Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Συνέντευξη του υποψηφίου Δημάρχου Μώλου-Αγ.Κωνσταντίνου Κώστα Πετρόπουλου στο κανάλι ΕΝΑ Κεντρικής Ελλάδας

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com

 

Από Κανάλι : enatv

ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ – ΔΗΜΟΣΙΑ ομολογία! Τζαβέλα (ΝΔ): “Αν είναι να καεί η Ελλάδα να καεί για το καλό της Ευρώπης!” – Πιο ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΗΣ πεθαίνεις!

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com


” Σας ευχαριστώ πολύ για την σκληρή δουλειά που έχετε κάνει για την Ελλάδα κ. πρωθυπουργέ! Ως Ελληνίδα δηλώνω εδώ ότι, ότι κριτική κάνετε για τη χώρα μου την αποδέχομαι…

Αν είναι να είμαστε τα πειραματόζωα, για να δούμε πως τελικά θα γίνει αυτή η οικονομική διακυβέρνηση, αλλά σας μεταφέρω αυτό που μου είπε ένας Ελληνας ψαράς όπως ακριβώς μου το είπε:

 “Εκεί στην ευρωβουλή σαδιστές είναι όλοι αυτοι; Κάθε μέρα υποβαλλόμαστε στο μαρτύριο της σταγόνας. Κάθε μέρα ο ελληνικός ακούει πως σήμερα, αύριο, αυτή την εβδομάδα οι ευρωπαίοι θα μας πουν τι θα απογίνουμε. ”

  Το ερώτημά μου κ.Πρωθυπουργέ είναι αν υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για την οικονομική διακυβέρνηση. Τουλάχιστον η Ελλάδα αν καεί , να καεί για να υπάρξει μια συνοχή και μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη!” είχε τονίσει το Σεπτέμβριο του 2011, μεταξύ άλλων, η πρωην ευρωβουλευτης του ΛΑΟΣ κ.Τζαβελα και νυν υποψήφια με τη Νεα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά!

 Για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας!

 Μόνο μια ξένη πράκτορας θα τα έλεγε αυτά για την Ελλάδα.

 Τι ομολόγησε δημόσια λοιπόν η κυρία Τζαβέλα του Αντώνη Σαμαρά, που ζητά την ψήφο των Ελλήνων για την ευρωβουλή στις 25 Μαιου;;;

 “Αν είναι να καεί η Ελλάδα να καεί για το καλό της Ευρώπης!”

 Μιλάμε για πολιτικά ανδρείκελα !!! Ιδού ποιοι εκπροσωπούσαν την ελληνική κοινωνία στην Ε.Ε. Νίκη Τζαβέλα, Ν.Δ:

 “Να καεί η Ελλάδα για το καλό της Ευρώπης…”

    Αλητες – προδότες πολιτικοί.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:


 

Από .........  Makeleio

Τσίπρας: Δημοψήφισμα για το Μνημόνιο οι ευρωεκλογές

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


   Ανεβάζει τους τόνους ενόψει των ευρωεκλογών από το Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας...

Ως δημοψήφισμα για το Μνημόνιο, που θα έπρεπε να είχε γίνει το 2010, περιγράφει τις επικείμενες ευρωεκλογές ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και δηλώνει βέβαιος ότι ο λαός θα εκφράσει την αντίθεσή του. Σε ό,τι αφορά την συνεργασία του με τους ευρωπαίους εταίρους σε περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «όλοι στο ίδιο κλαδί καθόμαστε» και προσθέτει ότι τον διάλογο με την Γερμανία θα τον επιβάλουν οι ίδιες οι καταστάσεις.

