Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ρουμπάτης τα είπε έξω από τα δόντια για την ΔΤ [video]

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

 Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ρουμπάτης βρέθηκε στο νέο στούντιο της Δημόσιας Τηλεόρασης και είπε τα πράγματα με το όνομά τους



Δεκτό επί της αρχής το Σχέδιο Νόμου για το Νέο Λύκειο

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: esos.gr

Δεκτό επί της αρχής, κατ' άρθρον και στο σύνολο κατά πλειοψηφία έγινε το Σχέδιο Νόμου «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αναλυτικότερα  οι σημαντικές αλλαγές του νομοσχεδίου. Πρώτον,   η αυτονόμηση του Γενικού Λυκείου, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο μορφωτικό του πρόγραμμα και τους στόχους του. Αναδιατάσσεται ο αριθμός των μαθημάτων, ανακαθορίζεται το περιεχόμενο και ο τρόπος διδασκαλίας και διευκολύνεται η πρόσβαση στις βαθιές δομές γνώσεις, χάριν στα μαθήματα επιλογή των παιδιών και ομάδων προσανατολισμού που θεσπίζονται.

ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Η 1η και η 2η τάξη, αποτελούν τάξεις γενικής παιδείας με 35 ώρες συνολικής εβδομαδιαίας διδασκαλίας, ενώ η 3η λυκείου προετοιμάζει με 20 ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίος τα παιδιά των 4 πανελλαδικών εξεταζομένων μαθημάτων. Στην πρώτη τάξη το πρόγραμμα είναι κοινό για όλους τους μαθητές με 33 ώρες την εβδομάδα και καθιερώνεται ένα δίωρο μαθημάτων επιλογής από τρία μαθήματα, είπαμε ότι θα κάνουμε την αλλαγή και θα βάλουμε ένα τέταρτο μάθημα, τα εικαστικά.
Project
Καθιερώνεται στην πρώτη και δεύτερη τάξη η ερευνητική και συντριπτική εργασία πρότζεκτ ως διακριτή ενότητα του προγράμματος σπουδών με στόχο να αποκτήσουν οι μαθητές εμπειρία διαχείρισης μαθησιακών έργων ανοιχτού τύπου, τα οποία απαιτούν εγκάρσιες ικανότητες και ήδη με Υπουργική Απόφαση η ερευνητική εργασία επεκτάθηκε σε όλες τις τάξεις του γυμνασίου.
ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Καθιερώνεται στις ίδιες τάξεις το μάθημα της πολιτικής παιδείας, καθώς η σωστή πολιτική καλλιέργεια και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε όλοι, έχει στόχο να προφυλάξει τους νέους μας από φανατισμούς, από πολιτικά πάθη, από ακρότητες και θα προβάλλει υψηλές αξίες.
ΜΑΘΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
Εισάγεται ως υποχρεωτικό μάθημα για όλους το μάθημα της φιλοσοφίας με στόχο να φέρει το μαθητή σε επαφή με την παγκόσμια φιλοσοφική σκέψη, ώστε αυτός να καταστεί ικανός να στοχάζεται πάνω στα ζητήματα και μην ξεχνάμε ότι σήμερα στην Ελλάδα τη χώρα που γέννησε τη φιλοσοφία ελάχιστοι ήταν οι μαθητές που δίνουν διδασκόντων.

