Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Δημήτρης Φαφούτης - Θεωρώ απαραίτητη τη δημιουργία ενός πολυσυλλεκτικού σχηματισμού, που θα αντιπροσωπεύει το εργατικό, το επαγγελματικό και το επιστημονικό δυναμικό του Δήμου.

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com


Εστάλη  στο  Blog  από  αναγνώστη



Κύριε διαχειριστά

Με αφορμή αναφορές ανώνυμων σχολιαστών στο έγκριτο blog σας που αφορούν στην εμπλοκή μου στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θεωρώ σκόπιμο να προβώ σε κάποιες διευκρινίσεις – επισημάνσεις-προτάσεις.

Θεωρώ ότι με αδικείτε με το να με καταχωρείτε άκριτα και απληροφόρητα στα μητρώα των υπαρχόντων πολιτικών σχηματισμών. Καμιά τέτοια καταχώρηση, καμία αυτόκλητη επιγραφή και κανένας μικροπολιτικός καιροσκοπισμός δεν με χαρακτηρίζει. Δεν  το επιθυμώ και δεν αποδέχομαι. Θεωρώ ότι αυτές οι εικασίες είναι κακόγουστες και υποβολιμαίες. 

Σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, που αλλάζει οδυνηρά σε βάρος των πολιτών εξαιτίας του πολιτικού συστήματος της πατρίδας μας, που άλλοι επιμένουν στις παλιές συνταγές και άλλοι μοιράζουν ελπίδες οι πολίτες καλούμαστε να διαδραματίσουμε πρωτεύοντα ρόλο διαμορφώνοντας οι ίδιοι τις τύχες μας και το μέλλον των παιδιών μας.    Με την έννοια αυτή τα κόμματα θα πρέπει να σύρονται πίσω από τους πολίτες και να διαμορφώνουν πολιτικές και πρακτικές καθ΄ ομοίωση των αναγκών και των ελπίδων τους. Να μην λησμονούμε ότι ένα λαό μπορείς να τον κοροϊδέψεις πολλές φορές  , δεν μπορείς όμως να τον κοροϊδέψεις για πάντα.

Έχουμε συνηθίσει, την τελευταία στιγμή να κοινοποιούμε προεκλογικούς  στόχους και προγράμματα, που πολλές φορές ή είναι αντίγραφα προηγουμένων εξαγγελιών επενδεδυμένα με την κατάλληλη για την περίπτωση θεωρητική υποδομή ή  ανεφάρμοστα στην πλειονότητα τους.

‘Όμως πέρα από το μεγαλεπήβολο και το θεωρητικό υπάρχει το εφικτό και το εφαρμόσιμο.
Θεωρώ απαραίτητη τη δημιουργία ενός πολυσυλλεκτικού σχηματισμού, που θα αντιπροσωπεύει το εργατικό, το επαγγελματικό και το επιστημονικό δυναμικό του Δήμου. Κυρίως όμως θα αντιπροσωπεύει τη νεολαία από την παραμονή, την αξιοποίηση και την δραστηριότητα της οποίας εξαρτάται η μελλοντική προοπτική για ανάπτυξη της περιοχής.

Ο σχηματισμός αυτός θα διαμορφώσει κοινή αντίληψη για την προτεραιότητα των σημερινών προβλημάτων αλλά και τη μεθοδολογία για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής εκμεταλλευόμενη το πλουτοπαραγωγικό δυναμικό της. Οι κοινές αυτές αντιλήψεις θα διαμορφωθούν στα παρακάτω θέματα :   
    
1.       Αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής των δημοτικών ενοτήτων.
Αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει το πρωταρχικό μέλημα από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του καλλικρατικού Δήμου.
Αυτό θα πραγματοποιηθεί με άμβλυνση ( και όχι πυροδότηση ) των διαφορών και των τοπικιστικών εξάρσεων.
Θα διερευνηθούν οι τομείς των αντιθέσεων, θα δοθεί αμέσως η αρμόζουσα σημασία σε αντιδράσεις και ανησυχίες ακόμη και όταν βιαστικά χαρακτηρίζονται τοπικιστικές, θα επιδιωχθεί η επίλυση τους και δεν θα παραπεμφθεί η αντιμετώπισή τους σε μεταγενέστερο χρόνο.
Οι ανεπούλωτες μικρές πληγές  των τοπικών κοινωνιών, που σύμφωνα με τη δική τους επιχειρηματολογία  νοιώθουν αδικημένες, μπορεί να πάρουν  τα χαρακτηριστικά ανεξέλεγκτης κοινωνικής ρήξης.
Και είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί το κακό όταν αυτό έχει ήδη ξεκινήσει.
Αποτελεί διαχρονικό ιστορικό συμπέρασμα ότι οι κοινωνίες δεν προοδεύουν όταν διαβιούν σε καθεστώς έντασης και διχόνοιας.
Κάτω από την επίδρασή τους παραβλέπεται η λογική και εκδηλώνονται αρνητικές αντιδράσεις ακόμα και για θέματα που σε διαφορετική περίπτωση οι πολίτες θα τα έβλεπαν με θετική και συναινετική ματιά.
Η πόλωση ουδέποτε είχε ευτυχή κατάληξη και δεν οδήγησε ποτέ στην πρόοδο.
Πολίτες σε ένταση και διχόνοια δεν μπορούν να συμμετέχουν θετικά, ενεργά και αποτελεσματικά στην διαμόρφωση και την υλοποίηση ενός συνολικού αναπτυξιακού προγράμματος της περιοχής.

