλλειψης επίγνωσης, όπως το παντεσπάνι της Μαρίας Αντουανέττας.

Όταν όμως ένας ολόκληρος λαός υποφέρει, όταν ένας στους 3 είναι πλέον επισήμως άνεργος, όταν αυτοί που δεν είναι άνεργοι παίρνουν μισθούς των 500 ευρώ, κι αν παίρνουν και αυτούς.. 

Όταν το ΙΚΑ με διάφορες προφάσεις ξεχνά να καταβάλλει συντάξεις, όταν σχηματίζονται ουρές για φάρμακα, όταν μπαίνουν στο τραπέζι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

Όταν η αποτυχία του προγράμματος διαψεύδει παταγωδώς κάθε πρόβλεψη και το επόμενο Μνημόνιο είναι ήδη στα σκαριά..

Τότε δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αστεία.

Καλέσαμε τον πρωθυπουργό να έρθει είτε σε τηλεοπτικό διάλογο είτε στη Βουλή και να απαντήσει.

Να  απαντήσει και για το κείμενο του ΔΝΤ, αλλά και για το πως αντιλαμβάνεται ο ίδιος το περίφημο «success story».

Τον καλέσαμε να μην αποφύγει για μια ακόμα  φορά το διάλογο και την αντιπαράθεση, όπως συνηθίζει.

Και να μην κρυφτεί πάλι πίσω από τις εξυπνακίστικες ανακοινώσεις των επικοινωνιακών ειδικών της συμφοράς που τον περιβάλλουν και της ομάδας μονταζιέρας.

Να μη το βάλει για άλλη μια φορά στα πόδια.

Δεν του φθάνει, όμως, που είναι κοινοβουλευτικός λιποτάκτης, λέει και ψέματα στους διαρκείς μονολόγους του. Εκεί που χωρίς αντίλογο, βγάζει τη χώρα από την κρίση, συκοφαντεί τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, δηλώνει υποταγή στη Μέρκελ και επιβεβαιώνει ότι φλερτάρει με την ακροδεξιά

Ποτέ η Δεξιά παράταξη, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα δεν παρουσίασε τέτοια κατάντια.

Ποτέ άλλοτε δεν φλέρταρε τόσο απροκάλυπτα με την ακροδεξιά.

Η ομιλία του πρωθυπουργού σήμερα το αποδεικνύει.

Έλλειμμα πολιτικού λόγου και επιχειρημάτων.

Μόνο ψέματα, ύβρεις και απειλές.

Υιοθετεί και προπαγανδίζει τη θεωρία των δύο άκρων μήπως και η κουβέντα φύγει από τον κόλαφο της έκθεσης του ΔΝΤ.

Ακόμα και έτσι καλείται ο κ. Σαμαράς επιτέλους να κατασταλάξει. Πότε λέει αλήθεια;

Σήμερα που μας είπε, με τη γνωστή αλαζονεία του, πως τα λάθη τα έχει επισημάνει από το πρώτο μνημόνιο ή όταν δήλωνε υποταγή και αμαρτωλός στην κ. Μέρκελ και μετάνιωνε για όσα έκανε;

Πότε λέει αλήθεια; Όταν έλεγε λάθος το  πρώτο μνημόνιο ή τώρα που εφαρμόζει ένα μνημόνιο τρεις φορές χειρότερο από το πρώτο;

Μας είπε επεσήμανα τα λάθη αλλά τώρα κοιτάω μπροστά.

Όμως η εφαρμογή του λάθους συνεχίζεται και στο παρόν και στο μέλλον.

Και καταστρέφει εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Άλλωστε είναι αστείο να ισχυρίζεται ο κος Σαμαράς ότι επεσήμανε το λάθος από την αρχή.

Η χώρα έχασε τη μοναδική ευκαιρία να θέσει θέμα αλλαγής του προγράμματος και επαναδιαπραγμάτευσης αμέσως μετά τις εκλογές.

Όταν ήταν σαφές σε όλους ότι το μήνυμα του ελληνικού λαού από τη κάλπη ήταν ακριβώς αυτό.

Τότε προτίμησε να προσχωρήσει στο άρμα της κας Μέρκελ.

Προτίμησε να πάει στο Βερολίνο και να ζητήσει άφεση αμαρτιών από τη Καγκελάριο.

