Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Στον Τειρεσία Μελισσανίδης- Aegean Oil για χρέη στο Δημόσιο

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com

Εγείρονται ερωτηματικά για τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ
Μείζον πολιτικό, ηθικό και επιχειρηματικό θέμα εγείρεται από τις αποκαλύψεις για τη φοροδιαφυγή ύψους €24 εκατ. εταιριών του ομίλου του Δημήτρη Μελισσανίδη καθώς και από τις αποφάσεις των φορολογικών αρχών, που έχουν ζητήσει ακόμα και την καταχώρηση του ιδίου και της εταιρίας Πετρέλαια Αιγαίου ΑΕ στον Τειρεσία, με στόχο τη διασφάλιση των απαιτήσεων του Δημοσίου.

Το θέμα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ο Δημήτρης Μελισσανίδης δρα ως εκπρόσωπος του fund Emma Delta, που έχει αναδειχθεί πλειοδότης για την εξαγορά του 33% από το ΤΑΙΠΕΔ. Αν και μέτοχος στο Fund εμφανίζεται ο υιός του, όλοι γνωρίζουν ότι πραγματικός μέτοχος είναι ο ίδιος, λόγω έλλειψης οικονομικής αυτοτέλειας του γιού του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχετικό έγγραφο της ΔΟΥ αποκαλύπτει η εφημερίδα Αυγή, η οποία εστιάζει όμως μόνο στις διευκολύνσεις που παρείχε και παρέχει το Δημόσιο και ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομικών τόσο στον Δημήτρη Μελισσανίδη όσο και στην Πετρέλαια Αιγαίου ΑΕ (Aegean Oil).

Υπό αυτό το πρίσμα και ενώ οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του ΟΠΑΠ στην Emma Delta βρίσκονται σε εξέλιξη, οι αποκαλύψεις για τη δράση και τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο Δημήτρης Μελισσανίδης εγείρουν εύλογα ερωτηματικά για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ.

Με δεδομένες τις ενέργειες της ΦΑΕ Πειραιά ο Δημήτρης Μελίσσανίδης έχει καταστεί αφερέγγυο πρόσωπο, από τη στιγμή που έχει καταχωρηθεί στον Τειρεσία και με τόσο μεγάλο ποσό εις βάρος του. Συνεπώς εγείρονται ερωτηματικά για τη βάση στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ διαπραγματεύεται μαζί του την αποκρατικοποίηση της στρατηγικού χαρακτήρα ΟΠΑΠ ΑΕ.
Επίσης τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και η κυβέρνηση θα πρέπει να τοποθετηθούν επί του θέματος, καθώς υπόδικος -φοροφυγάς διαπραγματεύεται την απόκτηση Δημόσιας περιουσίας.

Αν και οι φορολογικές αρχές (ΦΑΕ Πειραιά) έχει κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες, μετά τη βεβαίωση μη-δήλωσης ΦΠΑ 24 εκατ. στη χρήση του 2001, μετά από παρεμβάσεις το υπουργείο Οικονομικών έχει επιτρέψει στον επιχειρηματία και την εταιρία του να μην καταβάλουν ούτε το από το νόμο προβλεπόμενο ποσό των 7,7 εκατ. που αποτελεί το 25% του υπό δικαστική διένεξη ποσού.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ευνοϊκή μεταχείριση του επιχειρηματία από το ελληνικό Δημόσιο παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για πάταξη της φοροδιαφυγής και επίσπευση της απνομής δικαιοσύνης σε τέτοια θέματα.

