Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Η Μεγάλη Εβδομάδα της Ελληνικής Κρίσης: Ένα παιχνίδι αντιμετάθεσης ευθυνών και προθέσεων…

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Επισημαίνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος
Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, εκτός αν μεταβληθεί σε απόλυτο θεσμό χρηματοκρατίας, σε έναν ολοκληρωτικό θεσμό δανειστών-δανειζομένων, όπου όλοι και από τις δύο πλευρές αυτής της σχέσης θα παίζουν στο παιχνίδι – και το παιχνίδι – της κολοκυθιάς!
Το θυμάσαι αυτό το παιχνίδι, αναγνώστη μου; Αυτό διαδραματίζεται τούτες τις ώρες στο πλαίσιο της ελληνικής διαπραγμάτευσης. Για ποιο ακριβώς ζήτημα; Για την προσαρμογή (σε τι ακριβώς;) ή για την ρευστότητα (ποια ακριβώς;); Άλλους στόχους και άλλη στρατηγική εμφανίζονται να έχουν οι δανειστές και άλλους στόχους και στρατηγική επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση και έτσι φυσιολογικά η διαπραγμάτευση για το........
«πρόγραμμα γέφυρα» δεν θα μπορούσε παρά να καταλήξει στο παιχνίδι της κολοκυθιάς.  


