Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Τι πρότεινε ο Σαμαράς στη σύσκεψη των τριών- Τα 9 σημεία της εισήγησης

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Πρόταση για να αποφύγει η χώρα τις εκλογές έκανε ο Αντώνης Σαμαράς στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών και κατέθεσε την πρότασή του σε εννέα σημεία για την ΕΡΤ, τον ανασχηματισμό και τη νέα προγραμματική συμφωνία.
Ο κ. Σαμαράς πρότεινε:
  • Διοικούσα επιτροπή για το νέο κρατικό κανάλι η οποία θα είναι υπεύθυνη και για τις προσλήψεις προσωπικού
  • Εναρξη προσωρινού προγράμματος στο κανάλι το συντομότερο δυνατό
  • Οσοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ απολυθούν θα μπορούν να απορροφηθούν στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ με μόρια
  • Σύμβουλος από το BBC θα αναλάβει το νέο κανάλι
  • Θα οριστεί αρμόδιος υφυπουργός για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και ο Σίμος Κεδίκογλου υπεύθυνος για αυτόν τον τομέα
  • Θα γίνει επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της τρικομματικής κυβέρνησης
  • Θα δημιουργηθεί συντονιστικό για την καλύτερη λειτουργία, συνεννόηση μεταξύ των τριών
  • Θα αναβαπτιστούν οι σχέσεις των τριών εταίρων «ώστε η χώρα να μην παραδοθεί στο λαϊκισμό, να μην πληγεί ο τουρισμός και να μην παραγραφούν τα αδικήματα της λίστας Λαγκάρντ» είπε ο Αντώνης Σαμαράς
  • Ανασχηματισμός μετά το συνέδριο της ΝΔ που ξεκινά στις 28 Ιουνίου

Από .......  iefimerida

Tο ΣτΕ δίνει διέξοδο στην πολιτική κρίση: Tέλος στο «μαύρο» της ΕΡΤ μέχρι να γίνει ο νέος φορέας [όλη η απόφαση]

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Να σταματήσει το «μαύρο» στην ΕΡΤ μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος φορέας της κρατικής τηλεόρασης αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ΣτΕ με προσωρινή διαταγή διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης της κοινής υπουργικής απόφασης για την ΕΡΤ ως προς το σκέλος της διακοπής μετάδοσης εκπομπών και της αναστολής λειτουργίας των συχνοντήτων της κρατικής τηλεόρασης.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε προσωρινή διαταγή για την κοινή υπουργική απόφαση υπέρ των εργαζομένων που προσέφυγαν σε αυτό, επικαλούμενος το άρθρο 15 του Συντάγματος που υποχρεώνει το κράτος να ρυθμίζει την απρόσκοπτη λειτουργία και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τον χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με την απόφαση αυτή δίνεται η εντολή ώστε η ΕΡΤ να συνεχίσει να εκπέμπει η ΕΡΤ, όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, οι ραδιοφρωνικοί σταθμοί και μέσω διαδικτύου έως ότου γίνει πράξη η απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί ο νέος φορέας ο οποίος θα την αντικαταστήσει.
Τα τεχνικά προβλήματα αναμένεται να εξαληφθούν τις επόμενες ώρες, ώστε έως αύριο το πρωί, το αργότερο το μεσημέρι να επανέλθει στον τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό και διαδικτυακό «αέρα» το σήμα της ΕΡΤ.

Αναλυτικά η απόφαση του ΣτΕ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ

Βάσει των διατάξεων του άρθρου 52 του Π.Δ/τος 18/1989 (Α 8), όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 2721/1999 (Α 112) και
΄Εχοντας υπόψη
α) Την υπ' αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 απόφαση του Υπουργού στον Πρωθυπουργό και του Υπουργού Οικονομικών «Κατάργηση της δημόσιας επιχείρησης «Ελληνική Ραδιοφωνία – Τηλεόραση, Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ – Α.Ε.)» (Β 1414), με το άρθρο 1 παρ. 2 της οποίας, ορίζεται, πλην άλλων, ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε., με αποτέλεσμα να μην επιτελείται η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 1 του ν. 1730/1987 (Α 145), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 19 παρ. 1 του ν. 1866/1989 (Α 222) συμβολή δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην ενημέρωση, στη μόρφωση και στην ψυχαγωγία του ελληνικού λαού και της ομογένειας.
β) Tην από 12.6.2013 αίτηση αναστολής της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ) και του Παναγιώτη Καλφαγιάννη, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΠΕΡΤ.
γ) Tις απόψεις των πληρεξουσίων των αιτούντων και των εκπροσώπων του Δημοσίου, τις οποίες εξέθεσαν προφορικώς.