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ
Στην τρίτη λυκείου καθιερώνονται τα μαθήματα γενικού προγράμματος και ομάδες προσανατολισμού και εφαρμόζονται πρόγραμμα μαθημάτων 34 ωρών που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας 14 συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίος και τρεις ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού 20 ωρών εβδομαδιαίος μεταξύ των οποίων οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν την ομάδα ανθρωπιστικών σπουδών, θετικών, πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και παιδαγωγικών σπουδών.
Επαρκής προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις μέσα στο σχολείο και με αυτό καταπολεμούμε την παραπαιδεία. Στην τρίτη λυκείου μέσω της μείωσης του σημερινού αριθμού των διδασκομένων μαθημάτων σε εννέα συνολικά από 13 που ήταν σήμερα και της αύξησης από 31 σε 34 της εβδομαδιαίας διδασκαλίας και της προσφοράς μαθημάτων προσανατολισμού στα επιθυμητά γνωστικά αντικείμενα δίνεται επαρκής χρόνος για να αφομοιωθεί η ύλη και να προετοιμαστεί ο μαθητής με στόχο να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις των πανελλαδικών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ
Τρίτον, αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης μαθημάτων. Η αξιολόγηση θα εστιάζεται αφενός στην κατανόηση των εννοιών και των γνωστικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων, αλλά από κει και πέρα οι προαγωγικές εξετάσεις και οι απολυτήριες εξετάσεις του γενικού λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά. Το κάθε σχολείο πέρα από το 50% που βάζει ο καθηγητής το 50% είναι από τράπεζα θεμάτων που μπορεί να είναι διαφορετική για κάθε σχολείο. Διευκρινίζουμε ότι η εισαγωγή της τράπεζας θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας γίνεται για την αντικειμενικότερη αξιολόγηση των μαθητών και κυρίως για την αντιμετώπιση και της στείρας αποστήθισης ανούσιων λεπτομερειών και όπως είπαμε ο καθένας μπορεί να επιλέγει και αναγκάζεται ουσιαστικά ο καθηγητής να εξαντλήσει την ύλη και να μην έχουμε τα φαινόμενα των δύο ταχυτήτων και κάποια άλλα σχολεία να έχουν εξαντλήσει την ύλη και κάποια άλλα παιδιά να δίνουν με λιγότερες γνώσεις.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ
Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεξάγονται μετά την απόλυση του μαθητή από το λύκειο, άρα έχουμε αποσύνδεση γιατί είναι αυτό που ζητούσαμε χρόνια και γίνεται κατά 50% από κλήρωση τράπεζας θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και 50% από την κεντρική επιτροπή εξετάσεων. Περιορίζουμε σε 4 τα μαθήματα από έξι που είναι σήμερα για να μην εξαντλείται ο μαθητής περαιτέρω και είναι άλλος ένας λόγος για να χτυπηθεί η παραπαιδεία.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΑΕΙ
Για τον υπολογισμό του βαθμού πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως έχουμε πει προσμετρείται και ο βαθμός προαγωγής και απόλυσης, ο Β.Π.Α.. Είναι αναγκαία αυτή η προς μέτρηση μετά τη μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων καθώς και θα τονώσει τη γενική παιδεία, δίνοντας ουσιαστικό κύρος σε όλα τα μαθήματα και εμποδίζοντας τον μαθητή από την πρόωρη επιλογή γνωστικών αντικειμένων και ουσιαστική μελέτη μόνο αυτών που τον ενδιέφεραν για να δώσει τέλος τις εξετάσεις του.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Κάνουμε την δημιουργία του Τεχνικού Οργανισμού Εξετάσεων που έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αποτελεί επιτελικό και επιστημονικό φορέα με κύρια αποστολή πρώτον, τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας και διαφάνειας στις πανελλαδικές. Δεύτερον, τον καθορισμό της εξεταστέας ύλης. Τρίτον, τη δημιουργία και λειτουργία της τράπεζας θεμάτων και τέταρτον, την ευθύνη και την ανάδειξη και επιμόρφωση επιλεγμένων βαθμολογητών ώστε να διασφαλίζεται η αντικειμενικότερη αξιολόγηση των γραπτών των υποψηφίων. Η δομή του νέου προγράμματος σπουδών στο Γενικό Λύκειο αρχίζει από την πρώτη λυκείου και έτσι από αυτές τις αλλαγές δεν αιφνιδιάζεται κανείς.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
Όσο αφορά το νέο Επαγγελματικό Λύκειο, το νέο καινοτόμο ΕΠΑΛ το οποίο εφαρμόζεται καθολικά για όλους τους μαθητές ο θεσμός της μαθητείας, δηλαδή όπως έχουμε πει, της πρακτικής άσκησης στην επιχείρηση, καλείται να αποτελέσει και μια εναλλακτική εκπαιδευτική διαδρομή του δεύτερου κύκλου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για όσους μαθητές επιθυμούν ένα διαφορετικό τύπο σχολείο στο οποίο θα μπορούν να αναπτύξουν τις ιδιαίτερες κλίσεις και δεξιότητες. Νομίζω στη σημερινή εποχή πρέπει να υπάρχει διασύνδεση με την αγορά, η μαθητεία είναι ένα ζητούμενο, είναι σωστό που μπαίνει αυτή τη στιγμή και θα μειώσει και την ανεργία και θα βοηθήσει τα παιδιά να φτάσουν πολύ πιο γρήγορα στις δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουν. Μέχρι τώρα είχαμε μια τεχνική εκπαίδευση που δυστυχώς δεν είχαμε την παραγωγή αυτών των επαγγελμάτων και τα παιδιά με τέτοιες δεξιότητες ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο των σημερινών συνθηκών.
Το ΕΠΑΛ προσφέρει δύο κύκλους σπουδών. Το δευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών με γενικά μαθήματα, αλλά και με τομείς στην πρώτη τάξη και ειδικότητες και το μετά δευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών την τάξη μαθητείας που αποτελεί τη σημαντικότερη καινοτομία αφού το ζητούμενο πάντα ήταν η σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Τα βασικά εργαλεία για την αναβάθμιση του ΕΠΑΛ. Πρώτον, η αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών Δεύτερον, η προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών στο ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς πιστωτικών μονάδων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Τρίτον, η καθιέρωση προπαρασκευαστικού προγράμματος πιστοποίησης για όλους τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ με στόχο την πιστοποίηση των εκροών του συστήματος και τέταρτον, η καθιέρωση μαθητείας δωδεκάμηνης διάρκειας, όπως είπαμε.

Από ......  essos

Συγκεντρωτικά των αποφάσεων των ΓΣ των ΕΛΜΕ για την απεργία διαρκείας (σε 63 ΕΛΜΕ)- Συνεχής ενημέρωση

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


Παραθέτουμε πιο κάτω τα αποτελέσματα των συνελεύσεων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας που θα καθορίσουν τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών από τις 16 Σεπτεμβρίου. 
 
