Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: «ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ» ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ;

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com




Των ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΣΙΜΗ & ΝΙΚΟΥ ΠΕΡΠΕΡΑ*


«Φωτιά και λαύρα» για το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και καίριο πλήγμα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας ,που φυτοζωεί μετά από έξι συναπτά μνημονιακά χρόνια, συνιστά το νέο … «βελτιωμένο» πακέτο μέτρων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές και έγινε αποδεκτό από αυτούς ως βάση συζήτησης για συμφωνία.

Όλα ξεκίνησαν όταν η διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και η κατάργηση του μνημονίου μετατράπηκαν αίφνης, αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη, σε διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης για μια νέα συμφωνία μέσα στη σφηκοφωλιά  των λεγόμενων «Θεσμών» που λειτουργούν, φυσικά, ως όργανο των τοκογλύφων – δανειστών και του ιερατείου της νεοφιλελεύθερης και υπό γερμανική κυριαρχία ΕΕ.
Αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης εγκλωβισμένης στον ευρωενωσιακό μονόδρομο που κατέληξε στην ετεροβαρή συμφωνία της 20ης Φλεβάρη και έδωσε την ευκαιρία στους δανειστές να στραγγαλίσουν οικονομικά τον ελληνικό λαό και να σύρουν την ελληνική κυβέρνηση όλο και πιο κοντά στις θέσεις και στις απαιτήσεις των «Θεσμών». Μακριά από τις προεκλογικές και προγραμματικές της δεσμεύσεις αλλά ακόμα περισσότερο και από τις αρχές και αξίες της Αριστεράς.

ΕΠΩΔΥΝΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ
Και τι δεν περιλαμβάνει ο κατάλογος των μέτρων της ελληνικής πρότασης : έμμεσες μειώσεις μισθών και συντάξεων, οριζόντια φορολογική επιβάρυνση, και ιδιωτικοποιήσεις! Απ’ όλα έχει ο μπαξές!
Ας τα δούμε λοιπόν όλα αυτά αναλυτικά:
Η κυβέρνηση πρωταρχικά συμφώνησε για την διετία 2015-2016 δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους 7,9 δις ευρώ.
Αυτά τα μέτρα θεωρούνται ως προαπαιτούμενα από τους δανειστές για να απασφαλίσουν μερικώς την κάνουλα της «Θεσμικής» (sic) χρηματοδότησης, η οποία όμως ουσιαστικά θα κατευθυνθεί σχεδόν ολόκληρη στην αποπληρωμή δανείων των ιδίων και ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που οι ίδιοι πάλι κατακρατούν.
Οι μειώσεις των μισθών των εργαζομένων επέρχονται με τρείς τρόπους:

- Αυξάνονται κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων , μέτρο από το οποίο υπολογίζονται εισπράξεις για τη διετία 294 εκ. ευρώ.
- Αυξάνεται επίσης η εισφορά για τα επικουρικά ταμεία από το 3% στο 3,5% ώστε να επιτευχθούν εισπράξεις  370 εκ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.
- Αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης. Από την αύξηση αυτή προσδοκόνται έσοδα 470 εκ. ευρώ.
Οι μειώσεις συντάξεων επέρχονται με τους εξής τρόπους:

- Επιβάλλεται εισφορά 5% στις επικουρικές, η οποία δεν υπήρχε. Με το μέτρο αυτό υπολογίζονται έσοδα 240 εκ. ευρώ για τη διετία.
- Αυξάνονται οι εισφορές για την υγειονομική περίθαλψη στο σύνολο των κύριων συντάξεων από 4% σε 5%. Μέτρο το οποίο θα επιφέρει αύξηση εσόδων κατά 405 εκ. για τα έτη 2015-2016.
- Καταργούνται σταδιακά (2016-2025) οι πρόωρες συντάξεις από 1/1/16. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην ελληνική πρόταση δεν θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα και διατηρούνται οι εξαιρέσεις για βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες ΑΜΕΑ. Υπολογίζονται έσοδα της τάξης των 360 εκ. για την διετία.
- «Τσεκούρι» προβλέπεται να πέσει και στο ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ αναμένεται να αντικατασταθεί από νέο πλαίσιο από το 2018 έως το 2020.

