Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Βενιζέλος: Μπορεί να γίνουν εκλογές το φθινόπωρο εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμαστείτε

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com



Ολα τα ενδεχόμενα άφησε ανοιχτά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Ο κ. Βενιζελος μιλώντας στους υπουργούς και τους υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε «είμαστε άλλο κόμμα από τη ΝΔ και πρέπει να το δείχνουμε συνεχώς». Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κολλήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αρχίσει, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα διασφαλίσει το δικό του διακριτό στίγμα στην κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Βενιζέλος στηρίζει το «αντάρτικο» του Ανδρέα Λοβέρδου εναντίον της διαθεσιμότητας στο υπουργείο Παιδείας και το θέμα μεταξύ των δύο είχε προσυμφωνηθεί.
Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Βενιζέλος το πρωί της Δευτέρας επισήμανε στα κυβερνητικά στελέχη ότι είναι εκπρόσωποι της παράταξης στα υπουργεία που τους ανατέθηκαν και οφείλουν να λειτουργούν ως πολιτικά στελέχη και να έχουν συνεχώς την πλήρη εικόνα, χωρίς να εγκλωβίζονται από τις τυπικές τους αρμοδιότητες.

Ωστόσο ο ίδιος θέλει το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλέσει εκλογές το φθινόπωρο, όπως είπε.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καθεστωτική αλλαγή» είπε ο κ. Βενιζέλος

Την ίδια ώρα το «πράσινο» αντάρτικο στην κυβέρνηση συνεχίζεται
Αγεφύρωτες είναι πλέον οι διαφορές ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στα ζητήματα της διαθεσιμότητας και των απολύσεων. Εκτός από τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο που ήταν ο πρώτος που ήρθε σε ρήξη με «γαλάζιο» στέλεχος της κυβέρνησης, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τώρα ακολουθούν κι άλλοι «πράσινοι» υπουργοί και στελέχη που χαρακτηρίζουν τη διαθεσιμότητα «αποτυχημένο μέτρο που δεν απέδωσε, με τον τρόπο που έχει εφαρμοστεί και χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση».
Μάλιστα ο Ανδρέας Λοβέρδος, με δηλώσεις του στον Alpha 9,89, επιμένει ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των οργανογραμμάτων των ιδρυμάτων.
Παράλληλα ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης είπε στο Alpha 9,89 για τις απολύσεις στο Δημόσιο: «Εμείς ως ΠΑΣΟΚ θέλουμε κάθε μνημονιακό θέμα που είχε αποφασιστεί σε πρότερο χρόνο και μπορούν να διαμορφωθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για αυτό, να το ξαναθέτουμε στο τραπέζι».

Χρυσοχοϊδης: Οι απολύσεις δεν είναι μονόδρομος – Οχι σε «ωμότητες»
«Η διαδικασία των απολύσεων δεν είναι μονόδρομος. Ένας είναι ο μονόδρομος, οι αλλαγές στο Δημόσιο, αλλιώς δεν θα πετύχουμε τους στόχους μας», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για τη νέα τιμολογιακή πολιτική στις αστικές συγκοινωνίες.

«Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημόσια διοίκηση» τόνισε ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση περί διαθεσιμότητας και κινητικότητας στο Δημόσιο και σημείωσε:
«Εάν δεν δούμε πώς δουλεύει η οικονομία της δημόσιας διοίκησης, θα είναι μία άχαρη συζήτηση. Μία συζήτηση για το πόσους θα διώχνουμε κάθε τόσο, αλλά όχι για το πώς αλλάζουμε τη διοίκηση και πώς θα είναι εξυπηρετική, επωφελής και αποτελεσματική απέναντι στον πολίτη».
Πρόσθεσε ακόμη ότι όπου υπάρχουν φορείς του Δημοσίου που δεν χρειάζονται, είναι ζημιογόνοι και δημιουργούν ελλείμματα, πρέπει να κλείνουν και το προσωπικό να μετακινείται σε φορείς που έχουν ανάγκη από χέρια, ύστερα από εκπαίδευση.

«Πρέπει να γίνουμε μια χώρα, η οποία έχει υπηρεσίες που υπηρετούν τον λαό, το δημόσιο συμφέρον και την εθνική οικονομία, αλλιώς δεν θα πετύχουμε τους στόχους και καθημερινά θα είμαστε σε μία διαδικασία πίεσης από την πλευρά των δανειστών μας, για να προβαίνουμε σε "ωμότητες" σε βάρος των εργαζομένων», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Από .........  iefimerida

53 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τραβούν τον Τσίπρα από το αριστερό μανίκι: Ολο το κείμενο και οι αιχμές

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


Ανοικτά εσωκομματικά μέτωπα αναγκάζεται να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από την κατάθεση κειμένου το οποίο υπογράφουν 53 στελέχη του κόμματος, ανάμεσά τους και δέκα βουλευτές και στο οποίο ασκείται σκληρή κριτική στους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα και ζητείται αριστερή στροφή στο κόμμα και επιστροφή σε πιο ριζοσπαστικές ενέργειες.

