Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Πρόσκληση τακτικής συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου 20 - 10 - 2014 του Δήμου Μώλου-Αγ.Κωνσταντίνου

Αναρτήθηκε από ...........  energoipoliteskv.blogspot.com


Καλείσθε να προσέλθετε στη δημόσια τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 20 Οκτωβρίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.00, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα συνημμένα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
Παπαγρηγορίου Χρήστος

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΙΣ 20/10/2014 ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 17.797/16-10-2014 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ (Άρθρο 67, Ν.3852/10)

1. Αντικατάσταση εκπροσώπου του Δήμου μας, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Εισηγητής: Παπαγρηγορίου Χρήστος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

2. Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου Μώλου Αγίου Κων/νου στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας για το θερμαλισμό – αειφορία – πολιτισμό
Εισηγητής: Παπαγρηγορίου Χρήστος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

3. Αναπροσαρμογή ανταποδοτικών τελών υπηρεσίας Νεκροταφείου
Εισηγητής: Καπέλλος Ευστάθιος, Προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών

4. Αναπροσαρμογή ανταποδοτικών τελών υπηρεσίας ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης
Εισηγητής: Καπέλλος Ευστάθιος, Προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών

5. Αναπροσαρμογή ανταποδοτικών τελών υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού
Εισηγητής: Καπέλλος Ευστάθιος, Προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών

6. Αποδοχή χρηματοδοτήσεων- αναμόρφωση και τροποποίηση προϋπολογισμού, τεχνικού προγράμματος και ετήσιου σχεδίου δράσης οικονομικού έτους 2014
Εισηγητής: Πετρόπουλος Κων/νος, Υπάλληλος Οικονομικής Υπηρεσίας

7. 5η κατανομή ειδικευμένων πιστώσεων Σ.Α.Τ.Α. σε δαπάνες , έργα, μελέτες, οικονομικού έτους 2014
Εισηγητής: Πετρόπουλος Κων/νος, Υπάλληλος Οικονομικής Υπηρεσίας

8. Διαγραφή Χ.Ε.Π. & αντίστοιχου παραστατικού που αφορά ένταλμα προπληρωμής στο όνομα του Δημοτικού υπαλλήλου Πετρόπουλου Κων/νου, από την οικονομική διαχείριση του Δήμου μας
Εισηγητής: Παπαγρηγορίου Χρήστος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

9. Διαγραφή ανεξόφλητων παραστατικών, που αφορούν τον προμηθευτή Κων/νο Καναβέτα, από την οικονομική διαχείριση του Δήμου μας
Εισηγητής: Παπαγρηγορίου Χρήστος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

10. Διαγραφή ανεξόφλητων παραστατικών, που αφορούν πληρεξούσιους δικηγόρους του Δήμου, από την οικονομική διαχείριση του Δήμου μας
Εισηγητής: Παπαγρηγορίου Χρήστος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

11. Ανάθεση επισκευή και συντήρησης οχημάτων και αυτοκινήτων
Εισηγητής: Πετρόπουλος Κων/νος, Υπάλληλος Οικονομικής Υπηρεσίας

12. Έγκριση απολογιστικών στοιχείων Γ΄ τριμήνου 2014
Εισηγητής: Πετρόπουλος Κων/νος, Υπάλληλος Οικονομικής Υπηρεσίας

13. Διαγραφή κυβικών ύδρευσης του Αναγνώστου Ηλία του Δημητρίου
Εισηγητής: Καπέλλος Ευστάθιος, Προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών

14. Εξέταση αίτησης Θεοδοσόπουλου Γεωργίου του Κων/νου για την επιβολή των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας – φωτισμού
Εισηγητής: Καπέλλος Ευστάθιος, Προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών

15. Εξέταση αίτησης Τσαπάρα Ιωάννη περί χορήγησης παροχής ύδρευσης, εκτός σχεδίου, στην περιοχή «Καλκάντερη» της Τοπικής Κοινότητας Καλλιδρόμου
Εισηγητής: Παπαγρηγορίου Χρήστος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