Αυξάνεται , επιπλέον, σημαντικά και οριζόντια η έμμεση φορολόγηση μέσω ΦΠΑ, που ασφαλώς θα έχει αρνητικές επιπτώσεις (έμμεση μείωση εισοδημάτων) κυρίως στους μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως όλα τα οριζόντια μέτρα.
Συγκεκριμένα , στο ΦΠΑ παραμένουν, σύμφωνα με τη φερόμενη, ως ελληνική πρόταση και οι τρείς συντελεστές : 23%, 13% και 6% (μειώνεται από 6,5%). Στον μεσαίο συντελεστή παραμένουν τα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ (φως , νερό τηλέφωνο κλπ), ενώ μειώνεται από 6,5% σε 6% ο ΦΠΑ μόνο σε φάρμακα και βιβλία. Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ποια θα είναι η «τύχη» του μειωμένου ΦΠΑ για τα ακριτικά νησιά.

Αυξάνεται , επιπλέον, ο παρακρατηθείς φόρος από 26% στο 29% στις ΑΕ και ΕΠΕ, αλλά αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για την ελληνική πρόταση , δεν αποκλείεται τελικά να κινδυνεύουν και οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια».
Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων φαίνεται να  παραμένει εκτός στην ελληνική πρόταση – βάση συζήτησης μόνο η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, και  η «μικρή ΔΕΗ». Ωστόσο, στο 47-σέλιδο κείμενο με τις προτάσεις της που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στους «Θεσμούς» και προφανώς δεν παύει να ισχύει , προβλέπεται μεταξύ άλλων: η απελευθέρωση της αγοράς και διακίνησης φυσικού αερίου , που θα οδηγήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις σε βάρος των καταναλωτών. Επίσης, γίνεται αναφορά σε διενέργεια δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ , κατά τα πρότυπα του γαλλικού ΝΟΜΕ, που θα ωφελήσει κάποιους ιδιώτες σε βάρος της δημόσιας ΔΕΗ.

Φυσικά , η «μαύρη λίστα» των ιδιωτικοποιήσεων βασικών στρατηγικών υποδομών και ακινήτων "φιλέτων" του ελληνικού δημοσίου (βλ. και 47-σέλιδο) είναι μακριά και δυσβάστακτη για το ελληνικό λαό. Σύμφωνα με το 47-σέλιδο κείμενο που προαναφέραμε προς ιδιωτικοποίηση βαδίζουν ΟΛΠ, ΟΛΘ, 14 περιφερειακά αεροδρόμια και μια σειρά από ακίνητα – «φιλέτα», όπως το Ελληνικό κ.α.

ΧΡΕΟΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση για το θέμα διαγραφής ή απομείωσης του χρέους, αφού όπως δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι χθες μετά τη σύνοδο κορυφής, αυτό θα συζητηθεί σε άλλο χρόνο και αφού γίνει η τελική συμφωνία και νομοθετηθούν από την ελληνική Βουλή οι νόμοι που θα συγκεκριμενοποιούν την εφαρμογή των μέτρων.
Όσον αφορά στο θέμα της χρηματοδότησης της ανάπτυξης , εδώ τα πράγματα δείχνουν να κινούνται μέσα στη "δημιουργική ασάφεια".
Είναι να αναρωτιέται κανείς προς ποια κατεύθυνση μπορούν να καταλήξουν οι … συζητήσεις που ξεκινούν από ένα τέτοιο «σημείο εκκίνησης», όπως άλλωστε χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση και η Α. Μέρκελ. Υπάρχει έδαφος να κινηθούν ακόμα πιο κοντά στις αξιώσεις του κειμένου των δανειστών;
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις αφού ακόμα δεν υπάρχει οριστική συμφωνία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ελληνικές υποχωρήσεις έχουν ανοίξει την όρεξη των αδηφάγων «Θεσμών», οι οποίοι ζητούν «γη και ύδωρ» και την πλήρη ταπείνωση της ελληνικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Είναι , πλέον, κάτι παραπάνω από σαφές ότι η «διαπραγμάτευση» , με προϋπόθεση την «πάση θυσία» παραμονή στην ευρωζώνη απέτυχε παταγωδώς και η εφαρμογή ακόμα και του μη – μαξιμαλιστικού προγράμματος της ΔΕΘ ανεξάρτητα, μάλιστα, από την έκβαση της διαπραγμάτευσης, αποδείχθηκε αδύνατη.
Η χώρα και ο ελληνικός λαός με την κινητοποίησή του, όμως, έχουν την δυνατότητα, ακόμη και τούτη την ώρα, να πουν ένα βροντερό «όχι» στις υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης που άνοιξαν την όρεξη των δανειστών και να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε νεομνημονιακού τύπου συμφωνίες.
Μόνο με την εξέταση και πραγματοποίηση εναλλακτικών επιλογών η Ελλάδα θα κερδίσει μια νέα σημαντική θέση στο διεθνές πολιτικό - οικονομικό σκηνικό που μετατρέπεται τάχιστα σε πολυπολικό , μακριά από κηδεμονίες και εξαρτήσεις.
Οι γνώσεις και η ανάλυση υπάρχουν, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η πολιτική βούληση ώστε να αλλάξει η χώρα και ο ελληνικός λαός ρότα και να μπορέσει να διαβεί νέους ελπιδοφόρους και βιώσιμους δρόμους.