2.        Επικοινωνία,  διαβούλευση και ενεργός συμμετοχή
Οι πολίτες είναι αναγκαίο και δημιουργικό να ενημερώνονται συχνά, προγραμματισμένα, με πληρότητα, αντικειμενικότητα και όχι μονόπλευρα, για όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον Δήμο τους και που έχουν άμεση σχέση με τη ζωή τους.
Η άγνοια ή η παραπληροφόρηση δημιουργούν παρεξηγήσεις που δεν συμβάλλουν στη σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Να ενημερώνονται για το τι σημαίνει ανάπτυξη και πως αυτό εξειδικεύεται σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα ξεχωριστά. Και στον αντίποδα η δημοτική αρχή να καταγράφει απόψεις, ιδέες και προτάσεις των πολιτών για επεξεργασία και ορθολογική αξιοποίηση.
Παράλληλα με τη στάση αυτή η δημοτική αρχή υποδηλώνει στους συμπολίτες μας ότι δεν τους θυμάται μονάχα  λίγους μήνες πριν τις επόμενες εκλογές.
Από αυτές τις ζυμώσεις θα προκύψει η ωρίμανση της κοινωνίας για να αποδεχτεί τις όποιες αλλαγές με συναινετικό τρόπο 

Οι πολίτες δεν είναι φρούτα που περιμένουν τον καιρό για να ωριμάσουν. Δεν ωριμάζει ο λαός από μόνος του  και ποτέ οι ηγεσίες που διαθέτουν  όραμα δεν περιμένουν να τις προλάβει ο χρόνος.
Αυτός είναι ο ρόλος των δημοτικών αρχόντων και αυτή είναι η πολιτική που εξασφαλίζει τις αναγκαίες συναινέσεις. Οι ηγεσίες οφείλουν να εμπνέουν τους πολίτες. Από αυτή την έμπνευση γενικότερα έχουμε ανάγκη όλοι μας σήμερα.
Σε εποχές κρίσης, όπως η σημερινή, δεν αρκεί να παρουσιάζουμε την κρίση σαν άλλοθι απραξίας αλλά σαν ευκαιρία αυτογνωσίας και μιας δημιουργικής επανεκκίνησης. Τότε θα μπορέσουμε να χαρακτηρίσουμε το αποτέλεσμα σαν μεγαλουργία των κρίσεων.  

3.       Ρόλος των προέδρων των Κοινοτήτων.
Η κοινότητα είναι το πρώτο κοινωνικό κύτταρο, αποτελεί την πρώτη ιστορικά κοινωνική  οργάνωση,  που οδήγησε στην εξέλιξη και την πρόοδο. Η υποβάθμισή της αποτελεί μέγα λάθος της καλλικρατικής μεταρρύθμισης.
Πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά και αποτελεσματικά ο ρόλος και οι αποφάσεις των προέδρων των Κοινοτήτων οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τις ανάγκες και τη βούληση των τοπικών κοινωνιών. Χαρακτηρίζεται σαν άχαρος ο ρόλος του προέδρου να εκλιπαρεί και ανάλογα με την πρόσβαση του στον αρμόδιο αντιδήμαρχο να επιτυγχάνει την πραγματοποίηση αυτονόητων και προγραμματισμένων έργων



4.       Διαχείριση Αστικών Λυμάτων
Επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός της διαχείρισης του συνόλου  των αστικών λυμάτων του Δήμου με τεχνοοικονομικά, περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά κριτήρια. Είναι επιτακτικό να τελειώσει αυτός ο ακήρυχτος διχαστικός πόλεμος των τοπικών κοινωνιών.

5.       Οργάνωση των υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου.
Ο στόχος είναι η  παραγωγικότητα του προσωπικού και η ποιότητα των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών.
Αυτό επιτυγχάνεται με την εφαρμογή εφαρμοσμένων εργαλείων :
Οργανόγραμμα Δήμου, περιγραφή θέσεων εργασίας, εφαρμογή συγκεκριμένων διαδικασιών ( ποιος, κάνει τι, πότε και πώς), αξιολόγηση και εκπαίδευση του προσωπικού, αξιοκρατία στις προσλήψεις, και θέσπιση δεικτών απόδοσης και ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.
Για να λειτουργήσει η οργάνωση αυτή απαιτείται η καθημερινή μέριμνα της δημοτικής αρχής με αυστηρότητα και αντικειμενικότητα και όχι με την υστερόβουλη σκέψη των επόμενων εκλογών. Αναρωτιέμαι που πήγαν οι λεονταρισμοί των δημάρχων όλης της χώρας για την περίπτωση που οι κυβερνητικές επιλογές οδηγούσαν στη μείωση των υπαλλήλων των Δήμων; Το πίστευαν ή όχι και γιατί αυτός ο εμπαιγμός; Το ίδιο και για το Πανεπιστήμιο της Ρούμελης. Πλήρης η εφαρμογή της λαϊκής θυμοσοφίας «τι κακαρίζεις αφού δεν κάνεις αυγά»
Βασική καινοτομία θα αποτελούσε η θητεία του δημάρχου να καθορίζεται μόνο για μια 5ετία. Ο ρόλος ενός δημάρχου είναι να προετοιμάζει το μέλλον του επόμενου δημάρχου με επιχειρησιακά προγράμματα έργα ωρίμανσης.