Το ιστορικό
Η παρουσία του Δημήτρη Μελισσανίδη στα δημόσια και επιχειρηματικά δρώμενα γίνεται ολοένα και πιο αισθητή, παράλληλα όμως στρέφονται στο πρόσωπό του και στις επιχειρήσεις του οι προβολείς της Δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας άγνωστες ή λιγότερο γνωστές, ακόμα και καλά κρυμμένες πτυχές της προσωπικής και επιχειρηματικής του δράσης.
Η Aegean Oil, ναυαρχίδα του ομίλου επιχειρήσεων Μελισσανίδη στην Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται από δημοσιεύματα και Δημόσια έγγραφα έχει στο παρελθόν -άγνωστο τι συμβαίνει στο παρόν- υποπέσει σε σωρεία σημαντικών φορολογικών παραβάσεων, της φύσης μάλιστα που ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι θα είναι αμείλικτος.
Παρά όμως τις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού, το στενό μαρκάρισμα της τρόικας και τις... άτυπες επιστολές του Γιάννη Στουρνάρα ο Δημήτρης Μελισσανίδης και οι εταιρίες του φαίνεται ότι απολαμβάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης από τον κρατικό μηχανισμό.

Η οικεία ΔΟΥ (ΦΑΕ Πειραιά) έχει διενεργήσει -με μεγάλη καθυστέρηση- το 2010 λογιστικό έλεγχο στις οικονομικές καταστάσεις και τα βιβλία της Πετρέλαια Αιγαίου ΑΕ, βεβαιώνοντας φορολογικές παραβάσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του ποινικού αδικήματος, της φοροδιαφυγής, υπό την έννοια της μη-καταβολής ΦΠΑ αρκετών εκατομμυρίων ευρώ,
Οι μετέπειτα διαδικασίες αποδεικνύονται ιδιαίτερα "χαλαρές" και ενώ το Δημόσιο έχει επιδοθεί σε σαφάρι συλλήψεων επιχειρηματιών για πολύ μικρότερα ποσά, ο Δημήτρης Μελισσανίδης καταφέρνει να παραμένει ελεύθερος και η εταιρία του να απολαμβάνει διαρκών ρυθμίσεων, δικαστικών καθυστερήσεων και εν γένει ενός αδιαφανούς καθστώτος διευκολύνσεων που δεν συνάδει με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η ΦΑΕ Πειραιά έχει ζητήσει για τον Δ. Μελισσανίδη: 

 - Κατάσχεση εις χείρας τρίτου εις βάρος του Δ. Μελισσανίδη για το ποσό των 9.425.166,59 ευρώ ως διευθύνοντα συμβούλου και νομίμου εκπροσώπου της Πετρέλαια Αιγαίου Ανώνυμος Εταιρείας Πετρελαιοειδών.
- Κατάσχεση εις χείρας τρίτου εις βάρος της ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ για το ποσό των 7.725.669,63 ευρώ
- Τέσσερις αναγκαστικές κατασχέσεις σε βάρος ακινήτων της ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ για το ποσό των 7.725.669,63 ευρώ. Τα 3 από τα 4 ακίνητα λειτουργούν ως πρατήρια καυσίμων.
Με βάση αυτή την εικόνα, οι ανωτέρω θα πρέπει να έχουν καταχωρηθεί στο Αρχείο Δεδομένων Οικονομικής Συμπεριφοράς του ΤΕΙΡΕΣΙΑ,ενώ με την κατάσχεση εις χείρας τρίτων όποιος τους οφείλει αποδίδει τα χρήματα απευθείας στο δημόσιο ταμείο.

Από ......   sofokleousin
 
 

Παραίτησε τον Σταυρίδη ο Στουρνάρας για το ταξίδι με το λίαρ τζετ του Μελισσανίδη

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Την παραίτηση του Στέλιου Σταυρίδη από την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξαιτίας της υπόθεσης για το ταξίδι με το λίαρ τζετ του Δημήτρη Μελισσανίδη που βγήκε στο φως της δημοσιότητας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έπειτα από δημοσίευμα που ήθελε τον πρώην, πλέον, πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, να φεύγει με το λίαρ τζετ του Δημήτρη Μελισσανίδη, μετά την υπογραφή της σύμβασης για την πώληση του ΟΠΑΠ, ζήτησε την παραίτηση του Στέλιου Σταυρίδη χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Στέλιος Σταυρίδης δέχθηκε να παραιτηθεί και, πλέον, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε αναζήτηση νέου προέδρου για το ΤΑΙΠΕΔ.

Στην ολιγόλογη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται: «O υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ζήτησε σήμερα την παραίτηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέλιου Σταυρίδη».

