Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Ο Ερντογάν οραματίζεται τουρκική Θράκη και βάζει στους μεγαλόπνοους σχεδιασμούς του ακόμα και τη Θεσσαλονίκη

Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com


ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ

Ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας έναντι της χώρας μας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναβιώνοντας το μεγάλο όραμα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Θράκης», η οποία περιλαμβάνει εδάφη της βόρειας Ελλάδας, της νότιας Βουλγαρίας και των κεντρικών Βαλκανίων.

 Σε δημόσια ομιλία του στην πόλη της Κεσάνης κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα αναφέρθηκε στην «ξεχωριστή σημασία» που έχει για την Τουρκία η ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Προκλητικός όσο ποτέ ο Τούρκος πρωθυπουργός δηλωσε ανερυθρίαστα ότι όταν λέει για Θράκη, εννοεί και την Κομοτηνή, την Θεσσαλονίκη, το Kırcaali και Deliorman της Βουλγαρίας, ακόμα και περιοχές μέχρι τα Σκόπια και την Βοσνία, επεκτείνοντας τις τουρκικές διεκδικήσεις σε όλη σχεδόν την κεντρική βαλκανική χερσόνησο.

«Η Θράκη είναι η ζωντανή κοινή ιστορία μας στην Ευρώπη.

Είναι εκπρόσωπος μας σ΄αυτή τη γεωγραφία.

 Σήμερα, στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων, στο επίκεντρο των σχέσεών μας βρίσκεται η Θράκη με την Ανδριανούπολη, το Τεκίρνταγ, το Κιρλαρελί και βέβαια η Κωνσταντινούπολη», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια περιοδείας σε πολλές πόλεις της ανατολικής Θράκης.

Από .........  iefimerida

«Είμαστε πολύ κοντά στην κατάρρευση! Ο κατήφορος ξεκίνησε από τον Σημίτη!»

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com



ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΕΡΔΕΜΑ, ΜΙΑ ΑΓΩΝΙΑ, ΜΙΑ ΔΥΣΤΥΧΙΑ, ΜΙΑ ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑ, ΜΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ



Aπό τον Μανώλη Κοττάκη

Το πολιτικό του μανιφέστο για μια «Νέα Πατρίδα» παρουσιάζει σήμερα στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο ακαδημαϊκός Βασίλης Μαρκεζίνης με την ευκαιρία της κυκλοφορίας των δύο νέων του βιβλίων από τις εκδόσεις Σιδέρη «Η Ελλάδα στον κατήφορο» και «Η συμβολή της αρχαίας τραγωδίας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Στην de profundis συνομιλία που είχαμε με τον διακεκριμένο καθηγητή, ο κύριος Μαρκεζίνης ζητά κάθαρση, υποστηρίζει ότι η υπόθεση των υποβρυχίων πρέπει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη, ενώ αναπτύσσει το νέο δόγμα που προβλέπει σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία. Ο κύριος Μαρκεζίνης θέτει προβληματισμό για την έξοδο της Ελλάδος από το ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, τον χαρακτηρίζει «κοινωνικό φίλο», αλλά διαφωνεί κάθετα με την πολιτική του. Χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «έξυπνο πολιτικό», ενώ θα το θεωρήσει «μεγάλη τιμή» αν τον προτείνει η Αριστερά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ξεκαθαρίζει όμως ότι δεν «κυνηγάω θέσεις και καρέκλες», ενώ τονίζει ότι πρέπει το πολιτικό κατεστημένο «να συνηθίσει με την ιδέα της ενσωμάτωσης της Αριστεράς στο πολιτικό παιχνίδι».


- Κύριε Μαρκεζίνη, θα ξεκινήσω τη συζήτησή μας ανορθόδοξα. Εχετε αποκαλύψει στο παρελθόν ότι ο ανεκπλήρωτος πόθος των παιδικών σας χρόνων είναι η ζωγραφική. Αν ζωγραφίζατε την Ελλάδα σήμερα, με τι θα την αναπαριστούσατε;
- Σε χρώματα, θα ήταν μελανά. Σκούρα. Είναι το φαινόμενο που επικρατούσε στην τέχνη στη γερμανική Βαϊμάρη. Υπήρχαν τότε δύο σχολές. Η μία είχε μαύρα χρώματα, σκούρα, και μελαγχολικά πρόσωπα. Και η άλλη, πολύ έγχρωμα. Ζωή κεφάτη. Σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ σκούρα. Θα προσπαθούσα να βάλω στο ταμπλό φυσιογνωμίες ανθρώπων στο στιλ που ζωγράφιζαν μερικοί αναγεννησιακοί ζωγράφοι και ο Γκόγια: Πρόσωπα με αγωνία. Κραυγές αγωνίας! Νομίζω ότι αυτό που επικρατεί στη χώρα μου είναι ένα μπέρδεμα, μία αγωνία, μία δυστυχία, μία κακομοιριά, μια έλλειψη φαντασίας.

- «Ελλάς αγωνιούσα», λοιπόν...
- Αγωνιούσα και καταρρέουσα. Το πιστεύω. Είμαστε πολύ κοντά στην κατάρρευση, έχει διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός. Η διάλυση του ιστού είναι αποτέλεσμα μιας οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και δέκα χρόνια. Ο κατήφορος στη σύγχρονη εποχή ξεκινά από την εποχή Σημίτη, με όσα έγιναν σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά, πολιτικά, εθνικά. Πάει μετά στην περίοδο Καραμανλή, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια της, που ήταν μια περίοδος αδράνειας, φθάνουμε στον... δυσπερίγραπτο Γιώργο Παπανδρέου και συνεχίζει. Η κατάρρευση οφείλεται στο ότι έχει η χώρα χάσει την αυτοπεποίθησή της.

