Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μέτρηση της e-Voice στηρίζεται στο μεγαλύτερο στατιστικό δείγμα, 1.500 ερωτηθέντων, ενώ των υπολοίπων εταιρειών προκύπτουν από δείγμα 1.000-1.200 ατόμων.

Και από τις 8 δημοσκοπήσεις, προκύπτουν τάσεις του εκλογικού σώματος τις οποίες δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς, ούτε όμως να τις θεωρήσει ως τελικό αποτέλεσμα, το οποίο ασφαλώς, θα διαμορφωθεί το βράδυ της Κυριακής.  Οι δημοσκοπήσεις είναι στιγμιαίες απεικονίσεις των εκλογικών τάσεων και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν εκλογικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, η σύγκριση των τελευταίων μετρήσεων κοινής γνώμης, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τον πολίτη και, ως τέτοιο, μπορεί να προσφέρει συμπεράσματα.
Τα συγκριτικά αποτελέσματα είναι συγκεκριμένα:
  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις, ωστόσο η διαφορά του από την ΝΔ, κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους. Είναι κατά μέσο όρο 2,7 %.
  2. Όπως προκύπτει από την ανάλυση και την σύγκριση των 8 μετρήσεων, όσο περνούν οι ώρες, οι εκλογείς της Νέας Δημοκρατίας συσπειρώνονται και αυξάνονται, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να απομειώνονται και να υποχωρούν. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει αγγίξει – ήδη από την περασμένη Κυριακή – τα ανώτατα όριά του.
  3. Η Χρυσή Αυγή παγιώνεται ως υπαρκτή πολιτική δύναμη, καθώς είναι πλέον τρίτο κόμμα με ποσοστά από 6,7% μέχρι 9,1%.
  4. Το νεότευκτο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, δείχνει ότι κάνει την έκπληξη καθώς παρουσιάζεται σταθερά τέταρτο κόμμα με ποσοστά από 6,5% μέχρι 9%.
  5. Η Ελιά ( ΠΑΣΟΚ, Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα) δείχνει να αντέχει και να διατηρεί ποσοστά από 5,4% μέχρι 8,5%
  6. Οι ΑΝΕΛ δείχνουν σε όλες τις έρευνες εξαιρετικά αποδυναμωμένοι καθώς κινούνται από 2,8 – 4%.
  7.  Η ΔΗΜΑΡ αποτυπώνεται εξαιρετικά χαμηλά, καθώς κινείται από 1,5% – 2,5%.
Στον παρακάτω πίνακα, αποτυπώνεται ο μέσος όρος της πρόθεσης ψήφου, όλων των δημοσκοπήσεων, για τα κόμματα.

poll-mo-2-logo

Στον παρακάτω πίνακα, αποτυπώνεται ο μέσος όρος της τάσης του εκλογικού σώματος, όπως καταγράφεται και από τις οκτώ εταιρείες μετρήσεων.

poll-mo-1-logo