* Ο Νίκος Πέρπερας είναι δημοσιογράφος και ο Χρήστος Κασίμης είναι μέλος του Συντονιστικού της ΝΕ Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.

Από ........  iskra















Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου: Αγωνία για την ψήφιση της συμφωνίας

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Κάθε άλλο παρά εύκολα θα είναι τα επόμενα 24ωρα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, καθώς, εκτός από τις τελικές συζητήσεις με τους δανειστές, το Μαξίμου θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπο με το εσωτερικό μέτωπο, όπου ήδη οι αντιδράσεις στελεχών είναι αρκετές και οργισμένες.

Ενα στοιχείο που αναδείκνυαν αναλυτές και ρεπόρτερ ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης όλους αυτούς τους μήνες ήταν το πώς θα καταφέρει ο πρωθυπουργός να περάσει μια συμφωνία από τον ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και τους ΑΝΕΛ) και φαίνεται πως η κομβική αυτή στιγμή έφτασε.

Ηδη στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του Πάνου Καμμένου, του Νίκου Βούτση, αλλά και του γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Μαντά.
Βασικό σημείο συζήτησης είναι το πώς θα διαχειριστεί το Μαξίμου τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ώστε να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή.





«Κανονιές» από νωρίς
Ηδη από το βράδυ της Δευτέρας βουλευτές απειλούσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, ενώ, άλλοι προειδοποιούσαν πως η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή.
Στον ίδιο ρυθμό συνεχίστηκαν και σήμερα οι κανονιοβολισμοί με δηλώσεις βουλευτών του κόμματος που βάζουν πολύ δύσκολα στον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του.
Χαρακτηριστικά μερικές δηλώσεις των τελευταίων ωρών
Μιχελογιαννάκης: Η συμφωνία είναι μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα, δεν ψηφίζω
Μητρόπουλος: Ακραία και αντικοινωνική αυτή η συμφωνία, δεν μπορεί να έλθει στη Βουλή
Διαμαντόπουλος: Το There Is No Alternative δεν μπορεί να έχει τη σφραγίδα της αριστεράς...
Λαπαβίτσας: Πώς θα το εξηγήσουμε στους ψηφοφόρους; Μπορεί να υπάρξει ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ
Λεουτσάκος: Δεν ξέρω αν περνάνε από τη Βουλή
Ζερδέλης: Δεν ψηφίζω συμφωνία που πλήττει τους νησιώτες
Στρατούλης: Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει μνημονιακές πολιτικές στη Βουλή






«Επανάσταση» από τις συνιστώσες
Πολύ πιο σκληρές ήταν οι τοποθετήσεις συνιστωσών και οργανώσεων που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως εκείνων που προέρχονται από τις πιο αριστερές πλευρές του κόμματος.
Με ανακοινώσεις τους εγκαλούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για το «νέο Μνημόνιο», ενώ, ορισμένοι ζητούν ρήξη, ακόμη και συνέδριο του κόμματος.
Χαρακτηριστικά:
Κομμουνιστική Τάση: Ενα ακόμη Μνημόνιο άγριας λιτότητας. Μην ψηφίσετε, πάμε σε συνέδριο του κόμματος
Νταβανέλος (Κόκκινο Δίκτυο): Η κυβέρνηση σύρεται σε Μνημόνιο – Να αποφασίσουν τα όργανα του κόμματος
Ξεκίνημα: Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε. Ηττα ιστορικών διαστάσεων η πρόταση Τσίπρα
Το μπρα ντε φερ με Λαφαζάνη και το «χτύπημα» από την Αριστερή Πλατφόρμα
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που περίμεναν ποια θα είναι η αντίδραση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας, καθώς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ασκεί μεγάλη επιρροή εντός ΣΥΡΙΖΑ και Κοινοβουλευτικής Ομάδας και θεωρείται ως ένας «εναλλακτικός πόλος» απέναντι στους προεδρικούς.






Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος ο υπουργός τηρεί σιγή ιχθύος μέχρι στιγμής, ωστόσο, στην ιστοσελίδα iskra, η οποία απειχεί της απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας, δημοσιεύθηκε σήμερα ένα σκληρό κείμενο που κάνει λόγο για «παταγώδη αποτυχία» στη διαπραγμάτευση και καλεί τη χώρα και το λαό να πουν «όχι» στη νεομνημονιακή  συμφωνία.

Οι ΑΝΕΛ και ο... παράγοντας Ζωή
Βέβαια, ο πρωθυπουργός δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το κόμμα του, αλλά και τους ΑΝΕΛ που στηρίζουν την κυβέρνηση και την... Πρόεδρο της Βουλής.
Ο Πάνος Καμμένος, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του, χρησιμοποίησε πιο ήπιο λεξιλόγιο, σε σχέση με το «δεν ψηφίζω αλλαγές στα νησιά ακόμη κι αν πέσει η κυβέρνηση».
Τόνισε, μάλιστα, πως οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν εφόσον η συμφωνία περιλαμβάνει κάτι για τη ρύθμιση του χρέους.



Πάντως, οι ενστάσεις και αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ παραμένουν, καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που έχουν δηλώσει εδώ και καιρό ότι δεν ψηφίζουν νέα μέτρα και επιβαρύνσεις για το λαό.
Παράλληλα, όμως, ο πρωθυπουργός έχει και ένα ακόμη μέτωπο που δεν είναι άλλο από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η Πρόεδρος της Βουλής διαγράφει εδώ και καιρό τη... δική της πορεία. Επεμβαίνει συνεχώς σε γεγονότα και καταστάσεις που δεν άπτονται στον θεσμικό της ρόλο, ενώ έφτιαξε και δική της επιτροπή για να κηρύξει το χρέος «παράνομο και επονείδιστο».

Ηδη η κα Κωνσταντοπούλου έδειξε τις προθέσεις της δηλώνοντας σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Γιαννάκη Ομήρου «Ζούμε στιγμές όπου επισπεύδεται μια ασφυξία και ένας εκβιασμός των λαών και των Κοινοβουλίων. Ζούμε περιόδους όπου αμφισβητείται η λαϊκή κυριαρχία και το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν για τη μοίρα τους να αποφασίζουν για την πολιτική που θα ασκείται στο όνομά τους και υπέρ αυτών. Σε τέτοιες στιγμές λοιπόν είναι πολύ σημαντικό με το βλέμμα στο μέλλον, με πείσμα, με αισιοδοξία αλλά  και με επίγνωση να έχουμε το νου μας και στο παρελθόν και στις πρόσφατες εμπειρίες. Υπ’ αυτήν την έννοια και η εμπειρία του Κυπριακού Κοινοβουλίου και η αποτίμηση της εμπειρίας αυτής δύο χρόνια και κάποιους μήνες αργότερα αποτελεί πολύ χρήσιμο, πολύτιμο στοιχείο για τις αποφάσεις και για τις στάσεις που όλοι και όλες θα κληθούμε πολύ σύντομα να αναλάβουμε».



Ψηφίζετε ή πάμε σε εκλογές η «γραμμή» του Μαξίμου
Σε όλες αυτές τις δηλώσεις και κινήσεις, κι ενώ έχουν ήδη αρχίσει οι παρασκηνιακές ζυμώσεις και «μασάζ» σε στελέχη, υπουργούς και βουλευτές, η «γραμμή» του Μεγάρου Μαξίμου είναι από νωρίς το πρωί πως εάν δεν έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.
Αυτό δήλωσε ξεκάθαρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος δήλωσε ότι «Προφανώς χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη δεδηλωμένη, δεν περνάει (σσ η συμφωνία). Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, η μόνη επιλογή, θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες και στο λαό».