6.       Ιαματικές πηγές και τουρισμός
Μπροστά σε μια κεντρικά ειλημμένη απόφαση είναι επείγον να σχεδιαστεί και να γίνει δραστική παρέμβαση. Η παρέμβαση αυτή  θα καθορίσει για τις δεκάδες επόμενα χρόνια την αναπτυξιακή πορεία της λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων αλλά και του συνόλου του Δήμου.
Θα μπορούσε να προτιμηθεί μια σύνθετη αξιοποίηση.
Προέχει η πιστοποίηση και η κατοχύρωση στο Δήμο συγκεκριμένων ιαματικών πηγών, που θα αποτελέσουν ελεύθερη πρόσβαση για τους πολίτες, δημιουργία δημοτικών λουτρών, παροχή ιαματικού νερού στα ξενοδοχεία με συγκεκριμένα κίνητρα στους ιδιοκτήτες. Παράλληλα να επιχειρηθεί αξιοποίηση από επενδυτή με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα έργα που θα πραγματοποιηθούν και συγκεκριμένες δεσμεύσεις  προς το Δήμο.
Αυτή η τριπλή διαχείριση έχει το χαρακτήρα και του κοινωνικού αγαθού, και των εσόδων στο Δήμο από τα οργανωμένα δημοτικά λουτρά και την αναβάθμιση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της λουτρόπολης και την δημιουργία θέσεων εργασίας και την άφιξη οικονομικά ευκατάστατων επισκεπτών.
Το ανθρώπινο δυναμικό της λουτρόπολης,  που επί σειρά ετών έχει με επιμονή ασχοληθεί με το θέμα, θα αποτελέσει σημαντικό σύμβουλο στην πιο ορθολογική και συμφέρουσα επεξεργασία αυτών των προτάσεων.
Η ανάληψη πρωτοβουλιών για τον παραπάνω σχεδιασμό απαιτείται να γίνει με τη διαβάθμιση του επείγοντος.  

7.       Δίκτυο κοινωνικής προστασίας
Καθήκον και προτεραιότητα του Δήμου είναι η δημιουργία, ανάπτυξη και λειτουργία ενός ευρύτερου δικτύου κοινωνικής προστασίας στο οποίο θα βρίσκουν καταφυγή και θαλπωρή οι δοκιμαζόμενοι πολίτες του Δήμου. Το δίκτυο αυτό να έχει σταθερή ανατροφοδότηση και να μην έχει τα χαρακτηριστικά του κινήματος της «πατάτας» Ο περήφανος ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από ελεημοσύνες. Απαιτεί από την Πολιτεία την μέριμνα και την έμπρακτη συμπαράσταση στις δυσκολίες που συσσωρεύτηκαν και για την οποία  εκείνη είναι κυρίως υπεύθυνη.
Και ο Δήμος πρέπει να αναλάβει και να συντονίσει την μέριμνα αυτή.

8.       Εθελοντισμός
Με δεδομένη την σημερινή οικονομική πραγματικότητα της χώρας και του Δήμου, προτείνεται μια σειρά δράσεων που θα συμβάλλουν στην σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών σε βασικά θέματα που η επίσημη πολιτεία δεν τα έχει καταγράψει στον κεντρικό της σχεδιασμό. Αυτές οι δράσεις δεν έχουν σημαντική επιβάρυνση και απαιτούν την δημιουργία πνεύματος εθελοντισμού. Ο εθελοντισμός αποτελεί δείκτη πολιτισμού της κοινωνίας και σε περιόδους κρίσεων αποτελεί και δείκτη ποιότητας των ανθρώπων και της ανθρωπιάς τους.
Σαν τέτοιες δράσεις άμεσα εφαρμόσιμες, για όπου ήδη δεν υπάρχουν προτείνονται οι ακόλουθες :
Μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού στις τάξεις των Λυκείων του Δήμου με εκπαιδευτές – παρουσιαστές επιστήμονες και επαγγελματίες του Δήμου.
Μαθήματα ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΩΝ ΑΠΟΒΛΉΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ στα σχολεία και τους κατοίκους όλων των δημοτικών διαμερισμάτων.
Μαθήματα ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ στα σχολεία και στους κατοίκους όλων των δημοτικών διαμερισμάτων.

Μαθήματα ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΧΡΗΣΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑ σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.
Κέντρα αιμοδοσίας σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.
Φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές και μαθήτριες με πενιχρό οικογενειακό προϋπολογισμό.
Διαδημοτικές ομάδες καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων,  ακτών και αρχαιολογικών χώρων.
Διαδημοτικές ομάδες δενδροφυτεύσεων.

Οι δράσεις « ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ » δεν απαιτούν καμία ουσιαστική οικονομική επιβάρυνση Ο εθελοντισμός υπάρχει στις ψυχές των ανθρώπων και δεν υπακούει σε άνωθεν εντολέα, σε καιροσκοπισμούς και σε σκοπιμότητες. Η ανάπτυξη του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς απαιτεί την στοχοθέτηση δράσεων που εμπνέουν και κυρίως πίστη και εμπιστοσύνη προς αυτούς που τον καθοδηγούν.

