Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Στην ΝΔ όποιος αρχηγός έχανε έφευγε

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com














ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ


Μια συνέντευξη-ποταμό έδωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στον Γιώργο Κουβαρά, ο πρώην υπουργός, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας για όλους και για όλα. 
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να κάνει πολλές υποχωρήσεις ακόμη, εάν θέλει η χώρα να παραμείνει στην Ευρώπη, και συμπλήρωσε πως αυτό θα είναι δύσκολο λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην κυβέρνηση, προτείνοντας μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, με την συμμετοχή ή την ανοχή της ΝΔ.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολλές εσωτερικές αντιθέσεις, αλλά και το γεγονός ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προεκλογικές της δεσμεύσεις».

«Θα πρέπει πρώτα να γίνει προσπάθεια από αυτή την κυβέρνηση. Θα κάνει υποχωρήσεις περαιτέρω αν θέλει φυσικά να μείνει η χώρα στην Ευρώπη. Αν η αριστερή πλατφόρμα δεν την ακολουθήσει αυτή την υποχώρηση, θα χρειαστεί βοήθεια η κυβέρνηση. Γενικά, αν δεν υπάρξει άλλη λύση, τότε θα πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με την συμμετοχή ή με την ανοχή της ΝΔ». Παράλληλα εξέφερα την άποψή του ότι πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή ενοποίηση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. «Δεν το βλέπω να γίνεται τώρα, αλλά κάποια στιγμή οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την Ευρώπη, πρέπει να ενοποιηθούν».
«Επικίνδυνος ο Πάνος Καμμένος»

Μιλώντας ωστόσο για το εσωτερικό της κυβέρνησης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός τόσο με τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο, χαρακτηρίζοντάς τον «αλλοπρόσαλλο», αλλά και επικίνδυνο. "Ο Πάνος Καμμενος δεν εκπροσωπεί την δεξιά στην κυβέρνηση. Είναι αλλοπρόσαλλος, δεν μπορείς να συνεννοηθείς μαζί του. Όχι μόνο αλλοπρόσαλλος, αλλά και επικίνδυνος". Από την κριτική του κ. Βαρβιτσιώτη δεν ξέφυγε επίσης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, για τον οποίο εκτίμησε ότι ήταν λάθος να πάει στην Εξεταστική Επιτροπή για το χρέος: «Αφού δεν κλήθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κακώς πήγε και ο Προκόπης Παυλόπουλος εκεί. Ήταν λάθος».

"Στη ΝΔ όποιος αρχηγός έχανε… έφευγε"
Ο Βετεράνος της πολιτικής, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, δεν θα μπορούσε να μην κάνει αναφορά και στα θέματα που αφορούν το εσωτερικό της ΝΔ. Σχολιάζοντας το θέμα αλλαγής ηγεσίας της ΝΔ ανέφερε: "Εκτιμώ ότι ο εκάστοτε αρχηγός έχει την δική του ευθύνη. Αλλά θεωρώ ότι αυτό δεν έχει καμία σημασία τώρα. Πρώτα απ’ όλα δεν πιστεύω ότι ο εκάστοτε αρχηγός είναι αναλώσιμος και πρέπει σε κάθε ήττα να τον πετάξουμε έξω.

  Αυτό όμως έκανε η ΝΔ, ιστορικά. Όποιος έχανε… έφευγε".

Στην ερώτηση αν είναι σωστή η τακτική αυτή ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε: "Εξαρτάται εάν η ήττα είναι οδυνηρή ή όχι. Την τελευταία φορά η ήττα της ΝΔ ήταν οδυνηρή και δεν νομίζω ότι μπορεί να συνεχίσει έτσι".

Παράλογη δεξιά
Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης συμπλήρωσε ότι η ΝΔ κινδυνεύει να χάσει την ιδεολογική της ταυτότητα:«Πιστεύω ότι η Ν.Δ έχει μετακινηθεί ιδεολογικά προς τα δεξιά. Το ότι συγκυβέρνησε με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, είναι άλλο θέμα. Αυτό ήταν τραγικό λάθος της.