«Στο δημοψήφισμα αυτό ο ελληνικός λαός θα εκφράσει την αντίθεσή του στο μνημόνιο, την αντίθεσή του σε αυτές τις πολιτικές τις αδιέξοδες, τις αναποτελεσματικές που έχουν δημιουργήσει μιαν ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Αυτό κατά τη γνώμη μου θα σηματοδοτήσει πολιτικές εξελίξεις και στην Ελλάδα, αλλά και στη στάση της Ευρώπης προς την Ελλάδα», τονίζει ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle και στην ερώτηση, κατά πόσο η προσωπική στοχοποίηση της Καγκελαρίου Μέρκελ κατά την προεκλογική περίοδο θα δυσκολέψει αργότερα τη συνεργασία με το Βερολίνο σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απαντά: «Η άνοδος στη διακυβέρνηση της χώρας μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, με στόχο την κοινωνική σωτηρία και την απαλλαγή της Ελλάδας από τα σκληρά μνημόνια της λιτότητας, θα βρει συμμάχους στην Ευρώπη. Όχι μόνο στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά ακόμη και μέσα στη Γερμανία. Διότι, ξέρετε, στο ίδιο κλαδί καθόμαστε. Αν κάποιος αυτό το πριονίζει, είναι βέβαιο ότι θα πέσουμε όλοι». Με άλλα λόγια, επισημαίνει ο συντάκτης, ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι τον διάλογο με τη γερμανική κυβέρνηση θα τον επιβάλουν οι ίδιες οι καταστάσεις.

Κληθείς να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το εάν η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα στηρίξει τελικά τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει κατ' αρχήν ότι είναι θετικό βήμα την προεδρία να αναλαμβάνει ο υποψήφιος του κόμματος που κερδίζει τις εκλογές και τονίζει ότι αυτό δεν μπορεί να αναιρεθεί. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για μια θεσμική κρίση σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη και για την πορεία της», διευκρινίζει και, σε ό,τι αφορά τον κ. Σουλτς, παραπέμπει στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων, «να σταματήσουμε άμεσα τη λιτότητα, να ξαναβρούμε τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ που είναι η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική συνοχή» και προσθέτει: «Υπ' αυτή την έννοια, η όποια συζήτηση για την εκλογή του επόμενου προέδρου μετά το αποτέλεσμα των εκλογών θα συναρτάται απόλυτα με τις προγραμματικές θέσεις που θα πάρουν οι υποψήφιοι για την προεδρία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα».

Στο δημοσίευμα γίνεται ακόμη αναφορά στην επικείμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Μόσχα και στο εκεί πρόγραμμα των συναντήσεών του, αλλά και στην αναφορά του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του στην ανάγκη η Ευρώπη να απαιτήσει την απομάκρυνση των φασιστικών στοιχείων από όλα τα κλιμάκια της ουκρανικής κυβέρνησης ως προϋπόθεση για την αποκατάσταση της ειρήνης και στην τοποθέτηση του κ. Τσίπρα υπέρ της άποψης του επικεφαλής της Κ.Ο. της Linke Γκρέγκορ Γκίζι ότι και η Ρωσία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Η Deutsche Welle αναφέρεται ακόμη στο «κούρεμα» χρέους που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου της γερμανικής Αριστεράς, στο πρότυπο του 1953 για την Γερμανία, αλλά και στις ευχαριστίες του προς την Linke για την στήριξή της σε ό,τι αφορά τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, καθώς, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «είχε προηγηθεί απόφαση των συνέδρων, με την οποία ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να προτείνει στην Ελλάδα «έντιμες» διαπραγματεύσεις για πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις των θυμάτων, όπως επίσης και για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο».

Πηγή: ΑΜΠΕ
 

Δίνουν γη και παραλίες που δεν τους ανήκουν με διαδικασίες Μαφίας!

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ



Από τους Δημήτρη Δελεβέγκο, Μαρίνα Μάνη 

Σε... φουτουριστικό θρίλερ παραπέμπει το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία, του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε, αλλά αναμένεται να οδηγηθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση μετά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις.

 Ωστόσο, ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους σημαντικές αντιδράσεις κατά του συγκεκριμένου νομοθετήματος, που προβλέπει το μπάζωμα του αιγιαλού και της παραλίας και τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών. Οι ρυθμίσεις αυτές, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, θα επιφέρουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την παραχώρηση, μέσω διαγωνισμού, της απλής χρήσης (π.χ., λειτουργία αναψυκτηρίου ή ξαπλώστρες) του αιγιαλού και της κοινόχρηστης παραλίας για την εξυπηρέτηση λουομένων ή την αναψυχή του κοινού. Μια επιχείρηση, δηλαδή, εκμίσθωσης θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών ή ένα αναψυκτήριο θα μπορεί να κάνει χρήση του αιγιαλού και της κοινόχρηστης παραλίας. Επίσης, στο σχέδιο νόμου δεν υφίσταται η απαγόρευση της παραχώρησης έκτασης μεγαλύτερης από 500 τ.μ., ούτε καθίσταται υποχρεωτική η δημιουργία ελεύθερων ζωνών 100 μέτρων.