- Διαβάζω τον πρόλογο του νέου σας βιβλίου. Λέτε ότι η μητέρα σας ήθελε να σας γλιτώσει από τα νύχια της πολιτικής. Βλέπω, μολονότι το διαψεύδετε, να φλερτάρετε με την πολιτική. Μιλάτε για ειρηνική επανάσταση, νέα πατρίδα, αλλαγή. Σημαίνει κάτι αυτό;
- Βεβαίως σημαίνει. Θα απαντήσω κατά τρόπο λογοτεχνικό, γιατί δεν θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικό. Εχει μια θαυμάσια γραμμή ο Γκαίτε που λέει στον Φάουστ: «Δύο ψυχές ζουν μέσα στην ψυχή μου, μέσα στο σώμα μου». Βεβαίως η μητέρα μου ήθελε να με βγάλει από την πολιτική, γιατί το ίδιο ήθελε να κάνει και με τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου πολιτεύθηκε διότι η δική του μητέρα από τη Σαντορίνη ανήκε σε μία οικογένεια που είχε αναμειχθεί στην πολιτική για πέντε γενιές. Καλώς η κακώς, εκείνος υπέκυψε. Ομολογώ ότι και εγώ προτιμούσα τον χώρο της τέχνης και της συγγραφής. Από την άλλη μεριά, δεν έπαψα να είμαι Ελληνας. Είμαι 46 χρόνια από τα 69 μου στο εξωτερικό, αλλά Ελληνας γεννήθηκα, Ελληνας θα πεθάνω. Η πατρίδα μου είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα. Να τη βλέπω να πονάει και να ξεσκίζεται έτσι, με στενοχωρεί. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια αλλαγή. Πιστεύω επίσης ότι ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού, αν κρίνω από τα τα e-mail που λαμβάνω, 150 τη μέρα, συμμερίζεται τη γνώμη μου. Δεν μπορείς να περιμένεις από αυτούς που σε κατέστρεψαν -το είπε ο Αριστοφάνης στους «Βατράχους»- ότι θα είναι αυτοί οι άνθρωποι που θα σε σώσουν.

- Ποιοι θα μας σώσουν τότε;
- Αυτό είναι το θέμα, το άγνωστο. Πρέπει να συνεχίσουμε με καινούργιους. Γιατί, αν είναι οι ίδιοι που κινούνται πάντα με ένα κίνητρο, πώς να μείνουν κολλημένοι στην καρέκλα, οδηγούμαστε σε στραβές λύσεις (ΕΡΤ) ή σπρώχνουν το κράτος στα άκρα τη στιγμή που δεν χρειαζόμαστε συγκρούσεις αλλά εθνική συμφιλίωση. Πρέπει να πάμε μαζί, κανείς δεν περισσεύει. Αντιτίθεμαι στις κομματικές πολιτικές και αυτό γράφω. Αν προσπαθήσετε να «διαβάσετε» κάτι παραπάνω, κάνετε λάθος.

- Θα το κάνω το λάθος! Οταν βλέπω στον πρόλογό σας με κεφαλαία γράμματα τον όρο «Νέα Πατρίδα», θα μπορούσα κάλλιστα να υποθέσω ότι είναι κόμμα. Μπορεί να μην είστε εσείς ο επικεφαλής, αλλά μια κίνηση ανθρώπων...
- Μου αρέσει να μιλώ με δημοσιογράφους όταν χρησιμοποιούν το μυαλό καλόπιστα και όχι κατά διαταγήν. Σωστά το καταλάβατε! Δεν έχει σχέση με μένα, με καμία φιλοδοξία που έχω εγώ, αλλά αυτός ο πρόλογος, το μότο του ειδικά, είναι ένα μίνι μανιφέστο. Γι' αυτό, αν προσέξετε, είναι ισορροπημένο. Από τη μία ζητώ να δοθεί προσοχή στους αδυνάτους, αλλά από την άλλη λέω ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτοί που δημιουργούν πλούτο και θέσεις εργασίας πρέπει να ενισχυθούν χωρίς κόμπλεξ. Αυτόν τον διπλό στόχο θέτω για όποιον θέλει να εμπνευστεί κάποια μέρα και να προχωρήσει στην υλοποίησή του.

«Χρειάζεται κάθαρση για τα υποβρύχια»

- Βάζετε θέμα κάθαρσης. Μιλάτε για ένα δικαστήριο. Γουδή;
- Οχι! Η κάθαρση πρέπει να γίνει. Επειτα από τόσα χρόνια αδικίας που έχει υποφέρει τόσο μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού πρέπει να γίνει κάτι. Να πειστεί ο λαός ότι ο επόμενος ηγέτης βάζει τέλος σε μια αποτυχημένη εποχή. Αυτό δεν σημαίνει μαζικές δίκες που θα διαρκέσουν αιώνες, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί από όλους που πέρασαν από τα υπουργεία Αμύνης και Οικονομικών να υπάρχει μόνο ένας στη φυλακή. Και όλοι οι άλλοι που έβαλαν την υπογραφή τους να είναι αθώοι.


- Αφήνετε υπαινιγμό για πολιτικούς που πρέπει να δικαστούν αν αποκόμισαν «ενδεχομένως κέρδη» στο βιβλίο σας. Εχετε κάτι στο μυαλό σας;
- Οταν γράφει κάποιος κάτι, δεν γράφει πράγματα αφηρημένα. Εχουμε δει και έχουμε ακούσει παραδείγματα. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια σοβαρή συζήτηση που μερικοί προσπαθούν να καταπνίξουν και άλλοι να αναδείξουν, για τα περίφημα υποβρύχια. Αυτό πρέπει να τύχει εξετάσεως. Εξέταση μέσω της Βουλής δεν μπορεί να γίνει και να είναι πειστική. Εγώ ήθελα να το κοιτάξει η Δικαιοσύνη. Οσο υπάρχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η εκάστοτε κυβέρνηση θα μπορεί να καλύπτει τους φίλους της.


«Αν οι ΗΠΑ δεν βοηθήσουν και απαγορεύσουν να πάμε με τη Ρωσία (όπως έκαναν στον Καραμανλή), δεν είναι σύμμαχοι»

- Επικρίνετε τους καναλάρχες. Κάποιος κακόπιστος μπορεί να παρατηρήσει ότι από το 2008 προβάλλεστε προνομιακά από τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς...
- Εγώ από το 2007 άρχισα να γράφω γιατί ο Χρήστος Λαμπράκης, που πέρασε όλη του τη ζωή να τσακώνεται με τον πατέρα μου, με κάλεσε να γράψω. Μου έδωσε πλήρη ελευθερία και έγραψα τη γνώμη μου. Ο,τι έγραφα τότε το γράφω και τώρα. Δύο εβδομάδες πριν από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν προέβλεψα ότι αυτός ο πόλεμος θα γίνει χειρότερος και θα κρατήσει. Είπα ότι το θέμα με το Ιράν δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη βοήθεια της Ρωσίας. Είπα ότι στον μεταψυχροπολεμικό κόσμο ο δισταγμός να ανοίξουμε σχέσεις με τη Ρωσία -ο μόνος που ήταν εξαίρεση ήταν ο Καραμανλής, αλλά υποχώρησε και αυτός- είναι αδικαιολόγητος. Με καθύβρισαν, ειδικά ένα τμήμα του δεξιού Τύπου που κάποτε εθεωρείτο σοβαρό. Κι όμως, μετά τα γεγονότα της Συρίας λένε σήμερα ότι ο Ομπάμα τα έκανε θάλασσα και η Αμερική δεν είναι πια αυτή που ήταν. Ποιοι; Οι υβριστές μου!

