Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Δηλώσεις Λαγκάρντ για Ελλάδα

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

 

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

 

"Εφικτή η συμφωνία ακόμη και τώρα"

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com



Για την Α. Μέρκελ δεν έχουν χαθεί ακόμη όλες οι ελπίδες για μια συμφωνία, αρκεί να διαθέτει τη βούληση η ελληνική κυβέρνηση. Στην ομιλία της υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δέχθηκε την αλληλεγγύη της Ευρώπης όσο καμιά άλλη.


Το συμβούλιο κορυφής της ΕΕ είναι προγραμματισμένο την επόμενη εβδομάδα, αλλά η καγκελάριος επέλεξε να αναγνώσει το σήμερα το πρωί τις προγραμματικές της δηλώσεις και βέβαια σε αυτές δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα, αν και όπως σημείωσε η Αγκελα Μέρκελ, δεν θα συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα της συνόδου κορυφής.

"Ακόμη και η Κύπρος βρίσκεται σε καλό δρόμο"
Η καγκελάριος χωρίς να δώσει δραματικό ηχόχρωμα στα λεγόμενά της έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πηγαίνει χέρι με χέρι με τις προσπάθειες της χώρας που δέχεται την αλληλεγγύη. Και η Ελλάδα την έλαβε όσο καμιά άλλη χώρα, όπως τόνισε. "Τα τελευταία 5 χρόνια η Ελλάδα δέχθηκε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε βαθμό που δεν είχε προηγούμενο". Δεν είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε ευρωπαϊκή στήριξη. Πάντα ίσχυε η βασική αρχή, βοήθεια έναντι ίδιων προσπαθειών", υπογράμμισε η καγκελάριος καταχειροκροτούμενη από τους βουλευτές.
"Σε αντίθεση όμως από την Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα προγράμματά τους και στέκονται στα πόδια τους, ακόμη και η Κύπρος βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αυτές οι χώρες εκμεταλλεύτηκαν τις ευκαιρίες. Μέσα από οδυνηρές μεταρρυθμίσεις έβαλαν τις βάσεις για μια νέα ανάπτυξη, νέα ανταγωνιστικότητα και νέες θέσεις εργασίας, ακόμη κι αν ο δρόμος προς τα εκεί δεν ήταν εύκολος και οι χώρες αυτές ακόμη και σήμερα δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας αναγκαίας προσαρμογής".

Καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες
Η γερμανίδα καγκελάριος δεν χρησιμοποιούσε πουθενά τη λέξη Grexit στην ομιλία της, έσπευσε όμως να καθησυχάσει τους φόβους που εκφράζονται πλέον ανοιχτά και από μέλη της κυβέρνησής της, λέγοντας ότι δεν θα είχε δραματικές επιπτώσεις για την ευρωζώνη εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, γιατί η ευρωζώνη είναι πιο σταθερή από ότι πριν από πέντε χρόνια. Ωστόσο, όλες οι ενέργειες οδηγούν στο να μην επέλθει μια τέτοια εξέλιξη, γιατί, όπως υπογράμμισε, μια συμφωνία είναι ακόμη και τώρα εφικτή.
"Κυρίες και κύριοι, επιμένουμε στο ότι οι προσπάθειες της Γερμανίας κατευθύνονται στο να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Θέλουμε οι Έλληνες, όπως και οι άνθρωποι στην Ιρλανδία Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Κύπρο να έχουν διατηρήσουν την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Παραμένω πεπεισμένη ότι όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και δρόμος .΄Εάν οι αρμόδιοι πολιτικοί στην Ελλάδα θέλουν να επιδείξουν βούληση, τότε είναι ακόμη δυνατή συμφωνία με τους τρεις θεσμούς".
"Περικοπές όχι εκεί που θέλετε εσείς"
Επικριτικοί τόνοι και από το συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. "Το απόθεμα εμπιστοσύνης προς τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και την κυβέρνησή του έχει τελειώσει, είμαστε στο 12 παρά πέντε και η Αθήνα δεν δίνει την εντύπωση ότι θέλει να διαπραγματευτεί σοβαρά", τόνισε ο Τόμας Όπερμαν, επικεφαλής της Κ.Ο. του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Από την πλευρά του ο Γκρέγκορ Γκίζι, επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος η Αριστερά επέρριψε στη κυβέρνηση ότι ακολουθεί μια εντελώς λανθασμένη πολιτική απέναντι στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. "Βάζετε σε κίνδυνο όλο το ευρώ και κατά συνέπεια την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση", τόνισε υπερασπιζόμενος την πολιτική του Α. Τσίπρα. "Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να κάνει περικοπές, όχι όμως εκεί που θέλετε εσείς", τόνισε προς την κατεύθυνση της Α. Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε. "Το δράμα χρέους είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της τρόικας πίσω από την οποία κρύβεται η γερμανική κυβέρνηση".