Δ ι α τ ά σ σ ο υ μ ε

1. Την αναστολή της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης υπ' αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της, με το οποίο προβλέπεται α) ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε., και β) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. παραμένουν ανενεργές (άρθρο 2 παρ. 2 περ. β της παραπάνω Κ.Υ.Α.).
2. Τη λήψη από τους συναρμόδιους Υπουργό Οικονομικών και Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπεται από την παρ. 2 του άρθρου 1 της υπ' αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2013

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
Κωνσταντίνος Μενουδάκος

Από ..........   iefimerida

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: "ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΡΙΞΕ ΕΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΘΑ ΡΙΞΕΙ ΤΟΝ ΕAΥΤΟ ΤΟΥ". ΦΑΡΜΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΤΙΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ

Αναρτήθηκε από ............  energoipoliteskv.blogspot.com


"Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας" είναι.... φέρεται να σχολίασε με τον δικό του, ιδιαίτερο τρόπο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σύμφωνα με όσα γράφει σήμερα ο Γιώργος Παπαχρήστος στα ΝΕΑ.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορία (έστω κι αν ελέγχεται ως προς την αξιοπιστία της) ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας φέρεται ειπών:

«Νομίζω ότι το μεγαλύτερο επίτευγμά του ως τώρα ήταν ότι έριξε εμένα.
 Εκανα λάθος. 
Το κορυφαίο είναι ότι θα ρίξει και τον εαυτό του».

Από .......   makeleio

Στις 20 οι αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές στη χώρα

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Προστέθηκαν οι Αγραπιδιά Φλώρινας και Φρύνη Σκουρτανιώτη - Αιδηψός

Τις 20 αριθμούν οι αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές στη χώρα, καθώς στον κατάλογο της Ειδικής Επιτροπής Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων προστέθηκαν δύο ακόμα. Πρόκειται για την ιαματική πηγή Αγραπιδιά Φλώρινας και Φρύνη Σκουρτανιώτη - Αιδηψός.

 Υπενθυμίζεται ότι οι άλλες 18 αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές είναι οι: Λίμνης Βουλιαγμένης (Ν. Αττικής), Καμένων Βούρλων (Δήμος Αγ. Κωνσταντίνου-Μώλου), Κρηνίδες (Καβάλα), Λουτράκι-Πόζαρ (Αριδαία), Σουρωτή (Θεσσαλονίκη), Κάνιστρα (Κασσάνδρα-Χαλκιδικής), Καλλιθέα (Ρόδος), Λουτράκι - Περαχώρα (Κόρινθος), Θέρμη (Θεσσαλονίκη), Παρανέστι (Δράμα), Γιάλτρα Αιδηψού, Χανόπουλος (Αρτα), Ν. Απολλωνία (Βόλβη), Παπαϊωάννου (Αιδηψός), Τραϊανούπολη (Εβρος), Θέρμαι Σύλλα στην Αιδηψό, Διαμάντη-Πεπόνα στην Αιδηψό και πρόσφατα η πηγή Αγ. Φωκά στην Κω. Στόχος του υπουργείου Τουρισμού είναι να συνεχιστεί η αναγνώριση πηγών που πληρούν τις προδιαγραφές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για όλη τη χώρα.

Επαφές Κεφαλογιάννη στον Καναδά

Εν τω μεταξύ σειρά επαφών με εκπροσώπους μεγάλων τουριστικών οργανισμών, αεροπορικών εταιρειών, με τις οποίες συζητήθηκε η καθιέρωση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας - Τορόντο όλο τον χρόνο, παράγοντες της ομογένειας  και στελέχη ξένων τηλεοπτικών δικτύων, πραγματοποίησε η υπουργός τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη με στόχο την προβολή της χώρας στην τουριστική αγορά του Καναδά. Η υπουργός παραβρέθηκε επίσης  στην εκδήλωση του Hellenic Heritage Foundation, στην οποία βραβεύθηκε ο ιδρυτής της Blackberry Μάικ Λαζαρίδης με το βραβείο «Lifetime Achievement Award» και κάλεσε τους έλληνες ομογενείς να επισκεφθούν εφέτος την Ελλάδα φέτος. 
Από .........  tovima

Αντί Κοτρωνιά την… πλήρωσε ο Σταϊκούρας στην Υπάτη!

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Τελικά οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες  «έσωσαν» τον Γιώργο Κοτρωνιά από  την δημόσια κατακραυγή και παράλληλα αποφεύχθηκαν πιθανά επεισόδια στην σημερινή εκδήλωση για το  ολοκαύτωμα της Υπάτης.
Παρά την… πρόσκληση οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής απέφυγαν να  παραστούν στον εορτασμό και έτσι δεν υπήρξε από  αυτή την πλευρά τουλάχιστον κάποιο δυσάρεστο .
Τα δυσάρεστα … επιφυλάχτηκαν για τον ο α. υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα  τον οποίο υποδέχτηκαν με πανό και συνθήματα  ορισμένοι αγανακτισμένοι  πολίτες.
Τίποτα περισσότερο και  όλοι αποχώρησαν ικανοποιημένοι, όσοι προσήλθαν εγκαίρως και όσοι καθυστέρησαν για διαφόρους λόγους!
Από .......  lamiafm1

Ο Σαμαράς, η Ντόρα, ο Κουβέλης, ο Καραβέλας, η Siemens, τα ένοχα μυστικά, oι εκλογές

Αναρτήθηκε από ......... energoipoliteskv.blogspot.com


Από την Ιόλη Πιερίδη

Οι πιθανότητες να τιναχθεί στον αέρα και η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, είναι κάτι παραπάνω από ορατές. Μάλιστα παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως στην πραγματικότητα ο ΟΠΑΠ είναι αυτός που προκαλεί τις πολιτικές εξελίξεις των ημερών και όχι η ΕΡΤ! 