Καλώ όλους εκείνους που συμφωνούν με αυτές τις απόψεις να τις επεξεργαστούμε μαζί  και μαζί να πορευτούμε στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Απαλλαγμένοι από κομματικές επιρροές, από πελατειακές σχέσεις και συμφέροντα, από νοοτροπίες του παρελθόντος και από μεθόδους  και σχηματισμούς που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και που σήμερα  η μνήμη μας τους αποστρέφεται. Απαλλαγμένοι από εκείνους που  θέτουν το εγώ πάνω από το εμείς. Αuτός θα είναι ο νέος πατριωτισμός και όχι αυτός που αυτοπροσδιορίζεται από κομματικές ταμπέλες και διχαστικές πρακτικές.

Συμπολίτη . Πρέπει να σελώνεις τα όνειρα σου πριν τα καβαλήσεις. Να ξέρεις όμως ότι χωρίς όνειρο δεν μπορεί να υπάρξεις.

Δημήτρης Φαφούτης

Μενδενίτσα, 26 Ιανουαρίου 2014











Διεργασίες και υποψηφιότητες στο Δήμο Μώλου - Άγ. Κωνσταντίνου

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Δήμος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου με έδρα τα Καμένα Βούρλα. Το προεκλογικό κλίμα είναι αισθητό σε κάθε γωνιά του καλλικρατικού Δήμου.
Στις καφετέριες και τα καφενεία οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από ονόματα που ακούγονται και γίνονται εκτιμήσεις ποιος μπορεί να εκλεγεί σε αυτό τον έτσι και αλλιώς ετερόκλητων αντιλήψεων Δήμο.
Σχεδόν κάθε ημέρα πραγματοποιούνται συναντήσεις και συσκέψεις στα Καμένα Βούρλα ,τον Άγιο Κωνσταντίνο και τον Μόλο και επισκέψεις ενδιαφερομένων στα δημοτικά διαμερίσματα.

Μια τέτοια σύσκεψη όπως αναφέρουν πληροφορίες έγινε και το μεσημέρι της Κυριακής στα Καμένα βούρλα.
Εν ενεργεία αυτοδιοικητικού, πρώην δήμαρχοι και σύμβουλοι, υποψήφιοι δήμαρχοι και στενοί συνεργάτες τους έδωσαν το παρών και κατέθεσαν τις προτάσεις τους προκειμένου να υπάρξει κοινή και ενιαία πορεία προς τις εκλογές.

Μεταξύ των παρεντεθέντων ήταν ο αντιδήμαρχος Καμένων Βούρλων Δημήτρης Παπαναγιώτου, ο παλιός Δήμαρχος ο κ. Χονδροδήμος, ο πρώην Δήμαρχος Μάκης Αντωνίου, ο φερόμενος ως υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Τατταρίδας, ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Έξαρχος, ο πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Μακρυνίτσας κ.α.

Όπως έγινε γνωστό ο κ. Παπαναγιώτου ανακοίνωσε ότι εχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό επαφές με  την δημιουργία πυρήνων σε όλο τον Δήμο και ειδικά στις έδρες των πρώην καποδιστριακών Δήμων καθως και σε αρκετά δημοτικά διαμερίσματα , όπως ανέφερε.
Την ίδια ώρα ενδιαφέρον για τις δημοτικές εκλογές έδειξε και ο κ.Μάκης Αντωνίου χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία , αν δηλαδή έχει προχωρήσει σε διαδικασίες συγκρότησης ψηφοδελτίου.

Ο κ.Μακρυνίτσας επισήμανε ότι πρέπει να διατυπωθούν σοβαρές και τεκμηριωμένες προτάσεις ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο που θα συμπερίλαβε στο προεκλογικό πρόγραμμα του όποιος επιλεγεί ως υποψήφιος Δήμαρχος.
Ο κ. Ταταρίδας πρότεινε να επιλεγεί με διαδικασίες ο υποψήφιος Δήμαρχος τον όποιοι να δεσμεύουν ότι θα ακολουθήσουν όλοι οι άλλοι.

Παρότι ο κ. Παπαναγιώτου διευκρίνισε ότι ο ίδιος εχει προχωρήσει τις επαφές του και εχει δεσμεύσει συμπολίτες του να κατέλθουν υποψήφιοι στο δικό του ψηφοδέλτιο ,ζήτησε από όσους πιθανόν να είναι συνυποψήφιοι του να κρατήσουν υψηλό επίπεδο αντιπαράθεσης, χωρίς ακρότητες γιατί ο τόπος εχει ανάγκη από ηρεμία.

Στο τέλος αποφασίστηκε να επαναληφθεί η συνάντηση αυτή ώστε να ληφθέν και οριστικές αποφάσεις.
Κατά τα άλλα στον Δήμο Μώλου –Αγίου Κωνσταντίνου πολύ πιθανόν είναι να κατέλθει εκ νέου ως υποψήφιος ο σημερινός Δήμαρχος Βαγγέλης Τετριμίδας σε περίπτωση που δεν το επιθυμεί περιρρέουσες απόψεις αναφέρουν ότι το… δακτυλίδι θα λάβει ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής Δημάρχου Ταξιάρχης Φακίρης.

Το τελευταίο διάστημα οι δημότες γίνονται αποδέκτες επιστολής που στέλνει ο πρώην Νομάρχης Τριαντάφυλλος Μπέλος με την δήλωση του ότι θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου.

Σύντομα όπως αναφέρουν πληροφορίες ανακοίνωση συμμετοχής στις εκλογές αναμένεται να κάνει και ο πρώην Δήμαρχος Μώλου Κώστας Παταργιάς ενώ αδιευκρίνιστες παραμένουν οι προθέσεις του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Φαφούτη.