Από την πλευρά του, ο κ. Σταυρίδης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «ο επιχειρηματίας, ο οποίος θα πέταγε για τη Γαλλία, προσφέρθηκε να με αφήσει στην Κεφαλονιά».

Από .......  iefimerida

Ο Μανιάτης «στόλισε» στον Σαμαρά τον Τσαυτάρη και το... διαφήμισε!

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Ο υπουργός Περιβάλλοντος έβγαλε δελτίο τύπου για την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό!

Απίστευτο κι όμως ελληνικό... Υπουργός αφού... στόλισε συνάδελφό του σε επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό έβγαλε δελτίο τύπου με τις λεπτομέρειες! Ο λόγος για τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για επικοινωνία που είχε με τον κ. Σαμαρά, τον οποίο ενημέρωσε για τις καθυστερήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για ένα έργο στην Αργολίδα. Ο κ. Μανιάτης, μάλιστα, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έδειξε καντανόηση...

Διαβάστε το δελτίο τύπου: «Χθες ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με τις καθυστερήσεις στο έργο του Αναβάλου, ο οποίος για άλλη μια φορά εξέφρασε το μεγάλο του ενδιαφέρον για την ομαλή και ταχεία προώθηση του έργου. Ταυτόχρονα για το ίδιο θέμα επικοινώνησα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η χρηματοδότηση του έργου.

Τόνισα ότι το μεγαλύτερο έργο της Αργολίδας, ο Ανάβαλος, ένα έργο που για 40 χρόνια οι πολιτικοί μόνο το υπόσχονταν και ποτέ δεν πραγματοποιούσαν τις προεκλογικές υποσχέσεις τους, ΤΩΡΑ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ. Το έργο εξασφάλισε την ένταξη του στα χρηματοδοτικά σχήματα της Ε.Ε., προχώρησαν όλοι οι διαγωνισμοί και υπάρχουν ανάδοχοι για όλα τα επιμέρους έργα (κατασκευή επεκτάσεων δικτύου σε αργολικό κάμπο, αναβάθμιση φράγματος και αντλιοστασίων, ανάθεση μελετών επέκτασης προς Επίδαυρο και Ερμιονίδα, συντήρηση υφιστάμενου δικτύου).

Ορθά οι αγρότες της Αργολίδας κινητοποιούνται δεδομένου ότι οι κινητοποιήσεις αυτές μας βοηθούν όλους να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση για το ξεπέρασμα των προβλημάτων του έργου.
Θεωρώ περιττό να τονίσω προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει και η απειροελάχιστη πιθανότητα το έργο να σταματήσει.

Σε όλες τις επικοινωνίες μου με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου κατέστησα σαφές ότι πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς καμία καθυστέρηση η πρόσφατη συμφωνία που επετεύχθη με την παρουσία του αρμόδιου Υπουργού κ. Αθαν. Τσαυτάρη και του Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη.

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου το έργο να συνεχίσει να υλοποιείται με σαφώς μεγαλύτερες ταχύτητες και με ξεπέρασμα όλων των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί.

Τόσο εγώ προσωπικά όσο και όλη η Κυβέρνηση θεωρούμε το έργο του Αναβάλου ως το μεγαλύτερο έργο πνοής για την Αργολίδα, που θα γίνει με τις καλύτερες προδιαγραφές, στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με πλήρως διασφαλισμένη χρηματοδότηση».

Από ......  parapolitika

Από το Γραφείο του Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τις εξελίξεις στο πεδίο των συντάξεων του Δημοσίου

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com




Δελτίο Τύπου

Από το Γραφείο του Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τις εξελίξεις στο πεδίο των συντάξεων του Δημοσίου:

«Στο πεδίο των συντάξεων του Δημοσίου έχει ξεκινήσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από το καλοκαίρι του 2012, μια στοχευμένη προσπάθεια με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες και διοικητικές πράξεις.
Επιδίωξη είναι η εξυγίανση και η βελτίωση της αποδοτικότητας του εν λόγω πεδίου, με στόχο την καλυτέρευση της καθημερινότητας των πολιτών.
Προς την κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν ήδη μετρήσιμα και απτά αποτελέσματα.

