Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Άγρια επίθεση Νάιτζελ Φάρατζ στον Αντώνη Σαμαρά! «Να ονομάσετε το κόμμα σας ΜΗ Δημοκρατία – Δεν κάνεις εσύ κουμάντο, η Ελλάδα είναι υπό ξένη κατοχή!»

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

 

- Ειρωνικός ο Νάιτζελ Φάρατζ: Συγχαρητήρια για την προεδρία, φαντάζομαι χιλιάδες στους δρόμους πανηγυρίζουν
 - Αντικαταστήστε τον Παπανδρέου με υπάλληλο της Goldman Sachs (σ.σ. Παπαδήμος) - Καταλύσατε τη δημοκρατία στη χώρα που τη γέννησε
- Ανεργία, Χρυσή Αυγή, τρομοκρατική επίθεση στη γερμανική πρεσβεία, μην ανησυχείτε είναι... success story, είπε στον πρωθυπουργό ο Βρετανός ευρωβουλευτής
- «Συγγνώμη που σας το αποκαλύπτω, αλλά σας κάνουν κουμάντο επιχειρήσεις, τράπεζες και γραφειοκράτες των Βρυξελλών»
 - «Ευχαριστώ για τα μαθήματα Δημοκρατίας» απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς
- ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΥΡΓΟ

 Τέτοια επίθεση την ημέρα που θα περιέγραφε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του δεν την είχε φανταστεί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός άκουσε τον... εξάψαλμο από τον Βρετανό ευρωβουλευτή, που δε... συγκρατήθηκε και ήταν μια στο καρφί και μια στο πέταλο, όχι μόνο για τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά αλλά τους Έλληνες πολιτικούς γενικότερα, αφού η αναφορά του έφτασε μέχρι τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Λουκά Παπαδήμο, τον οποίο χαρακτήρισε υπάλληλο μαριονέτα της Goldman Sachs!

 Αλλά η επίθεση ξεκίνησε από εκείνον που είχε απέναντί του ο Βρετανός ευρωβουλευτής: τον Έλληνα πρωθυπουργό. Τον οποίο... ενημέρωσε πως δεν κάνει κουμάντο στη χώρα του, η οποία βρίσκεται υπό ξένη κατοχή και όπου η Δημοκρατία καταλύθηκε. Γι’ αυτό και ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να μετονομάσει τη Νέα Δημοκρατία σε... ΜΗ Δημοκρατία! Click4more: Η... D- Day του ευρωπαϊκού Νότου: Έφτασε το τέλος της τρόικας – Τα τρία σενάρια διαδοχής που εξετάζονται «Δεν κυβερνάτε εσείς την Ελλάδα.

Η τρόικα κυβερνά! Το κόμμα σας ονομάζεται «Νέα Δημοκρατία», αλλά νομίζω ότι θα πρεπε να το ονομάσετε «Μη Δημοκρατία» (No Democracy), διότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον υπό ξένη κατοχή!», έριξε το... πρώτο φαρμακερό βέλος ο Φάρατζ. Εν αρχή, πάντως, ήταν η ειρωνεία... «Συγχαρητήρια κύριε Σαμαρά για την ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας της Ε.Ε, φαντάζομαι θα είναι χιλιάδες τώρα θα χορεύουν στους δρόμους της Αθήνας.

Δεν έχει σημασία βέβαια που η χώρα σας, υπό τις συμβουλές της Goldman Sachs, μπήκε στο ευρώ χωρίς να πρέπει, που η ανεργία έχει φτάσει το 30% και το 60% στους νέους, ότι το νεοναζιστικό κόμμα προελαύνει, ότι έγινε τρομοκρατικό χτύπημα στη γερμανική πρεσβεία. Αλλά μην ανησυχείτε για αυτά, γιατί η... παρουσίαση της ελληνικής προεδρίας ήταν επιτυχία! Κι έρχεστε εδώ κ. Σαμαρά και μας λέτε ότι εκπροσωπείτε την σταθερή θέληση του ελληνικού λαού; Λοιπόν, λυπάμαι, αλλά δεν κάνετε κουμάντο στην Ελλάδα και προτείνω να μετονομάσετε το κόμμα σας από Νέα Δημοκρατία σε ΜΗ Δημοκρατία.