Αντίστοιχα, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, αφού ισχυρίστηκε ότι δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας επισήμανε ότι «Αν δεν υπάρξει ομοψυχία στη ΚΟ τότε θα υπάρξει εμπλοκή και η εμπλοκή αυτή θα πρέπει να λυθεί με προσφυγή στο λαό».
Και ο Νίκος Παππάς εξέφρασε την αισιοδοξία πως η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή, ενώ, σε αντίθετη περίπτωση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Ο Τσίπρας δεν θα γίνει Παπαδήμος».

«Καυτές» οι επόμενες ημέρες
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία πολυτέλεια χρόνου να... καθησυχάσει τα στελέχη του, καθώς, θα πρέπει αύριο το βράδυ κιόλας η συμφωνία να ολοκληρωθεί στο Eurogroup, ώστε να επικυρωθεί πολιτικά την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ίσως φέρει τη συμφωνία στη Βουλή ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο.

Από ......  iefimerida

Αποτελέσματα Πανελληνίων: Μαθήτριες

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

 

Οι συνταξιούχοι στο Μαξίμου

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

 

Σφοδρή αντιπαράθεση Κυβέρνησης-ΝΔ

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com

 

Σύνοδος Κορυφής: Πρώτα τα μέτρα, μετά τα χρήματα & βλέπουμε για το χρέος

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Περίπου τρεισήμισι ώρες κράτησε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες με θέμα την Ελλάδα και στο επίκεντρο τις νέες προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες περιλαμβάνουν σκληρά μέτρα ύψους 8 δισ. τα επόμενα δύο χρόνια.

Οπως προκύπτει και από τις δηλώσεις ηγετών και αξιωματούχων, το κλίμα, μετά τις νέες προτάσεις είναι θετικό, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ της Τετάρτης και εφόσον βγει «λευκός καπνός» θα αποτελέσει προάγγελο συμφωνίας για τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τηρούν σιγή ιχθύος για το χρέος, καθώς, δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές πως υπήρξε συζήτηση ή συμφωνία για αναδιάρθρωση ή παρεμβάσεις στο ζήτημα αυτό.

Τσίπρας: Η μπάλα στο γήπεδο της Ευρώπης - Εμείς ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις των Θεσμών
Το μπαλάκι στην Ευρώπη πέταξε ο πρωθυπουργός αποχωρώντας από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε τις προτάσεις της με ισοδύναμα και ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των θεσμών.
Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:
  • Καταθέσαμε την πρόταση μας στους Θεσμούς, μια πρόταση με ισοδύναμα που έχει ως κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη. 
  • Για πρώτη φορά τα βάρη δεν πάνε σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Προστατεύουμε τους συνταξιούχους και τη μέση οικογένεια, για πρώτη φορά καλούνται να επωμιστούν βάρη αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να τα επωμιστούν.
  • Η πρόταση μας έγινε δεκτή ως βάση. 
  • Χρειαζόμαστε λίγα 24ωρα ακόμα για μια συνολική και βιώσιμη λύση που θα συνοδεύεται από αναπτυξιακό πακέτο που θα καθιστά βιώσιμη την ελληνική οικονομία. 
  • Στόχος η εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για το επόμενο διάστημα. 
  • Κριτήριο η κοινωνική δικαιοσύνη και η οικονομική βιωσιμότητα καθώς και το βιώσιμο χρέος
  • Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Ικανοποίηση Γιούνκερ και Τουσκ για τις νέες προτάσεις
Νωρίτερα, θετικά αποτίμησαν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου.