- Λέτε ότι η χώρα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ δυνάμεων σε μια νέα εξωτερική πολιτική. Στα ενεργειακά να δώσουμε κοιτάσματα στους Αμερικανούς, στους Ρώσους το Νεώριο για ναυτική βάση, στους Γερμανούς βιομηχανία κατασκευής οχημάτων. Μιλάτε για νέα Γιάλτα;
- Η χρήση της λέξεως «Γιάλτα» μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Στη Γιάλτα έγινε ένας διαχωρισμός: Εγώ θα πάρω αυτό, εσύ θα πάρεις εκείνο. Δεν λέω αυτό. Ως Ελληνας, θεωρώ ότι μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου η κατάσταση άλλαξε. Και το να ακολουθεί η Ελλάδα μονομερή εξαρτημένη πολιτική από τις ΗΠΑ, όπως ακολουθούσε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, δεν έχει νόημα. Τερματίστηκε το 1991. Πρώτοι το είδαν οι Τούρκοι με τον Οζάλ και μετά ακολούθησαν όλοι. Είπα, λοιπόν, ότι πρέπει να προσαρμόσουμε και την εξωτερική μας πολιτική. Εχω ένα ειδικό κεφάλαιο περί φιλίας στο νέο μου βιβλίο. Αναφέρεται στην ελληνοαμερικανική φιλία. Προσωπικά, ουδέποτε ήμουν αντιαμερικανός. Εχω δουλέψει εκεί για πολλά χρόνια, έχω πολλούς φίλους, έχω γνωστούς και τις ιδέες που έχω πει κατά της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τις συμμερίζεται το 60% των Αμερικανών. Είπα όμως το εξής. Θα πας στην Αμερική και θα της πεις αυτό: «Χρειάζεται να με βοηθήσεις να μειώσω τον επεκτατισμό των Τούρκων. Θέλω να χρησιμοποιήσω με βάση το διεθνές δίκαιο τα δικά μου κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης και βορείως στης Κρήτης. Για το Καστελόριζο, ας πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Τουλάχιστο να ανακηρύξω την ΑΟΖ μου». Βλέπετε, ο κύριος Σαμαράς, που μίλησε για ανακήρυξη την περασμένη Πρωτοχρονιά, δεν έχει τολμήσει να το κάνει γιατί υφίσταται πιέσεις από Ευρώπη και Αμερική. Εγώ λέω, επειδή αυτοί δεν μας βοηθούν, γιατί να μην πούμε «εντάξει, ήρθα πρώτα σε σένα, είσαι ο παλιός μου φίλος, καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να με βοηθήσεις, αλλά χρειάζομαι βοήθεια και θα πάω στο νούμερο 2, 3. Φίλοι φίλοι, αλλά θα στραφώ στον Ρώσο». Αν όμως μου πεις: «Δεν σε βοηθάω αλλά σου απαγορεύω να πας στον Ρώσο», όπως έκαναν οι Αμερικανοί με τον Καραμανλή, αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν είναι φιλία. Αυτό δεν είναι ούτε Γιάλτα ούτε αντιαμερικανική πολιτική. Είναι ελληνική πολιτική. Δείτε: Στη Συρία η Αμερική ρεζιλεύτηκε, η Ευρώπη συνεχίζει να είναι ανύπαρκτη και είδαμε τον κύριο Πούτιν να προχωρεί. Πηγαίνει στην Αίγυπτο και κάνει συμφωνίες. Είδαμε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στη Μόσχα. Κοσμογονικές αλλαγές! Αυτό συμβαίνει γιατί αντελήφθησαν κάποιοι ότι η Αμερική δεν είναι πια η κοσμοκράτειρα δύναμη, η Ρωσία παίζει όλο και δυνατότερο ρόλο στη Μέση Ανατολή. Ούτε ο πιο πρωτάρης φοιτητής Διεθνών Σχέσεων δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη Συρία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία να στρίβουν προς τη Ρωσία! Κι όμως, γίνεται. Γιατί να είμαστε εμείς έξω από αυτόν τον χορό;

- Γιατί θέτετε προς προβληματισμό θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ;
-Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό είναι ένας οργανισμός χωρίς σκοπό. Ο αρχικός σκοπός έφυγε. Δεν υπάρχει. Μετεβλήθη στο να ζητά από κρατίδια της Ευρώπης να βοηθούν την Αμερική στην άσκηση υπερπόντιας πολιτικής. Ποιον λόγο μπορεί να επικαλεστεί το ΝΑΤΟ για να στείλει ελληνικά, πολωνικά, λιθουανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν; Αν αυτός είναι ο σκοπός του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να παραπονείται ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ γιατί διάφορα κράτη-μέλη δεν βοηθάνε. Αυτή η δυσαρέσκεια υπάρχει και στην Πολωνία και στη Λιθουανία σε όλη την παλιά Ευρώπη. Ο κόσμος αλλάζει. Και όταν ο κόσμος αλλάζει πρέπει να προσαρμοζόμαστε κι εμείς.