Γιατί αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι υπό ξένη κατοχή. Δεν μπορείτε να πάρετε καμία απόφαση, έχετε διασωθεί από τη χρεοκοπία, έχετε παραδώσει τη Δημοκρατία, αυτό που η χώρα σας εφηύρε! Και δε μπορείτε καν να παραδεχτείτε ότι ήταν λάθος που μπήκατε στο ευρώ - ο κ. Παπανδρέου το έκανε ήδη, έτσι δεν είναι;-, ζήτησε μάλιστα και δημοψήφισμα και μέσα σε 48 ώρες η ανίερη συμμαχία (τρόικα) που κάνει κομάντο στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον είχε απομακρύνει και τον είχε αντικαταστήσει από έναν πρώην υπάλληλο - μαριονέτα της Goldman Sachs. Μας κάνουν κουμάντο τώρα οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι μεγάλες τράπεζες και οι μεγάλοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών όπως ο κ. Μπαρόζο.

 Η Ελλάδα είναι υπό ξένη κατοχή. Δεν μπορείτε να πάρετε καμία απόφαση, έχετε διασωθεί από τη χρεοκοπία, έχετε παραδώσει τη Δημοκρατία, αυτό που η χώρα σας εφηύρε! Και αυτό θα είναι οι ευρωεκλογές: μια μάχη της εθνικής δημοκρατίας με την γραφειοκρατία των Βρυξελλών και θα καταρρίψουν τον μύθο ότι όλα αυτά ήταν αναπόφευκτα». Όση ώρα ο Βρετανός ευρωβουλευτής μιλούσε, ο πρωθυπουργός τον κοιτούσε κι άκουγε με ένα μειδίαμα σχηματισμένο στο πρόσωπό του.

 Όταν ο Νάιτζελ Φάρατζ τελείωσε, απάντησε: «Ευχαριστώ τον κ. Φάρατζ για τα μαθήματα δημοκρατίας που έδωσε. Θα εκτιμούσα, όμως, αν έδειχνε και αλληλεγγύη κάτι που δεν έκανε. Ίσως κάποιοι δεν νιώσουν ικανοποίηση που η Ελλάδα τα κατάφερε και μένει στο ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΦΑΡΑΤΖ


 


Από ....... iefimerida

Ο Τράγκας δίνει 14 μονάδες προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές! (ηχητικό)

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Ο Γιώργος Τράγκας από τον «αέρα» του real fm ξεπέρασε ακόμη και τις προσδοκίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, δίνοντας του προβάδισμα μέχρι και 14%. Σύμφωνα με όσα είπε «κρυφές δημοσκοπήσεις για πρεσβείες και για εθνικούς διαφημιστές συγκλίνουν στις τελευταίες μετρήσεις ενόψει ευρωεκλογών στα πιο κάτω ποσοστά:

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται αυτή τη στιγμή μεταξύ 26% έως 28%. Η ΝΔ κινείται μεταξύ 14% και 16%.

Το ΠΑΣΟΚ δεν υπερβαίνει το 2,5% και υπάρχει πρόβλημα πλέον στο αν θα μπορέσει να βγάλει ευρωβουλευτή.

Οι ΑΝΕΛ είναι σταθεροποιημένοι στο 6%.

Η ΧΑ, με τη μισή σχεδόν κοινοβουλευτική της ομάδα στη φυλακή, κινείται μεταξύ 11% και 12%», κατέληξε.

 Μένει να δούμε αν οι προβλέψεις του θα επαληθευθούν.

Ακούστε το ηχητικό:





Από .......  aftodioikisi

Ομιλία Σαμαρά στο Ευρωκοινοβούλιο

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com



Οι Αμερικανοί αγοράζουν αδίστακτα Ελλάδα

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Αποφασισμένοι να επενδύσουν στην Ελλάδα εμφανίζονται ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί επενδυτές είτε είναι θεσμικοί είτε private equities είτε ακόμα και ιδιώτες και τοποθετούν δισεκατομμύρια στο Χρηματιστήριο, σε ομόλογα, κρατικά και επιχειρηματικά, δανείζουν επιχειρήσεις, αγοράζουν ακίνητα και ποντάρουν αδίστακτα σε μεγάλο οικονομικό -και γεωπολιτικό- comeback της χώρας.

Εμφανίζονται έτσι ταυτόχρονα να αψηφούν και το, εκτιμώμενο στην Ευρώπη ως υψηλό, πολιτικό ρίσκο και δείχνουν να προεξοφλούν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι Ευρωπαίοι δανειστές της χώρας θα διευθετήσουν το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους καθώς έχουν κάθε συμφέρον προς τούτο.

