Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

“Πρόωρες εκλογές 14 Ιουλίου” - Πότε έπεσε αυτή η ημερομηνία στο τραπέζι - Προσπάθεια εκτόνωσης από το Μαξίμου με τηλεφωνικές επαφές

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


- Λεπτές ισορροπίες μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων
- Μπαλάκι από τον έναν στον άλλο η ευθύνη για πρόωρες εκλογές
- Περιθώριο μιας εβδομάδας για λύση και συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων
- Άνοιγμα εξπρές της νέας ΕΡΤ με βάση το σχέδιο Αλιβιζάτου για να βγει η κυβέρνηση από την κρίση
- Έκπληξη στις Βρυξέλλες και σενάρια για καθυστέρηση της δόσης

Κι όμως η κατάσταση έφτασε κάποια στιγμή στα άκρα, σε σημείο που συζητήθηκε από κάποιους ακόμη και η ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ. Στο Μαξίμου κάποιοι προετοιμάστηκαν για τα χειρότερα. Το σενάριο που συζητήθηκε μπορεί πλέον να έχει μπει στο συρτάρι, πρέπει όμως πρώτα οι άλλοι δυο αρχηγοί να δείξουν ότι επιθυμούν εκτόνωση της κατάστασης.

Οι δηλώσεις στελεχών, αλλά και των ίδιων των αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση έκαναν τουλάχιστον για κάποιες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενη ρήξης στον κυβερνητικό συνασπισμό με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Για ένα ολόκληρο 24ωρο το περιβάλλον Σαμαρά μετρούσε αντιδράσεις. Το κλίμα ήταν βαρύ και οι απόψεις αν και ελαφρώς διαφορετικές συμφωνούσαν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει πίσω. Σε περίπτωση που επέμεναν και οι άλλοι δύο αρχηγοί η μια πρόταση έλεγε πως ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να θέσει θέμα εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση.

Είτε με πρωτοβουλία κάποιου απ' τους άλλους αρχηγούς, είτε και των δύο μαζί, είτε λόγω “ατυχήματος” στη πιθανή ψηφοφορία εάν το αποτέλεσμα ήταν διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και οι εκλογές, τότε απ' το Μαξίμου θεωρήθηκε ως η πιο πιθανή ημερομηνία η 14η Ιουλίου, η δεύτερη Κυριακή δηλαδή του Ιουλίου που βάσει του Συντάγματος μπορούν να διεξαχθούν στα όρια που προβλέπονται εκλογές.

Η προετοιμασία μάλιστα απ' την πλευρά του Μαξίμου έγινε, άλλωστε άνθρωποι που συζητούν καθημερινά με τον Αντώνη Σαμαρά λένε ότι η ισορροπία της τρικοματικής κυβέρνησης αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να γίνεται σε τεντωμένο σχοινί και σε αυτές τις περιπτώσεις το ατύχημα δεν φαντάζει απίθανο.

Οι Βρυξέλλες και η δόση

Οι Βρυξέλλες πάντως δεν έκρυψαν την έκπληξή τους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Πηγές της Κομισιόν τόνισαν ότι δεν έχει σχέση η επιτροπή με το κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ τόνιζαν ότι το ενδεχόμενο εκλογών θα έβαζε σε περιπέτειες και τουλάχιστον σίγουρα θα καθυστερούσε τη δόση των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Θα πάρει φωτιά το τηλέφωνο

Το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι οι απόφαση για την ΕΡΤ είναι τελειωτική και πως αυτό που μπορεί να συζητήσει ο Πρωθυπουργός είναι βελτιώσεις στο σχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ.

Επί της ουσίας το Μαξίμου διαμηνύει ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές, η ΕΡΤ δεν είναι η αιτία που θα πρέπει να τη βάλει σε περιπέτειες και πως τουλάχιστον με ευθύνη της ΝΔ η χώρα δεν θα μπει σε περιπέτεια εκλογών.
Με τη δημιουργία τετελεσμένου ωστόσο το Μαξίμου κάνει πιο δύσκολες τις κινήσεις των άλλων δύο εταίρων της κυβέρνησης οι οποίοι απ' την πρώτη στιγμή τάχθηκαν κατά του λουκέτου στην ΕΡΤ.

