Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Η κρίση και οι... κροίσοι στην ΕΕ

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Κι όμως, στην ευρωζώνη της κρίσης, οι πλούσιοι γίνονται ακόμη πλουσιότεροι. Πόσο αυξήθηκε η περιουσία τους το 2012 και ποιες χώρες ευνοήθηκαν περισσότερο. Οι αιτίες πίσω από το φαινόμενο και τα πορίσματα της Wealth - X. 

Η Ευρώπη μπορεί να παλεύει με την οικονομική στασιμότητα, αλλά οι κροίσοι της Γηραιάς Ηπείρου αυξάνουν σημαντικά τον πλούτο τους. Η έκθεση της συμβουλευτικής Wealth – X αναφέρει ότι ο αριθμός των ανθρώπων με περιουσία που ξεπερνά τα 30 εκατ. δολάρια αυξήθηκε στη Γερμανία, στην Ελβετία, στη Γαλλία και στην Ιταλία κατά 6% το 2012. Η αθροιστική τους περιουσία εκτινάχθηκε κατά 13% στα 3,4 τρισ. δολ.

Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στη Γερμανία, όπου οι υπερπλούσιοι αυξήθηκαν 6% στα 16.734 άτομα με συνολική περιουσία άνω των 2 τρισ. δολ. Στην Ελβετία, ο αριθμός των υπερπλουσίων αυξήθηκε κατά 15%. Ακόμη και στη Γαλλία, που φέρεται να κινδυνεύει με στασιμότητα, ο αριθμός των κροίσων αυξήθηκε κατά 5% και η συνολική τους περιουσία κατά 12%.

Η Wealth – X αποδίδει τις εξελίξεις στις έξυπνες επενδυτικές κινήσεις. «Οι έξυπνες επενδύσεις και η συνετή διαχείριση στις συγκεκριμένες οικονομίες εξηγεί γατί υπήρξε καλύτερη απόδοση εκεί από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρει ο πρόεδρός της David Friedman.
Υπάρχει, όμως, και μία ακόμη αιτία: η παγκοσμιοποίηση. Πολλοί από τους κροίσους ευρωπαϊκών χωρών έχουν διεθνείς επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που ευνοούνται από την ανάπτυξη σε άλλες χώρες. Αυτό συμβαίνει επί παραδείγματι με τις εταιρείες πολυτελών προϊόντων της Γαλλίας, ή με τις γερμανικές βιομηχανίες.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Amancio Ortega,του ιδρυτή της Zara. Ενώ η Ισπανία παλεύει με την ύφεση, η περιουσία του Ortega ενισχύθηκε σε έναν χρόνο περισσότερο από 10 δισ. δολ., στα 50 δισ. δολ., με αποτέλεσμα να είναι πλέον ο 5ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Από ...... euro2day 

Λαπαβίτσας: Επέστρεψαν πολιτικοί που πριν δεν τολμούσαν να βγουν από το σπίτι τους!

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


"Μόνο η σύγκρουση με την ΟΝΕ και την ΕΕ, η απόρριψη του ιδεολογήματος του ευρωπαϊσμού, μπορεί να βάλει τα πράγματα σε τροχιά κοινωνικής αλλαγής"...

Για εκφραστές της «χρεοκοπημένης μορφής του πολιτικού συστήματος στη νέα κυβέρνηση», κάνει λόγο ο οικονομολόγος και καθηγητής Κώστας Λαπαβίτσας σε άρθρο του για τη νέα κυβέρνηση, λέγοντας πως «είναι το ιστορικό καθήκον της κυβέρνησης της Αριστεράς που θα χρειαστεί ο τόπος, καθώς το δίδυμο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα βουλιάζει στις αμαρτίες του».


Γράφει χαρακτηριστικά στο άρθρο που ανέβασε στον προσωπικό του ιστότοπο:

«Κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, με ενισχυμένο τον κ. Βενιζέλο κι επανεμφάνιση των υπουργών της προηγούμενης περιόδου. Μετά από τρία χρόνια Μνημονίων και κοινωνικής αναταραχής, επέστρεψαν οι πολιτικοί που πριν δεν τολμούσαν να βγουν από το σπίτι τους. Κυριάρχησε η πιο χρεοκοπημένη μορφή του πολιτικού συστήματος.

