Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΤΟ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


 

Διαλύουν τις επιχειρήσεις με αύξηση των εργοδοτικών εισφορών

Αναρτήθηκε από .........   energoipoliteskv.blogspot.com



Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Στην αναζήτηση πόρων προκειμένου οι επερχόμενες μειώσεις να μην "χτυπήσουν" τις συντάξεις κάτω από τα 1000 ευρώ βρίσκεται το Υπουργείο Εργασίας.

Ο  αρμόδιος υπουργός, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος  "ζήτησε"  χθες από τον κ. Valdis Dombrovskis, με τον οποίο συναντήθηκε, "να εξετάσει το ενδεχόμενο ο δημοσιονομικός στόχος τον οποίο έχουμε δεσμευτεί ότι θα τιμήσουμε" σε σχέση με το Συνταξιοδοτικό (σ.σ. εξοικονόμηση 1,9% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ το 2015-18) "να μην επιτευχθεί κυρίως με μείωση συντάξεων, αλλά με εισαγωγή ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα".

Λίγο αργότερα, σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ –ΜΠΕ αναφερόταν πως κύκλοι του Εργασίας ανέφεραν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών" (πχ με την επαναφορά της εργοδοτικής εισφοράς 3,9% στο ΙΚΑ).

Την ίδια στιγμή, κύκλοι της Κομισιόν ανέφεραν στο Capital.gr πως μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται στις Βρυξέλλες είναι και η επιβολή  φόρων στα ακριβά ακίνητα, στους ρύπους και στον ορυκτό πλούτο ή η μεταφορά των εισπράξεων από ήδη υπάρχοντες φόρους στο ασφαλιστικό.

Κατά τα άλλα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Dombrovskis στο θέμα της αλλαγής του Συνταξιοδοτικού πως :

- Δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, στο θέμα των συντάξεων απλώς τέθηκαν ως ζητήματα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μέχρι ως ότου κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις συντάξεις μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

-  Ζητήθηκε από τον κ. Dombrovskis να εξετάσει το ενδεχόμενο ο δημοσιονομικός στόχος τον οποίο έχουμε δεσμευτεί ότι θα τιμήσουμε, να μην επιτευχθεί κυρίως με μείωση συντάξεων, αλλά με εισαγωγή ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα.

-  Έχει ζητηθεί τεχνική Βοήθεια από τους εταίρους, ούτως ώστε αυτές οι προτάσεις που υπάρχουν για τη μεταρρύθμιση να ποσοτικοποιηθούν, και να ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η Ελλάδα. ‘Εχει παραδοθεί ήδη μια πρώτη  αναφορά, εκτίμηση αυτής της ποσοτικοποίησης από τους θεσμούς. Χθες ήρθε ένα πρόσθετο κλιμάκιο Τεχνικής Βοήθειας από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΙLO). Όταν θα έχει προχωρήσει η ποσοτικοποίηση των στοιχείων σε συνεννόηση με την άλλη πλευρά, υπάρξει δηλαδή συμφωνία στους αριθμούς, θα ανακοινωθεί ακριβώς τι πρόκειται  να συμβεί.

Σε σχέση με το συνταξιοδοτικό, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως:

-   Το βασικό είναι να προκύψει  ένα σύστημα συνταξιοδοτικό το οποίο είναι δίκαιο, το οποίο προστατεύει επαρκώς, αλλά το οποίο θα πρέπει και σε οικονομικό επίπεδο να είναι βιώσιμο και κυρίως μεσομακροπρόθεσμα, οπότε υπό συζήτηση είναι  συστηματικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.

-  Αυτή τη στιγμή το συνταξιοδοτικό είναι κατακερματισμένο και δεν απηχεί επαρκώς τη συνεισφορά κάθε ασφαλισμένου, οπότε θέλουμε να αλλάξουμε το σύστημα έτσι ώστε να γίνει πιο δίκαιο.

Επιτροπή παρακολούθησης στο Εργασιακό από το Ευρω-κοινοβούλιο

Στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου του ανακοίνωσε ότι συμφώνησαν οι συντονιστές όλων των πολιτικών ομάδων, να συσταθεί μια Επιτροπή Παρακολούθησης της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα παρακολουθεί μαζί με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) τις διαπραγματεύσεις επί του θέματος αυτού.
       