Εάν το σχέδιο νόμου περάσει από τη Βουλή, ο κίνδυνος να μετατραπούν οι παραλίες σε prive χώρους για λίγους είναι τεράστιος. Και αυτό, επειδή προβλέπεται η επιχωμάτωση (μπάζωμα) του θαλάσσιου χώρου για την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων που ασκούν σε γειτονική με τον αιγιαλό έκταση επιχειρηματική δραστηριότητα. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, απαιτείται οι συγκεκριμένες επενδύσεις, που αφορούν κατά βάση υπερπολυτελή θέρετρα, να έχουν ενταχθεί στο θεσμικό πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων ή να διαθέτουν εγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ ή ΕΣΧΑΣΕ).

Παράλληλα, προβλέπεται απλώς η ύπαρξη «όρων χρήσης που να διασφαλίζουν την πρόσβαση του κοινού, ύστερα από αιτιολογημένη στάθμιση των συμφερόντων που εξυπηρετούνται ή βλάπτονται». Δεν θεσμοθετείται, δηλαδή, ρητά η πρόβλεψη για υποχρέωση ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στον αιγιαλό, ενώ δεν απαγορεύεται η παραχώρηση της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

Ένα από τα πλέον προβληματικά σημεία, που αναμένεται να προσκρούσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφορά τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών που υπάρχουν στην παραλία και στον αιγιαλό.

Ως προϋπόθεση έχει τεθεί αυτές να εξυπηρετούν δημόσιους, κοινωφελείς, ερευνητικούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς και η παραχώρηση να κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη διευκόλυνση της δημιουργίας μόνιμων κατασκευών από ιδιώτες για επιχειρηματικό σκοπό, θα επιτρέψει στις παράκτιες ξενοδοχειακές μονάδες να επεκτείνουν μόνιμα τις εγκαταστάσεις τους στη ζώνη από την παραλία έως και τη θάλασσα.

Είναι η τέταρτη φορά σε διάστημα έντεκα χρόνων (!) που το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για τη χρήση του αιγιαλού. Κανένα πόνημα δεν έφτασε μέχρι την Ολομέλεια: Όλα σκάλωναν στις σφοδρές αντιδράσεις που ξεσήκωνε η άρση των απαγορεύσεων.

Ως φαίνεται, την ίδια τύχη θα έχει και η νέα απόπειρα του σημερινού ΥΠΟΙΚ. Λίγες ώρες μετά τη νέα ανάρτηση του νέου νομοσχεδίου για... νέα δημόσια διαβούλευση, ήρθε το πρώτο ηχηρό «όχι» από τη βουλευτή της Ν.Δ. Φωτεινή Πιπιλή. Η οποία το χαρακτήρισε δημοσίως χθες... «τέρας» και προειδοποίησε ευθέως ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσει.

Κατά τις πληροφορίες, έρχονται κι άλλες αντιδράσεις από την οριακή πλειοψηφία (152 βουλευτές), οπότε περιθώρια υπερψήφισης δεν διαφαίνονται.

Κατά την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί «για μετά τις ευρωεκλογές».

Σημειώνει, επίσης, ότι οι ρυθμίσεις του αφορούν ένα «μεταβατικό πλαίσιο» ενός έτους, διότι εντός του 2015 «θα γίνει εξαρχής και ολοκληρωμένη συζήτηση» για τον αιγιαλό. «Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», είναι ο (ενδοκυβερνητικός) αντίλογος, αποδεικνύοντας ότι ο πόλεμος στα κύματα μόλις ξεκίνησε...