  Εκτιμώ, ότι η ΝΔ πρέπει να μετακινηθεί προς το κέντρο κι όχι προς την παράλογη δεξιά, γιατί υπάρχει κι αυτή", ανέφερε.


"Η προδοσία στην πολιτική είναι θέμα χρόνου"
Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ο βετεράνος πολιτικός παραδέχτηκε ότι η σοφία της πολιτικής «δεν ακούγεται» τα τελευταία χρόνια. «Δεν νομίζω ότι οι νέοι άνθρωποι της πολιτικής θέλουν να ακούσουν την εμπειρία μας και όσα μας δίδαξε η διαδρομή μας. Παρ’ ότι μερικές φορές είναι αναγκαία».

Μιλώντας για την πολιτική του διαδρομή σημείωσε ότι «Είχα την μεγάλη τύχη να είμαι κοντά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Καθόρισε την πολιτική μου αντίληψη. Χάραξε γραμμές. Κι αυτές οι γραμμές δεν έχουν καμία σχέση με όσα ζούμε και αντιμετωπίζουμε σήμερα». Αναφερόμενος όμως και στον Ανδρέα Παπανδρέου δήλωσε «Η σφραγίδα του Ανδρέα Παπανδρέου στην μεταπολίτευση ήταν… ουδέτερη. Ούτε τα αρνητικά, ούτε τα θετικά υπερισχύουν»

Κάνοντας τον προσωπικό του απολογισμό από την μακρά του πορεία στην πολιτική ανέφερε πως: "Στην πολιτική έδωσα περισσότερα απ’ όσα πήρα. Αφιέρωσα την ζωή μου, θυσίασα πολλά από την προσωπική μου ζωή, αλλά η πολιτική έτσι είναι. Γεμάτη απαιτήσεις.

 Έχω κάνει φίλους μέσα από την πολιτική. Λίγους, αλλά έχω κάνει", και συμπλήρωσε με χιούμορ πως «Η προδοσία στην πολιτική είναι ζήτημα χρόνου, έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Από ........  kourdistoportocali

Τσίπρας-Καμμένος με 500 εκατομμύρια δολάρια εκτελούν την Μέρκελ

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com









για να καταλάβει ο Θέμος.. άλλο η απ'ευθείας ανάθεση άλλο η διακρατική
συμφωνία άλλο να βγάζεις στη ζούλα 5 εκατ άλλο να εμβάζεις δηλωμένα






Μέσω σύμβασης 500 εκατομμυρίων δολαρίων με τους Αμερικανκούς, Τσίπρας και Καμμένος εκτελούν την Μέρκελ. Σε λίγες ημέρες, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Άμυνας θα βρίσκονται στη Μόσχα ενώ στους Κινέζους έχουν δώσει ήδη το λιμάνι του Πειραιά. Έτσι, η Ελλάδα έχοντας στο πλευρό της Αμερικανούς, Ρώσους και Κινέζους, πολιορκεί το Βερολίνο.
Στο μεταξύ ο Πάνος Καμμένος απάντησε πριν λίγο ως εξής στο πρωτοσέλιδο του Πρώτου Θέματος>

-για να καταλάβει ο Θέμος.. άλλο η απ'ευθείας ανάθεση άλλο η διακρατική συμφωνία άλλο να βγάζεις στη ζούλα 5 εκατ άλλο να εμβάζεις δηλωμένα
Aπό το ΥΠΕΘΑ εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση>

Ανακοίνωση ΥΠΕΘΑ σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»


Η συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P3 είναι διακρατική μέσω FMS. Απαράβατος όρος της ελληνικής πλευράς ήταν οι εργασίες να γίνουν στην Ελλάδα από ελληνική βιομηχανία.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούν πολλές χώρες ανάμεσα στις οποίες είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Ν. Κορέα, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Βραζιλία. Όλες αυτές οι χώρες τα αναβαθμίζουν και τα διατηρούν στη δύναμη τους.

