Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Βόμβα Βαρουφάκη: Αν οι εταίροι δεν κάνουν πίσω, η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τις δόσεις

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com



Εάν οι υποστηρικτές της λιτότητας στην Ευρώπη δεν υποκύψουν, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αθετήσει τις επικείμενες πληρωμές της για το χρέος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στη Huffington Post.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόσφατη δέσμευσή του ότι η Ελλάδα θα πληρώνει τα χρέη της εις το διηνεκές.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι η χρεοκοπία δεν είναι λύση επί του παρόντος και ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να υπάρξει συμφωνία.

Τι είπε για χρεοκοπία

Ερωτηθείς αν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από τη χρεοκοπία στις επόμενες εβδομάδες, απάντησε: «Επιτρέψτε μου να είμαι ακριβής σε αυτό, γιατί αυτές είναι προβληματικές εποχές και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα κολλήσουν σε οποιαδήποτε λέξη ή φράση που κρίνουν εκείνοι σκόπιμο για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν αυτό. Το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα είναι έξω από τις αγορές και πληρώνει τα χρέη της τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώντας τη λιγοστή ρευστότητά της. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Και συνέχισε: «Εάν μπορούσε, τότε δεν θα ήμασταν χώρα σε πρόγραμμα, σωστά; Έτσι, εάν οι εταίροι μας στους θεσμούς μάς πουν “δεν έχει ρευστότητα για εσάς, καμία εκταμίευση, καμία νέα συμφωνία”, αυτό φυσικά δεν είναι βιώσιμο, όπως δεν θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα που είναι σε ένα είδος προγράμματος του ΔΝΤ, ένα πρόγραμμα με την Τρόικα ή ένα πρόγραμμα της ΕΚΤ».

Ερωτηθείς κατά πόσο θα ήταν εφικτό η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να εξακολουθήσει να είναι στο ευρώ, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η καταχρεωμένη χώρα είχε και παλαιότερα αθετήσει πληρωμές, το 2012: «Αυτό έχει ήδη συμβεί. Το 2012, η ελληνική κυβέρνηση αθέτησε την πληρωμή 100 δισ. ευρώ υφιστάμενων υποχρεώσεων για το χρέος».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι οποιαδήποτε μορφή χρεοκοπίας δεν θα ήταν η σωστή λύση τώρα: «Δεν δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι κάτι που σχεδιάζουμε, δεν είναι κάτι που ευχόμαστε. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς εταίρους μας.

 Έχουμε μια συμφωνία, αυτή της 20ής Φεβρουαρίου, η οποία πολύ συγκεκριμένα αναφέρει ότι η τελική αξιολόγηση της υφιστάμενης συμφωνίας θα κριθεί στα τέλη Απριλίου».

Από .........  iefimerida

Η διαβούλευση στους δήμους της Στερεάς Ελλάδας συνεχίζεται.

 Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com





Και η διαβούλευση στους δήμους της Στερεάς Ελλάδας συνεχίζεται. 

Σήμερα στον φιλόξενο Δήμο Μώλου- Αγίου Κωνσταντίνου.

 Ακούμε τις ανάγκες των πολιτών-θέτουμε προτεραιότητες- σχεδιάζουμε το μέλλον του τόπου μας απο κοινού.

Διάλεξη - Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας



Αναρτήθηκε από ..........  energoipoliteskv.blogspot.com

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας σας προσκαλεί στην ομιλία της κ. Μαρίας - Φωτεινής Παπακωνσταντίνου, Προϊσταμένης της Εφορείας, με θέμα: "ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΤΟΥ ΔΑΦΝΟΥΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ Δυνατότητες και προοπτική Ανάδειξης ", που διοργανώνει ο Εξωραϊστικός - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Λαμίας, την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο ενημερωτικό υλικό.


WS Journal: Η Ελλάδα δέχεται πίεση από παντού -Τελικά θα υποχωρήσει στο Βερολίνο

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


«ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ»

Διονύσης Μαρίνος

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας χάνουν την ελπίδα τους ότι θα καταφέρουν να έρθουν σε συμφωνία με την Ελλάδα. Τις ελπίδες τους χάνουν και οι επενδυτές που τις τελευταίες ημέρες βλέπουν τα ελληνικά ομόλογα να παίρνουν επικίνδυνη ανηφόρα. Η πίεση που δέχεται, πλέον, η ελληνική κυβέρνηση είναι πολυμέτωπη και, τελικά, καθολική.