Θεωρούν ότι η γεωπολιτική θέση της χώρα αναβαθμίζεται ταχύτατα εξαιτίας της ευρύτερης και βαθιάς πολιτικής αναταραχής στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Συρία, την Τουρκία και την Αίγυπτο. Διακρίνουν σημαντικότατες ευκαιρίες στην ανάδειξη των υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της περιφερείας ως βιώσιμη εναλλακτική ενεργειακή πηγή της Ευρώπης. Παρατηρούν δε με ψυχραιμία που συχνά απουσιάζει μεταξύ των εγχώριων πολιτικών και οικονομικών παρατηρητών τα σταθερά βήματα που πιστοποιούν όλα τα παραπάνω: Τα κεφάλαια που εισρέουν από την Ευρώπη στον προϋπολογισμό, την επιλογή της Ελλάδας ως χώρα όδευσης νέων αγωγών υδρογονανθράκων, την μεγάλη αύξηση της ανταγωνιστικότητας του υψηλής κατάρτισης εγχωρίου εργατικού δυναμικού, την εισαγωγή φιλικών στις επενδύσεις νομοθετικών πλαισίων όπως αυτά για τις ΑΕΑΑΠ και τα εισηγμένα επενδυτικά οχήματα, την αναβάθμιση της χώρας ως πύλη των εκ της Ασίας εισαγωγών στην Ευρώπη, την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος, το μπαράζ θετικών δημοσιευμάτων των διεθνών οικονομικών ΜΜΕ όπως του Forbes και του Economist κ.ο.κ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ περισσότερα από 10 δισ. ευρώ, στην συντριπτική τους πλειοψηφία αμερικανικά, έχουν εισρεύσει στην ελληνική κεφαλαιαγορά και τις επιχειρήσεις το τελευταίο 18μηνο. Ενέργεια, ναυτιλία, ακίνητα, τράπεζες, τουρισμός, κατασκευές και εξωστρεφείς όμιλοι δείχνουν να τους μαγνητίζουν.
Μέρα με τη μέρα το έργο γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο σε όποιον παρακολουθεί την αλληλουχία των γεγονότων που άρχισαν να ξεδιπλώνονται μετά την άνοιξη οπότε και ύστερα από σειρά συναντήσεων με Έλληνες επιχειρηματίες σε road show στο Λονδίνο την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη αλλά και με τον πρωθυπουργό στα δυο του ταξίδια στις ΗΠΑ όπως και στην Αθήνα ξεκίνησε το δεύτερο κύμα ανόδου σε μετοχές και ομόλογα. Παράλληλα εκδηλωνόταν συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, άρχισε να ανεβαίνει πάλι το χρηματιστήριο και λίγο αργότερα ήρθαν νέες μεγάλες επενδύσεις.
Third Point, Fairfax, Baupost και York Capital
Όπως της Third Point (με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξης των 13 δισ. δολ.) αρχικά στην Dolphin Capital του Μίλτου Καμπουρίδη και αργότερα στην Energean Oil & Gas των Ρήγα/Τοπούζογλου που μόλις χθες σφράγισε και συμφωνία αξίας 500 εκατ. ευρώ με την British Petroleum για αγορά της παραγωγής του Πρίνου.

Όπως και της Fairfax (που διαθέτει ενεργητικό της τάξης των 32 δισ. ευρώ) στον όμιλο Μυτιληναίου στην Eurobank Properties ή της York Capital (διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 14,4 δισ. δολ) αρχικά στην Costamare του ομίλου Κωνσταντακόπουλου και ύστερα στην ΓΕΚ Τέρνα, αργότερα την Πανγαία και τώρα στα warrants της Πειραιώς.

