Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Η πολιτική της τρόικα οδηγεί σε Grexit

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


του Wolfgang Münchau
 
Χωρίς προοπτική ανακούφισης από το χρέος, η Ελλάδα έχει κίνητρο να φύγει από το ευρώ, όταν πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα γράφει ο W. Münchau. Ετσι θα ευνοηθεί από υποτίμηση και στάση πληρωμών. Αυτή η ώρα δεν ήλθε, αλλά πλησιάζει, τονίζει. 
Ήταν η πιο τίμια και διαυγής ανάλυση από επίσημο οργανισμό για την κρίση στην ευρωζώνη μέχρι σήμερα. Μέσα σε 50 μόνο σελίδες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρήγαγε μια ακριβή και σοβαρή ανάλυση για το τι πήγε στραβά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Ήταν επίσης μια κατακραυγή της επικρατούσας άποψης για την ευρωπαϊκή πολιτική. Οι σχολιαστές -όπως και εγώ- επιτίθενται σε αυτήν την άποψη εδώ και τρία χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που ένας επίσημος θεσμός ενώνει μαζί μας τη φωνή του.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το θεμελιώδες σφάλμα ήταν η υπερβολική αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη. Ήταν λάθος κυρίως με την έννοια ότι προκάλεσε κι άλλα λανθασμένα συμπεράσματα για τη μείωση του χρέους, τις πιέσεις στον τραπεζικό τομέα, την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων και τη βιωσιμότητα του χρέους. Επιπλέον, δεν ήταν ένα απλό σφάλμα από κακοτυχία. Οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της συμφωνημένης ελληνικής προσαρμογής δεν ήταν απλώς ορατές: τις είχαν πράγματι προβλέψει πολλοί επικριτές, όπως παραδέχεται ανοιχτά το ΔΝΤ.
Το άλλο μεγάλο λάθος που παραδέχεται η ανάλυση αφορά τον υπερβολικά μεγάλο χρόνο που πέρασε μέχρι να συμφωνηθεί η αναδιοργάνωση του ελληνικού χρέους. Όταν έγινε η συμφωνία, οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές είχαν ήδη αποχωρήσει.

Οι επιπτώσεις αυτών των συσσωρευμένων σφαλμάτων είναι βαριές. Το πιο σημαντικό είναι ότι καθιστούν αδύνατη την επίλυση της κρίσης μέσα στις παρούσες παραμέτρους. Σε ξεχωριστή ανάλυση το ΔΝΤ κατέληξε ότι η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους πάνω στην οποία στηρίχθηκε η διάσωση του 2012 της Ελλάδας είναι ήδη άκυρη. Καταλήγει στο ότι θα πρέπει να γίνει κι άλλο ξαλάφρωμα από το χρέος απ' όσο έχει προβλεφθεί -περίπου 7% του ΑΕΠ- για να γίνει εφικτός ο στόχος βιωσιμότητας του χρέους του 124% το 2020 και του 110% το 2022. Στη συμφωνία του 2012 αναγνωρίζεται τρύπα 4% του ΑΕΠ που εξακολουθεί να πρέπει να καλυφθεί. Αυτή η εκτίμηση δεν ακούγεται πολύ μεγάλη, αλλά στηρίζεται κι αυτή σε θετικές προϋποθέσεις. Και είναι, όπως πάντα, ο ελάχιστος αριθμός.