Το επενδυτικό σχήμα που πλειοδότησε για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, η Εmma Delta,  διαπιστώνει ότι είναι έτοιμη να αγοράσει μία βίλα η οποία βρίσκεται στον έλεγχο της ανταγωνίστριας- στην διεκδίκηση του ΟΠΑΠ- Intralot.


Ιδιοκτήτης της Ιntralot είναι ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης. Στο δίδυμο Κόκκαλη-Σαμαρά είχε χρεώσει ο Μητσοτάκης την πτώση της κυβέρνησής του με την περίφημη αποστασία Συμπιλίδη.

Τότε κάποιοι έκαναν λόγο για βαλίτσες που είχαν το ίδιο χρώμα με το μαύρο που έπεσε στην ΕΡΤ και έκοβαν βόλτες στα Τέμπη.  Αν οι βαλίτσες είχαν μέσα περιστέρια η άλλα μαγικά ματζούνια που μέσα από διαδικασίες βουντού έριξαν τον Μητσοτάκη, αυτό το γνωρίζει η ιστορία και οι πρωταγωνιστές της. 

Η Ιntracom ως γνωστόν  έκανε σε πολλές περιπτώσεις από κοινού δουλειές με την Siemens. Δυο επικεφαλής της Siemens Ελλάδος εμφανίζονται να έχουν φύγει από την χώρα. Ο Χριστοφοράκος και ο Καραβέλας. Ο πρώτος βρίσκεται στην Γερμανία. Για το που βρίσκεται ο δεύτερος το μυστήριο είναι πυκνό. Οπως επίσης κι αν έχει εκδοθεί σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ. Εαν δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης θα μπορούσε ο Καραβέλας να βρίσκεται καλόγερος σε μοναστήρι της Αντιπάρου η καντηλανάφτης στο Λυκαβηττό. Θα μπορούσε επίσης  να μην κρύβεται και να ζει κανονικά την ζωή του ανάμεσα στην Κορώνη και την Άνοιξη, δύο περιοχές της Ελλάδας τόσο αγαπημένες, ώστε έδωσε τα δικά τους ονόματα σε λογαριασμούς του που διατηρούσε στην Ελβετία και με την “βοήθειά τους” εξασφάλιζε χρυσά συμβόλαια για λογαριασμό της  Siemens  με τον ΟΤΕ και πάει λέγοντας.

Θα μας πείτε γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Μα γιατί δεκαετίες τώρα τα ίδια πρόσωπα, τα ίδια σκάνδαλα, οι ίδιοι πρωταγωνιστές της διαπλοκής διαφεντεύουν την χώρα. Οι ίδιοι και τα τσιράκια τους.

Αν ο Πάστορας Κουβέλης για παράδειγμα, κουβαλήθηκε σαββατιάτικα στο σπίτι της Ντόρας στη Γλυφάδα ώστε να μάθει λεπτομέρειες για την απόδραση του Καραβέλα, τους πολιτικούς που λάδωσε κλπ-η Ντόρα ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών-αυτό έχει την σημασία του στις πολιτικές μας εξελίξεις. Κι αυτό γιατί ο Καραβέλας είναι γνωστό ότι λάδωνε πολιτικούς. Και ο Κουβέλης είναι γνωστό ότι κατ΄αρχήν είναι δικηγόρος και εκτιμά την σημασία της συλλογής στοιχείων σε μια υπόθεση.

Πέραν αυτού ο Κουβέλης έχει κι έναν δικό του άνθρωπο στον ΟΠΑΠ, τον κ. Κολιοπάνο και ανά πάσα στιγμή ξέρει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στον Οργανισμό.

Γιατί άραγε κανείς από τους 3 της συγκυβέρνησης δεν βγήκε να μας πει ανοιχτά  τι ακριβώς συμβαίνει με την δεύτερη μεγάλη αποκρατικοποίηση της χώρας; Θα έχει ο ΟΠΑΠ την ίδια τύχη με την ΔΕΠΑ κι εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο που θα βρεθούν τα αναμενόμενα 2,5 δις των συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων; Επειδή θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός, μήπως τουλάχιστο ο Σαμαράς μπορεί να βγει και να μας πει τι ακριβώς συμβαίνει με τον ΟΠΑΠ; Κι αν δεν μπορεί να μας το πει ο Σαμαράς, ας μας το πει ο Εμίρης του ΤΑΙΠΕΔ, πρώην στέλεχος της ALPHA BANK η οποία με την σειρά της έχει συνάψει δάνεια εκατομμυρίων ευρώ με την Siemens.