Ειρήνη Αναστασοπούλου/dw,reuters, dpa
Πηγή: Deutsche Welle 

Συνθήματα στη γερμανική βουλή

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

 

Αποκάλυψη: ΕΚΤ και Κομισιόν ετοιμάζουν σχέδιο για το ελληνικό χρέος

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο αποτελεί κύριο αίτημα της κυβέρνησης, φέρονται να επεξεργάζονται από κοινού Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, η εφημερίδα «Καθημερινή» μεταδίδει -επικαλούμενη δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου τον οποίο δεν κατονομάζει- ότι το σενάριο που εξετάζεται και είναι το πιο πιθανό αυτή τη στιγμή είναι να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των μελών της Ευρωζώνης το βράδυ της Πέμπτης 25 Ιουνίου, μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που είναι προγραμματισμένη εκείνη την ημέρα και έχει πολύ βαριά ατζέντα.

Σκοπός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι με αυτό τον τρόπο το ελληνικό ζήτημα να μην επισκιάσει τα άλλα σοβαρά θέματα που έχουν να συζητηθούν, όπως το Brexit αλλά και η μεταναστευτική πολιτική. Συγχρόνως θα έχει περάσει και μία εβδομάδα από το σημερινό Eurogroup χωρίς κάποια άλλη συνάντηση με αποτέλεσμα να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με τον ίδιο υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, αυτή τη στιγμή σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζονται κείμενο που θα αναφέρεται στο θέμα του χρέους σε περίπτωση συμφωνίας. Μια ανανέωση της δήλωσης για την ελάφρυνση του χρέους που είχε κερδίσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, όταν υπουργός ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας.
Συγχρόνως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες θα γίνει μόνο αν οι εκροές αυξηθούν επικίνδυνα τις επόμενες μέρες. Tο θέμα στην Καθημερινή αποκαλύπτει η Ελένη Βαρβιτσιώτη, ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες.

H συμβιβαστική πρόταση Μπατίστα στο ΔΝΤ
Στην ίδια εφημερίδα μίλησε και ο Βραζιλιάνος εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα, ο οποίος παρουσίασε μια συμβιβαστική πρόταση ώστε να αρθεί το αδίεξοδο.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει την πρότασή του πρόταση «κοινού νου» και όπως αναφέρει, την παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρώπης.
Η πρόταση προβλέπει μία μεταβατική λύση.
Σύμφωνα με αυτή, η Ελλάδα θα δεσμευόταν:
  1. Να επιτύχει μικρά και αργά αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα λίγα χρόνια.
  2. Να εξηγήσει με λογική λεπτομέρεια τι μέτρα θα λάβει για να επιτύχει αυτά τα πλεονάσματα.
  3. Να παρουσιάσει τα σχέδιά της για ένα μερικό δημοσιονομικό και διαρθρωτικό πακέτο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση του δημόσιου τομέα, τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, μερικές ιδιωτικοποιήσεις και ίσως κάποιες λιγότερο αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και το ασφαλιστικό σύστημα.
Σε αντάλλαγμα, οι Θεσμοί:
  • Θα παρέτειναν την περίοδο των διαπραγματεύσεων για 4-6 μήνες, παράλληλα με την αποδέσμευση ενός ποσού που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ χωρίς επιπλέον απώλειες στα αποθεματικά της ή άλλα έκτακτα μέτρα.
  • Η πρώτη μερική αποδέσμευση θα γινόταν πριν από τις 30 Ιουνίου.
  • Επιπλέον, θα συμφωνούσαν να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος με τους επίσημους Ευρωπαίους πιστωτές στο μέλλον, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει αυτά που θα έχει συμφωνήσει και διαπραγματευθεί περαιτέρω μέτρα τους επόμενους μήνες.
Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο ο κ. Μπατίστα εκπροσωπεί τη Βραζιλία και 10 ακόμη αναπτυσσόμενες χώρες (στην «Καθημερινή», πάντως, μίλησε υπό την προσωπική του ιδιότητα). Η εφημερίδα αναφέρει ότι, αν και είναι γνωστός για την κριτική που έχει ασκήσει στο ελληνικό πρόγραμμα, στελέχη του Ταμείου χαρακτηρίζουν τις προτάσεις που παρουσίασε τη Δευτέρα «παραγωγικές» και μοιράζονται την ανησυχία του για το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Το θέμα στην εφημερίδα αποκαλύπτει η Κατερίνα Σώκου, ανταποκρίτρια στην Ουάσινγκτον.