Προσωπικώς πιστεύω ότι η Ελλάδα θα παραμείνει κολλημένη σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και αποπληθωρισμού χρέους, μέχρι είτε να φύγει από την ευρωζώνη και να κηρύξει στάση πληρωμών μονομερώς, είτε να γίνει θεμελιώδης αλλαγή στη στρατηγική. Για το δεύτερο απαιτούνται δύο προσαρμογές στο υπάρχον πρόγραμμα:
Η πρώτη θα είναι ο επαναπροσδιορισμός της βιωσιμότητας του χρέους. Ο στόχος του 124% του ΑΕΠ είναι αυθαίρετος και απατηλός. Είναι αυθαίρετος γιατί δεν υπάρχει οικονομική δικαιολογία γι' αυτά το νούμερα. Και είναι απατηλός γιατί οι επενδυτές δεν θεωρούν πλέον το ελληνικό χρέος εθνικό χρέος (sovereign), αλλά "υπό του εθνικού χρέους" (sub-sovereign). Τα ενεργητικά "υπό του εθνικού χρέους", όπως των πολιτειών των ΗΠΑ ή των κρατιδίων της Γερμανίας, δεν μπορούν να έχουν τους ίδιους συντελεστές χρέους προς το ΑΕΠ με τα εθνικά, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να τυπώσουν δικό τους χρήμα. Ένα μέγεθος στην κλίμακα του 60-80% θα ήταν πιο ρεαλιστικό.
Δεύτερον, τυχόν νέα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να στηρίζεται σε πιο επιφυλακτικές προβλέψεις για τη μελλοντική ανάπτυξη και την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων. Ο συνδυασμός του πιο ρεαλιστικού στόχου για το χρέος και για την προσαρμογή, λογικά δεν συνάδει με το αξιόχρεο. Αφού δεν απομένουν αρκετοί ακόμη επενδυτές για να συμμετάσχουν σε διάσωση, μόνο ο επίσημος κλάδος μένει να εμπλακεί. Αυτό όμως ήταν πάντα και παραμένει ένα θέμα ταμπού, γιατί θα ήταν μια παραδοχή ότι η κρίση θα κοστίσει στους Βορειοευρωπαίους πολλά χρήματα.

Κι αυτό δεν είναι ένα μήνυμα που θέλει η γερμανική κυβέρνηση να πουλήσει, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές. Υποπτεύομαι ότι ούτε μετά τις εκλογές θα υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα μπορεί να πουλήσει. Η μόνη, περιορισμένη, μορφή συμμετοχής του επίσημου τομέα που θα μπορούσα να δω είναι μέσω «ανοχής» στο χρέος, όπου οι πιστωτές και οι χρεωμένοι θα συμφωνήσουν να αυξηθεί η διάρκεια της πίστωσης και να μειωθούν τα επιτόκια.
Είναι μια μορφή καλυμμένης ανακούφισης από το χρέος, αλλά δεν μου φαίνεται εύκολο να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα. Χωρίς μια ρεαλιστική προοπτική ανακούφισης από το χρέος, όμως, η Ελλάδα θα έχει ένα λογικό οικονομικό κίνητρο να φύγει από την ευρωζώνη, όταν πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα της δώσουν τη δυνατότητα να ευνοηθεί από μια υποτίμηση και στάση πληρωμών. Αυτή η ώρα δεν έχει έρθει, αλλά πλησιάζει.
Η επικριτική ανάλυση του ΔΝΤ είναι επίσης διαυγής όσον αφορά την περιγραφή των πολιτικών προβλημάτων που αντιμετώπισε ως μέλος της τρόικας. Το ΔΝΤ είναι σαφέστατο ότι δεν νιώθει καθόλου καλά με την υποβάθμισή του στη θέση του ελάσσονος εταίρου, δεδομένου ότι είναι ο μόνος θεσμός στην τρόικα που έχει κάποια τεχνογνωσία στην επίλυση κρίσεων.
Ποια επίδραση στη στρατηγική θα έχει η ανάλυση του ΔΝΤ; Το ταμείο σίγουρα δεν εφάρμοσε το νέο σκεπτικό του, όταν διαπραγματευόταν τη διάσωση της Κύπρου. Η πρόβλεψή του τον περασμένο μήνα ότι η χώρα θα επιστρέψει σε ανάκαμψη το 2015 ήταν γελοία, ειδικά αν σκεφτούμε το τι συνέβη στην Ελλάδα. Είναι δύσκολο να μην σκεφτούμε ότι το ΔΝΤ ίσως δεν μιλάει με μια φωνή σε αυτήν την περίπτωση. Όταν ο P. Thomsen, επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, είπε το ΔΝΤ θα το ξαναέκανε, αν είχε τις ίδιες πληροφορίες, δεν δημιούργησε την εντύπωση ότι υιοθετεί το μήνυμα αυτής της ανάλυσης. Ενώ η Ουάσιγκτον έστελνε το mea culpa της, ο κ. Thomsen τραγουδούσε... je ne regrette rien.

