Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Η Πόπη «έδιωξε» τον Π. Καμμένο από το στούντιο (VIDEO)

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


Τηλεοπτική μάχη στα πλατό του STAR: «Κανονικά έπρεπε να σας πετάξω έξω από το στούντιο» είπε η Τσαπανίδου στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ

  Μάχη πριν από λίγο στο τηλεοπτικό πλατό του της εκπομπής της Πόπης Τσαπανίδου. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος σηκώθηκε κι έφυγε ιδιαίτερα ενοχλημένος από την παρατήρηση της δημοσιογράφου όταν διαφωνούσαν για την επίμαχη δήλωσή του σχετικά με την προτροπή για λιντσάρισμα στον Χρήστο Πάχτα.

 «Ποτέ δεν έκανα αυτή τη δήλωση, είστε ψεύτρα, μιλούσα σε κόσμο κι όχι επίσημα και απλά κάποιος το κατέγραψε», ισχυρίστηκε ο Πάνος Καμμένος με την Πόπη Τσαπανίδου να απαντάει «μα θα μας τρελάνετε; Και με αποκαλείτε και ψεύτρα από πάνω; Κανονικά θα έπρεπε να σας πετάξω έξω από το στούντιο» του φώναξε έξαλλη η παρουσιάστρια με τον Πάνο Καμμένο να παραμένει ψύχραιμος να βγάζει το μικρόφωνο και να αποχωρεί.

Από ...... parapolitika







Απόφοιτη Λυκείου (με μισθό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης!) διόρισε (ως Διευθύντριά της) η Ζέττα Μακρή...

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


Μια απόφοιτη Λυκείου (με αποδοχές όμως πανεπιστημιακής εκπαίδευσης!) διόρισε ως Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου της η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή...

Μπορεί η τοποθέτηση αυτή, όπως και το μισθολογικό καθεστώς που τη συνοδεύει, να καλύπτονται από το γράμμα του νόμου, όμως το θέμα έχει (ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπως η σημερινή) και μια πιο ουσιαστική -και πολιτική- διάσταση που προφανώς η υφυπουργός παρέβλεψε.

Ενας τέτοιος διορισμός, που φέρει και την υπογραφή του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, παίρνει τον χαρακτήρα πρόκλησης καθώς σημειώνεται την ίδια στιγμή που τίθενται σε κινητικότητα και οδηγούνται στην απόλυση χιλιάδες άλλοι υπάλληλοι οι οποίοι μάλιστα διαθέτουν πτυχία καθώς και μεταπτυχιακούς τίτλους. Στον κυκεώνα αυτό έχει μπει και ο χώρος της Υγείας που εκτός από την κινητικότητα πλήττεται από τις περικοπές σε μισθούς και θέσεις εργασίας.

Επίσης δεν παύει να είναι εξ αντικειμένου προκλητικό το γεγονός ότι ένας απόφοιτος Λυκείου, επειδή είναι στενός συνεργάτης υπουργού, θα εισπράττει πολύ περισσότερα χρήματα από όσα αντιστοιχούν στις σπουδές του την ώρα που για όλους τους άλλους εργαζόμενους εφαρμόζεται πλέον, κατά τρόπο αδυσώπητο, το αντίθετο!

Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 5 Αυγούστου έχοντας υπογραφεί από τον κ. Γεωργιάδη στις 29 Ιουλίου. Και όπως αναφέρει «διορίζεται η Αθανασία Χατζηβασιλείου, απόφοιτη Λυκείου, σε θέση μετακλητής υπαλλήλου στο Πολιτικό Γραφείο της υφυπουργού Υγείας Ζ. Μακρή, ως Διευθύντρια του Γραφείου». Αμέσως μετά η απόφαση προβλέπει ότι «στην ανωτέρω θα καταβάλλονται οι αποδοχές του ΜΚ 4 του Α' βαθμού της Π.Ε (δηλαδή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) κατηγορίας».

Το πρόβλημα που δημιουργείται για την κυβέρνηση από τέτοιες επιλογές φαίνεται και από το γεγονός ότι, με τη δημοσιοποίηση του διορισμού, δεν έχασε την ευκαιρία για να εξαπολύσει τα βέλη του ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος

Και θέτοντας το ερώτημα «πώς γίνεται στην Ελλάδα του Μνημονίου απόφοιτος Λυκείου να αμείβεται με μισθολόγιο πτυχιούχου» κάλεσε τον κ. Γεωργιάδη να εξηγήσει «αν αυτό εννοούσε με το ρηθέν 'τι εστί βερύκοκο'».

Πηγή: www.dimokratianews.gr 




Από ..... press.gr

Πρόεδρος της Ρωσικής Γερουσίας: Να αναλάβει μέρος του ελληνικού χρέους η Ευρωζώνη- Δεν μπορεί να πληρώνει μόνο ο λαός

Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com


Για την ελληνική κρίση χρέους και τον τρόπο αντιμετώπισης της μιλά η επικεφαλής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, η οποία παράλληλα εκφράζει τον θαυμασμό της για το «κουράγιο» της ελληνικής κυβέρνησης. Ενδιαφέρεται ακόμη η Gazprom για την ΔΕΠΑ, υποστηρίζει.
Σε συνέντευξη της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Ματβιένκο υπογραμμίζει πως «οι πιστωτές και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να αναλάβουν τμήμα της ευθύνης και του κόστους για την έξοδο της Ελλάδας και της Κύπρου από την κρίση χρέους, γιατί δεν μπορεί να πληρώσει όλο το κόστος αυτής της κρίσης μόνο ο ελληνικός λαός», ενώ επιπρόσθετα εκφράζει τον θαυμασμό της για την ελληνική κυβέρνηση και όλα όσα έχει καταφέρει.

