Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Τρίτο δάνειο, νέα καταιγίδα μέτρων, 450 ευρώ ο ανώτατος μισθός!

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


ΤΟ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

Πήγαν ως το Παρίσι για να μας πουν ότι χρειαζόμαστε νέο δάνειο και νέα δημοσιονομικά μέτρα.
Δηλαδή νέα κόλαση.

Το ρεπορτάζ των δημοσιογράφν του Capital.gr και συγκεκριμένα ο Γιάννης Αγγέλης και η Δήμητρα Καδδά αποκαλύπτουν την ωμή αλήθεια: Το νέο τρίτο κατά σειρά δάνειο που θα χρειασθεί η Ελλάδα, είτε μείνει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ μέχρι την άνοιξη του 2016, είτε η Ευρώπη εξαγοράσει το υπόλοιπο του δανείου και το ΔΝΤ “βγει” από το ελληνικό πρόγραμμα, είναι μία δανεική πράξη η οποία δεν έχει ακόμα καθαρά χαρακτηριστικά, αφενός γιατί δεν έχει προσδιορισθεί το ποσό και οι όροι παροχής του και αφετέρου δεν έχει αποφασισθεί αν αυτό θα δοθεί μέσω του EFSF/ESM ή όχι.

Oπως όλα δείχνουν μέχρι το 2016 οι ανώτατοι μισθοί του Δημοσίου και ατυχώς και του Ιδιωτικού Τομέα θα είναι στα 450 ευρώ.
Οσο για τις συντάξεις ανώτατο όριο σ΄ αυτές θα είναι τα 200 ευρώ!
Μόνο μέσα από αυτόν τον αργό θάνατο θα μπορούσε να γίνει η αποπληρωμή μέρους του χρέους. Αλλά μ΄αυτούς τους μισθούς πως να αποπληρώσουν οι Έλληνες πολίτες τα 120 δις ευρώ στεγαστικά τους δάνεια;

Πως θα αποπληρώσουν τα 70 δις που χρωστάνε στην Εφορία;
Πως θα αποπληρώσουν τα 20 δις που χρωστάνε στο ασφαλιστικά ταμεία;
Πόσες γενιές θα χρειασθεί να ανακυκλωθούν ώστε να βγει ότι έχει απομείνει από την Ελλάδα από τον ίλιγγο του θανάτου;


“Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θα μαζέψουν, τι θα ξοδέψουν και πόσα ακόμα θα χρειασθούν στην Ελλάδα...”, αυτή είναι η καρδιά της συζήτησης στο Παρίσι, διευκρίνισε στο “Κ” αρμόδιο στέλεχος της τρόικα που παρακολουθεί με “απορία” τα όσα διαρρέουν από την πλευρά της κυβέρνησης στελέχη της που ετοιμάζονται να ταξιδέψουν με πλήθος συμβούλων στο Παρίσι για την συνάντηση στις 2 με 4 Σεπτεμβρίου.

“Είναι παράδοξο που οι συναρμόδιοι υπουργοί ακολουθούν μία λογική τμηματικών προτεραιοτήτων (σ.σ. αιτήματα για επι μέρους θέματα) στα όσα λέγονται εν όψη της συνάντησής μας στο Παρίσι” εξηγούν από την πλευρά της Κομισιόν. Και επιμένουν ότι στις συζητήσεις που θα γίνουν στην έδρα του ΔΝΤ στην  γαλλική πρωτεύουσα το μείζον ζήτημα είναι να υπάρξει “κατανόηση για το που ακριβώς βρίσκεται συνολικά η κατάσταση με το ελληνικό πρόγραμμα” και να συμφωνήσουν κατ΄ αρχήν “το πως θα αντιμετωπίσουμε στην βάση των αποφάσεων του Eurogroup του Ιουνίου” την χρηματοδότηση της Ελλάδας από το 2015 και μετά...

Για τον λόγο αυτό όπως εξηγείται αρμοδίως από υπηρεσιακά στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εμπλέκονται στην παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, θα πρέπει να εξετασθούν όλα τα ανοικτά θέματα τα οποία “έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο” και επηρεάζουν το μέγεθος της οικονομικής ανάγκης από 1/1/2015 που διαχωρίζεται ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από εκείνο του ΔΝΤ καθώς:

• Θα έχουν τελειώσει οι εκταμιεύσεις των δόσεων του δανείου από το EFSF και θα έχει ολοκληρωθεί η απόδοση του δανείου των 144,6 δισ. ευρώ.