Με την προσοχή στραμμένη συνεχώς και στην Ελλάδα παραμένει και το Baupost Group του Seth Klarman το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 29,4 δισ. δολ. και έχει μπει μεταξύ άλλων και στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ ενώ θα ελέγχει το 10,34% της Πειραιώς εάν ασκήσει τα warrants που κατέχει.
Goldman Sachs, Fidelity και JP Morgan
Την Ελλάδα φλερτάρουν όμως και πολλοί άλλοι όπως η Goldman Sachs που φέρεται να εξετάζει μεγάλη συμμετοχή της στην επερχόμενη αύξηση κεφαλαίου της Geniki Bank ή η JP Morgan που χθες ξεκίνησε και πάλι την κάλυψη των τριών μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών των δυο μάλιστα με σύσταση «αγορά». Αυτό, τρεις μήνες μετά από τη συνάντηση του επικεφαλής της JP Morgan, Jamie Dimon με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στα μέσα του φθινοπώρου σε κλειστή συνάντηση στη Νέα Υόρκη.
Το ρόστερ εκείνου του τραπεζιού συμπλήρωναν μεταξύ άλλων και οι John Carlson της Fidelity Investments, ο Nick Raley της Blue Crest Capital, ο Mark Vezinsky της Eagle Vale Capital, ο Ignor Ragosky της Emso partners, θυγατρικής της Citigroup που δραστηριοποιείται στα ομόλογα,, ο Bryan Higgins της King Street Capital, ο Hary Harant της NWI Management , η Sara Zervos της Openhaimer, ο James Vallone της Wellington Managment και ο David Martin της BTG Punctual.

BlackRock και Blackstone
Σε άλλη κλειστή συνάντηση στη Νέα Υόρκη ο Α. Σαμαράς είδε τον επικεφαλής της Goldman Sachs, Loyd Blackfein αλλά και τον πρόεδρο της BlackRock, Lary Fink. Οι δυο οίκοι αθροιστικά διαχειρίζονται ή συμβουλεύουν κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στην ίδια συνάντηση παρών ήταν και ο John Paulson και άλλα μεγάλα hedge funds όπως το Canyon Capital Partners, το Centerbridge Partners και το Blackstone Group.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι το Blackstone με 210 δισ. δολ. υπο διαχείριση συγκρότησε κοινοπραξία 700 εκατ. δολ. με την ελληνική ναυτιλιακή Eletson συμφερόντων των οικογενειών Κερτσικώφ, Καρασταμάτη και Χατζηελευθεριάδη ενώ πιο μετά ανακοινώθηκε πως εξαγοράζει μέρος των δραστηριοτήτων της ελληνικών συμφερόντων εισηγμένης στο Nasdaq εταιρείας mobile marketing, Velti.

Λιγότερο γνωστό αλλά σαφέστατα υπερδραστήριο στην Ελλάδα είναι και το Oaktree Capital (διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 77,1 δισ. δολ). Αρχικά μπήκε στην ελληνικού management ναυτιλιακή Genmar με περισσότερα από 200 εκατ. δολ. και μετά από ένα περίπου χρόνο προχώρησε σε συνεργασία με τις ελληνικές ναυτιλιακές OceanBulk και Star Bulk για την δημιουργία στόλου ποντοπόρων το τίμημα εξαγοράς του οποίου ενδέχεται να ανέλθει προοπτικά έως και το 1,3 δισ. δολ. Με την ίδια χρονική ακολουθία που υιοθετούν και άλλοι ομόλογοί του το Oaktree φέτος το καλοκαίρι πέρασε από τα data rooms των Proton Bank και ΤΤ και πηγές αναφέρουν πως δεν στόχευε τόσο στην εξαγορά αυτών κάθε αυτών αλλά άδραξε την ευκαιρία να εξετάσει το ενεργητικό δυο τραπεζών που πιθανολογείτο έντονα ότι θα εντάσσονταν στην Eurobank όπως και τελικά έγινε.

Οι ροές σε αριθμούς
Σε αυτό το περιβάλλον οι ροές κεφαλαίων σε ελληνικά ομόλογα, μετοχές και άμεσες ξένες επενδύσεις από τον περασμένο Ιούλιο εως σήμερα τα οποία υπολογίζεται από καλά ενημερωμένους παράγοντες της αγοράς ότι ξεπερνούν σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με άλλες πιο αισιόδοξες τα 10 δισ.