Η κατάσταση των αποτελεσμάτων ενημερώνετε και όπου χρειάζεται διορθώνεται συνέχεια
 
Ψήφισαν 5νθήμερες επαναλαμβανόμενες: 
 
Σε όσες ΕΛΜΕ δεν υπάρχουν ψήφοι, έχει ψηφισθεί η πρόταση για 5νθήμερες επαναλαμβανόμενες αλλά δεν έχουν έρθει ακόμη στην alfavita.gr οι ψήφοι.
Όποιος θέλει να συμπληρώσει τον κατάλογο ας στείλει στο info@alfavita.gr τα αποτελέσματα της δικής του ΕΛΜΕ
 
ΕΛΜΕ που ψήφισαν 5νθήμερες: 
58 ΕΛΜΕ
-Α Αθήνας
-Α Δυτ. Αττικής
-Α ΕΛΜΕ Αχαϊας
-Α ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου
-Α ΕΛΜΕ Εβρου
-Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
-Α ΕΛΜΕ Κορινθίας
-Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων με 72 ψήφους (24 ΠΑΜΕ)
-Α ΕΛΜΕ Πέλλας
-Β ΕΛΜΕ Αθήνας με 66 ψήφους (14 ΠΑΜΕ, 4 ΔΑΚΕ, 3 24ωρη)
-Β Δυτ. Αττικής
-Β ΕΛΜΕ Αθήνας με 66 (12 ΠΑΜΕ, 7 απεργία στον αγιασμό, 4 ΔΑΚΕ)
-Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας
-Β ΕΛΜΕ Εβρου με 65 ψήφους (26 48ωρη)
-Β ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
-Β ΕΛΜΕ Πειραιά
-Β ΕΛΜΕ Πέλλας
-Γ Αθήνας
-Γ Δυτ. Αττικής
-Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με 142 ψήφους (24 ΠΑΜΕ, 4 λευκά)
-Δ Αν. Αττικής
-Δ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
-Ζ ΕΛΜΕ Αθήνας με 126 ψήφους (20 ΠΑΜΕ, 2 ΔΑΚΕ, 22 Οχι απεργία)
-Ε Αν. Αττικής
-Ε ΕΛΜΕ Αθήνας
-Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
-ΕΛΜΕ Αν. Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής με 144 ψήφους (10 ΠΑΜΕ, 1 ΔΑΚΕ, 2 ΛΕΥΚΑ)
-ΕΛΜΕ Αργολίδας με 80 ψήφους (8 ΔΑΚΕ, 10 ΠΑΜΕ)
-ΕΛΜΕ Βοιωτίας με 55 ψήφους (45 48ωρη)
-ΕΛΜΕ Δράμας με 93 ψήφους (27 ΠΑΜΕ, 6 ΔΑΚΕ, 8 ΛΕΥΚΑ)
-ΕΛΜΕ Ελευσίνας
-ΕΛΜΕ Εορδαίας 85 απεργία διαρκείας 3 ΔΑΚΕ 2 ΠΑΜΕ
-ΕΛΜΕ Ευβοιας 
-ΕΛΜΕ Ηλείας
-ΕΛΜΕ Ημαθίας με 125 (30 48ωρη)
-ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας με 66 ψήφους (30 48ωρη)
-ΕΛΜΕ Ικαρίας Φούρνων
-ΕΛΜΕ Ιωαννίνων με 115 ψήφους (15 ΠΑΜΕ, 5 λευκά)
-ΕΛΜΕ Καρδίτσας με 180 ψήφους (22 ΠΑΜΕ, 16 ΔΑΚΕ)
-ΕΛΜΕ Κέρκυρας
-ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς Ιθάκης
-ΕΛΜΕ Κιλκίς με 98 ψήφους (20 48ωρη)
-ΕΛΜΕ Λάρισας με 360 ψήφους (16 48ωρη, 5 λευκά)
-ΕΛΜΕ Λέσβου με 86 ψήφους (20 ΠΑΜΕ, 23 πρόταση για κυλιόμενες τριήμερες)
-ΕΛΜΕ Λευκάδας με 82 ψήφους (1 λευκό)
-ΕΛΜΕ Μαγνησίας
-ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας, Μοσχάτου
-ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας
-ΕΛΜΕ Ξάνθης
-ΕΛΜΕ Πειραιά
-ΕΛΜΕ Πέλλας
-ΕΛΜΕ Ρεθύμνου με 109 ψήφους (10 48ωρη, 4 Λευκά)
-ΕΛΜΕ Σάμου
-ΕΛΜΕ Σιβιτανιδείου με 33 ψήφους (12 δύο 48ωρες, 12 όχι απεργία)
-ΕΛΜΕ Τρικάλων με 61 (ΠΑΜΕ 28, ΔΑΚΕ 7, ΠΑΣΚΕ 3)
-ΕΛΜΕ Φλώρινας
-ΕΛΜΕ Χαλκιδικής με 107 ψήφους (20 48ωρη, 12 άλλες μορφές αγώνα)
-ΕΛΜΕ Χανίων
 
 
Άλλες αποφάσεις ΓΣ ΕΛΜΕ
 
24ωρη την ημέρα του αγιασμού
-ΕΛΜΕ Ξάνθης
 
48ωρη 
Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας
Β ΕΛΜΕ Αχαϊας
ΕΛΜΕ Αρτας
 
 Α ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, λόγω έλλειψης απαρτίας της ΓΣ θα αποφασίσει το ΔΣ
 
Από .......   alfavita

Από την πάλη των τάξεων στη ...μάχη των γενεών

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
 
Στον βαθμό που οι αναπτυγμένες κοινωνίες θα γίνονται μακροβιοτικές και οι αναπτυσσόμενες θα γνωρίζουν δημογραφική άνοδο, οι πιθανότητες μιας σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ νέων και ηλικιωμένων κάθε άλλο παρά φαντάζουν ιστορία επιστημονικής φαντασίας... 
 