Η λύση της αναβάθμισης κρίνεται συμφερότερη από την προμήθεια νέων αεροσκαφών για πολλούς λόγους. Ο χρόνος ζωής των αεροσκαφών παρατείνεται για τουλάχιστον 20 χρόνια, διαθέτουμε ήδη ανταλλακτικά για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, εκπαιδευμένο προσωπικό, οργανωμένη μονάδα υποστήριξης.

Είχε προταθεί η προμήθεια παροπλισμένων αεροσκαφών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία όμως χρειάζονταν τις ίδιες εργασίες αναβάθμισης με μεγαλύτερο κόστος ώστε να είναι διαθέσιμα ενώ όλες οι εργασίες θα γίνονταν στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα.

Το ΓΕΝ είχε εισηγηθεί να γίνει επισκευή μέσω FMS και πέρασε ΚΥΣΕΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2014. Στη συνέχεια η ίδια συμφωνία προσυπεγράφη και πέρασε ΚΥΣΕΑ με τους ίδιους όρους και την χρηματοδότηση από την σημερινή κυβέρνηση στις 15 Μαρτίου 2015 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία.

Τι αναφέρει το "Πρώτο Θέμα"
Στις 15 Μαρτίου ελήφθη απόφαση του ΚΥΣΕΑ με υπογραφές πρωθυπουργού και υπουργού Αμυνας για διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ (Lockheed) για εκσυχρονισμό πέντε πολεμικών αεροσκαφών ηλικίας 35 ετών. Ο εκσυγχρονισμός θα κρατήσει 7 χρόνια και αυτό σημαίνει ότι όταν θα παραδοθούν τα αεροπλάνα θα είναι ηλικίας 42 ετών!

Το κόστος του προγράμματος, που έγινε με απευθείας ανάθεση, ανέρχεται στα 500 εκατ. δολάρια.
Οπως αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα», πρόκειται για το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα μετά από 10 χρόνια. Η έγκρισή του δόθηκε την Κυριακή 15 Μαρτίου από τον πρωθυπουργό, μετά από εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας.

Το πρόγραμμα, που θα διαρκέσει επτά χρόνια, αφορά τον εκσυχρονισμό, τη συντήρηση και εν συνεχεία την υποστήριξη πέντε εκ των έξι αεροσκαφών τύπου Ρ-38 Οrion, τα οποία είναι ηλικίας 35 ετών. Στόχος να επιμηκυνθεί η ζωή τους για ακόμη 15.000 ώρες πτήσεων. Τα εν λόγω αεροπλάνα είναι παροπλισμένα από το 2009, καθώς το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι ο εκσυγχρονισμός τους είναι οικονομικά ασύμφορος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 προγραμματιζόταν η απόκτηση νέων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, ωστόσο ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, ενώ το 2010 είχαν προϋπολογιστεί 250 εκατ. ευρώ για την αγορά αεροσκαφών, ποσό που το 2011 έπεσε στα 180 εκατ. ευρώ.

Το 2014 ο φάκελος ανασύρθηκε και αποφασίστηκε η απόκτηση νέων αεροσκαφών να ενταχθεί στο πρόγραμμα προμηθειών αμυντικού υλικού της περιόδου 2011-2025, ενώ τον Ιανουάριο του 2015 το υπουργείο Αμυνας υπέβαλε στο υπ. Οικονομικών πρόταση για τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων της περιόδου 2016-2017 για να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για το υποπρόγραμμα των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας.

Ομως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνήθηκε να αποδεσμεύσει χρήματα για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Μάλιστα, τότε έντονες ήταν και οι αντιδράσεις του επικεφαλής του Τμήματος Αμυντικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση Σαμαρά να μην προχωρήσει σε εκταμίευση κονδυλίων για οπλικά συστήματα.

Μετά την αλλαγή κυβέρνησης, τον Ιανουάριο του 2015, το ΓΕΕΘΑ επανέφερε την επιχειρηματολογία του ότι ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας είναι η πιο συμφέρουσα λύση και στις 15 Μαρτίου το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα πήρε την εν λόγω απόφαση.

Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών σε σύντομο χρονικό διάστημα ανέλαβε να προωθήσει τον φάκελο εκσυχρονισμού των αεροσκαφών Ρ-3Β κατά προτεραιότητα, υπέγραψε τη διακρατική συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ανέθεσε στην αμερικανική Lockheed Martin να αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος σε συνεργασία με την ΕΑΒ και άλλες ελληνικές εταιρείες, ως υποκατασκευάστριες κρίσιμων συστημάτων που θα ενσωματωθούν στα παλαιά αεροσκάφη.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», τις ημέρες αυτές αποδεσμεύονται 45 εκατ. ευρώ δολάρια ως προκαταβολή στους Αμερικανούς και το πρόγραμμα ενεργοποιείται και τυπικά.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές από το Πεντάγωνο, η χρηματοδότηση του προγράμματος από το υπουργείο Οικονομικών για τα επόμενα τρία χρόνια έχει ήδη εξασφαλιστεί και προσθέτουν ότι η ολική αποπληρωμή του προγραμματίζεται μέχρι το 2022, παράλληλα με την εκτιμώμενη ολοκλήρωση της παράδοσης των εκσυγχρονισμένων αεροσκαφών.

Από ..... kourdistoportocali 

Αλέξη, δεν μπορεί να διορίζονται συγγενείς υπουργών

Αναρτήθηκε από ..........  energoipoliteskv.blogspot.com


ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ 2-3 ΑΠΛΑ 
ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Του Γιώργου Κουρή

ΕΠΕΙΔΗ η εφημερίδα μας πίστεψε στον Αλέξη και συνεχίζει να τον πιστεύει και θα τον βοηθήσει μέχρι να νικήσει στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει, να βγάλει τη χώρα από το σημερινό αδιέξοδο και το λαό μας από την τραγωδία που ζει, ικανοποιώντας όχι βέβαια όλες τις υποσχέσεις που μας έδωσε, γιατί με τα σημερινά δεδομένα και την άγρια πολεμική που δέχεται από ολόκληρο το ευρωπαϊκό κατεστημένο και με το λαό μας να ΛΟΥΦΑΖΕΙ, ενώ θα έπρεπε ΟΛΟΙ μας, από την πρώτη μέρα που είπε το πρώτο υπερήφανο ΟΧΙ ο Αλέξης στους ξένους, να έχουμε βγει στους δρόμους και να μην γυρίζαμε στα σπίτια μας, αν δεν υιοθετούσαν οι Ευρωπαίοι όλα τα δίκαια αιτήματά μας, για να καταλάβαιναν και οι ξένοι ότι ο Αλέξης δεν είναι μόνος του, αλλά ότι είμαστε μαζί του, ΟΛΟΚΛΗΡΗ η Ελλάδα, εμείς θα είμαστε ευχαριστημένοι και θα νοιώθουμε δικαιωμένοι για τον αγώνα που κάναμε, αν ο πρωθυπουργός ικανοποιήσει ΤΑ ΜΙΣΑ από αυτά που μας είχε υποσχεθεί.

 Δεν τα θέλουμε όλα όσα μας έλεγες, Αλέξη.

Θέλουμε τα μισά και αυτά πολλά μας είναι, για… αρχή και μετά βλέπουμε!..

ΕΧΟΥΜΕ δε τη γνώμη ότι ακριβώς τις ίδιες με εμάς σκέψεις κάνουν και όσοι τον ψήφισαν στις εκλογές και όσοι έχουν έρθει τώρα κοντά και τον στηρίζουν μετά τις εκλογές…

Θα πρέπει όμως ο πρωθυπουργός να φροντίσει 2-3 απλά πράγματα, από αυτά που συνήθως εξοργίζουν τον κόσμο.

Πρώτα απ΄ όλα ΚΑΝΕΝΑΣ συγγενής, υπουργού, βουλευτή ή στελέχους, δεν πρέπει να διοριστεί σε κυβερνητική θέση ή στο δημόσιο.