Αναφερόμενη ωστόσο στο μέλλον της Ευρωζώνης, η κ. Ματβιένκο υποστηρίζει πως «αν φύγει έστω και μια χώρα, τότε θα είναι η αρχή του τέλους για την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Τι δηλώνει για την Gazprom
Οσον αφορά την προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα, η κ. Ματβιένκο σημείωσε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι υπέρ των επενδυτικών κινήσεων στη χώρα, ενώ σχολίασε και την παρ' ολίγον πώληση της ΔΕΠΑ στην Gazprom, υποστηρίζοντας πως «δεν υπήρξε η επαρκής νομική διατύπωσή της και η Gazprom δεν μπορούσε, υπό αυτές τις συνθήκες, να υπογράψει». Ωστόσο όπως αναφέρει, η Gazprom εξακολουθεί να έχει «θερμό» ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ και την επέκταση του South Stream, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα, ωστόσο την ίδια στιγμή ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει η ίδια αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα με οικονομικά κριτήρια.

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:

Ερ. Πώς εκτιμάτε τα αποτελέσματα των επαφών σας στην Αθήνα;
Απ. Πολύ θετικά. Εξετάσαμε όλο τον κύκλο των θεμάτων, που τίθενται στην ημερήσια διάταξη, ανταλλάξαμε απόψεις, μεταφέραμε την πολιτική θέση της ρωσικής ηγεσίας στην ελληνική. Τέτοιες συναντήσεις είναι πολύ σημαντικές για την εμβάθυνση και επέκταση της στρατηγικής σχέσης με την Ελλάδα, που είναι από τους σημαντικότερους εταίρους μας στην Ευρώπη. Και η ελληνική ηγεσία μου μετέφερε την επιθυμία της για διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας με τη Ρωσία. Αυτό είναι βασικό.

Ερ. Υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα, ακούστηκαν απόψεις ότι ζούμε μια περίοδο χειροτέρευσης των ελληνορωσικών σχέσεων, ιδιαίτερα μετά την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Πώς βλέπετε αυτό το ζήτημα; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για τη βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων;
Απ. Το αντίστροφο συμβαίνει. Μετά από ορισμένες αναγκαίες παύσεις, το τελευταίο διάστημα ενεργοποιήθηκαν οι επαφές σε όλα τα επίπεδα. Διεξάγεται ενεργός πολιτικός διάλογος στο ανώτερο επίπεδο, γίνονται διαρκείς επαφές εργασίας μεταξύ των ηγεσιών των κρατών μας, υπάρχει συνεργασία μεταξύ Υπουργείων, δραστηριοποιήθηκε η διακυβερνητική επιτροπή για την οικονομική συνεργασία, Σήμερα, έχουν δημιουργηθεί συνθήκες για το πέρασμα της ελληνορωσικής συνεργασίας σε ποιοτικά ανώτερο επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, ξανά θέλω να υπογραμμίσω ότι ο Πρόεδρος και η ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζουν τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις ελληνικής ιδιωτικοποιήσεις και πάρθηκε επίσημα σχετική πολιτική απόφαση. Υπήρξε συμφωνία με τη ΓΚΑΖΠΡΟΜ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, αλλά δεν υπήρξε η επαρκής νομική διατύπωσή της και η ΓΚΑΖΠΡΟΜ δεν μπορούσε, υπό αυτές τις συνθήκες, να υπογράψει. Αλλά οι συνομιλίες δεν τέλειωσαν, συνεχίζονται, η ΓΚΑΣΠΡΟΜ ενδιαφέρεται για την συμμετοχή της στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, χρειάζεται όμως η αμοιβαία ικανοποιητική προετοιμασία των νομικών όρων. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι αυτά τα ζητήματα να λυθούν σε διμερές επίπεδο. Αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης και πρέπει να συμφωνήσει με τους εταίρους της τους όρους της ιδιωτικποποίησης. Το καταλαβαίνουμε αυτό. Αλλά όταν οι όροι συμφωνηθούν και γίνει ο διαγωνισμός, την τελική απόφαση για το ποιος θα τον κερδίσει πρέπει να την πάρει η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς πολιτικές πιέσεις, ξεκινώντας από το ποιές είναι οι καλύτερες προσφορές. Η ΓΚΑΖΠΡΟΜ δεν είχε μόνο καλή προσφορά, αλλά είχε επίσης πολύ σοβαρή πρόθεση, όχι μόνο να συμμετάσχει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, αλλά και να επενδύσει πολύ σημαντικά μέσα στην ανάπτυξη του ελληνικού ενεργειακού συμπλέγαμτος. Όπως ξέρετε, η ΓΚΑΖΠΡΟΜ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία αερίου στον κόσμο, προτίθεται να αλλάξει το σύστημα παροχής αερίου στην Ελλάδα και με την κατασκευή διακλάδωσης του South Stream μέσω Ελλάδας να μειώσει και την τιμή του αερίου για την Ελλάδα. Η ΓΚΑΖΠΡΟΜ είναι, επίσης, έτοιμη να συμμετάσχει στην κατασκευή σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή φτηνότερου ηλεκτρικού ρεύματος κλπ. Τα σχέδια της ΓΚΑΖΠΡΟΜ έχουν μεγάλη σημασία για την ελληνική οικονομία, σημαίνουν νέες θέσεις εργασίες, σύγχρονη ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα και φυσικά είναι συμφέροντα και για την Ρωσία. Σημαίνουν εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας μας με την Ελλάδα, που είναι στρατηγικός μας εταίρος. Εφόσον προετοιμάσουμε από κοινού τους όρους του διαγωνισμού, ασφαλώς η ΓΚΑΖΠΡΟΜ θα συμμετάσχει σε αυτόν. 'Οσοι τώρα λένε τα αντίθετα είτε δεν γνωρίζουν το θέμα, είτε θέλουν να το πολιτικοποιήσουν. Δεν χρειάζεται πολιτικοποίηση.