Όπως γράφει η Wall Street Journal, η Κομισιόν προστέθηκε, την Πέμπτη, στους δυσαρεστημένους από το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε να «γίνει τελικά η δουλειά» και απέρριψε κάθε πιθανότητα να δοθεί στην Ελλάδα περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή μιας δόσης, όπως αποκάλυψαν οι Financial Times πως ήταν μέσα στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς.

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής στην Ευρωζώνη προετοιμάζονται για την μικροπολιτική που θα ενσκήψει τις επόμενες εβδομάδες και που μπορεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να οδηγήσει σε μια λύση, αλλά μόνο αφού, προηγουμένως, θα έχει προκαλέσει οικονομική και πολιτική αναταραχή», αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.


Από ........  iefimerida

Σήμερα ανοίγει το TAXIS για τη ρύθμιση των 100 δόσεων -Αναλυτικά τι προβλέπεται [λίστα]

Αναρτήθηκε από ...........  energoipoliteskv.blogspot.com



Ως... μαννα εξ ουρανού περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών τα πρώτα ευρώ που θα μπουν στα κρατικά ταμεία απο τη νέα ρύθμιση οφειλών, η οποία ενεργοποιείται απο σήμερα.

Το... προσκλητήριο αφορα σε περίπου 3.000.000 οφειλέτες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων χρωστά ως 5.000 ευρώ. Ενδομυχη ελπίδα του υπουργείου Οικονομικών είναι ομως η ανταπόκριση μεγάλων οφειλετών, με υπέρογκες προσαυξήσεις και πρόσθετους φόρους, οι οποίοι θα εχουν την ευκαιρία με το αποκαλούμενο "χρυσό ψαλιδι" να "κουρεψουν" διπλό ποσό από την καταβολή τους, ως το τέλος του μήνα.

Τα 147 εκατ ευρω απο τη ρύθμιση- εξπρές εχουν ενισχύσει τις ελπίδες των υπηρεσιών της Καταγιώργη Σερβίας οτι υπάρχει ενδιαφέρον απο φορολογουμένους για τέτοιου είδους "γενναιους" διακανονισμους, αλλα όλοι παραδέχονται οτι στη συγκεκριμένη δύσκολη συγκυρία, το διαθέσιμο "ρευστο" είναι περιορισμένο.

Συμφωνα με το νόμο που τίθεται σε πλήρη εφαρμογή από σημερα, οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν τη δυνατότητα:
  • μέχρι τις 27 Απριλίου να καταβάλουν οποιοδήποτε ποσό άνω των 200 ευρώ από το αρχικό κεφάλαιο των ληξιπρόθεσμων μέχρι την 1η-3-2015 οφειλών τους και να τύχουν ισόποσης έκπτωσης επί των τόκων, των προσαυξήσεων και των πρόσθετων φόρων που τις επιβαρύνουν
  • μέχρι τις 26 Μαϊου να εντάξουν το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οφειλών τους στη βασική ρύθμιση, η οποία τούς δίνει τη δυνατότητα είτε να καταβάλουν εφάπαξ το αρχικό κεφάλαιο και να γλιτώσουν από το σύνολο των τόκων, των προσαυξήσεων και των πρόσθετων φόρων που έχουν συσσωρευτεί είτε να επιλέξουν την τμηματική αποπληρωμή σε 2 έως και 100 μηνιαίες δόσεις με εκπτώσεις επί των τόκων, των προσαυξήσεων και των πρόσθετων φόρων, κλιμακούμενες από 30% έως και 90%, αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των δόσεων που θα επιλέξουν. Ο νόμος προβλέπει, παντως, τη δυνατότητα παράτασης για ενα μήνα. 
Σε κάθε περίπτωση οι εκπτώσεις θα υπολογίζονται επί των πρόσθετων φόρων ή τελών εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του ν. 2523/1997, επί των προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του ν.4174/2013 που έχουν συμβεβαιωθεί με τα ποσά των κύριων οφειλών, καθώς  και από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής,  που τις επιβαρύνουν. Πρόκειται για τη γνωστή προσθήκη με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ρυθμιζόμενες οφειλές έως 5.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνονται πλέον με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ οφειλές άνω των 5.000 ευρώ επιβαρύνονται με τόκο 3% ετησίως.
Η πρώτη δόση της ρύθμισης πρέπει να καταβληθεί εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Εφόσον έχει προηγηθεί υπαγωγή στη ρύθμιση για την  προκαταβολή (μερική εξόφληση), η προκαταβολή καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την αίτηση και η πρώτη δόση έως την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα. Οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα.

