Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 25/26/27/28 Ιουλίου 2013 ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (ΙΙ) »

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com














Για   περισότερες λεπτομέρειες και για να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση Click εδώ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ Νύχτες Φθιώτιδας ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΩΛΟΥ 26-27-28/7/2013

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει ομαλή έξοδος- Θα ξεσπάσει η κόλαση!

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Σε άρθρο στην προσωπική του ιστοσελίδα απαντά σε δημοσίευμα των Financial Times περί ώριμων συνθηκών για Grexit...

 Στο άρθρο των Financial Times που έκανε λόγο για «ώριμες συνθήκες» περί ενός «ομαλού Grexit» απαντά ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης.

 Ο καθηγητής Οικονομικών τονίζει ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τώρα την «τεχνική» του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει επιτευχθεί προκειμένου να διαπραγματευτεί σκληρά και να σηκώνει τους ώμους της αν το Βερολίνο συνεχίζει να απειλεί με αποβολή από την Ευρωζώνη» .

Τέλος, τονίζει, σε άρθρο στην προσωπική του ιστοσελίδα, ότι στην ευρωζώνη υπάρχει ένα ενιαίο νόμισμα που δεν είναι δεκτικό σε διαφοροποιήσεις.

«Όσο για την «ομαλή» έξοδο, δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιο πράγμα», λέει, διότι «τότε θα ξεσπάσει η κόλαση».

Προσθέτει ο καθηγητής τρία βασικά σημεία:

- Πρώτον, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μικρό και έχει ως προϋπόθεση την άρνηση του κράτους να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες (π.χ. καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ στους εξαγωγείς, μη καταβολή των ιδιωτικών επιχειρήσεων για αγαθά και υπηρεσίες που έχουν ήδη κ.λπ.).

- Δεύτερον, η έξοδος από την Ευρωζώνη θα είχε καταστροφικές συνέπειες διότι το τρέχον πρωτογενές πλεόνασμα, ακόμη και αν ήταν πραγματικό, δεν θα είναι σε θέση να καλυφθεί.

- Τρίτον, εάν η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρονταν για τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, θα επωφελούνταν από τη συμμαχία με το ΔΝΤ να το πράξει και ανεξάρτητα από το πραγματικό μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα αρνούνταν να επιστρέψει στην ΕΚΤ τα ομόλογα που αγόρασε ανόητα μεταξύ 2010 και 2011. Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τη διαπραγμάτευση.


Από ......  epikaira

Ο Καψής μιλάει στο Spiegel για τη νέα ΕΡΤ και δέχεται απρόσμενη ερώτηση: Πώς συντηρητικοί και σοσιαλιστές θα σταματήσουν το λάδωμα;

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Σαφώς μικρότερο κόστος και λιγότερους εργαζόμενους θα έχει ο νέος φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα είναι απαλλαγμένος από τη μέχρι τώρα πολιτική εξάρτηση, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Παντελή Καψή.

Η σύνδεση κυβέρνησης και δημοσιογράφων θα σταματήσει, διαβεβαιώνει ο κ. Καψής σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και παραδέχεται ότι το νέο πρόγραμμα εκπέμπεται από την έδρα του υπουργείου του, επισημαίνοντας ότι ο λόγος της μυστικότητας είναι ότι «ρισμένοι συνδικαλιστές θέλουν να μας βγάλουν την πρίζα».

«ώς ειδικά οι συντηρητικοί και οι σοσιαλιστές θα σταματήσουν το 'λάδωμα', που σφράγισε τους ίδιους επί δεκαετίες;» ρωτά το περιοδικό, για να απαντήσει ο υφυπουργός: «ι' αυτό έβαλαν εμένα» υποσχόμενος ότι δεν θα δεχτεί καμία επιρροή και θα εγγυηθεί την ανεξαρτησία του νέου ιδρύματος, με ένα εποπτικό συμβούλιο κατά το πρότυπο του BBC.