«Ο Σαμαράς κινείται σαν να σκέφτεται πώς θα μείνει κολλημένος στην καρέκλα»


- Η γνώμη σας για τους πρωταγωνιστές: Σαμαράς, πρωθυπουργός...
- Είναι κοινωνικός μου φίλος και, παρότι διαφωνώ με μερικά από αυτά που κάνει, θα παραμείνει κοινωνικός μου φίλος. Εκτιμώ και τον αδελφό του Αλέξανδρο και είμαι θαυμαστής της γυναίκας του Γεωργίας, που δεν αυτοπροβάλλεται. Την εκτιμώ ιδιαιτέρως. Η πολιτική μου διαφωνία όμως είναι κάθετη. Μολονότι μου έκανε την τιμή να μου προτείνει να μπω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας το 2012. Η πρόταση έγινε τελευταία στιγμή και αρνήθηκα για λόγους προσωπικούς. Εκ των υστέρων, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, γιατί τα μέτρα που έλαβε δεν θα μπορούσα να τα είχα ψηφίσει και θα είχαμε στενοχωρηθεί ακόμη περισσότερο. Υπό την επιρροή συμβούλων του έχει προσπαθήσει να τονώσει την ένταση προς ορισμένες κατευθύνσεις, γιατί ελπίζει σε κομματικά οφέλη. Δεν μου αρέσουν τέτοιοι είδους κινήσεις. Δεν είναι κινήσεις statesman, είναι κινήσεις πολιτικού που σκέφτεται να μείνει κολλημένος στην καρέκλα του. Βεβαίως, είναι άνθρωπος ικανός. Αν ήμουν στη θέση του, θα σκεφτόμουν την υστεροφημία μου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι και τόσο καλές.

- Τσίπρας;
- Εχει τύχει να του μιλήσω διάφορες φορές. Τον βρίσκω έξυπνο, είναι νέος, περνάει τη φάση της ενηλικιώσεως, φάση δύσκολη και οδυνηρή. Τον θεωρώ και έξυπνο, και έχει μεγάλες πιθανότητες να έρθει πρώτο κόμμα όταν γίνουν εκλογές, δεν ξέρω αν θα έχει πλειοψηφία, το αν θα μπορέσει να κυβερνήσει δεν μπορώ να το μαντέψω. Είναι καιρός η Ελλάδα και το ελληνικό κατεστημένο να συνηθίσουν στην ιδέα ότι είναι προς όφελος της δημοκρατίας και προς όφελος του πολιτεύματος ο χώρος της Αριστεράς να ενσωματωθεί στο πολιτικό παιχνίδι.

- Αν η Αριστερά σάς πρότεινε το 2015 για Πρόεδρο της Δημοκρατίας -κυκλοφορεί η πληροφορία-, θα τη θεωρούσατε τιμητική πρόταση;
- Δεν είναι πληροφορία αλλά φήμη, από αυτές που εμφανίζονται κατά καιρούς στις εφημερίδες είτε γιατί θέλουν να κάψουν μια είδηση είτε γιατί δεν έχουν τι να πουν. Τέτοια πληροφορία δεν έχω. Τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει ούτε από μένα ούτε με μένα. Είναι τιμητικό να σε προτείνουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Βεβαίως είναι τιμητικό, αλλά είναι υποθετικό. Εγώ έχω πει με μεγάλη συνέπεια ότι δεν αναζητώ ούτε θέσεις ούτε καρέκλες. Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι αιφνιδίως θα γίνει αυτή η αλλαγή. Θέματα τόσο θεωρητικά δεν τα συζητώ. Είναι τόσο θεωρητικά όσο να ανοίξω την ντουλάπα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μου και να βρω μέσα την... Μπριζίτ Μπαρντό. Αλλά, βεβαίως, είναι μεγάλη τιμή.

- Σημίτης;
-Είναι ικανός άνθρωπος, αλλά δεν μπορεί να συνηθίσει την ιδέα ότι ανήκει στο παρελθόν. Ξέρετε, έχω ζήσει μέσα σε πολιτικό περιβάλλον! Οσοι γίνονται «πρώην» μαραζώνουν. Δεν έχουν καμιά υπόσταση. Από καπετάν ένας γίνονται τίποτα. Πλα-τό! Πάντα ελπίζουν να γυρίσουν στην πολιτική. Στην περίοδο Σημίτη έγιναν πράγματα που, αν ενδιαφερόταν να γυρίσει ο ίδιος ή οι φίλοι του ή αν θέλουν να τον ετοιμάσουν για την προεδρία θα αναζωπυρώνονταν παλαιά προβλήματα. Τα Ιμια, η Μαδρίτη και το Ελσίνκι. Ατυχέστατες κινήσεις, στις οποίες οφείλουμε τις γκρίζες ζώνες. Ο κύριος Σημίτης είναι ένας άνθρωπος του χθες. Μπορεί να εμφανιστεί; Ισως. Προσωπικά επιμένω: Αυτοί που σε κάψανε δεν μπορούν να σε σώσουν. Οι άνθρωποι που μας κυβέρνησαν δεν κάνουν, πρέπει να έρθουν άλλοι. Αν δεν έχει ανθρώπους η Ελλάς, είναι στον κατήφορο.

- Διαβάζοντας τα βιβλία σας, αισθάνομαι, πρώτον, τη δίψα σας ως Ελληνας που θέλει να προσφέρει και, δεύτερον, αν η πατρίδα τον τιμήσει με κάποιο ανώτερο αξίωμα, να τιμήσει και τη μνήμη του πατρός του. Σας ψυχολόγησα σωστά;
- Οταν οι μη ειδικοί ασχολούνται με την ψυχολογία, έχουν τάση να απλοποιούν τα πράγματα. Η απλοποίηση έχει και μια δόση αλήθειας, αλλά δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα. Να σας πω γιατί; Είτε το θέλετε είτε όχι, μετά τον θάνατό του ο πατέρας μου έχει αποκατασταθεί. Το κανάλι της Βουλής έδειξε πρόσφατα αφιέρωμα επαινετικό. Ο Μητσοτάκης, από τους πιο έξυπνους πολιτικούς που πέρασαν τα τελευταία σαράντα χρόνια, σε μια συνέντευξή του ανέφερε τον πατέρα μου μεταξύ των τριών αναμορφωτών της νεότερης Ελλάδος. Ως προς πρώτο τμήμα του συλλογισμού σας περί αξιώματος: Θα είναι τιμή, αλλά δεν είναι σκοπός μου η θέση. Δεν θέλω θέση, δεν θέλω αμοιβή. Αν έχω τη δυνατότητα μέσω μιας συμβουλής ή ενός βιβλίου να βοηθήσω κάποιον που ονομάζεται Σαμαράς η Τσίπρας, αυτό με ευχαριστεί, γιατί όχι.