Από ........  lamiafm1

Δίνουν τον Μάκη και την σύζυγό του στα σκυλιά της δημοσιότητας για να γλιτώσει η ελίτ της διαπλοκής

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΗΝ ΝΔ, Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ;








Συνελήφθη το μεσημέρι της Δευτέρας η σύζυγος του βουλευτή της ΝΔ Γεράσιμου Γιακουμάτου,, Ελένη, καθώς διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις στον οίκο ευγηρίας που διατηρεί.

Την ίδια ώρα άκρα του τάφου σιωπή για το τεράστιο εθνικό σκάνδαλο των εξοπλιστικών που αγγίζει τα 75 δις. Καλούμε τον Μάκη Γιακουμάτο να εγκαταλείψει άμεσα την ΝΔ μετά το χουνέρι που του κάνανε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικονομική αστυνομία, σε έλεγχο που πραγματοποίησε στον οίκο ευγηρίας «Αγιος Βασίλειος», τον οποίο διατηρούν στο Ψυχικό ο κύριος και η κυρία Γιακουμάτου, διαπίστωσε παραβάσεις φοροδιαφυγής.

Για την ίδια υπόθεση έχουν γίνει και άλλες προσαγωγές.
Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος δεν συνελήφθη λόγω της βουλευτικής ασυλίας. 

 Μιλώντας στο newpost.gr ο βουλευτής δήλωσε πως «πρόκειται για μια φορολογική παράβαση πλημμεληματικού χαρακτήρα για εταιρία, η οποία ανήκει στον αδερφό μου στην οποία πρόεδρος είναι η γυναίκα μου».

Όπως εξήγησε, ο αδερφός του δεν είχε ενημερωθεί για την παράβαση αυτή, ενώ ο ίδιος ο βουλευτής βρίσκεται στο πλευρό της συζύγου του.

Από ........  kourdistoportocali

Μεγαλώνει η σχολική χρονιά – ποιες αργίες καταργούνται

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Αντί για «λευκή εβδομάδα», καθηγητές και μαθητές θα υποχρεωθούν σε περισσότερες μέρες και ώρες μαθήματος. Το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του σχολικού έτους, ενώ παράλληλα εξαγγέλλεται μείωση της σχολικής ύλης και αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας, προκειμένου να βελτιωθούν όχι μόνο οι γνώσεις, αλλά και οι δεξιότητες και οι ικανότητες των μαθητών.

Σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Παιδείας, τα μαθήματα την ερχόμενη χρονιά θα ξεκινήσουν στις 8 Σεπτεμβρίου,
αντί στις 11, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, ενώ η λήξη του σχολικού έτους θα έρχεται λίγες ημέρες μετά την καθιερωμένη 15η Ιουνίου.

Μελετάται επίσης η κατάργηση σχολικών αργιών, όπως της 7ης Ιανουαρίου του Αγίου Ιωάννη, η οποία καθιερώθηκε ως αργία επειδή κάποια φορά «έπεσε» Παρασκευή και δόθηκε ως αργία. Στο ίδιο μήκος κύματος, μελετάται η επιστροφή στο σχολείο την Τετάρτη, μετά τον εορτασμό του Πάσχα, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ακόμα.
Η συνέντευξη του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου στο «Πρώτο Θέμα», με την οποία άνοιξε η σχετική συζήτηση:

Στην επιμήκυνση του σχολικού έτους θα προχωρήσει ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, όπως αποκαλύπτει στο «ΘΕΜΑ» σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.
Το υπουργείο Παιδείας μελετά να αυξηθεί ακόμα και από φέτος η σχολική χρονιά για τους καθηγητές, η οποία να ολοκληρώνεται περί τα μέσα Ιουλίου προκειμένου όλες οι εργασίες και οι τοποθετήσεις να γίνονται πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η οποία μελετάται να ξεκινά νωρίτερα. «Περισσεύουν οι αργίες», λέει κατηγορηματικά ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος είναι διατεθειμένος να μειώσει ακόμα και αυτές της δεύτερης εβδομάδας του Πάσχα για να μη χάνουν μαθήματα οι μαθητές. Οπως ξεκαθαρίζει ο υπουργός, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα ξεκινήσει, χαρακτηρίζοντας τις αντιδράσεις «κύκνειο άσμα» μιας συντεχνίας.
-Το θέμα με τη διαθεσιμότητα έχει τελειώσει για το υπουργείο Παιδείας;
Τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 1.165 διοικητικοί και 1.870 εκπαιδευτικοί. Από αυτούς έχουμε ήδη επανατοποθετήσει 1.404 εκπαιδευτικούς. Μέσα από τη διαδικασία της ενδο-ιδρυματικής και δια-ιδρυματικής κινητικότητας προχωρούμε για τους υπόλοιπους, εκεί που χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση αυτή η επώδυνη δοκιμασία στοχεύει σε καλύτερα στελεχωμένα ιδρύματα. Αυτό επιδιώκουμε.

-Ναι, αλλά οι φοιτητές στα πανεπιστήμια έχασαν ώρες μαθημάτων.
Αυτό συνέβη μόνο στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και σε κάποια Τμήματα του Μετσόβιου. Οπου χάθηκαν μαθήματα, όμως, θα αναπληρωθούν, προκειμένου να συμπληρωθούν οι απαραίτητες διδακτικές ώρες, ακόμη και αν χρειαστεί να γίνουν μαθήματα μέχρι τον Αύγουστο.

