Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Διαλύουν τα τεχνικά λύκεια: Οι 2.500 θέσεις 46 ειδικοτήτων που καταργούνται

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Δεδομένου ότι το πρόγραμμα κινητικότητας της κυβέρνησης πρέπει να μπει άμεσα σε εφαρμογή καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας η οποία έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα και αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, αναζητούνται οι δεξαμενές από τις οποίες θα πρόελθουν αρχικά οι 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι τέλος Ιουλίου και οι  υπόλοιποι 8.300 μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.
Από τα υπουργεία και τους υπολοίπους δημόσιους οργανισμούς ζητούνται οργανογράμματα και αναλυτικά στοιχεία για τους υπαλλήλους τους προκειμένου να ανευρεθεί το πλεονάζον προσωπικό το οποίο θα μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Μια από τις μεγαλύτερες δεξαμενές για την κινητικότητα, όπως αποκαλύπτει non paper του υπουργείου Παιδείας θα αποτελέσουν οι εκπαιδευτικοί. Οπως προκύπτει από το συγκεκριμένο έγγραφο οι εκπαιδευτικοί που δύνανται να τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν υπερβαίνουν τους 2.000 σε συγκεκριμένους κλάδους και ειδικότητες.
Στο non paper σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην κατάργηση 46 ειδικοτήτων από τις 110 ειδικότητες που υπήρχαν συνολικά έως σήμερα, με συνέπεια την κατάργηση 2.500 οργανικών θέσεων της τεχνικής εκπαίδευσης εκ των οποίων οι 2.000 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι υπόλοιποι θα μεταταχθούν σε διοικητικές θέσεις.
«Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι τα Επαγγελματικά & Τεχνικά Λύκεια και Σχολές δεν επιτελούν σήμερα το ρόλο τους αντιμετωπίζοντας σειρά στρεβλώσεων και πελατειακών σχέσεων», αναφέρει το υπουργείο Παιδείας για να δικαιολογήσει την αποφάση ου αυτή και προσθέτει: «Γι αυτό σχεδιάζουμε ένα Τεχνικό Λύκειο που θα μεταδίδει τις απαιτούμενες τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες, παράλληλα με την καθολική εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας, και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας, χωρίς στρεβλώσεις και επικαλύψεις με ανώτερες βαθμίδες τυπικής εκπαίδευσης ή μη τυπικής κατάρτισης».
Ποιες ειδικότητες καταργούνται
Σύμφωνα με το non paper του υπουργείου Παιδείας, βάσει μελετών και σύγκρισης του εκπαιδευτικού συστήματος με αυτό άλλων ευρωπαϊκών χωρών δεν υπάρχει σκοπιμότητα να υφίστανται οι εξής ειδικότητες:
  • Βοηθοί Φαρμακείων,
  • Βοηθοί Φυσιοθεραπευτών,
  • Βοηθοί Ακτινολογικών Εργαστηρίων,
  • Βοηθοί Οδοντοτεχνιτών,
  • Βοηθοί Νοσηλευτών,
  • Βοηθοί Ιατρικών & Βιολογικών Εργαστηρίων
  • Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμων
  • Γραφικών Τεχνών,
  • Σχεδίασης & Παραγωγής Ενδύματος,
  • Αισθητικής Τέχνης,
  • Κομμωτικής Τέχνης 
  • Αργυροχρυσοχοΐας
Από τις ειδικότητες που καταργούνται περίπου 2.000 καθηγητές θα τεθούν  σε διαθεσιμότητα και περίπου 500 να μεταταχθούν σε διοικητικές θέσεις. Οσοι δεν τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις και συνεπώς θα απολυθούν το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι θα φροντίσει να απασχολούνται κατά προτεραιότητα, όλων των υπολοίπων, ως ωρομίσθιοι σε μαθήματα των ειδικοτήτων τους.
Ποιοι εξαιρούνται
  • Εκπαιδευτικοί των σχετικών κλάδων που έχουν οργανική θέση σε Σχολεία Ειδικής Αγωγής.
  • Εκπαιδευτικοί των σχετικών κλάδων που έχουν και δεύτερη ειδικότητα γιατί αυτή τους αποδίδει οργανική θέση εκ της δεύτερης ειδικότητας
  • Εκπαιδευτικοί των σχετικών ειδικοτήτων που είναι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και άτομα με Αναπηρίες, οι οποίοι και θα υποχρεωθούν σε μετάταξη σε διοικητικές θέσεις στις εγγύτερες διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας της περιοχής που σήμερα υπηρετούν.
Πλήθος εκπαιδευτικών ανά κατηγορία/κλάδο/ειδικότητα που χάνουν την οργανική τους θέση:



Διαβάστε όλο το non paper του υπουργείου Παιδείας πατώντας ΕΔΩ.

