Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε εμφύλιο – Αποτυχημένο τυχόν κόμμα της δραχμής προειδοποιεί τον Λαφαζάνη ο Σταθάκης – Παραιτηθείτε φωνάζει στους διαφωνούντες ο Σ. Παππάς

Αναρτήθηκε από..........  energoipliteskv.blogspot.com


- Αναγκαστικές οι εκλογές αν η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία και δεν στηρίζεται πλήρως από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ο Γ. Σταθάκης
- Ο υπουργός Οικονομίας καρφώνει τον Λαφαζάνη και την Αριστερή Πλατφόρμα
- ''Η δημιουργία πολιτικού φορέα υπέρ της επιστροφής στη δραχμή θα είναι κάτι αποτυχημένο και περιθωριακό''
- Δεν θέλουμε εκλογές αλλά δεν μπορεί να στηριζόμαστε από αντίπαλα πολιτικά κόμματα τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Ό. Γεροβασίλη που αποκλείει κυβέρνηση ειδικού σκοπού και αποφεύγει την ερώτηση αν ο Βαρουφάκης θα παραμείνει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
- Να παραιτηθούν όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν είναι η απαίτηση από τον Σ. Παππά, πατέρα του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, λίγες ώρες μετά το πρωτοφανές επεισόδιο με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου


Σταθάκης: Αποτυχημένο και περιθωριακό τυχόν κόμμα της δραχμής

Ακόμα και ο συνήθως ήπιος Γ. Σταθάκης ύψωσε τους τόνους προειδοποιώντας ευθέως τον Π. Λαφαζάνη και την Αριστερή Πλατφόρμα που επιμένουν στο Grexit.
''Η δημιουργία πολιτικού φορέα υπέρ της επιστροφής στη δραχμή θα είναι κάτι αποτυχημένο και περιθωριακό. Το ζήτημα δεν είναι το νόμισμα ,αλλά η πολιτική που εφαρμόζεται''.

Ο κ.Σταθάκης για το ενδεχόμενο εκλογών εκτιμά πως πρόκειται για κάτι που θα συμβεί αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να έχει την πλειοψηφία και τότε,αναγκαστικά ,θα πάμε σε εκλογές.

Όπως εξηγεί ''μια κυβέρνηση που δεν στηρίζεται πλήρως από τους βουλευτές της έχει πρόβλημα αποτελεσματικότητας, γι’ αυτό θα πρέπει από τις συλλογικές διαδικασίες να προκύψει μια νέα στρατηγική, ένας νέος σχεδιασμός του κόμματος με βάση τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας''.


Κυβερνητική εκπρόσωπος: Εκλογές εαν στηριζόμαστε από τους αντιπάλους - Όχι σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού

 
«Δεν είναι στις προθέσεις μας ούτε στις προθέσεις του ελληνικού λαού η κυβέρνηση ειδικού σκοπού»,δηλώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στην εφημερίδα «Αγορά».

«Η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή εντολή να κυβερνήσει τη χώρα προς όφελος των αδύναμων. Αυτή είναι και η ουσία της πολιτικής ρητορικής της πριν τις εκλογές, αυτή εξακολουθεί να είναι η πολιτική της στόχευση και σήμερα», αναφέρει η κ.Γεροβασίλη σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να αντιμετωπίσει την ευρωπαϊκή συγκυρία, να ξεπεράσει τον πολιτικό εγκλωβισμό, να διατηρήσει το ιδεολογικό της πρόσημο, να διαμορφώσει νέα πρότυπα διακυβέρνησης και να κάνει τα αναγκαία τακτικά βήματα.

«Δεν θα παραδώσουμε τη λαϊκή εντολή στους εκπροσώπους του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, που προσπαθεί να μπει ξανά στο προσκήνιο από την πίσω πόρτα», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Στο ερώτημα αν μπορεί να αποτραπεί η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, η κ.Γεροβασίλη απαντά ότι ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει την ικανότητα να συνθέτει μέσα από τη διαφορετικότητα των απόψεων. «Το μείγμα της πολιτικής μας, η ταυτότητα μας εξαρτά μεγάλο τμήμα της από αυτήν την εσωκομματική λειτουργία», αναφέρει και προσθέτει ότι «το νόμισμα είναι σε όλους γνωστό πως - από μόνο του- δεν αποτελεί ούτε λύση ούτε πολιτικό διακύβευμα». Στο σημείο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει πως «η έξοδος από την ΕΕ δεν ήταν ποτέ στην πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ευρώπη των λαών, ως πεδίο πάλης για μετασχηματισμό της προς όφελος της θιγόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων της, ήταν και είναι στο κέντρο της πολιτικής αντίληψης του κόμματός μας».