16. Τροποποίηση προβλεπομένων οδών προς ασφαλτόστρωση – τσιμεντόστρωση στα πλαίσια του έργου «Ασφαλτοστρώσεις – τσιμεντοστρώσεις Δήμου Μώλου Αγίου Κων/νου»
Εισηγητής: Κοτάκου Αικατερίνη, Υπάλληλος Τεχνικής Υπηρεσίας

17. Έγκριση δημιουργίας τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος Καμένων Βούρλων
Εισηγητής: Καραμανώλης Αθανάσιος, Δημοτικός Σύμβουλος

18. Έγκριση τεχνικού προγράμματος έτους 2015
Εισηγητής: Ιωάννης Συκιώτης, Δήμαρχος

Οι φάκελοι των θεμάτων θα βρίσκονται στο γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παπαγρηγορίου Χρήστου, προς ενημέρωση των Συμβούλων

Νέος Πρόεδρος στο ΤΕΙ Στερεάς ο Ντίνος Αναστασίου...

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com




  Με ποσοστό που  ξεπερνάει το 60% εκλέχτηκε νέος πρόεδρος στο ΤΕΙ Στερεάς ο Ντίνος Αναστασίου.Οι διαδικασίες ξεκίνησαν στις 11 το  πρωί με την καθιερωμένη  ανοιχτή συνέντευξη των δύο υποψηφίων για το αξίωμα του προέδρου κ.Αναστασίου και Παπαδόπουλου.
Στις 13.30  περίπου η τριμελής εφορευτική επιτροπή ξεκίνησε την ψηφοφορία στην οποία μετείχαν  περίπου 130 εκλέκτορες.

Γύρω στις 7 το απόγευμα είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση που ανέδειξε ως τον πρώτο αιρετό πρόεδρο του περιφερειακού πλεόν ΤΕΙ Στερεάς τον καθηγητη  κ.Ντίνο Αναστασίου αφού έλαβε 65 σταυρούς ενώ ο κ.Κώστας Παπαδόπουλος 48.Επίσης η εφορευτική επιτροπή καταμέτρησε και 14 λευκά ψηφοδσέλτια.

Στην εισαγωγκή τοποθέτηση του ο κ.Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αν δεν εκλεγεί ίσως αποφύγει  ένα πρόσθετο  άγχος λόγω των πολλών προβλημάτων που θα πρέπει να διαχειριστεί ο νέος πρόεδρος.
"Είμαι ήδη αγχωμένος εδώ και  5 μήνες αφότου υπέβαλα την υποψηφιότητα μου και το δυσκολότερο  για μένα δεν  θα είναι η πιθανή μη εκλογή μου αλλά αντίθετα εάν εκλεγώ και  αποτύχω στο  έργο μου".

"Αντί  να ασχοληθούμε με τα προβλήματα του ιδρύματος ασχολούμαστε καθημερινά με τις επισκέψεις των δικαστικών κλητήρων γιατί πιστεύω ότι  κάποιοι άνθρωποι που ίσως και να τρώνε ψωμί εδώ στο ΤΕΙ ,ασχολούνται  μονίμως με ανώνυμες καταγγελίες " είπε στην δική του τοποθέτηση ο κ.Αναστασίου.

Από ........ lamiafm1

Δύο εκθέσεις-φωτιά ξένων τραπεζών για το τι θα γίνει με Τσίπρα πρωθυπουργό

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Δύο αντιφατικές εκθέσεις για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που ανέβει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσιεύουν σήμερα δύο μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, η Credit Suisse και η Societe Generale με το βλέμμα στις εκλογικές αναμετρήσεις που πιθανότατα θα υπάρξουν τους πρώτους μήνες του 2015.

Η Credit Suisse στην έκθεσή της με τίτλο «Ελλάδα μη με αφήνεις έτσι» κάνει μια εκτενή ανάλυση στα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες και την έντονη αντίδραση των αγορών στην προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να πείσει τους Ελληνες ότι η εποχή των Μνημονίων έχει τελειώσει.

Ωστόσο, εκείνο που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η διαπίστωση της τράπεζας πως, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία, θα καταφέρει να έλθει σε μια νέα συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, έπειτα από μια ακόμη ρευστή περίοδο αλλαγών.