Από ........  iefimerida

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 25/26/27/28 Ιουλίου 2013 ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (ΙΙ) »

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.c





Για   περισότερες λεπτομέρειες και για να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση Click εδώ

865.000 γαλάζιες προσλήψεις στο Δημόσιο έκανε ο "Πάκης"...

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τις προσλήψεις στο Δημόσιο την περιόδο 2004-2009, αφού ο αριθμός τους αντιστοιχεί στο 129% του του σημερινού υπηρετούντος προσωπικού.

Πώς γίνεται αυτό;
Μόνο την περιόδο της...
διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή προσελήφθησαν στο Δημόσιο 865.000 άτομα, ενώ σήμερα σε όλο το Δημόσιο απασχολούνται 670.000.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα» την περίοδο 2004-2009 προσελήφθησαν:

Μόνιμοι και αορίστου χρόνου 167.230
Ορισμένου χρόνου-εποχικοί 330.515
Συμβασιούχοι έργου 161.383
Ωρομίσθιο προσωπικό 120.826
Αναπληρωτές καθηγητές 83.636
Θητεία 1.542
Σύνολο 865.132

Στην πλειονότητά τους οι προσλήψεις της περιόδου εκείνης δεν έγιναν μέσω ΑΣΕΠ. Εξι στις 10 ήταν για για υπαλλήλους με σύμβαση έργου ή ορισμένου χρόνου, οι διαδικασίες για τις οποίες δεν υπάγονταν τότε στον έλεγχο της ανεξάρτητης Αρχής.

Αντιθέτως, μόνο δύο στις δέκα προσλήψεις αφορούσαν μόνιμο προσωπικό, για το οποίο οι φορείς ήταν υποχρεωμένοι να τηρούν διαφανείς διαδικασίες. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση καθιερώθηκε η προφορική συνέντευξη.

Παράλληλα, με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου κατέστη δυνατή η μονιμοποίηση 35.240 συμβασιούχων που απασχολούνταν στο Δημόσιο.

Είναι χαρακτηριστικό πως την πενταετία Καραμανλή προσλαμβάνονταν κατά μέσο όρο ετησίως περίπου 98.400 συμβασιούχοι, αριθμός υπερδιπλάσιος των σημερινών 45.600 απασχολουμένων ως συμβασιούχων...

Από .........   nonews-news

Financial Times: Η θέση της Ελλάδας παραμένει επισφαλής

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


«Αβέβαιο» χαρακτηρίζουν το μέλλον της Ελλάδας και οι Financial Times δανειζόμενοι την ρήση της Τρόικα σε άρθρο τους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα αρνητικό στην Ευρωζώνη όσο η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Στο άρθρο του με τίτλο «Κουκουλώνει την κρίση η Γερμανία», οι Financial Times υποστηρίζουν πως είναι «ευχάριστο» το γεγονός πως δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα ανησυχητικό στην Ευρωζώνη όσο η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι πριν από έναν χρόνο την ίδια περίπου περίοδο η ευρωζώνη κλονιζόταν και είχε ζητηθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να κάνει «ότι χρειάζεται για την σωτηρία του Ευρώ».

«Η θέση της Ελλάδας όμως παραμένει επισφαλής» υποστηρίζει το δημοσίευμα, το οποίο παράλληλα σημειώνει πως «οι πρόσφατες πολιτικές κρίσεις σε Ελλάδα και Πορτογαλία όμως, προκάλεσαν μόνο ένα μικρό ρίγος στην ευρύτερη Ευρωζώνη. Οι γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου επιβάλουν μία μεγαλύτερη σταθερότητα. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά την κάλπη».

Μετά τις γερμανικές εκλογές, υπάρχει μια μακρά «λίστα» υποχρεώσεων, η οποία πρέπει να εξυπηρετηθεί, υποστηρίζουν οι Financial Times. «Η θέση της Ελλάδας παραμένει επισφαλής, όπως δήλωσαν οι πιστωτές της Τρόικα - ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Ταμείο- τη Δευτέρα. Η χαοτική στήριξη της Κύπρου αδιαμφισβήτητα θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Τα προβλήματα της Πορτογαλίας μπορεί να έχουν στοιχίσει στις πιθανότητες εξόδου της χώρας από το μνημόνιο τον επόμενο χρόνο. Και το χρέος των τραπεζών της Ιρλανδίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Αποτέλεσμα είναι η ατζέντα να απαιτεί μια νέα προσέγγιση από την γερμανική κυβέρνηση στην οποία κατά πάσα πιθανότητα ηγέτιδα θα είναι η Ανγκέλα Μέρκελ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ υπογραμμίζεται πως θα είναι επίσης μία δοκιμασία για την ΕΚΤ, της οποίας η δέσμευση να πράξει «ότι χρειάζεται» υποδεικνύει συνεχιζόμενο ακτιβισμό παρά το ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Το δημοσίευμα κλείνει με την φράση πως «ο κίνδυνος μετάδοσης μπορεί τελικά να είναι υψηλός».