Ειδικότερα:

1ον. Η υλοποίηση του μέτρου της προκαταβολής σύνταξης συνεχίζεται ομαλά και με εντατικό ρυθμό.
Τονίζεται, εκ νέου, ότι πρόκειται για συνταξιοδοτική ρύθμιση που είναι πέραν των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των εταίρων και δανειστών μας και αποσκοπεί στην έμπρακτη στήριξη της καθημερινότητας μεγάλης μερίδας των συμπολιτών μας.
Την 10η μέρα κάθε μήνα πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων η προβλεπόμενη προκαταβολή σύνταξης μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.
Έτσι, καταβλήθηκε στις 10 Αυγούστου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η προκαταβολή σύνταξης για το μήνα Αύγουστο σε 4.752 υπαλλήλους, που αποχώρησαν από την Υπηρεσία μετά το Μάρτιο 2013 λόγω συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τις οριζόμενες από το Νόμο προϋποθέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός αυτός ήταν 264 υπάλληλοι τον Ιούνιο και 1.126 υπάλληλοι τον Ιούλιο.
Μετά από τρεις μήνες υλοποίησης του μέτρου, προκύπτει ότι η προκαταβολή σύνταξης, σύμφωνα με τη σύγκριση των απολύτως καθαρών ποσών, έχει τελικά διαμορφωθεί περίπου στο 65% της τελικώς κανονισθείσας σύνταξης που θα λαμβάνει ο δικαιούχος υπάλληλος (μέση σύνταξη, Διευθυντής Υπουργείου με 35 έτη υπηρεσίας).

2ον. Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την περαιτέρω σύντμηση του χρόνου απονομής της σύνταξης των δικαιούχων, οι οποίοι έχουν καταθέσει σχετική αίτηση πριν από το Μάρτιο του 2013, ώστε να λάβουν το συντομότερο δυνατόν το σύνολο της σύνταξης που δικαιούνται.
Αποτέλεσμα της εν λόγω προσπάθειας και, ειδικότερα, της προόδου που έχει συντελεστεί την τελευταία περίοδο είναι να έχει μειωθεί, μεσοσταθμικά, η χρονική διάρκεια για την απονομή της σύνταξης από τους 11 – 12 μήνες το καλοκαίρι του 2012 στους 5 – 6 μήνες κατά την τρέχουσα περίοδο.

3ον. Συνεχίζεται, με εντατικούς ρυθμούς, η διαδικασία εξακρίβωσης των πραγματικά δικαιούχων συνταξιούχων και αποκατάστασης δικαιοσύνης, αξιοποιώντας τα στοιχεία της απογραφής που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2012.
Με βάση τα στοιχεία της εν λόγω διαδικασίας, μέχρι και το τέλος Ιουλίου 2013:
·           Οι μη απογραφέντες συνταξιούχοι του Δημοσίου ανέρχονταν σε 1.929, στους οποίους έχει διακοπεί η καταβολή των συντάξεων τους σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 (ΦΕΚ Α’ 210, 31.08.2007).
Η έρευνα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα για τον εντοπισμό, περίπτωση προς περίπτωση, των 1.929 μη καταγραφέντων συνταξιούχων.
·           Κατά τη διαδικασία της απογραφής, προέκυψε ότι σε 2.260 περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν αποβιώσει, η σύνταξη καταβάλλονταν κανονικά μετά το θάνατο τους και για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
     Το ποσό των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων ανέρχονταν σε 35.811.994 ευρώ.
     Ύστερα από την αναζήτηση των αρμοδίων υπηρεσιών βρέθηκε το ποσό των 21.489.109 ευρώ.
     Για το υπόλοιπο ποσό των 14.322.885 ευρώ, συνεχίζεται η αναζήτηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καθώς και η παραπομπή στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από την  διαδικασία διαγραφής των θανόντων συνταξιούχων ανέρχεται σε 865.888 ευρώ ανά μήνα.