Kι αν δεν μπορεί να μας το πει ούτε ο Εμίρης ας μας το πει ο Λουρόπουλος, ο οποίος θα πρέπει να αισθάνεται πολύ ασφαλής και θωρακισμένος στην καρέκλα του, ώστε να δώσει διαφήμιση δεκάδων εκατομμυρίων  ευρώ στα ΜΜΕ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Οσοι έχουν δει την σχετική λίστα, η οποία κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία, υποστηρίζουν ότι ο Λουρόπουλος, σε πολλές περιπτώσεις ΜΜΕ, μοίρασε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 όλο το διαφημιστικό μπάτζετ της χρονιάς δεσμεύοντας και τον επόμενο ιδιοκτήτη, εκτός κι αν κάποιος τον έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει νέος ιδιοκτήτης στον ΟΠΑΠ. 


Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Λουρόπουλος μοίρασε στο διαφημισιτικό μπάτζετ στα ΜΜΕ και καθ’ υπόδειξη ανθρώπων του Μαξίμου-μάλιστα με κάποιους μηντιάρχες φάνηκε ιδιαίτερα ανοιχτοχέρης μια και φρόντισε να τους εξοφλήσει κιόλας. Πως γίνονται όλα αυτά ενώ ο ΟΠΑΠ (υποτίθεται) ότι αλλάζει χέρια;

Ποιος διαβεβαίωσε τον Λουρόπουλο πως δεν θα υπάρξουν τελικά νέοι ιδιοκτήτες στον ΟΠΑΠ γιατί οι νέοι ιδιοκτήτες θα καλέσουν κι έναν στρατό από εισαγγελείς, νομικές φίρμες κλπ, ώστε να κάνουν φύλλο και φτερό τα λογιστήρια του Οργανισμού. Καθότι ο νέος ιδιοκτήτης του ΟΠΑΠ θα έχει το προνόμιο να εισχωρήσει στο βαθύ κράτος του οργανισμού γεγονός που έχει κάνει πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους.


Διαβάστε στην συνέχεια το ρεπορτάζ του Capital για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και στο τέλος είστε ελεύθεροι να αναρωτηθείτε ποιος είναι από χέρι κερδισμένος αν πάμε σε εκλογές: O Κόκκαλης η ο συνδικαλιστής Καλφαγιάννης της ΕΡΤ; Και επί του θέματος ποια είναι η θέση του Σαμαρά, ο οποίος γνωρίζει πως αν πάμε σε εκλογές ματαιώνεται η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Τελικά ο Σαμαράς θέλει να πουληθεί ο ΟΠΑΠ η όχι. Η μάλλον μπορεί να πουλήσει τον ΟΠΑΠ η όχι;



ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΤΕΝΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΠΑΠ



Σε θολό τοπίο και χωρίς καμία εγγύηση για την διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση της άδειας των Κρατικών Λαχείων και για τη σύμβαση του νέου τεχνολογικού παρόχου του ΟΠΑΠ. Πρόκειται για δύο εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα που απειλούν να τινάξουν κυριολεκτικά στον αέρα την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού, λίγα μόλις 24ωρα μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο.

Έξι μήνες μετά τις ανακοινώσεις του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για την παραχώρηση της άδειας των Κρατικών Λαχείων και το Ξυστό στην ένωση των εταιρειών OPAP Ιnvestment – Intralot – Scientific Games και ενώ μαίνονται οι διαμάχες μεταξύ των μελών της πλειοδότριας κοινοπραξίας, δεν υπάρχουν σημάδια στον ορίζοντα ότι μπορεί «να σωθεί η παρτίδα». Το αντίθετο, παρά τις έγγραφες διαμαρτυρίες της Emma Delta, του επενδυτικού σχήματος που πλειοδότησε για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, καταβάλλοντας το ποσό των 652 εκατ. ευρώ, στο οποίο γινόταν σαφής αναφορά ότι οι όροι της σύμβασης για τα Λαχεία είναι επιζήμιοι για τα συμφέροντα του Οργανισμού, μόλις προ ημερών υπεγράφη το καταστατικό της εταιρείας που θα κληθεί να υπογράψει τη σύμβαση για τα Λαχεία, χωρίς να υπάρξει ουδεμία αλλαγή.