Ερ. Πιστεύετε επομένως ότι είναι πιθανό τελικά να φτάσουμε στην κατασκευή ενός κλάδου του South Stream που θα περνάει από την Ελλάδα, δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να ελπίσουμε και σε μια αναγέννηση του σχεδίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη που συζητάμε σχεδόν είκοσι χρόνια.
Απ. Σε ό,τι αφορά το πρώτο τμήμα της ερώτησής σας, ναι, τέτοια εκδοχή, η κατασκευή κλάδου του South Stream μέσω Ελλάδας, εξετάζεται, εφόσον ευοδωθεί η επενδυτική προσπάθεια της ΓΚΑΖΠΡΟΜ στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, σήμερα, στα πλαίσια των συνομιλιών, η ελληνική πλευρά εκ νέου επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της. Και η Ρωσία, επίσης, ενδιαφέρεται για την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου. Τώρα, μαζί με την Ελλάδα, πρέπει να επιχειρήσουμε να πείσουμε την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, ώστε να υποστηρίξει ενεργά αυτό το σχέδιο και να πραγματοποιηθεί.

Ερ. Η Ελλάδα και η Κύπρος περνούν ίσως τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που σημειώθηκε στη δυτική, καπιταλιστική Ευρώπη, μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ποιά είναι η άποψή σας, η άποψη της Ρωσίας για την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή 'Ενωση;
Απ. Πριν απ' όλα, η κατάσταση στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι τμήμα της πανευρωπαϊκών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών προβλημάτων. Μπορεί η Ελλάδα και η Κύπρος να υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της οικονομικής-χρηματοπιοστωτικής κρίσης απ΄ότι άλλες χώρες, αλλά πρόκειται για τμήμα γενικού προβλήματος. Η οικονομία των ευρωπαϊκών χωρών βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, είτε μιλάμε για ύφεση, είτε για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης. Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση πρέπει να βρει τη λύση αυτών των προβλημάτων γιατί αν έστω και μία χώρα αν φύγει από την 'Ενωση, από την ευρωζώνη, αυτό θα είναι η αρχή του τέλους για την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, αυτό δεν μπορεί να το επιτρέψει η 'Ενωση. Οι συνομιλίες με τους πιστωτές, με την τρόικα είναι πάντα πολύ δύσκολες. Θα πρέπει να επισημάνουμε εδώ τη συνέπεια, το κουράγιο της ελληνικής κυβέρνησης που αναγκάζεται να λάβει μέτρα που επιδεινώνουν το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού, για να βγάλει τη χώρα από αυτή την βαθειά κρίση. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιδεικνύει μια ικανότητα σε συνθήκες θα έλεγα force majeure, έκτακτης ανάγκης, και να συγκρατήσει την οικονομική-πολιτική κατάσταση και τη σταθερότητα στη χώρα. Πιστεύω όμως ότι ένα διακριτό τμήμα της ευθύνης για τα προβλήματα πρέπει να αναληφθεί και από τους πιστωτές και από τις χώρες της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, Δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να πληρώσει τόσο μεγάλο τίμημα για την έξοδο από την κρίση.

Ερ. Το τελευταίο διάστημα η ρωσική διπλωματία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέμα της Συρίας. Είδαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιστεύετε ότι με αυτή τη συμφωνία, που επιτεύχθηκε, πάμε σε μια διακοπή αυτής της σειράς πολέμων, ή θα βρεθεί μετά από ένα διάστημα ένα καινούριο πρόσχημα για να συνεχιστεί αυτή η πολιτική;

Απ. Η Ρωσία δεν επεδίωξε ποτέ τη σύγκρουση. Ενδιαφερόμαστε για την επεξεργασία λύσεων στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας και με τον μείζονα στρατηγικό μας εταίρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Κι από την αρχή της συριακής κρίσης υιοθετήσαμε πολύ συνεπή και αυστηρή θέση ότι η λύση της συριακής κρίσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πολιτικές, διπλωματικές μεθόδους. Ο ίδιος ο συριακός λαός πρέπει να αποφασίσει ποιος θα κυβερνάει τη χώρα του, χωρίς εξωτερικές βίαιες αναμείξεις στις υποθέσεις μιας κυρίαρχης χώρας, κατά παράβαση ή χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Γιατί αυτό είναι πολύ επικίνδυνη μέθοδος που μπορεί να καταστρέψει όλη την παγκόσμια τάξη και τον ΟΗΕ, όπως στον καιρό της διαλύθηκε η Κοινωνία των Εθνών. Ακολουθήσαμε αυτή την πολιτική και είμαστε τώρα ευτυχείς γιατί η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ρωσία για να θέσει τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και τη συριακή κυβέρνηση που ανέλαβε την δέσμευση αυστηρής τήρησης της συμφωνίας. Η συμφωνία στη Γενεύη περιέχει την παραίτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τις απειλές αεροπορικών επιδρομών κατά της Συρίας και την από κοινού προετοιμασία της ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2», για μια πολιτικο-διπλωματική λύση στο συριακό πρόβλημα.

