Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ο προϋπολογισμός ψηφίζεται, τα μέτρα του 2014... έρχονται

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com



Απόψε το βράδυ προς ψήφιση. Από Δευτέρα ξεκινά η διαπραγμάτευση για το €1 δισ., αλλά και για τα νέα μέτρα του 2014- 2015 που ζητούν οι δανειστές.

Της Δήμητρας Καδδά

Πριν στεγνώσει καν το μελάνι στις υπογραφές ψήφισης του προϋπολογισμού από τη Βουλή που –εκτός απροόπτου– αναμένεται απόψε το βράδυ, θα αρχίσει ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης με την τρόικα σε Βρυξέλλες και Αθήνα, για πλειάδες ανοικτά πεδία:  το 1 δισ. ευρώ, τον φόρο ακινήτων, τους πλειστηριασμούς, τον ΦΠΑ εστίασης, τις ομαδικές απολύσεις αλλά και για τα νέα μέτρα του 2014- 2015 που ζητούν οι δανειστές.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι πλέον σε πολλά πεδία, κυβέρνηση και τρόικα, είναι «κοντά». Πρώτο μέλημα είναι η τελική συμφωνία στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα πριν από  την  Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου για να γίνει η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ η οποία  θα καλύπτει το 60% περίπου των αναγκών εξυπηρέτησης των ομολόγων που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου (1,8 δισ. ευρώ).

Παράλληλα «τρέχει» και η μεγάλη διαπραγμάτευση για  την δόση των 4,9 δισ. ευρώ στην οποία παραμένουν ανοικτά σημαντικά μέτωπα.

Την επόμενη εβδομάδα (εξ αναβολής) αναμένεται το νομοσχέδιο για τα ακίνητα.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο  περιλαμβάνονται, προς στιγμής τουλάχιστον, πέραν των φορολογικών διατάξεων (κώδικας φορολογικών διαδικασιών)  και  μία σειρά από άλλες ρυθμίσεις για τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και για δημοσιονομικά θέματα.

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι εξετάζεται  να ενταχθούν  και δύο διατάξεις είτε εξ αρχής είτε κατά την συζήτησή του στη Βουλή ως τροπολογίες:  η  παράταση που πρέπει να λάβουν οι πλειστηριασμοί (επιχειρείται να υπάρχει συμφωνία με την τρόικα) και η ρύθμιση για να μην αλλάξουν οι συντελεστές του ΦΠΑ εστίασης από το 13% στο 23% από το 2014 όπως φέρεται να επιθυμεί η τρόικα. Κάποιοι μάλιστα μιλούν ακόμη και για μονομερή παράταση αν δεν έχει μεσολαβήσει συναίνεση με τους δανειστές.

Τα μέτωπα δεν τελειώνουν. Η τρόικα βάζει ψηλά στην ατζέντα της τις ομαδικές απολύσεις και την άμεση απελευθέρωση αγορών με βάση τη λίστα του ΟΟΣΑ. Όσο για τα μέτρα του 2014 - 2015 που ζητούν οι δανειστές, στην συνέντευξη που έδωσε ο ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας στην εφημερίδα Liberation  απευθύνει έκκληση στην τρόικα να καταλάβει ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τους φόρους και να μειώνουμε τους μισθούς και τις συντάξεις».

Προϋπολογισμός 2014

Όσο για τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, προβλέπει το 2014 ένα πακέτο μέτρων συνολικής απόδοσης 5,4 δισ. ευρώ που προκύπτει από: αύξηση εσόδων κατά 2,2 δισ. ευρώ και περικοπή δαπανών κατά 3,2 δισ. ευρώ. Βασίζεται σε  διπλάσιο Πρωτογενές Πλεόνασμα φέτος (812 εκατ. ευρώ  αντί για 344 στο προσχέδιο) και 2,95 δισ. ευρώ το 2014. 