Μανώλης Κοττάκης
Πηγή

Σαμαράς, Μπόμπολας, Τσίπρας, Κόκκαλης και το μέτωπο Καραμανλή, Ντόρας, Καμμένου με ολίγον Κασιδιάρη

 Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com




O ΑΒΟΥΛΟΣ ΛΑΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ




Από τον George Catlett Marshall

 -Πρέπει να γίνει ένα εμπορικό άνοιγμα στην Ρωσία. Και στον αμυντικό τομέα και στον τομέα της ενέργειας. Όσες επωφελείς προσπάθειες έγιναν όπως ο αγωγός Πύργος (μεταφρ. του Μπουργκάς)-Αλεξανδρούπολη, ανατράπηκαν όχι μόνο από τη βουλγαρική κυβέρνηση αλλά και από την κυβέρνηση Τζέφρι-Παπανδρέου...

 Αυτό το απόσπασμα της ομιλίας του Ηλία Κασιδιάρη-ο οποίος πρόφατα έδωσε συνέντευξη σε μεγάλη ρωσική οικονομική εφημερίδα- στη διάρκεια της συζήτησης για τον προυπολογισμό δεν θα μορούσε παρά να είναι μια επιβράβευση της κυβέρνησης Καραμανλή για τα ανοίγματά της στην Ρωσία του Πούτιν. Φυσικά την ομιλία του Κασιδιάρη άκουσε με ευχαρίστηση η ραχοκοκαλιά της ΝΔ η οποία σύμφωνα με τον Εθνάρχη Καραμανλή αποτελείται από τους "συνταξιούχους χωροφύλακες". Την στιγμή που ο Στουρνάρας για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στο άνοιγμα των κυβερνήσεων Καραμανλή με τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκο να αρνείται να τον χειροκροτήσει, ο Καραμανλής γίνεται αποδέκτης του φλερτ Χρυσής Αυγής αλλά και ΑΝΕΛ, λίγες ώρες μετά το περίφημο δείπνο με την Ντόρα Μπακογιάννη στην οδό Αραβαντινού. Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ και φίλος του Καραμανλής, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος από ό,τι έγινε γνωστό συμμετείχε σε εργασίες του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ, μόνο που πήρε άδεια μιας μέρας από την σημαία καθώς έπρεπε να βρίσκεται στην Αθήνα, το Σάββατο, που επρόκειτο να ψηφισθεί ο προυπολογισμός ο οποίος τελικά πέρασε με το μίζερο 153 ανάβοντας νέες φωτιές στην κυβέρνηση που αγκομαχά. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Τίποτε λιγότερο από το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά εξεμέτρησε τον βίο της, σώθηκε το λάδι στο καντήλι της, όπως θα έγραφε και ο συμπαθής Σταύρος Ψυχάρης. Δεν είναι μόνο ο Στουρνάρας και οι δηλώσεις του οι οποίες προκαλούν οργή στους καραμανλικούς με αποτέλεσμα η ΝΔ να χάνει την λαική της βάση. Είναι και η πρωτοφανής απραγία της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει το χυδαίο, βαθύ κομματικό κράτος και φυσικά να εντοπίσει τους μεγαλοφοροφυγάδες. Στον «επιφανειακό χαρακτήρα» των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, καθώς «τα ισχυρά διαπλεκόμενα συμφέροντα στη χώρα εξακολουθούν να ανθούν στους τομείς της φορολογίας, των επιδοτήσεων και των κλειστών επαγγελμάτων», αναφέρεται ο Αριστείδης Χατζής-photo, αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου, σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greece’s Reforms Have Only Cracked the Surface». Ο Χατζής υποστηρίζει ότι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό εικονική, όπως απεικονίζεται σε άλλες παγκόσμιες εκθέσεις. Μεταξύ άλλων, στην τελευταία Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Ελλάδα κατατάσσεται 140η (μεταξύ 148 χωρών) ως προς την ορθή διαχείριση των κρατικών της δαπανών, 144η από πλευράς κρατικών ρυθμίσεων, 138η ως προς την αποτελεσματικότητα του δικαστικού της συστήματος, 142η ως προς τα αποτελέσματα της φορολογίας στα επενδυτικά κίνητρα και 137η ως προς τα εργασιακά κίνητρα. Και οι επιπτώσεις είναι εύκολο να εντοπιστούν επί του εδάφους, συνεχίζει ο Χατζής, καθώς για παράδειγμα είναι αδύνατο να βρεις επάγγελμα στην Ελλάδα που δεν προστατεύεται από τον ανταγωνισμό, παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες για φιλελευθεροποίηση των υπηρεσιών. Η απάντηση στο συγκεκριμένο φαινόμενο είναι αυτή του επικεφαλής της τρόϊκας στην Ελλάδα, Poul Thomsen, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘Καθημερινή’: «Σε πολλά επαγγέλματα δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις και ακόμη και σ΄αυτά που έχουν αρθεί, συχνά εμφανίζονται νέα διοικητικά ή άλλα εμπόδια». Άλλο ένα παράδειγμα του επιφανειακού χαρακτήρα των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στη χώρα είναι οι συνεχιζόμενες απαγορεύσεις που αφορούν στην πρόσβαση σε αρκετούς σημαντικούς τομείς της οικονομίας, απαγορεύσεις που όπως τονίζεται κατ΄ουσίαν προστατεύουν τα καρτέλ, παρεμποδίζοντας την ανταγωνιστικότητα και διατηρώντας τις τιμές πολλών αγαθών για τους καταναλωτές αισθητά υψηλότερες απ΄ότι στην πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι πρόσφατες προσπάθειες από δύο Υπουργούς αποφασισμένους να φιλελευθεροποιήσουν κλειστές αγορές (όπως αυτές της φαρμακοβιομηχανίας, των εκδόσεων και του φρέσκου γάλατος) συνάντησαν τη δριμεία αντίδραση των καρτέλ και των υπερασπιστών τους στην πολιτική και τον Τύπο και αυτή η αντίδραση είναι ενδεικτική της δύναμης που ασκούν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα στη χώρα, τονίζει ο Χατζής. Παράλληλα, ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει ως εχθρούς των μεταρρυθμίσεων και προπύργια της κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς τα εργατικά συνδικάτα