Eρ. Πιστεύετε, δηλαδή, ότι βρισκόμαστε ίσως προ ενός τέρματος της πολιτικής αυτής των διαρκών πολέμων στη Μέση Ανατολή, που άρχισε πριν από δεκαπέντε χρόνια; Γιατί έχουμε και το θέμα του Ιράν.
Απ. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση ακριβώς που είπατε. Ακούστε, τα δικά μας στοιχεία λένε ότι τα χημικά δεν τα χρησιμοποίησε ο 'Ασαντ, αλλά οι αντάρτες για να προσκαλέσουν την ξένη επέμβαση και γι' αυτό ζητήσαμε έρευνα των Ηνωμένων Εθνών. Τώρα, αν γίνει τελικά επίθεση στη Συρία, αυτό θα έβαζε σταυρό σε όλη την ειρηνική παγκόσμια τάξη, θα οδηγούσε στις πιο άσχημες συνέπειες για αυτή την περιοχή, σε πολύ άσχημη ανθρωπιστική καταστροφή, σε μια περιοχή που είναι η πυριτιδαποθήκη του κόσμου. Η κατάσταση θα ήταν απρόβλεπτη, η Συρία θα έπαυε να υπάρχει ως χώρα, η εξουσία θα πέρναγε στα χέρια εξτρεμιστών και τρομοκρατών. Τα είδαμε και στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία, στη Λιβύη, στην Αίγυπτο. Αυτά όλα δεν οδηγούν σε καμία ειρήνη, καμία δημοκρατία, καμία ασφαλή ζωή για τους ανθρώπους. Γι' αυτό, όσο κι αν είναι δύσκολο, πρέπει να αναζητούμε πολιτικο-διπλωματικές λύσεις των διενέξεων. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Κι αυτή τη θέση σε σχέση με τη Συρία, την υποστήριξαν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και είδαμε στον κόσμο την ανάπτυξη ισχυρού φιλειρηνικού κινήματος. Κανείς δεν πρέπει να αγνοεί την κοινή γνώμη. Γι' αυτό και είναι πολύ καλό προηγούμενο όταν δύο υπερδυνάμεις συμφωνούν και ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι και στο μέλλον.

Από .......  iefimerida

Financial Times: Τι θα γίνει όταν τελειώσουν τα χρήματα της Ελλάδας

Αναρτήθηκε από ...........  energoipoliteskv.blogspot.com



Το πλάνο για την λήψη ενός νέου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας αποκαλύπτουν οι Financial Times, οι οποίοι αναφέρουν πως μετά τις γερμανικές εκλογές, οι πολιτικές «αψιμαχίες» θα ξεκινήσουν πάλι, σχετικά με μια πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Σε άρθρο τους, οι FT τονίζουν πως «η Ελλάδα μπορεί να έχει χάσει την ικανότητα της να ''ρίξει σε δίνη'' τις διεθνείς αγορές, ωστόσο τα γεγονότα του καλοκαιριού έχουν αποδείξει πως ακόμη μπορεί να ενσωματώσει τις Ευρωπαϊκές πολιτικές» και αναφέρονται παράλληλα στην ισχνή πλειοψηφία που διαθέτει η κυβέρνηση Σαμαρά μετά την παραίτηση της ΔΗΜΑΡ.

«Ωστόσο, η συζήτηση σχετικά με την οικονομική υγεία της Ελλάδα, έχει προκαλέσει απρόσμενες εντάσεις στο εξωτερικό. Τον προηγούμενο μήνα, ''ανακάτεψε'' τις εκλογές στην Γερμανία, η οποία παρέχει το 27% των αποθεμάτων για τις διασώσεις της Ευρωζώνης. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραδέχθηκε δημόσια όσα λέγονταν ήδη ιδιωτικά: Οτι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πακέτο».

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρεται στο ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης και επισημαίνει πως «το μέγεθός και ο στόχος ενός τρίτου προγράμματος, μπορεί να πάρει έναν χρόνο να ολοκληρωθεί. Αυτό σημαίνει πως η πολιτική ''μάχη'' σε ολόκληρη την ήπειρο η οποία έχει χαρακτηρίσει την ελληνική διάσωση από το 2010, θα ξαναρχίσει με το που τελειώσουν οι γερμανικές εκλογές».
Επιπρόσθετα, οι FT αναφέρονται και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων το οποίο δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα και τονίζουν πως το ΔΝΤ γνωρίζει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα αποτύχει και πάλι. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό σύμφωνα με το άρθρο το γεγονός πως η Ελλάδα παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα και θα μπορεί να «πληρώσει το χρέος της με δικά της χρήματα».

Πως θα έρθει το νέο πακέτο στην Ελλάδα
Συνεχίζοντας, οι Financial Times αναλύουν το πως θα έρθει το τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει, ενώ παράλληλα σκιαγραφούν και τον χρονικό ορίζοντα με τον οποίο θα δοθεί.

