Νέες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και παράδοση φαρμάκων, εγκαινιάζουν τα ΕΛΤΑ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΕΛΤΑ Κωστή Μελαχροινό, από το τέλος του μήνα, αρχικά στην Αττική και στη συνέχεια και σε άλλες πόλεις, οι πολίτες θα μπορούν να παραδίδουν στον ταχυδρόμο τη συνταγή των φαρμάκων, εκείνος θα την εκτελεί στο φαρμακείο, θα την πληρώνει, θα παραδίδει το φάρμακο στον πολίτη και θα εισπράττει τα χρήματα με αντικαταβολή.

Το κόστος της υπηρεσίας θα είναι 3 ευρώ, ενώ θα συγκροτηθεί ειδικό τηλεφωνικό κέντρο.

Σε επόμενη φάση, οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ θα παραδίδουν ακόμα και τα ρούχα από το καθαριστήριο ή και τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, όπως συμβαίνει στο Βέλγιο.

Έκδοση προπληρωμένων καρτών

Παράλληλα, από τον επόμενο μήνα τα ταχυδρομικά καταστήματα θα εκδίδουν και προπληρωμένες κάρτες προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να κάνουν ασφαλείς αγορές από το διαδίκτυο χωρίς να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες.

Στο διαδικαστικό κομμάτι, ο ενδιαφερόμενος αρκεί να επισκεφτεί ένα ταχυδρομείο όπου και θα υποβάλει σχετική αίτηση προπληρώνοντας το συγκεκριμένο ποσό που επιθυμεί. Όταν οι προπληρωμένες μονάδες τελειώσουν, θα μπορεί να ανανεώσει το ποσό ή να διακόψει την κάρτα.

Συσκευασία και αποστολή προϊόντων από ΜμΕ

Έχει επίσης ξεκινήσει πιλοτικά και θα συνεχιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα η συσκευασία και αποστολή προϊόντων με αντικαταβολή από μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα μετά από αίτημα του πελάτη.

Για την παραγγελία και τη διαδικασία αποστολής θα ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος μέσω του συστήματος trach and trace των ΕΛΤΑ με γραπτό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο. Στην περίπτωση που επιθυμεί κατ΄οίκον παράδοση, ο πελάτης θα χρεώνεται με 1 ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι και η συμφωνία των ΕΛΤΑ με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία προβλέπει την εκτέλεση δρομολογίων Αθήνα - Θεσσαλονίκη για τη μεταφορά των αντικειμένων του ταχυδρομείου, επιστολών και δεμάτων. Καθημερινά αποστέλλονται τέσσερα κοντέινερ και με τον τρόπο αυτό τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξοικονομούν πάνω από 2.300 ευρώ για κάθε ένα από αυτά.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις οποίες προέβη η διοίκηση της εταιρείας από τα μέσα του 2013, αυτές, σύμφωνα με τη Διοίκηση, συνεχίζονται και το τρέχον έτος και αφορούν στην αναδιάρθρωση του δικτύου με τα μικρά περιφερειακά καταστήματα που μετατρέπονται σε πρακτορεία, την αναδιάρθρωση του δικτύου διαβιβάσεων, τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων, την αύξηση των νέων υπηρεσιών προς τους πολίτες καθώς και εκσυγχρονισμό με πέρασμα στη νέα ψηφιακή εποχή.

«Δεν προβλέπεται διαθεσιμότητα στα ΕΛΤΑ»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διαθεσιμότητας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Κ. Μελαχροινός απάντησε  πως αυτό δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία γιατί τα ΕΛΤΑ δεν ανήκουν στο στενό δημόσιο τομέα. «Εάν θελήσουν να το εφαρμόσουν, θα πρέπει να αλλάξουν το νόμο» είπε και πρόσθεσε πως ήδη έχουν γίνει 806 προσλήψεις έκτακτου προσωπικού.

Κέρδη 7 εκατ. αναμένονται το 2014

Για τα οικονομικά στοιχεία σημείωσε πως για το 2013 τα ΕΛΤΑ θα καταγράψουν ζημιές 5-6 εκατ. ευρώ, ωστόσο για το έτος 2014 αναμένεται βελτίωση των οικονομικών της εταιρείας, με κέρδη της τάξης των 7 εκατ. ευρώ. Επίσης, στο πρώτο εξάμηνο του 2014 θα έχει συντελεστεί η απορρόφηση της θυγατρικής εταιρείας «Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ» από τη μητρική εταιρεία.

Τέλος, ο κ. Μελαχροινός εκτίμησε πως «το 2014 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Ο πρώτος στόχος είναι η διατήρηση των υφιστάμενων πελατών στο επίπεδο που ήταν και το 2013, η διεύρυνση του πελατολογίου, η μείωση των δαπανών και η αριστοποίηση της κατανομής του προσωπικού».

Από ...... parapolitika