Υπό την αιγίδα της Τρόικα, η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει πιστά το μνημονιακό πρόγραμμα ώστε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, να επιτευχθεί αυτός ο υπέρτατος εθνικός στόχος που κατοχυρώνει την ευρωπαϊκή μας πορεία. Θα περικόψει το δημόσιο, θα μειώσει κι άλλο τους μισθούς, θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Παράλληλα θα επιχειρήσει να πείσει τους εταίρους μας ότι πλέον είμαστε καλοί μαθητές, κι αυτοί θα μας μειώσουν το χρέος και ίσως συγκατανεύσουν στη χαλάρωση της λιτότητας.

Στην πράξη η Ελλάδα θα συνεχίσει να βολοδέρνει στη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή που γνώρισε ποτέ εν ειρήνη. Μια ματιά στην κεντρική σελίδα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι όλοι οι οικονομικοί δείκτες έχουν αρνητικό πρόσημο, με εξαίρεση την τεράστια ανεργία. Οι συνθήκες ζωής στις εργατικές περιοχές γίνονται συνεχώς χειρότερες: διατροφική ανεπάρκεια, κατάρρευση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, αποδιάρθρωση της εκπαίδευσης. Υπάρχουν γειτονιές όπου όσοι έχουν δουλειά ντρέπονται να το πούνε. Και μέσα σ' αυτήν τη θεομηνία, τα ανώτερα στρώματα δεν έχουν νιώσει σχεδόν καθόλου την κρίση στο εισόδημά τους, ή στον πλούτο τους.

Η νέα κυβέρνηση είναι απεικόνιση της παράταξης που εργολαβικά υπερασπίζεται την 'ευρωπαϊκή προοπτική' της χώρας. Πίσω από καταιγισμό φλυαρίας περί μεταρρυθμίσεων, εκσυγχρονισμού, ανάπτυξης και ούτω καθεξής, κρύβεται βαθύτατος συντηρητισμός, άρνηση οποιασδήποτε ουσιαστικής αλλαγής και τελικά τα σκληρότερα ταξικά συμφέροντα. Όχι μόνο δε φέρνει εκσυγχρονισμό η 'ευρωπαϊκή προοπτική', αλλά εγγυάται τη διαφθορά, την αυθαιρεσία και την ανισότητα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το αστικό μέτωπο υπέρ του ευρώ υπήρξε αρραγές από την πρώτη ώρα. Ούτε είναι τυχαίο ότι ο δικομματισμός που κατέστρεψε τη χώρα εμφανίζεται τώρα ως ο πολιτικός εγγητής της παραμονής στο ευρώ.

Πληρώνει πολύ ακριβά η Ελλάδα την ιδεολογία του ευρωπαϊσμού, όπως εξάλλου και η υπόλοιπη περιφέρεια της ΟΝΕ. Μέχρι και τη δεκαετία του 1980, η μυθική Έυρώπη', άπιαστο όνειρο για μια μικρή βαλκανική χώρα, είχε τον αέρα της ευημερίας και της δημοκρατίας. Δεν ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα για την Ισπανία και την Πορτογαλία, αποκομμένες για αιώνες στη δυτική εσχατιά της ηπείρου, αλλά ούτε και την Ιρλανδία που ασφυκτιούσε κάτω από τη βαριά σκιά της Αγγλίας. Η συμμετοχή στην ΕΕ και την ΟΝΕ πήρε το χαρακτήρα μεγάλης ιστορικής καταξίωσης.