Όπως αναφέρουν γνώστες της υπόθεσης και έχει σημειώσει το Capital.gr, το συγκεκριμένο καταστατικό αποτελεί στην ουσία μια «ελληνική πατέντα» καθώς ο βασικός μέτοχος ΟΠΑΠ (με 67%) και βασικός χρηματοδότης του project (καταβάλει τη μερίδα του λέοντος από τα 190 εκατ. ευρώ που αποτιμήθηκε η άδεια), παρά το ότι θα κατέχει το 67% του μετοχικού κεφαλαίου και τοποθετεί 7 από τα 11 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο, δεν θα μπορεί να λαμβάνει καμία απόφαση. Και αυτό διότι για να ληφθεί οιαδήποτε απόφαση απαιτείται να υπάρχει η θετική ψήφος οκτώ μελών του διοικητικού συμβουλίου! Ουσιαστικά, δηλαδή, οι μέτοχοι μειοψηφίας –η Intralot και η Scientific Games με ποσοστό 16,5% έκαστη– μπορούν ανά πάσα στιγμή να «μπλοκάρουν» τα θέματα που προωθεί ο ΟΠΑΠ ως επικεφαλής της κοινοπραξίας και μέτοχος πλειοψηφίας.

Και δεν είναι μόνον αυτό. Στο «α λα Γκρέκα» καταστατικό προβλέπεται πως ο ΟΠΑΠ εκτός του ότι δεν έχει τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων, δεν έχει λόγο στην τοποθέτηση των γενικών διευθυντών στην εταιρεία που θα διαχειριστεί τα Λαχεία και το Ξυστό, δεσμεύεται εκ των προτέρων για σειρά υπηρεσιών, προμηθειών σε τεχνολογικό εξοπλισμό, συμφωνιών εκτύπωσης κ.α., καθώς και για το τίμημά τους. Ως αποτέλεσμα, οι νέοι ιδιοκτήτες του ΟΠΑΠ υποστηρίζουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν συμφωνίες που υπογράφηκαν σε προγενέστερο της πώλησης του Οργανισμού διάστημα, χωρίς να διαθέτουν τη δυνατότητα της παραμικρής διαπραγμάτευσης.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η ουσία του θέματος είναι ότι το project των Λαχείων και του Ξυστό έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο ΟΠΑΠ ως βασικός μέτοχος και κύριος χρηματοδότης να μην είναι καθόλου βέβαιο (το αντίθετο ισχυρίζονται ορισμένοι) ότι θα έχει κέρδος από αυτή τη συμφωνία, σε αντίθεση με τα άλλα δύο μέλη της κοινοπραξίας που «φρόντισαν» όχι μόνο να εισπράττουν το μερίδιό τους αλλά και ποσοστό επί των πωλήσεων και επιπλέον έσοδα από επιμέρους συμφωνίες. Και βέβαια, το Δημόσιο έχει διασφαλίσει την εγγυημένη συμμετοχή στα μικτά κέρδη των Κρατικών Λαχείων, συνολικά 580 εκατ. ευρώ για τα 12 έτη που παραχωρείται η άδεια, ήτοι εγγυημένα 30 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος λειτουργίας και 50 εκατ. ευρώ για καθένα από τα ένδεκα επόμενα έτη.

Τεχνολογικός πάροχος

Τα όσα συμβαίνουν στα Λαχεία και το Ξυστό, βέβαια, ωχριούν μπροστά στην υπόθεση του τεχνολογικού παρόχου του ΟΠΑΠ, με την Emma Delta να καταγγέλλει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδόσεις της σχετικής σύμβασης, με αυτή που οδεύει προς υπογραφή από τη διοίκηση του Οργανισμού να περιλαμβάνει σειρά τροποποιήσεων που ανεβάζουν κατά πολύ το τελικό τίμημα προς την Intralot.

Εφόσον ευσταθούν οι ισχυρισμοί, δημιουργείται μείζον θέμα σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και όχι μόνον, αφού θεωρείται βέβαιο πως θα ζητηθεί να καταλογιστούν ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση, ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι μέτοχοι του Emma Delta δεν ικανοποιηθούν με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί αναφορικά με τον ΟΠΑΠ. Εκτός εάν, λένε κύκλοι του επενδυτικού σχήματος, κάποιοι θεωρούν πως οι νέοι βασικοί μέτοχοι του Οργανισμού θα συνεχίσουν να δέχονται αδιαμαρτύρητα συμφωνίες όπως αυτή που αφορά για στην υποστήριξη, έναντι 46 εκατ. ευρώ, τερματικών των πρακτορείων που θεωρούνται παρωχημένα και έχουν παροπλιστεί:

Διότι, με την υπογραφή της νέας σύμβασης για τεχνολογικό πάροχο αυτόματα θα τεθεί σε ισχύ το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot (υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2011 επί διοίκησης Σπανουδάκη) για τη συντήρηση των Τερματικών Αυτόνομης Χρήσης (ΤΑΧ), η χρήση των οποίων, όπως οι ίδιοι οι πράκτορες καταγγέλλουν, «είναι ιδιαίτερα περιορισμένη τόσο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα τερματικά όσο και σε απόλυτα νούμερα» και «η θέση μας αλλά και η γνώμη των πελατών μας είναι ότι τα τερματικά αυτά είναι ξεπερασμένα και επί της ουσίας μη χρηστικά».