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 3ης Μαΐου 

Ο μισθολογικός χάρτης της ΕΕ -Το ύψος του κατώτατου μισθού σε κάθε χώρα

Αναρτήθηκε από ..........  energoipoliteskv.blogspot.com


Στις κατώτερες θέσεις της λίστας με την κατάταξη των χωρών με υψηλό και μεσαίο επίπεδο ανάπτυξης όσον αφορά τις μεικτές αποδοχές (ακαθάριστος μισθός και εισφορές εργοδότη) βρισκόταν η Ελλάδα το 2013, με τον κατώτατο μισθό, την ίδια περίοδο να υφίστατο κάθετη μείωση.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» ο πραγματικά κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 23,9%, ποσοστό που όσον αφορά την ειδική κατηγορία των νέων, κάτω των 25 ετών, έφθασε το 32,2%.
Την ίδια ώρα οι κατώτατοι μισθοί στην Ευρώπη, σε όσες χώρες είναι θεσμοθετημένος, αλλού δεχόταν πιέσεις προς τα κάτω και σε άλλες περιπτώσεις αυξανόταν. Συγκεκριμένα, την τριετία 2010-2012 ο εθνικός κατώτατος μισθός αυξήθηκε σε επτά χώρες:
  • Σλοβενία 20,9%
  • Ουγγαρία 13,1%
  • Βουλγαρία 7%
  • Πολωνία 6,2%
  • Λετονία 5,5%
  • Σλοβακία 1,5%
  • Ρουμανία 0,5%
Στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ο πραγματικός κατώτατος μισθός μειώθηκε, είτε λόγω παγώματος των κατώτατων ονομαστικών μισθών, είτε λόγω ανεπαρκών αυξήσεων σε σχέση με τον πληθωρισμό. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αποτελούν οι εξής χώρες:
  • Λιθουανία -8%
  • Λετονία -7,3%
  • Τσεχία -6,5%
  • Ισπανία -4,6%
  • Ηνωμένο Βασίλειο -4,6%
  • Βέλγιο -3,3%
Οι κατώτατοι μισθοί στην Ευρώπη
Η μεγάλη πλειονότητα των χωρών της ΕΕ έχει θεσμοθετήσει έναν εθνικό κατώτατο μισθό. Εξαίρεση επτά χώρες (Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Κύπρος), όπου δεν υπάρχει εθνικός κατώτατος μισθός. Ωστόσο, σε τέσσερις από αυτές ισχύουν κλαδικοί κατώτατοι μισθοί που προσδιορίζονται με συλλογικές διαπραγματεύσεις (Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία, Ιταλία). Στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται ως εξής:
  • Τσεχία 312 ευρώ
  • Βέλγιο 1.472 ευρώ
  • Βουλγαρία 148 ευρώ
  • Εσθονία 290 ευρώ
  • Ιρλανδία 1.462 ευρώ
  • Ισπανία 748 ευρώ
  • Γαλλία 1.426 ευρώ
  • Λετονία 287 ευρώ
  • Λιθουανία 232 ευρώ
  • Λουξεμβούργο 1.801 ευρώ
  • Ουγγαρία 323 ευρώ
  • Μάλτα 680 ευρώ
  • Πολωνία 353 ευρώ
  • Πορτογαλία 566 ευρώ
  • Ρουμανία 157 ευρώ
  • Σλοβενία 763 ευρώ
  • Σλοβακία 327 ευρώ
  • Ηνωμένο Βασίλειο 1.244 ευρώ
  • Ολλανδία 1.456 ευρώ
Σημειώνεται ότι οι προαναφερόμενοι κατώτατοι μισθοί πρώτον αφορούν το β' τρίμηνο του 2012 και δεύτερον ότι τα ποσά αυτά είναι σε 12μηνη βάση, ενώ ο κατώτατος μισθός των 586,08 ευρώ στην Ελλάδα είναι σε 14μηνη βάση.
Θα υποχωρήσει κάτω από τα 586 ευρώ στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» η εφαρμογή του αναθεωρημένου Μνημονίου οδηγεί προς συμπίεση όλων των κατώτατων μισθών στο όριο των 586, 08 ευρώ, αντί των «κατώτατων μισθών τεσσάρων ταχυτήτων» που καταγράφονται σήμερα.  Προς την κατεύθυνση αυτή, τουλάχιστον, κινείται το αναθεωρημένο Μνημόνιο, το οποίο ζητά την εξίσωση των κατώτατων αμοιβών όσων αμείβονται με μισθό με αυτές των ημερομισθίων.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημειώνει ότι το σημερινό ύψος του κατώτατου μισθού θα διατηρηθεί ως το 2016, οπότε θα ισχύσει το νέο σύστημα καθορισμού του για το 2017, με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ να εκτιμά ότι ο νέος μισθός για το 2017 θα είναι χαμηλότερος από το σημερινό, εφόσον ληφθούν υπόψη οι νέοι παράγοντες βάσει των οποίων προσδιορίζονται πλέον οι κατώτατες αμοιβές.
Οι τέσσερις περιπτώσεις κατώτατων μισθών
Σήμερα με την μειωμένη προσαύξηση κατά 50% στις τριετίες των υπό πρόσληψη μακροχρονίως ανέργων οδηγούμαστε, σύμφωνα με το Βήμα σε τέσσερις περιπτώσεις κατώτατων μισθών:
  • Μακροχρόνια άνεργοι, άνω των 25 ετών που προσλαμβάνονται ως υπάλληλοι με κατώτερο μισθό, θα λαμβάνουν προσαύξηση 5% για κάθε τριετία αντί για 10% που είναι σήμερα.
  • Μακροχρόνια άνεργοι που προσλαμβάνονται ως εργατοτεχνίτες δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές, που αφορούν μόνο τους υπαλλήλους.
  • Εργαζόμενοι, άνω των 25 ετών δεν θα υποστούν καμία αλλαγή, αφού η μείωση αφορά μόνο άνεργους. Έτσι γι αυτούς διατηρείται η προσαύξηση 10%. Ένας εργαζόμενος με 9 χρόνια προϋπηρεσίας δικαιούται 761,9 ευρώ τον μήνα (586,08 βασικός και 175,82  το επίδομα για τις τριετίες.
  • Εργαζόμενος κάτω των 25 ετών, λαμβάνει ήδη χαμηλότερο μισθό κάτω από τον κατώτατο, δηλαδή 510,95 ευρώ αντί για 586 ευρώ.