Αν κρίνουμε από την έντονη αντίδραση του Ευρωπαίου οικονομικού επιτρόπου Olli Rehn, πιστεύω ότι οι ρυθμιστές της ευρωζώνης θα αγνοήσουν τις συστάσεις. Η γερμανική κυβέρνηση είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αποδεχτεί τέτοια συμπεράσματα. Αν το ΔΝΤ σοβαρολογεί με την ανάλυσή του -όπως θα έπρεπε- θα πρέπει είτε να επιβάλει αλλαγή πολιτικής, είτε να είναι έτοιμο να εγκαταλείψει την τρόικα.

Από ......... euro2day

ΕκΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 10/06/20133

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

ΔΕΠΑ-EΡΤ-Απολύσεις στο Δημόσιο: Οι 3 «πονοκέφαλοι» της κυβέρνησης

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


Στους ήδη υπάρχοντες «πονοκεφάλους» της κυβέρνησης, αυτούς που αφορούν το Δημόσιο και την αποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών υπηρεσιών -που αποτελούν και πεδίο αξιολόγησης της Τρόικα που βρίσκεται στην Αθήνα- προστέθηκε άλλος ένα τη Δευτέρα ύστερα από την αναπάντεχη απόσυρση της Gazprom από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ που ουσιαστικά τον καθιστά άγονο.
Η σημερινή εξέλιξη στο θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, με την απόσυρση των Ρώσων, δημιουργεί σοβαρές επιπλοκές στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Επαναπροκηρύσσουν το διαγωνισμό για να μην ενεργοποιηθεί η ρήτρα του Μνημονίου
Η εξέλιξη αυτή για το ισχυρό «χαρτί», τη ΔΕΠΑ, είναι ιδιαίτερα αρνητική για το συνολικό πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων καθώς απομακρύνει την Αθήνα από τον αναθεωρημένο στόχο των 2 δισ. ευρώ που ευελπιιστούσε η ελληνική πλευρά να «πιάσει» μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων το 2013. Σημειώνεται ότι από την πώληση της ΔΕΠΑ σε συνδυασμό με την ΔΕΣΦΑ η κυβέρνηση προσδοκούσε σε έσοδα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση τόσο μέσω του αρμόδιου υφυπουργού Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου, όσο και δια μέσου του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη δηλώνει ότι θα προχωρήσει άμεσα στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, κανείς δεν ξέρει πότε αυτός θα γίνει, αλλά ούτε και σε τι έσοδα προσδοκά πλέον η Αθήνα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους όρους του Μνημονίου, τυχόν υστέρηση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να καλυφθεί σε ποσοστό 50% από πρόσθετα μέτρα λιτότητας, με πλαφόν το ένα δισ. ευρώ.
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, και η κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί η ρήτρα των πρόσθετων μέτρων, τονίζοντας ότι υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι το τέλος του έτους.