Και βεβαίως, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι νέοι ιδιοκτήτες του Οργανισμού έχουν από νωρίς και προς όλες τις κατευθύνσεις επισημάνει ότι η νέα σύμβαση ουσιαστικά δεσμεύει τον ΟΠΑΠ για πολά ακόμη χρόνια με τον ίδιο πάροχο, αναφέροντας πως αν και η υλοποίηση του έργου δεν περιλαμβάνει λογισμικό για παγνιομηχανήματα-VLTs, δεν ισχύει το ίδιο για το Σύστημα Διαχείρισης Κάρτας Παίκτη, σύστημα πάνω στο οποίο θα στηριχτεί όλη η ανάπτυξη των παιχνιδιών νέας γενιάς. Και αυτό διότι ο νόμος 4002/11 (ρυθμίζει το σύνολο της αγοράς τυχερών παιχνιδιών), ξεκάθαρα αναφέρει πως δεν μπορούν να παιχτούν τα παιχνίδια που ορίζει (ήτοι παιχνίδια online και VLT) χωρίς Κάρτα Παίκτη.
  
Αδιέξοδο

Ήδη οι πράκτορες, η ραχοκοκαλιά του ΟΠΑΠ δηλαδή, προειδοποιούν με χθεσινή τους  επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πως «εδώ και δύο μήνες έχει κατακυρωθεί με Δημόσιο Διεθνή Διαγωνισμό, η πώληση των μετοχών του Δημοσίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, δημιουργώντας πολλαπλές δυσλειτουργίες στην εταιρία και τα παιχνίδια της».

Πράγματι, μεγάλα και σημαντικά κομμάτια του business plan του ΟΠΑΠ εμφανίζονται να έχουν «παγώσει», δημιουργώντας επιπρόσθετη ανησυχία στους νέους μετόχους του Οργανισμού. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι δεν διαπιστώνουν πρόοδο στα δύο μείζονα θέματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί. Σε περίπτωση, λοιπόν, που ακυρωθεί η συμφωνία και καταπέσει ο διαγωνισμός, ποιος θα αναλάβει και κυρίως πιστωθεί ακόμη ένα ναυάγιο; Διότι, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί και ο πλέον καλόπιστος παρατηρητής ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει πιάσει τους στόχους του. Απομένουν μόλις δύο εβδομάδες για την μεταβίβαση της άδειας των Λαχείων και, αν και τυπικά μπορεί να δοθεί παράταση, ουσιαστικά στο χρόνο αυτό που απομένει όλες οι πλευρές θα κληθούν να αποδείξουν πως διαθέτουν τη βούληση να επιλυθούν τα προβλήματα. Ειδάλλως, ο ασκός του Αιόλου θα ανοίξει και μετά δύσκολα θα μπορέσουν να μαζευτούν όσα διαλύσει...


Από ...........  kourdistoportocali

Σοκ: Το εφάπαξ στο Δημόσιο γίνεται μόλις...5.300 ευρώ

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


Δραστική περικοπή στα εφάπαξ του Δημοσίου και όσων άλλων Ταμείων Πρόνοιας επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό έρχεται από τον Ιανουάριο του 2014 ενώ επισπεύδεται η περικοπή των επικουρικών συντάξεων που θα υπολογίζονται με βάση τις ετήσιες εισφορές των εν ενεργεία εργαζομένων.

Τη διπλή ανατροπή προμηνύει το τελεσίγραφο που παρέδωσε τεχνικό κλιμάκιο της Τρόϊκα στη Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας σε συνάντηση η οποία έγινε στο πλαίσιο της παρακολούθησης της πορείας των οικονομικών των Ταμείων (και δεν ανακοινώθηκε). Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η Ημερησία, οι εκπρόσωποι της Τρόϊκα:

- Ανακοίνωσαν ότι στις 31/12/2013 "τελειώνουν" τα χρήματα για τη στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας και του κλάδου προνοίας του ΤΑΥΤΕΚΩ και όσα εφάπαξ δεν θα έχουν πληρωθεί έως τότε από την επιχορήγηση του Δημοσίου, στο πλαίσιο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, καθώς και τα νέα εφάπαξ "θα υπολογίζονται με βάση τα έσοδα από τις ετήσιες εισφορές". Με δεδομένο ότι το επόμενο έτος θα παραμένουν απλήρωτα 35.000 εφάπαξ και το Ταμείο Πρόνοιας θα πρέπει να καταβάλλει άλλα 20.000 εφάπαξ σε όσους θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2014, το εφάπαξ με βάση τα υπολογιζόμενα έσοδα των 320 εκατ ευρώ από εισφορές θα πέσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ταμείου, στο συμβολικό ποσό των...5.300 ευρώ από τις 30.000 - 40.000 όπου έχουν φτάσει μετά τις αλεπάλληλες μειώσεις, έως 38,20%.