Ο Αμερικανός καθηγητής Βιολογίας δρ. Ρόϋ Γουώλφορντ –ο οποίος πέθανε το 2007 και είχε γίνει διάσημος με το βιβλίο του «Πώς Να Ζήσετε 120 Χρόνια», που είχε εκδοθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1980– ήταν πρότυπο εγκράτειας και ήρεμης ζωής.

Παρόλα αυτά, προσεβλήθη από μία πολύ σπάνια ασθένεια και έχασε την μάχη με την ζωή σε ηλικία 82 ετών. Το βιβλίο του, όμως, πέρα από τις συμβουλές για έναν μακροβιοτικό τρόπο ζωής, περιείχε και άλλα σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και δημογραφικά στοιχεία. Κατά τον συγγραφέα, το 1880, από τους νεογέννητους Αμερικανούς μόνον το 37% είχε ελπίδα ζωής 60 ετών και παραπάνω. Στην δε Δυτική Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό την ίδια χρονιά ήταν 33%. Σήμερα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, το ποσοστό αυτό φθάνει σχεδόν στο 100%.

Κατά συνέπεια, μπορούμε να πούμε ότι ο αιώνας μας είναι ο πρώτος στην ανθρώπινη ιστορία που χαρακτηρίζεται από την δυνατότητα των ανθρώπων στον αναπτυγμένο κόσμο να έχουν μεγάλες ελπίδες ότι θα περάσουν από όλα τα στάδια του λεγόμενου κύκλου ζωής.
Σήμερα, οι ηλικιωμένοι και οι λιγότερο ηλικιωμένοι έχουν τεράστιο πεδίο νέων τρόπων ζωής, γεγονός που ήδη οδηγεί σε νεωτεριστικές αντιλήψεις σχετικά με τα συστήματα των συντάξεων, της ψυχαγωγίας και των αναπροσαρμογών της επαγγελματικής ζωής. Λόγου χάρη, δεν είναι διόλου τυχαία η ανάπτυξη που γνωρίζουν στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) τα πανεπιστήμια τρίτης ηλικίας, καθώς και η έκρηξη του ειδικού Τύπου που απευθύνεται στους ανθρώπους που πέρασαν τα 65 χρόνια ζωής.

Είναι συνεπώς κατάδηλο ότι η άνοδος του μέσου όρου ζωής οδηγεί στην ύπαρξη μακροβιοτικών κοινωνιών, οι οποίες όμως δεν θα έχουν μόνον θετικές πλευρές.
Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, έχει κάποιες σοβαρές πτυχές τις οποίες κανείς δεν μπορεί πλέον να αγνοεί. Αν στην Δυτική Ευρώπη του 1900 υπήρχαν περίπου 8 εκατομμύρια άτομα άνω των 65 ετών, ο αριθμός αυτός σήμερα ξεπερνά τα 33 εκατομμύρια και το 2015 θα πλησιάζει τα 44 εκατομμύρια. Επίσης, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Εργασίας, το 2020, στις δυτικές βιομηχανικές χώρες, 20 άτομα στα 100 θα είναι οικονομικώς μη ενεργά λόγω ηλικίας, φαινόμενο που θα έχει τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις –ας μην ξεχνάμε ότι, ήδη, στην Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων έχουμε 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Υπάρχει συνεπώς σοβαρότατος κίνδυνος το φαινόμενο αυτό να δημιουργήσει στον νέο πληθυσμό ένα αίσθημα βαθειάς απόρριψης και απέχθειας για τα γηρατειά –τάση η οποία υπάρχει ήδη, αν κανείς ανατρέξει στην φιλολογική παραγωγή. Από τον Αριστοφάνη, τον Ησίοδο και τον Σοφοκλή μέχρι τον Μολιέρο, τον Σαίξπηρ και τον Μπέκετ, υπάρχουν εκατοντάδες συγγραφείς οι οποίοι αναφέρθηκαν μειωτικά και περιπαικτικά για τους ηλικιωμένους. Στον Άμλετ, ο πατέρας της Οφηλίας, ο Πολήνιος, είναι ένα από τα πλέον βαρετά και απωθητικά πρόσωπα της διεθνούς λογοτεχνίας, γιατί είναι γέρος.
Οι προκαταλήψεις αυτές γίνονται εντονότερες σήμερα, που οι ραγδαίες και ταχύτατες μεταβολές μεγαλώνουν το χάσμα των γενεών και άρα κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την μεταξύ τους επικοινωνία. Από την άλλη πλευρά, στις αναπτυγμένες κοινωνίες, κατά το μέτρο που οι τεχνολογικές και οικονομικές μεταβολές δεν απορροφούν γρήγορα την ανεργία των νέων, το λεγόμενο κοινωνιολογικό χάσμα μεταξύ μικρών, μέσων και μεγάλων ηλικιών θα μπορούσε να προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν, στην διάρκεια του 21ου αιώνα, οι σχέσεις μεταξύ νέων και ηλικιωμένων να γίνουν ιδιαιτέρως τεταμένες και περισσότερο απορριπτικές. Εξάλλου, το ήδη ορατό αυτό φαινόμενο σήμερα καλλιεργείται από μεγάλη μερίδα επιστημόνων και διανοουμένων, οι οποίοι, όταν αναφέρονται στα δημογραφικά προβλήματα του αύριο, χαρακτηρίζουν την αδιαμφισβήτητη γήρανση των πληθυσμών στις βιομηχανικές κοινωνίες ως πραγματική καταστροφή.