-Παρά ταύτα παρατηρείται μια σύγκρουση πρυτανικών αρχών και συμβουλίων ιδρυμάτων…
Τόσο οι πρυτανικές αρχές όσο και ορισμένα συμβούλια, ζητούν αλλαγές στον νόμο. Ας ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους και έπειτα από μια εύλογη περίοδο θα αξιολογήσουμε εάν χρειάζονται βελτιώσεις.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι και το σχέδιο «Αθηνά» και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις σας είναι μνημονιακές πολιτικές. Είναι αλήθεια αυτό;
Οι μεταρρυθμίσεις υπαγορεύθηκαν από την ανάγκη αναδιάταξης συνολικά του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Γιατί εάν βαδίζεις στο ίδιο μονοπάτι θα καταλήγεις στο ίδιο αδιέξοδο
.
-Και αυτό το μονοπάτι, κατά τη γνώμη σας, πού οδηγούσε;
Στην ανεργία, στην υποαπασχόληση και στην ετεροαπασχόληση. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα χωρίς στρατηγική ήταν αντιπαιδαγωγικό και αντιαναπτυξιακό. Και αυτό είναι μία από τις βασικότερες αιτίες της κρίσης που βιώνουμε σήμερα.

-Οι αλλαγές σας ποιο στρατηγικό στόχο υπηρετούν;
Το εκπαιδευτικό σύστημα, από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο να εφοδιάζει τη νέα γενιά με γνώσεις και δεξιότητες που θα πολλαπλασιάζουν τους εθνικούς πόρους εξασφαλίζοντας στους πολίτες ευκαιρίες ζωής και στη χώρα ανάπτυξη.
-Αυτό αλλάζει και πώς;

Καταρχάς εντάσσοντας όλες τις αλλαγές σε ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό και στοχοθεσία. Η αναδιάταξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης -η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μας και του εκπαιδευτικού έργου-, η αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος του Γυμνασίου και του Λυκείου -η καθολική εφαρμογή του θεσμού των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων-, η κατοχύρωση του θεσμού των Δημόσιων Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων -το νέο Γενικό Λύκειο-, η ριζική αναβάθμιση του Επαγγελματικού Λυκείου με την καθιέρωση του θεσμού της «Μαθητείας» -η δωρεάν δημόσια για όλους Επαγγελματική Κατάρτιση-, είναι αλλαγές που προσδίδουν παιδαγωγικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα στο εκπαιδευτικό σύστημα.
-Αρα το ζήτημα δεν είναι οι πόροι και η χρηματοδότηση.
Μπορούμε να κάνουμε πολλά με λίγα χρήματα, διορθώνοντας τα στρεβλά του συστήματος.
-Δηλαδή, για παράδειγμα;

Η αξιολόγηση των σχολικών εγχειριδίων και ο εξορθολογισμός της διδακτέας ύλης, η ένταξη του μαθήματος της Πληροφορικής με εστίαση στην Αλγοριθμική ως Μάθημα Γενικής Παιδείας στη Β’ και Γ’ Λυκείου ή το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας και της Φιλοσοφίας, η ενίσχυση των θετικών επιστημών τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο και στον αριθμό των εισακτέων στα Ανώτατα Ιδρύματα είναι δομικές αλλαγές που κάναμε χωρίς κόστος.
-Στα σχολικά εγχειρίδια τι σκοπεύετε να αλλάξετε;
Η βασική αλλαγή είναι ότι τα σχολικά εγχειρίδια, αλλά και η διδακτέα ύλη, πλέον θα δομούνται με κριτήριο τι χρειάζεται να μάθει ο μαθητής και όχι τι χρειάζεται να διδάξει ο καθηγητής για να συμπληρώσει τις ώρες του. Ιδιαίτερα τώρα που αποσυνδέσαμε την οργανικότητα από τις ώρες διδασκαλίας.

-Το νέο Γενικό Λύκειο είναι ιδιαιτέρως απαιτητικό. Αυτό δεν θα αυξήσει τις ανάγκες για φροντιστήρια;
Το Γενικό Λύκειο έχει αυξημένες απαιτήσεις από τους μαθητές με παράλληλη προετοιμασία τους μέσα στο σχολείο, ακυρώνοντας το φροντιστήριο στην πράξη. Μειώσαμε τα μαθήματα εισαγωγής από 6 σε 4 και αυξήσαμε τις ώρες διδασκαλίας τους από 14 σε 20 εβδομαδιαίως. Εμείς ενισχύουμε το κύρος και την αποδοτικότητα του δημόσιου σχολείου, αλλά πρέπει και οι γονείς να το εμπιστευτούν.

-Οι αλλαγές ισχύουν από φέτος;
Φυσικά. Εχω δηλώσει ότι ο Νόμος 4186/13 για το Γενικό Λύκειο, το Επαγγελματικό Λύκειο, θα εφαρμοστεί πλήρως. Δουλεύουμε σκληρά πάνω στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, το οποίο τηρείται.