Καταγράφει κοινωνικό μέρισμα 568 εκατ. ευρώ από επιπλέον πλεόνασμα το οποίο  τον Απρίλιο όταν και αν επικυρωθούν τα στοιχεία θα διατεθεί σε προσωρινά μέτρα στήριξης αδυνάτων.    Αναφέρει ότι θα πληρωθούν το 2014 1,5 δισ. ευρώ χρέη κράτους προς ιδιώτες από τον λογαριασμό των 8 δισ. ευρώ που φέτος δεν θα καταφέρουν να δοθούν. Ο στόχος του 2013 αναπροσαρμόζεται σε 6,59 δισ. ευρώ μαζί με επιστροφές φόρων.

Από .......  capital


Πηγή:www.capital.gr

Διεγράφη από τη ΝΔ ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ μετά την επιστολή στους βουλευτές

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com



Με απόφαση της κεντρικής επιτροπής δεοντολογίας της ΝΔ διαγράφηκε ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα Νίκος Κιουτσούκης

Ο κ. Κιουτσούκης παραπέμφθηκε στην επιτροπή δεοντολογίας του κυβερνώντος κόμματος μετά την επιστολή της συνδικαλιστικής παράταξης προς τους βουλευτές -με αφορμή τον προϋπολογισμό- και στην οποία τονιζόταν ότι "Σ’ αυτό το κοινωνικό ολοκαύτωμα κανείς δεν μπορεί και δεν δικαιούται να μένει απαθής, πολλών δε μάλλον εσείς που είστε οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού".

Από ......  epikaira

Ανοιχτά Πανεπιστήμια το καλοκαίρι προαναγγέλει ο Αρβανιτόπουλος

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com

Για ομηρία φοιτητών μίλησε ο υπουργός Παιδείας

«Η διαθεσιμότητα ήταν εθνική υποχρέωση», αλλά δεν σημαίνει και απολύσεις, καθώς η πρόταση της κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση, υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2014.

Ο υπουργός είπε ότι κάθε τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών θα αποφασίσει τι θα γίνει με το εξάμηνο, αλλά ξεκαθάρισε ότι «η πολιτεία δεν θα δεχθεί καμία έκπτωση. Ούτε μία ώρα λιγότερη ούτε μία εβδομάδα λιγότερη από τις 13 που προβλέπει ο νόμος» και σ' αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση.

Επεσήμανε ακόμη ότι «είναι στο χέρι κάθε πρύτανη, κάθε ιδρύματος να διασφαλίσει την ακαδημαϊκή λειτουργία του ιδρύματος ανεξάρτητα από τα προβλήματα». «Συνεπώς αναμένω τη Δευτέρα φοιτητές και καθηγητές να προσέλθουν κανονικά», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης είπε ότι σήμερα το τριμελές συμβούλιο στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποδέχθηκε την επανατοποθέτηση 1.250 από τους 1.864 που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και την Τρίτη θα επανατοποθετηθούν άλλοι 150.

Ο υπουργός Παιδείας έκανε δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το αίτημα να παραιτηθεί. «Σας ευχαριστώ γιατί πείσατε και τον τελευταίο για την στρατηγική σας επιδίωξη να μετατρέψετε τον χώρο της εκπαίδευσης σε πεδίο βολής. Η επιχειρούμενη αυτή κίνηση έχει όνομα και διεύθυνση: ΣΥΡΙΖΑ και Κουμουνδούρου».

«Βάλατε σε ομηρία τους φοιτητές, τις οικογένειές τους και τους διοικητικούς υπαλλήλους», είπε ο Κ. Αρβανιτόπουλος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «εμείς βάλαμε σε διαθεσιμότητα 1.165 διοικητικούς υπαλλήλους, εσείς με μπροστάρη οργανωμένες μειοψηφίες βάλατε σε διαθεσιμότητα 80.000 φοιτητές».

Είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «βρήκε απρόσμενους συνοδοιπόρους του τους οπαδούς του νεοφιλελευθερισμού», οι οποίοι, σύμφωνα με τον Υπουργό ζητούσαν να κλείσουν περισσότερες σχολές και μαζικές απολύσεις καθηγητών.