Το ίδιο συμβαίνει δε και με τους οικονομολόγους.
Δύο γνωστοί Αμερικανοί οικονομολόγοι, οι Τζ. Γκόρι και Μπ. Ρίχτερ, σε σημαντική μελέτη τους με τίτλο «Η μακροοικονομική πρόβλεψη της πρόληψης των ασθενειών», υπογραμμίζουν ότι, αν οι κοινωνικές, οικονομικές και νομικές νόρμες στον αναπτυγμένο κόσμο δεν αλλάξουν, τότε οι πολιτικές πρόληψης των ασθενειών θα εμπεριέχουν όλο και περισσότερο στοιχεία οικονομικής ύφεσης.

Επίσης τονίζουν ότι, στον βαθμό που οι κατακτήσεις της ιατρικής θα επιτρέπουν την καταπολέμηση των πλέον θανατηφόρων ασθενειών, οι τάξεις των ατόμων 70 και πλέον ετών θα διογκώνονται –χωρίς να παρατηρείται, ωστόσο, το ίδιο στις νεότερες ηλικίες, οι οποίες θα περιορίζονται. Κατά συνέπεια, η χρονολογική ηλικία μεγάλου μέρους των πληθυσμών μας θα απομακρύνεται από την λειτουργική ηλικία, με αποτέλεσμα, λένε οι Γκόρι και Ρίχτερ, το ΑΕΠ στην Δύση, από το 2015 και μετά, να υποχωρεί με ρυθμό περίπου 2,5% ετησίως. Παράλληλα, θα παρατηρείται άνοδος μιας ιδιόμορφης ανεργίας και οι κοινωνικές παροχές θα αυξάνονται 10%-15% ετησίως.
Από την πλευρά του, ο αποβιώσας σε ηλικία 94 ετών γνωστός επίσης Αμερικανός οικονομολόγος Πήτερ Ντράκερ, τόνιζε σε παλαιότερο βιβλίο του ότι «όσο μία κοινωνία επιτυγχάνει να επιμηκύνει την ατομική μακροβιότητα, τόσο το ποσοστό σχηματισμού του κατά κεφαλήν κεφαλαίου θα μειώνεται». Η παρατήρηση αυτή ήταν και είναι, από κάθε άποψη, μεστή περιεχόμενου.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι οι κοινωνίες μας θα πρέπει, το ταχύτερο δυνατόν, να προσαρμοστούν από κάθε πλευρά σε δημογραφικές πραγματικότητες που είναι πολυσύνθετες και ιδιόμορφες σε σχέση με το κοντινό παρελθόν. Κύριο δε μέλημά τους θα πρέπει να είναι η ανίχνευση αυτών των νέων συνθηκών οι οποίες, πέρα από την κοινωνική και οικονομική σημασία τους, έχουν και σημαντικές ψυχολογικές πτυχές. Η τρίτη και η τέταρτη ηλικία είναι περίοδοι έντονων ψυχολογικών μεταβολών, όπως αναγνωρίζουν κορυφαίοι ψυχολόγοι της εποχής μας, που υπογραμμίζουν ότι οι μεταβολές αυτές έχουν ουσιαστικές επιπτώσεις στις ανθρώπινες συμπεριφορές και σχέσεις.

Κατά τον καθηγητή Ρ.Γουώλφορντ, οι μακροβιοτικές κοινωνίες θα είναι μεν πιο σοφές και σαφώς πιο μορφωμένες από τις σημερινές, αλλά θα διαθέτουν μία ακαμψία η οποία δεν θα διευκολύνει την κοινωνική λειτουργία. Επίσης, οι κοινωνίες αυτές θα έχουν ανοδικό δείκτη ηθικών αξιών, αλλά θα πάσχουν και από ψυχολογικά προβλήματα συναφή με την κριτική της ζωής του παρελθόντος.
Όπως αναγνωρίζουν οι Καναδοί οικονομολόγοι Μ. Γκράτον και Α. Λεγκαρέ, οι ηλικιωμένες γυναίκες θα κυριαρχούν στις κοινωνίες αυτές διότι, ως γνωστόν, ο μέσος όρος ζωής των γυναικών είναι ανώτερος από τον αντίστοιχο των ανδρών. Ωστόσο, οι ηλικιωμένες του αύριο θα είναι πιο εύπορες και περισσότερο ολοκληρωμένες από τις αντίστοιχες πριν 40 ή 50 χρόνια. Η είσοδος της γυναίκας στην αγορά εργασίας και η μεγαλύτερη συμμετοχή της στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο σίγουρα αποτελούν στοιχεία τα οποία θα αλλάξουν τους γυναικείους κοινωνικούς όρους διαβίωσης στις αναπτυγμένες κοινωνίες του μέλλοντος. Κοινωνίες στις οποίες θα είναι αναβαθμισμένος και ο επιχειρηματικός λόγος των γυναικών.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων του μέλλοντος, οι προοπτικές δεν προβάλλουν πολύ ενθαρρυντικές. Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων θα πέσει τουλάχιστον κατά 15% στην προσεχή εικοσαετία. Η πτώση αυτή θα είναι σημαντικότερη σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, στις οποίες, για πολιτικούς λόγους, ο αριθμός των συνταξιούχων είναι πολύ υψηλός και η οικονομική κρίση βαθύτερη από αλλού.
Λόγου χάρη, το 2015 η Ιταλία θα έχει 30% συνταξιούχους και η Ελλάδα θα την ακολουθεί. Αν λοιπόν συνεχιστή στην χώρα μας η σημερινή οικονομική ύφεση, με δεδομένη την εξάντληση των περιθωρίων δανεισμού, το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων το 2015 θα πέσει περίπου 60%. Στην Ιταλία, όπου και εκεί το ΑΕΠ είναι στάσιμο, η πτώση θα είναι 40% λόγω της ανόδου του αριθμού αυτών που εισπράττουν σύνταξη.