Τα αποτελέσματα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αφορμή εφησυχασμού.
Αντιθέτως, συνιστούν έναυσμα εντατικοποίησης της προσπάθειας προκειμένου να αποκατασταθεί δικαιοσύνη σε ένα ευαίσθητο πεδίο όπως αυτό των συντάξεων, να συρρικνωθούν περισσότερο οι εκκρεμότητες προς τους δικαιούχους που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης πριν το Μάρτιο του 2013 και, μέσω της αύξησης προοπτικά του αριθμού των πολιτών που θα λαμβάνουν προκαταβολή σύνταξης, να διευθετηθεί ουσιαστικά το πρόβλημα του μεγάλου εισοδηματικού κενού που αντιμετώπιζαν τα τελευταία χρόνια οι συνταξιούχοι του Δημοσίου».

Eurobank Συγχώνευση με ΤΤ και πώληση μέχρι 30% των μετοχών στις αρχές του 2014

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Με γρήγορα βήματα ετοιμάζει την ανασυγκρότηση της Eurobank ο νέος επικεφαλής του ομίλου Χρήστος Μεγάλου. Μετά την ανακοίνωση της δικής του ισχυρής ομάδας, ο  κ. Μεγάλου προετοιμάζει τη συγχώνευση με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Όμως στόχος της διοίκησης είναι η διατήρηση του ονόματος του ΤΤ καθώς θεωρεί ότι το όνομα δεν πρέπει να χαθεί αφού η τράπεζα διαθέτει ισχυρή φήμη και σημαντική καταθετική βάση.

Από τις αρχές του χρόνου ο κ. Μεγάλου (με δεδομένη την μεγάλη εμπειρία που διαθέτει στην εξεύρεση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές)  θα προχωρήσει στην εξεύρεση επενδυτή ή επενδυτών για την πώληση του 25% έως 30% των μετοχών της Eurobank όπως άλλωστε αναφέρεται και στο νέο μνημόνιο.

Η μεταβίβαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014.
Επιπρόσθετα σε μικρό χρονικό διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί και η αύξηση της θυγατρικής Eurobank Properties ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για πώληση της Eurobank Ασφαλιστικής που όμως δεν έχουν συζητηθεί ακόμα.

Υπενθυμίζεται ότι την ομάδα Μεγάλου αποτελούν μεταξύ άλλων οι Μιχάλης Κολακίδης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Risk Management, Κωνσταντίνος Βουσβούνης, Γενικός Διευθυντής Τραπεζικής Επιχειρήσεων & Επενδυτικής Τραπεζικής Ομίλου, Σταύρος Ιωάννου, Γενικός Διευθυντής Retail Banking, - Φωκίων Καραβίας, Γενικός Διευθυντής Capital Markets)  και Πέτρος Κατσούλας.

Από .......  kourdistoportocali

H Bild καρφώνει Σόιμπλε - Μέρκελ: Πάμε στοίχημα ότι μετά τις εκλογές έρχεται νέο κούρεμα χρέους στην Ελλάδα;

Αναρτήθηκε από .... energoipoliteskv.blogspot.com


Αλαλούμ επικρατεί στη Γερμανία, όπου φουντώνει η προεκλογική περίοδος και το ζήτημα του ελληνικού χρέους βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογική κόντρας.
Αυτή τη φορά ήρθε η σειρά της γερμανικής Bild να υποστηρίξει ότι επίκειται και νέο κούρεμα ελληνικού χρέους το οποίο αποκρύπτει η γερμανική κυβέρνηση για να περάσουν «αναίμακτα» οι εκλογές του Σεπτέμβρη.

«Στοίχημα, κ. Σόιμπλε, μετά τις εκλογές έρχεται κούρεμα», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild στο βασικό πολιτικό της θέμα και υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση αποσιωπά το γεγονός ότι η Ελλάδα χρειάζεται και νέο πακέτο βοήθειας. Υποστηρίζει δε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει δώσει το σχετικό μήνυμα στην Αθήνα, ζητώντας ωστόσο ηρεμία ως τις εκλογές.