- Ζήτησαν να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις νωρίτερα και, κατ΄ αντιστοιχία, με βάση τις καταβαλλόμενες εισφορές των εν ενεργεία, "εφόσον δεν μπορούν να δημιουργηθούν ατομικές μερίδες για το σύνολο του εργασιακού βίου όλων των ασφαλισμένων". Οι μειώσεις (περί το 20% - 30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις) δεν θα αφορούν μόνο τους νέους συνταξιοδοτούμενους, αλλά, και τους ήδη συνταξιούχους καθώς τα ποσά των επικουρικών θα πρέπει να επανυπολογιστούν με γνώμονα το "συντελεστή βιωσιμότητας" του κάθε Ταμείου - ΝΠΔΔ.

Από .....  iefimerida

Financial Times: Το grecovery αμφισβητείται - Η χώρα θα βγει από το λάκκο για να ξαναπέσει μόνη της

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Στην πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής ανάκαμψης προχώρησαν οι Financial Times, με αφορμή την αποβολή της χώρας από τον παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη MSCI, ο οποίος όπως αναφέρεται έγινε αποδεκτός με αρνητικά σχόλια από τους επενδυτές, με το δημοσίευμα να αναφέρει ότι «η χώρα θα βγει από το λάκκο για να ξαναχαντακωθεί μόνη της».

Στο δημοσίευμα, γίνεται αναφορά στην υποβάθμιση της χώρας από τον δείκτη MSCI σε αναπτυσσόμενη αγορά, με τους Financial Times να μιλούν για επιβεβαίωση αυτού «που όλοι γνώριζαν: Η Ελλάδα είναι μια καταδυόμενη αγορά».
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα κάνει λόγο για την «αρνητική αντίδραση» που είχαν οι επενδυτές για την αποβολή της χώρας από το παγκόσμιο χρηματιστήριο, σε συνδυασμό μάλιστα με την νέα πολιτική αναταραχή, όπως επισημαίνεται, ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για απώλειες στον χρηματιστηριακό δείκτη των Αθηνών, οι οποίες έφθασαν μέσα σε 4 εβδομάδες το 20%.
Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας πως ενδεχομένως να υπάρξουν πτωτικές πιέσεις, δεδομένου μάλιστα ότι το αυτοανακηρυσσόμενο «grecovery» αμφισβητείται.

Το δημοσίευμα των Financial Times:

«Το grecovery και το χαντάκι που σκάβει η Ελλάδα για τον εαυτό της. Πόσα κεφάλαια έρχονται και πόσα φεύγουν από την υποβάθμιση της χώρας σε αναπτυσσόμενη αγορά. Τι θα πράξουν τα παθητικά funds και τα κεφάλαια ενεργητικής διαχείρισης.

Ο MSCI επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνώριζαν: η Ελλάδα είναι μία καταδυόμενη αγορά. Ο MSCI επισήμως αναθεώρησε την κατάταξή της από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες και αυτό πιθανότατα δεν χαροποιεί κανέναν – εκτός ίσως από τους μετόχους.
Όσοι διαφημίζουν τις αναδυόμενες αγορές επισημαίνουν ότι είναι χώρες με χαμηλότερο χρέος και καλύτερη διακυβέρνηση, εν αντιθέσει με ό,τι ισχύει στη Δύση.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων χρειάζονται ένα νέο παιχνίδι.

Στην Ελλάδα, ο συνδυασμός της νέας πολιτικής αναταραχής και της αποβολής από το βασικό παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη έγινε αρνητικά αποδεκτός από τους επενδυτές. Ο ΟΤΕ, μία από τις δύο ελληνικές εταιρίες που μετέχουν στον MSCI Word, υποχώρησε κατά 7%, ενώ ο ΟΠΑΠ – η δεύτερη – κατέγραψε οριακές απώλειες. Συνολικά, ο χρηματιστηριακός δείκτης στην Αθήνα υποχώρησε κατά 3%, αλλά σε διάστημα 4 εβδομάδων η πτώση ξεπερνά το 20%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων βρίσκονται και πάλι πάνω από το 10%.

Πέρα από τις πολιτικές διαμάχες, η αλλαγή δείκτη θα έπρεπε να είναι καλή για την Ελλάδα. Οι επενδυτές που επικεντρώνονται στις προηγμένες οικονομίες δυσαρεστούνται με την πολιτική αστάθεια, την κρατική χρεοκοπία και τις διαδηλώσεις. Για τους σπεσιαλίστες των αναδυόμενων αγορών, αυτά είναι μέρος της καθημερινότητάς τους.

Επιπλέον, η υψηλότερη στάθμιση της Ελλάδας στον δείκτη των αναπτυσσόμενων αγορών θα αναγκάσει τα παθητικά funds να τοποθετήσουν στη χώρα περισσότερα κεφάλαια από εκείνα που θα αποσύρουν οι επενδυτές των ανεπτυγμένων. Η ΗSBC εκτιμά ότι η χώρα θα χάσει 194 εκατ. δολ. και θα κερδίσει λίγο παραπάνω από 1 δισ. δολ. όταν θα τεθούν οι αλλαγές σε ισχύ το Νοέμβριο.

