Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Ο "γρίφος" των μετεκλογικών συνεργασιών

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com




Της Νίκης Ζορμπά

Από τις δημοσκοπήσεις – ως είθισται στις τελευταίες αναμετρήσεις- δεν γίναμε σοφότεροι. Τα ευρήματα της τελευταίας στιγμής δίνουν νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ μεν, αλλά όχι άνετη και οπωσδήποτε όχι μη αναστρέψιμη, καθώς η Ν.Δ φέρεται – βάσει των ίδιων στοιχείων- ικανή να αναδειχθεί πρώτο κόμμα από τις κάλπες της Κυριακής.

Κι αν όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ένα μόνον παραμένει άπιαστος στόχος, όσο κι αν η Κουμουνδούρου για λόγους τακτικής το επαναφέρει τα τελευταία 24ωρα εντατικά στην ατζέντα: Η αυτοδυναμία.

Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν  "ανατροπή" και επικράτηση της Ν.Δ, οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης την επομένη των εκλογών, αναμένονται να είναι πιο καρποφόρες, και τούτο, διότι άπαντες στη Ν.Δ, προεξάρχοντος του προέδρου της, τείνουν χείρα συνεργασίας, προς όλες τις (φιλοευρωπαικές) κατευθύνσεις.
Πιο δύστοκες για "αβίαστο" σχηματισμό κυβέρνησης αναμένονται να είναι οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης την Δευτέρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αποκρούει επιμόνως τα σενάρια για "μεγάλο συνασπισμό" και τοποθετεί στους "ανεπιθύμητους" του πολιτικού συστήματος, άπαντες, πλην Πάνου Καμμένου.
Παρά ταύτα, εάν το κόμμα του Πάνου Καμμένου, επιβεβαιώσει τους δημοσκοπικούς δείκτες και μείνει εκτός κοινοβουλίου, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη χάσει το κυβερνητικό του "δεκανίκι" και θα αναγκαστεί να κοιτάξει –και πάλι- προς τα δεξιά του.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώτος της κάλπης θα "ξεκλειδώσει" ( ή όχι) τον συνδυασμό που θα οδηγήσει στη νέα κυβέρνηση. Και αυτό, διότι χωρίς το πρώτο κόμμα, κυβέρνηση βιώσιμη δε δύναται να σχηματιστεί.

Εάν μάλιστα η επόμενη Βουλή γίνει εννιακοματική ( Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΛΑΕ, ΑΝΕΛ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ, ΚΚΕ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ), οπότε αυτομάτως τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων θα "συμπιεστούν", καθιστώντας θνησιγενή ακόμη και μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ τριών, π.χ: Ν.Δ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ

Αντιθέτως, εάν ένα ( ή και περισσότερα) από τα πιο μικρά κόμματα δεν καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, τόσο διευκολύνονται οι συμπράξεις για το σχηματισμό κυβέρνησης την επομένη των εκλογών.

Σενάρια

Πρώτη η Ν.Δ. – χωρίς αυτοδυναμία

- Την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την λαμβάνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος όπως έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους, θα κινηθεί πρωτίστως προς τον Αλέξη Τσίπρα. Εάν ο τέως πρωθυπουργός, δεχθεί να συμμετάσχει, τότε στην περίπτωση όπου η διαφορά μεταξύ τους είναι της τάξεως της μίας μονάδας, τότε ο πρόεδρος της Ν.Δ θα δεχθεί να κάνει ο ίδιος πίσω από την πρωθυπουργία, αφήνοντας χώρο για συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Το σενάριο τούτο, φέρνει τον κ. Μεϊμαράκη διατεθειμένο να δεχθεί ως πρωθυπουργό, ακόμη και κάποιο εμβληματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ , υπό την προϋπόθεση να ανήκει –προφανώς- στα μετριοπαθή στελέχη.
Άλλωστε, πριν από την προκήρυξη των Εθνικών εκλογών, ο πρόεδρος της Ν.Δ είχε προτείνει να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, υπό τον Γιάννη Δραγασάκη.
- Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί τη συνεργασία, τότε ο κ. Μεϊμαράκης, θα στραφεί σε ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ. Αμφότερα τα κόμματα άλλωστε, έχουν ξεκαθαρίσει ότι προτίθενται να συμμετάσχουν υπό –προγραμματικούς όρους- σε οποιοδήποτε βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα.