Οπως είχε αναφέρει νωρίτερα το iefimerida.gr, αφετηρία της εσωστρέφειας δεν εντοπίζεται αυτή την φορά στην «Αριστερή Πλατφόρμα» και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά στην «ΑρΑρεν» (όπως αποκαλείται η αριστερή τάση της «Αριστερής Ενότητας» που ήταν η τάση του Τσίπρα). Τώρα, η «ΑρΑρεν» ασκεί κριτική στον πρόεδρο και πρωταγωνιστεί στον ξεσηκωμό υπέρ της αριστερής στροφής.
Οι υπογράφοντες εγκαλούν τον Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική των συμμαχιών και τη λήψη αποφάσεων με εξωθεσμική ομάδα συμβούλων.

«Στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου παροξύνθηκαν φαινόμενα που υπονομεύουν τη συλλογικότητα και τραυματίζουν την "ψυχή" της Αριστεράς. Τόσο η αδρανοποίηση των εκλεγμένων οργάνων κι η ενίσχυση εξωθεσμικών κέντρων αποφάσεων, όσο και η αποχαλίνωση του παραγοντισμού και της διγλωσσίας, έπληξαν τη δημοκρατία κι έφθειραν την αποτελεσματικότητα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.

Ανάμεσα στη σημεία της κριτικής καταγράφεται και η δυσαρέσκεια για το σύνθημα της «Νέας Ελλάδας», αλλά και για τη διαχείριση της αντίστοιχης ιστοσελίδας από τον Δημήτρη Μπεκιάρη, ενώ επισημαίνεται, ότι προέχει η κατάρτιση ενός αριστερού ριζοσπαστικού προγράμματος, η «στροφή» στις κινηματικές διεργασίες και η λήψη αποστάσεων από μια ρητορική εστιασμένη σε «σκάνδαλα».

Δυσαρέσκεια για τον προεκλογικό λόγο: Φαινόμαστε ως καρικατούρα του ΠΑΣΟΚ
Στο κείμενο οι 53 ασκούν σκληρή κριτική και για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η προεκλογική μάχη καθώς σημειώνεται «Δεν είμαστε ενθουσιασμένοι, για παράδειγμα με το δημόσιο λόγο του κόμματος, ιδίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, γιατί πολλές φορές δανειστήκαμε το λόγο του αντιπάλου, θεωρώντας εσφαλμένα ότι έτσι γινόμαστε πιο λαϊκοί».
«Στην πραγματικότητα, με έναν τέτοιο λόγο πετυχαίνουμε ακριβώς το αντίθετο: να αφήνουμε τον κόσμο μας ιδεολογικά και πολιτικά απροετοίμαστο μπροστά στον κυρίαρχο λόγο και να φαινόμαστε ως καρικατούρα του ΠΑΣΟΚ της λαϊκομετωπικής περιόδου».

Αιχμές και προς το επικοινωνιακό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα
«Οι εκλογές δεν κερδίζονται κατά την προεκλογική περίοδο αλλά την προηγούμενη. Το αποτέλεσμα δεν είναι αποτέλεσμα των (τελικά όχι και τόσο) «μάγων» της πολιτικής επικοινωνίας πολύ περισσότερο δε όταν τα «μαγικά» τους εδραιώνουν την πεποίθηση ότι όλοι είναι ίδιοι»

Ζητούν επιστροφή στον δρόμο και όχι άλλα τηλεοπτικά πάνελ
«Να επιχειρήσουμε να μεταφέρουμε το πολιτικό παιχνίδι από το πεδίο της επικοινωνίας και των θεσμών σε αυτό του δρόμου και των κινημάτων. Χωρίς αναθέρμανση του λαϊκού κινήματος, αφενός θα πρέπει να περιμένουμε την προεδρική εκλογή για μια ενδεχόμενη ανατροπή της κυβέρνησης, αφετέρου δεν πρόκειται να αλλάξει ο πραγματικός ιδεολογικός συσχετισμός μέσα στην κοινωνία» τονίζουν τα στελέχη στο κείμενο και προσθέτουν «Αν η έκρηξη των πλατειών δημιούργησε το κατάλληλο κοινωνικό έδαφος για τη ραγδαία άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, τότε εύλογα θα πρέπει να αναζητήσουμε (χωρίς ευκολίες και μηχανιστικές λογικές) το πως μπορεί να απαντήσουμε στην κινηματική αναιμία. Η βασική αντίληψη από την οποία πρέπει να διακατεχόμαστε, είναι ότι οι συνειδήσεις αλλάζουν στον δρόμο μέσα από την εν σώματι πολιτική συμμετοχή και όχι από τις καλές εμφανίσεις στα τηλεοπτικά πάνελ».