Ο Ε. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ εκλογές, αλλά δεν τις φοβάται κιόλας. Αυτό ακούστηκε ως μήνυμα προς το Μ. Μαξίμου ότι ο κίνδυνος συρρίκνωσης των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ δεν θα το εμποδίσει στο να επιμείνει στις πολιτικές που θεωρεί σωστές.

Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πολύ πιο κοντά σε μια συνεννόηση με το Μ. Μαξίμου σε σχέση με τη ΞΜΑΡ στο εσωτερικό της οποίας υπάρχουν φωνές που προτείνουν στον Φ. Κουβέλη μια “ηρωική έξοδο” απ' το κυβερνητικό τέλμα.

Ο ίδιος ο Φ. Κουβέλης δεν φαίνεται να τάσσεται υπέρ μιας ευθείας ρήξης που θα οδηγήσει σε διάλυση του κυβερνητικού σχήματος και προσφυγή στις κάλπες.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται να συμφωνούν ότι το λουκέτο στην ΕΡΤ ήταν τουλάχιστον λάθος χειρισμός, ότι δεν θα έπρεπε να γίνει με τον τρόπο που έγινε. Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί όμως, Βενιζέλος και Κουβέλης δεν έχουν απόλυτα κοινή γραμμή σε όλα.

Ήδη πάντως ενώ απ' την πλευρά Σαμαρά ως αργά το βράδυ η γραμμή έμενε η ίδια το μήνυμα ήταν, τουλάχιστον όπως το μετέφεραν συνεργάτες του, πως “πάντοτε επιδιώκει το διάλογο”. Το μήνυμα για προσπάθεια εκτόνωσης ήταν ξεκάθαρο και η προσπάθεια αυτή ήδη ξεκίνησε με το τηλεφωνικό ραντεβού.

Από ......  newsit

ΝΕΡΙΤ το όνομα της "νέας ΕΡΤ" με maximum 1200 εργαζόμενους- «Ας με ρίξουν αν τολμούν» διαμηνύει ο Σαμαράς

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


"Εάν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο τότε η χώρα πάει σε εκλογές" είναι το μήνυμα της ΝΔ προς τους δύο κυβερνητικούς εταίρους...

Μετά το σοκ, αλλά και τις εντονότατες αντιδράσεις, από το απότομο κλείσιμο της ΕΡΤ, η κυβέρνηση διαμηνύει πως είναι αποφασισμένη να περάσει το νομοσχέδιο για το νέο σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, το οποίο δόθηκε ήδη στη δημοσιότητα για διαβούλευση, χωρίς οργανόγραμμα.


Η νέα ΕΡΤ θα ονομάζεται ΝΕΡΙΤ Α. Ε. (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση).

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, «η ΝΕΡΙΤ Α.Ε είναι δημόσια επιχείρηση που ανήκει στο δημόσιο τομέα και εποπτεύεται από το Κράτος. Έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.»

«Η ΝΕΡΙΤ Α.Ε αποτελεί τον ενιαίο φορέα, στον οποίο μπορεί να ενταχθούν μετά από απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, διαδικτυακοί ιστότοποι και άλλες σχετικές με το σκοπό της εταιρείας δραστηριότητες, ιδίως πολιτιστικές».


Σύμφωνα με δηλώσεις του Σίμου Κεδίκογλου στο ΒΗΜΑ FM, που "έσπασε" την απεργία της ΕΣΗΕΑ μόνο για τις εξελίξεις σχετικά με την ΕΡΤ, «μέχρι τις 29 Αυγούστου θα έχει λειτουργήσει ο νέος κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός με προσωπικό 1000 με 1200 άτομα».