Ποιος είναι ωστόσο ο πολιτικός σκοπός αυτού του παιχνιδιού; Η αντιμετάθεση ευθυνών και κυρίως προθέσεων μεταξύ των δανειστών-εταίρων μας και της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τον εξοβελισμό της ελληνικής κοινωνίας και εσωτερικής αγοράς από το ευρώ, την ίδια ώρα που το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας θα παραμείνει στην ευρωζώνη και οι εξωτερικές συναλλαγές θα πραγματοποιούνται σε ευρώ.
Η κωλυσιεργία, η παραφιλολογία, οι δραματικές αντιφάσεις και οι πρωτοφανείς παραδοξότητες που διέπουν την λεγόμενη διαπραγμάτευση του ελληνικού ζητήματος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των παραγόντων που συνέθεσαν την τρόικα ως μηχανισμό υποστήριξης της σταθερότητας του ευρωσυστήματος και επιμέλειας/επιτροπείας της συντεταγμένης πτώχευσης της Ελλάδας εντός του ευρώ, είναι πρόδηλο πως λαμβάνουν χώρα για να μεταφέρει ο ένας στον άλλον την ευθύνη για το χρηματοπιστωτικό αδιέξοδο που ως προφανή λύση έχει την εγκαθίδρυση ενός συστήματος παράλληλων πληρωμών, δηλαδή ένα διπλό νομισματικό σύστημα για την Ελλάδα. Μόνον έτσι οι έλληνες θα περιοριστούν «να καταναλώνουν όσα παράγουν», αναχρηματοδοτώντας ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος σε ευρώ χωρίς επιπλέον δανεισμό, αλλά με μία περιορισμένη αναδιάρθρωσή του σε ο, τι αφορά στον λεγόμενο επίσημο τομέα. Την τεχνογνωσία σε αυτή την μετάβαση σε ένα προσωρινό καθεστώς παράλληλου συστήματος πληρωμών θα προσφέρει ασφαλώς το ΔΝΤ, το οποίο θα αναλάβει και τον συντονισμό μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών, εταίρων και ελληνικής κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση.
Από την μία πλευρά το κλείσιμο της στρόφιγγας ρευστότητας προς την ελληνική κυβέρνηση πιέζει την ελληνική πλευρά για να υιοθετήσει ένα σύστημα παράλληλων πληρωμών, ενώ η απειλή μη-συντεταγμένης χρεοκοπίας από την ελληνική κυβέρνηση πιέζει την πλευρά των επίσημων δανειστών προς άμεση διευθέτηση του ζητήματος του χρέους, το οποίο στην περίπτωση αυτή (: διπλό νομισματικό) δεν μπορεί παρά να λάβει μία βιώσιμη για την ελληνική εθνική οικονομία μορφή.
Το ζήτημα που ανησυχεί και προβληματίζει είναι η εξέλιξη της χρεοκοπίας της Ελλάδας να παραμείνει εντός του πλαισίου της ευρωζώνης. Μόνον έτσι η ελληνική κρίση θα παραμείνει εθνική κρίση για την Ελλάδα και δεν θα ευρωποιηθεί. Δηλαδή το παιχνίδι της κολοκυθιάς θα πρέπει να συνεχίσει να παίζεται εντός της ευρωζώνης με καθοριστικό θεσμό (στο ρόλο του αρχηγού στο παιχνίδι της κολοκυθιάς) το Eurogroup, έτσι ώστε να αποκλειστεί μία καθολική ρήξη που θα οδηγούσε στην δραχμή, μεταφέροντας πλέον την ελληνική κρίση στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η αντιμετάθεση ευθυνών και προσδοκιών στην βάση ενός διπλού νομισματικού αποσκοπεί τελικά στην πάση θυσία αποφυγή της μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη.
Το πολιτικώς παράδοξο και άκρως πονηρό είναι πως μεγάλη μερίδα των εμφανιζόμενων ως «αντιμνημονιακών» ΜΜΕ στην Ελλάδα έρχεται σήμερα να υποστηρίξει το διπλό νομισματικό ή εμμέσως να ατενίσει ανακουφιστικά προς αυτό τοποθετώντας το στις προθέσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, παρουσιάζοντάς το ασφαλώς ως σωτηρία για τους έλληνες και ως δήθεν μηχανισμό χειραφέτησης από τους «τοκογλύφους» εταίρους μας. Εδώ προφανώς αντιστρέφεται το παιχνίδι της κολοκυθιάς με απόλυτη παραπλάνηση του ελληνικού λαού. Αυτοί που έχουν συμφέρον από το σύστημα παράλληλων πληρωμών, που είναι όσοι επιθυμούν τον εξανδραποδισμό των εργαζομένων, συγκλίνουν είτε με την μορφή των «μνημονιακών», είτε με εκείνη των «αντιμνημονιακών», σε μία προφανώς αντιδημοκρατική και εναντίον των εργαζομένων λύση της τεχνητά οξυμένης κρίσης ρευστότητας, εμφανίζοντας το διπλό νομισματικό ως αριστερή/κοινωνική επιλογή, εναρμονισμένη με τις επιδιώξεις και τις προγραμματικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ!