Σε ψύχραιμους τόνους απαντάει η ηγεσία του κόμματος
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία σχεδιάζει να απαντήσει σε ψύχραιμους τόνους, βάζοντας στο επίκεντρο του εσωκομματικού διαλόγου τα πολιτικά ζητήματα και τη στρατηγική της κυβέρνησης της Αριστεράς.
Στόχος των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μπει «φρένο» στην εσωκομματική εσωστρέφεια, -πολλώ δε μάλλον μετά από το επιτυχές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών-, αν και συνεργάτες του κ. Τσίπρα σημειώνουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους πως «το κείμενο εκφράζει και προσωπικές πικρίες από στελέχη καλών προθέσεων που θεωρούν ότι θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί καλύτερα στη διάρκεια της εκστρατείας».
Το βέβαιο πάντως, είναι ότι το κλίμα που επικράτησε στις άτυπες διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών παρέμεινε ήπιο, ενώ στο τελικό κείμενο δεν περιέχονται εκτιμήσεις που θα προκαλούσαν μεγάλες αντιπαραθέσεις.

Τι απαντούν κύκλοι των «53»
Την ίδια ώρα πάντως, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως: «Το κείμενο που υπογραφούμε είναι μια συμβολή στη συζήτηση που γίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ, για τον απολογισμό του μεγάλου νικηφόρου εκλογικού αποτελέσματος και την καλύτερη προετοιμασία του κόμματος μας εν όψει της συγκρότησης της κυβέρνησης της Αριστεράς. Απευθύνεται στα όργανα του κόμματος, συνηθισμένη πρακτική στο χώρο μας. Φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με τα μυθεύματα και τις τερατολογίες που διαδίδει η κυβέρνηση και τα γνωστά φερέφωνα της.
Επίσης, δεν είναι αντιπαραθετικό σε καμιά επίσημη γραμμή, απλούστατα διότι δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα η εισήγηση προς την ΚΕ».

Ποιοι υπογράφουν το κείμενο:

Αγαθοπούλου Ειρήνη, Αγγελοπούλου Ελθήνα, Αθανασίου Κώστας, Αθανίτη Όλγα, Αλμπάνης Γιάννης, Βωβός Παναγιώτης, Διώτη Ηρώ, Δρίτσας Θοδωρής, Ζαχαριάς Κώστας, Θεοδωράτου Κατερίνα, Καλκανδής Πέτρος, Καραγιαννίδης Χρήστος, Καραγιώργος Βαγγέλης, Κατριβάνου Βασιλική, Κατσινοπούλου Ειρήνη, Κερσανίδης Στράτος, Κιτσαντά Λίτσα, Κνήτου Κατερίνα, Κορωνάκης Τάσος, Κουρεμπές Φάνης, Κουτσοθοδωρής Θοδωρής, Κυπριανίδου Ερμίνα, Κυρίτσης Γιώργος, Κωνσταντάτος Χάρης, Λάμπρου Πάνος, Λάσκος Χρήστος, Μαντάς Χρήστος, Μαρματάκης Κώστας, Ματσούκα Χαρά, Μπαλαούρας Μάκης, Μπαρσέφσκι Μάνια, Μπένος Αλέξης, Νικολάου Νάγια, Νοτοπούλου Κατερίνα, Παπαδάτος Δημοσθένης, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Ρήγος Άλκης, Σαπουνά Αγγέλικα, Σαμανίδης Νίκος, Σαρρής Μανώλης, Σβίγκου Ράνια, Σταματακάκη Ελένη, Σταμπούλη Αφροδίτη, Στασινός Στάθης, Τζήκα Δανάη, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Τσιγώνιας Νίκος, Τσίτσοβιτς Τόνια, Υδραίος Μιχάλης, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξανδρος, Χονδρός Γιώργος, Χριστοδουπούλου Τασία.