στο δημόσιο τομέα, φέροντας ως παράδειγμα το ‘σκληροπυρηνικό’ σωματείο εργαζομένων στη ΔΕΗ, το οποίο ανθίσταται στις προσπάθειες να καταστεί η επιχείρηση ανταγωνιστικότερη, αντιδρώντας μεταξύ άλλων και στα συνεχιζόμενα σχέδια της κυβέρνησης για πώληση μεριδίου της ΔΕΗ. Το αποτέλεσμα είναι η σκανδαλωδώς αναποτελεσματική λειτουργία της επιχείρησης και οι υψηλές ενεργειακές τιμές: οι ελληνικές βιομηχανίες πληρώνουν κατά μέσο όρο 160% περισσότερο από τις αντίστοιχες γαλλικές, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο στο διαδικτυακό capital.gr. Τέλος, ο Χατζής επισημαίνει ότι οι αντιδράσεις εκ μέρους των ιδιοτελών συμφερόντων στις μεταρρυθμίσεις για φιλελευθεροποίηση της αγοράς είναι συνήθως ενδεδυμένες με εθνικιστικά σλόγκαν, ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα, παλαιομοδίτικη απέχθεια για τις αγορές και τον ανταγωνισμό, αλλά και μια ισχυρή δόση οικονομικής άγνοιας. Σήμερα οι περισσότεροι Έλληνες δεν συνειδητοποιούν τον τρόπο δημιουργίας του πλούτου και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι το αποτέλεσμα των κρατικών δαπανών, δανείων και επιδοτήσεων, που μπορούν να διασφαλιστούν μέσω του προστατευτισμού και του κανονιστικού συστήματος, καταλήγει ο αρθρογράφος. Δηλαδή αγαπητέ Αντώνη Σαμαρά, μας πήραν χαμπάρι. Τρία χρόνια μνημόνια και έρχεστε να μιλήσετε για ανάπτυξη με σημείο αναφοράς τους αυτοκινητοδρόμους του Μπόμπολα. Έλεος. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την βαθιά, χυδαία διαπλοκή της μεταπολίτευσης η οποία είναι παρούσα και ανίκητη. Πως θα μειωθεί η ανεργία με τα έργα στους αυτοκινητοδρόμους; Αφού είναι πάγια τακτική των υποεργολάβων να προσλαμβάνουν συνήθως Αλβανούς εργάτες. Αν εννοείτε ότι θα μειωθεί η ανεργία της Αλβανίας, είμαστε σύμφωνοι. Την ίδια ώρα ο ανεκδιήγητος Μητσοτάκης δεν τολμά να κλείσει τους αχρείαστους οργανισμούς του δημοσίου και να απολύσει τους κηφήνες δημοσίους υπαλλήλους που αποτελούν τον κομματικό στρατό σας και έτσι κατάφεραν να τρουπώσουν στο χυδαίο δημόσιο. Καμία μεταρρύθμιση λοιπόν, ενώ στο μεταξύ 3 ολόκληρα χρόνια έχετε γαμήσει τους ανήμπορους με περικοπές μισθών, συντάξεων και χαράτσια. Αισθάνεστε ηδονή σαν τους αξιωματικούς-επικεφαλής του Άουσβιτς καθώς εξολόθρευαν τους Εβραίους. Γιατί εάν δεν συνέβαινε αυτό, θα φροντίζατε να βάλετε χέρι στους 700.000 Έλληνες φοροφυγάδες που από το 2001 έβγαλαν σε εμβάσματα 300 δις στο εξωτερικό. Κανέναν δεν έχετε ελέγξει από δαύτους. Το ίδιο και με την λίστα Λαγκάρντ. Ούτε 5 από τα 2.200 ονόματα της λίστας δεν έχετε ελέγξει 3 χρόνια τώρα. Αλλά πως να το κάνετε αυτό όταν μεγαλοστελέχη του ΣΔΟΕ συλλαμβάνονται με την γίδα στον ώμο-βλέπε υπόθεση με το χρυσό; Με ποια κριτήρια κε πρωθυπουργέ, διορίσατε τον έντιμο αλλά όχι επαρκή-όπως αποδεικύεται-Στασινόπουλο-photo, σε ένα τόσο ευαίσθητο Σώμα; Πως είναι δυνατόν κ. πρωθυπουργέ να επιτρέπετε στη χώρα να δείνει την εικόνα Κολομβίας προς τα έξω με τo Νammos της Μυκόνου να λειτουργεί ανενόχλητο παρά τις παραβάσεις όλο το καλοκαίρι και ενώ δεν μπορείτε να κάνετε ελέγχους μετά τις 10 το βράδι στα νυχτερινά κέντρα, να λαικίζετε με πρόστιμα που έρχονται κατά των καπνιστών; Γιατί αυτή η κατάντια κε πρωθυπουργέ μας; Γιατί αυτή η διαπλοκή με τον Μπόμπολα στην προκειμένη περίπτωση; Ποιες ιστορικές αμαρτίες πληρώνει άραγε αυτός ο μαλάκας λαός με ένα πρωθυπουργό να αναφέρεται στους αυτοκινητοδρόμους του Μπόμπολα- ως παράδειγμα για την ανάπτυξη που έρχεται- και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αγωνίζεται για τα συμφέροντα εταιρειών του Κόκκαλη και μάλιστα από το βήμα της Βουλής; Τι είδους ιστορικές αμαρτίες πληρώνει αυτός ο μαλάκας λαός; Συνελήφθη ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος O Γιάννης Σμπώκος με τον Ακη Τσοχατζόπουλο Λοιπόν η κυβέρνηση Σαμαρά τέλειωσε-πάπαλα. Το πήραν χαμπάρι και οι δανειστές και θα σπρώξουν τα πάντα όλα για μετά τις ευρωεκλογές και την εκλογή προέδρου στην Κομισιόν. Το έργο τελειώνει. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο Ψυχάρης επιχειρεί να επαναφέρει τον Σημίτη και την Άννα Διαμαντοπούλου την ώρα που ο Γιάννης Σμπώκος βρίσκεται στον Κορυδαλλό. (Παρότι η προηγούμενη πρόταση μοιάζει ασυνάρτητη δεν είναι). Σ΄ αυτό το σκηνικό λοιπόν με όλα τα χαρακτηριστικά του να παραπέμπουν σε "προεόρτια" νέων Ιμίων έρχονται πιο κοντά ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλευόμενοι την "απουσία", την αμηχανία, την απραγία και την θανατηφόρα αβουλία ενός ανώριμου και τεμπέλη πνευματικά λαού. Είναι ο λαός ο οποίος οφείλει να πάρει την ζωή στα χέρια του ξεκινώντας από τις τοπικές κοινωνίες, επιλέγοντας τους Αρίστους από τους συμπολίτες του να βγουν μπροστά. Αντίθετα κάθεται παθητικός μπροστά στην τηλεόραση και στο αναμμένο μαγκάλι προκαλώντας συνθήκες ασφυξίας από τις αναθυμιάσεις αμφοτέρων! Κλείνοντας σας προτρέπουμε να διαβάσετε την συνέντευξη της Aυγής Βουτσινά η οποία τεμάχισε τον Βρούτση για να διαπιστώσετε πως αν αποφασίσουμε, ο καθένας, να πάρει την ζωή στα χέρια του μπορεί να αλλάξει η προδιαγεγραμμένη μοίρα μας. Διαφορετικά καθήστε ακίνητα ντουβάρια μπροστά στις τηλεοράσεις σας και περιμένετε στωικά το τέλος...Αλήθεια πόσο άβουλοι είστε;