«Στόχος της κυβέρνησής μας δεν είναι οι εκλογές», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει όμως ότι «η σταθερότητα στη διακυβέρνηση δεν μπορεί να εξαρτάται από πρόσκαιρες τακτικές πολιτικής στήριξης αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων, που δοκιμάστηκαν και απέδειξαν την αποτυχία τους στην υποστήριξη των λαϊκών συμφερόντων».
«Θα κριθεί αν και πότε θα καταστούν αναγκαίες οι εκλογές, με δεδομένο ότι η ομαλή και στιβαρή διακυβέρνηση της χώρας είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για την κοινωνία και για την οικονομία», αναφέρει,επίσης,σημειώνοντας πως «στη ζυγαριά δημοκρατίας-οικονομίας θα πρέπει να φροντίσουμε να προσθέτουμε ζύγια όχι μόνο στη μεριά της οικονομίας».

Στο ερώτημα αν θα πάμε σε νέα προαπαιτούμενα μέτρα για ένα δεύτερο δάνειο-γέφυρα, στην περίπτωση που δεν προλάβουμε την υπογραφή συμφωνίας ως τις 18 Αυγούστου, η κυβερνητική εκπρόσωπος απαντά πως η απόφαση της 12ης Ιουλίου είναι μια συμφωνία με προκαθορισμένες υποχρεώσεις αμφότερων πλευρών. «Έχουμε προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να διευκολυνθεί η σύναψη συμφωνίας, μέσα στα προβλεφθέντα χρονικά πλαίσια. Ο στόχος επίτευξης της συμφωνίας και τα προαπαιτούμενα βήματα των δύο πλευρών, χωρίς τις συνήθεις παρελκυστικές πρακτικές από την πλευρά των εταίρων, είναι συμφωνημένα, δημοσιοποιημένα και δεσμευτικά για όλους», υπογραμμίζει η κ. Γεροβασίλη,ενώ στο ερώτημα αν η κυβέρνηση φοβάται περισσότερες διαρροές στην ψήφιση της συμφωνίας, δηλώνει πως «η ψήφος κάθε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολυπαραμετρική πολιτική επιλογή, η οποία στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, εμπεριέχει και τη συνειδητοποίηση της ιδιαίτερα κρίσιμης -πρωτίστως για τη χώρα δευτερευόντως για την κυβέρνηση- συγκυρίας».

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα αν έχουν ψηφίσει έως τώρα «ναι» ή «όχι» στα προαπαιτούμενα, διακατέχονται από αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό, το συμφέρον του οποίου αγωνιούν να αφουγκράζονται και να υπηρετούν», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσθέτει: «στην πολύ κρίσιμη ψηφοφορία για την υπερψήφιση ή μη συμφωνίας, η κοινοβουλευτική μας ομάδα εκτιμώ πως θα επιδείξει κοινωνικά γειωμένη στάση δύσκολης και υψηλής πολιτικής ευθύνης».

Στο ερώτημα αν ο κ. Βαρουφάκης θα παραμείνει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αν κυβέρνηση θα φέρει plan B στη Βουλή, η κυβερνητική εκπρόσωπος απαντά ότι το Μαξίμου δεν παίζει και δεν φιλοδοξεί να παίξει τον ρόλο του τιμητή πολιτικών συμπεριφορών ή / και επιλογών οποιουδήποτε μέλους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε, ασφαλώς, να υποκαταστήσει τις συλλογικές λειτουργίες και τις αποφάσεις της ΚΟ και των οργάνων του κόμματος, δημιουργώντας έναν αδιαφανή πόλο εκπόρευσης εσωκομματικής εξουσίας. Πολύ περισσότερο δεν προτίθεται να παρέμβει σε θεσμικές λειτουργίες του ελληνικού κοινοβουλίου.