Αυτό αποτελεί την απόλυτη παγίδα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι προθέσεις κι οι ευθύνες των εταίρων-επίσημων δανειστών της Ελλάδας σε ο, τι αφορά στην εισαγωγή του διπλού νομισματικού, θα εμφανιστούν και θα καταλογιστούν από τον ελληνικό λαό και τον ιστορικό στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ή σε μία άλλη κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» στην οποία θα συμμετέχει η ευρωπαϊκή αριστερά του κ. Τσίπρα. Αυτό θα είναι το τραγικό για την ελληνική αριστερά και τους έλληνες εργαζόμενους και ανέργους αποτέλεσμα της κολοκυθιάς, το οποίο με την μορφή της χρηματοκρατίας έρχεται να υπονομεύσει σοβαρά την δημοκρατία στον τόπο μας.
Θέλω να κλείσω αυτό το σημείωμα με έναν διπλό προβληματισμό και με τα λόγια άλλων. Διάβασε με προσοχή τι σημειώνει ένας από τους σοβαρότερους και πλέον καταρτισμένος έλληνας καθηγητής πανεπιστημίου, ο Βασίλης Καραποστόλης και αμέσως μετά στοχάσου στο πνεύμα της «Μεγάλης Εβδομάδας» με τους στίχους ενός αγνώστου σε εμένα ποιητή.
Γράφει μεταξύ άλλων ο Βασίλης Καραποστόλης και συ τοποθέτησε την λέξη ευρώ εκεί που αυτός έχει την λέξη «χρήμα»: «Ας προσπαθήσουμε όμως να αναλογιστούμε τι συνέβη. Πρώτα το χρήμα κέρδισε τη μάχη εναντίον του «αγαθού» - ή αλλιώς: η πόλη επικράτησε της υπαίθρου. Έπειτα το χρήμα θριάμβευσε και επί του «πνεύματος - ή αλλιώς: η σκέψη που υπολογίζει στην επιτυχία επεκράτησε της σκέψης που ενδιαφέρεται για την αλήθεια. Τι μένει ακόμη; Είναι άραγε ολοκληρωτικά κυρίαρχο πλέον το χρήμα, μόνος δεσπότης πάνω σ' ένα πλανητικό πληθυσμό που από τη μια λατρεύει και από την άλλη μισεί τον δεσπότη του;  Ήδη διαφάνηκε η απάντηση. Όταν λατρεύεις και την ίδια στιγμή μισείς κάτι, σημαίνει ότι αυτό το κάτι δεν στέκεται γερά στα πόδια του. Λατρεύεται το χρήμα επειδή υπόσχεται να εξαγοράσει τα πάντα: τα υλικά μέσα επιβίωσης, την εκτίμηση των άλλων, το κύρος, τη φιλία. Μισείται επειδή η παντοδυναμία του αυτή αποδεικνύεται λειψή: δεν κατορθώνει να ναρκώσει τον άνθρωπο, να τον κάνει να λησμονήσει εντελώς ότι η αξία του δεν αντιστοιχεί στην αξία της περιουσίας του. Ένα «ποιοτικό» υπόλοιπο πάντα διαφεύγει. Κι αυτό το υπόλοιπο σήμερα μεγαλώνει εκρηκτικά […] Ανικανοποίητα πλήθη κυνηγούν το χρήμα, το αποκτούν, το χάνουν ξανά και διαμαρτύρονται κατά των πολιτικών που δεν τους προστάτεψαν αρκετά από τους αδηφάγους της αγοράς. Το μόνο που δεν κάνουν είναι ν' αμφισβητήσουν τη συνθήκη που δένει σφιχτά τη ζωή τους μ' αυτό που δεν είναι ζωή, αφού του λείπει το αίμα. Τι τρέχει λοιπόν στις φλέβες τους; Νερό; αέρας; ή κάποιοι αριθμοί; Μέχρι να το βρουν πάντως, σε άλλα μέρη, πιο θερμά, εκεί που πραγματικά βράζει το αίμα, άλλου τύπου άνθρωποι μάλλον θα εξακολουθήσουν να αγωνίζονται εναντίον της λογικής που θέλει να καταγγέλλουμε σαν καλοί ιδιώτες τους πολιτικούς, να τους ζηλεύουμε κρυφά, να εχθρευόμαστε τους πλουσίους και να περιμένουμε απ' αυτούς που καταγγέλλουμε να τα βάζουν για λογαριασμό μας μ' αυτούς που εχθρευόμαστε. Η λογική αυτή είναι ένα από τα ευρωπαϊκά εξαγώγιμα προϊόντα. Και σήμερα οι παλιές αποικίες το επιστρέφουν απούλητο».
Η λογική αυτή που περιγράφει θαυμάσια ο Βασίλης Καραποστόλης αποκρυσταλλώνεται σημειολογικά στο παιχνίδι της κολοκυθιάς, για να έρθει ο/η ποιητής/ρια να τονίσει: «Θυμάσαι εκείνο το παιχνίδι που δεν παίζαμε παλιά; /  "Κολοκυθιά", αν δεν λαθεύω, πρέπει νά 'ταν το όνομά του... /  Με απαξίωση κοιτάζαμε και οι δυο μας τα υπόλοιπα παιδιά, / πεζό κι ανούσιο το βρίσκαμε, ανιαρό μέχρι θανάτου. Μα στην ζωή η αντιμετάθεση είν' κανόνας γενικός: των ευθυνών, των αγαθών και των προθέσεων επίσης... / Γύρω κοιτάζοντας, κατάλαβες: ο κόσμος, δυστυχώς, δεν εκτιμά αυτό που λες μα αυτό που θέλει να του κρύψεις. / Για κάποια χρόνια αντιστάθηκες με σθένος, με τα νύχια, την ψυχή, μα ο πειρασμός να αφεθείς στα βολικά ήταν εμμένων και μεγάλος. / Κι έτσι το πρόσωπό σου άφησες να γίνει απ' την αρχή, και από Αντιγόνη έγινες Κρέοντας εσύ, άρχοντας άλλος. / Εσύ ο κριτής, ο επικριτής, ο φωτισμένος δικαστής εσύ, ο τιμητής των αξιών, εσύ αυτός που το σωστό θα διαδώσει. / Μα όταν τα πράγματα συμβαίνει να σκουραίνουν, στη στιγμή, θυμάσαι την "κολοκυθιά" με ευγνωμοσύνη, για όσα εφόδια σου 'χει δώσει.../ Γι αυτό, καλέ μου, σου θυμίζω πως, στο βάθος, ένα ισχύει τελικά: Εύκολη είναι η απαξίωση, το μένος, όταν στρέφονται στους άλλους... / Και η διάβρωσή μας ξεκινάει από νωρίς, από παιχνίδια παιδικά, που είναι άγρια και επικίνδυνα πολύ, σαν παίζονται απ' τους μεγάλους.»