Και να δεχτεί, χωρίς δεύτερη κουβέντα, νέο πακέτο σκληρών μέτρων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα εμπροσθοβαρώς  για το 2013 και 2014.

Άρα όταν μας λέει, μίλησα για το λάθος το 2009 και το 2010, αλλά τώρα κοιτάω μπροστά, γίνεται δυο φορές ψεύτης.

Μια γιατί κορόιδεψε το λαό τότε και μια γιατί συνεχίζει να τον κοροϊδεύει και σήμερα λέγοντας του ότι η υπόθεση του λάθους έχει λήξει.

Το μόνο που έχει λήξει είναι η σχέση του κου Σαμαρά με τη συνέπεια και η σχέση της πολιτικής που υπηρετεί με την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων.

Πού μπροστά κοιτάζει λοιπόν;

Σε μια Ελλάδα κατεστραμμένη.

Σε μια Ελλάδα αποικία χρέους.

Χωρίς εθνική αξιοπρέπεια, χωρίς εθνική συνοχή.

Είναι μακρύς ο κατάλογος και βαριά η σκιά των θυμάτων της μνημονιακής πολιτικής του Αντώνη Σαμαρα.

Σε ποιους νομίζει ότι πως απευθύνεται; Σε ανθρώπους δίχως μνήμη; Πώς μπορεί να υποτιμά τόσο πολύ τον ελληνικό λαό ;

Η πραγματική επιτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά  είναι ανεργία 30%, απολύσεις γιατρών, καθηγητών, υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ύφεση πάνω από 5%, πτώση 12% στις επενδύσεις, μείωση 2,6% στις εξαγωγές, μπαράζ δημοσιευμάτων  απαισιοδοξίας και όχι αισιοδοξίας στον ξένο τύπο.

Αν αυτά είναι επιτυχίες κυβέρνησης, τότε όντως ήταν τέτοιο το χτύπημα από τα στοιχεία των εκθέσεων της Κομισιόν και του ΔΝΤ, που ο κύριος πρωθυπουργός έχει χάσει τη λογική του.

Αν ο κ. Σαμαράς σέβεται έστω και στο ελάχιστο την κοινωνία και το Κοινοβούλιο, οφείλει να νοιώσει υποχρεωμένος να μπει σε διάλογο.

Αν θεωρεί ότι θα καταφέρει να σώσει τον εαυτό του και την κυβέρνησή του, κρυπτόμενος, είναι πολύ γελασμένος.

 Πολύ περισσότερο γελασμένος είναι,  αν νομίζει ότι θα επιβιώσει πολιτικά πατώντας στο σάπιο σανίδι του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ώστε να επαναπατρίσει ψηφοφόρους του που στρέφονται  στην ακροδεξιά.

Ο ίδιος, όμως, είπε στο Ελσίνκι ότι η Χρυσή Αυγή ενισχύεται από την κρίση.

Σήμερα μας είπε ότι την ενισχύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιός  είναι στην κυβέρνηση και ποιός έχει ψηφίσει τα Μνημόνια;

Ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ποιός διαπραγματεύεται το Δουβλίνο ΙΙΙ και γιατί δεν δέχεται την θέση του ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνουν ταξιδιωτικά έγγραφα όλοι οι μετανάστες που το επιθυμούν  και να εγκαθίστανται στις χώρες επιλογής τους;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ή η κυβέρνησή του;

Στους ακροδεξιούς μονολόγους του θριαμβεύει ο κος Σαμαράς . 

Το διάλογο, όμως  τον φοβάται, όσο τίποτα άλλο.

Ίσως γιατί τότε θα φανεί σε όλους ότι το περίφημο success story, δεν είναι παρά disaster story για τον ελληνικό λαό.

 Συντρόφισσες και Σύντροφοι, 

Σήμερα κλείνει ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος.

Σε λίγες ημέρες, όλοι εμείς εδώ, μαζί με τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος, και με χιλιάδες άλλους συντρόφους και συντρόφισσες της ριζοσπαστικής αριστεράς, θα βάλουμε τα θεμέλια για το καινούριο.

Το καινούριο για την αριστερά, για την κοινωνία, για τον τόπο.

Καλή μας δύναμη.   

Από ........  left  

Ομιλία Σαμαρά

Αναρτήθηκε απο ..... energoipoliteskv.blogsot.com

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ..... energoipolieskv.blogspot.com