Αναλυτικά το κείμενο -Πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγέθυνση










Από .........  iefimerida

Απολύονται από το Δημόσιο 6.500 υπάλληλοι έως το τέλος του χρόνου –Από ποιες υπηρεσίες θα φύγουν

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


Με βάση την συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα και του μνημονίου που έχει υπογραφεί το διάστημα 2013 -2014 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 8.500 απολύσεις ωστόσο υπολείπονται 6.500, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός του επόμενου εξαμήνου, δηλαδή έως το τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, επιμένει ιδιαίτερα στην τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων που αφορούν το Δημόσιο, δεδομένου ότι η αναδιάρθρωσή του έχει υπάρξει κατά καιρούς στο πλαίσιο των αξιολογήσεων «προαπαιτούμενο» αλλά και «αγκάθι» για την εκταμίευση των δόσεων.

Το 2013 έγιναν 3.600 απολύσεις ενώ άλλες 5.000 έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2014 και προήλθαν από επιόρκους (500), σχολικούς φύλακες (1.400), εργαζομένους στον ΕΟΠΥΥ (2.500), δημοτικούς αστυνομικούς (200), εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ (100), καταργήσεις 21 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (100) καθώς και από καταργήσεις θέσεων σε διάφορα υπουργεία (100).
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι 6.500 απολύσεις που υπολείπονται θα προέλθουν:

• Από την εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων. Υπάρχει εντατικοποίηση των εργασιών των πειθαρχικών συμβουλίων, ενώ είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 οδηγήθηκαν στην έξοδο 500 επίορκοι.

• Από τους ελέγχους που διεξάγονται από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον εντοπισμό υπαλλήλων που έχουν διοριστεί και εργάζονται βάσει πλαστών πιστοποιητικών.

• Από τους ελέγχους που διεξάγονται για παράνομες μετατροπές συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου (σ.σ. διάταγμα Παυλόπουλου).

• Από όσους «διαθέσιμους» μετά τη λήξη του οκταμήνου δεν τοποθετηθούν σε νέες θέσεις.

• Από τη μείωση του προσωπικού σε «μεγάλα» Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Από .......  iefimerida

Αξιολόγηση δύο ταχυτήτων -Οι βουλευτές σώζουν 2.000 δικά τους παιδιά

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


Με διαφορετικά κριτήρια από αυτά που ισχύουν για το υπόλοιπο δημόσιο θα αξιολογηθούν οι περίπου 2000 υπάλληλοι που είναι αποσπασμένοι σε βουλευτικά και κομματικά γραφεία, στο γραφείο του Έλληνα επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ΑΔΕΔΥ, αλλά και το Κοινωνικό Πολυκέντρο της ΑΔΕΔΥ.

Μάλιστα, αξιολογητές των συγκεκριμένων υπαλλήλων θα είναι οι ίδιοι οι βουλευτές ή οι ευρωβουλευτές κ.λπ. που τους απασχολούν!

Στο Δημόσιο ισχύουν συνολικά 16 κριτήρια αξιολόγησης. Για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους όμως ισχύουν τα μισά. Δηλαδή οκτώ με την βαθμολογική κλίμακα να διαμορφώνεται ως εξής:

• Με βαθμούς 9 ή 10 βαθμολογούνται όσοι υπάλληλοι είναι πάντοτε έτοιμοι να αντιμετωπίζουν, απόλυτα, με ταχύτητα και ευστοχία, κάθε ζήτημα χωρίς τη βοήθεια ή τη διόρθωση ανωτέρου τους.

• Με 7 ή 9 βαθμολογούνται οι πολύ καλοί υπάλληλοι που μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις του έργου τους και περιστασιακά μόνο χρειάζονται ελάχιστη βοήθεια.

• Με 5 ή 6 βαθμολογούνται οι καλοί υπάλληλοι που επιδιώκουν σταθερά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αλλά κατά κανόνα χρειάζονται βοήθεια.
Με 3 ή 4 βαθμολογούνται όσοι αποδίδουν κάτω του συνηθισμένου μέτρου.

• Με 1 ή 2 βαθμολογούνται οι εντελώς ακατάλληλοι υπάλληλοι.
Ένα ακόμα στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι στην υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στις 6 Ιουνίου , δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα της ποσόστωσης, η οποία ισχύει για το υπόλοιπο Δημόσιο. «Αρμόδιο όργανο για την έκδοση της σχετικής απόφασης επιμερισμού ανώτατων ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης είναι ο αξιολογητής», αναφέρει η απόφαση.