Το παιχνίδι αντιμετάθεσης ευθυνών και προθέσεων που καταλήγει σε διπλό νομισματικό είναι αναγνώστη μου ένα άγριο και επικίνδυνο παιχνίδι σαν παίζεται από μεγάλους! Αυτό σίγουρα μικραίνει τους αριστερούς και μεγεθύνει την δεξιά!  

Από .........  kafeneio

Τσίπρας σε Σαμαρά: Σας ζήτησε κανείς να μπείτε σε οικουμενική και δεν το θυμάμαι;

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com



Σφοδρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά για το ρόλο του στην ανατροπή του Γιώργου Παπανδρέου το 2011 αλλά και τα όνειρά του για συμμετοχή σε οικουμενική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απόψε το βράδυ από τη Βουλή.

«Μέσα από την εξεταστική πρέπει να μάθουμε τι διημείφθη στις Κάννες στις οποίες ο Σαμαράς ταξίδεψε αντιμνημονιακός και γύρισε ένθερμος οπαδός του Μνημονίου.

 Ήσασταν πρωταγωνιστής εκείνου του παρασκηνίου που οδήγησε στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ο λαός πρέπει να μάθει μέσα από ποιες διαδικασίες ανατράπηκε δημοκρατικά εκλεγμένος Πρωθυπουργός» είπε ο κ. Τσίπρας.

Εν συνεχεία μάλιστα ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο κ. Σαμαράς ονειρεύεται κάτι ανάλογο και τώρα γι’ αυτό και σπεύδει –πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας- σε ξένα ΜΜΕ να δηλώσει πρόθυμος να μπει σε οικουμενική κυβέρνηση.
«Μόλις δύο μήνες μετά από τις εκλογές; Με νωπή τη λαϊκή εντολή;

Σας ζήτησε ποτέ κανένας κ. Σαμαρά να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το θυμάμαι;

 Αν νοσταλγήσετε την περίοδο των Καννών καθίστε εκεί που κάθεστε στην αντιπολίτευση γιατί θα καθίσετε πολλά χρόνια.

 Τα πραξικοπήματα στη χώρα τελείωσαν μαζί με το παλάτι» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Από .........  parapolitika

Επίθεση Σαμαρά σε Καραμανλή: "Η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι τα μνημόνια την κρίση"

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Άμεση απάντηση του Αλέξη Τσίπρα


Ευθεία επίθεση του Αντώνη Σαμαρά στον Κώστα Καραμανλή, έγινε από το βήμα της Βουλής.

"Η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι τα μνημόνια την κρίση" , είπε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλύπτοντας ουσιαστικά τον Γιώργο Παπανδρέου που υπέγραψε το μνημόνιο και κάνοντας επίθεση στην διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. 

Ο Τσίπρας, πονηρός ων,  ανεβαίνοντας στο βήμα, δεν το άφησε να... πέσει κάτω και πήρε την καταπληκτική... ασίστ από τον πρώην πρωθυπουργό,  λέγοντας "να μας πείτε κύριε Σαμαρά, πως σε ένα βράδυ από αντιμνημονιακός, γίνατε μνημονιακός.

Τι έγινε εκείνο το βράδυ;" , ενώ συνέχισε αναφερόμενος στην σχετική φράση του Σαμαρά εναντίον του Καραμανλή: "Αναφέρεστε στην περίοδο Καραμανλή κύριε Σαμαρά;" 

Από ........  parapolitika

Επική γκάφα Σαμαρά

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com



Μπέρδεψε τις συζητήσεις για πρωθυπουργό


Σε μία γκάφα άνευ προηγουμένου υπέπεσε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή θέλοντας να στριμώξει τον Αλέξη Τσιπρα.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θέλοντας να χρεώσει στον Τσίπρα την ανατροπή του Γ.Παπανδρέου, ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει τον Γεράσιμο Αρσένη για τη θέση του πρωθυπουργού, μιλώντας για την περίοδο που επιλέχθηκε ο Λουκάς Παπαδήμος, παγώνοντας προς στιγμή το Κοινοβούλιο αφού η αποκάλυψη αρχικά έμοιαζε μεγάλη και ηχηρή.