Νοέμβριος- Δεκέμβριος 2013: H επιστροφή της Τρόικα
«Μόλις οι ελεγκτές της Τρόικα επιστρέψουν από την αποστολή τους στην Αθήνα, οι πολιτικοί αρχηγοί, αναμένεται να συζητήσουν το πιο σημαντικό πρόβλημα με το τωρινό πακέτο στήριξης: Τα 11 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού κενού όπως εκτιμά το ΔΝΤ.

Το 2014 μόνο, η Αθήνα θα χρειαστεί άλλα 4,4 δισ. ευρώ μαζί με τα υπάρχοντα 173 δισ. του προγράμματος- ένας αριθμός τον οποίο η Τρόικα φοβάται πως μπορεί να εκτοξευθεί στα 6 δισ. Αυτό το κενό, πρέπει να καλυφθεί μέχρι τα τέλη του έτους ή το ΔΝΤ θα πρέπει να ξεχάσει την συνεισφορά του στο πρόγραμμα. Οι κανόνες του ΔΝΤ, επιβάλλουν 12 συνεχόμενους μήνες χρηματοδότησης πριν γίνουν πληρωμές βοήθειας. Η Ελλάδα τώρα, θα μείνει χωρίς χρήματα από το πακέτο διάσωσης στη μέση του επόμενου χρόνου. Αν και οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ τρέχουν για να καλύψουν την ''τρύπα'' 11 δισ. ευρώ σε αυτήν την αξιολόγηση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ασχοληθούν κατά πάσα πιθανότητα με την ''τρύπα'' του 2014, πριν από το τέλος του έτους. 

Εάν οι υπουργοί Οικονομικών δεν καλύψουν το κενό του 2015 αυτή τη χρονιά, τότε θα πρέπει να ασχοληθούν και πάλι με αυτό στις αρχές του νέου έτους. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει το τρίτο πρόγραμμα, καθώς η Ε.Ε. -αντίθετα με το ΔΝΤ-, ακόμη δεν έχει δώσει καθόλου ρευστό για τα τελευταία δύο χρόνια της ελληνικής διάσωσης, το οποίο ρευστό τελειώνει το 2016 μετά την συμφωνία των αξιωματούχων να το επεκτείνουν. Μερικοί αξιωματούχοι, υποστηρίζουν πως εκτός από τα 6,5 δισ. ευρώ τα οποία θα χρειαστούν το 2015, 5 δισ. ευρώ επιπρόσθετα θα χρειαστούν για το 2015. Επομένως, η νέα χρηματοδότηση θα είναι περίπου 15 δισ. ευρώ».

Τέλη του 2013: Η Αθήνα ισοσκελίζει τον προϋπολογισμό
«Αν και περνά απαρατήρητο μακριά από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα, η Ελλάδα περνά ένα από τα ποιο σημαντικά ορόσημα του προγράμματος διάσωσης. Ως τα τέλη της χρονιάς αναμένεται να έχει ισοσκελίσει το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού ή και να τρέξει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που σημαίνει ότι έχει περισσότερα έσοδα από δαπάνες, εξαιρουμένων των τόκων για το δημόσιο χρέος.

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι έχει πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 3 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας άνετα την αρχική πρόβλεψη για έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ. Αν και είναι καλά νέα για την Ελλάδα, το γεγονός βάζει τους Ευρωπαίους δανειστές σε μια άβολη θέση: όταν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα οι υπουργοί οικονομικών συμφωνήσαν με το ΔΝΤ ότι θα εξετάσουν μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα, η οποία εξακολουθεί να βαρύνεται με χρέος που χαρακτηρίζεται «μη βιώσιμο».
Ισως να μην είναι δυνατό για την χώρα να πετύχει τόσο ισχυρά αποτελέσματα: ποσό 1,5 δισ. ευρώ, για παράδειγμα, προήλθε από την επιστροφή κερδών που είχε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία συμφωνήθηκε να επιστραφούν στην Ελλάδα.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ δείχνουν ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα θα είναι απολύτως ισοσκελισμένο, ένα ξεκάθαρο σήμα ότι τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν προς κάθε κατεύθυνση. Αλλά μια σειρά από συγκριτικά "καλά" οικονομικά νέα που έρχονται από την χώρα το τελευταίο διάστημα, περιλαμβανομένης της ανακοίνωσης ότι η οικονομία συρρικνώθηκε «μόνο» 3,8% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, το χαμηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε η κρίση και μια απότομη αναθεώρηση από την αρχική εκτίμηση, σημαίνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι εντός ορίων».

Απρίλιος 2014: Μια σκληρή ημερομηνία για την Ελλάδα
«Αν και η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα έως το τέλος του 2013, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ δήλωσε ότι οι όποιες συζητήσεις για ανακούφιση χρέους θα πρέπει να περιμένουν μέχρι η Eurostat να επιβεβαιώσει τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, τον Απρίλιο.
Όμως αν αυτά επιβεβαιωθούν τότε θα ξεκινήσει μια από τις πιο περίπλοκες και ευαίσθητες συζητήσεις
Tον περασμένο Νοέμβριο το Eurogroup δεσμεύτηκε να φέρει την Ελλάδα σε τροχιά μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 και «ουσιαστικά χαμηλότερα» του 110% το 2022. Αλλά αυτή η δέσμευση ίσως είναι δύσκολο να τηρηθεί. Το ελληνικό χρέος βρίσκεται στο 175% του ΑΕΠ και το περισσότερο παρακρατείται από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τα κράτη της ευρωζώνης.