Ο κ. Καψής ερωτάται ακόμη για το καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. «στους περισσότερους θα έπρεπε να αφαιρεθεί η άδεια, αλλά τους περισσότερους τους υποστηρίζουν τοπικοί βουλευτές», επισημαίνει.

Από .......  iefimerida

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την κατάργηση 50 ειδικοτήτων στα ΤΕΕ [έγγραφο]

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Την επίσημη κατάργηση των 50 ειδικοτήτων των τεχνολογικών λυκείων σηματοδοτεί η δημοσίευση του ΦΕΚ με το άρθρο 82 του νόμου 4127/2013. Η εκπαιδευτικοί έχουν ήδη τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας από προχθές Δευτέρα (22/07).

Οι καθηγητές που εξαιρούνται, καθώς και οι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος μετατάσσονται στην εγγύτερη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, σε προσωποπαγείς θέσεις διοικητικού προσωπικού της ίδιας κατηγορίας.

Οι μαθητές της Γ' τάξης των ΕΠΑΛ και της Β' τάξης των ΕΠΑΣ θα συνεχίσουν κανονικά την ειδικότητα τους με ωρομίσθιο προσωπικό.

Για την επόμενη σχολική χρονιά ο ποσοτικός προσδιορισμός των κενών θέσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και ο υπολογισμός του πλεονάζοντος εκπαιδευτικού προσωπικού που πρόκειται να μετατεθεί ανά ειδικότητα και Διεύθυνση Εκπαίδευσης, υλοποιείται με διαπιστωτική πράξη του υπουργείου, έπειτα από εισήγηση της γενικής διεύθυνσης προσωπικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με βάση την επεξεργασία και τον συσχετισμό των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί από τους κατά τόπους διευθυντές εκπαίδευσης.

Διαβάστε το ΦΕΚ για όλες τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου εδώ

Από .......  iefimerida

Παραιτούνται οι 25 από τους 38 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας [επιστολή]

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Κοινή επιστολή παραίτησης από τα αξιώματά τους συνυπογράφουν 25 από τους 38 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Την επιστολή, που απευθύνεται στον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τους αρμόδιους υπουργούς και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κατέθεσε σήμερα, στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης, Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.

Ο κ.Δανιηλίδης τόνισε πως αναμένεται η συνυπογραφή και άλλων Δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας, και κάλεσε και τις άλλες ΠΕΔ της Χώρας να προβούν στην υποβολή παρόμοιων επιστολών, ως ύστατη έκφραση διαφύλαξης της αξιοπρέπειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία, με τις αντισυνταγματικές, αντιαυτοδιοικητικές και αντιευρωπαϊκές ρυθμίσεις αλλεπάλληλων νομοθετημάτων, δέχεται επαναλαμβανόμενα, εξουθενωτικά και ταπεινωτικά πλήγματα, που την οδηγούν στον πλήρη αφανισμό.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Ενας θεσμός συνιστά την σπονδυλική στήλη του Γένους, από τις απαρχές της ύπαρξής του μέχρι σήμερα: η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ένας θεσμός διατρέχει την ιστορία των Ελλήνων και διαποτίζει τις παραδόσεις τους (ανεξάρτητα από την μορφή, το είδος ή ακόμη και την παρουσία της εκάστοτε κρατικής οντότητας): η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ένας θεσμός αποτελεί την μήτρα του δημοσίου βίου των Ελλήνων: η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ένας θεσμός συγκροτεί το ακλόνητο θεμέλιο της παιδείας και του πολιτισμού μας: η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ένας θεσμός ενσαρκώνει, με αδιάλειπτη συνέχεια, την λαϊκή συμμετοχή και το δημοκρατικό ήθος, με τους εκπροσώπους του να βρίσκονται διαρκώς στο μικροσκόπιο των Τοπικών Κοινωνιών: η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σε μια Πολιτεία, που έχει προσδιορίσει σαφώς τα όρια και την έκταση της Κεντρικής Εξουσίας (: «Η διοίκηση του Κράτους οργανώνεται σύμφωνα με το αποκεντρωτικό σύστημα», άρθρο 101 § 1 του Συντάγματος), η αυτόφωτη, αυτοτελής και αυθύπαρκτη θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναγνωρίζεται στο συνταγματικό στερέωμα («Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού», άρθρο 102 § 1 εδ. α΄ του Συντάγματος· «Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Οι αρχές τους εκλέγονται με καθολική και μυστική ψηφοφορία, όπως νόμος ορίζει», άρθρο 102 § 2 του Συντάγματος· «Το Κράτος ασκεί στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης εποπτεία που συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας και δεν επιτρέπεται να εμποδίζει την πρωτοβουλία και την ελεύθερη δράση τους», άρθρο 102 § 3 του Συντάγματος· «Κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του Κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση συνεπάγεται και τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τον καθορισμό και την είσπραξη τοπικών εσόδων απευθείας από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης», άρθρο 102 § 5 εδ. γ΄-δ΄ του Συντάγματος), και περιβάλλεται με την αυξημένη ισχύ του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτονομίας (Ν. 1850/1989).