Ο Αλέξης Τσίπρας από τα έδρανο του πρωθυπουργού γέλασε,  υπενθυμίζοντας ότι η πρόταση του για τον Γεράσιμο Αρσένη αφορούσε άλλη περίοδο αναγκάζοντας τον Αντώνη Σαμαρά να παραδεχθεί το λάθος του και να παραδεχθεί ότι όντως αφορούσε την περίπτωση Πικραμμένου και να λήξει το θέμα εκεί...

Από ........  parapolitika

Ο Πήγασος Αγίου Κωνσταντίνου φιλοξενεί στην έδρα του (κλειστό Αγ. Κων/νου) δύο αγώνες βόλεϊ κορασίδων.

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com



Στις 8/4  (Μεγάλη Τετάρτη) ο Πήγασος Αγίου Κωνσταντίνου φιλοξενεί στην έδρα του (κλειστό Αγ. Κων/νου) δύο αγώνες βόλεϊ κορασίδων.

Στις 4μμ Α.Σ. ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - Γ.Σ. ΙΤΕΑΣ

Στις 6μμ ΛΟΚΡΟΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ - ΑΡΓΩ ΒΟΛΟΥ




Πρόκειται για τη Β φάση του πρωταθλήματος στην οποία προκρίθηκαν 16 ομάδες της Περιφέρειας Κεντρικής και Στερεάς Ελλάδας. Οι νικητές των δύο αναμετρήσεων προχωράνε στη φάση των 8.

Σας περιμένουμε όλους στο γήπεδο, να εμψυχώσουμε τις αθλήτριες και να παρακολουθήσουμε ωραίους αγώνες!

ΕΚ ΤΟΥ ΔΣ

ΑΟ ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΩ/ΝΟΥ

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ - ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΓΝΑΝΤΑΙΩΝ '' Ο ΕΠΙΚΝΗΜΙΔΙΟΣ ''

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


Τα πάνω - κάτω στο Ασφαλιστικό: Ποιοι χάνουν τη σύνταξη στα 55 και πάνε στα 62 [λίστα]

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


ΑΠΟ ΤΟ 2016 Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΕΤΡΟΥ


Πέντε κατηγορίες ασφαλισμένων βρίσκονται στο επίκεντρο των αλλαγών στο ασφαλιστικό και εφόσον δεν έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα εξόδου στη σύνταξη, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να ανεβαίνουν από τα 55 στα 62.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», τα νέα όρια ηλικίας θα επηρεάσουν -όπως το λέει ξεκάθαρα η νεότερη εκδοχή των μέτρων που έστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες- όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εξόδου στη σύνταξη.

Δηλαδή θα επηρεάσουν είτε όσους έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα με το χρόνο ασφάλισης, χωρίς να έχουν πιάσει ακόμη την ηλικία εξόδου, είτε έχουν την ηλικία συνταξιοδότησης αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το χρόνο ασφάλισης.

Οι αλλαγές θα γίνουν εντός του 2015, μετά το δεύτερο εξάμηνο, και ο χρόνος εφαρμογής του νέου νόμου θα είναι το 2016.

Το «κλειδί» των επικείμενων ρυθμίσεων δεν είναι μόνο ότι θα ξεκινήσουν από το 2016, αλλά και το μεταβατικό διάστημα που θα προβλεφθεί -αν προβλεφθεί- για όσους έχουν μεν κατοχυρωμένα δικαιώματα, αλλά απέχουν 2 ή 3 έτη για να πιάσουν και την ηλικία εξόδου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον «Ελεύθερο Τύπο» οι πέντε κατηγορίες ασφαλισμένων που χάνουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτούνται με γενικές ή ειδικές διατάξεις πριν από τα 62 είτε με μειωμένη είτε με πλήρη σύνταξη είναι:
  • Ανδρες που υπηρετούν στο Δημόσιο πριν από το 1983 και βγαίνουν σε σύνταξη με 35ετια χωρίς όριο ηλικίας.
  • Ανδρες και γυναίκες του Δημοσίου με πρόσληψη μετά το 1983, που συνταξιοδοτούνται, έχοντας ανήλικο παιδί και 25 έτη υπηρεσίας στα 52 έτη, ενώ μπορούν να βγουν στα 58 ή τα 59 έτη με 35 ή 37 έτη.
  • Οι ίδιοι ασφαλισμένοι, με λιγότερα χρόνια μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη από 56 ως 58 και πλήρη από τα 61 ως τα 63.
  • Γυναίκες που υπηρετούν στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες με ή χωρίς ανήλικο παιδί, αλλά και μητέρες ασφαλισμένες πριν από το '93 στο ΙΚΑ που έχουν ανήλικο παιδί και 5.500 ένσημα ως το 2012.
  • Ανδρες και γυναίκες που κατοχυρώνουν δικαίωμα στο ΙΚΑ με 10.500 ένσημα ως το 2012, αλλά και γυναίκες που κατοχυρώνουν έξοδο με όριο τα 57 ή τα 55 ( για μειωμένη) με 10.000 ένσημα ως το 2012.