Σταδιακά φτιάχτηκε στην χώρα μας ένα παράξενο αφήγημα για την ιδανική 'Ευρώπη', που συχνά το εξέφραζαν και κομμάτια της Αριστεράς, ιδίως η ΔΗΜΑΡ. Το αφήγημα είχε μεγάλη απήχηση στα μεσαία στρώματα που πλέον ταξίδευαν συχνά στο εξωτερικό, ή έστελναν τα παιδιά τους μαζικά στα ξένα πανεπιστήμια. Ελάχιστη σχέση είχε όμως με την πραγματική ΕΕ - τις εθνικές αντιθέσεις, το ρατσισμό, την εύνοια προς το μεγάλο κεφάλαιο, την αποτυχία να ανταγωνιστεί επιτυχώς στις παγκόσμιες αγορές. Δηλαδή με τη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη όπως την έχουν ζήσει εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων του εξωτερικού και όπως τη βίωσαν και οι Έλληνες του εσωτερικού την τελευταία τριετία. Εκτός βέβαια απ' αυτούς που είχαν καλοπληρωμένες δουλειές στα γραφειοκρατικά φρούρια των Βρυξελλών.

Το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου αντιπροσωπεύει τη μόνη Ευρώπη που πραγματικά υπάρχει και όχι κάποια ατομική, ή συλλογική φαντασίωση. Δυστυχώς όμως η φαντασιακή 'Ευρώπη' έχει επίσης δηλητηριάσει και την αντιπολίτευση από την οποία προσμένει κάτι καινούργιο ο ελληνικός λαός. Πλήθος οι ψευδαισθήσεις για Ευρώπη των λαών, συμμαχίες του Νότου, σκληρές επαναδιαπραγματεύσεις μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, ανατροπή της λιτότητας από τα κινήματα και διάφορα τέτοια. Τώρα που η ΔΗΜΑΡ είναι πλέον ελεύθερη μεταβλητή, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη δυσκολότερα.

Στην πραγματικότητα μόνο η σύγκρουση με την ΟΝΕ και την ΕΕ, η απόρριψη του ιδεολογήματος του ευρωπαϊσμού, μπορεί να βάλει τα πράγματα σε τροχιά κοινωνικής αλλαγής και οικονομικής προόδου. Ακούγεται παράδοξο, αλλά είναι και ο μόνος τρόπος για να περισωθεί κάτι από την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς. Αυτό είναι το ιστορικό καθήκον της κυβέρνησης της Αριστεράς που θα χρειαστεί ο τόπος, καθώς το δίδυμο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα βουλιάζει στις αμαρτίες του».

Από ......  epikaira

"Μεγάλες δυνατότητες" για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Αυτό αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση η νορβηγική εταιρεία PGS, που διεξήγαγε τις σεισμικές έρευνες...

«Δεδομένων των πολλά υποσχόμενων περιοχών της Μεσογείου και του ενθουσιασμού που επικρατεί, οι θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης που θα παραχωρηθούν για έρευνες υδρογονανθράκων, δείχνουν να έχουν μεγάλες δυνατότητες» .

Αυτό αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση η νορβηγική εταιρία PGS, που διεξήγαγε τις σεισμικές έρευνες στις συγκεκριμένες περιοχές και διαθέτει, όπως ανακοίνωσε χθες και το ΥΠΕΚΑ, στους ενδιαφερόμενους τα πρώτα (fast track) συμπεράσματα από την αξιολόγηση των δεδομένων που προέκυψαν από τις έρευνες.

Σημειώνεται ότι, η πλήρης επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2013, με Ιανουάριο του 2014.

Στόχος των ερευνών, επισημαίνει η PGS, είναι η κατανόηση των δομών και ο εντοπισμός πετρελαϊκών συστημάτων, ενόψει της προκήρυξης διαγωνισμού από το ελληνικό Δημόσιο για την παραχώρηση περιοχών για έρευνα που αναμένεται στα μέσα του 2014.

Με την αξιολόγηση των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες, οι πετρελαϊκές εταιρείες σταθμίζουν τις πιθανότητες ανεύρεσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς παραχωρήσεων για να προχωρήσουν στη συνέχεια στις επενδύσεις που απαιτούνται για ερευνητικές γεωτρήσεις και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, εφόσον εντοπισθούν.