• Θα εξακολουθεί η εκταμίευση των υπόλοιπων δόσεων από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα (μέχρι την άνοιξη του 2016), αλλά θα τρέχει ταυτόχρονα και η αποπληρωμή του δανείου από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ.

Με άλλα λόγια από 1/1/2015 θα πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί το πως η Ευρωζώνη σύμφωνα με τις αποφάσεις του Νοέμβρη του 2012 και του Ιούνη του 2014, θα εξασφαλίσει την δυνατότητα της Ελλάδας να μπορεί να αποπληρώνει το ΔΝΤ μέχρι το 2016 και θα προχωρήσει στην συνέχεια στην μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Αυτό είναι το “κλειδί” των αποφάσεων από τούδε και στο εξής.

Και τα πρώτα συμπεράσματα για τις τελικές αποφάσεις που θα παρθούν με αριθμούς και ποσά μέχρι τον Νοέμβριο, θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούνται στο Παρίσι, μία συνάντηση την οποία για διαφορετικούς λόγους (καθαρά πολιτικής σκοπιμότητας) ζήτησε και πέτυχε η ελληνική Κυβέρνηση.

Για να γίνει όμως με πραγματικούς όρους αυτή η συζήτηση στο Παρίσι πρέπει να παρουσιάσει η ελληνική Κυβέρνηση και συγκεκριμένα οι τέσσερις υπουργοί που θα συμμετάσχουν στην συνάντηση, συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων που θα καλύπτει όχι μόνο τον υψηλό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος (1,5% του ΑΕΠ φέτος και 3% του ΑΕΠ το 2015), αλλά “θα απαντά με συγκεκριμένες δεσμεύσεις στην κάλυψη του δημοσιονομικού και του χρηματοδοτικού κενού σε συνδυασμό βέβαια με τα αποτελέσματα του stress test των τραπεζών...”.

Αυτά λένε από την Κομισιόν και επιμένουν ότι “η πρέπει να δείξει με ένα δικό της πρόγραμμα από 1/1/2015 πως θα εξασφαλίσει όσα δεσμευτεί ότι θα κάνει και έτσι να διαμορφωθεί το ποσό των χρημάτων που θα χρειασθεί επιπλέον ως στήριξη στο πρόγραμμα αυτό...”.

Η τρόικα είναι ενήμερη για το Πρόγραμμα που έχει αρχίσει να ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο του Πρωθυπουργού (Πτωχός, Λαζαρίδης, Παπασταύρου) σε συνεργασία με το Υπ. Οικονομικών (Χαρδούβελης, Αναστασάτος, Στεφανάδης), αλλά επισημαίνουν οτι μια τέτοια συμφωνία με την τρόικα “είναι ένας κύβος σταθερός, αλλά με πολλές πλευρές οι οποίες πρέπει να προσδιορισθούν επακριβώς μέσα στο δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου ...”.

Τα εργαλεία χρηματοδότησης

Το νέο τρίτο κατά σειρά δάνειο που θα χρειασθεί η Ελλάδα, είτε μείνει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ μέχρι την άνοιξη του 2016, είτε η Ευρώπη εξαγοράσει το υπόλοιπο του δανείου και το ΔΝΤ “βγει” από το ελληνικό πρόγραμμα, είναι μία δανεική πράξη η οποία δεν έχει ακόμα καθαρά χαρακτηριστικά, αφενός γιατί δεν έχει προσδιορισθεί το ποσό και οι όροι παροχής του και αφετέρου δεν έχει αποφασισθεί αν αυτό θα δοθεί μέσω του EFSF/ESM ή όχι.