Σε αυτή την απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια για την αξιολόγηση των συγκεκριμένων υπαλλήλων. Υπάρχει μάλιστα και εξήγηση για αυτή την «ειδική» διαδικασία που ακολουθείται, σημειώνοντας ότι «οι συνθήκες άσκησης των καθηκόντων των συγκεκριμένων υπαλλήλων είναι διακριτές» σε σχέση με αυτές των εργαζομένων στο υπόλοιπο Δημόσιο.

 Πάντως η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση εκδόθηκε για να «κλείσει» το νομοθετικό κενό που επέτρεπε μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων να μην περνάει από αξιολόγηση.

Από ........  iefimerida

Εργασιακός Μεσαίωνας στην Ελλάδα – Πληρώνουν τους υπαλλήλους σε είδος – Απίστευτα παραδείγματα από τη ΓΣΕΕ

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com

- Εργαζόμενοι πληρώνονται με ένα πιάτο φαγητό ή ένα κρεβάτι σε ξενοδοχείο
- “Νόμος” η πληρωμή μέρους του μισθού με κουπόνια για super market
- Προσλήψεις νέων κάτω των 25 ακόμη και με 180 ευρώ το μήνα!

Η εκμετάλλευση των ανέργων δεν έχει όρια. Τα στοιχεία της ΓΣΕΕ σοκάρουν. Στην Ελλάδα του 2014 για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους το ημερολόγιο έχει γυρίσει εκατοντάδες χρόνια πίσω. Οι συνθήκες είναι αδιανόητες.

Ακόμη και μεγάλες (κατά τα άλλα) επιχειρήσεις έχουν κάνει “νόμο” την πληρωμή μέρους του μισθού, το ένα τρίτο στις περισσότερες περιπτώσεις, σε είδος. Με κουπόνια super market δηλαδή αντί χρημάτων.


Εργάζονται για ένα πιάτο φαγητό και ένα κρεβάτι για ύπνο
Μάλιστα έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι αντί μισθού λαμβάνουν φαγητό μια ή δύο φορές την ημέρα ή δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο και μάλιστα ως αμοιβή για 8ωρη εργασία 25 ή και 30 ημέρες τον μήνα.

Εκατοντάδες είναι οι επιχειρήσεις που καταβάλουν τους μισθούς ανά τρίμηνο ενώ χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις που καταβάλουν έναντι μισθού ένα μικρό ποσό.

Ακόμη περισσότερες είναι αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις που καθυστερούν μισθούς από 3 ως και 9 ή 12 μήνες ενώ οι εργαζόμενοι εργάζονται κανονικά επί 8ωρο την ημέρα.


Πληρώνουν νέους με 2,25 ευρώ την ημέρα
Ταυτόχρονα χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που παρανόμως δεν λαμβάνουν τα δώρα ή το επίδομα άδειας. Μάλιστα σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι αυτοί φτάνουν το 1.000.000

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τους νέους ως 25 ετών καθώς εμφανίζονται φαινόμενα όπου υπογράφονται ως και μηνιαίες συμβάσεις με αμοιβή 180 ευρώ το μήνα για 4ωρη απασχόληση, αμοιβή που μεταφράζεται σε μόλις 2,25 ευρώ την ημέρα.

Ενδεικτικό μάλιστα της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι και το γεγονός ότι από τις 423.000 χιλιάδες αναγγελίες προσλήψεων οι 140.000 αφορούν σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης και οι 50.000 σε απασχόληση εκ περιτροπής.

Από ........  newsit

Προετοιμάζουν το έδαφος για επαναδιαπραγμάτευση - Συνάντηση Σαμαρά - Σόιμπλε

Αναρτήθηκε από ..........  energoipoliteskv.blogspot.com

Ποια τα επόμενα βήματα Σαμαρά - Βενιζέλου έναντι των δανειστών μας και πως η κόντρα Μητσοτάκη - Λοβέρδου διευκολύνει την Αθήνα να διεκδικήσει διορθώσεις στις μνημονιακές της υποχρεώσεις. Γεύμα Σαμαρά - Σοιμπλε το μεσημέρι στο περιθωριο της συνεδρίασης του ΕΛΚ στην Πορτογαλία - ποια η στρατηγική της κυβέρνησης εν όψει της Προεδρικής εκλογής.