Είναι συνεπώς ηλίου φαεινότερον ότι, στο επίπεδο των συνταξιούχων, η παράταση του χρόνου ζωής κάθε άλλο παρά ευνοϊκή είναι από οικονομικής πλευράς. Εξάλλου, είναι σαφές ότι οι συνταξιούχοι της σημερινής περιόδου εισπράττουν τα μερίσματα της υπογεννητικότητας του παρελθόντος. Πολλοί από αυτούς στερήθηκαν για να μεγαλώσουν τα πολλά παιδιά τους, αλλά σήμερα σε πολλές χώρες τα συνταξιοδοτικά συστήματα τους ανταμείβουν.
Αντιθέτως, οι συνταξιούχοι του αύριο θα κληθούν να καταβάλουν το τίμημα της δημογραφικής απρονοησίας. Σήμερα μία Γερμανίδα στις τέσσερις δεν φέρνει στον κόσμο κανένα παιδί και προτιμά να επενδύει στην προσωπική της ανάπτυξη και ευχαρίστηση, κάνοντας τουρισμό και δίνοντας μεγάλη σημασία στην ψυχαγωγία. Το 2020, ωστόσο, θα είναι πολύ δυσάρεστο να έχει κανείς 70 και 75 χρόνια ζωής στην πλάτη του. Είναι πιθανόν οι όροι διαβίωσης να έχουν επιδεινωθεί.

Ποια ή ποιες λύσεις και απαντήσεις μπορούν να δοθούν στο τεράστιο αυτό πρόβλημα; Πολλοί οικονομολόγοι και κοινωνιολόγοι που ασχολούνται με τις οικονομικές προβλέψεις και τις προβολές τους στο μέλλον κάνουν λόγο, κατ' αρχήν, για σοβαρές αλλαγές στα συστήματα συνταξιοδότησης, κανονικής και πρόωρης. Υποστηρίζουν ότι η χορήγηση συντάξεων στα 55 χρόνια αποτελεί πολιτική πράξη μεγάλης ανευθυνότητας και τονίζουν ότι ο σημερινός 70άρης βρίσκεται βιολογικά στην ίδια κατάσταση με τον 50άρη της δεκαετίας του '60.
Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Γέηλ, Λάρρυ Κότλικωφ, υποστηρίζει ότι, αν οι βιομηχανικές κοινωνίες δεν θέλουν να γνωρίσουν εντυπωσιακή –και ανιχνεύσιμη, για την ώρα– ύφεση, θα πρέπει να αυξήσουν τα όρια της συνταξιοδότησης των εργαζομένων. Κατά τον Αμερικανό καθηγητή, σε μία αναπτυγμένη κοινωνία, όπου το 2020 ο μέσος όρος ζωής θα βρίσκεται κοντά στα 90 χρόνια, αν ο χρόνος σύνταξης περάσει από τα 65 στα 70 έτη, η ένταση του κεφαλαίου θα αυξηθεί κατά 18%. Μια τέτοια άνοδος αντιπροσωπεύει, όπως είναι φυσικό, ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη, με όλα τα ευνοϊκά αποτελέσματα.

Από τις παραπάνω αναλύσεις προκύπτει το αβίαστο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα, όπως αναγνωρίζει ο ΟΟΣΑ, η δημογραφική στασιμότητα, από την μία πλευρά, και η μακροβιότητα, από την άλλη, αποτελούν πραγματικές βόμβες στο ασφαλιστικό μας σύστημα –το οποίο, αν δεν προσφύγει στην ιδιωτική πρωτοβουλία, θα καταρρεύσει. Και, χωρίς αμφιβολία, η κατάρρευση αυτή θα έχει χειρότερες επιπτώσεις ακόμα και από μια άτακτη χρεοκοπία.
 
*Ο κ. Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος είναι δημοσιογράφος, επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Πρόεδρος του European Business Review (EBR). Μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα του στο www.europeanbusiness.gr και στο εβδομαδιαίο newsletter "EBR 
 Confidential"

Από ......  euro2day

Σήμερα η απάντηση στον “χρησμό” του Μ. Draghi

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Του Γιάννη Αγγέλη

Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Draghi δεν προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ήταν αναμενόμενες, εκτός ίσως από ένα σημείο. Ενώ χαρακτήρισε την υπάρχουσα ρευστότητα ως υπερβολική, εντούτοις δήλωσε ότι παρ΄ όλα αυτά αν χρειασθεί η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει. Αν η ρευστότητα είναι υπερβολική γιατί να χρειασθεί "ετοιμότητα για δράση"; Και μάλιστα με επιτόκια που θα είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα που μπορεί να χαμηλώσουν ακόμα περισσότερο (παραδέχθηκε ότι έγινε και πάλι συζήτηση για περαιτέρω μείωσή τους κάτω από το 0,5%).