Από .........  iefimerida

Τα πάνω κάτω στις συντάξεις – Νέος τρόπος υπολογισμού και νέα ποσά

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com

- Δείτε πως υπολογίζεται το ποσό της σύνταξης με βάση την καλύτερη πενταετία
- Πως υπολογίζεται η σύνταξη στο Δημόσιο και πως στο ΙΚΑ
- Δυσάρεστες “εκπλήξεις” με μειώσεις περιμένουν όσους υποβάλλουν αιτήσεις
- Ποια επιδόματα υπολογίζονται και ποια όχι για το τελικό ποσό της σύνταξης
- Έρχονται ανατροπές στο συνταξιοδοτικό από το νέο χρόνο

Από το νέο έτος αλλάζουν όλα σε σχέση με τον υπολογισμό των συντάξεων. Ανά ταμείο ο υπολογισμός διαφέρει, ωστόσο πολλοί θα είναι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που αλλιώς τα υπολογίζουν και άλλη σύνταξη θα πάρουν τελικά.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού μειώνει τα ποσά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι και καλό είναι να γνωρίζεται τις αλλαγές.
Για παράδειγμα στο μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας το ΙΚΑ ης βάση για τον υπολογισμό της σύνταξης είναι οι αποδοχές των πέντε καλύτερων ετών της τελευταίας δεκαετίας Για τον υπολογισμό λαμβάνεται υπόψη η δεκαετία που ξεκινά το προηγούμενο έτος από αυτό που υποβάλλεται η αίτηση και την ευθύνη για την επιλογή των ετών την έχει το Ταμείο.


Το Ταμείο επιλέγει τα 5 καλύτερα χρόνια για τη σύνταξη
Προσοχή δεν υπολογίζονται στο μισθό τα δώρα και τα επιδόματα αδείας παρά μόνο επιδόματα και μπόνους συνδεδεμένα με τον μισθό. Ο υπολογισμός γίνεται με βάση τις μεικτές αποδοχές.