«Είστε οι ίδιοι. Προσωπικά δεν αντιπαρατίθεμαι με κανένα», σημείωσε ο Κ. Αρβανιτόπουλος και έκλεισε την επίθεσή του στον ΣΥΡΙΖΑ «η αντιπολιτευτική σας δημαγωγία και τακτική και καταγράφεται και απωθεί. Και θα σας ακολουθεί».

Από .........  parapolitika

Πορείες για τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου με 136 προσαγωγές και 7 συλλήψεις

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


Κατά τη διάρκεια της απογευματινής πορείας, την Παρασκευή, στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου συνελήφθησαν επτά άτομα, τρία εκ των οποίων στα Εξάρχεια. Προσήχθησαν συνολικά 136 άτομα, εκ των οποίων τα 84 από την περιοχή των Εξαρχείων.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και με πορεία μέσω της οδού Σταδίου κατευθύνθηκαν στη Βουλή όπου φώναξαν συνθήματα και μετά διαλύθηκαν στα Προπύλαια.

Ωστόσο επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και αντιεξουσιαστών στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και ιδιαίτερα στην πλατεία, με την ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα και τις φωτίες από τις μολότοφ να είναι αποπνικτική.

Μια ομάδα νεαρών έβαλε φωτιά σε κάδους, ενώ παραδόθηκε στις φλόγες και ένα όχημα και χρειάσθηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για την κατάσβεσή της.

Φωτογραφία ΑΠΕ - Αλκης Κωνσταντινίδης

Από ......  iefimerida

Η Τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα λίγο πριν πάει για... σκι – Ολα τα θέματα ανοικτά

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com



Την Τετάρτη επιστρέφουν οι επικεφαλής της Τρόικα στην Αθήνα, αλλά παρά τη διακηρυγμένη βούληση και των δύο πλευρών να βρεθεί συμβιβασμός στα ανοικτά θέματα έως το τέλος του έτους, πριν η Ελλάδα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι πιθανότητες συμφωνίας είναι ελάχιστες.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναγνωρίζει ότι «τα ανοικτά θέματα είναι πολλά και δύσκολα». Σύμφωνα με τον ίδιο το πιθανότερο σενάριο είναι η τρόικα να έρθει την ερχόμενη Τετάρτη και να ξαναφύγει για την περίοδο των εορτών. Σε αυτό το διάστημα, η ελληνική πλευρά προσδοκά να υπάρξει τουλάχιστον συμφωνία για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, που είναι προαπαιτούμενο για τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει να διατηρηθούν τα δύο από τα πέντε εργοστάσια των ΕΑΣ, με 341 εργαζόμενους και ζητάει περίοδο χάριτος 12 μηνών για να αποδειχθεί η βιωσιμότητά τους. Εάν στο τέλος του 12μήνου φανεί ότι η εταιρεία δεν είναι βιώσιμη, τότε τα ΕΑΣ θα συρρικνωθούν σε ένα στρατιωτικό εργοστάσιο με λιγότερο προσωπικό, που θα καλύπτει μόνο τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης, έως την αναχώρηση της Τρόικα για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς υπάρχει η προσδοκία ότι θα έχει επιτευχθεί συμφωνία και στο θέμα των πλειστηριασμών, ώστε η κυβέρνηση να νομοθετήσει πριν λήξει, στις 31 Δεκεμβρίου, το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, ο κ. Χατζηδάκης θα είναι σε θέση την Τετάρτη να παρουσιάσει μια πρόταση που θα προστατεύει από πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία έως κάποιο όριο αντικειμενικής αξίας, που δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Θα υπάρχουν επίσης εισοδηματικά κριτήρια για την υπαγωγή δανειολήπτη στο προστατευτικό καθεστώς.