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ – χωρίς αυτοδυναμία

- Εάν οι ΑΝΕΛ, ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις και καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, τότε, κατά τις διακηρύξεις του Α. Τσίπρα, θα είναι η πρώτη του επιλογή για σχηματισμό κυβέρνησης. Το σενάριο δεν φαίνεται ιδιαιτέρως πιθανό να ευδοκιμήσει, γιατί ακόμη και εάν μπουν οι ΑΝΕΛ στη Βουλή τα ποσοστά τους θα είναι εξαιρετικά χαμηλά ( δέκα βουλευτές) και δεν αναμένεται να επαρκούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα επαναλάβει την εκλογική επίδοση του Ιανουαρίου.
-Εάν οι ΑΝΕΛ δεν επαρκούν ( ή μείνουν εκτός Βουλής)  τότε ο Α. Τσίπρας, θα στραφεί στο Ποτάμι όσο και αν για λόγους συσπείρωσης, ξορκίζει το σχετικό ενδεχόμενο.
-Στο παρασκήνιο συζητείται ακόμη και το σενάριο της σύμπραξης του Α. Τσίπρα με συνασπισμό μικρών κομμάτων ( Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων).

- Εσχάτως, ο Α. Τσίπρας μελετά το σενάριο "κυβέρνηση μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ". Όπερ σημαίνει ότι τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωπαικού τόξου θα κληθούν να κυβερνά ο ίδιος χωρίς πλειοψηφία και να τον στηρίζουν δια της ψήφου τους στη Βουλή. Πέραν της εμφανούς κομματικής σκοπιμότητας από πλευράς Κουμουνδούρου, κρίνεται μάλλον απίθανο να ευοδωθεί σχετικό πλάνο.
 -Η Κουμουνδούρου το αποκλείει αλλά στο παρασκήνιο η συζήτηση για σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ μαζί με άλλα κόμματα, αναζωπυρώνεται. Στην περίπτωση αυτή, ιδιαίτερα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει τις εκλογές "στον πόντο", θεωρείται βέβαιο πως δεν θα είναι σε θέση να επιβάλλει ως Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι εκδοχές αυτού του σεναρίου ποικίλλουν, ανάλογα και με τα δεδομένα της κάλπης: Είτε θα δημιουργηθεί κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στον οποίο δε θα συμμετέχουν μόνον ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ αλλά θα προσθέσουν δυνάμεις και το ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι, είτε θα συμπορευτούν μόνον τα δύο μεγάλα κόμματα.

Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, δεδομένων των μέτρων που θα χρειαστεί να εφαρμοστούν ελέω του τρίτου μνημονίου, την πολιτική σταθερότητα μπορεί να την εξασφαλίσει (δίνοντας και θετικό μήνυμα στις Αγορές), μόνον μια κυβέρνηση των 200 εδρών. Δηλαδή, περίπου όσων βουλευτών, ψήφισαν και το τρίτο μνημόνιο.

Από ........  capital

Δημοσκοπήσεις - Εκλογές 2015: Τουλάχιστον 7 γκάλοπ δείχνουν θρίλερ αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ ενισχυμένο - "Σκοτωμός' για την τρίτη θέση

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com



- Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία βρίσκεται από 0,3% έως 3%
- Μόνο μία δημοσκόπηση δείχνει τους ΑΝ.ΕΛ να μπαίνουν οριακά στη Βουλή
- Οριακά κινούνται και τα ποσοστά της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη
- Το ποσοστό των αναποφάσιστων δύο ημέρες πριν τις εκλογές παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα
- Η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται πως επιθυμούν μία κυβέρνηση συνεργασίας για την επόμενη ημέρα

Σε λιγότερες από 48 ώρες οι Έλληνες πολίτες θα έχουν αποφασίσει για τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας και το μέλλον της, αλλά μέχρι τότε οι δημοσκοπήσεις δίνουν και παίρνουν. Την Παρασκευή λοιπόν όχι μία όχι δύο αλλά συνολικά πάνω από 7 δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας και οι περισσότερες δείχνουν πως η ψαλίδα ανοίγει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλώσει αλλά ακόμα και οι δημοσκόποι κρατούν χαμηλό προφίλ, καθώς η διαφορά είναι στα όρια του στατιστικού λάθους και σε όλο αυτό το σκηνικό έρχεται να προστεθεί και ο αστάθμιστος παράγοντας των αναποφάσιστων, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις έχουν διψήφιο ποσοστό.