Έτσι για να μειωθεί το χρέος τόσο δραστικά ένας από τους επίσημους δανειστές πρέπει να «πληγεί», μια εξέλιξη που κατ΄ ευφημισμόν ονομάζεται Επίσημος Τομέας Συμμετοχής.
Ορισμένοι στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να μειωθεί κάτω του 110% εκτός αν το OSI περιλαμβάνει μεγάλες ζημιές στα δάνεια των Ευρωπαίων, μια πολιτικά ριψοκίνδυνη κίνηση. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία ο Β. Σόιμπλε βεβαίωσε ότι δεν θα επιτρέψει τέτοιου είδους "κουρέματα".

Αντίθετα οι αξιωματούχοι της ΕΕ συζητούν περαιτέρω μείωση επιτοκίων και παράταση στην αποπληρωμή δανείων, οι οποίες ελπίζουν ότι θα είναι αρκετές.
Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε πως η Βρετανία ξεπλήρωσε τα πολεμικά δάνεια (του Β΄ Παγκοσμίου) προς τις ΗΠΑ το 2006, σημειώνοντας πως η παράταση στην αποπληρωμή μπορεί να μην μειώνει το ύψος του χρέους, αλλά κάνει λιγότερη οδυνηρή την αποπληρωμή».

Μέσα 2014: Τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
«Αξιωματούχοι της ΕΕ τονίζουν ότι μια πιθανή πηγή νέων χρημάτων που θα καλύψουν τις διευρυμένες ελλείψεις είναι τα κεφάλαια που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Μέχρι σήμερα το ΤΧΣ έχει λάβει 49,7 δισ. ευρώ αλλά έχει δαπανήσει μόνο 41 δισ. για να «στηρίξει» τις 4 συστημικές τράπεζες και να διασώσει τις υπόλοιπες.

Τα κεφάλαια περίσσεψαν εν μέρει διότι ορισμένες τράπεζες κατάφεραν να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, κάτι που πολλοί αξιωματούχοι θεωρούσαν αδύνατο. Ορισμένοι στην ευρωζώνη αλλά και το ελληνικό υπουργείο οικονομικών επισημαίνουν ότι η χρησιμοποίηση αυτών των 8-9 δισ. θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το ύψος ενός τρίτου προγράμματος.
Ωστόσο αξιωματούχοι από την τρόικα προειδοποιούν ότι η ελληνικές τράπεζες μπορεί να καταλήξουν να χρειάζονται και άλλα κεφάλαια.

Η αρχική εκτίμηση των 50 δισ. πραγματοποιήθηκε πριν από δυο έτη, όταν δηλαδή η ελληνική οικονομία δεν είχε βυθιστεί στην ύφεση βαθύτερα από ό,τι αναμενόταν, και πριν την διάσωση της Κύπρου και την «ερήμωση» που προκάλεσε στον χρηματοοικονομικό κλάδο της περιοχής.

Νέοι έλεγχοι για τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στα μέσα του 2014, λόγω της προσπάθειας της ευρωζώνης να δημιουργήσει μια τραπεζική ένωση με αξιόπιστες εκτιμήσεις για τις ανάγκες των μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Αυτοί οι έλεγχοι μπορεί να δείξουν ότι τελικά οι τράπεζες χρειάζονται και άλλα κεφάλαια».

Από .......  iefimerida

Η Βιοχάλκο έφυγε για το Βέλγιο, ο ΣΕΒ προειδοποιεί: Θα φύγουν κι άλλοι

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Μετά την Coca Cola 3E, τη ΦΑΓΕ και την S&B, ήρθε η σειρά της Βιοχάλκο να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό με βασική αιτία το αδύναμο εγχώριο χρηματοοικονομικό περιβάλλον αλλά επίσης την υψηλή φορολόγηση αλλά και το ολοένα αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

Οπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ, «η ελληνική βιομηχανία, παρά τη μέχρι σήμερα θαυμαστή ανθεκτικότητά της, δεν αντέχει πια κάτω από το συνδυασμένο βάρος της κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας, της υπερφορολόγησης, του αβάσταχτου ενεργειακού κόστους και του αντιεπενδυτικού περιβάλλοντος».

Σε ό,τι αφορά στις φήμες που κυκλοφόρησαν για μεταφορά κάποιων παραγωγικών μονάδων της Βιοχάλκο εκτός Ελλάδας, εκπρόσωποι της εταιρείας διαψεύδουν ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα, ωστόσο υπογραμμίζεται ότι το ολοένα αυξανόμενο ενεργειακό κόστος επηρεάζει αρνητικά τα μεγέθη του ομίλου και καθιστά μη ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα.
Οπως έχει ανακοινωθεί Βιοχάλκο θα απορροφηθεί από τη βελγική Viohalco SA και στη συνέχεια θα συγχωνευθεί με την Cofidin. Αργότερα, οι μέτοχοι της Βιοχάλκο θα ανταλλάξουν με αναλογία μία προς μία τις μετοχές τους με τη Viohalco SA, η οποία θα εισαχθεί στο Euronext των Βρυξελλών.
Αναλυτές ανησυχούν μήπως οι μέτοχοι υποστούν σημαντικές απώλειες. Για τις υπόλοιπες μετοχές των θυγατρικών του ομίλου που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Σιδενόρ, Ελβάλ, Χαλκόρ, Σωλ. Κορίνθου, ΕΤΕΜ, Ελλ. Καλώδια, Σίδμα) δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.
Στον ίδιο δρόμο και άλλες εταιρείες

Πληροφορίες από την αγορά θέλουν και άλλες εταιρείες να εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους στο εξωτερικό με τα ονόματα του ΟΤΕ, της Intralot, της Folli Follie και του Oμίλου Μυτιληναίου να βρίσκονται στην... πρώτη γραμμή των υποψηφίων, καθώς οι τελευταίες έξοδοι εταιρειών (Τιτάν, ΕΛΠΕ) στις αγορές για δανεισμό έγιναν με «τσουχτερά» επιτόκια.
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ σημειώνει ότι τον τελευταίο χρόνο όλο και περισσότερες βιομηχανίες αποφασίζουν ή εξετάζουν την πιθανότητα να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, γεγονός το οποίο θα έπρεπε να χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στον πολιτικό κόσμο γενικότερα.