Από ........  iefimerida

Όλα όσα είπαν Βαρουφάκης – Ομπάμα στο Λευκό Οίκο – Πρέπει και η Ελλάδα και οι δανειστές να δείξουν ευελιξία ήταν το μήνυμα του “πλανητάρχη”

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


- Πως έσπασαν το πρωτόκολλο Ομπάμα και Βαρουφάκης στο Λευκό Οίκο
- Βαρουφάκης: Δεν ήρθε να μας κουνήσει το δάκτυλο, αλλά να μας συμπαρασταθεί ο Μπαράκ Ομπάμα
- Ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για την αλληλεγγύη του Αμερικανού Προέδρου στον Ελληνικό λαό


Η συνάντηση Βαρουφάκη – Ομπάμα έγινε στο περιθώριο της εκδήλωσης του Λευκού Οίκου για την 25η Μαρτίου.
Μετά το τέλος της ομιλίας του ο Αμερικανός Πρόεδρος πήρε την πρωτοβουλία και πλησίασε προς το μέρος του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Ουσιαστικά ο Μπαράκ Ομπάμα “έσπασε” με την κίνηση αυτή το πρωτόκολλο και έστω και στα όρθια είχε μια συνάντηση και μια ουσιαστική συνομιλία με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ειδικά από τη στιγμή που αυτή η συνομιλία είχε διάρκεια σχεδόν 12 λεπτά και όχι μερικά μόνο δευτερόλεπτα όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις εκδηλώσεις.

Το πρωτόκολλο βέβαια το είχε σπάσει ήδη και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανιζόμενος στην εκδήλωση χωρίς γραβάτας κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από κανέναν.

Ο Γιάνη Βαρουφάκης πάντως μιλώντας με δημοσιογράφους δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος λέγοντας ότι ήταν μια σαφής ένδειξη συμπαράστασης του Μπαράκ Ομπάμα προς τον ελληνικό λαό.

“Ο Πρόεδρος σταμάτησε να μας μιλήσει για να μας συμπαρασταθεί, θέλησε να δηλώσει την έμπρακτη και την ψυχολογική του συμπαράσταση στο έργο μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν ήρθε να μας κουνήσει το δάχτυλο, να μας πει τι να κάνουμε”, τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μ. Ιγνατίου ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως ήταν “μια συζήτηση, όπου ουσιαστικά κάναμε μια ανασκόπηση του προβλήματος που αντιμετώπισε εκείνος όταν έγινε πρόεδρος, αντιμετωπίζοντας μια τεράστια κρίση και πίεση προς την κατεύθυνση της λιτότητας την οποία έπρεπε να την αποδομήσει. Και κάναμε μια σύγκριση τη δικής μας εμπειρίας η οποία είναι αντίστοιχη και πολύ διαφορετική ταυτόχρονα”.

Όπως μετέφερε στους δημοσιογράφους ο Γιάνης Βαρουφάκης ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε να
δείξουν όλες οι πλευρές ευελιξία ενώ ο ίδιος επισήμανε “ότι όλοι πρέπει να δείξουμε ευελιξία. Πρέπει να είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στο στόχο μας και απολύτως ενταγμένοι στην διαδικασία στην οποία συμμετέχουμε με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ. Και οι εξωτερικές δυνάμεις καλό είναι να βοηθήσουν”.

Η συζήτηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού και του Αμερικανού Προέδρου περιελάμβανε και ... αναδρομή στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Μπαράκ Ομπάμα με την αμερικανική οικονομία ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε τις απαραίτητες συγκρίσεις.

“Εκείνος είχε τις μεγάλες δυσκολίες της διαχείρισης της Γουόλ Στριτ, εμείς έχουμε το πρόβλημα ότι αυτό έχει γίνει ήδη από τα μνημόνια που ουσιαστικά μετέφεραν ιδιωτικές ζημίες στους ώμους των φορολογούμενων της Ελλάδος και της Ευρωζώνης και καταλήξαμε πως μπορούμε να βρούμε πρακτικούς τρόπος για να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση είτε από ατύχημα, είτε λόγω διαδικασιών μη ελεγχόμενων. Μας δήλωσε την συμπαράσταση του και της κυβέρνησης του και είπαμε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε”, είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά το τέλος της συνάντησης.

Με πληροφορίες από mignatiou.com

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com