Η PGS έκανε στην Ελλάδα 12.500 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών, ενώ άλλα 6.000 χιλιόμετρα είναι διαθέσιμα από παλαιότερες έρευνες. Η εταιρεία διαθέτει συνδυαστικά προς πώληση στους ενδιαφερόμενους δεδομένα από 40.000 χλμ. σεισμικών ερευνών σε Κύπρο, Λίβανο και Σικελία.

Σημειώνεται ότι οι σεισμικές έρευνες έγιναν χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, το κράτος ωστόσο εισπράττει ποσοστό από τα έσοδα της PGS που προκύπτουν από την πώληση των δεδομένων σε πετρελαϊκές εταιρείες, το οποίο κυμαίνεται από 10 έως 50 % και εξαρτάται από τον όγκο των δεδομένων που θα πουληθούν.

Από .......  epikaira

H κυβέρνηση δίνει διορία ως τη Δευτέρα στον Παντελή Καψή για να δώσει λύση στην ΕΡΤ

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Ως τη Δευτέρα ή το πολύ ως την Τετάρτη δόθηκε διορία από την κυβέρνηση στον νέο υφυπουργό για τη δημόσια τηλεόραση Παντελή Καψή να βρει λύση στο θέμα της ΕΡΤ και να αποσαφηνίσει πότε θα απελευθερώσουν τις εγκαταστάσεις οι εργαζόμενοι.

Από την πλευρά της κυβέρνησης διαπιστώνεται ενόχληση γιατί ο νέος υφυπουργός δεν κατόρθωσε ακόμη να έρθει σε συμφωνία με τους εργαζομένους της ΕΡΤ και δεν διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα.
Συζητάμε αλλά ο χρόνος τελειώνει, διεμήνυσε σήμερα για το θέμα της ΕΡΤ ο ίδιος ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής, σε συνέντευξή του στον Βήμα 99,5.
Ο κ. Καψής είπε ότι από την πλευρά των συμφερόντων των εργαζομένων δεν υπάρχει καλύτερη λύση από αυτή που προτείνει η κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η πλειονότητα των υπαλλήλων θέλει να βρεθεί λύση, αλλά εμποδίζεται «από τις γνωστές δυσκαμψίες συνδικαλιστικού και πολιτικού χαρακτήρα».

«Θα προσπαθήσω μέχρι τέλους να το πετύχω, αλλά υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ και δυστυχώς πολύ σύντομα θα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση, αν δεν μπορέσουμε να τα βρούμε» προσέθεσε.
Στο ερώτημα πόσο σύντομα θα εκπέμψει πρόγραμμα η δημόσια ραδιοτηλεόραση, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους εργαζόμενους, ο κ. Καψής απάντησε ότι ίσως είναι «υπόθεση ωρών».
Για το ύψος των αποζημιώσεων των εργαζομένων ο κ. Καψής δήλωσε ότι είναι δίκαιο να λάβουν αποζημίωση ως απολυμένοι, βάσει του Ενιαίου Μισθολογίου. Σημείωσε, επίσης, ότι προωθείται σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Όσον αφορά στο προσωπικό που θα στελεχώσει τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση, ο υφυπουργός ανέφερε ο αριθμός των υπαλλήλων θα προκύψει από τη μελέτη αναδιοργάνωσης, η οποία θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, αλλά «ασφαλώς θα είναι λιγότεροι (σ.σ. οι εργαζόμενοι) από σήμερα».
Για το οργανόγραμμα του νέου σχήματος είπε ότι «έχει γίνει προεργασία, αλλά χρειάζεται δουλειά», ενώ για το θέμα της μοριοδότησης των εργαζομένων τόνισε ότι θα γίνει «στο πλαίσιο των νόμων και του Συντάγματος».

Από ........  iefimerida

Είναι δημαγωγική και η προσφυγή μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο συμβούλιο Επικρατείας για τις ιαματικές πηγές !!!!!!!!!