«Γαϊτανάκι» δηλώσεων για το «ναυάγιο» της ΔΕΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι η γνωστοποίηση της απόφασης της Gazprom να αποσυρθεί από το διαγωνισμό έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία το μεσημέρι της Δευτέρας και λίγο πριν ολοκηρωθεί η διαδικασία κατάθεσης των σχετικών προσφορών. Οσον αφορά τους λόγους για τους οποίους η ρωσική εταιρεία αποφάσισε να μην υποβάλλει προσφορά για την αγορά της ΔΕΠΑ παραμένουν ασαφείς με τους Ρώσους να επικαλούνται μη επαρκείς εγγυήσεις για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας κάτι το οποίο επορρίπτει η ελληνική πλευρά.
Συγκεκριμένα, η Gazprom στην αρχική της ανακοίνωση ανέφερε ότι δεν είχε επαρκείς εγγυήσεις για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της εταιρείας στην ίδια, κάτι το οποίο απέρριψε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο οποίος ανέφερε πως «εμείς είχαμε προσφέρει εγγυήσεις για τα χρέη αυτά» συμπληρώνοντας ότι η ύπαρξή τους θα δικαιολογούσε μια μείωση του τιμήματος αλλά όχι την αποχώρηση.
Μάλιστα το ΤΑΙΠΕΔ σε ανακοίνωσή του διευκρινίζεται ότι το Ταμείο, προκειμένου να πετύχει το μέγιστο δυνατό τίμημα για τη ΔΕΠΑ, δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει έως το ύψος των 180 εκατ. ευρώ τα συγκεκριμένα χρέη, ενώ επιπλέον δόθηκαν απόλυτα επαρκείς και δεσμευτικές εξασφαλίσεις για την μη χειροτέρευση της κατάστασης της ΔΕΠΑ από την κατακύρωση του διαγωνισμού έως και την απόκτηση των μετοχών από τον αγοραστή.
Πάντως η ρωσική εταιρεία αργότερα μέσω του αντιπροέδρου της, Αλεξάντερ Μεντεβέντεφ, θέλησε να εμφανιστεί καθησυχαστική σχετικά με το μέλλον της εταιρίας στην Ελλάδα, δηλώνονας ότι δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν την ελληνική αγορά.
Αλλες πληροφορίες, πάντως, ανέφεραν ότι ενδεχομένως οι Ρώσοι να είχαν τα τελευταία 24ωρα ενημέρωση από την Κομισιόν ότι θα έβαζε «βέτο» στην εξαγορά της ΔΕΠΑ και για το λόγο αυτό απέσυραν το ενδιαφέρον τους.
Σφίγγει ο κλοιός για το πρόγραμμα κινητικότητας - Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης θα αποφασίσουν για τα «λουκέτα» σε φορείς του Δημοσίου
Παράλληλα, επί τάπητος τέθηκαν τη Δευτέρα στο τραπέζι της συζήτησης Τρόικα και υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τα φλέγοντα θέματα των απολύσεων, του προγράμματος κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου.
Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 υπάλληλοι, θέμα το οποίο δεν έχει κλείσει. Από την πλευρά του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαβεβαιώνει, πάντως, ότι ο σχεδιασμός της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου και τον επόμενο μήνα αναμένεται να υπάρξουν οι πρώτοι «διαθέσιμοι» υπάλληλοι.
Στη συνάντηση εξετάστηκαν επίσης τα θέματα της ενίσχυσης της πειθαρχικής ευθύνης, οι νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου, καθώς και το μέτρο της δυνατότητας αναγνώρισης πλασματικού χρόνου στους υπαλλήλους, που συνταξιοδοτούνται χωρίς πλήρη σύνταξη και τίθενται σε διαθεσιμότητα.
Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επανέλαβαν ότι το ακανθώδες ζήτημα των συγχωνεύσεων - καταργήσεων φορέων του Δημοσίου θα αποφασιστεί από τον πρωθυπουργό, μετά από συνεννόηση με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Από που θα βρεθούν οι 2.000 υπάλληλοι που θα δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο
Εντωμεταξύ «ακανθώδες» είναι και το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, αφού μέχρι το Σεπτέμβριο θα πρέπει να δουν την πόρτα της εξόδου 2.000 υπάλληλοι.
Βάσει της λίστας που δημοσίευσε η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» και η οποία ανεμένεται να κλειδώσει μέσα στην εβδομάδα το σχέδιο για τις απολύσεις προβλέπει την αποχώρηση 900 υπαλλήλων μέσω της κατάργησης της ΕΑΣ και την αναδιοργάνωση ΕΑΒ και ΕΛΒΟ, 500-600 από την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ, 300 από καταργήσεις και συγχωνεύσεις μικρότερων οργανισμών και 200 επίορκοι, κοπανατζήδες και ακατάλληλοι προς εργασία.