Με πολύ προσεκτικό τρόπο σχεδιάζει η Αθήνα να επιφέρει τροποποιήσεις επί της συμφωνίας με την τρόικα σε μία σειρά ζητήματων, που επενεργούν αρνητικά στην εικόνα της στο εσωτερικό και στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει και της διαδικασίας εκλογής ΠτΔ αλλά και της μείζονος διαπραγμάτευσης για τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν έλθει σε μία κατ αρχήν συμφωνία να θέσουν μεσοπρόθεσμα ορισμένα ζητήματα στους εταίρους μας σε μία πιο πολιτική βάση, αρκεί βεβαίως, όπως σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν στενοί τους συνεργάτες να μην τεθεί εν κινδύνω η ασφαλής πορεία της χώρας και η έξοδος από τα Μνημόνια το 2016.

Η αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Λοβέρδου για την τύχη των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, προιδεάζει για μία ευρύτερη πολιτική συζήτηση μεταξύ της Αθήνας του Βερολίνου και τελικώς των Βρυξελλών, η οποία, όπως παρατηρούν τακτικοί συνομιλητές των δύο κεφαλών της κυβέρνησης, διευκολύνεται από τα μηνύματα, που κατεγράφησαν κατά τις πρόσφατες Ευρωεκλογές όχι μόνο στον Ελληνικό χώρο αλλά και ευρύτερα αλλά και από την ολοένα και βελτιούμενη κατάσταση της εθνικής οικονομίας.

 Μολονότι, από το Μέγαρο Μαξίμου και την Αντιπροεδρία μεταδίδεται το σήμα πως δεν θα αμφισβητηθούν οι συμφωνίες, που έχει συνάψει η χώρα με τους πιστωτές της, καλά γνωρίζοντες τις διεργασίες εντός της κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, προεξοφλούν πως η Αθήνα θα ζητήσει τροποποίηση των όρων, ώστε να καταστούν ρεαλιστικότεροι οι στόχοι σε μία σειρά ζητήματων, όπως η διαθεσιμότητα, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ο αριθμός των δόσεων των επιχειρήσεων προς τις εφορίες.

Αυτό επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς χθες ο Αντώνης Σαμαράς επιμένοντας πως η Ελλάδα εξέρχεται ισχυρότερη από την κρίση και πως "είμαστε έτοιμοι για αλλαγές ακόμη και αναθέωρηση πολιτικών γιατί αυτό είναι η ουσία της Δημοκρατίας" μιλώντας στην 51η Διάσκεψη Επιτροπών Ευρωπαικών Υποθέσεων Κοινοβουλίων κρατών - μελών της ΕΕ. Σε λίγες ώρες, μαλιστα, ο Αντώνης Σαμαρας θα εχει την ευκαιρία συμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές να θεσει στον Γερμανο Υπουργο Οικονομικων, Βόλφγκανγκ Σοιμπλε, την αναγκη "λελογισμενων" διορθώσεων σε ζητήματα οπως η υιοθέτηση ευνοικοτερων όρων ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες. Επιπλέον, ο πρωθυπουργος αναμενεται να εκθέσει στον Γερμανό Υπουργο Οικονομικων τον προβληματισμο για τη συνεχή παρουσια της τρόικας στη χωρα μας, η οποία, οπως θα πει χαρακτηριστικα, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απο όσα επιλύει.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απο την πλευρα του απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά στελέχη, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως μολονότι σεβόμαστε τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας, πρέπει να επανεξετάσουμε ορισμένα τμήματα των μνημονιακών μας υποχρεώσεων, που προφανώς δεν παρουσιάζουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, αναφερόμενος σύμφωνα με πληροφορίες στο δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επικαλέστηκε το "πάθημα" και τα μηνύματα των πρόσφατων Ευρωεκλογών, ενώ και οι υπόλοιποι συμμετέχονντες στη σύσκεψη συμφώνησαν πως ο τρόπος με τον οποίο ξεδιπλώνεται η διαδικασία της διαθεσιμότητας είναι εξόχως προβληματική και πρέπει να επαναξιολογηθεί συνολικά.