Κατά προσέγγιση τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ εξ αυτών εκτιμάται ότι αφορούν τις καθαρές εισροές από το εξωτερικό στο ελληνικό χρηματιστήριο (2,33 δισ. εκ των οποίων το 2013) συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών και άλλα 3 δισ. ευρώ περίπου υπολογίζεται ότι αφορούν τις τοποθετήσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα που άρχισαν να γίνονται στα επίπεδα του 20% ή και χαμηλότερα της ονομαστικής αξίας των τίτλων και συνεχίζουν ακόμα τώρα που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το 50%. Στα 6 αυτά δισ. προστίθενται κεφάλαια της τάξης των άλλων δυο δισ. ευρώ περίπου που αφορούν κεφάλαια που έχουν επενδυθεί σε ελληνικά επιχειρηματικά ομόλογα που εκδόθηκαν το τελευταίο 18μηνο όπως των ΟΤΕ, Τιταν, ΕΛΠΕ, Frigoglass, Intralot, S&B, Emma Delta και άλλων όπως και σε συμμετοχές όπως αυτές που προαναφέρθηκαν.
Η «μανία» με την Ευρώπη
Η ελκυστικότητα των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων τροφοδοτείται τόσο από τις προσδοκίες ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας και τις χαμηλές τιμές στις οποίες εκτιμάται ότι μπορούν να αποκτηθούν αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία όσο και από την ευρύτερη διεθνή τάση των ροών κεφαλαίου. Το Bloomberg υπολογίζει οι Αμερικανοί διαχειριστές κεφαλαίων που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ευρώπη εν γένει έχουν ενεργητικό ύψους πέντε τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Όσο και αν όλα αυτά φαντάζουν μακρινά, μάταια ή ακόμα και κυνικά στους χειμαζόμενους από την κρίση για πέμπτη συνεχομένη χρονιά Έλληνες αξίζει να κρατήσει κανείς ότι συμφέροντα αυτού του εκτοπίσματος θέλουν την χώρα να πετύχει. Και στο βαθμό που μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της προσπάθειας -έστω και με το… αζημίωτο- το κάνουν και είναι λογικό να αναμένει κανείς πως θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Από ......  capital


Πηγή:www.capital.gr

ΥΠΟΙΚ: "Δεν έφυγαν από την Ελλάδα 54 δισ ευρώ, αλλά 54.000 εμβάσματα"

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Αν και ο έλεγχος των 54.000 αυτών εμβασμάτων ξεκίνησε στο τέλος του 2012 η διαδικασία έχει  επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες του 2013

Τελικά δεν ήταν 54 δισ ευρώ τα χρήματα που βγήκαν από την Ελλάδα την τριετία 2009-2011 αλλά 54.000 εμβάσματα σύμφωνα με νεώτερη διορθωτική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Πάντως τα ποσά που, κατά τις αρχικές εκτιμήσεις των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΔΟΕ, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν απο τα εισοδήματα των δικαιούχων κατά τους ελέγχους των 54.000 εμβασμάτων της περιόδου 2009-2011 ανέρχονται στα 22 δισ. ευρώ.

Αν και ο έλεγχος των 54.000 αυτών εμβασμάτων ξεκίνησε στο τέλος του 2012 η διαδικασία έχει  επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες του 2013 με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου το οποίο καθυστερούσε τη διαδικασία.

Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι ενώ τους πρώτους 10 μήνες του 2013 είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε μόλις 2 υποθέσεις, χάρις στην αλλαγή της νομοθεσίας τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ολοκληρώθηκαν άλλες 44 υποθέσεις.

Από το σύνολο δε των ολοκληρωμένων υποθέσεων το δημόσιο εισέπραξε βάση ελέγχων και συμπληρωματικών δηλώσεων περίπου 18.5 εκατ. ευρώ.

Από .........  epikaira

Στις 18 Μαΐου οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Έρχεται τροπολογία στη Βουλή

Μαχαίρια ακονίζονται μεταξύ των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης για τον χρόνο διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών εχουν έτοιμη την τροπολογία με την οποία ορίζεται ότι οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση θα γίνουν στις 18 Μαίου και οι ευρωεκλογές μία βδομάδα μετά, αλλάζοντας έτσι τον νόμο που λέει ότι θα πρέπει να γίνουν την ίδια Κυριακή. Γιατί έγινε αυτό;

 Μα , για να μην πάθουν πανωλεθρία οι υποψήφιοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και κυρίως γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι πολλοί ψηφοφόροι δεν θα κάνουν τον κόπο να πάνε στην κάλπη και την επόμενη Μαγιάτικη Κυριακή οπότε δεν θα μαυρίσουν στις ευρωεκλογές τα κόμματα που κυβερνούν. Ετσι νομίζουν τουλάχιστον…

Από .......  parapolitika

Guardian: Ποιες είναι οι χώρες του MINT και γιατί είναι οι νέες οικονομικές υπερδυνάμεις -Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Τις αλλαγές στις νέες οικονομικές υπερδυνάμεις επισημαίνει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία τονίζει ότι μετά τα Bric's -Βραζιλία, Ρωσία, Ινδιά και Κίνα- και τα Civet's -Κολομβία, Ινδονησία, Βιετνάμ, Αίγυπτος και Τουρκία-, οι συσχετισμοί άλλαξαν και έρχεται η ώρα των Mint's, τέσσερις χώρες οι οποίες «ειδοποιούν» τους δυτικούς επενδυτές για τις αλλαγές που έρχονται στην παγκόσμια οικονομία μετά τον ψυχρό πόλεμο.