Η απάντηση δεν βρίσκεται στην Ευρωζώνη, ούτε στις λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας το 2014 (η ΕΚΤ χαμήλωσε τις προσδοκίες ανάκαμψης). Βρίσκεται στις ΗΠΑ όπου σήμερα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την απασχόληση από τα οποία σύμφωνα με την πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών θα διαφανούν τα περιθώρια της FED να αρχίσει ή όχι μέσα στον Σεπτέμβριο το αναποδογύρισμα της νομισματικής πολιτικής της.

Η "στροφή" αυτή απασχολεί τις κεντρικές τράπεζες σ΄ ολόκληρο τον πλανήτη καθώς από την πολιτική της FED (και της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας εδώ και μερικούς μήνες) "τρέφεται" εδώ και μερικά χρόνια το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα με δεκάδες δισ. δολ. ρευστότητας.

Ο κ. Draghi έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν έχει υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών μέχρι στιγμής για το πως θα πρέπει να συνεργασθούν απέναντι σ΄ αυτή την στροφή που μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες υπερ-αντιδράσεις στις αγορές κεφαλαίου. Είπε όμως οτι αυτό το Σαββατοκύριακο στην Βασιλεία οι κεντρικοί τραπεζίτες στην συνάντηση της BIS μπορούν να έχουν την ευκαιρία αυτή... Άντε να δούμε τι θα δούμε.

Όσο για την Ελλάδα για άλλη μια φορά ο κ. Draghi ήταν σαφής: νέα βοήθεια, νέο μνημόνιο. Έτσι για να μη υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Αυτό είναι βέβαιο ότι στεναχώρησε τον παλιό του γνώριμο τον κ. Στουρνάρα, αλλά έτσι είναι αυτά, άλλο η δουλειά, άλλο η φιλία...    


Από ......  capital

Bloomberg: Το φάντασμα της χρεοκοπίας στην Ελλάδα -Πωλούν ακίνητα στο ebay

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com


Για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα αναφέρεται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο με αφορμή την επικείμενη πώληση του «πύργου- φάντασμα» της οδού Σμολένσκυ στο Φάληρο, αναφέρει πως «οι Ελληνες πωλούν ακίνητα σε ιστοσελίδες σαν το ebay, για να αποφύγουν το φάντασμα του χρέους».

Σε δημοσίευμα του, το Bloomberg αναφέρεται στον «στοιχειωμένο» πύργο της οδού Σμολένσκυ όπου σύμφωνα με τον αστικό μύθο ο τελευταίος ιδιοκτήτης του διώχνει όλους τους αγοραστές φωνάζοντας «το σπίτι είναι δικό μου!».

«Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο αρνείται να τρομοκρατηθεί», επισημαίνει το δημοσίευμα και σημειώνει πως στις 17 Σεπτεμβρίου θα πωληθεί «σε διαδικτυακό διαγωνισμό τύπου ebay. Η Ελλάδα προσπαθεί να αποκρούσει την κριτική πως δεν κάνει πολλά για να πουλήσει ακίνητη περιουσία, όρος ο οποίος συμπεριλαμβάνεται μέσα στα πακέτα στήριξης που έχει λάβει», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Οι αποκρατικοποιήσεις δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα έσοδα»
Στη συνέχεια, το Bloomberg αναφέρεται στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως δεν έχουν φέρει τα έσοδα που απαιτούν οι δανειστές λόγω της γραφειοκρατίας, της έλλειψης ζήτησς, την πολιτική αντίσταση και τις συχνές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα η Τρόικα να επισημαίνει πως θα περάσει από «μικροσκόπιο» το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Οσον αφορά τα ακίνητα, το Bloomberg τονίζει πως υπάρχουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου περίπου «70.000 ακίνητα, από πολυτελείς βίλες στην παραλία, μέχρι εγκαταλελειμμένα συνεργεία αυτοκινήτων. Τα ακίνητα που έχει το ελληνικό κράτος, υπολογίζονται στα δισ. ευρώ, τα μισά δηλαδή από τα έσοδα που σχεδιάζει να αποκομίσει η κυβέρνηση από τις ιδιωτικοποιήσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι πλειστηριασμοί γίνονται από το «ελληνικό ebay»
Ωστόσο και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι πωλήσεις έχει ενδιαφέρον για το Bloomberg, το οποίο αναφέρει: «Για περίπου 1.000 κατοικίες, γραφεία και κτίρια τα οποία ανήκουν στο κράτος, οι διαδικτυακοί πλειστηριασμοί θεωρούνται ο καλύτερος τρόπος για να τα μεταβιβάσει το κράτος» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται τις δηλώσεις του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέα Ταπραντζή, ο οποίος αποκαλεί τις ηλεκτρονικές διαδικασίες ως «το ebay για τα ελληνικά ακίνητα».
Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα τονίζει πως το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι στιγμής έχει δημοπρατήσει τρία ακίνητα μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις αρχές Ιουλίου με έσοδα 7,4 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης έχουν προγραμματιστεί και άλλες 7 δημοπρασίες μέσω διαδικτύου τον Σεπτέμβρη.