Στην κυβέρνηση, πάντως, αποπειρώνται να χαρτογραφήσουν τα νερά των επικείμενων πολιτικών εξελίξεων με πρώτη και σημαντικότερη την εκλογή ΠτΔ, η οποία χρονικά τοποθετείται σύμφωνα με τις Συνταγματικές επιταγές στους πρώτους μήνες του 2015. Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις ραγδαίες ανακατατάξεις σε κόμματα, οπως οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ, αλλά και το πολύχρωμο πολιτικά ψηφιδωτό της δεξαμενής των ανεξάρτητων βουλευτών.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη καταστρώνεται ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, ώστε η κυβέρνηση να φθάσει στο μαγικό νούμερο "180", που αντιστοιχεί στους βουλευτές, που απαιτούνται, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, το θέμα άνοιξε ο ίδιος ο κύριος Σαμαράς όταν στη συνέντευξη του στο "Βήμα της Κυριακής" εξέφρασε την αισιοδοξία πως είναι πιθανή η συγκρότηση της ευρύτερης πλειοψηφίας, που χρειάζεται για την εκλογή του ΠτΔ από την παρούσα Βουλή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δέχεται ήδη εισηγήσεις να φέρει νωρίτερα τη συγκεκριμένη διαδικασία, επιτυγχάνοντας τρεις στόχους: να ανακτήσει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, να μη διολισθήσει η χώρα σε μία μακρά και παραλυτική προεκλογική περίοδο και να φέρει προ των ευθυνών της την αξιωματική αντιπολίτευση, περιοριζόντας τα περιθώρια ελιγμών της.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας χθες στους "πράσινους" Υπουργούς υπογράμμισε πως δεν πρέπει να τεθεί εν κινδύνω η ασφαλής πορεία της χώρας προς την έξοδο απο την κρίση και τον τερματισμό της Μνημονιακής περιόδου το 2016, συνδέοντας ευθέως το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας με την εκλογή του ΠτΔ, αφού επέμεινε πως δεν πρέπει να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία για να εκτραπεί η τιτάνια προσπάθεια, που έχει καταβάλλει τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός.

 Επετέθη, μάλιστα, με δριμύτητα κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι επιχειρεί να δηλητηριάσει το εγχώριο πολιτικό κλίμα εν όψει της προεδρικής εκλογής ανασύροντας μνήμες....αποστασίας και τον κατηγόρησε ότι εμβολιάζει τον εσωτερικό διάλογο με εμφυλιοπολεμικά στοιχεία και ότι επιδίδεται στο εξωτερικό σε μία πρωτοφανή εκστρατεία δυσφήμισης των κορυφαίων θεσμών της χώρας μας.

Από .......  newsit

Βόμβα από το ΣτΕ για τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς! Κατασχέσεις για οφειλές κι ας μην ξέρει τίποτα ο δικαιούχος

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


- Σε παλαιότερη απόφασή του το ΣτΕ είχε κρίνει πως το Δημόσιο δεν μπορεί να κάνει κατασχέσεις, χωρίς να το γνωρίζει ο οφειλέτης
- Το ΣτΕ απασχόλησε περίπτωση διευθύνοντος συμβούλου που έμαθε ότι του έκαναν κατάσχεση μετά από 9 μήνες
- Η κατάσχεση έγινε επί της σύνταξης του τέως διευθύνοντα συμβούλου μέχρι την εξόφληση του όλου ποσού
- Οι κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς θα αφορούν συντάξεις και μισθοδοσία

Η 7μελής σύνθεση του ΣΤ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την υπ΄ αριθμ. 2080/2014 αμετάκλητη απόφασή της, μεταστρέφοντας την έως σήμερα νομολογία της, έκρινε ότι μπορεί το Δημόσιο (Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α., κ.λπ.) να προβαίνει σε κατασχέσεις χρημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες (συντάξεις, μισθοδοσία, κ.λπ.) λόγω οφειλών, χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως ο οφειλέτης, έτσι ώστε να μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια ή να πάει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει το χρέος του.

Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Μάρτιο η 5μελής σύνθεση του ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ, επαναλαμβάνοντας παλαιότερη απόφασή του 2012, έκρινε με την υπ΄ αριθμ. 366/2014 απόφασή του, ότι δεν μπορεί το Δημόσιο κ.λπ. να προβαίνει σε κατασχέσεις επί τραπεζικών λογαριασμών λόγω οφειλών προς το Δημόσιο εάν προηγουμένως δεν έχει ενημερωθεί ο ενδιαφερόμενος.

Συγκεκριμένα, κρίθηκε τον περασμένο Μάρτιο ότι η σχετική διάταξη του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), που προβλέπει τις κατασχέσεις σε Τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω οφειλών προς το Δημόσιο χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του οφειλέτη «είναι ανίσχυρη ως αντικειμένη στην διάταξη του άρθρου 20 παράγραφος 1 του Συντάγματος, διότι η παράλειψη αυτή έχει ως συνέπεια ο οφειλέτης να μη λαμβάνει γνώση ή να λαμβάνει καθυστερημένα γνώση της εις βάρος του επισπευδομένης αναγκαστικής εκτελέσεως, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικώς προ της ολοκληρώσεως της εκτελεστικής διαδικασίας, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα είτε για την ακύρωση είτε για την αναστολή της πράξεως εκτελέσεως». Ακόμη, οι δικαστές ανέφεραν παλιότερες αποφάσεις του δικαστηρίου που είχαν το ίδιο σκεπτικό.