 Από ......... kourdistoportocali

Βάζουν "φωτιά" στην κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com



Στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» - Έντονη η αντίδραση της Λευκωσίας.

Στο θαλάσσιο τεμάχιο 3 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας εισήλθε τα ξημερώματα το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο διεξάγει παράνομα έρευνες εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων, μετέδωσε το ραδιόφωνο του κρατικού ΡΙΚ και όπως ανέφερε, το σκάφος παρέμεινε εκεί για μια ώρα.

Η Λευκωσία αντέδρασε έντονα στην τουρκική πρόκληση. Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει αμέσως σε καταγγελία της Άγκυρας στα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ταυτόχρονα, θα επιχειρηθεί συμπερίληψη της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς στο κείμενο συμπερασμάτων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου επισήμανε ότι αυτή η πρόκληση καταδεικνύει τις προθέσεις της Άγκυρας σε σχέση με το Κυπριακό. Καταδικάζοντας την τουρκική πρόκληση διά του εκπροσώπου Τύπου Πρόδρομου Προδρόμου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός τόνισε ότι οι ενέργειες των Τούρκων δεν πρόκειται να αποθαρρύνουν την κυβέρνηση στη συνέχιση του προγράμματος αξιοποίησης του φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Γιώργος Βαρνάβα κάλεσε την κυβέρνηση να αντιδράσει.

Από ........  epikaira

Μήνυση Γεωργιάδη κατά Βαξεβάνη για το ρεπορτάζ του HOT DOC

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


Τη Δευτέρα θα καταθέσει μήνυση σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη, για το πρόσφατο ρεπορτάζ του HOT DOC, ο υπ. Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Μήνυση και αγωγή θα υποβάλει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τη Δευτέρα, σε βάρος του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη.

Λόγος, το τελευταίο τεύχος του περιοδικού HOT DOC, που εκδίδει ο γνωστός δημοσιογράφος και το ρεπορτάζ που ανέφερε ότι μία μέρα πριν από την ψήφιση της τροπολογίας για τα φάρμακα στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφτηκε «μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα το σπίτι γνωστού φαρμακοβιομήχανου».

Στο δημοσίευμα του περιοδικού εγείρονται ερωτηματικά για το σκοπό και το αντικείμενο της επίσκεψης του Υπουργού αλλά και το χρόνο που αυτή έγινε, λίγες ώρες πριν την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας, ενώ όπως αναφέρει “την ίδια ώρα που ο ίδιος (ο Άδωνις Γεωργιάδης) κόπτονταν σε non paper του υπουργείου Υγείας, να μην ψηφιστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε απώλειες δύο δις. ευρώ στα κέρδη των πολυεθνικών”.

Tο εξώφυλλο του επίμαχου τεύχους:

hotdoc

«Ελπίζω ο κ. Βαξεβάνης να έχει περιουσιακά στοιχεία στο όνομα του» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προαναγγέλοντας την μήνυσή του, από το βήμα Συνεδρίου της ΕΣΔΥ το Σάββατο.

Από .......... 

Οι έξι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια: Προτεραιότητα σε ανέργους και μη έχοντες

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com



Σχέδιο για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου που προκαλείται σε πολίτες και τράπεζες από τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια επεξεργάζονται οι αρμόδιοι φορείς με στόχο να υπάρξει το καλύτερο πλαίσιο προστασίας στην περίπτωση άρσης πλειστηριασμών, αλλά και να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα από τα δάνεια.

Το νέο πολυσύνθετο σχέδιο που προτείνεται προβλέπει ειδικά κριτήρια τα οποία θα σχετίζονται κυρίως με το εισόδημα αλλά και την περιουσία και όχι με την αξία του ακινήτου.
Οπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής» είτε απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί είτε όχι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τα δικά τους κριτήρια με γνώμονα την πραγματική οικονομική κατάσταση κάθε οικογένειας και κάθε δανειολήπτη και με προτεραιότητα στους ανέργους και τους μη έχοντες.

«Οι δανειολήπτες που έχουν πραγματικό πρόβλημα, μικρότερο ή μεγαλύτερο, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα», λένε στην εφημερίδα οι τραπεζίτες.
Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, βασικός στόχος είναι η ομαλοποίηση της αγοράς, να δοθεί ανάσα στα νοικοκυριά και να ενισχυθεί η οικονομία της χώρας.