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


Εστάλη  στο  Blog  από αναγνώστη

Κε αρχισυντάκτη

   Μετά την ΕΡΤ, σειρά στις απολύσεις παίρνουν οι εργαζόμενοι σε ΕΒΟ, ΕΛΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ, ΕΑΒ, όπως και οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί. Προγραμματίζονται νέες περικοπές στην Υγεία,  με πρόσχημα το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ.

   Η οικονομική επιτροπή της ΚΕΔΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να δεχθεί την εισήγηση της κυβέρνησης για περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους (ΚΑΠ).

Σήμερα, καθίσταται αναγκαίο και υποχρεωτικό οι Δήμοι και οι Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων να διεκδικήσουν με γενικές συνελεύσεις, έκτακτη κρατική χρηματοδότηση. Για να λειτουργήσουν οι Δήμοι χρειάζονται 3,6 δις ενώ οι ΚΑΠ προβλέπουν μόνο 1,272 δις. Αν δε, αφαιρέσουμε το ποσό για τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες, απομένουν μόλις 1,008 δις ευρώ.

   Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς την φοροαφαίμαξη που πρόκειται να ακολουθήσει και ποιοι θα πληρώσουν τα σπασμένα. Αυτή είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ. Μόνο πολιτική αγωνιστικής διεκδίκησης κρατικής χρηματοδότησης μπορεί να έχει αποτελέσματα και όχι τα «κόλπα» που μηχανεύεται η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ για να κρατήσει τα προσχήματα.

   Πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες ανατροπής της παραπάνω πολιτικής.
   Σε ότι αφορά τον τουρισμό, κατατέθηκε στις 28 Ιουνίου στη Βουλή, ένα ακόμη νομοσχέδιο στο πνεύμα της εξυπηρέτησης των μεγαλοεπιχειρηματιών και της υψηλή πελατεία τους.

   Παραχωρούνται ως ΣΥΝΘΕΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ, ιαματικές πηγές και θεραπείες κέντρα αναζωογόνησης με τουριστικούς οικίσκους και εγκαταστάσεις. Όλα αυτά θα γίνουν με «απλοποίηση του ορίου δόμησης», καταπάτηση ουσιαστικά, χωρίς καμία προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στον τουρισμό συνθλίβονται από τον ανταγωνισμό.
 Στην προσπάθεια για ανώδυνη αποδοχή των παραπάνω, εντάσσεται και το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΡΜΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΙΧΗΡΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ .

  Σε ότι αφορά το Δήμο μας, φαίνεται ότι η μετακίνηση μέρος του ΠΑΣΟΚ αλλά και διαφόρων άλλων προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ραγδαία. Είναι βέβαια δημαγωγική και η προσφυγή μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο συμβούλιο Επικρατείας για τις ιαματικές πηγές.
 Γνωρίζουν ότι θα απορριφθεί εφόσον είναι σύννομη, άλλωστε αυτό έγινε και στην ΕΡΤ. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να τελειώνει με αυτό το θέμα για πάντα, ενόψει πιθανής ανάδειξής του στην κυβέρνηση.

   Μία άλλη πολιτική που να αναδεικνύει τα συμφέροντα των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων πρέπει να πλειοψηφήσει στον Δήμο μας.

Γ.ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ

Ερχονται τα πάνω κάτω στη φορολόγηση - Ολες οι αλλαγές και οι παγίδες

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com

Αλλάζουν και πάλι όλα στη φορολόγηση των πολιτών, με το υπουργείο Οικονομικών να προσπαθεί να μαζέψει τους έξτρα φόρους για εκατομμύρια φορολογούμενους και επιχειρήσεις και πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Ηδη είναι πολλά τα θέματα που πρέπει να επανεξεταστούν, όπως η παρακράτηση φόρου για την οποία δεν θα καταργηθεί τελικά η έκπτωση 1,5% που παρέχεται σήμερα κατά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Η έκπτωση θα επανέλθει, αφού όπως έχει διατυπωθεί δεν λαμβανόταν υπόψη κατά την παρακράτηση η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Η κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% αλλά και ο μη υπολογισμός της έκπτωσης φόρου θα «ψαλίδιζαν» ακόμη περισσότερο τις μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων.