-Αυτό αφορά και την Τράπεζα Θεμάτων και τον Οργανισμό των εξετάσεων;
Τόσο η Τράπεζα Θεμάτων, που έχει στόχο να εξαντλούν όλοι οι εκπαιδευτικοί τη διδακτέα ύλη, ώστε να μην υπάρχουν μαθησιακά κενά και ανισότητες ανάμεσα στα παιδιά, όσο και ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων, που έχει στόχο το συντονισμό και τον έλεγχο των διαδικασιών, προχωρούν κανονικά.
-Πρακτικά τι σημαίνει αυτό για τους μαθητές;

Δεν αλλάζει τίποτα στις Πανελλαδικές και φέτος και του χρόνου. Οι αλλαγές, συνολικά, εφαρμόζονται από τη φετινή Α’ Λυκείου. Τα μισά θέματα στα οποία θα εξεταστούν στις προαγωγικές προς τη Β’ Λυκείου θα αντληθούν από την Τράπεζα Θεμάτων. Ο καθηγητής τους, που έχει και την ευθύνη της βαθμολόγησης όλων των θεμάτων, θα επιλέξει τα άλλα μισά.
-Προτίθεστε να αλλάξετε και τη διάρκεια του σχολικού έτους;

Πιστεύω ότι περισσεύουν οι αργίες. Οι μαθητές πρέπει να μάθουν περισσότερα και καλύτερα. Γι’ αυτό χρειάζεται πέραν της εμβάθυνσης του μαθήματος η επιμήκυνση του σχολικού έτους. Τα Δημοτικά μας κάνουν μάθημα 170 ημέρες και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια 150. Αλλωστε, ιδιαίτερα στο Λύκειο, περισσότερες ημέρες στο σχολείο σημαίνει λιγότερες ώρες στο φροντιστήριο.
-Τελικά αποδυναμώσατε, όπως σας κατηγορούν, ή ενδυναμώσατε, όπως ισχυρίζεστε, τα ΕΠΑΛ και τα ΙΕΚ;
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ενώ πέρυσι φοιτούσαν 5.500 σπουδαστές στα δημόσια ΙΕΚ, φέτος φοιτούν 12.500. Οι μαθητές των ΕΠΑΛ ήταν 22.000 και πέρυσι και φέτος. Και δεν προσθέτω τους 30.000 πολίτες που φοιτούν στα νεοσύστατα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης από τον Σεπτέμβριο του 2013.

-Ποιο είναι το μέλλον της τεχνικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα;
Ολες οι προσπάθειές μας συντείνουν να γίνει η επαγγελματική εκπαίδευση επιλογή. Επιδιώκουμε και πετυχαίνουμε νέους προσανατολισμούς για τη Νέα Γενιά. Τόσο με το νέο Επαγγελματικό Λύκειο όσο και με τον θεσμό της Μαθητείας, με τα δημόσια ΙΕΚ, με την ίδρυση των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης, με το Σχέδιο Νόμου για την Ερευνα και την Τεχνολογία και με το Εθνικό Σχέδιο για τη Μαθητεία 2014-2020, διαμορφώνουμε τις συνθήκες ενός ανταγωνιστικού ανθρώπινου δυναμικού σε Ελλάδα και Ευρώπη.

-Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, θα προχωρήσει;
Θεσμοθετήσαμε έπειτα από 30 χρόνια την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αλλά και του εκπαιδευτικού έργου. Οχι μόνον θα προχωρήσει, αλλά και θα επιταχυνθεί. Οι αντιδράσεις είναι το κύκνειο άσμα μια συντεχνίας και όχι της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών που την επιζητούν.
-Αλλαγή προς το καλύτερο ήταν να καταργήσετε τον νόμο Διαμαντοπούλου δίνοντας «φιλί ζωής» στους πρυτάνεις;

Σε μένα το λέτε που για πρώτη φορά έστειλα πρύτανη στο Πειθαρχικό; Και ποιος σας είπε ότι καταργήσαμε τον νόμο; Κόψαμε γόρδιους δεσμούς ανεφάρμοστων διατάξεων και με την ηλεκτρονική ψηφοφορία εφαρμόσαμε τον νόμο που έμενε ενάμιση χρόνο στα χαρτιά.
-Γιατί; Τα συμβούλια των ΑΕΙ, που καθιέρωσε η κυρία Διαμαντοπούλου, δεν είχαν εκλεγεί;
Οχι, δεν είχαν εκλεγεί. Και τα 24 πανεπιστήμια συγκρότησαν συμβούλια, με διαδικασίες εκλογής των μελών τους, μετά τον νόμο που έφερα στη Βουλή τον Αύγουστο του 2012.
-Ναι, αλλά παρατάθηκε η θητεία των πρυτάνεων;

Παράταση θητείας δεν έδωσα σε κανέναν. Ο Ν. 4009 δεν επέτρεπε σε νόμιμα εκλεγμένους πρυτάνεις να εξαντλούν την τετραετή θητεία τους με το πρόσχημα της αλλαγής αρμοδιοτήτων και του τρόπου εκλογής τους. Εμείς τους επιτρέψαμε να ολοκληρώσουν τη θητεία τους, αλλά μέσα στο νέο θεσμικό πλαίσιο, εφαρμόζοντας έτσι τον νέο νόμο.