Προτεραιότητα στους ανέργους
Μία από τις πιο σημαντικές ρυθμίσεις είναι το πάγωμα των δόσεων για τους ανέργους και για χρονικό διάστημα έως και έξι μηνών, ενώ με το πέρας του χρονικού ορίου, θα επανεξετάζεται η οικονομική δυνατότητα του δανειολήπτη.
Από την άλλη πλευρά, εάν ο άνεργος έχει ακίνητη περιουσία και η τράπεζα διαπιστώσει ότι ο εν λόγω άνεργος πληρώνει χαράτσια και άλλες υποχρεώσεις, θα εκτιμάται ότι έχει αδήλωτο εισόδημα και η περίπτωσή του θα αντιμετωπίζεται αναλόγως.
Οι βασικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι οι εξής:
  1. Πάγωμα καταβολής δόσεων για τις αδύναμες οικονομικές ομάδες
  2. Πληρωμή μηνιαίας δόσης η οποία θα αντιστοιχεί στο ποσό που θα πλήρωνε ο οφειλέτης αν νοίκιαζε σήμερα το συγκεκριμένο σπίτι.
  3. Επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, κυρίως των στεγαστικών με εμπράγματη ασφάλεια.
  4. Μείωση της δόσης για δύο ή ακόμα και τρία χρόνια, με το δανειολήπτη να πληρώνει μόνο τον τόκο που αντιστοιχεί στη δόση του δανείου.
  5. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από δάνεια με ευνοϊκούς όρους.
  6. Συγκέντρωση οφειλών από καταναλωτικά και κάρτες σε ένα δάνειο αλλά με προσημείωση ακινήτου το οποίο προσφέρει σχεδόν το μισό επιτόκιο από ότι το καταναλωτικό, ενώ μπορεί να συνδυαστεί και με επιμήκυνση δανείου.
Ως επί το πλείστον, εξετάζεται και μια επιπλέον ρύθμιση που θα είναι η επιμήκυνση του δανείου για 99 χρόνια εφόσον επιτρέψει κάτι τέτοιο η Κεντρική Τράπεζα.

Από .......  iefimerida

Οι νέες συντάξεις από το 2014 - Όλα τα ποσά για όλα τα Ταμεία

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com

Ο υπολογισμός των συντάξεων αλλάζει, υπάρχουν όμως περιθώρια να μην πέσουν πολύ καθώς δίδεται η δυνατότητα σε κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων να επιλέξουν τα καλύτερα μισθολογικά έτη και έτσι να αυξήσουν το ποσό που θα λάβουν τελικά

Για όσους βγουν σε σύνταξη από το 2014 οι νέες συντάξεις θα είναι:

ΙΚΑ
Ημέρες ασφάλισης                   Κύρια                          Επικουρική

4.500 497 179
5.100 584 195
5.500 661 213
6.100 757 217
7.100 810 230
7.500 958 245
8.100 1.090 266
9.100 1.303 270
10.000 1.431 274
10.500 1.475 281
11.000 1.500 288
12.000 1.546 299

ΤΣΑ
Έτη ασφάλισης                Σύνταξη
37 835


ΤΑΕ
Έτη ασφάλισης                Σύνταξη
37 850

ΤΕΒΕ
Έτη ασφάλισης                Σύνταξη
35 1.236
37 1.251

Στρατιωτικοί
Βαθμός                                                           έτη               σύνταξη
Ταγματαρχης 35 1.186
Αντισυνταγματαρχης 35 1.285
Συνταγματάρχης 35 1.360
Ταξίαρχος 35 1.410
Υποστράτηγος 35 1.425
Αντιστράτηγος 35 1.465

Πολιτικό προσωπικό Ενόπλων Δυνάμεων
Κατηγορία                                                   έτη                      σύνταξη
ΥΕ 35 990
ΔΕ 35 1.089
ΤΕ 35 1.208
ΠΕ 35 1.248
Τμηματάρχης 35 1.276
Διευθυντής 35 1.275

Δημόσιο:

Για το δημόσιο ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2007 υπολογίζεται σύνταξη στο 80% των αποδοχών, ποσοστό που φτάνει στο 90% για τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, ενώ με βάση το νόμο Ρέππα για τα έτη από το 2008 μέχρι το 2013 υπολογίζεται τμήμα σύνταξης 75%.


Από ......  newsit

“Ξαφνικός θάνατος” στις καταθέσεις – Κατασχέσεις με ένα “κλικ” από την εφορία χωρίς προειδοποίηση

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com

- Κατάσχεση υπολοίπου λογαριασμού χωρίς ειδοποίηση του οφειλέτη του Δημοσίου
- Μισθοί, συντάξεις, καταθέσεις κινδυνεύουν αμέσως μόλις γίνει ληξιπρόθεσμη η οφειλή
- Ήδη τα στελέχη των εφοριών κάνουν σεμινάρια για να μάθουν το νέο σύστημα κατασχέσεων

Θα αδειάζουν τους λογαριασμούς των οφειλετών του δημοσίου με ένα μόνο “κλικ”. Μια απλή διαδικασία προβλέπεται πλέον για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η αυτοματοποιημένη κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών ήδη έχει μπει σε εφαρμογή. Τα στελέχη των εφοριών ενημερώνονται σε ειδικά σεμινάρια ώστε άμεσα να ξεκινήσουν και οι καταθέσεις.

Αυτό που ουσιαστικά διαφοροποιεί τη νέα διαδικασία από τις άλλες είναι πως ενεργοποιείται ουσιαστικά χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση του οφειλέτη, ώστε να μην υπάρχουν από τη μεριά του περιθώρια δικαστικών ή άλλων ελιγμών.


Πως θα γίνεται η διαδικασία

Το δικαστικό τμήμα κάθε ΔΟΥ θα ενεργοποιείται για κάθε φορολογούμενο όταν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αμέσως θα διαμορφώνεται ένα προφίλ και αυτό στη συνέχεια με ηλεκτρονικό τρόπο θα διαβιβάζεται στον διευθυντή της υπηρεσίας.

Ο διευθυντής θα είναι και ο μόνος χειριστής που θα χειρίζεται το νέο μηχάνημα που θα εγκατασταθεί μέσω ειδικού κωδικού.

Με το πάτημα ενός κουμπιού θα διαβιβάζει απευθείας στον διευθυντή του τραπεζικού καταστήματος όπου διαθέτει λογαριασμό ο οφειλέτης το αίτημα για επιτόπια συνδρομή της τράπεζας προκειμένου να γίνει αμέσως η κατάσχεση.

Ο διευθυντής της τράπεζας θα είναι υποχρεωμένος να κάνει την κατάσχεση άμεσα.
Εφόσον το ύψος των καταθέσεων είναι επαρκές, τότε θα μεταφέρεται όλο το ποσό της οφειλής.

Σε διαφορετική περίπτωση θα αφαιρούνται όλα τα χρήματα από τον λογαριασμό και θα μένει το υπόλοιπο για να το διεκδικήσει η Εφορία.

Από .....  newsit

Πρωταθλητές στη φορολογία ακινήτων

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com



Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com