Η τράπεζα στηρίζει το συμπέρασμά της τονίζοντας ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός πως προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δεν θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση κάτι που θα τον αναγκάσει να αναζητήσει συμμαχίες. Μια πιθανή κυβερνητική συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά και το Ποτάμι θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιο κεντροαριστερή προσέγγιση.

Επιπλέον, η Credit Suisse επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε μια τέτοια συμφωνία, καθώς είναι μάλλον «πλάνη» η πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ και να ρυθμίσει μόνη το χρέος της τώρα που έχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Διαβάστε αναλυτική την έκθεση της Credit Suisse εδώ

Societe Generale: Αν έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία η Ευρωζώνη κινδυνεύει ξανά
Στον αντίποδα η έκθεση της Societe Generale φθάνει στο συμπέρασμα ότι το πρώτο τέταρτο του 2015 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα.
Βασική εκτίμηση της τράπεζας είναι πως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις επαναφέρει τους φόβους που υπήρχαν και πριν από δύο χρόνια (στις βουλευτικές εκλογές του 2012), τη στιγμή που η οικονομική κατάσταση στους πρώτους μήνες του 2015 θα παραμένει κρίσιμη.
Η Societe Generale αναφέρει με τρόπο χαρακτηριστικά πιεστικό ότι οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα θα επαναφέρει τον κίνδυνο της διάλυσης της οικονομικής ένωσης και του ευρώ εκτός και αν οι πολίτες της χώρας ψηφίσουν υπέρ της σταθερότητας και της τωρινής κυβέρνησης.
«Τουλάχιστον» σημειώνει η Societe Generale «η σημερινή κυβέρνηση έχει να επιδείξει κάποια επιτεύγματα σε συγκεκριμένους τομείς και μπορεί να ενισχυθεί από την ΕΕ, χωρίς, ωστόσο να υπάρχουν ακόμη σημάδια πως το ''κοινό εκλογικό'' συμφέρον έχει επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για την αξιολόγηση».
Διαβάστε όλη την ανάλυση της Societe Generale εδώ


Από .........  iefimerida

Guardian: Η Οδύσσεια της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν θα έχει καλό τέλος

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com



Όταν η μυθολογία ακολουθεί τους στεγνούς (...και στυγνούς) οικονομικούς όρους. Όταν η εξήγηση γύρω από την κρίση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ελληνικό πρόβλημα βρίσκει απάντηση στην Οδύσσεια του Ομήρου!

Ο οικονομικός συντάκτης Λάρι Έλιοτ γράφει στον «Guardian» ένα άρθρο που έχει πλήθος αναφορών στην ελληνική μυθολογία, αλλά, φυσικά, και στην τωρινή κατάσταση. Γράφει συγκεκριμένα: «Η Ελλάδα αγαπάει τα έπη και το μέγιστο όλων είναι η Οδύσσεια. Στον Οδυσσέα πήρε 10 χρόνια για να φτάσει στην Ιθάκη μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου.

Η μοντέρνα εκδοχή της Οδύσσειας ξεκίνησε για την Ελλάδα πριν από πέντε χρόνια. Τότε που κατηγορήθηκε ότι είχε ''πειράξει'' τα νούμερα του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να μη φαίνεται το πραγματικό μέγεθος του χρέους της. Κανείς δεν περίμενε τότε ότι το ταξίδι θα κρατήσει τόσο πολύ και ότι θα χρειαστεί να περάσουν από φουρτουνιασμένες θάλασσες της κρίσης».

Πώς ξεκίνησαν όλα 
Κάνοντας μια μικρή σύνοψη της κρίσης από το 2009 και εντεύθεν, ο Έλιοτ σημειώνει πως τότε η Ευρωζώνη ήταν αισιόδοξη και δεν δέχθηκε τις αιτιάσεις του Γιώργου Παπανδρέου πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά συστημικό. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως η κρίση στην Ευρωζώνη μοιάζει με το πολυκέφαλο τέρας της Οδύσσειας, τη Σκύλλα.
Κατά τον Έλιοτ, τρία ήταν και παραμένουν τα θέματα που προκάλεσαν την κρίση στην Ευρώπη. Πρώτον, ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης έχουν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.