Ντόναλντ Τουσκ:
  • Ζήτησα να υπάρξει αυτή η Σύνοδος κορυφής για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα και συζητήσουμε τα χειρότερα σενάρια
  • Η ελληνική πρόταση πιστεύω ότι έκανε ένα ουσιαστικό βήμα
  • Ηθελα να διασφαλίσω το γεγονός ότι όλοι βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα και έχουμε καταλάβει τα πράγματα
  • Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει κάθε διάθεση να συνεργάζεται
  • Η νέα ελληνική πρόταση είναι ένα θετικό βήμα
  • Οπως μας είπαν οι Θεσμοί σε πρώτη αποτίμηση βοηθά
  • Στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας θα έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα παρουσιαστεί το βράδυ
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
  • Δεν έχω τίποτα να προσθέσω
  • Ηθελα να πω ότι οι προτάσεις που ετέθησαν προς εξέταση παρά την καθυστέρηση είναι ένα μείζον βήμα
  • Προς τη σωστή  κατεύθυνση
  • Είμαι αισιόδοξος ότι την ερχόμενη Τετάρτη στο  Eurogroup θα υπάρξουν εξελίξεις για να τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη
  • Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε για αυτό το θέμα (ερώτηση για το ελληνικό χρέος)
  • Δεν συζητήσαμε για capital controls

  

Μέρκελ: Η Ελλάδα έκανε βήματα - Οχι σε τρίτο πακέτο, το χρέος είναι βιώσιμο
Η Ελλάδα έκανε πολλά βήματα μπροστά και έδωσε σήμερα μία σειρά προτάσεων, τις οποίες οι Θεσμοί χαρακτήρισαν ως σημείο εκκίνησης, τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ μετά από τη Σύνοδο Κορυφής.
Η Καγκελάριος τόνισε με κάθε τρόπο ότι το θέμα συζήτησης τώρα είναι η χρηματοδότηση και ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, ενώ σε επίμονες ερωτήσεις απάντησε ότι το χρέος είναι βιώσιμο.
  • Σημεία από τη συνέντευξη Τύπου της Ανγκελα Μέρκελ
  • Οι συζητήσεις πρέπει να αρχίσουν τώρα
  • Πρέπει να εργαστούμε σκληρά
  • Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι στόχος του είναι την Τετάρτη το βράδυ να υπάρξει συνεδρίαση
  • Το Eurogroup να καταλήξει σε τελικά αποτελέσματα και να τα ανακοινώσει
  • Μία διαδικασία που αποδεχθήκαμε
  • Ετσι την Πέμπτη και την Παρασκευή θα έχουμε μία φυσιολογική Σύνοδο Κορυφής
  • Με αποτέλεσμα, τις θέσεις των Θεσμών και τη σύμφωνη θέση της Ελλάδας
  • Ολοι οι συμμετέχοντες είπαμε ότι θέλουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη
  • Η Ελλάδα παρουσίασε πρόοδο αλλά έγινε σαφές στις συζητήσεις
  • Οτι είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμη
  • Ο χρόνος πιέζει
  • Πρέπει να δουλέψουμε με πολύ συνεκτικό τρόπο


Οι ερωτήσεις που δέχθηκε η Καγκελάριος
- Η πρόταση των Ελλήνων εξακολουθεί να έχει θέσεις για το χρέος και την αναδιάρθρωσή του. Είναι αποδεκτό αυτό από εσάς;