Στο πεδίο των αποζημιώσεων ο συντελεστής φορολογίας λόγω απόλυσης θα επανέλθει στο 20% στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ.
Παράλληλα στο νέο Κώδικα προβλέπεται η αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% στο 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, το υπουργείο σχεδιάζει να διατηρήσει στο 55% το συντελεστή της προκαταβολής φόρου για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες.

Τέλος και οι αποδείξεις
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση του μέτρου της υποχρεωτικής συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι του 25% του εισοδήματος και σημειώνεται ότι για τα φετινά εισοδήματα το μέτρο ισχύει μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ενώ προβλέπεται ποινή φόρου 22% σε όσους δεν μαζέψουν τις απαιτούμενες αποδείξεις.

Η παγίδα με το τεκμαρτό εισόδημα σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους
Η παράγραφος 1 του άρθρου 34 του νέου Κώδικα προβλέπει πως όσοι πιάνονται στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων θα φορολογούνται με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι των μισθωτών και συνταξιούχων. Σύμφωνα με τη διάταξη η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα φορολογείται με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα ή καθόλου εισοδήματα αλλά διαθέτουν μια κατοικία ή ένα αυτοκίνητο θα επιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά φόρων.

Διορθώνουν το λάθος με τους φοιτητές
Βάσει του νομοσχεδίου οι φοιτητές δεν περιλαμβάνονται στα προστατευόμενα-εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, με αποτέλεσμα να μη θεωρούνται προστατευόμενα μέλη και οι φορολογούμενοι να χάνουν το επίδομα τέκνων. Τελικά το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να διορθώσει και αυτή την παράλειψη.

Τι αλλάζει με τη δωρεάν παραχώρηση κατοικίας - Παράταση για τα ακίνητα
Οπως αναφέρει και η Ημερησία με το νέο Κώδικα καταργείται η απαλλαγή από το τεκμήριο της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως. Το μέτρο αυτό αναμένεται να αλλάξει. Ενώ αναμένεται να δοθεί παράταση των προθεσμιών υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Πρώτον η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013 παρατείνεται μέχρι και τη 15η Σεπτεμβρίου 2013. Και δεύτερον η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων νομικών προσώπων (Ε9) έτους 2013 παρατείνεται μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2013.

Πώς θα φορολογούνται τα μπλοκάκια
Με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι των μισθωτών θα φορολογούμενοι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» ως μισθωτοί στην περίπτωση που οι ετήσιες επαγγελματικές δαπάνες τους (περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές) υπερβαίνουν τις 9.250 ευρώ.
Παράλληλα δεν θα αναγνωρίζεται καμία επαγγελματική δαπάνη άνω των 500 ευρώ αν η πληρωμή της δεν έχει γίνει μέσω τραπέζης ή με τραπεζική επιταγή.

Φόρος και στο μπόνους
Κάθε παροχή σε είδος που δίνεται σε εργαζόμενο και υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος συνυπολογίζεται στο φορολογητέο εισόδημα και φορολογείται μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα.

Από .......  iefimerida

Σκηνές ροκ στους διαδρόμους της Βουλής - Μέλη της Προανακριτικής: "Η χούντα ξανάρθε!" - "Αντε βρε νούμερο!" - Αποφασίστηκε παραπομπή Παπακωνσταντίνου

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com

- Σκληροί χαρακτηρισμοί μεταξύ Κωνσταντοπούλου - Μαρκογιαννάκη - Ρήγα
- Η πλειοψηφία, εισηγείται την παραπομπή Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για 2 βαρύτατα κακουργήματα
- Αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πόρισμα
- ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

Με τις φωνές και τους καβγάδες να μεταφέρονται και εκτός αιθούσης έπεσε η αυλαία της Προανακριτικής Επιτροπής, που συνεδρίασε σήμερα με αντικείμενο τη σύνταξη πορίσματος.