ΝΔ: Τη συμφωνία για το χρέος που θέλει ο Τσίπρας, την έχουμε πετύχει από το 2012
«Την συμφωνία για το χρέος που επιδιώκει σήμερα ο πρωθυπουργός, η Νέα Δημοκρατία την έχει πετύχει από το 2012, ισχυρίζονται κύκλοι της Συγγρού, που καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να διαβάσει τις αποφάσεις των Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 και Μαΐου 2014.
Παράλληλα αναφέρουν ότι εφόσον ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να βγει από το σημερινό αδιέξοδο που δημιούργησε, θα πρέπει να αξιοποιήσει τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Να χρησιμοποιήσει δηλαδή τα ομόλογα του Δημοσίου που κατέχει η ΕΚΤ για θα διευθετηθεί το θέμα των επόμενων μηνών με τις υψηλές πληρωμές προς την Κεντρική Τράπεζα.
«Μέσα στα πολλά ψέματα και τις μισές αλήθειες που λέει καθημερινά ο κ. Τσίπρας, ισχυρίζεται ότι για να συμφωνήσει με τους δανειστές θα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα του δημοσίου χρέους και να συμπεριλαμβάνεται κάποια αναφορά σε αυτό το ζήτημα στη συμφωνία που θα κάνει με τους ευρωπαίους εταίρους μας.
Ας μην "κουράζεται" ο κ. Τσίπρας για το ζήτημα του χρέους. Ας μπει στον κόπο να διαβάσει τις ανακοινώσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 και του Μαΐου 2014 (επισυνάπτονται). Και να παραδεχτεί ότι τη διευθέτηση του χρέους με αναδιάρθρωσή του (επιμήκυνση της διάρκειας, μετάθεση λήξεων, μείωση επιτοκίων και μετατροπή τους σε σταθερά), η οποία οδηγεί σε μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του, την είχαμε εμείς επιτύχει! Και να κοιτάξει επιτέλους να ενεργοποιήσει τη ρήτρα διευθέτησης του χρέους που είχαμε συμπεριλάβει στα κοινά ανακοινωθέντα του Eurogroup. Και να παραδεχτεί ότι με το πραγματικό "κούρεμα" (PSI) και την επαναγορά του χρέους, που κάναμε το 2012, η χώρα απαλλάχτηκε από 125 δις ευρώ ονομαστικού χρέους, ή 70% περίπου του σημερινού ΑΕΠ!  Και επιπλέον, με τα χαμηλά επιτόκια, με την αύξηση του μέσου χρόνου ωρίμανσής του και την περίοδο χάριτος, που όλα αποτελούσαν μέρος της συμφωνίας του PSI, το ελληνικό δημόσιο απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής περίπου 10 δις € το χρόνο για τόκους, ή 5,5% περίπου του σημερινού ΑΕΠ!

Πέρα, όμως, από τη μακροπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους που πετύχαμε, αφού ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να βγει ούτε από τα βραχυπρόθεσμα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, ας χρησιμοποιήσει τουλάχιστον τη δική μας πρόταση: Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ANFAs & SMPs) και που πλησιάζουν στη λήξη τους, να μεταφερθούν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα (ESM). Στη συνέχεια, ο ESM να μετατρέψει αυτά τα ομόλογα σε ένα νέο δάνειο με τους τρέχοντες σήμερα όρους του, με χαμηλό επιτόκιο (περίπου 4,75 φορές μικρότερο από το επιτόκιο των ANFAs & SMPs) και μεγάλη, άνω των 30 ετών, διάρκεια. Έτσι, θα διευθετηθεί το θέμα των επόμενων μηνών με τις υψηλές πληρωμές προς την ΕΚΤ, θα περιοριστεί σημαντικά το επιτόκιο που καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο και θα επηρεαστεί θετικά η βιωσιμότητα του Ελληνικού δημόσιου χρέους, καθώς μεγαλώνει η διάρκεια ωρίμανσής του (maturity) και χαμηλώνει περαιτέρω το μέσο επιτόκιο εξυπηρέτησης του χρέους.

Ας χτίσει ο κ. Τσίπρας πάνω στα δικά μας  επιτεύγματα. Και ας δουλέψει, επιτέλους, για να τα ενεργοποιήσει προς όφελος της Πατρίδας».

Από ........ iefimerida

Το πιο κρίσιμο Eurogroup σε εξέλιξη: Απειλές και τελεσίγραφα για χρεοκοπία

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ λίγο πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup έστειλε το δικό του τελεσίγραφο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα είπε πως  το πρόγραμμα για την Ελλάδα λήγει στις 30 Ιουνίου και αυτό είναι το όριο.