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην παρούσα δυσμενή συγκυρία, της παρατεταμένης, πολύπλευρης και πολυπλόκαμης κρίσης, που μαστίζει τη Χώρα μας, είναι το πιο οικείο, το πιο προσιτό και το πιο φιλόξενο καταφύγιο όλων των κατοίκων, χωρίς διακρίσεις, εξαιρέσεις ή περιορισμούς.
Έχοντας τεθεί, ουσιαστικά, υπό επιτροπεία, και έχοντας υποστεί δεινότατη οικονομική αποψίλωση και οδυνηρό υπηρεσιακό ακρωτηριασμό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση (παρ' όλ' αυτά) εφαρμόζει καθημερινά, στην πρώτη γραμμή του μετώπου, τις αρχές της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, όπως επιτάσσει η ιστορία και η παράδοσή της.

Μέχρι τώρα, η καταρράκωση αυτής της παράδοσης, οι αλλεπάλληλες προσβολές της πολιτικής αυθυπαρξίας της, και οι επαναλαμβανόμενες τραγικές περικοπές των λιγοστών εσόδων της, εκλήφθηκαν, καλόπιστα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως το αναγκαίο τίμημα της συνεισφοράς της για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Όμως, ο «μολώχ» της Κεντρικής Εξουσίας δεν αρκείται σ' αυτές τις θυσίες των Δήμων και των Δημοτών.
Απαιτεί, και μεθοδικά εφαρμόζει, την πολιτική εξουθένωση, την ηθική εξόντωση, την θεσμική εξαφάνιση, τον διοικητικό εκμηδενισμό, τον οικονομικό όλεθρο, τον κοινωνικό ευνουχισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι αλυσιδωτές αντιαυτοδιοικητικές, αντισυνταγματικές και αντιευρωπαϊκές νομοθετικές εμπνεύσεις της Κεντρικής Εξουσίας, [με τις ισοπεδωτικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τους δαιδαλώδεις πολυ-νόμους (που εμφανίζονται αιφνιδιαστικά και ψηφίζονται με συνοπτικές διαδικασίες)], διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό περιβάλλον, θανατηφόρο για τους Δήμους, αποσαθρωτικό για τη Λαϊκή Κυριαρχία, διαλυτικό για τις Τοπικές Κοινωνίες.

Αυτό το εφιαλτικό περιβάλλον μπορεί, σταδιακά, να αλλάξει, αν θελήσει, έστω και τώρα, η Κεντρική Εξουσία να ακούσει την φωνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αποδεχτεί τα δίκαια αιτήματά μας (όπως διατυπώνονται στο από 11-7-2013 Ψήφισμα και την από 19-7-2013 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, που επισυνάπτονται).
Αν όμως η Κεντρική Εξουσία αγνοήσει, για μια ακόμη φορά, αυτή την ύστατη έκκληση, ας γνωρίζει πως
εμείς, οι άμεσα εκλεγμένοι απ' το Λαό Εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας, τιμώντας την εντολή και την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας, σεβόμενοι την ιστορία του θεσμού που υπηρετούμε, και έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο υπομονής, κάθε ικμάδα αντοχής και κάθε ελπίδα αναμονής απέναντι σε μια αδηφάγα, ανάλγητη και αναίσθητη Κεντρική Εξουσία,

ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ τις παραιτήσεις μας από τα δημοτικά αξιώματά μας, και ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι συνεχίζουμε, μαζί με τους συμπολίτες μας, τον αγώνα για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντάξια του ονόματος και των παραδόσεών της.»

Από ........  iefimerida

Θρίλερ για εκταμίευση δόσης

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com

Λουκέτο σε 118 σχολεία από Σεπτέμβριο - Ποια καταργούνται και ποια συγχωνεύονται - Όλη η λίστα

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

- Κλειστές τις πόρτες θα βρουν χιλιάδες μαθητές στα σχολεία τους τον Σεπτέμβριο
- Καταργούνται 87 νηπιαγωγεία και 31 δημοτικά
- Συγχωνεύονται 17 δημοτικά και 12 νηπιαγωγεία
- Από το λουκέτο στα σχολεία θα εξοικονομηθούν 228.000 το 2014

Κλειστές πόρτες στα σχολεία θα βρουν τον Σεπτέμβριο χιλιάδες μαθητές αφού υπογράφηκε σήμερα από τον υπουργό Παιδείας K. Αρβανιτόπουλο η απόφαση για την κατάργηση και συγχώνευση δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σε όλη την επικράτεια.

Καταργούνται 87 νηπιαγωγεία και 31 δημοτικά

Ειδικότερα, από τον Σεπτέμβριο καταργούνται 31 δημοτικά και 87 νηπιαγωγεία ανα περιφερειακή διεύθυνση και συγχωνεύονται 17 δημοτικά σχολεία και 12 νηπιαγωγεία.

Τα τρία δημοτικά σχολεία ιδρύονται στην Κηφισιά, στην Ηγουμενίτσα και στο Νεοχωρόπουλο Ιωαννίνων. Από ένα νηπιαγωγείο θα αποκτήσουν η Λεπτοκαρυά Θεσπρωτίας και ο Άλιμος Αττικής.

Τα δημοτικά σχολεία που καταργούνται είναι επτά στην περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, από τρία στο νομό Ροδόπης και στο νομό Ευρυτανίας, από δύο στην Δ' Αθήνας και στους νομούς Ημαθίας και Λακωνίας, και από ένα στην Α' Αθήνας, στη Β' Θεσσαλονίκης και στους νομούς Ξάνθης, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Καρδίτσας, Πέλλας, Σερρών, Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

Επίσης υποβιβάζονται 5 νηπιαγωγεία και 34 δημοτικά σχολεία. Προάγονται 2 δημοτικά, στα οποία όμως δεν θα δοθούν επιπλέον οργανικές θέσεις μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες που γίνονται στα κτίρια. Αφού ολοκληρωθούς οι εργασίες κατασκευής τότε θα επαναπροσδιοριστεί η οργανικότητα των σχολικών μονάδων ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών.

Εκτός από τις καταργήσεις, ίδρυονται 3 δημοτικά και 2 νηπιαγωγεία.

Θα εξοικονομηθούν 76.000 ευρώ το 2013 και 228.000 ευρώ το 2014

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του υπουργείου, οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις αυτές θα εξοικονομήσουν 76.000 ευρώ για το 2013 δεδομένου ότι οι αλλαγές γίνονται στα μέσα του οικονομικού έτους, ενώ από το 2014 η εξοικονόμηση πόρων θα ανέλθει στις 228.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011 καταργήθηκαν περίπου 800 σχολικές μονάδες και το 2012 120 σχολεία.

Δείτε εδώ τη λίστα με τα σχολεία που καταργούνται - συγχωνεύονται

Από .......  newsit

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com