Αν κάποιος από τους υπουργούς ή τους βουλευτές νομίζει ότι έχει συγγενή με πολλά προσόντα και πιστεύει ότι μπορεί να τον βοηθήσει στο έργο του, ας τον πάρει στο προσωπικό του γραφείο και να τον πληρώνει ο ίδιος από την τσέπη του.


Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι η προσπάθεια που γίνεται να τακτοποιηθούν, κοινώς «βολευτούν», οι αποτυχόντες βουλευτές.

 Από τη στιγμή που ο λαός δεν πίστεψε στα προσόντα τους και τους «μαύρισε», δεν μπορεί να έρχεται η κυβέρνηση και να τους επιβραβεύει!..

Να πάνε να δουλέψουν έξω στην αγορά και αν έχουν ικανότητες, να μας τις αποδείξουν και μετά να έρθουν στις επόμενες εκλογές να τους κάνουμε βουλευτές και υπουργούς.
Κύριε πρωθυπουργέ, είναι μερικά απλά πράγματα που δεν φαντάζεσαι όμως πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν στην κοινή γνώμη, για το ήθος και την αξιοπιστία των ανθρώπων που μας κυβερνούν.

Κ

Από .........  kourdistoportocali

Telegraph: Αυτά θα συμβούν αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ στις 9 Απρίλη

Αναρτήθηκε από ..........  energoipoliteskv.blogspot.com



Για το «δράμα της διάσωσης» της Ελλάδας κάνει λόγο η βρετανική Telegraph, η οποία, σε σημερινή της ανάλυση παρουσιάζει τι θα συμβεί σε περίπτωση που η χώρα δεν πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση κάνει ακόμη μια κρίσιμη προσπάθεια (ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ήδη στις ΗΠΑ για να έχει συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ), καθώς αυξάνονται οι φόβοι πως η χώρα θα γίνει το πρώτο ανεπτυγμένο κράτος στην Ιστορία που θα αθετήσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις.




«Μετά από έναν οδυνηρό Μάρτιο, η Αθήνα που βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόβλημα ρευστότητας, πρέπει να πληρώσει 458 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Πέμπτη 9 Απριλίου» σημειώνει η Telegraph και συνεχίζει παραθέτοντας δηλώσεις Ελληνα αξιωματούχου (την προηγούμενη εβδομάδα) ο οποίος σημειώνει «Είμαστε μία αριστερή κυβέρνηση, εάν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ μίας αθέτησης προς το ΔΝΤ ή προς τους πολίτες μας, η επιλογή είναι προφανής.



Μετά τις 9 Απριλίου τι;
Παρά το ότι κανένα ανεπτυγμένο κράτος δεν έχει αθετήσει ποτέ επισήμως τις υποχρεώσεις του στην μετά Bretton Woods (η συμφωνία που οδήγησε στην δημιουργία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας) εποχή, η Ελλάδα θα ενταχθεί στην ατιμωτική λίστα των εθνών που σπαράσσονται από πόλεμο και τους διεθνείς παρίες που έχουν αποτύχει να αποπληρώσουν το Ταμείο εγκαίρως.
Πάντως, όπως σημειώνει η Telegraph, το να χάσει η Αθήνα την προθεσμία πληρωμής δεν θα πυροδοτήσει άμεσα μια χρεοκοπία, καθώς, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΔΝΤ, θα παρασχεθεί στην Ελλάδα μια περίοδος χάριτος 30 ημερών. Κατά την χρονική αυτή περίοδο η χώρα θα κληθεί να πληρώσει τα χρήματα το συντομότερο δυνατό και πριν η επικεφαλής του Ταμείου ειδοποιήσει το εκτελεστικό συμβούλιο για την καθυστέρηση της πληρωμής.
Εάν παρέλθει αυτή η περίοδος θα μπορούσε να κηρυχθεί μια τεχνική χρεοκοπία μετά από έναν μήνα «ένα παράπονο σχετικά με την ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του μέλους εκδοθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο».
Στο μεταξύ, η Ελλάδα μπορεί να κάνει την πληρωμή έχοντας τρομάξει τους πιστωτές και τις αγορές για την πιθανότητα μίας μοιραίας παραβίασης της «αγιότητας» της νομισματικής ένωσης, σημειώνει η Telegraph.
Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν επίκειται πληρωμή, η διαδικασία υπερημερίας μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον.
Ακόμη, το βάρος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα αρχίσει επίσης να συσσωρεύεται με την κυβέρνηση να οφείλει να καταβάλει επιπλέον 963 εκατ. ευρώ έως τις 12 Μαΐου.