Τα εργαλεία που διαθέτει η Ευρωζώνη μέσω του EFSF είναι δύο, το Precautionary conditioned credit line (PCCL) και το Enhanced conditions credit line (ECCL). Και τα δύο έχουν δημιουργηθεί με βάση αντίστοιχα προγράμματα του ΔΝΤ, γι΄ αυτό συνοδεύονται από μνημονιακού τύπου όρους που αποτελούν καταστατική δέσμευση της διοίκησης του EFSF προκειμένου να τα παράσχει.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε μέχρι στιγμής κανείς δεν τα έχει χρησιμοποιήσει, ούτε και η Πορτογαλία στην οποία προτάθηκαν προκειμένου να στηριχθεί η πρώτη μετά το μνημόνιο χρονική περίοδος, αλλά αρνήθηκε να τα δεχθεί.
Οι σκέψεις που υπάρχουν προς το παρόν είναι να δημιουργηθεί ένα νέο ad hoc δανειακό εργαλείο, αν η Ελλάδα δεν δεχθεί να δανειοδοτηθεί με ανάλογους όρους. Αλλά σε κάθε περίπτωση το τρίτο δάνειο θα συνοδεύεται από ρήτρες διασφάλισης αποπληρωμής. Η συζήτηση για το θέμα αυτό παραμένει σε στενά τεχνικό επίπεδο προς το παρόν, αν και επ΄ αυτού φαίνεται να έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και των κ.κ. Ρέγκλιγκ (EFSF) και Γιουνκέρ (Κοσμιόν).

Ο ρόλος Γιουνκέρ στο ελληνικό πρόγραμμα

Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, σημειώνουν με έμφαση ότι η διαπραγμάτευση για το πως θα καταλήξει το ελληνικό πρόγραμμα θα εξαρτηθεί κατά προτεραιότητα από δύο παράγοντες:

• Την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, πρώτο βήμα της οποίας είναι η συνάντηση στο Παρίσι
• Την εγκατάσταση της νέας Επιτροπής υπό την κ. Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ και τις πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει στο θέμα αυτό.

Όσον αφορά τον πρώτο παράγοντα, η δύσκολη συζήτηση δεν θα γίνει στο Παρίσι αλλά στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, στο οποίο η Κυβέρνηση θα πρέπει να προσέλθει με το προσχέδιο του Προγράμματος που έχει αρχίσει να ετοιμάζεται, αλλά κυρίως με αποτελέσματα και αυστηρές δεσμεύσεις για το 2015 – 2016.

Ο δεύτερος παράγοντας αν και θεσμικά δεν συνδέεται με το ελληνικό πρόγραμμα, εντούτοις θα παίξει καθοριστικό ρόλο καθώς η ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από τον Γιουνκέρ θα δώσει ισχυρότερα πολιτικά χαρακτηριστικά στην αντιμετώπιση της ελληνικής εκκρεμότητας. Καλά ενημερωμένοι διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες επιμένουν ότι το “κρυφό χαρτί” Σαμαρά στις εξελίξεις από τον Νοέμβριο και μετά θα είναι η “βοήθεια” που θα έχει σε ευρωπαϊκό αλλά και ελληνικό επίπεδο από τον ισχυρό πολικό και οικονομικό ρόλο που αναλαμβάνει ως πρόεδρος της Κομισιόν ο Λουξεμβούργιος κ. Γιουνκέρ.     

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 30ης Αυγούστου

Από ..........  kourdistoportocali

Eπιτέλους Χάος! 10 παπανδρεικοί βουλευτές δεν ψηφίζουν Πρόεδρο Δημοκρατίας της κυβέρνησης!

Αναρτήθηκε από ..........  energoipoliteskv.blogspot.com


ΤΟ ΠΟΘΗΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ, Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ. Ο ΓΑΠ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ



Οχι, δεν θα μας απογοητεύσει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Θα προκαλέσει επιτέλους το επιθυμητό χάος ώστε να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα το βασανιστήριο του αργού θανάτου.

Μιλάμε για ένα κοκτέηλ θανάτου με κύρια συστατικά την αρρωστημένη εμμονή της Μέρκελ και του Σόιμπλε στη λιτότητα και την ύπαρξη των νοσηρών κρατιστών στην κυβέρνηση της Αθήνας.
Οι νοσηροί κρατιστές οι οποίοι επέλεξαν να δολοφονήσουν 1,5 εκατομμύριο ανέργους του ιδιωτικού τομέα από το να απολύσουν 500 χιλιάδες κηφήνες του Δημοσίου-τα πελατάκια τους.
Τους έδωσε αυτή την δυνατότητα ο Μπομπ Τρα όπως αποκάλυψε αποκλειστικά το Κουρδιστό Πορτοκάλι στο Απαγορευμένο Ρεπορτάζ που ακολουθεί