Η εφημερίδα επιχειρεί να καταρρίψει ισχυρισμούς της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και του υποψήφιου Καγκελάριου των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ κατά της προοπτικής νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μια λέξη την οποία στο Βερολίνο κανείς δεν θέλει να βάλει στο στόμα του, το κούρεμα, αλλά η Bild είναι σίγουρη ότι αυτό θα γίνει αμέσως μετά τις εκλογές». Όπως επισημαίνεται, η εφημερίδα γνωρίζει τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος και λέει: «Στοίχημα κ. Σόιμπλε ότι μετά τις εκλογές, έρχεται το κούρεμα!». Επικαλούμενος πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, ο συντάκτης υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει δώσει ήδη σήμα στην Αθήνα για νέα βοήθεια. «Η κυβέρνηση της Ελλάδας έλαβε μήνυμα από το Βερολίνο να τηρήσει ηρεμία ως τις εκλογές. Μετά θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για κούρεμα χρέους. Υπό συζήτηση είναι, μεταξύ άλλων, διευκολύνσεις στους τόκους και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων», αναφέρεται.
Η εφημερίδα επικαλείται ακόμη εκτιμήσεις κορυφαίων οικονομικών παραγόντων, οι οποίοι θεωρούν βέβαιη την παροχή νέας βοήθειας, όπως της Μπούντεσμπανκ και του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών, ενώ τονίζει ότι ούτε οι Γερμανοί ψηφοφόροι πείθονται από τις διαβεβαιώσεις της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε.

Σε σχόλιό της για το ίδιο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται και στην έκφραση που χρησιμοποιεί το τελευταίο διάστημα η Καγκελάριος, όταν ερωτάται σχετικώς με το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. «Δεν βλέπω νέο κούρεμα», επαναλαμβάνει η κυρία Μέρκελ. «Δεν το βλέπουν η Καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών. Όχι, ε; Δεν το βλέπετε; Μήπως κρύβεται το κούρεμα πίσω από την Ακρόπολη; μήπως φοράει καπέλο παραλλαγής; Οι περισσότεροι ειδικοί βλέπουν μια άφεση χρέους, η οποία θα κόστιζε στον Γερμανό φορολογούμενο δισεκατομμύρια, ως αναπόφευκτη. Αλλιώς η Ελλάδα θα καταρρεύσει υπό το βάρος του χρέους και των τόκων. Μόνο η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει ´να δεί ´ το κούρεμα χρέους. Βεβαίως γνωρίζουν η Καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών πόσο δραματική είναι η κατάσταση γύρω από την Ελλάδα. Βεβαίως φαντάζονται ότι πολλά γερμανικά δισεκατομμύρια έχουν προ πολλού χαθεί. Ποτέ όμως δεν θα μπορέσει κάποιος να τους αποδείξει ότι κι όμως, 'είχαν δει' το επικείμενο χρέος. Αυτές οι λέξεις είναι τόσο μαλακές όσο το κερί κάτω από τον ελληνικό ήλιο».

Από .......  iefimerida

Προαναγγελία Στουρνάρα για πλειστηριασμούς

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

 

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Μερικές παρατηρήσεις στις τρέχουσες εξελίξεις από τον Γ.Φραγκούλη


Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com


Εστάλη στο  Blog από αναγνώστη

Κε αρχισυντάκτη,

Θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις στις τρέχουσες εξελίξεις:

1. Ενόσω ο Δήμος μας χορεύει στο ρυθμό των Ρίχτερ, η αντισεισμική προστασία και πρόληψη εξακολουθούν να είναι ζητούμενα. Η αποζημίωση των πληγέντων και η αποκατάσταση πρέπει να γίνουν άμεσα. Τριακόσια σπίτια στην ευρύτερη περιοχή έπαθαν μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές. Ο έλεγχος σχολείων, νοσοκομείων και δημοσίων υπηρεσιών είναι απαραίτητα. Πρέπει να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των πολιτών σε ανοιχτούς, καθαρούς χώρους σε περίπτωση σεισμού (πάρκα, πλατείες, σχολικές αυλές) και να γίνει εκπαίδευση όλων στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Η μετατροπή της αντισεισμικής προστασίας σε επενδυτικές δραστηριότητες αλλά και η ανοχή των υπηρεσιών του Κράτους και των Δήμων στις αλλαγές χρήσης των οικοδομών, αδυνατίζουν τους φέροντες οργανισμούς τους (με πρώτον διδάξαντα το Δήμο Καμένων Βούρλων).