Από ........  iefimerida

4.200 σε κινητικότητα μέχρι τέλος Ιουλίου – Αιχμές Μητσοτάκη κατά Μανιτάκη: Δε βρήκα ούτε ένα όνομα για την κινητικότητα

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

- Σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί και πλεονάζον προσωπικό βγαίνουν σε κινητικότητα
- 2.000 απολύσεις στο δημόσιο μέχρι το τέλος του 2013
- Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα απορροφηθούν από την ΕΛ.ΑΣ. και θα επαναξιολογηθούν είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Δε θα καταστραφεί η χώρα χωρίς σχολικούς φύλακες, είπε
- Καρφιά στους πρώην: Είχε γίνει μια προεργασία όχι όμως στο βαθμό που θα έπρεπε
- «Οι απολύσεις που έπρεπε να γίνουν μέχρι 30 Ιουνίου καλύφθηκαν από την ΕΡΤ»
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ

Το Eurogroup ζητά αποδείξεις και ονόματα μέχρι το τέλος Ιουλίου και θέλει να δει 4.200 δημοσίους υπαλλήλους να βγαίνουν σε κινητικότητα για να δώσει τα 4 πρώτα δισ. ευρώ της «κουτσουρεμένης» δόσης που ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας.


Στην κατηγορία της κινητικότητας μπαίνει η κατηγορία των σχολικών φυλάκων και μπαίνουν και εκπαιδευτικοί από το υπουργείο Παιδείας, πλεονάζον προσωπικό - Κυριάκος Μητσοτάκης

Και αυτό θα γίνει όπως προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Mega: 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι στο πρώτο κύμα της κινητικότητας. Και όποιος δεν αποδεχτεί τη νέα του θέση, θα απολύεται. Το είπε και ο υπουργός: «αν κάποιος μπει στη δεξαμενή της κινητικότητας ή θα πάει στη θέση που του προσφέρεται ή θα φύγει».

Για όσους απολυθούν εντός κινητικότητας βασικό κριτήριο της αξιολόγησής τους θα είναι ο τρόπος διορισμού. «Μπήκες με διαδικασίες ΑΣΕΠ ή από την πίσω πόρτα;», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«4.200 δημόσιοι υπάλληλοι στην δεξαμενή της κινητικότητας μέχρι τα τέλη Ιουλίου, 12.500 υπάλληλοι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αθροιστοικά, συνολικά μιλάμε, και 25.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους», τόνισε ο υπουργός.

Μέχρι το τέλος του 2013 πρέπει να γίνουν άλλες 2.000 απολύσεις. Σε πρώτη φάση, θα φύγουν από το δημόσιο οι επίορκοι.

Τα κύματα της κινητικότητας


Στο πρώτο κύμα της κινητικότητας θα βρεθούν οι σχολικοί φύλακες και πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, αυτή τη στιγμή πλεονάζουν καθηγητές πληροφορικής, οι οποίοι όμως μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλες υπηρεσίες.
Αντίθετα, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του υπουργού, για τους σχολικούς φύλακες. «Κρίναμε πως δεν θα επέλθει καταστροφή της χώρας χωρίς την εργασία αυτή».

«Δεν κοιμάμαι εύκολα με αυτές τις αποφάσεις, δεν εύχομαι σε πολλούς να είναι στη θέση αυτή»

Στο δεύτερο κύμα, αυτό που θα έρθει τον Σεπτέμβριο, εντάσσονται οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι θα απορροφηθούν από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ θα γίνει και ένας «επανέλεγχος των δικαιολογητικών τους».

«Η ουσία της κινητικότητας είναι το "πάντρεμα" του πλεονάζοντος προσωπικού και των ελλειμμάτων», είπε ο κ. Μητσοτάκης και επιβεβαίωσε ότι η διαθεσιμότητα θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από το δικό του υπουργείο γιατί «αυτό είναι το σωστό». Οι πρώτοι που θα μπουν στη... δεξαμενή, είναι οι πλεονάζοντες οδηγοί.

Και αφου τα είπε αυτά, λίγη ώρα μετά ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου:



«Η διαπραγμάτευση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Τρόικας για τα ζητήματα της αρμοδιότητάς του κατέληξε στα εξής:

Το Υπουργείο εξασφάλισε παράταση στην ολοκλήρωση του πρώτου κύματος της κινητικότητας (12.500) μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 με την πρόβλεψη ότι ένα μέρος (4.200) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2013.