Ο Μπομπ Τρα, μόνιμος αντιπρόσωπος του IMF στην Αθήνα, ζούσε σε ένα διαμέρισμα της Φιλοθέης το οποίο η ΕΛ.ΑΣ. έχει μετατρέψει σε φρούριο. Ακόμη και το κροτάλισμα των εξατμίσεων από τα παπιά των  delivery boys  που ακουγόντουσαν στο βάθος πίσω από τις φυλλωσιές προκαλούσε κόκκινο συναγερμό. Οι άνδρες ασφαλείας τινάζονταν σαν αιλουροειδή- κάποιοι από δαύτους φοράνε τις μάσκες του χημικού πολέμου ενώ κάποιοι αλλοι ξαπλώνουν πίσω από τον μαντρότοιχο με το δάχτυλο στην σκανδάλη. Χαλάρωναν μόνο όταν άκουγαν τον επικεφαλής να τους φωνάζει:

-Πιτσαδόρος ρε χαιβάνια, δεν είχατε πιτσαδόρο στα χωριά σας;
Ένα βράδι δύο δημοσιογράφοι μεγάλης αθηναικής εφημερίδας επιχείρησαν να προσεγγίσουν το σημείο και να πάρουν συνέντευξη από τον σκληροτράχηλο Μπομπ Τρα.
Οι περίοικοι τους πήραν χαμπάρι και ειδοποίησαν την ασφάλεια. Σε κλάσματα δευτερολέπτου (όσο χρειάζεται ένα κοράκι να σφυρίξει πέναλτυ υπέρ του Ολυμπιακού στο πρόσταγμα «Θωμάς»), η περιοχή γέμισε περιπολικά. Ο ένας από τους δύο δημοσιογράφους, ο πλέον έμπειρος, κατάφερε να χαθεί στο σκοτάδι. Ο άλλος, πιο ψάρακλας, έδωσε μια και άρχισε να σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο σαν τον Ταρζάν για να μην τον εντοπίσουν τα όργανα. Έζησε ένα θρίλερ αλλά στο τέλος τα κατάφερε.
Ο Μπομπ σε αντίθεση με τον Πολ Τόμσεν και τις γνωστές περιπέτειές του με την Σουζάνα- της  μεγάλης εγχώριας Τράπεζας- ζούσε στην Αθήνα μια αυστηρή, τυπική ζωή. Το χειρότερό του είναι οι διαρροές στα ΜΜΕ γι αυτό και έκανε ολόκληρο επεισόδιο με τον δημοσιογράφο του ΒΗΜΑτος Ζώη Τσώλη.
Ο ίδιος σε αραιά διαστήματα δεχόταν να συναντήσει εκπροσώπους του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου, ανθρώπους της αγοράς που λέμε και να κουβεντιάσει μαζί τους για τον αντίκτυπο των μέτρων που έχουν ενσκήψει σαν τον τυφώνα  Sandy.
Σε μία από αυτές τις συναντήσεις, ένα βράδι σε σπίτι της Φιλοθέης, ο Μπομπ Τρά έδωσε την δική του ανατριχιαστική μαρτυρία για το πως επιλέχθηκε το πετσόκομα μιθών και συντάξεων, μαζί με τα χυδαία χαράτσια που ακολούθησαν.

Η παράθεση των γεγονότων είναι σοκαριστική για το μέγεθος της ενοχής δύο εκ των πρωταγωνιστών της κόλασης που βιώνουμε. Των κ.κ Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου:
-Δώσαμε (η Τρόικα) 3 εναλλακτικές στον κ. Παπακωνσταντίνου-άρχισε να διηγείται ο Μπομπ Τρα. H πρώτη ήταν να απολυθούν άμεσα 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Ο Παπακωνσταντίνου που τον είχαμε στην άλλη άκρη του ακουστικού μας είπε «περιμένετε να ενημερώσω τον κ. Παπανδρέου». Ήμασταν στη γραμμή όταν μας μετέφερε την κάθετη άρνηση του τότε πρωθυπουργού, «με τίποτε, είναι ψηφοφόροι μας, αυτοί μας στηρίζουν». Η δεύτερη εναλλακτική ήταν να γίνει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση μια καταιγίδα αποκρατικοποιήσεων. Κι αυτό το αρνήθηκε με το ίδιο επιχείρημα «αυτοί μας στηρίζουν». Η τρίτη και τελευταία εναλλακτική ήταν το κόψιμο μισθών και συντάξεων. «Ναι αυτή είναι η καλύτερη λύση...Αυτό να κάνουμε...» μας απάντησαν ομόφωνα οι κ.κ Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου.
Οι συνομιλητές του πάγωσαν. Τον άκουγαν άφωνοι να διηγείται μέσα σε λίγα λεπτά την επιλογή του ολέθρου για έναν ολόκληρο λαό.

