Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Παίζει για...τσάρος ο Χρήστος!

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


  Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον αθηναϊκό τύπο αλλά και  οι αναφορές στα κανάλια της Αθήνας ότι όχι  απλά παραμένει  στο κυβερνητικό σχήμα ο α.υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας αλλά ότι  μπορεί  αύριο ή το πολύ την Δευτέρα να ...ξυπνήσει ως ο νέος Τσάρος της εθνικής Οικονομίας.

Τι λένε οι φίλοι του

Επικρατέστερος για να καταλάβει τη θέση του Στουρνάρα, σύμφωνα με την εκτίμηση ανθρώπου του οποίου την αναλυτική σκέψη και τις γνώσεις για τα πολιτικά πράγματα εμπιστεύομαι, είναι ο μέχρι τώρα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

 Όπως μου εξήγησε «ο Σαμαράς εκτιμά τις επιδόσεις του νεαρού υπουργού στον τομέα εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ιδιαίτερα στην περιστολή των εξόδων, ενώ στα υπέρ του πιστώνεται και το γεγονός ότι είναι εξοικειωμένος με το αντικείμενο και γνωρίζει από πρώτο χέρι τους τροϊκανούς και τον τρόπο του διαπραγματεύεσθαι μαζί τους. 

Επιπροσθέτως, με την αναβάθμιση Σταϊκούρα, ( ο οποίος, μην το ξεχνάμε, είναι και στέλεχος της Ν.Δ. και όχι γενικά κεντροαριστερός όπως ο Στουρνάρας) το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει, όπως και επιθυμεί, μεγαλύτερο έλεγχο, είτε άμεσα δια του πρωθυπουργού είτε δια των στενών συνεργατών του, στο πιο κρίσιμο υπουργείο για τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής». Ομολογώ πως βρήκα σωστή τη συλλογιστική του. 

 Όταν την μετέφερα σε κάποιον κυβερνητικό παράγοντα μου είπε: «Σωστά είναι όλα αυτά, αλλά το ...ειδικό βάρος του Σταϊκούρα δεν είναι αντίστοιχο με αυτό του Στουρνάρα, ειδικά σε μια περίοδο που θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη μείωση του δημοσίου χρέους». Σωστό κι αυτό σκέφτηκα. Για να καταλήξω, τι θα γίνει με τον Σταϊκούρα, κατέφυγα σε προβεβλημένο και έμπειρο κοινοβουλευτικό της Ν.Δ., όστις γνωρίζει απ' έξω κι ανακατωτά τα βιογραφικά όλων των γαλάζιων βουλευτών και το κυριότερο έχει πρόσβαση στα άδυτα του Μαξίμου. 

«Ο Σταϊκούρας», μου είπε, «γνωρίζει καλά τα οικονομικά αφού για χρόνια υπήρξε αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ. Από το 2007, και μέχρι να γίνει υπουργός, ήταν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ ήταν και μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Επίσης, και πριν αναμειχθεί στην πολιτική, είχε εργαστεί, το 2000, στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας και από το 2000 έως το 2004 στην Eurobank ως αναλυτής και μετέπειτα ως σύμβουλος Διοίκησης στο Τμήμα Στρατηγικής, Επενδύσεων και Σχεδιασμού της τράπεζας».

 Μετά απ' όλα αυτά ομολογώ πως δεν θα εκπλαγώ αν ο βουλευτής Φθιώτιδας από αναπληρωτής προαχθεί σε υπουργό Οικονομικών. Κυριακή κοντή γιορτή...

τι λένε οι εχθροί του

Προάγγελος των ριζικών αλλαγών που έρχονται στο οικονομικό επιτελείο θεωρείται η καρατόμηση του Χάρη Θεοχάρη με αφορμή τον επικείμενο ανασχηματισμό που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι εκτός του Γιάννη Στουρνάρα που θα κατευθυνθεί στην Τράπεζα της Ελλάδα, αποχωρεί και ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Παρά το γεγονός ότι το όνομά του «έπαιξε» για τη θέση του «τσάρου», τέτοιο θέμα δεν υφίσταται και όλα δείχνουν ότι φεύγει από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού.
Ο κ. Σταϊκούρας δεν θεωρείται αποτυχημένος, αφού κατάφερε να μαζέψει τα έσοδα και να βάλει τάξη στις δαπάνες.

Ωστόσο, φαίνεται να πληρώνει, την σκληρή επαγγελματική εικόνα που αναγκάστηκε να βγάλει προς τα έξω και η οποία φαίνεται πως έκανε ζημιά στην κυβέρνηση.

Κοινοβουλευτικές πηγές έλεγαν στο exedra.gr ότι δεν μπορεί να γίνει νέο ξεκίνημα στην κυβέρνηση με παραμονή ίδιων στελεχών στο υπουργείο Οικονομικών.

«Ανεξάρτητα από το εάν πέτυχαν ή όχι στην αποστολή που τους ανατέθηκε, αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει restart», έλεγε με νόημα

Από .......   lamiafm1