Είπε δε ότι ήδη έχει γίνει «η επιλογή ατόμων εγνωσμένου κύρους για τη στελέχωσή του». Όσον αφορά στο υπάρχον προσωπικό, ο Σίμος Κεδίκογλου διευκρίνισε ότι «θα απολυθεί όλο, αλλά θα έχουν προτεραιότητα στις νέες προσλήψεις όσοι πραγματικά έχουν αποδώσει έργο στην ΕΡΤ όλα αυτά τα χρόνια» .


Τα έσοδα της ΝΕΡΙΤ εκτός από διαφημίσεις θα προέρχονται και από το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο θα αποφασιστεί με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού για θέματα Τύπου και ΜΜΕ «ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου και αφού ληφθεί υπόψη η κοινοτική νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις στη δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. απαρτίζεται από τους Υπουργούς α) Οικονομικών, β) Πολιτισμού & Τουρισμού και γ) τον Υπουργό που είναι εκάστοτε αρμόδιος για θέματα Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης. Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. είναι επταμελές και η θητεία των μελών του εννεαετής.


Το νομοσχέδιο βασίζεται σε παλαιότερη πρόταση που είχε συντάξει η επιτροπή υπό το Νίκο Αλιβιζάτο και είχε υποβληθεί στον τότε υπουργό Ηλία Μόσιαλο.



Τόσο προς τα άλλα δύο κόμματα της κυβέρνησης, όσο και ως προς το εσωτερικό του κόμματος της ΝΔ το Μαξίμου έχει ένα σαφές μήνυμα να περάσει: Εάν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο τότε η χώρα πάει σε εκλογές.






Όλα για όλα τα παίζει ο Σαμαράς

Σε μία στιγμή που παραμένει αμφίβολο αν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν και αυτοί το σχοινί ή να συμβιβαστούν, το πρωθυπουργικό επιτελείο επιδιώκει αφενός να προκαταλάβει τις εξελίξεις, αφετέρου να δείξει ότι έχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Το σχέδιο νόμου κάνει λόγο για δημόσια και όχι κρατική ραδιοτηλεόραση με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και ανεξαρτησίας από την κυβέρνηση.

Με την κίνηση της ταχείας κατάθεσης του νομοσχεδίου, ωστόσο, το Μαξίμου δεν επιδιώκει μόνον να καλύψει το κενό που άφησε το χθεσινό λουκέτο στην ΕΡΤ και να κάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και των πολιτικών κομμάτων.

Επιδιώκει να υπερβεί και το δεδομένο αδιέξοδο με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που κατατέθηκε ως προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος, η Πράξη πρέπει να κατατεθεί προς έγκριση στη Βουλή και είναι σαφές ότι, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, δεν περνάει! Ωστόσο, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι έχουν χρόνο προκειμένου να καταστήσουν τη διαδικασία τυπική.

Συγκεκριμένα, δεδομένου ότι η κατάθεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να γίνει εντός 40 ημερών από τη, χθεσινή, έκδοσή της και να εγκριθεί από τη Βουλή εντός τριμήνου, στο Μαξίμου σχεδιάζουν – στο χρόνο που μεσολαβεί – όχι μόνον να έχει ψηφισθεί ο νέος νόμος για τη ΕΡΤ αλλά να έχει αρχίσει ήδη και η συγκρότηση της νέας ραδιοτηλεόρασης, καθιστώντας έτσι την ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου τυπική διαδικασία.

Από .........  epikaira

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν φουλ...εκλογές!

Αναρτήθηκε από ..........  energoipoliteskv.blogspot.com


Συναγερμός στο Μαξίμου!