Μας οδήγησαν αλυσοδεμένους στο Μνημόνιο για να μην διαταραχθεί το σαθρό πολιτικό οικοδόμημα της μεταπολίτευσης που βασίζεται στο κομματικό κράτος.
Και το πιο άρρωστο; Σήμερα Σεπτέμβριος του 2014, μετά από 4 χρόνια ισοπέδωσης κάθε ανθρώπινης αξίας, με 30% ανεργία στον ιδιωτικό τομέα, έρχονται οι κρατιστές σαδιστές της εξουσίας και με πάσης φύσεως τερτίπια αντιστέκονται στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων-δηλαδή των ψηφοφόρων τους. Δολοφονούν την Ελλάδα για να υποδύονται οι σαρδανάπαλοι υπουργοί και φαρισαίοι των κυβερνήσεων τους μανατζαρέους σε ένα κράτος που αποδεδειγμένα είναι ανίκανο να υποδυθεί τον επιχειρηματία.

Βάλτε το καλά στο μυαλό σας: Εάν δεν μειωθούν στο μισό οι δημόσιοι υπάλληλοι η Ελλάδα, όσοι αιώνες και να περάσουν, δεν έχει σωτηρία το άθλιο κράτος και οι πολίτες του. Ένα πρωί θα μας  καταπιούν γειτονικά κράτη όπως είναι η Αλβανία και η Τουρκία.
Καμία μετάταξη δημοσίων κηφήνων δεν πρόκειται να μας διασώσει από τον βέβαιο θάνατο.
Το να πάρεις ένα διορισμένο κομματόσκυλο, που ξύνει για δεκαετίες τ΄αρχίδια του,  σε έναν Οργανισμό και να τον μετακινήσεις σε κάποιον άλλο δεν έλυσες το πρόβλημα.

Πρέπει να πάνε σπίτια τους 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι με το μισό του μισθού τους και ανάλογες ρυθμίσεις στα δάνειά τους.
Στην συνέχεια πρέπει να εκσυγχρονισθούν-ενοποιηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες με προηγμένο λογισμικό.
Αυτή είναι η κατάσταση στην Κολομβία των Βαλκανίων.
Δυστυχώς η κυβέρνηση Σαμαρά πέρα από το ιστορικά πράγματι επίτευγμα να βάλει τέλος στις μπίζνες του κράτους με το κοκκαλέικο δεν έχει να επιδείξει τίποτε άλλο. Ούτε μια μεταρρύθμιση της προκοπής, ούτε μια τζούρα σύγχρονου ευρωπαικού κράτους.

Ακόμη κι έτσι ο Σαμαράς και μόνο γι΄αυτό το επίτευγμά του θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο του πρωθυπουργού που έκανε το κράτος των νταβατζήδων να ματώσει. Δεν είναι ασήμαντο και θα μετρήσει στα συν του από την Ιστορία.
Πάμε τώρα στην επιστροφή του ΓΑΠ. Οπως όλα δείχνουν ο Παπανδρέου είναι έτοιμος να προκαλέσει το απόλυτο χάος.
Να επιταχύνει την καταστροφή που όλοι-πλούσιοι και φτωχοί-περιμέρνουμε.
Ο Παπανδρέου ζήτησε κιόλας από τους παπανδρεικούς βουλευτές να μην στηρίξουν πρόεδρο Δημοκρατίας που θα υποδείξει η κυβέρνηση.