Τα σενάρια για την ΕΡΤ

Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί έντονα το σενάριο πως η κυβέρνηση, ενδεχομένως μέχρι και την Τρίτη θα ανακοινώσει τις το σχέδιο απολύσεων στην ΕΡΤ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του capital περιλαμβάνει μείωση κατά 50% του προσωπικού της ΕΡΤ (είτε με απόλυση όλων και επαναπρόσληψη του ήμισυ) είτε με απόλυση του 50%.
Νεότερες πληροφορίς του Νewsit αναφέρουν, πάντως, ότι το βασικό σενάριο για την ΕΡΤ θέλει τις απολύσεις στο δημόσιο κανάλι να ξεπεράσουν τις 1.000 και μάλιστα να αφορά  όσους έχουν οργανικές θέσεις στο κρατικό μέσο. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ίδια πηγή ενδεχομένως την πόρτα της εξόδου να μην δουν οι δημοσιογράφοι του καναλιού, αλλά εργαζόμενοι στα «Μουσικά Σύνολα» της ΕΡΤ.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το Νewsit εξετάζεται το σενάριο οι αποζημιώσεις που θα δοθούν στους εργαζομένους της ΕΡΤ να μην υπολογισθούν με βάση τα χρόνια εργασίας τους στο δημόσιο κανάλι. Οπως αναφέρει η ίδια πηγή εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί σε όλους ένα συγκεκριμένο ποσό
Μέσα σε αυτό το κλίμα και μπροστά στις μαζικές απολύσεις στην ΕΡΤ, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί Γενική συνέλευση των εργαζομένων, προκειμένου να εξετάσουν τρόπους αντίδρασης.

Από ........  iefimerida

Big Brother στις καταθέσεις - Δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο τραπεζικών λογαριασμών

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Στενεύει ο κλοιός για τους οφειλέτες του Δημοσίου αλλά και για όσους ελέγχονται για φοροδιαφυγή, καθώς με διάταξη νόμου που συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται η σύσταση Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών που θα λειτουργεί ως «δεξαμενή» δεδομένων για τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τη διάταξη, πιστοποιημένοι ελεγκτές θα υποβάλουν μέσω του ΚΕΠΥΟ ηλεκτρονικά αιτήματα πληροφοριών για συγκεκριμένους ΑΦΜ και οι τράπεζες θα υποχρεούνται να απαντούν μέσω της ίδιας οδού, ενώ με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί εντός διμήνου, θα ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες τα στοιχεία που πρέπει να παρέχουν οι τράπεζες. Στη περίπτωση παραβίασης, δε, του τραπεζικού ή φορολογικού απορρήτου, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι θα αντιμετωπίζουν ποινικές, διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις.

Με το ίδιο νομοσχέδιο ορίζεται, επίσης, ότι δεν θα δηλώθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις οι τόκοι καταθέσεων που δεν ξεπερνούν τα 250 ευρώ, ενώ σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποιεί ότι θα αποστείλει ταχυδρομικά τους κλειδάριθμους σε όσους υπέβαλαν πέρσι έντυπη δήλωση και δεν έχουν υποβάλει ακόμα αίτημα πιστοποίησης στο ΚΕΠΥΟ.

Από ........  iefimerida

Πάγωσε η κυβέρνηση από το φιάσκο της ΔΕΠΑ -Πολιτικό και επικοινωνιακό πλήγμα στον Πρωθυπουργό

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Σε φιάσκο εξελίχθηκε ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, όχι μόνο λόγω της αιφνιδιαστικής αποχώρησης των Ρώσων, αλλά επειδή η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ καλλιέργησαν προσδοκίες για σίγουρο επενδυτή που θα ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου παγκοσμίως, η ρωσική Gazprom.
Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, ο κυριότερος λόγος για τη μη συμμετοχή της Gazprom θα πρέπει να αναζητηθεί στις εκκρεμότητες που έχει ο ρωσικός κολοσός με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα θέματα ανταγωνισμού και στα σαφή μηνύματα που ενδεχομένως έλαβε από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής ότι η εξαγορά του ελληνικού κρατικού μονοπωλίου φυσικού αερίου δεν θα περνούσε χωρίς την επιβολή σκληρών όρων.