Το σύνολο των αναπροσαρμοσμένων πλέον αποδοχών διαιρείται με το σύνολο των ημερών εργασίας. Με τον τρόπο αυτόν προκύπτει το τεκμαρτό ημερομίσθιο του ασφαλιστικού βίου του μισθωτού και με βάση αυτό ασφαλισμένος θα καταταγεί σε μια από τις 28 ασφαλιστικές κλάσεις που υφίστανται και θα γίνει ο τελικός υπολογισμός του ποσού της σύνταξης.

Στο δημόσιο Δημόσιο λαμβάνονται υπόψη οι συντάξιμες αποδοχές του Οκτωβρίου 2011. Δηλαδή ο βασικός μισθός, το επίδομα θέσης αν λαμβάνεται επί διετία και το επίδομα των 140 ευρώ. Τα επιδόματα ωστόσο δεν μετράνε.


Δεν "μετράνε" στη σύνταξη τα επιδόματα του Δημοσίου
Στις συντάξιμες αποδοχές σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” περιλαμβάνονται: ο βασικός μισθός, το χρονοεπίδομα (όπου χορηγείται), το επίδομα των 140,80 ευρώ, το επίδομα θέσης ευθύνης για όσους το λαμβάνουν για μία διετία, το επίδομα ειδικής απασχόλησης για τους εργαζομένους των ΟΤΑ που υπάγονται στα ΒΑΕ, το επίδομα εξωδιδακτικής προετοιμασίας και βιβλιοθήκης για τα μέλη ΔΕΠ.

Για τον χρόνο που έχει συμπληρωθεί στην ασφάλιση του Δημοσίου, το ποσό της σύνταξης υπολογίζεται τμηματικά με δύο τρόπους:

Το ποσό σύνταξης που αντιστοιχεί στα χρόνια ασφάλισης που έχουν συμπληρωθεί μέχρι 31/12/2007. Υπολογίζεται με τις συντάξιμες αποδοχές του τελευταίου μήνα πριν από τη συνταξιοδότηση και με ποσοστό αναπλήρωσης 80% (2,286% για κάθε χρόνο ασφάλισης).
Το ποσό σύνταξης που αντιστοιχεί στα χρόνια ασφάλισης που συμπληρώνονται μετά την 1/1/2008. Υπολογίζεται με τον μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών των τελευταίων 5 ετών και με ποσοστό αναπλήρωσης ως ακολούθως:

-Για το 2014 ποσοστό αναπλήρωσης 73%

-Για το 2015 ποσοστό αναπλήρωσης 72%

-Για το 2016 ποσοστό αναπλήρωσης 71%

-Από το 2017 και μετά ποσοστό αναπλήρωσης 70%


Πως υπολογίζεται η σύνταξη στα άλλα Ταμεία

Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών. Ο τρόπος υπολογισμού είναι ο ίδιος με το Δημόσιο με μόνη διαφορά το ότι οι αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη ως συντάξιμες αφορούν τον βασικό μισθό, το χρονοεπίδομα και τα πάγια επιδόματα (οικογενειακό, σπουδών κ.λπ.). Κατά τα λοιπά ισχύουν όσα ήδη αναφέρθηκαν για το Δημόσιο.

ΟΑΕΕ. Οι συντάξεις υπολογίζονται με βάση τις κατηγορίες που έχει ασφαλιστεί ο ελεύθερος επαγγελματίας. Επομένως όσο ψηλότερη η κατηγορία τόσο μεγαλύτερη είναι και η σύνταξη που λαμβάνει ο δικαιούχος.

ΕΤΑΑ. Η σύνταξη υπολογίζεται στη βάση ενός ποσού που καθορίζεται από τα καταστατικά των ταμείων ως βασικό ποσό και των προσαυξήσεων επί του ποσού αυτού που λαμβάνονται ανάλογα με το πόσα έτη έχει διανύσει ο ασφαλισμένος στο Ταμείο.

Από ........  newsit

Ομιλία Σαμαρά στην Τρίπολη

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com

 

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com