«Ο Jimmy O' Neill, ο αναλυτής της Goldman Sachs προμοτάρει σε μεγάλο βαθμό τα Mint, ένα όνομα το οποίο δημιούργησαν οι μάνατζερ της εταιρείας κεφαλαίων Fidelity, προκειμένου να καθορίσουν την δεύτερη γενιά των αναδυόμενων αγορών οι οποίες θα καθορίσουν τους ρυθμούς: είναι το Μεξικό, η Ινδονησία, η Νιγηρία και η Τουρκία», γράφει ο Guardian.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των Mint's
Στη συνέχεια, ο Guardian αναλύει και τα χαρακτηριστικά των χωρών του Mint, τα οποία τις κάνουν να ξεχωρίζουν και να δείχνουν ως οι κύριοι οικονομικοί παράγοντες του μέλλοντος:
«Εχουν όλες μεγάλους και αυξανόμενους πληθυσμούς με αρκετό δυναμικό νέων εργαζόμενων. Αυτό θα τις βοηθήσει να αναπτυχθούν γρήγορα όταν η γήρανση και η συρρίκνωση του πληθυσμού θα οδηγήσει σε μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες -και στην Κίνα- στις δεκαετίες που έρχονται.
Και βρίσκονται σε καλές γεωγραφικές θέσεις, έτσι ώστε να μπορούν να πάρουν το προβάδισμα στις μεγάλες αγορές που βρίσκονται δίπλα, με την Ινδονησία να βρίσκεται κοντά στην Κίνα, την Τουρκία στην ΕΕ και το Μεξικό στην πόρτα των ΗΠΑ. Οσον αφορά την Νιγηρία, τα γεωγραφικά της πλεονεκτήματα δεν είναι τόσο οφθαλμοφανή, αν και έχει την δυνατότητα να γίνει η αιχμή της Αφρικανικής οικονομίας, σε μια περίοδο όπου η ήπειρος απολαμβάνει μια βιώσιμη περίοδο δυνατής ανάπτυξης.
Η μεγάλη ανάπτυξη στην Ασία, οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για καύσιμα και πρώτες ύλες που χρειάζονται για την βιομηχανοποίηση και τρεις από τις χώρες των Mint -το Μεξικό η Ινδονησία και η Νιγηρία-, ηγούνται στους παραγωγούς βασικών προϊόντων. Από τις 4 χώρες, μόνο η Νιγηρία δεν είναι μέλος των G20 των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών».
Ωστόσο, ο Guardian βρίσκει και ένα εμπόδιο στην όλη υπόθεση, επισημαίνοντας πως «οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι επιφυλακτικές σχετικά με το πως θα αντιμετωπίσουν αυτές τις ανόμοιες χώρες που συγκροτούν αυτό το μπλοκ. Αν οι Bric's είναι τώρα λίγο παλιά ιστορία, είναι εν μέρει επειδή η φήμη τους έχει αμαυρωθεί.
Οι Δυτικοί επενδυτές που είχαν συσσωρευτεί στις χρηματιστηριακές αγορές των Bric's, έκαψαν τα χέρια τους και τα τελευταία χρόνια έχουν πάει καλύτερα κρατώντας τα χρήματά τους στο σπίτι. Μόνο η Κίνα έχει αντεπεξέλθει στη διαφημιστική εκστρατεία για την ανάπτυξη της και τώρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου», γράφει η αγγλική εφημερίδα.