Το όλο θέμα λόγω σπουδαιότητας παραπέμφθηκε στην αυξημένη 7μελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος για νέα κρίση.


Τώρα, η 7μελής σύνθεση του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 2082/2014 απόφασή του και με άλλο πρόεδρο, έκρινε τα εντελώς αντίθετα από την 5μελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος, με εξαίρεση των εισηγητή της υπόθεσης που συντάχθηκε με την απόφαση του περασμένου Μαρτίου.

Αναλυτικότερα, το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με τη νεότερη απόφαση του, αναφέρει ότι με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, κ.λπ., «οργανώνεται συνεκτικό σύστημα εισπράξεως δημοσίων εσόδων, με σκοπό το μεν να καθίσταται δυνατή και να μη ματαιώνεται η, συνταγματικώς άλλωστε επιβαλλομένη (άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος), είσπραξη των χρεών προς το Δημόσιο, με παράλληλη, όμως, έγκαιρη ενημέρωση του οφειλέτη του Δημοσίου, ο οποίος δύναται να ασκεί επικαίρως τα ένδικα βοηθήματα και μέσα που του παρέχει ο νόμος».

Ο οφειλέτης, συνεχίζει η υπ΄ αριθμ. 2082/2014 απόφαση, μπορεί να προσφύγει δικαστικώς, με τη διεξαγωγή διαγνωστικής δίκης, ενώ παράλληλα έχει πληροφορηθεί το χρέος του, αναφέρουν οι δικαστές και σημειώνει η δικαστική απόφαση: «Ο οφειλέτης γνωρίζει ευθέως πότε το βεβαιωμένο χρέος του καθίσταται ληξιπρόθεσμο» και ότι «από την επόμενη της ημέρας κατά την οποία το χρέος κατέστη ληξιπρόθεσμο, είναι δυνατή η λήψη σε βάρος του αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη του χρέους».

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν είναι συνεπής συντάσσεται το κατασχετήριο το οποίο δεν κοινοποιείται στον οφειλέτη, παρά μόνο στην τράπεζα, σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ.

Δεν παραλείπει η απόφαση να υπογραμμίσει ότι «η μη κοινοποίηση στον οφειλέτη οφείλεται στον προφανή λόγο ότι, αν αυτός επληροφορείτο την επικειμένη λήψη του μέτρου, θα έσπευδε να εισπράξει από τον τρίτο (σ.σ.: τράπεζα) τα οφειλόμενα σ' αυτόν χρήματα ή απαιτήσεις ή θα ανελάμβανε τα εις χείρας τρίτου κινητά του, με συνέπεια, βεβαίως, να καθίσταται αδύνατη η εξ αυτών ικανοποίηση της αξιώσεως του Δημοσίου».

Κατόπιν αυτών, η επίμαχη απόφαση αναφέρει: «Η μη πρόβλεψη στο νόμο και πρόσθετης υποχρεώσεως για μία τρίτη, ενδιάμεση, κοινοποίηση προς τον οφειλέτη πριν από την ενεργοποίηση του δικαιώματος του Δημοσίου να λάβει εις βάρος του μέτρα αναγκαστικής εκτελέσεως, δεν παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις ούτε, ειδικότερον, την διάταξη του άρθρου 20 παρ. 2 του Συντάγματος, αφού καθιδρύεται, πάντως, στο νόμο πλήρες και αποτελεσματικό σύστημα έννομης προστασίας του οφειλέτη του Δημοσίου».

Το ΣτΕ το απασχόλησε περίπτωση διευθύνοντα συμβούλου Ανώνυμης Εταιρείας η οποία σήμερα δεν υφίσταται (έχει λυθεί). Σε βάρος του διευθύνοντα συμβούλου συντάχθηκε έκθεση αναγκαστικής κατασχέσεως από τον προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Β.Ε. Αθηνών. Η κατάσχεση αφορούσε απαιτήσεις του ΙΚΑ για οφειλές της πρώην Α.Ε. ύψους 565.392,73 ευρώ. Η κατάσχεση έγινε επί της σύνταξης του τέως διευθύνοντα συμβούλου μέχρι την εξόφληση του όλου ποσού.

Την κατάσχεση από τον τραπεζικό λογαριασμό συντάξεως του, ο διευθύνων σύμβουλος το έμαθε τυχαία μετά από εννέα μήνες όταν πήγε να κάνει ανάληψη χρημάτων.

Από ........  newsit

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com