Εξηγεί ,τέλος,ότι αυτό που απασχολεί - αποκλειστικά το Μαξίμου- είναι οι κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες των πολιτών, πως θα απελευθερωθεί η χώρα από τα δεσμά της λιτότητας και της ύφεσης, πως θα δημιουργηθούν συνθήκες σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας, πως θα αποκατασταθεί η κοινωνική συνοχή, πως θα οργανωθεί και θα στηριχθεί το μείγμα υγιούς επιχειρηματικότητας και λειτουργικού δημοσίου, πως θα επιτευχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση, πως θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά δομές κοινωνικού κράτους και κράτους δικαίου, πως θα επανεκκινήσει η αναπτυξιακή λειτουργία σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας.

Στέλιος Παππάς: Να παραιτηθούν οι διαφωνούντες

Ο Στέλιος Παππάς, πατέρας του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ζήτησε ανοιχτά την παραίτηση των διαφωνούντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ.
''Έχουν δικαίωμα διαφωνίας, αλλά πρέπει να τηρούν τον κανονισμό της ΚΟ, που προβλέπει παραίτηση σε περίπτωση διαφωνίας. Η δημοκρατία έχει κανόνες που πρέπει να τηρούνται, και η κυβέρνηση δεν είναι μπαλαντέρ''.

Το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε εντονότατο επεισόδιο με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόσθεσε με νόημα: Πρέπει να συγκρουστούμε με τον εαυτό μας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


 

Washington Post: Πώς το ελαιόλαδο εξηγεί τα προβλήματα της Ελλάδας

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com



ΠΟΙΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Στους λόφους της Καλαμάτας, παράγονται κάποιες από τις καλύτερες ελιές στον κόσμο. Αυτές δίνουν ένα λάδι τόσο λαμπερά πράσινο, που κάποιες φορές περιγράφεται ως «υγρός χρυσός».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο διεθνής τύπος υμνεί το ελληνικό ελαιόλαδο. Αυτή τη φορά όμως η Washington Post το χρησιμοποιεί για να δείξει πώς εξηγούνται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

«Ομως, όταν βγει αυτό το λάδι στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας, το μεγαλύτερο μέρος του ''καταλήγει'' στη θάλασσα. Το 2012, το 60% της ελληνικής ελαιοπαραγωγής μεταφέρθηκε με πλοία στην Ιταλία. Εκεί, συσκευάστηκε σε ιταλικά μπουκάλια, με ιταλικές ετικέτες και στάλθηκε σε όλο τον κόσμο. Και τα περισσότερα από τα κέρδη καταλήγουν στην Ιταλία. Σύμφωνα με την εταιρεία McKinsey, η Ιταλία παίρνει ένα επιπλέον 50% της τιμής του ελληνικού ελαιολάδου», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι Ελληνες επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα ζητήματα όταν επιχειρούν να εξάγουν το ελαιόλαδο της χώρας τους, απαντά η Washington Post. Πρώτα από όλα, δεν μπορούν να βρουν κάποιον στην Ελλάδα που φτιάχνει μπουκάλια, οπότε πρέπει να τα κατασκευάσουν στην Ιταλία. Εχουν δυσκολίες στη λήψη δανείων για να πληρώσουν τα μπουκάλια και στη συνέχεια τους «χτυπούν» οι φόροι. Εξαιτίας των οικονομικών ζητημάτων, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους επιχειρηματίες να εκτιμήσουν και να καταβάλουν το φόρο που θα πρέπει να πληρώσουν το 2016 προκαταβολικά, το 2015, εξηγεί η εφημερίδα.

Η ιστορία δείχνει ένα από τα πιο επίμονα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, πέρα από τη σύγκρουση με τους Ευρωπαίους δανειστές. Η οικονομική εξαθλίωση της Ελλάδας έχει σε ένα μεγάλο βαθμό αυτό-επιβληθεί. Πέρα από την Ευρώπη, υπάρχουν πράγματα που η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει για να βελτιώσει την οικονομία της που πασχίζει, προωθώντας την ντόπια βιομηχανία και χαλαρώνοντας τους επαχθείς περιορισμούς. Το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει μόνο ένα μερίδιο 28% στην παγκόσμια αγορά για τη φέτα και ένα 30% στην αγορά των ΗΠΑ για το ελληνικό γιαούρτι, δείχνει μία σαφή εμπορική ευκαιρία, αναφέρει η McKinsey στην αναφορά της.