Προβάδισμα 2,5 μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις της GPO και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που έγιναν, η πρώτη για λογαριασμό του Mega και η δεύτερη για τον ΣΚΑΙ.

Διαφορά 2,5 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει δημοσκόπηση της GPO για το Mega. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28,5%, η ΝΔ 26%, η Χρυσή Αυγή 6,1%, το ΠΑΣΟΚ 6%, το ΚΚΕ 5,7%, το Ποτάμι 4,8%, η ΛΑΕ 3,9%, οι ΑΝΕΛ 3%, η Ένωση Κεντρώων 2,8%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 12%.

Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΙ, καταγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει προβάδισμα 2,5 ποσοστιαίων μονάδων. Ειδικότερα, στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31%, η ΝΔ 28,5%, η Χρυσή Αυγή 6,5%, το Ποτάμι 4,5%, το ΚΚΕ 5%, οι ΑΝΕΛ 2%, το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5%, η ΛΑΕ 3%, η Ένωση Κεντρώων 3%, άλλο 3%, ΔΞ/ΔΑ 8,5%.

Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ 0,7% δείχνει δημοσκόπηση της RASS για το iefimerida.gr. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28,2%, η ΝΔ 27,5%, η Χρυσή Αυγή 6,7%, το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6%, το ΚΚΕ 5,4%, το Ποτάμι 4,1%, η ΛΑΕ 3%, οι ΑΝΕΛ 2,5%, η Ένωση Κεντρώων 3%, άλλο 2,5%, λευκό άκυρο 1,8%, αδιευκρίνιστη ψήφος 9,3%.

Στο ερώτημα «τι θα θέλατε να προκύψει μετά τις εκλογές», το 40,2% απαντά μια κυβέρνηση με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, το 37% απαντά μια κυβέρνηση με βασικό κορμό τη ΝΔ, το 19,6% απαντά μια άλλη, ΔΓ/ΔΑ το 3,2%.

Στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα βγει πρώτο», το 63,2% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ, το 29% απαντά η ΝΔ, ΔΓ/ΔΑ το 7,8%.

Σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,5% και η Νέα Δημοκρατία 24%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 5,4%, ΚΚΕ με 4,7%, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 4,6%, Το Ποτάμι με 4,5%, Λαϊκή Ενότητα με 2,6%, Ένωση Κεντρώων με 2,4% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,3%.

Στη δημοσκόπηση της MARC για λογαριασμό του Alpha προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,2% έναντι της Νέας Δημοκρατίας με 25.1%. Ακολουθούν: "Το Ποτάμι" με 4,9%, το ΚΚΕ με 4,8%, το ΠΑΣΟΚ με 4,8%, η Ένωση Κεντρώων με 3,3%, η Λαϊκή Ενότητα με 2,7%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,4%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,4%.

Διαφορά 0,5 % υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου έναντι της ΝΔ καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB, για λογαριασμό του Star.  Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου είναι: ΣΥΡΙΖΑ 27, 4 %, ΝΔ 26,9 %, Χρυσή Αυγή 5,9%, Ποτάμι 4,9% , ΚΚΕ 4,9 %, ΑΝΕΛ 2,6 %, ΠΑΣΟΚ 5%, ΛΑΕ 3,1 % , Ένωση Κεντρώων 3,2 % , Άλλο 2,1 % (ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%) Δεν ξέρουν 14,0%.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας δίνει το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό της εφημερίδας ΑΥΓΗ. Σύμφωνα με το εύρημα της δημοσκόπησης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 33% έναντι 30 % για τη Νέα Δημοκρατία. Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) με 8%, η Χρυσή Αυγή με 7%, το ΚΚΕ με ποσοστό 6,5%, το Ποτάμι με 4,5% και η ΛΑΕ με 3,5%.

Οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων δεν συγκεντρώνουν ποσοστό εισδοχής στη Βουλή καθώς λαμβάνουν από 2,5%.

Από .......  newsit 

Σύνταγμα: Κεντρική ομιλία Τσίπρα

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com



 

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com