 Η νομισματική ένωση είχε δώσει σε όλα τα μέλη του ενιαίου νομίσματος ένα κοινό επιτόκιο και χωρίς την ελευθερία να προσαρμόσουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες τους. Αυτό σημαίνει ότι αν μια χώρα έχει ένα υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από τον γείτονά της, τα προϊόντα της για εξαγωγή θα γίνονταν σταδιακά πιο ακριβά. Αυτό είναι ό,τι είχε συμβεί στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου, ​​όταν ο πληθωρισμός της ήταν πάντα υψηλότερος απ' ό,τι στη Γερμανία.
Ένα δεύτερο πρόβλημα ήταν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες φορτώθηκαν με υπερβολικές ποσότητες χρέους. Τα χαμηλά επιτόκια οδήγησαν σε ισχυρή ανάπτυξη τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, οι οποίες συνήθως οδηγούνται από τον τομέα του real estate. Όταν ήρθε η συντριβή, οι τράπεζες είχαν σοβαρό πρόβλημα. Πολλές από αυτές παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη δεν είχε ποτέ ένα αναπτυξιακό μοντέλο στα προ κρίσης χρόνια και εξακολουθεί να μη διαθέτει. Για τη Γερμανία, η λύση είναι κάθε κράτος να αναλάβει τα χρέη του και να προσπαθήσει από μόνο του να γίνει ανταγωνιστικό. Αλλά σε αυτή την περίπτωση ο ανταγωνισμός της μιας χώρας θα είναι το πρόβλημα μιας άλλης. Εδώ και πέντε χρόνια η Ευρωζώνη είναι φυλακισμένη σε ένα παράδειγμα που εμπεριέχει αποπληθωρισμό, ανεργία και υποανάπτυξη».
Για να καταλήξει ο Έλιοτ: «Πολλές ευκαιρίες χάθηκαν, πολλά προβλήματα δεν τα είδαμε, πολλά λάθη καταγράφηκαν. Ο ελληνικός μύθος της Οδύσσειας λέει πως ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη και βρήκε την Πηνελόπη του. Το ευτυχές τέλος δεν φαίνεται να έρχεται για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη».

Από ........  iefimerida

Moody's: Η πρόωρη έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο θα είναι ρίσκο και λάθος

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com


Πυκνώνουν οι φωνές εκείνων που θεωρούν πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δίχως την ομπρέλα της Τρόικα θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από όσα θα επιλύσει στο εσωτερικό.

Το μπαράζ των ξένων δημοσιευμάτων ακολούθησε και η τακτική έκθεση του οίκου αξιολόγησης Moody's. Στο τελευταίο της σημείο αναφέρει πως μια πρόωρη έξοδος στις αγορές θα προκαλέσει ένα κύμα αβεβαιότητας στην προσπάθεια της χώρας να αντλήσει κεφάλαια, αλλά ταυτόχρονα και να προχωρήσει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

«Μια γρηγορότερη έξοδος από το πρόγραμμα θα δημιουργούσε χρηματοδοτικά ρίσκα για την Ελλάδα, δεδομένων των υψηλών χρηματοδοτικών της αναγκών για τον επόμενο χρόνο», υπογραμμίζει ο οίκος.

Με βάση τη λογική των ψυχρών αριθμών, η Ελλάδα έχει ανάγκες που ανέρχονται στο ποσό των 20 δισ. ευρώ, από τη στιγμή που δεν θα λάβει οικονομική βοήθεια από τους δανειστές της. Όσο για τις περιβόητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο οίκος αναφέρει πως μια έξοδος από την εποπτεία της Τρόικα ενδέχεται να τις επιβραδύνει, κάτι που δεν συμβαίνει όσο υφίσταται το πρόγραμμα διάσωσης.