-Ποια είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής του νόμου στα ΑΕΙ;
Αποδείξαμε ότι το Ελληνικό Πανεπιστήμιο μπορεί να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της διεθνούς πρακτικής, όπως τα συμβούλια ιδρυμάτων, τηρώντας ταυτόχρονα τους δημοσιονομικούς κανόνες.
-Οι πρυτάνεις, πάντως, σας κατηγορούν ότι αντί για δημοσιονομική εξυγίανση περικόψατε ασφυκτικά την κρατική χρηματοδότηση…

Και όταν δίναμε περισσότερα, πάλι τα ίδια έλεγαν. Σημασία δεν έχει πόσα δίνεις, αλλά πού πάνε και αν πιάνουν τόπο. Με οικονομική εξυγίανση, χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση, μπορείς να νοικοκυρέψεις τα οικονομικά και να έχεις καλύτερα αποτελέσματα.

-Και τη σίτιση;
Για τη σίτιση από το 2012 και μετά η χρηματοδότηση δεν έχει μειωθεί ούτε ένα ευρώ.
-Για το σχέδιο «Αθηνά» κατηγορηθήκατε, όμως, ότι υποχωρήσατε σε πιέσεις και έτσι δεν έκλεισαν όσα τμήματα ή ιδρύματα έπρεπε.

Aμετροεπής κριτική. Αυτοί που θεωρούσαν λογικό επί μια εικοσαετία να ιδρύονται πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε μια νύχτα, τώρα απαιτούν να σβήνονται από τον χάρτη με την ίδια ταχύτητα και προχειρότητα.
-Τελικά, πόσα τμήματα και ιδρύματα λιγότερα έχουμε πλέον, μετά την εφαρμογή του σχεδίου;

Συγχωνεύσαμε 4 ιδρύματα και 123 τμήματα, με στόχο να έχουμε ισχυρότερα ιδρύματα και τμήματα, να συνδέσουμε τον ακαδημαϊκό με τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας και να δίνουμε πτυχία με αντίκρισμα.

Από ......  Aftodioikisi

Αντιμνημονιακό κόμμα από Τράγκα στις ευρωεκλογές;

Αναρτήθηκε από ..........  energoipoliteskv.blogspot.com

Ποιοι συζητούν με τον γνωστό δημοσιογράφο

Αντίμνημονιακο κόμμα που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις επικείμενες ευρωεκλογές, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr στα σκαριά. Στις παρασκηνιακές συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

 Η ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να ηγηθεί του συγκεκριμένου σχήματος ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας.

 Είναι γνωστό ότι ο τελευταίος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Δημήτρη Καζάκη, που πρωταγωνιστεί στο αντίμνημονιακο πεδίο.

 Το γεγονός ότι ο κ. Τράγκας, έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από τις επιλογές της κυβέρνησης Σαμαρά, πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να τον δούμε να ηγείται σχήματος.

Από .......  parapolitika

Σοκ από Bundesbank: Τα πακέτα διάσωσης τέλειωσαν -Βάλτε εφάπαξ φόρο στις ιδιωτικές περιουσίες

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Αλληλεγγύη και πακέτα διάσωσης τέλος, φορολογήστε τον ιδιωτικό πλούτο για να σωθείτε και μετά να ζητήσετε τη βοήθεια άλλων χωρών. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η γερμανική κεντρική τράπεζα στις χώρες που βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Συγκεκριμένα στο μηνιαιό δελτίο της η Βundesbank προτείνει την επιβολή εφάπαξ κεφαλαιακού φόρου στην ιδιωτική περιουσία των πολιτών προτού ζητηθεί η βοήθεια άλλων χωρών.

Σύμφωνα με τη Bundesbank, o φόρος αυτός «ανταποκρίνεται στην αρχή της εθνικής ευθύνης, σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι είναι υπεύθυνοι για τις υποχρεώσεις της κυβέρνησής τους πριν απαιτηθεί η αλληλεγγύη από άλλα κράτη».

Όπως εκτιμά, μια εφάπαξ εισφορά επί του ιδιωτικού πλούτου (όχι του εισοδήματος) των πολιτών σε κατάλληλες συνθήκες θα μετέφερε πόρους από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα της χώρας, συμβάλλοντας έτσι στο να αποφευχθεί η χρεοκοπία της κυβέρνησης.

Την πρόταση της Bundesbank για  μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού πλούτου στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, έσπευσε να συνυπογράψει ο  αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των συγκυβερντώντων στη Γερμανία, Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ. Όπως είπε, ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και η εισφορά κεφαλαίου αποτελούν τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να συμμετάσχουν στο κόστος της κρίσης τόσο οι υπαίτιοι της κρίσης όσο και εκείνοι που επωφελούνται από την παροχή κρατικής βοήθειας.

Η γερμανική κεντρική τράπεζα διευκρινίζει μάλιστα ότι ο ειδικός αυτός φόρος θα πρέπει να επιβάλλεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με άμεσο τρόπο, προκειμένου να αποφεύγεται η φυγή κεφαλαίων, ενώ χρυσώνει και το χάπι λέγοντας ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα για την επιβολή  του δεδομένου ότι οι χώρες της ευρωζώνης είτε δανείζονται κανονικά από τις αγορές είτε έχουν υπαχθεί σε προγράμματα στήριξης.

Εξετάζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε έκθεσή του τον περασμένο Οκτώβριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωσε πως η μείωση της αναλογίας του χρέους στα επίπεδα του τέλους 2007 σε ένα δείγμα 15 χωρών της Ευρωζώνης θα απαιτούσε την επιβολή ενός φόρου περίπου 10% στα νοικοκυριά με θετικό καθαρό πλούτο.

Από ......  iefimerida

Tα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com