Πριν κάνει οτιδήποτε το Μέγαρο Μαξίμου με τo κλείσιμο της ΕΡΤ, είχε στα χέρια του μία μυστική δημοσκόπηση η οποία ουσιαστικά άναψε το "πράσινο" φως για να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται κυβερνητικές πηγές, η δημοσκόπηση αυτή έδινε πάνω από 32% και με ανοδική τάση, ενώ στα ποιοτικά στοιχεία οι περισσότεροι πολίτες ζητούσαν συγκρούσεις με συντεχνίες και κατεστημένα. Έτσι εξηγείται και η απόλυτη σιγουριά που έχουν στο Μαξίμου, η οποία έχει εκφραστεί από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού, που είπε πως "η κοινωνία είναι μαζί μας"

Για αυτό τον λόγο στο Μαξίμου είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο ακόμα και για εκλογές...αύριο το πρωί

Από .......  parapolitika

Η ΠΑΣΥ για τις καταστροφές από το χαλάζι!

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Σε ορισμένες περιοχές της Φθιώτιδας η απογευματινή κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες. Έδωσε ένα ακόμα πλήγμα στα αγροτικά νοικοκυριά,  που είναι ήδη τσακισμένα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. και των  ελληνικών ευρω-κομμάτων.
  Χτυπήθηκε η Δυτική Φθιώτιδα και οι περιοχές στο «πέταλο του Μαλιακού». Έγιναν μεγάλες ζημιές σε κηπευτικά, καπνοκαλλιέργειες, ροδακινιές, φιστικιές, ελαιόδεντρα κά.  Προβλήματα από φερτές ύλες αντιμετώπισε και η πόλη της Στυλίδας
   Με το φως της ημέρας θα φανεί το μέγεθος και η πραγματική έκταση της καταστροφής.  
 
  Η Γραμματεία Φθιώτιδας της ΠΑΣΥ απαιτεί:
  Να γίνουν έγκαιρα δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών και να ενισχυθεί με γεωτεχνικό προσωπικό ο ΕΛΓΑ ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.
  Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες και για το σύνολο της ζημιάς.
  Να δοθεί χρηματικό επίδομα στους πληγέντες για να μπορέσουν να καλύψουν τις άμεσες και ζωτικές οικονομικές ανάγκες τους στο διάστημα μέχρι να πάρουν τις αποζημιώσεις.
  Με αφορμή αυτή την καταστροφή από την κακοκαιρία, ξανάρχεται στην επιφάνεια η πρόταση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) για έναν άλλο ΕΛΓΑ, αποκλειστικά δημόσιο, που θα καλύπτει το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις ασθένειες. Ο τελευταίος νόμος για τον ΕΛΓΑ που το ΠΑΣΟΚ ψήφισε, μαζί με τη ΝΔ, στη Βουλή, καθόλου δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των αγροτών. Ο ΕΛΓΑ ζητάει από τους αγρότες πάρα πολλά χρήματα χωρίς να προσφέρει την ασφαλιστική κάλυψη και την αποζημίωση που χρειάζονται και δικαιούνται οι ασφαλισμένοι.
  Καλούμε τους φτωχούς αγρότες να συνειδητοποιήσουν ποιοι είναι οι εχθροί τους και ποιες δυνάμεις στέκονται πάντα στο πλευρό τους. Να συσπειρωθούν στην ΠΑΣΥ κι αγωνιστικά να διεκδικήσουν όλα όσα δικαιούνται. Να παλέψουν μαζί μας για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη -έξω από τα δόκανα της Ε.Ε.- υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.
Από ........  lamiafm1

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι αμοιβές και προσλήψεις που έγιναν στην ΕΡΤ τον τελευταίο χρόνο -Πλήθος γραμματέων και συμβούλων [λίστα]


Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com

Στη δημοσιότητα ήρθε λίστα με προσλήψεις που έγιναν στην ΕΡΤ από τον Αύγουστο του 2012 -επί Σίμου Κεδίκογλου- που περιλαμβάνει γραμματείς και πλήθος ειδικών συμβούλων με αμοιβές που φτάνουν και τις 4.000 ευρώ.