Από .........  iefimerida

Τα «ακριβά» δώρα που ετοιμάζει ο Πούτιν στον Τσίπρα

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com




Την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει με επικριτικό βλέμμα την επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, την Τετάρτη, στο Κρεμλίνο δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί για δύο ημέρες επί ρωσικού εδάφους, σε ένα ταξίδι που έχει προκαλέσει την αντίδραση των Ευρωπαίων που δεν αισθάνονται άνετα με την προσέγγιση των δύο χωρών.

Στη Μόσχα πάντως, ετοιμάζουν «δώρα» για την ελληνική οικονομία, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Τσίπρα. Το πιο σίγουρο από αυτά, είναι η άρση του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, διαδικασία που θα ξεκινήσει την Τετάρτη με τη συνάντηση των δύο ηγετών.
Στη συνέχεια, 20 ελληνικές εταιρείες θα ελεγχθούν από τις ρωσικές αρχές. Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, θέλει τη δημιουργία μικτών, ελληνορωσικών, εταιρειών επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων.

Επιπλέον όμως, ως ένα ακόμη «δώρο» που φέρεται να θέλει να κάνει το Κρεμλίνο στην ελληνική οικονομία είναι το χάρισμα των προστίμων για τη χαμηλή κατανάλωση φυσικού αερίου από την Ελλάδα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τα φαινόμενα παρεμβαίνει στην Gazprom προκειμένου να χαριστούν τα πρόστιμα προς την Ελλάδα, για τη μειωμένη κατανάλωση κατά 40% την περασμένη χρονιά.

Παράλληλα, η Μόσχα ασκεί πιέσεις προς την ελληνική πλευρά, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να επισκεφθεί ξανά τη Ρωσία στις 9 Μαΐου, για τις εκδηλώσεις για τη νίκη της Ρωσίας επί της Γερμανία.

Η απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ιδιαίτερα τη δεδομένη στιγμή, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις τις προηγούμενες ημέρες, με κάποιους να μιλούν ανοιχτά για κίνδυνο της ενότητας του «μετώπου» της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία- όπως έκανε ο Μάρτιν Σουλτς- και άλλους να χαρακτηρίζουν εκτός λογική την απόφαση της Αθήνας να γυρίσει την πλάτη στους εταίρους της και να πέσουν στην «αγκαλιά» της Μόσχας, καθώς έτσι ερμήνευσαν αυτό το ταξίδι.

Χαρακτηριστικό είναι χθεσινό άρθρο του Βόλφγκανγκ Μουνχάου που δημοσίευσαν οι Financial Times, το οποίο τόνιζε ότι η Ελλάδα και ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να βρει σωτηρία στην Μόσχα και για αυτό καλύτερο θα είναι να μιλήσουν οι δύο ηγέτες για... τον καιρό και τα σπορ. Τονίζοντας ότι δεν είναι απλή μία συνεργασία Ελλάδας- Ρωσίας, σημείωνε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει σε σοβαρό βαθμό την Αθήνα, καθώς η ρωσική οικονομία είναι σε κακή κατάσταση.

FT: Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι η Αθήνα θα γίνει «Δούρειος ίππος» της Μόσχας
Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανησυχούν ότι μπορεί πίσω από τη συνάντηση να είναι κάτι πιο σοβαρό από το εμπόριο φρούτων, αναφέρουν οι Financial Times. Ο μεγάλος φόβος, σύμφωνα με έναν καχύποπτο υψηλόβαθμο αξιωματούχο είναι ένα πλάνο «δούρειου ίππου», στο οποίο η Ρωσία θα παρέχει δάνεια δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα ένα ελληνικό βέτο στις κυρώσεις. Μία κίνηση που θα «σκότωνε» την ενότητα της δύσης στο ουκρανικό θέμα.