Τονίζει με έμφαση ότι «εδώ και καιρό έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου, προειδοποιώντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η ελληνική βιομηχανία δεν αντέχει πια κάτω από το συνδυασμένο βάρος της κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας, της υπερφορολόγησης, του αβάσταχτου κόστους της ενέργειας και του αντιεπενδυτικού περιβάλλοντος. Η αποβιομηχάνιση του τόπου δεν είναι ούτε πραγματικότητα, ούτε νομοτέλεια. Είναι θέμα πολιτικής, είναι θέμα επιλογής».

Υπογραμμίζει μάλιστα πως «δεν μπορεί η κυβέρνηση να ασχολείται επί έναν χρόνο με το θέμα του ΦΠΑ στα εστιατόρια, ενώ ταυτόχρονα αγνοεί το θέμα των ΕΦΚ στην ενέργεια. Είναι καιρός να ενσκήψει αποφασιστικά στα συσσωρευμένα, ζωτικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική πολιτική στην ελληνική βιομηχανία, που παραμένει ο σημαντικότερος κλάδος της οικονομίας από πλευράς προστιθέμενης αξίας, απασχόλησης, εξαγωγών και ο μεγαλύτερος τροφοδότης του κράτους σε φόρους και κοινωνικές εισφορές».

Από ......  iefimerida

Φθιώτιδα: Νέος σεισμός 3,9 Ρίχτερ ταρακούνησε Λαμία, Ελάτεια και Αταλάντη - ''Ασυνήθιστοι αυτοί οι σεισμοί'' λέει σεισμολόγος!

Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com


- O σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις πέντε χιλιομέτρων και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη τη Φθιώτιδα
- Οι σεισμολόγοι συνδέουν τους τελευταίους σεισμούς με εκείνον της 7ης Αυγούστου των 5,3 Ρίχτερ
- Υπάρχουν νέες ζημιές σε σπίτια - Μεγάλη ανησυχία για τα σπίτια που είχαν καταπονεθεί
- Συνεχείς μετασεισμοί στην περιοχή
- Οι τοπικές αρχές προσπαθούσαν το βράδυ να πάνε τους κατοίκους σε ξενοδοχεία της περιοχής
- Επί τόπου ο Αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ε.Λέκκας - Τι δήλωσε στο Newsit

Ο τελευταίος σεισμός έγινε, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στος 08.46, 19 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αταλάντης. Είχε μέγεθος 3,9 Ρίχτερ και εστιακό βάθος, μόλις πέντε χιλιομέτρων. Η δόνηση ταρακούνησε τους κατοίκους της Φθιώτιδας και ιδιαίτερα εκείνους που ζουν στην Λαμία, την Αταλάντη και την Ελάτεια.

Λίγο νωρίτερα το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο είχε δώσει τον σεισμό στα 4,4 Ρίχτερ με εστιακό βάθος μόλις ενός χιλιομέτρου. Στην ανακοίνωσή του, μιλούσε για σεισμό με επίκεντρο 118 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 33 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λαμίας και 8 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ελάτειας.


Ο χάρτης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου
Ο χάρτης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Οι σεισμολόγοι για τους τελευταίους σεισμούς στην περιοχή
“Η δραστηριότητα είναι συνέχεια των προηγούμενων φαινομένων”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος και πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να είναι λίγο επιφυλακτικοί...

Είπε ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει ολοκληρωθεί και τόσο η Πολιτεία, όσο και οι πολίτες δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια, ενώ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα τα σπίτια που έπαθαν βλάβες από τις σημερινές ή τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις, συμφωνα με τον κύριο Παπαζάχο.

"Ασυνήθιστη" η σεισμική ακολουθία
"Πρόκειται για μια ισχυρή σεισμική ακολουθία από την ίδια περιοχή που στις 7 Αυγούστου είχε δώσει σεισμό 5,1 Ρίχτερ" λέει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.  Μάλιστα ο ίδιος χαρακτηρίζει "ασυνήθιστη" αυτή την ισχυρή σεισμική ακολουθία καθώς όπως διαπιστώνει "το συγκεκριμένο ρήγμα όπως αρχικά είχαμε ως σεισμολόγοι εκτιμήσει έχει αρκετή ενέργεια. Μέχρι σήμερα εκτός από το αρχικό 5,1 στις 7 Αυγούστου έχει δώσει αρκετούς σεισμούς 4,9 Ρίχτερ, 4,8 Ρίχτερ και άλλους μικρότερους πάνω από 4 Ρίχτερ.