Οι στόχοι των πωλήσεων και ο ξένος μάνατζερ του ΤΑΙΠΕΔ
«Η κυβέρνηση στοχεύει σε ετήσιες πωλήσεις από 35 εκατ. ευρώ έως 50 εκατ. τον χρόνο μεω ηλεκτρονικών δημοπρασιών», υποστηρίζει ο κ. Ταπραντζής, ενώ το δημοσίευμα χαρακτηρίζει τα έσοδα από τις πωλήσεις ακινήτων ως «προτεραιότητα» της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Το δημοσίευμα κλείνει σχολιάζοντας την πιθανότητα να τοποθετηθεί ένας ξένος μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ, ιδιαίτερα μετά την απομάκρυνση του Στέλιου Σταυρίδη. Ωστόσο, το μόνο που ανέφερε ο κ. Ταπραντζής στο Bloomberg, είναι πως το ΤΑΙΠΕΔ αναζητά οικονομικούς συμβούλους, καθώς η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα δεν έχει μόνο «φαντάσματα τα οποία την στοιχειώνουν, αλλά στην καλύτερη περίπτωση είναι νεκρή», καταλήγει.

Από ......  iefimerida

Ο κακός χαμός στη G20 για τη Συρία: "Και τι είναι η Βρετανία; Ένα νησάκι που μόνο ο Αμπράμοβιτς ενδιαφέρεται!" - Πούτιν: Ψεύτης ο Κέρι

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

- Η προσβολή για τη Βρετανία αποδίδεται στον εκπρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν
- "Μόνο ολιγάρχες που έχουν αγοράσει την Τσέλσι νοιάζονται για τη Βρετανία" φέρεται να είπε
- Η μόνη αντίδραση του Κάμερον ήταν να αποχωρήσει... ταραγμένος
- Λέει ψέμματα για την εμπλοκή της Αλ Κάιντα στη Συρία ο Τζον Κέρι είπε ο Ρώσος πρόεδρος
- "Ο υπουργός Εξωτερικών δε θα χάσει και τον ύπνο του" απάντσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μπορεί τις φωτογραφίες να δείχνουν όλοι χαμογελαστοί και ευγενικοί αλλά όταν οι κάμερες και τα μικρόφωνα έσβησαν, στη Σύνοδο Κορυφής της G20 βρήκαν... μαχαίρια! Αφορμή, φυσικά, η Συρία.

Λένε πως η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει. Αυτό λοιπόν έγινε και στην Αγία Πετρούπολη. Είχε φανεί το κλίμα από το... πρωί! Το ψυχροπολεμικό κλίμα κατά την άφιξη Ομπάμα, η αμήχανη χειραψία και η στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος εξοστρακίστηκε τρεις θέσεις μακριά από τον Ρώσο ομόλογό του!
Και φυσικά ο... πόλεμος νεύρων από τον Αμερικανό πρόεδρο, που καθυστέρησε μισή ώρα να φτάσει στο γεύμα.


Και μετά ήρθαν οι προσβολές!

Οι Ρώσοι δεν έπιασαν στο... στόμα τους μόνο τους Αμερικανούς αλλά και τους Βρετανούς! Και εκεί τα πράγματά ήταν ακόμη χειρότερα! Ο Κάμερον έμεινε με το... στόμα ανοιχτό και πολύ ταράχτηκε, όπως γράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ. Αλλά στην πρόκληση, δεν απάντησε... Μάλλον σεβάστηκε τη... φιλοξενία του Πούτιν!

Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν τα έβαλε και με τη Βρετανία, την άμεση σύμμαχό των ΗΠΑ δηλαδή. «Και τι είναι η Βρετανία; Ένα μικρό νησί που κανείς δεν του δίνει σημασία εκτός από τους ολιγάρχες που έχουν αγοράσει την Τσέλσι» φέρεται να είπε. Έπεσε και το "καρφί" για τον Αμπράμοβιτς, όπως είχε γίνει πρόσφατα και με τον Ιβάν Σαββίδη που βρέθηκε στο στόχαστο του Πούτιν γιατί επένδυσε στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ και όχι στη Ρωσία.
«Ο Τζον Κέρι δεν έχασε τον ύπνο του γιατί ο Πούτιν τον είπε ψεύτη» απάντησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.
Φυσικά, Ρώσοι αξιωματούχοι δεν παραδέχτηκαν πως τέτοια κουβέντα βγήκε από το στόμα του εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου!

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δε δίστασε να χαρακτηρίσει ψεύτη τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Τον κατηγόρησε πως είπε ψέμματα για την ανάμειξη της αλ Κάιντα στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. "Λένε ωραία ψέματα, φυσικά. Παρακολούθησα τις συνεδριάσεις του Κογκρέσου. Ένας γερουσιαστής ρώτησε τον Κέρι αν η Αλ Κάιντα βρίσκεται στη Συρία και εκείνος λέει: Όχι, σας δηλώνω υπεύθυνα πως όχι", είπε ο Ρώσος πρόεδρος σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις αυτές "τον ξάφνιασαν και τον δυσαρέστησαν".

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δε θα χάσει και τον ύπνο του...

Ως "παράλογη" απέρριψε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τη δήλωση Πούτιν για τον Τζον Κέρι.
"Όπως γνωρίζετε όλοι, ο υπουργός είναι ένας παρασημοφορημένος βετεράνος πολέμου. Τον έχουν βάλει στο στόχαστρο με κάτι περισσότερο από λέξεις", σχολίασε η Τζεν Ψάκι, αναφερόμενη στη θητεία του Κέρι στο Βιετνάμ.
"Για αυτό δεν χάνει τον ύπνο του για ένα τέτοιο παράλογο σχόλιο που βασίστηκε σε μια ανακριβή παράθεση" των λεγομένων του, πρόσθεσε.

Από ......  newsit

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com