Η αποτυχία του διαγωνισμού, αποτυχία της κυβέρνησης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ αποτελεί αποτυχία και της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ. Για μεν την κυβέρνηση επειδή έκανε προνομιακό συνομιλητή της έναν από τους διαγωνιζόμενους (τρεις συναντήσεις Σαμαρά - Μίλερ) και άφησε να καλλιεργηθούν προσδοκίες βασισμένες αποκλειστικά στην προσφορά που θα κατέθετε, και μάλιστα συνοδευόμενη από μειώσεις στις τιμές με τις οποίες θα προμήθευε φυσικό αέριο στην Ελλάδα, σύμφωνα με το euro2day.
Όσο για το ΤΑΙΠΕΔ, επειδή δεν έκανε σωστή προετοιμασία. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, στις περιπτώσεις πώλησης παρόμοιων εταιρειών με υπερδεσπόζουσα έως μονοπωλιακή θέση σε μια εθνική αγορά, στην προκήρυξη προβλέπονται σαφείς όροι (τιμολογιακή πολιτική κ.ά.) για τους παραγωγούς φυσικού αερίου που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξαγορά, ιδίως όταν αυτοί είναι και οι κύριοι προμηθευτές τους.
Μετά την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση, προβλήματα για την κυβέρνηση υπάρχουν και σε ό,τι αφορά πλέον και στους στόχους που έχουν τεθεί για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς μετά το «ναυάγιο» της ΔΕΠΑ δύσκολα θα επιτευχθούν έσοδα ύψος 2,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με την Τρόικα για παράταση ενός χρόνου προκειμένου να «πιάσει» τα 2,6 δισ. ευρώ.

Ανησυχία στο Μαξίμου για την εικόνα της κυβέρνησης

Το «ναυάγιο» προκαλεί έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς πλήττει ευθέως το θετικό κλίμα που υπήρχε γύρω από τη χώρα τους τελευταίους μήνες, και οφείλεται -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανώτατων κυβερνητικών παραγόντων- σε αντικρουόμενα συμφέροντα που υπήρξαν στον τρίγωνο Ευρώπης - ΗΠΑ - Ρωσίας.
Ανώτατες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου δεν αναγνωρίζουν λάθη από την ελληνική πλευρά και επιμένουν ότι η ένσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν εκείνη που προκάλεσε την αποχώρηση των Ρώσων, ενώ τον ρόλο τους έπαιξαν και οι Αμερικανοί, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή είδαν αρνητικά την είσοδο της ρωσικής εταιρείας στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε λάβει τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από την Ευρώπη πριν από λίγες ημέρες, ενώ το οριστικό «όχι» ειπώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το περασμένο Σάββατο.

Ρωτήστε τους Ρώσους

Ψύχραιμος εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Σταύρος Σταυρίδης μετά τη διαπίστωση ότι οι Ρώσοι έκαναν πίσω στη συμφωνία και δεν υπέβαλαν πρόταση για την εξαγορά της κρατικής Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου. «Ας μιλήσουν οι Ρώσοι» έλεγε ο κ. Σταυρίδης και να πουν γιατί έκαναν πίσω, με έκδηλο εκνευρισμό.
Εκνευρισμός υπάρχει στο επιτελείο του Πρωθυπουργού και με τη στάση ορισμένων μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς εκτιμούν ότι δεν μπορεί από τη μία να θέτουν υψηλούς στόχους ως προς τα έσοδα και την ίδια στιγμή να μας βάζουν εμπόδια στις αποκρατικοποιήσεις.

Επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν αποφασισμένοι να επαναπροκηρύξουν άμεσα τον σχετικό διαγωνισμό. Οι πιο αισιόδοξοι μιλούν ήδη για το προσεχές φθινόπωρο και σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ως όπλο το θετικό γεγονός της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, για την οποία εξεδήλωσε ενδιαφέρον χθες η αζερική «Socar».
Παράλληλα, προκειμένου να προσπεράσουν το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε χθες στο Μαξίμου, σχεδιάζουν να επιταχύνουν άλλες μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις - με πρώτη την επέκταση της «Cosco» στον Πειραιά, με την αγορά του συνόλου των μετοχών του ΟΛΠ που διεκδικούν οι Κινέζοι.
Στη συνέχεια θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, το «Ελ. Βενιζέλος» αλλά και η ΕΥΑΘ, που έχει ήδη δρομολογηθεί και ο διαγωνισμός βρίσκεται στη δεύτερη φάση του.