Ο γεωργικός τομέας της Ελλάδας έχει πολλές δυνατότητες. Η χώρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε παραγωγή ελαιολάδου στον κόσμο, σχεδόν ισάξια της Ιταλίας που είναι στη δεύτερη θέση πίσω από την Ισπανία. Το ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/10 της ελληνικής γεωργικής παραγωγής, σύμφωνα με την Eurostat. Η χώρα εξάγει επίσης μέλι, κρασί, φρούτα και λαχανικά σε όλο τον κόσμο και θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα. Πέρα από το γεωργικό τομέα, κάποιους από τους πιο πολλά υποσχόμενους τομείς στην Ελλάδα είναι εκείνοι των γενόσημων φαρμάκων, της υδατοκαλλιέργειας, της φροντίδας ηλικιωμένων, των μεταφορών, της διαχείρισης αποβλήτων και του τουρισμού, σύμφωνα με την McKinsey. Μόνο ο τουρισμός αποτέλεσε το 17% της οικονομίας το 2014.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να εκμεταλλευθεί αυτές τις ευκαιρίες; Πρώτα από όλα να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα. Επιπλέον, η χώρα χρειάζεται υποδομές, για μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη παραγωγή και εγκαταστάσεις συσκευασίας για να εκμεταλλευθεί τη γεωργική παραγωγή, όπως σημειώνει η ίδια αναφορά.
 

Από .....  iefimerida

Συνέχεια στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές -Πιέσεις για τις συντάξεις


Αναρτήθηκε από ..........  energoiplieskv.blogspot.com



Η «ΜΑΧΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Οι συζητήσεις των Ελλήνων αξιωματούχων με τους εκπροσώπους των δανειστών συνεχίζεται σήμερα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τους στόχους και στη συνέχεια για τα μέτρα.
Η μάχη αναμένεται να δοθεί στο δεύτερο ζήτημα, καθώς δεν αποκλείεται οι δανειστές να ζητήσουν περικοπές και φόρους. Την ίδια ώρα, οι δανειστές ζητούν επιτακτικά να ξεκινήσει άμεσα η σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων-ειδικών ορίων ηλικίας με χρονικό ορίζοντα τερματισμού της μεταβατικής περιόδου νωρίτερα από το 2022, που αρχικά προβλεπόταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι δανειστές πιέζουν να ψηφιστεί μέσα στον Αύγουστο, ως προαπαιτούμενο, η ρύθμιση για τη σταδιακή κατάργηση των ειδικών διατάξεων που οδηγούν σε συνταξιοδότηση πριν από τα 62 έτη. Επιπλέον όμως θέλουν αλλαγές που να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχει πρόωρη έξοδος από την εργασία, νωρίτερα από το 2022.

Με βάση το προσχέδιο, στο τέλος του 2022 επέρχονταν «ξαφνικός θάνατος» των πρόωρων, ώστε από 1 Ιανουαρίου 2023 όλοι να συνταξιοδοτούνται με πλήρη μόνο στα 67 με 15 έτη, ή στα 62 με 40 έτη και με μειωμένη στα 62 με 15ετία. Αυτό σημαίνει πως η κλιμακωτή αύξηση των ορίων ηλικίας τη μεταβατική περίοδο δεν αποκλείεται να οδηγηθεί προς ένα έτος το έτος –αν όχι περισσότερο– από ένα 6μηνο το έτος που προέβλεπε το προσχέδιο, αν και όλα είναι ρευστά. Αγνωστο επίσης παραμένει αν θα προστατευθούν οι 130.000 ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα.

Επιπλέον, οι δανειστές θέλουν πιο άμεση υλοποίηση και πιο σφιχτά χρονοδιαγράμματα στα μέτρα του ασφαλιστικού, με έμφαση στην κατάργηση των κρατήσεων φόρων υπέρ τρίτων που υπάρχουν ακόμα. Για το θέμα πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη στα τεχνικά κλιμάκια.

 Στο στόχαστρο είναι και η ρύθμιση για κατάργηση των εξαιρέσεων στην κρατική χρηματοδότηση των Ταμείων, η  εναρμόνιση των εισφορών στο μοντέλο του ΙΚΑ και η  μεγαλύτερη  ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών, το ΕΚΑΣ. Πληροφορίες  της «Καθημερινής» επίσης  αναφέρουν πως  οι δανειστές  ζητούν νέους συντελεστές στις κατώτατες συντάξεις.

Από  ........  iefimerida