Οι θεσμοί έχουν κάνει υποχωρήσεις ήρθε η ώρα να κάνει πίσω και η Ελλάδα
Σαφής ότι τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να συμβιβαστεί, ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στέλνοντας παράλληλα και τελεσίγραφο ότι το πρόγραμμα λήγει στο τέλος του μήνα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup προσερχόμενος στη Σύνοδο, δήλωσε πως στην πρόταση που έχουν υποβάλει οι θεσμοί υπάρχουν συμβιβασμοί και έχουν γίνει υποχωρήσεις και πρόσθεσε πως τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να συμβιβαστεί.

Αποστολή μας σήμερα είναι να φέρουμε τη συμφωνία πιο κοντά, αν και δεν είμαι σίγουρος πως θα σημειωθεί η πρόοδος, στην οποία ελπίζω, δήλωσε ο επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στην συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο.«Δεν θα κάνω εικασίες για το τι μπορεί να συμβεί αν το ΔΝΤ  δεν πληρωθεί στις 30 Ιουνίου. Έχω μία δουλειά να κάνω σήμερα και αυτή είναι να δούμε αν θα πλησιάσουμε σε μία συμφωνία με την Ελλάδα» συμπλήρωσε.

«Πρέπει να δούμε τι θα μας πουν οι θεσμοί, αλλά μικρή πρόοδος έχει γίνει. Πρέπει να υπάρξει μία αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα. Το μόνο που ξέρω είναι ότι το πρόγραμμα που έχουμε και έχει παραταθεί λήγει στο τέλος του μήνα. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα. Το επόμενο βήμα ώστε να υπάρξει μία βιώσιμη, και οικονομικά βιώσιμη, συμφωνία πρέπει να γίνει από την ελληνική πλευρά», επεσήμανε ο επικεφαλής της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Και τόνισε με νόημα για το ελληνικό χρέος:
«Η υπόσχεση για μείωση του χρέους είναι ακόμα έγκυρη αν οι Έλληνες ικανοποιήσουν όλους τους όρους.Δεν είμαστε κοντά σε αυτό».



Βαρουφάκης: «Σκοπός μας να αντικαταστήσουμε τις δαπανηρές διαφωνίες με τη συναίνεση»
Ο κ.Βαρουφάκης επικαλέστηκε μία παλιότερη δήλωση του διοικητή της ΕΚΤ και μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε πως η σκοπός είναι να  αντικαταστήσουμε τις δαπανηρές διαφωνίες με τη συναίνεση.
Συγκεκριμένα είπε
«Σήμερα θα παρουσιάσουμε τις ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης. Ο σκοπός είναι να αντικαταστήσουμε τις δαπανηρές διαφωνίες με τη συναίνεση», δήλωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα τελικά θα πρέπει να κάνει ότι έχουμε συμφωνήσει
Κάθετος εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σημείωσε ότι «ο λαός υποφέρει και όλες οι υπεύθυνες κυβερνήσεις πρέπει να δουλέψουν μαζί για μια λύση. Η Αθήνα θα πρέπει τελικά να κάνει ότι έχει συμφωνηθεί».
Σημείωσε ακόμη ότι «περιμένουμε με μεγάλη υπομονή να δούμε αν θα προκύψει κάτι από την πλευρά της Ελλάδας. Η λύση θα έρθει από την πλευρά της Ελλάδας. Δεν χρειάζεται να τα συζητάμε όλα δημόσια. Χρειαζόμαστε προτάσεις από την Ελλάδα διαφορετικά για πιο πράγμα θα διαπραγματευτούμε;

Ο Σαπέν έκανε έκκληση για διάλογο
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, έκανε έκκληση για διάλογο που θα οδηγήσει τη συζήτηση μπροστά.
«Διάλογος, διάλογος, συζήτηση, αντιπαράθεση αν χρειαστεί, αλλά ας προχωρήσουμε μπροστά στον διάλογο» είπε ο κ. Σαπέν για να συμπληρώσει «Ο διάλογος είναι απαραίτητος και πρέπει να ξεκινήσει ξανά. Θα ήθελα να διαλύσω την ιδέα ότι υπάρχουν τερατώδεις διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Υπάρχουν διαφορές, αλλά μπορούμε να τις ξεπεράσουμε».