«Τείναμε χείρα βοηθείας στην Ελλάδα. Αυτό είναι η βάση διαπραγματεύσεως σήμερα. Αλλά είναι βάση που πρέπει να τηρηθεί και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Χρηματοδότηση, χρέος και άλλες ερωτήσεις είναι λεπτομέρειες στις οποίες δεν μπήκαμε σήμερα. Αλλά αντιμετωπίζουμε σοβαρά το θέμα χρηματοδότησης.
Το Eurogroup θα μιλήσει για χρηματοδότηση. Όταν έχουμε και τα δύο, μέτρα και χρηματοδότηση, τότε μπορούμε να πούμε ότι έχουμε δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος. Οι προτάσεις είναι το σημείο εκκίνησης και πρέπει να δούμε τι θα κάνει ελληνική πλευρά, τι είναι προτεραιότητες, να υπάρξει η αποδοχή του ελληνικού κοινοβουλίου, που είναι πολύ σημαντικό και μετά στα εθνικά κοινοβούλια.
Οσο για το χρέος και μέχρι ποιο σημείο είναι βιώσιμο, είμαστε στο 2ο πρόγραμμα μέσω EFSF και στο γερμανικό πρόγραμμα λέει με σαφήνεια ότι μετά από το 2ο δεν μπορεί να δοθεί περαιτέρω χρηματοδότηση και δάνεια. Το μέγεθος κονδυλίων πρέπει να καλυφθεί σε 2 προγράμματα».
- Μπορείτε να φανταστείτε «κούρεμα»;
Σας είπα ότι μπορώ να σας πω. Πρώτα πρέπει να διευκρινίσουμε τη χρηματοδότηση. Απαιτεί μικρό χρονικό διάστημα. Το ΔΝΤ ζητά τέτοια αντιμετώπιση. Ολα όμως μέσα στο δεύτερο πρόγραμμα».
- Πώς θα επιβιώσουμε οι ελληνικές τράπεζες μέχρι την επίλυση; Εχει λάβει μέτρα η ΕΚΤ;
«Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και δεν μπορώ ούτε θέλω να πω κάτι σχετικό. Εχουμε πολλή δουλειά ακόμη».
- Για πόσο θα επιμηκυνθεί το ελληνικό πρόγραμμα; Τι θα δώσουμε ακόμη;
«Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει στο πλαίσιο συζητήσεων των Θεσμών. Δεν μιλήσαμε για χρονικά σενάρια. Πού βρισκόμαστε, ποιο είναι το δεύτερο πρόγραμμα πώς θα υλοποιηθεί και μετά απόφαση. Να θυμίσω ότι για πολλά χρόνια η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αποπληρώνει το χρέος, οπότε αυτό δεν πιέζει τη συγκεκριμένη στιγμή».
- Πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος στο ελληνικό κοινοβούλιο;
«Οποιος με ξέρει, ξέρει ότι δεν θα απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να πετύχουν τα πάντα. Είναι πολύπλοκο θέμα. Για αυτό πρέπει να δουλέψουν με φοβερή πίεση οι Θεσμοί και η Ελλάδα, αλλά σήμερα μας το υποσχέθηκαν αυτό όλες οι πλευρές».
- Μήπως μιλήσατε για πιθανό τρίτο πρόγραμμα; Για πιθανή αναδιάρθρωση χρέους;
«Δεν μιλήσαμε για τρίτο πρόγραμμα. Μόνο για την ολοκλήρωση του δεύτερου και ακούσαμε προσεκτικά την ελληνική κυβέρνηση να λέει δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να κοιτάξουμε χρηματοδότηση του δεύτερου προγράμματος, αυτή ακόμη εκκρεμεί».
- Μήπως η ευρωζώνη αρχίζει να σκέφτεται το κούρεμα του χρέους;
«Σας είπα ότι μέχρι τώρα το χρέος ξέρουμε ότι είναι βιώσιμο και μπορεί να αποπληρωθεί. Ετσι κινούμαστε. Δεν μπορώ να σας πω τώρα τι θα λέμε την Τετάρτη το βράδυ. Δεν τολμώ να το κάνω. Δεν τίθεται να συζητήσουμε θέμα χρέους, πώς θα το αναδιαρθώσουμε. Θα δούμε τη χρηματοδότηση. Εχουμε βάλει διαρθρωτικές απαιτήσεις γιατί το γερμανικό δίκαιο δεν επιτρέπει διεύρυνση του EFSF».
- Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή για να κάνει κίνηση; Παίζει πόκερ;
«Δεν έχει νόημα να αναλύσω ποιος, πότε, γιατί. Οι προτάσεις δόθηκαν στους Θεσμούς και όχι σε εμάς. Μας είπαν ότι είναι ένα σημείο εκκίνησης και πρόοδος».