Τα αρνητικά μηνύματα για τη ΔΕΠΑ άρχισαν το περασμένο Σάββατο

Το απόγευμα του Σαββάτου ενημερώθηκε η κυβέρνηση για τις τελικές θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την προώθηση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτατο μέλος της Επιτροπής επικοινώνησε με κορυφαίο μέλος της κυβέρνησης και του εξήγησε ότι οι Βρυξέλλες θέτουν θέμα «δεσπόζουσας θέσης» και ως εκ τούτου, εάν οι Ρώσοι προκρίνονταν, θα υπήρχε πρόβλημα επικύρωσης του αποτελέσματος του διαγωνισμού από την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από την ΕΕ η κυβέρνηση τα έλαβε προ δεκαημέρου, όταν ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος εμφανιζόταν προβληματισμένος ως προς την πορεία του συγκεκριμένου διαγωνισμού.

Από ........  iefimerida

Δημόσιο: φεύγουν 12.500 μέσα σε 20 μέρες – Τι έγραψε στο twitter ο Αντώνης Μανιτάκης

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com

- “Μπλόκο” από την τρόικα που απαιτεί εδώ και τώρα τις απολύσεις στο Δημόσιο
- Σάλος σε ΕΡΤ και αμυντική βιομηχανία για τις 1.500 απολύσεις υπαλλήλων
- Δεν διαψεύδει η κυβέρνηση τις απολύσεις από τις μεγάλες ΔΕΚΟ

Με δυο twitter ο υπουργός Α. Μανιτάκης επιβεβαίωσε ότι ως το τέλος του μήνα, μέσα στις επόμενες 20 ημέρες δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων του δημοσίου.


Με τα μηνύματά του ο υπουργός ενημέρωσε αργά χθες ότι:
«O σχεδιασμός της κινητικότητας των 12.500 θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου μετά από συστηματική προετοιμασία» και λίγο αργότερα πως «Αυτό πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δημοσίου και να αξιοποιεί τις ικανότητες του κάθε εργαζόμενου».

Επί της ουσίας ο υπουργός επιβεβαιώνει τα περί μετατάξεων που (θυμίζουμε) είναι αναγκαστικές, όμως δεν αναφέρεται στο φλέγον (και για την τρόικα) θέμα των απολύσεων.
Αυτό όλα δείχνουν πως θα είναι μια πολιτική απόφαση των τριών αρχηγών.

Από το επιτελείο του υπουργού λέγεται ότι οι 2.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις συνδέονται σε ένα βαθμό με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, όμως δεν αρκούν οι οργανισμοί που κλείνουν για να “πιάσει” η κυβέρνηση τον αριθμό των 2.000 υπαλλήλων.

Έτσι έχει προκύψει το θέμα της ΕΡΤ, της ΕΛΒΟ, της ΕΑΒ και των ΑΣ. Ως προς αυτές τις πληροφορίες οι οποίες μάλιστα μιλούν για απολύσεις που μπορεί να φτάσουν τις 1.500 (περίπου 1.000 από την ΕΡΤ και 500 από την αμυντική βιομηχανία) η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν διαψεύδει , αλλά ούτε και επιβεβαιώνει.

Όσον αφορά το ζήτημα της διαθεσιμότητας, ο κ. Μανιτάκης παρουσίασε στους επικεφαλής της τρόικας τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ένταξη 25.000 υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας ως το τέλος του χρόνου και ενημέρωσε για τις διαδικασίες που ακολουθούνται ώστε να έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια για να βρεθούν 12.500 «διαθέσιμοι» στο τέλος του Ιουνίου.


Από .......  newsit

Πρόεδρος ΤΑΪΠΕΔ στο ΣΚΑΪ

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com