Τι έχει να πληρώσει η Ελλάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο

Κλείνοντας τη «στρόφιγγα» 
Η ακριβής διαδικασία είναι αβέβαιη, ωστόσο, η είσοδος σε μια παρατεταμένη διαδικασία ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας από τους άλλους πιστωτές της Ελλάδας, την ΕΚΤ και την ΕΕ.
«Εάν η Ελλάδα αθετήσει πληρωμή προς το ΔΝΤ, τότε για την υπόλοιπη ευρωζώνη θα έχει περιέλθει σε καθεστώς χρεοκοπίας» αναφέρει ο Ραούλ Ρουπαρέλ, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στο Open Europe.

Οι όροι του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ορίζουν ότι μία αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ, άρα κάτι τέτοιο θα συνιστούσε αυτομάτως μία αθέτηση πληρωμών επί των ευρωπαϊκών δανείων διάσωσης της χώρας.

«Με ένα τέτοιο σενάριο θα υπήρχε κίνδυνος ο Ευρωπαϊκός Μηχανικός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), να ακυρώσει το σύνολο ή μέρος των διευκολύνσεών του ή ακόμη και να κηρύξει το ονομαστικό ποσό του δανείου άμεσα απαιτητό» αναφέρουν αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.

Εάν ο EFSF προχωρήσει σε τέτοια κίνηση, αυτό θα μπορούσε να ενεργοποιήσει μια σειρά από ρήτρες πληρωμής των ελληνικών κρατικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών επενδυτώνκαι την ΕΚΤ. Αυτές οι ρήτρες αναφέρουν ότι μία αθέτηση πληρωμής προς έναν φορέα-πιστωτή ισχύει για όλους.

Η πολιτική ζημιά και οι συνέπειες στις αγορές θα είναι σημαντική. Το δημόσιο αίσθημα στις χώρες – δανείστριες πιθανότατα θα στραφεί εναντίων των Ελλήνων, ενώ η θέση της ΕΚΤ μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο πολύ σύντομα.
Η κεντρική τράπεζα έχει κρατήσει τις ελληνικές τράπεζες υπό στενό έλεγχο, εμμένοντας στο ότι θα αποκαταστήσει τις συνήθεις δανειοδοτικές δραστηριότητες προς τη χώρας, όταν «οι συνθήκες για μία επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ισχύσουν».

Ενα κύμα αθέτησης πληρωμών μπορεί να αναγκάσει την ΕΚΤ να τραβήξει εν τέλει την «πρίζα» της έκτακτης βοήθειας που παράσχει σε ακόμη μεγαλύτερες δόσεις από το Φεβρουάριο, σημειώνει η Telegraph.

«Η Ελλάδα βλάπτει την ευρωπαϊκή οικονομία»
Την ίδια ώρα, στο δημοσίευμα της Telegraph φιλοξενείται και μια διαδραστική δημοσκόπηση σε σύνολο 1.063 συμμετεχόντων με το ερώτημα αν πρέπει να φύγει ή όχι η Ελλάδα από το ευρώ.



Το 71% επιθυμεί ένα Grexit τονίζοντας ότι η χώρα βλάπτει την ευρωπαϊκή οικονομία, το 19% εκτιμά πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη, καθώς οι Ελληνες αξίζουν βοθεια, ενώ, ένα 10% δηλώνει αβέβαιο λόγω της πολυπλοκότητας του ζητήματος.

Από .........iefimerida

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com