Δυστυχώς, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι πρώτα θα γίνουν οι πωλήσεις, οπότε ενδεχομένως να υπάρξουν πτωτικές πιέσεις, δεδομένου μάλιστα ότι το αυτοανακυρησσόμενο «grecovery» αμφισβητείται.
Αυτές οι παθητικές αγορές πιθανότατα θα αμφισβητηθούν από επενδυτές ενεργητικής διαχείρισης (active investors): Εάν θέλεις αναδυόμενες αγορές, τότε γιατί να αγοράσεις Ελλάδα; Η χώρα θα βγει από το λάκκο για να ξαναχαντακωθεί από μόνη της. Τα παθητικά κεφάλαια έχουν ήδη απορριφθεί από τους manager εντατικής διαχείρισης ως ακατάλληλα λόγω ελλιπούς έρευνας στον αναδυόμενο κόσμο.

Οι active managers, όμως, παίζουν στις αναδυόμενες το ίδιο παιχνίδι μηδενικού αθροιστικού αποτελέσματος που παίζουν σε όλο τον κόσμο. Όπως επισημαίνει και η Blackrock (η οποία έχει funds παθητικά, αλλά και ενεργητικής διαχείρισης), ο μέσος εντατικός επενδυτής αποδίδει μηδενική υπεραπόδοση και στις αναδυόμενες αγορές».

Από .......  iefimerida

Τα σενάρια με την κυβέρνηση στο σημείο μηδέν – Εκλογές ή συμβιβασμός;

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com

Κανένα από τα τρία κόμματα δεν επιθυμεί εκλογές, αλλά τα τελευταία 24ωρα και οι τρεις εταίροι της κυβέρνησης έδειξαν αδιάλλακτοι. Κανείς δείχνει έτοιμος να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά στο κλείσιμο της ΕΡΤ και έτσι ένας συμβιβασμός γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος. Ουσιαστικά υπάρχουν πέντε σενάρια, τα τρία από αυτά οδηγούν σε εκλογές, τα άλλα δύο σε συμβιβασμό.

Τα δύο σενάρια συμβιβασμού περνούν μέσα από πολιτική απόφαση. Το πρώτο θέλει τους τρεις αρχηγούς να βρίσκουν σήμερα συμβιβαστική λύση. Επί της ουσίας μιλάμε για υποχώρηση όλων των πλευρών. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ να δεχθούν το δεδομένο τους κλεισίματος της ΕΡΤ, αλλά από την άλλη πλευρά τη ΝΔ να δέχεται άμεσο άνοιγμα με ένα μεταβατικό σχήμα. Οι τρεις εταίροι μετά θα πρέπει να καθορίσουν από κοινού αναζητώντας και νέες ισορροπίες τη φόρμουλα για τη νέα ΕΡΤ.

Το δεύτερο σενάριο συμβιβασμού ... περνάει απ' το ΣτΕ. Στην περίπτωση που η απόφαση του ΣτΕ είναι υπερ της ΠΟΣΠΕΡΤ κρίνει δηλαδή ότι δεν πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία της ΕΡΤ, τότε η κυβέρνηση μπορεί να επικαλεστεί σεβασμό της απόφασης του δικαστηρίου, η ΕΡΤ να λειτουργήσει εκ νέου και τα τρία κόμματα χωρίς κανένα (φαινομενικά) να έχει υποχωρήσει να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση με την ΕΡΤ ανοιχτή.

Τα τρία επόμενα σενάρια οδηγούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε εκλογές.
Το πρώτο λέει ότι θα υπάρξει πλήρης ασυμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων σήμερα και είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε η ΔΗΜΑΡ είτε και οι δύο μαζί άρουν την εμπιστοσύνη τους στην Κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό η χώρα οδηγείται άμεσα σε εκλογές.

Το δεύτερο σενάριο μιλάει για μη συμφωνία, αλλά με τον Α. Σαμαρά να αναζητά συμμαχίες με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και βουλευτές που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί. Μπορεί ο αριθμός των βουλευτών αυτών να είναι 150 όμως πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία. Παράλληλα με τα δεδομένα της βουλής χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ κανένα άλλο κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να υπάρξει, εκτός και εάν συμμετάσχει και η Χρυσή Αυγή.

Το τρίτο σενάριο λέει ότι ο Α. Σαμαράς ζητά ψήφο εμπιστοσύνης μετά από αδιέξοδο με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ή αναγάγει σε ψηφοφορία αυτού του είδους την ψήφιση του νόμου για τη νέα ΕΡΤ. Και σε αυτή την περίπτωση οι ψήφοι των δύο άλλων εταίρων θα κρίνουν το μέλλον της κυβέρνησης.


Από ......  newsit

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com