Δεν αναμένεται ένα τέτοιο σοκ αυτή την εβδομάδα, εκτιμά η εφημερίδα. Ομως, με την Αθήνα να πλησιάζει τα πρόθυρα της πτώχευσης, η ανησυχία αυξάνεται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα στραφεί με απόγνωση στη Μόσχα. Θα προκαλούσε το μεγαλύτερο πανικό για έναν ελληνική στρατηγική συστράτευση από το σχέδιο Μάρσαλ του 1947, που ξεκίνησε για να σώσει τη χώρα από τους κομμουνιστές μαχητές που το κόμμα του κ. Τσίπρα υμνεί τώρα, σημειώνει.

Αλλοι πιστεύουν ότι το «ρωσικό χαρτί» του κ. Τσίπρα δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από ένα τέχνασμα για τις συζητήσεις με τη Γερμανία και την ευρωζώνη. Παρά τις ιστορικές σχέσεις και το σοβιετικό ρομαντισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αναλυτές θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι υπερβολικά συνδεδεμένη με τη Δύση- μέσω της ΕΕ και το ΝΑΤΟ- και τόσο βαθιά χρεωμένη για να την «εξαγοράσει» η Ρωσία ως αξιόπιστο σύμμαχο.

«Οι Ελληνες χρησιμοποιούν τη Ρωσία για να εκνευρίσουν το Βερολίνο, να τους φοβίσουν. Ο Τσίπρας θέλει να δείξει ότι έχει και άλλες επιλογές», σημειώνει ο Θεοχάρης Γρηγοριάδης, ειδικός επί των ελληνορωσικών σχέσεων στο Free University of Berlin. «Ομως, δεν έχει πρόθεση να κάνει την Ελλάδα δορυφόρο της Ρωσίας. Οι Ρώσοι το ξέρουν αυτό. Οι Γερμανοί το ξέρουν αυτό. Είναι καθαρό θέατρο, ένα ελληνικό παιχνίδι και φοβάμαι ότι φαίνεται σαν ένα κανίς που προσπαθεί να φοβίσει ένα λιοντάρι», συμπλήρωσε.

Οι Financial Times σημειώνουν πάντως ότι προς το παρόν το Κρεμλίνο προσέχει να μην τροφοδοτήσει τη θεωρία για δάνεια. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοφ, ανέφερε ότι είναι αβέβαιη η παροχή οικονομικής υποστήριξης της Ελλάδας και θα εξαρτηθεί από το αίτημα της Αθήνας.

Από .........  iefimerida

Ομιλία Τσίπρα για την εξεταστική για τα Μνημόνια: Ανατράπηκε ο Γιώργος Παπανδρέου μέσα από παρασκηνιακές διεργασίες


Αναρτήθηκε από ...........  energoipoliteskv.blogspot.com


- Ο Αλέξης Τσίπρας θα ασκήσει σκληρή κριτική για τα μνημόνια που υπέγραφαν οι προηγούμενες κυβέρνησης
- Θα δώσει απάντηση και στο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για εξεταστική από το 1981 μέχρι σήμερα
- Η Νέα Δημοκρατία δεν θέλησε το δικό της αίτημα για εξεταστική να συζητηθεί μαζί με την εξεταστική του ΣΥΡΙΖΑ
- Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως θα καταψηφίσει γιατί λείπει η περίοδος διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή


Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα συνεχίζεται η συζήτηση για το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά πως βρίσκεται σε στρατηγική σύγχυση αναφορικά με το δίλημμα ή Μνημόνιο ή η χώρα στα βράχια. Όπως σημειώνει ο κ. Τσίπρας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε απόψε μία αποκάλυψη πως όχι μόνο παραμονεύει για την αποτυχία αλλά θα φέρει και την ανακριτική επιτροπή. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως ο κ. Σαμαράς απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι κυβέρνηση εδώ και δύο μήνες.

Για άλλη μία φορά ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη στήριξη του κόσμου η οποία όπως είπε, αυξάνεται κάθε μέρα και παραπάνω.

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως οι πολιτικές ευθύνες έχουν ήδη αποδοθεί από τον ελληνικό λαό, αλλά με την εξεταστική η κυβέρνηση θέλει να χυθεί άπλετο φως στις διαδρομές της πενταετίας των Μνημονίων. Υπογράμμισε πάντως με νόημα πως η εξεταστική δεν έχει σκοπό να ποινικοποιήσει τις όποιες πολιτικές αποφάσεις.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά:

- Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση)
- Μάιος 2010 - Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση
- Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012, δηλαδή το PSI
-Μάιος 2012 και εντεύθεν

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει συγκεκριμένη ονομαστική αναφορά σε πρόσωπα και δεν ζητά έρευνα για πιθανά ποινικά αδικήματα συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.