«Είσαι επίορκος και εισαγγελέας της χούντας» φώναζε η Ζωή Κωνσταντοπούλου προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη, λίγο πριν εκείνος κηρύξει το τέλος της 5μηνης προκαταρκτικής εξέτασης…
«Η χούντα ξαναήλθε» φώναζε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στους διαδρόμους της Βουλής. «Άντε βρε νούμερο» απάντησε εκνευρισμένος ο Παναγιώτης Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε χαρακτηριστικούς διαλόγους στους διαδρόμους της Βουλής
:

Ζωή Κωνσταντονπούλου: Η χούντα ξαναήρθε… Ούτε η χούντα δεν τα έκανε αυτά.
Παναγιώτης Ρήγας: Αντε βρε νούμερο.

Θόδωρος Δρίτσας προς Χρήστο Μαρκογιαννάκη:
Δεν είναι παραμάγαζο δικό σας η Επιτροπή.

Βασίλης Οικονόμου προς Θόδωρο Δρίτσα: Εχεις πόρισμα; Που είναι;

Ζωή Κωνσταντονπούλου και Θόδωρος Δρίτσας προς Υπάλληλο της Βουλής:
Φέρτε μας το πόρισμα να δούμε τις υπογραφές.

Παναγιώτης Ρήγας: Απειλείτε τους υπαλλήλους της Βουλής τώρα; Ντροπή σας!

Βασίλης Καπερνάρος: Η χούντα τουλάχιστον σεβόταν τον εαυτό της και δεν τα έκανε τόσο προκλητικά.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑ 3 ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ:

Το πόρισμα ετέθη σε ψηφοφορία και υπερψηφίστηκε από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και αυτή την ώρα παραδίδεται στον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Η πλειοψηφία, εισηγείται την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για 2 βαρύτατα κακουργήματα, την απιστία στην υπηρεσία και τη νόθευση εγγράφου, ενώ αναφέρεται και σε παράβαση καθήκοντος, που πάντως έχει πλημμεληματικό χαρακτήρα.

Το κλίμα δυναμιτίστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλει ότι στη συνεδρίαση δεν τους διανεμήθηκε το κείμενο του πορίσματος που συνέγραψε ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, όπως επίσης και ότι δεν έγινε συζήτηση και διαβούλευση. Μάλιστα μίλησε για διάτρητη διαδικασία, ίσως και σε δικονομικό επίπεδο, ενώ επέμεινε στη συνέχιση των εργασιών, αίτημα που πάντως απορρίφθηκε από την πλειοψηφία με ψήφους 7 κατά έναντι 6 υπέρ.

Από την πλευρά του ο κ. Μαρκογιαννάκης κατήγγειλε πως όταν άρχισε να αναγινώσκει το πόρισμα, οι βουλευτές τον διέκοπταν και δεν τον άφηναν να ολοκληρώσει, και αναφέρθηκε πως δέχτηκε ύβρεις του τύπου «είσαι επίορκος και εισαγγελέας της χούντας» δείχνοντας τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ δική του πορισματική έκθεση;

Οι βουλευτές του δήλωναν με έμφαση πως δεν πρόκειται να το πράξουν σήμερα, γιατί έτσι θα είναι σαν να αποδέχονται τη λήξη των εργασιών.
Το πόρισμα του ΚΚΕ, το οποίο κατέθεσε το μέλος του Σπ. Χαλβατζής, συμφωνεί με την εισήγηση της πλειοψηφίας για παραπομπή Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία, τη νόθευση εγγράφου και την παράβαση καθήκοντος. Παράλληλα επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες στους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο και Γ. Παπανδρέου.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε πως η Χρυσή Αυγή θα δημοσιοποιήσει σήμερα το περιεχόμενο της πορισματικής της έκθεσης, όμως επιφυλάχθηκε για το αν θα το καταθέσει επισήμως στην Προανακριτική.


Από ......  newsit

Α.Γεωργιάδης για Π.Καμμένο

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

Τα καλύτερα των πρωινών

Aναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com