Ολάντ: Πρώτα συμφωνία για χρηματοδότηση και μετά το χρέος
Για συνολική συμφωνία και βιώσιμη λύση μίλησε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά την σύνοδο Κορυφής.
Μεταξύ άλλων τόνισε:
  • Δεν θα διευθετήσουμε το ζήτημα του χρέους τις επόμενες ημέρες.
  • Αυτό που θα διευθετήσουμε είναι η χρηματοδότηση, ώστε να μην υποφέρει από ασφυξία, η ελληνική οικονομία.
  • Οι προτάσεις της Αθήνας, δείχνουν αξιοπιστία προς αυτή την κατεύθυνση
  • Οσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, αυτό θα συζητηθεί σε δεύτερο χρόνο. Αντίθετα η χρηματοδότηση αποτελεί κομμάτι μιας συνολικής συμφωνίας.
  • Απομένει να γίνει δουλειά ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση
  • Τα πάντα έχουν δρομολογηθεί ώστε πριν από τη σύνοδο της Πέμπτης να υπάρξει συμπέρασμα.
  • Η ελληνική κυβέρνηση ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες και ακόμη περισσότερο σήμερα, έχει αναλάβει τις ευθύνες της προκειμένου να κάνει προτάσεις
  • Αν και γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη με όσα έχουν ζητηθεί τα τελευταία χρόνια.
  • Η πρόταση της ελληνικής πλευράς έγινε αποδεκτή από θεσμούς
  • Η Γαλλία στηρίζει αυτή τη διαδικασία διότι το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια βιώσιμη και συνολική λύση
  • Συζητούμε το δημοσιονομικό, πρέπει να το διευκρινίσουμε προκειμένου να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο που να περιέχει και την διαδικασία για τα επόμενα βήματα.
  • Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ
  • Το χρονοδιάγραμμα
  • Πρέπει να γίνουν τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα
  • Το Eurogroup της Τατάρτης πρέπει να μπορέσει να αξιολογήσει και να συγκεκριμενοποιήσει μέσα σε 48 ώρες τις προτάσεις.
  • Εφόσον συμβεί αυτό, στη συνέχεια η Σύνοδος Κορυφής θα το εγκρίνει και εναπόκειται στα κοινοβούλια να λάβουν τις αποφάσεις τους.
  • Αυτό που προτάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ήταν πολύ σημαντικό προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Τώρα προς το συμφέρον όλων να βρεθεί μια λύση
  • Πλέον έχουμε τις βάσεις για μια συμφωνία.
Δηλώσεις αξιωματούχων
Πρώτη βγήκε από την αίθουσα της Συνόδου η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε η οποία εμφανίστηκε λάβρος κατά της Ελλάδας. Σε αντίθεση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα η Λιθουανή πολιτικό δήλωσε «Χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Οι προτάσεις δεν είναι στο ικανοποιητικό σημείο. Η Ελλάδα μάλλον δεν έχει καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης». Σημειωτέον ότι η  Γκριμπαουσκάιτε όταν έμπαινε στη Σύνοδο είχε δηλώσει «Οι Ελληνες θέλουν να συνεχίσουν το πάρτι και να πληρώνουν άλλοι».
Λαγκάρντ: Είναι πιο λεπτομερείς οι νέες προτάσεις. Υπάρχει πολύς δρόμος για τις επόμενες 48 ώρες. Εργαζόμαστε στη βάση μιας νέας πρότασης. Υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις και δουλειά.
Ντάισελμπλουμ: Εχουμε σκληρή δουλειά τις επόμενες μέρες
Ρέντσι: Η δουλειά συνεχίζεται

Από ........  iefimerida

Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Ευρώπης

Αναρτήθηκε από  ........  energoipoliteskv.blogspot.com


Με τη νέα πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως έχει ανοίξει ο δρόμος για μία συμφωνία και παρά τις δυσκολίες, Γιούνκερ, Μέρκελ, Λαγκάρντ, Ολάντ και Ντάισελμπλουμ τοποθετούν αυτή τη συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του τόνισε πως η Αθήνα κατέθεσε την πρότασή της από τους Θεσμούς, μία πρόταση με ισοδύναμα μέτρα, αλλά με βασικό κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα με αυτή την πρόταση τα βάρη δεν θα τα πληρώσουν πάλι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ισχυριζόμενος πως με αυτά τα μέτρα προστατεύεται η μέση λαϊκή οικογένεια και οι συνταξιούχοι.

Όπως διευκρίνισε πως η ελληνική πρόταση έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς ως βάση συζήτησης η οποία τις επόμενες ώρες θα συνεχιστεί, προκειμένου να υπάρξει μία βιώσιμη λύση που θα συνοδεύεται από ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας στην εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για το επόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ ανέφερε μόνο μία φορά το θέμα του χρέους, κάνοντας λόγο για βιώσιμο χρέος. Η μοναδική αυτή αναφορά μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, καθώς όλοι οι άλλοι ηγέτες δήλωσαν ξεκάθαρα πως αυτό το θέμα δεν είναι του παρόντος.


Τέλος, ο κ. Τσίπρας έστειλε ένα μήνυμα στο εξωτερικό, λέγοντας πως με τις ελληνικές προτάσεις, πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας. 

Από ......  newsit

Μέρκελ για διαπραγματεύσεις

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com

 

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com