Που βρίσκονται σήμερα οι χώρες των Bric's -Ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν
Ειδικότερα για το «ξεφούσκωμα» των χωρών Bric's, ο Guardian γράφει για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα:
  • «Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι προσπάθειες του Πεκίνου να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο και να το κάνει λιγότερο εξαρτημένο σε κέρδη, θα οδηγήσει σε ''απότομη προσγείωση''
  • Κάποια στιγμή, η Ινδία έμοιαζε πιθανό να φτάσει την Κίνα σαν η πιο δυνατή αναδυόμενη αγορά, αλλά είχε ένα κακό 2013 υποφέροντας από υψηλό πληθωρισμό, ένα αυξανόμενο κενό στον προϋπολογισμό και πτώση του νομίσματος της.
  • Η Ρωσία θεωρείται ως υπερβολικά εξαρτημένη από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και εχθρική προς τους ξένους επενδυτές
  • Η Βραζιλία, όπως και πολλές άλλες αναδυόμενες οικονομίες, αποδείχθηκε ευάλωτη στη ροή του ''ζεστού'' χρήματος»
Που βρίσκονται τα Mint's
  • «Η Τουρκία και η Ινδονησία είναι δύο χώρες όπου η ανοδική διάθεση των επενδυτών ένα-δύο χρόνια πριν έχει αντικατασταθεί από μια πιο προσεκτική προσέγγιση. Από τις δύο, η Τουρκία είναι η πιο άμεση ανησυχία, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να καλεί στα τέλη του περασμένου έτους για να αυξηθούν τα επιτόκια κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ύψους 8%.
  • Η Νιγηρία θεωρείται πιο ελκυστική, εν μέρει επειδή έχει δείξει ισχυρή ανάπτυξη παρά τα μακροχρόνια διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, η διαφθορά και το κακό εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Στις αγορές, αρέσουν οι μεταρρυθμίσεις που είναι φιλικές προς αυτές όπως στο Μεξικό και το βλέπουν αντί της Βραζιλίας, ως το καλύτερο στοίχημα της Λατινικής Αμερικής. Ακόμα κι έτσι, οι τύχες του Μεξικού συνδέονται στενά με εκείνες του ισχυρού γείτονά της».
Κλείνοντας, ο Guardian σημειώνει πως η ύπαρξη και μόνο των Bric's και των Mint's είναι πολύτιμη, καθώς δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η οικονομική ισορροπία δυνάμεων έχει μετατοπιστεί από τον ανεπτυγμένο στον αναπτυσσόμενο κόσμο κατά τα τελευταία 20 χρόνια και θα συνεχίσει να το πράττει κατά τα επόμενα 20, ενώ ειδικά στην περίπτωση της Νιγηρίας δείχνει την πιθανότητα ότι οι νέες οικονομίες -τίγρεις θα μπορούσαν να είναι στην Αφρική».

Από .........  iefimerida

Η κυβέρνηση αναζητάει παροχές 700 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα για να πάει στις ευρωεκλογές

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Παροχές της τάξης των 700 εκατ. ευρώ θα έχει τη δυνατότητα να κάνει λίγο πριν από τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση, διανέμοντας ένα μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013 εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα σε δημοσιονομική βάση, δηλαδή μετρημένο με τον τρόπο που θέλει η τρόικα και το Μνημόνιο, θα είναι μεγαλύτερο των 812 εκατ. ευρώ που εκτιμάτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό ποσό θα φτάσει τα 900 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ περίπου. Με δεδομένα ότι:
1. ο στόχος για φέτος ήταν μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα και
2. το Μνημόνιο επιτρέπει τη διανομή του 70% του υπερβάλλοντος του στόχου πλεονάσματος
η κυβέρνηση μπορεί να κάνει παροχές 700 εκατ. ευρώ περίπου, όταν η Eurostat επιβεβαιώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2013. Αυτό αναμένεται να γίνει στις 23 Απριλίου, ένα μήνα πριν από τις Ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει αναφερθεί κατ' επανάληψη στην πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει κατά γράμμα τη σχετική πρόβλεψη του Μνημονίου και υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικομικών έλεγε ότι η δέσμευση ισχύει στο ακέραιο και η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίησή της μόλις επικυρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Ωστόσο, η τρόικα βλέπει με επιφυλάξεις τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ειδικά εάν πρόκειται για παροχές μόνιμου κι όχι εφάπαξ χαρακτήρα (π.χ. μια αύξηση στους χαμηλοσυνταξιούχους ή στους ένστολους). Κι αυτό γιατί το υπερβάλλον πλεόνασμα μιας χρονιάς δεν εγγυάται την επίτευξή του και τα επόμενα έτη. Πολλώ δε μάλλον όταν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα γίνονται όλο και πιο φιλόδοξοι χρόνο με τον χρόνο. Ετσι, από 0% του ΑΕΠ το 2013 διαμορφώνεται στο 1,5% φέτος, στο 3% το 2015 και στο 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά. Ωστόσο, επιδιώκοντας προφανή πολιτικά οφέλη εν όψει των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διανομή του πλεονάσματος . Ετσι, το οικονομικό επιτελείο αναζητά τις στοχευμένες παρεμβάσεις που θα συμφωνήσει με την τρόικα.