Περίπου 40 μέρες μετά από 5,1 Ρίχτερ δεν μπορούμε να θεωρήσουμε φυσιολογικό ότι το συγκεκριμένο επίκεντρο στην περιοχή της Αμφίκλειας δίνει σεισμούς 4,8 αρχικά και 4,5… Έχει συσσωρευτεί πολλή ενέργεια στην περιοχή" συμπληρώνει ο ίδιος.

Eπί τόπου κλιμάκιο του ΟΑΣΠ

Από χθες το βράδυ, μετά τους δίδυμους σεισμούς στο ρήγμα της Αμφίκλειας, κλιμάκιο του ΟΑΣΠ βρίσκεται στα Καμένα Βούρλα.
Οπως δήλωσε στο Newsit o Eυθύμης Λέκκας, Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και καθηγητής Γεωλογίας Π.Α "πριν από 20 λεπτά εκδηλώθηκε μια νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών στην περιοχή του Ρεγγινίου. Ηταν μια δόνηση που έγινε αισθητή τόσο στο χωριό όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Καμένων Βουρλων όπου βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και είναι σε εξέλιξη το τοπικό συντονιστικό όργανο.

Η δόνηση είναι συνέχεια των χθεσινών σεισμών, από ότι φαίνεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Ρεγγινίου συνεχίζεται και πρόκειται για την ίδια σεισμική ακολουθία που είχε αρχίσει στις 7 Αυγούστου.

Από τα πρώτα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι στιγμής, είναι οτι οι ζημιές που υπήρχαν στα κτίρια από τους πρώτους σεισμούς, οι ζημιές αυτές έχουν επεκταθεί και γι΄αυτό το λόγο θα επαναλεγχθουν.Επίσης υπάρχουν κτίρια σε διπλανά χωριά όπως στο Καλλίδρομο, όπου υπάρχουν ζημιές που εκδηλώθηκαν για πρώτη φορά με τον χθεσινό σεισμό. Ολα αυτά θα ελεγχθούν τις επόμενες ώρες και θα υπάρξει μέριμνα για αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Ειχαμε πει από την πρώτη στιγμή οτι μιλάμε για μια σεισμική ακολουθία που θα κρατήσει αρκετούς μηνες. Είμαστε τώρα στον δεύτερο μήνα της ακολουθίας και εγώ πιστεύω οτι θα διαρκέσει 4 μήνες. Δεν πιστεύω ωστόσο οτι αυτή η σεισμική δραστηριότητα θα μεταναστεύσει και κυρίως σε αυτό που λέγεται στο ρήγμα της Αταλάντης, διότι δεν έχει τη δυναμικότητα να δώσει σεισμό μεγάλο" είπε τέλος ο κύριος Λέκκας.

Ανάστατοι οι κάτοικοι
Και νέες πληγές μετρούν στο Ρεγγίνι, την Δρυμαία τους Ξυλικούς και στην ευρύτερη περιοχή από τις δύο νέες σεισμικές δονήσεις. Κτίρια που ήταν "τραυματισμένα" από τους προηγούμενους σεισμούς τώρα έχουν γίνει ετοιμόρροπα ενώ κάποιες αποθήκες ισοπεδώθηκαν. Ρωγμές που κανείς δεν είχε δώσει σημασία τώρα είναι πλέον ορατές και σε κάποιες
περιπτώσεις απειλητικές.

Ο χάρτης του σεισμού από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο
Ο χάρτης του σεισμού από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο

Οι δύο σεισμικές δονήσεις των 4,6 και 4,8 Ρίχτερ σήμερα το απόγευμα έβγαλαν και πάλι στο δρόμο τους κατοίκους οι οποίοι διαπιστώνουν ότι ακόμη και σε σπίτια τα οποία δεν είχαν πληγεί από τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις πριν ένα - ενάμιση περίπου μήνα τώρα ο εγκέλαδος έχει αφήσει τα αποτυπώματά του.

Ζημιές σε σπίτια και σε εκκλησία στο Ρεγγίνι
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καμμένων Βούρλων Ταξιάρχη Φακίρη που βρέθηκε από τις πρώτες στιγμές στο Ρεγγίνι "υπάρχουν και νέες ζημιές σε σπίτια όπως επίσης και στην εκκλησία στο Ρεγγίνι. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος και δεν θέλει να μπει στα σπίτια του ακόμη και για να διαπιστώσει πιθανές εσωτερικές ζημιές" ...

"Τούτες οι νέες σεισμικές δονήσεις αποτελειώσαν τα τραυματισμένα σπίτια" λέει ο πρόεδρος της Δρυμαίας Βασίλης Μανδώνης ο οποίος όπως περιγράφει "ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους και βλέπει σπίτια με πολλές ρωγμές. Ακόμη ρωγμές, πολύ μεγαλύτερες έχει και η εκκλησία" .

Ο ίδιος προσπαθεί να δει πώς θα διανυκτερεύσουν οι συγχωριανοί του που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να μπουν στα σπίτια τους ενώ στο γειτονικό Ρεγγίνι ήδη έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το Δήμο και συντάσσεται λίστα για αυτούς που θέλουν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο καθώς στην περιοχή βρέχει.

Κοιμήθηκαν σε ξενοδοχείο
Όπως έγινε γνωστό πάνω από 20 άνθρωποι από το Ρεγγίνι ζήτησαν να μετακινηθούν για να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα. Δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να ανέβει αισθητά, καθώς οι περισσότεροι από τους κατοίκους της περιοχής βρίσκονται για δουλειές στα χωράφια τους και τώρα αρχίζουν και επιστρέφουν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ 

Από .......  newsit

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com