Παντοάν: Το ευρώ είναι απόλυτα σταθερό. Δεν είμαστε στο 2012
Ο Πιερ Κάρλο Παντοάν, υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, μίλησε για τον Γιάνη Βαρουφάκη τονίζοντας ότι «Πάντα με ενδιαφέρει τι έχει να πει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Θα δούμε τι θα μας πει σήμερα».
Απέφυγε, πάντως, να μιλήσει για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης χρέους, ενώ, αναφορικά με ένα Grexit είπε «Η Ιταλία είναι απόλυτα σταθερή. Το ευρώ είναι απόλυτα σταθερό. Δεν είμαστε στο 2012».
«Το να χάσει η Ελλάδα την πληρωμή του ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου τεχνικά σημαίνει ότι η Αθήνα θα είναι σε δύσκολη θέση, αλλά είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από χρεοκοπία» δήλωσε ο Ιταλός για να συνεχίσει λέγοντας ότι «Ο χρόνος περνάει γρήγορα, οπότε ίσως ανοίγονται μπροστά μας νέες επιλογές».

Ντε Γκίντος: Αν η Αθήνα δεχθεί την πρόταση η συμφωνία θα έλθει σχετικά γρήγορα
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι «υπάρχει μια πρόταση από τους τρεις Θεσμούς. Ο Βαρουφάκης πρέπει να μας πει τι πιστεύει. Η Ελλάδα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας. Η πρόταση των Θεσμών είναι έξυπνη και ήδη περιλαμβάνει κάποια ευελιξία»,
«Αν η κυβέρνηση δεχθεί την πρόταση των Θεσμών, θα είναι δυνατό να συμφωνήσουμε σχετικά γρήγορα» πρόσθεσε ο υποψήφιος πρόεδρος του Eurogroup.

Μοσκοβισί: Ελπίζω να αποφύγουμε ένα ακόμη Βατερλό
Ιστορική... σύνδεση προσπάθησε να κάνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ανήμερα της επετείου της μάχης του Βατερλό. «Ελπίζω να αποφύγουμε ένα ακόμη Βατερλό» σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε περικοπές συντάξεων, αλλά μεταρρύθμιση στις συντάξει. Εμείς είμαστε πραγματικά λογικοί, η ελληνική πλευρά πρέπει να είναι σοβαρή».
«Δεν είμαι σίγουρος εάν η ελληνική πλευρά έχει νέες προτάσεις, αλλά χωρίς νέες προτάσεις δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία» προειδοποίησε.

Κάζιμιρ: Είμαι καθολικός και πιστεύω στα θαύματα
Την άποψη ότι η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος, αλλά η Ευρωζώνη δεν είναι μόνο μια χώρα εξέφρασε ο Πήτερ Κάζιμιρ, υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας.
Αναφορικά με τον έλεγχο κεφαλαίων, σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα», ενώ, υπογράμμισε ότι «Χάσαμε πολύ χρόνο, αλλά είμαι καθολικός και πιστεύω στα θαύματα».
Αρκετοί από τους υπουργούς της Ευρωζώνης, πάντως, έκαναν σκληρές δηλώσεις για το ελληνικό ζήτημα.
Ο Μάικλ Νούναν (ΥΠΟΙΚ Ιρλανδίας) σημείωσε ότι οι επιπτώσεις ενός Grexit δεν θα είναι πολύ κακές για την Ευρώπη.
Αντίστοιχα ο Αυστριακός, Χανς Γιόργκ Σέλινγκ τόνισε ότι «Η Ευρωζώνη θα επιβιώσει από ένα Grexit, αλλά θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα. Σε 14 ημέρες ο χρόνος θα τελειώσει και δεν θα είναι στο χέρι μας πλέον η απόφαση».
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας ο οποίος δήλωσε ότι «Είτε θα φτάσουμε σε συμφωνία ή θα υπάρξει σχέδιο Β, το οποίο σημαίνει χρεοκοπία».

Λαγκάρντ: Χρεοκοπία για την Ελλάδα αν δεν πληρώσει στις 30 Ιουνίου
Μια βόμβα που μπορεί να τρέξει ακόμη περισσότερο τις εξελίξεις έριξε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στο Eurogroup που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο. Συγκεκριμένα, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος για την Ελλάδα ως προς την πληρωμή των μαζεμένων δόσεων προς το ΔΝΤ στο τέλος Ιουνίου (1,6 δισ. ευρώ).
Όσο για το περιβόητο θέμα της παράτασης, μετά τις 30 Ιουνίου, της αποπληρωμής των δόσεων, τόνισε: «Η 30ή Ιουνίου είναι οριστική και καταληκτική ημερομηνία. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος ενός ή δύο μηνών, όπως έχω ακούσει, ούτε δυνατότητα καθυστέρησης. Ελπίζω, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί».

Από ... .... iefimerida