Από .........  iefimerida

Τέλος τα ... άριστα στο Δημόσιο – Νέου τύπου αξιολόγηση και στο βάθος ... απολύσεις!

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com

- Τα πάνω, κάτω φέρνει ο νέος τρόπος αξιολόγησης των υπαλλήλων του Δημοσίου
- Με ποσόστωση στις βαθμολογήσεις μπαίνει τέλος στους “άριστους” σε κάθε υπηρεσία
- Μνημονιακή υποχρέωση το νομοσχέδιο για να οδηγηθούν σε μετακινήσεις ή απολύσεις οι υπάλληλοι

Αλλάζουν όλα με το νέο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των υπαλλήλων του Δημοσίου. Είναι μια μνημονιακή υποχρέωση της χώρας που σχετίζεται άμεσα τόσο με τη διαθεσιμότητα και τις μετακινήσεις, όσο όμως και με τις απολύσεις καθώς όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση πλέον οριζόντιες κινήσεις δεν θα υπάρξουν.

Η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο επόμενο διάστημα.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση και αυτή αλλάζει.

Βασική αλλαγή θα είναι η ποσόστωση στις βαθμολογήσεις. Πλέον το φαινόμενο να παίρνουν άριστα οι υπάλληλοι μιας υπηρεσίας στο σύνολό τους δεν θα είναι δυνατό.

“Όταν πήγα στο υπουργείο και ζήτησα στοιχεία διαπίστωσα ότι πρακτικά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν τον μέγιστο βαθμό στην αξιολόγηση', είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης και κάπως έτσι όλα αλλάζουν.

Στο εξής οι αξιολογητές εκτός από τις επιδόσεις και την επίτευξη των στόχων που θα λαμβάνουν υπόψη στην αξιολόγησή τους, ως κριτήριο, θα λαμβάνουν και το πόσοι μπορούν να αριστεύουν σε κάθε φορέα. Ουσιαστικά μέσω των νέων ρυθμίσεων θα υπάρξουν συγκεκριμένες ποσοστώσεις για τις αντίστοιχες κλίμακες βαθμολόγησης, στις οποίες και θα τοποθετούνται οι υπάλληλοι κατόπιν της αξιολόγησής τους.

Πλέον θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες αξιολόγησης. Οι άριστοι που θα είναι το 25% του προσωπικού, οι μέτριοι, που θα αποτελούν το 60%, και οι μετεξεταστέοι, δηλαδή οι υπάλληλοι με τη χαμηλότερη απόδοση, όπου θα τοποθετείται το 15%.

Οι υπάλληλοι με τις χαμηλότερες βαθμολογίες θα έχουν αυξημένες πιθανότητες να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας, ή ακόμα και να εξέλθουν οριστικά από το Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι τον τρόπο που θα μοιράζεται η ποσόστωση θα τον αποφασίζει ο επικεφαλής κάθε γενικής διεύθυνσης, κάτι που σημαίνει ότι οι υπάλληλοι δεν θα αξιολογούνται σε κάθε τμήμα χωριστά, αλλά συνολικά σε κάθε υπηρεσία.

Μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο όμως αποτελεί και το θέμα της επιλογής των προϊσταμένων στο Δημόσιο. Η σχετική ρύθμιση, βασική φιλοσοφία της οποίας θα είναι να μπουν σε πρώτο πλάνο τα προσόντα, έναντι της ιεραρχίας αποφασίστηκε τελικώς να έρθει στη Βουλή με χωριστό νομοσχέδιο.

Με αυτή, θα ενισχύονται δηλαδή τα κριτήρια που αφορούν τα τυπικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.ά.) των υποψηφίων γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών, με στόχο να έχουν πλεονέκτημα οι νεότεροι προσοντούχοι υπάλληλοι έναντι των στελεχών που διαθέτουν κυρίως εμπειρία.

Στις προβλέψεις που μελετώνται συμπεριλαμβάνεται και η διεξαγωγή ειδικής συνέντευξης στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα η συνέντευξη αναμένεται να είναι ανοιχτή στους συνυποψηφίους, να μαγνητοφωνείται και να πραγματοποιείται από επιτροπές ανώτατων στελεχών που θα έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό.

Από  ........  newsit

Tα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com