Για το πολιτικό ρίσκο η έκθεση αναφέρει: «Η πρόσφατη ψήφος εμπιστοσύνης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2015, εάν η κυβέρνηση συνεργασίας δεν μπορέσει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων των βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας». Μάλιστα, ο οίκος σημειώνει ότι πιθανές πρόωρες εκλογές θα επηρεάσουν ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Αναφορικά με τα 20 δισ. ευρώ των χρηματοδοτικών αναγκών που εντοπίζει η Moody's για το 2015, οι αναλυτές της υποστηρίζουν ότι αυτά μπορούν να αντληθούν είτε από τις αγορές είτε με άλλους τρόπους. Μεταξύ άλλων, αναφέρει και τη χρήση του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ.

Από ..........  iefimerida

Αμφίπολη: Δείτε από κοντά την Περσεφόνη στο νέο 3D βίντεο! - Μέσα σε όλους τους θαλάμους του τάφου!

Αναρτήθηκε από .........   energoipoliteskv.blogspot.com


- Δείτε το ενημερωμένο τρισδιάστατο γράφημα το οποία αποκαλύπτει όλο το μεγαλείο του τάφου της Αμφίπολης
 - Περιηγηθείτε στον τύμβο Καστά και δείτε το νέο 3D βίντεο
- Το Σάββατο θα ξεκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες για να προχωρήσουν στον επόμενο θάλαμο

 Ο τάφος της Αμφίπολης με τις αποκαλύψεις του δεν παύει καθημερινά να μας εκπλήσσει και να μας κάνει να αναζητούμε νέα στοιχεία που θα μας οδηγήσουν να μάθουμε το μυστικό του. Οι γνώστες του 3D με τις φωτογραφίες που δίνονται καθημερινά στην δημοσιότητα έχουν καταφέρει να μας βάλουν μέσα στον τάφο της Αμφίπολης παρότι είμαστε τόσο μακριά. Το www.greektoys.org ενημέρωσε και πάλι το γράφημά του και μπορούμε πλέον να απολαύσουμε σε τρισδιάστατη μορφή το ψηφιδωτό με την Περσεφόνη, τον Πλούτωνα και τον Ερμή αλλά και να περιηγηθούμε και στους άλλους θαλάμους.



Τώρα, περιμένουμε το Σάββατο για να ξεκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες της ανασκαφής, όταν οι αρχαιολόγοι θα έχουν δημιουργήσει την απαραίτητη προστασία για το ψηφιδωτό προκειμένου να περάσουν από πάνω του και να προχωρήσουν στον επόμενο θάλαμο.










Από .......  newsit

Σαμαράς: Όχι σε νέο Μνημόνιο, ναι σε πρόγραμμα στήριξης

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


Την δήλωση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νεο Μνημόνιο αλλά  ότι ωστόσο «διαπραγματεύεται προληπτική πιστωτική γραμμή», έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.


«Η Ελλάδα κατάφερε μία τεράστια αλλαγή στα ελλείμματα και στις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από το Μιλάνο και πρόσθεσε ότι η αλλαγή αυτή αναγνωρίζεται από όλους και έχει αρχίσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα για τη μετά το μνημόνιο εποχή.

Είπε ακόμη: «Κανείς δεν έχει αντίρρηση για την επιτυχία της χώρας μέχρι τώρα. Και αν προσέξατε τις τελευταίες επίσημες δηλώσεις κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα έχει πλέον από εδώ και πέρα τα θεμελιώδη μεγέθη και τις προοπτικές να προχωρήσει. Η συζήτηση γίνεται για το πώς θα προχωρήσουμε με τον πιο ασφαλή τρόπο. Η συζήτηση αυτή γίνεται με τρόπο συστηματικό με όλους. Έχει εξηγηθεί από την πλευρά της Ελλάδας ότι δεν χρειαζόμαστε νέο μνημόνιο. Όπως αποτελεί στοιχείο των διαπραγματεύσεων μία πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης που θα προστάτευε τη χώρα από πιθανές αναταράξεις στις αγορές σε μία στιγμή που η παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει στοιχεία κάμψης. Σε κάθε περίπτωση όλοι συμφωνούμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης».

ΟΛΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Η Ελλάδα κατάφερε τα τελευταία δύο χρόνια μια τεράστια αλλαγή και στα ελλείμματά της και στις μεταρρυθμίσεις. Αυτή η αλλαγή αναγνωρίζεται πλέον από όλους. Κι έχει αρχίσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα, για την μετά το Μνημόνιο εποχή.

Κανένας δεν έχει αντίρρηση για την επιτυχία της χώρα μέχρι τώρα. Κι αν προσέξατε τις τελευταίες επίσημες δηλώσεις, κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα έχει πλέον από δω και πέρα τα θεμελιώδη μεγέθη και τις προοπτικές να προχωρήσει. Η συζήτηση που γίνεται είναι για το πώς θα προχωρήσουμε με τον πιο ασφαλή τρόπο...

Αυτή η συζήτηση γίνεται με τρόπο συστηματικό με όλους. ΄Εχει εξηγηθεί από την πλευρά της Ελλάδας ότι δεν χρειαζόμαστε νέο Μνημόνιο. Όπως αποτελεί και στοιχείο των διαπραγματεύσεων, μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές. Και μάλιστα σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια κάμψης.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφωνούμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Συνεπώς υπάρχει συμφωνία για την επόμενη μέρα και προχωρεί μια σοβαρή συζήτηση για με τους εταίρους και τους δανειστές μας για την πρώτη μεταβατική φάση. Έτσι, με σοβαρότητα, συνεχή διάλογο και στενή συνεργασία προχωράμε να ρυθμίσουμε όλες τις λεπτομέρειες της επόμενης μέρας.

Συμπερασματικά, λοιπόν: Η Ελλάδα έχει πια τα θεμελιώδη και τις προοπτικές για σταθερότητα και ανάπτυξη. Η μάχη της δημοσιονομικής προσαρμογής κερδήθηκε. Η μάχη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κερδίζεται και συνεχίζεται. Το μόνο που προκαλεί ανησυχία είναι το πολιτικό ρίσκο: το ότι δηλαδή τα ελλείμματα μπορεί να επανέλθουν, ότι οι μεταρρυθμίσεις υπάρχει ο κίνδυνος να ανατραπούν.

Οι αγορές βέβαια, καμία φορά αντιδρούν με υπερβολή. Κι όταν οι ανησυχίες οδηγούν σε υπερβολές, τοτε η αλήθεια αποκαθιστά, αργά ή γρήγορα, την υπερβολή. Και τα πράγματα ισορροπούν πάλι. Το βλέπουμε και σήμερα...

Ένα παράδειγμα. Σημερινό. Σε ανακοίνωση του Συριζα υποστηρίζει ότι οι αγορές τρόμαξαν επειδή – αν είναι δυνατόν η Ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική των πλεονασμάτων! Δηλαδή αν επιστρέφαμε στα ελλείμματα, πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι οι αγορές θα πανηγύριζαν! Αυτή η στοιχειώδης έλλειψη σοβαρότητας, είναι εκείνο ακριβώς που ανησυχεί και τον κόσμο όλο και τις αγορές...

Εγώ επιμένω: όλες οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βοηθήσουν για τη μετάβαση στη μετά το Μνημόνιο εποχή. Δεν πρέπει το πολιτικό ρίσκο που ορισμένοι προκαλούν να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας.

Η Ελλάδα θα προχωρήσει. Τόσες θυσίες δεν θα πάνε χαμένες. Τέτοιες επιτυχίες, που η ίδια η Ευρώπη τις θεωρεί «χωρις προηγούμενο», δεν μπορούν να ακυρωθούν. Και η έξοδός μας από την κρίση, θα είναι πολύ πιο γρήγορη και ασφαλής για τον ελληνικό λαό, αν είμαστε ενωμένοι, ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες. Τα θεμελιώδη τα έχουμε, τις προοπτικές τις έχουμε, αρκεί να δείξουμε σε όλους ότι έχουμε την υπευθυνότητα και την ωριμότητα και κυρίως τη σοβαρότητα, να πάμε τη χώρα μπροστά.

Η Ελλάδα το χρειάζεται. Και πάνω απ’ όλα ο ελληνικός λαός το απαιτεί".

Από ......  newsit