2. Η αύξηση των ανταποδοτικών τελών σε Μόλο-Αγίο Κωνσταντίνο (ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα κ.λπ.) είναι σίγουρη, με την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης των Σταϊκούρα-Μιχελάκι που προβλέπει ότι αν δεν καλυφθούν τα ανταποδοτικά τέλη του 2013 θα προστεθούν στο 2014 και σε κάθε επόμενο έτος, αυξάνοντας έτσι ραγδαία τη δημοτική φορολόγηση.

3. Οι Δήμοι δεν πρέπει να καταφεύγουν σε δανεισμό από τις Τράπεζες, αλλά να διεκδικήσουν την κρατική επιχορήγηση. Ο συμψηφισμός που προωθείται (για τα χρέη των δήμων σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο, με αντάλλαγμα τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης), μόνο φέσια προσθέτει στους δημότες.

4. Η υποκρισία της ΚΕΔΕ αποκαλύπτεται με την αίτησή της να αναλάβει η αστυνομία τα καθήκοντα των δημοτικών αστυνομικών στην φοροείσπραξη, τελειώνοντας έτσι και τα κλάματα συμπαράστασης στους δημοτικούς υπάλληλους.

5. Οι δήμοι πρόκειται να προσλάβουν απολυμένους, ανέργους, πρώην συμβασιούχους που θα είναι «μέτοχοι-είλωτες» στο λεγόμενο Κοινωνικό Συνεταιρισμό (ΚΟΙΝΣΕΠ) ν. 4019\2011 χωρίς ασφάλιση και μισθό 400 ευρώ. Στη «συλλογικότητα» αυτή συμμετέχει και η «καλή επιχειρηματικότητα της αλληλέγγυας οικονομίας», όπως λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πόση αλήθεια έχει το σύνθημα τους για τα Καμένα Βούρλα («ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»), όταν οι μικρές επιχείρησης δεν θα μπορούν να επιβιώσουν λόγω κόστους;

Να επισημάνουμε ότι μονό 27 επαγγελματίες και στις τρεις πόλεις του Δήμου μας έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Η μοναδική απάντηση σε αυτό είναι δημόσιες αναβαθμισμένες ιαματικές πηγές. Τα προηγούμενα δεν αποτελούν νέο φρούτο. Πρόκειται για κερδοσκοπικό συνεταιρισμό που τον έφτιαξαν για να κόψουν την κρατική χρηματοδότηση και να διευκολύνουν την είσοδο ιδιωτών σε κρίσιμες υπηρεσίες. Έχουν εφαρμοστεί στο Δήμο Αμαρούσιου όπου το σωματείο εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» αποκάλυψε ότι οι συμβάσεις που θα υπογράψει ο Δήμος στα πλαίσια του «Κοινωνικού Συνεταιρισμού» είναι ουσιαστικά δουλεμπορικές. Θα απασχολούνται εργαζόμενοι με 350 ευρώ μηνιαίως, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, για υπηρεσίες που σήμερα παρέχουν εργαζόμενοι στους Δήμους, με διάφορες σχέσεις εργασίας.

Η απάντηση των δημοτών πρέπει να είναι μία:

· Ουσιαστική κρατική στήριξη και γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αντισεισμική προστασία.
· Σταμάτημα της κατρακύλας τώρα, αγώνας για ρήξη και ανατροπή.
· Κατάργηση του Καλλικράτη.
· Διατήρηση και ανάπτυξη των δημόσιων δομών
· Άρνηση σε φορομπηχτικές πολιτικές από τους Δήμους
· Στήριξη εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στο Δήμο μας .


Γ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