Αυτό είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς τις πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου. Το δεύτερο θα είναι να κάνει κόμμα ο ίδιος ή να εξαναγκάσει τον Βενιζέλο να εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ.
Οπως και νάχει ο άνθρωπος που γύρισε από το πουθενά μπορεί να αποδεχθεί κυρίαρχος του παιγνιδιού και κυρίως κλειδοκράτορας της Κόλασης.
Μπορείτε να φαντασθείτε τι θα σημάνει εάν το πρώτο κόμμα το βράδι των εκλογών έχει την ανάγκη του κόμματος του ΓΑΠ για να κάνει κυβέρνηση.

Να συγκυβερνήσουν δηλαδή Τσίπρας-Γιώργος ή Σαμαράς-Γιώργος.
Οπως και νάχει μπήκαμε στην τελική ευθεία για το χάος που θα καταστρέψει ολοσχερώς το πολιτικό προσωπικό της μεταπολίτευσης.


-Λεβεντόπαιδο ΓΑΠ, μπες στο μαγαζί και κλείστο...

Από ..........  kourdistoportocali

CNBC: Η Ελλάδα αποφοιτά από το σχολείο της Τρόικα έχοντας πάρει σκληρά μαθήματα

Αναρτήθηκε από ...........  energoipoliteskv.blogspot.com


Η ελληνική κυβέρνηση επιστρέφει στα θρανία και προσπαθεί να δείξει στους δανειστές ότι έχει αφήσει πίσω της το χάος και την οικονομική κρίση και ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Άλλωστε στη συνάντηση στο Παρίσι με την Τρόικα αυτό ακριβώς διακυβεύεται: η προσπάθεια της χώρας να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης και να ξεχάσει τα δύσκολα χρόνια.

Μέρες που είναι με τα σχολεία να ανοίγουν οσονούπω, το αμερικανικό δίκτυο CNBC κάνει έναν έξοχο παραλληλισμό με την επιστροφή της Ελλάδας στα... θρανία της Τρόικα. Οι Έλληνες, γράφει το ρεπορτάζ, θέλουν να ακολουθήσουν τους Ιρλανδούς και τους Πορτογάλους και να συνεχίσουν δίχως περαιτέρω βοήθεια. Έτσι ώστε να γλιτώσουν νέα σκληρά μέτρα.

Το μέρος που θα συναντηθούν οι δύο πλευρές δεν θα είναι η Αθήνα, αλλά το συμβολικό Παρίσι. Οι άνδρες με τα μαύρα σακάκια, όπως ονομάζουν οι Έλληνες τους ανθρώπους της Τρόικα, δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα, γι' αυτό άλλωστε και η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε η συνάντηση να γίνει εκτός των... τειχών. Αυτή η κίνηση, όντως, έχει συμβολική σημασία, αναφέρει το CNBC, καθώς θέλει να δείξει τον απεγκλωβισμό της χώρας από την Τρόικα.
Η προσπάθεια της Ελλάδας είναι να επεκτείνει την αποπληρωμή του χρέους και τη μείωση του επιτοκίου, από την άλλη πρέπει να επιδείξει μια σειρά αποφάσεων και μέτρων που δεν θα αλλάξουν τη λογική των μεταρρυθμίσεων.

Το δημόσιο χρέος της; Ελλάδας εξακολουθεί να είναι υψηλότερο ανάμεσα στα 18 κράτη της Ευρωζώνης και το οικονομικό χάσμα είναι αρκετά μεγάλο, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Αν πάντως οι τράπεζες τα καταφέρουν στα stress test, τότε η κυβέρνηση ελπίζει να χρησιμοποιήσει τα 11,5 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών, για να καλύψει το οικονομικό κενό. Παράλληλα προσδοκά ότι μια νέα έξοδος στις αγορές θα φέρει κάποια ανέλπιστα χρήματα στα ταμεία.

Επιπρόσθετα η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι ρευστή, αναφέρει το ρεπορτάζ, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει ενόψει της Προεδρικής εκλογής με σκοπό να οδηγήσει τα πράγματα σε εκλογές. Η εύθραυστη πλειοψηφία του κυβερνητικού σχήματος προσπαθεί να περάσει μέτρα στη Βουλή, ενώ την ίδια στιγμή οι φορολογούμενοι στενάζουν με τους νέους φόρους και 6500 δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να φύγουν μέχρι το τέλος του 2014.

Από .......  iefimerida

Αποδοκιμασίες σε Βενιζέλο

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

 

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com