Τη λίστα με τις 28 προσλήψεις που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 82.000 ευρώ αμοιβές μηνιαίως, αποκάλυψε «ο Δρόμος της Αριστεράς». Οι αμοιβές αυτές, όπως αναγράφει ο πίνακας, δεν περιλαμβάνουν τα δώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 11.500 ευρώ το μήνα ανέρχεται το ποσό για τις τρεις προσλήψεις «Προσωπικού Ειδικών Θέσεων» με διάρκεια ενός έτος (21/8/2012-20/8/2013) για την «Οργάνωση, προετοιμασία και παραγωγής τηλεοπτικής κάλυψης σημαντικών γεγονότων πολιτικής αλλά και πολιτιστικής σημασίας».

Συγκεκριμένα ο σκηνοθέτης Β.Βλ. προσλήφθηκε με αμοιβή τις 4.000 ευρώ μεικτά χωρίς τα δώρα, το ίδιο Γ.Ντ., ενώ στις 3.500 ευρώ η Χ.Αρμ. με αντικείμενο εργασίας «Οργάνωση, προετοιμασία και παραγωγή τηλεοπτικής κάλυψης γεγονότων πολιτικής σημασίας, εσωτερικής και διεθνούς επικαιρότητας στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας». Ο Αιμίλιος Λιάτσος έχει τρεις γραμματείς με συνολική αμοιβή 6.000 ευρώ, όσες και ο διευθύνων σύμβουλος. Ακολουθεί αναλυτικά η λίστα όπως δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2012.



 
Από ........  iefimerida

Ποιος έσβησε την τηλεόραση στην Ελλάδα; Συγκλονιστικά πρωτοσέλιδα σε Liberation και Humanite για το λουκέτο στην ΕΡΤ

   Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com
    

- Πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης προς την ΕΡΤ από ξένα ΜΜΕ
- «Μαύρη οθόνη στη δημοκρατία» ο τίτλος της Humanite για το κλείσιμο στην ΕΡΤ
- «Έπεσε» το ert.gr, μέσω της EBU μεταδίδονται οι εκπομπές της ΝΕΤ
- Γαλλογερμανικό κανάλι μεταγλώττισε στα ελληνικά το δελτίο του - ΔΕΙΤΕ ΤΟ
- Νέα 24ωρη απεργία στα ΜΜΕ σήμερα και συγκέντρωση στο Ραδιομέγαρο στις 11:00

Είναι πρωτοφανές το κύμα αλληλεγγύης των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης προς την ΕΡΤ και τους εργαζόμενούς της.

Μετά το γαλλογερμανικό ΑRTE που μεταγλώττισε στα ελληνικά το δελτίο του και έκανε πρώτο θέμα του το κλείσιμο της ΕΡΤ και το βελγικό Tele Bruxelles, που αντικατέστησε το logo του με αυτό της ΕΡΤ και τη λέξη αλληλεγγύη, ήρθε η σειρά των γαλλικών ΜΜΕ να σταθούν δίπλα στη δημόσια τηλεόραση που κλείνει.

Σήμερα, η Liberation και η Humanite κυκλοφορούν με συγκλονιστικά πρωτοσέλιδα.


Η πρώτη, σε μαύρο φόντο, ρωτά: «Ποιός έσβησε την τηλεόραση στην Ελλάδα» και η δεύτερη, επίσης σε μαύρο φόντο, γράφει: «Μαύρη οθόνη στη δημοκρατία» και μιλά για «πραξικόπημα στην ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Και ενώ το θέμα της ΕΡΤ είναι πρώτο θέμα κυρίως στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, στην Ελλάδα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σιωπούν γιατί και πάλι, σε μια κρίσιμη στιγμή, η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να... ρίξει μαύρο με νέα 24ωρη απεργία!

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ αρνούνται να αποχωρήσουν από το Ραδιομέγαρο της Μεσογείων και συνεχίζουν τις εκπομπές σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.
Το site ert.gr, από το οποίο αναμεταδιδόταν η τηλεοπτική εκπομπή «έπεσε» ξανά το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη και πλέον η αναμετάδοση γίνεται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της EBU!

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΜΕΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ARTE TV


 

Από ......  newsit

Οι δηλώσεις Βενιζέλου

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Οι δηλώσεις Κουβέλη

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Σαμαράς για ΕΡΤ

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com