Από ........  newsit 

Ομιλία Σαμαρά στη Βουλή

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

 

Φτώχια προβλέπεται και για την περιφέρεια μας.

Αναρτήθηκε από ...........  energoipoliteskv.blogspot.com

Η Επιστολή  εστάλη από  αναγνώστη

Κε αρχισυντάκτη

Η χώρα μας, με όσα και αν έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια ανήκει στις 40 πλουσιότερες χώρες ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σύμφωνα με τα στοιχεία της παγκόσμιας τράπεζας το 2013, που σημάνει ότι περνάμε δεν έχει σχέση με τον παραγόμενο πλούτο της χώρας.
Κύκλοι κυρίως της ΕΕ στρέφουν τους λαούς τον έναν ενάντια στον άλλον προσπαθώντας να αποκρύψουν το πραγματικό πρόβλημα που είναι ο καπιταλισμός και η οικονομία του που σαν σύστημα δίνει λίγα στους πολλούς και τα πολλά στον ένα.

Σε μια χώρα με άστεγους, με νεόπτωχους, παιδιά που λιποθυμούν από ασιτία, άνεργους και νέους χωρίς κανένα μέλλον, η ρήξη, η ανατροπή, η άρνηση πληρωμής του χρέους ήταν μονόδρομος. Τώρα φοράμε κράνος καθώς πέφτει  ο Μηλιός από τα σύννεφα.
Καταλαβαίνει καθένας ότι καμία ουσιαστική αλλαγή προς όφελος του λαού δεν επιδιώκει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
   Φτώχια  προβλέπεται και για την περιφέρεια μας. Με μόλις 190 εκατομμ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, ακόμη και οι ίδιες οι  υπηρεσίες της ΕΕ παραδέχονται ότι δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη.
     Φαίνεται ότι τίποτα δεν αλλάζει στον Καλλικράτη και στην τοπική διοίκηση. Η πρόθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι να διατηρήσουν την δημοσιονομική προσαρμογή των μνημονίων πιέζοντας για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, την ίδια στιγμή που η χρηματοδότηση από το κράτος μειώνεται διαρκώς.

     Η λεγόμενη «εξυγίανση» των δήμων θα κινηθεί στα γνωστά, με αναστολή προσλήψεων, αύξηση των ιδίων εσόδων με άμεση φορολογία, υποχρεωτικές μετατάξεις, περιορισμό των πληρωμών σε μισθοδοσία και ανελαστικές δαπάνες. Τα ελλείμματα  και το χωροταξικό, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις Βούτση, θα αντιμετωπιστούν με δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών (νέα φορολογία των πολιτών) και την δημιουργία 10-12 νέων δήμων στα ορεινά και στα νησιά.
   
Οι κινήσεις που προβλέπονται από τους δήμους για την τουριστική ανάπτυξη όπως αναφέρει η ΠΕΔ Στερεάς  ευνοούν μόνο το μεγάλο κεφάλαιο. Θέλουν να αντικαταστήσουν τον ΤΑΙΠΕΔ, να έχουν απευθείας την διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες και να αντικαταστήσουν το κράτος. Θέλουν γραφείο τουρισμού στους δήμους, χωρίς να μας λένε ποια είδους ανάπτυξη και για ποιον.
Από την άλλη η ελαστικοποίηση στους ελέγχους των επενδύσεων όπως ζητούν οι δήμαρχοι της Στερεάς, ανοίγει την πόρτα σε παρανομίες ενάντια στο περιβάλλον και στη δημόσια περιουσία.
Καταλαβαίνουμε όλοι ότι για την επιβίωση των αυτοαπασχολούμενων στον τουρισμό στα Καμένα Βούρλα και σε όλο το δήμο χρειάζονται υποδομές στήριξης και δημόσια  αναβαθμισμένα λουτρά.
    Είναι απαραίτητο να υπάρξει αντίδραση και να απαιτηθεί η κατάργηση των διοδίων, που τα τελευταία 7 χρόνια αυξήθηκαν 200% στην περιοχή μας και ο ΣΥΡΙΖΑ της Φθιώτιδας περί άλλων τυρβάζει τώρα.

                                                                                               Γιάννης Φραγκούλης
                                                                                                 Αυτοκινητιστής


                                                                                                 Καμένα βούρλα

Τα δώρα του Πούτιν στον Τσίπρα

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

 

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com