Επίσης, έως τα Χριστούγεννα εκτιμάται ότι θα υπάρξει επαρκής προσέγγιση και στα υπόλοιπα ανοικτά θέματα, ώστε με την επιστροφή της στην Αθήνα, τον Ιανουάριο να συμφωνηθεί το κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου και να εγκριθεί η μεγάλη δόση των 4,9 δισ. ευρώ.

Πάντως, όσο περνούν οι μέρες τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να δικαιωθεί ο επικεφαλής του EuroworkingGroup Τόμας Βίζερ που είχε πει ότι πρώτα θα πάει για σκι και μετά θα βρεθεί λύση με την Αθήνα.

Από  ........  iefimerida

Όλο το σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων - Ποιοι απαλλάσσονται

Αναρτήθηκε από ..........  energoipoliteskv.blogspot.com

- Περιορίζονται οι επιβαρύνσεις για τις “ακριβές” κατοικίες
- Περισσότεροι φόροι για όσους έχουν οικόπεδο ή αγροτεμάχιο
- Την Τρίτη κατατίθεται στη Βουλή το τελικό σχέδιο

Μικρότερες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακριβών κατοικιών προκύπτουν με το τελικό σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων που κατατίθεται πιθανόν την Τρίτη στη Βουλή.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι επιβαρύνσεις για τις «ακριβές» κατοικίες περιορίζονται σε σχέση τόσο με το αρχικό σχέδιο που είχε δημοσιοποιηθεί όσο και με το υφιστάμενο σύστημα φορολόγησης (Εκτακτο Ειδικό Τέλος και ΦΑΠ). Όσοι όμως έχουν στην κατοχή τους ένα οικόπεδο ή ένα αγροτεμάχιο πιθανόν να κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους το 2014.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει:

1. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών και αγροτεμάχια. Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:

Κτίρια: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ., ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια.
Για τα κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα, υπό απαλλοτρίωση κ.λπ.) προβλέπεται μειωτικός συντελεστής ο οποίος θα περιορίζει τον τελικό φόρο έως 60%. Για τα ημιτελή μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,4.

Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου. Απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.).

Οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 ευρώ το στρέμμα έως 9.000 ευρώ το στρέμμα σε 25 κλιμάκια. Υπολογίζεται ότι θα είναι χαμηλότερος από 70% έως 90% σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα. Προβλέπεται επίσης συντελεστής θέσης κλιμακούμενος από 1 έως 3, συντελεστής άρδευσης 1,1, συντελεστής χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις, 0,5 για τους βοσκοτόπους, 2 για τις καλλιέργειες κάθε είδους, 5 για τα λατομεία. Για τις εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων, θα εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας 5.
Συγκριτικά με το ισχύον σύστημα, όσοι διαθέτουν μόνο κατοικίες θα πληρώσουν λιγότερα το 2014 σε σχέση με τους φόρους που πληρώνουν σήμερα.
2. Συμπληρωματικός φόρος. Θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου ή οικισμών οικοπέδων με αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Το σχέδιο νόμου για τα ακίνητα θα προβλέπει επίσης εκπτώσεις για τους ανέργους και τους αναπήρους εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ο νέος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο του 2014.

Στο σχέδιο νόμου θα περιληφθεί και διάταξη για τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3% από 10% που είναι σήμερα.

Πάντως, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η νέα κλίμακα για τη φορολόγηση των κατοικιών δεν έχει καμία αναλογικότητα. Για παράδειγμα, το τέταρτο κλιμάκιο φορολόγησης των κατοικιών έχει συντελεστή 4,5 ευρώ ανά τ.μ., ενώ το πέμπτο κλιμάκιο έχει συντελεστή 6 ευρώ ανά τ.μ. Δηλαδή, από το τέταρτο κλιμάκιο στο πέμπτο κλιμάκιο ο συντελεστής αυξάνεται κατά 33,3%. Αντίστοιχα στα ακριβότερα ακίνητα και συγκεκριμένα στο όγδοο και ένατο κλιμάκιο ο συντελεστής αυξάνεται κατά 3,2% .


Από .........  newsit

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com