Η πρώτη αυτή φάση της κινητικότητας (4.200) θα απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς, σχολικούς φύλακες και εργαζόμενους στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο καθεστώς της κινητικότητας περιορίζεται από τους 12 μήνες που είναι σήμερα, στους 8.

Ο συμφωνημένος από το Φεβρουάριο του 2012 αριθμός των 15.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων τη διετία 2013 - 2014, αλλά και η κατανομή ανά έτος - 4.000 για το 2013 και 11.000 για το 2014 - παραμένει σταθερός.

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δεσμεύεται στη σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας διερεύνησης σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός απολύσεων να προκύψει από αυτήν την κατηγορία».


Καρφιά για πρώην και επόμενους



«Όταν παρέλαβα το υπουργείο, δε βρήκα ούτε ένα όνομα υπαλλήλου που θα έμπαινε σε κινητικότητα» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης «καρφώνοντας» τον προκάτοχό του, Αντώνη Μανιτάκη.

«Όταν εγώ πήγα στο υπουργείο από τους 12.500 που έπρεπε να βρεθούν στις δεξαμενές της κινητικότητας βρήκα ακριβώς 0. Αυτή είναι η κατάσταση την οποία παρέλαβα και τρεις μέρες μετά ήρθε η τρόικα», είπε και έσπευσε να προσθέσει πως«είχε γίνει μια προεργασία όχι όμως στο βαθμό που θα έπρεπε».

«Οι απολύσεις έχουν καλυφθεί από την κυβερνητική παρέμβαση στην ΕΡΤ»

Εκτός από τον προκάτοχό του, Αντώνη Μανιτάκη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης άφησε αιχμές για άλλους υπουργούς, λέγοντας πως κάποια υπουργεία έχουν καθυστερήσει να εντοπίσουν το πλεονάζον προσωπικό τους. Από τα... πυρά του δε γλίτωσαν ούτε οι δήμοι: «αν είχαν κάνει τη δουλειά τους θα ήμασταν πιο δίκαιοι στις απολύσεις».

«Έπρεπε να γίνει μια αξιολόγηση των αναγκών και έπρεπε να βρούμε ανθρώπους που θα μπουν στη δεξαμενή της κινητικότητας υπό μεγάλη πίεση χρόνου. Προσπαθώ να είμαι όσο πιο δίκαιος γίνεται. Δεν κοιμάμαι εύκολα με αυτές τις αποφάσεις, δεν εύχομαι σε πολλούς να είναι στη θέση αυτή», τόνισε.

«Δε θα είχαμε 1,5 εκατ. ανέργους αν...»


Κάνοντας μια γενική τοποθέτηση για την αναγκαιότητα της λήψης αυτών των μέτρων τόνισε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «αν η αναδιάρθρωση του κράτους είχε προχωρήσει από το 2010 από το πρώτο μνημόνιο, αν ήταν η απόλυτη πολιτική προτεραιότητα, είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα είχαμε 1,5 εκατομμύρια ανέργων στον ιδιωτικό τομέα και ψαλιδισμένες συντάξεις.

Είναι μια πάγια άποψη την οποία έχω και φυσικά τώρα καλούμαι και εγώ και οι συνάδελφοι υπουργοί γιατί εγώ έχω έναν επιτελικό ρόλο υπό μεγάλη πίεση χρόνου να φέρουμε εις πέρας ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ποιο είναι αυτό: 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι στην δεξαμενή της κινητικότητας μέχρι 30/6 αυτού του έτους συν 2.000 απολύσεις».

Πως μπαίνουν στη... δεξαμενή της κινητικότητας


«Όλοι οι οργανισμοί κάνουν οργανογράμματα, εντοπίζεται το πλεονάζον προσωπικό, αξιολογείται το πλεονάζον προσωπικό και αυτοί οι οποίοι είναι χαμηλά στην αξιολόγηση τοποθετούνται στην δεξαμενή της κινητικότητα για επαναξιοποίηση αλλού. Έτσι θα έπρεπε να γίνεται», είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Και εκτίμησε πως αν το υπουργείο του δεν είχε καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα, δε θα είχαμε πάρει η δόση. «Το ζήτημα αυτό από πλευράς τρόικα ήταν πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα, να το πω πολύ απλά, δεν νομίζω ότι θα υπήρχε συμφωνία στο Eurogroup εάν δεν πετύχαινε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών γιατί στην ουσία μαζί τα χειριζόμαστε αυτά τα θέματα μια συμφωνία στα ζητήματα αυτά», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Από ........  newsit

Μπαλασόπουλος στο ΣΚΑΪ

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com

Κ.Μητσοτάκης για απολύσεις

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com