Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: Στάση πληρωμών αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com



ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ


Ευθεία προειδοποίηση προς τους εταίρους ότι, αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία, η Ελλάδα θα προτιμήσει τις πληρωμές στο εσωτερικό παρά τις δόσεις στο ΔΝΤ, απευθύνει το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας «φωτιά» στη διαπραγμάτευση.

Στο σχέδιο πολιτικών συμπερασμάτων της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, το οποίο υπερψήφισαν τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ δι' ανατάσεως των χειρών και πέρασε κατά πλειοψηφία, η ηγεσία προέκρινε να ενσωματώσει την κριτική ισχυρών επιμέρους ομάδων (όπως της Αριστερής Πλατφόρμας) προκειμένου να καθησυχάσει το εσωτερικό μέτωπο κατά των δανειστών. Το κείμενο καταψήφισε η ΚΟΕ ενώ «λευκό» επέλεξε η Αριστερή Πλατφόρμα.

«Αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημεία, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.
Ο συμβιβασμός, για να γίνει αποδεκτός από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων θα πρέπει να μην περιλαμβάνει περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, να προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, να έχει λύση για την αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου χρέους και αναπτυξιακό πακέτο με δημόσιες επενδύσεις.

«Αντίπαλοι της συνοχής των ευρωπαϊκών λαών είναι οι φανατικοί της λιτότητας που υπονομεύουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης υιοθετώντας αδιάλλακτες στάσεις κι επιχειρώντας τον πιστωτικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας. Όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά» τονίζεται στο σχετικό κείμενο.

Στο σχέδιο επιδιώκεται να διαφανεί επιπλέον ότι η κυβέρνηση επιμένει στις «κόκκινες γραμμές» που χάραξε ο ίδιος ο λαός στις 25 Γενάρη. «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» ξεκαθαρίζεται.

Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες δεν προτίθεται να δευτερολογήσει στο κλείσιμο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο τίποτε ακόμη δεν είναι βέβαιο.

Σε ψηφοφορία θα τεθεί και το κείμενο που κατέθεσε η αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, το οποίο θα υπερψηφιστεί και από την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας του Ρούντι Ρινάλντι. Εκεί ζητείται η στάση πληρωμών ακόμη και η έξοδος από το ευρώ, αν οι δανειστές
 επιμείνουν σε ταπεινωτική συμφωνία με νέο μνημόνιο.








Από .......  iefimerida

Πέρασε με πλειοψηφία το σχέδιο πολιτικής απόφασης - Απορρίφθηκε με ψήφους 95-75 η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας - Ισχυρός "αντίπαλος" ο Λαφαζάνης



Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


- Με ψήφους 95-75 απορρίφθηκε η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη για προσθήκη του κειμένου που συνέταξε νωρίτερα στο σχέδιο πολιτικής απόφασης
- Ο Λαφαζάνης είχε ταχθεί υπέρ της ρήξης και της δραχμής
- Με πλειοψηφία πέρασε η ψηφοφορία επί του σχεδίου πολιτικής απόφασης
- Πέρασε η πρόταση της φιλοπροεδρικής κίνησης των "53" που διαφοροποιήθηκε από τα "κακώς κείμενα" των τεσσάρων πρώτων μηνών της κυβέρνησης Τσίπρα
- Το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Καρίτζης κατέθεσε μία τροπολογία με την οποία ζητούσε να γίνει δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του περιεχομένου της συμφωνίας, αλλά πήρε μόνο επτά ψήφους
- Λίγες παραπάνω ψήψους πήρε η τροπολογία που κατέθεσε ο ίδιος και ζητούσε την αποχώρηση της κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις του Brussels Group

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το σχέδιο πολιτικής απόφασης και με αυτή την ψηφοφορία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διήμερης συνόδου της ΚΕ και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ψήφους 95-75 απορρίφθηκε η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη για προσθήκη του κειμένου, που συνέταξε νωρίτερα, στο σχέδιο πολιτικής απόφασης.

Στο σχέδιο απόφασης τονίζεται ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» και επισημαίνει ότι τέσσερις μήνες τώρα « αρνούμαστε τα ιταμά τελεσίγραφα».

Ωστόσο σημειώνεται στο σχέδιο απόφασης, το ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τα τελεσίγραφα, δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή λύση και προσθέτει ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο.

Στο σχέδιο απόφασης αναφέρεται ότι αντίπαλοι της συνοχής των ευρωπαικών λαών είναι οι φανατικοί της λιτότητας που υπονομεύουν την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, υιοθετώντας αδιάλλακτες θέσεις και επιχειρώντας τον πιστωτικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας και υπογραμμίζει ότι «όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με την φωτιά».

Επίσης αναφέρει ότι «αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία, ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων και των δανείων».



Πέρασε η τροπολογία των "53"

Πέρασε η πρόταση της φιλοπροεδρικής κίνησης των "53" που διαφοροποιήθηκε από τα "κακώς κείμενα" των τεσσάρων πρώτων μηνών της κυβέρνησης Τσίπρα.


Ειδικότερα, πέντε στελέχη, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Φάνης Κουρεμπές και η Ελένη Σταματάκη, τονίζουν την ανάγκη:

- η κυβέρνηση να δρα σε στενή σχέση με το κόμμα και την ΚΟ

- δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε σοβαρές αστοχίες σε πολιτικές επιλογές, σε επιλογές προσώπων και ρητορικής

- η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε εκδημοκρατισμό του κρατικού μηχανισμού από θύλακες του μνημονιακού καθεστώτος


Η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας

Η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε ένα δισέλιδο κείμενο με το οποίο ζητά να μην πληρωθεί η επόμενη δόση στο ΔΝΤ αν οι «θεσμοί» συνεχίσουν την «ίδια εκβιαστική τακτική». Ειδικότερα, στο κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας αναφέρεται:

«Η κυβέρνηση, εφόσον οι «θεσμοί» συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ίδια εκβιαστική τακτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα «πνίξει» τον ελληνικό λαό αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του, δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ και ότι σχεδιάζει, σε οικονομικό, κοινωνικό , πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της»

Τι περιελάμβανε η αντι-εισήγηση της Αριστερής Πλατφόρμας:

- Άμεση αντεπίθεση από την κυβέρνηση με εναλλακτικό σχέδιο που θα στηρίζεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις προγραμματικές εξαγγελίες

- Μεγαλύτερη καταστροφή θα είναι για τη χώρα η επιβολή ενός νέου Μνημονίου, της μιάς ή της άλλης μορφής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ενώ απορρίπτουν κάθε κουβέντα για παράταση προηγούμενου προγράμματος

- Η διακοπή πληρωμής του χρέους όσες δυσκολίες και αν έχει είναι πολύ προτιμότερη για τη χώρα

- Η κυβέρνηση, αν συνχιστούν οι εκβιασμοί από τους θεσμούς, οφείλει να δηλώσει από τώρα ξεκάθαρα πως δεν θα πνίξει το λαό, δεν θα πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Μαραθιάς

Από ..........  newsit

"Δεν έχουμε να πληρώσουμε"

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


 

Η συνέντευξη Βαρουφάκη

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com

 

Δηλώσεις Σαμαρά Καμμένου

Αναρτήθηκε από ......... energoipoliteskv.blogspot.com

 

Ν.Υ.Τ. για Τσίπρα

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com