Πρόβλημα χρηματοδότησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Τέλος στο θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ο κ. Κατρούγκαλος ανέπτυξε τα  προβλήματα που υπάρχουν σε επίπεδο χρηματοδότησης.

Και οι δυο πλευρές συμφώνησαν –σύμφωνα με τον ίδιο- ότι θα πρέπει να περιμένουν  τη συνολική εκτίμηση της κατάστασης και από την Παγκόσμια Τράπεζα με την οποία έχουμε μια σχετική σύμβαση και ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί  σε όλους -ειδικά στην Ελλάδα σε μια γενικευμένη κοινωνική κρίση που έχει πάρει χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης- αποτελεσματική βοήθεια.

Από ........  capital

Τράπεζα της Ελλάδος: Κανείς δεν θα παίξει με το κούρεμα καταθέσεων

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com



ΧΑΜΗΛΕΣ ΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Γιώργος Παππούς

«Κανείς δεν θα παίξει με το bail in», τονίζουν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας, με φόντο τις δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, συνδέοντας την με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Μετά από το τετ-α-τετ του Γ. Στουρνάρα με τον Β. Ντομπρόβσκις, έγινε εμφανής, ειδικά από την πλευρά του Διοικητή της ΤτΕ, η προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι, μετά από τις «φωτιές» που άναψε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και γι' αυτό ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι «αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση ως το τέλος του έτους».

Ο Β. Ντομπρόβσκις απέφυγε, πάντως, να χρησιμοποιήσει την ίδια φρασεολογία σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικό να τελειώσει η διαδικασία ως το τέλος του χρόνου», συνδέοντας την μάλιστα με το ζήτημα των καταθετών ήτοι με την πρόβλεψη της Κοινοτικής Οδηγίας και για «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Ειδικά όσον αφορά στις αντοχές και στις ανάγκες των τραπεζών, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ το Σάββατο δεν θα κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Αντιθέτως. Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών διαμορφώνονται «στα κάτω όρια του αναμενομένου», όπως σημείωσε παράγοντας της ΤτΕ και ήδη εκφράζεται βεβαιότητα από τις ίδιες τις τράπεζες ότι οι ανάγκες αυτές μπορούν να καλυφθούν από τους ιδιώτες. Με αυτό το σενάριο, απομακρύνεται μάλιστα και το ενδεχόμενο «κουρέματος» των ομολογιούχων.

Αναφορικά με την εν εξελίξει αξιολόγηση, παρά τις δυσκολίες που ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους, πηγές της ΤτΕ, μεταφέροντας το κλίμα που υπάρχει εκτός Ελλάδας, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι αυτή θα ολοκληρωθεί εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, καθώς «είναι διαπιστωμένη η στροφή της κυβέρνησης στο ρεαλισμό». Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, μάλιστα, ότι θα υπάρξει λύση και στο «ευαίσθητο» θέμα των «κόκκινων» δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών (νόμος Κατσέλη), παραπέμποντας στις δηλώσεις της κυβέρνησης περί έντιμου συμβιβασμού. Ως προς τη διαχείριση συνολικά των «κόκκινων» δανείων, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «κανείς δεν ενδιαφέρεται για πλειστηριασμούς κατοικιών», επιβεβαιώνοντας ότι το ενδιαφέρον στρέφεται στα προβληματικά δάνεια των επιχειρήσεων, τα οποία θα αντιμετωπιστούν κατά κλάδο και κατά περίπτωση.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκτιμάται, από τις ίδιες πηγές, ότι θα απελευθερώσει το «ελατήριο» της οικονομίας, καθώς σε συνδυασμό με την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων της αξιολόγησης, θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να άρει τους περιορισμούς (waiver) στην αποδοχή ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο και να ανάψει πράσινο φως στη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE), ενισχύοντας τη δυναμική που δημιουργηθεί με την άρση των capital controls στο β' εξάμηνο του 2016.

Από .......  iefimerida

Συντάξεις: Που θα πέσει το τσεκούρι των περικοπών - Ποιες κινδυνεύουν, ποιες μπορεί να σωθούν

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


- Πηγές του newsit.gr αποκαλύπτουν το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για να γλιτώσουν οι μικρές συντάξεις
- Ξένοι "σοφοί" κόβουν και ράβουν τις περικοπές για τις συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ το μήνα
- Με την αύξηση των εισφορών θα βρεθούν μόνο τα μισά από τα 900 εκατομμύρια που απαιτούνται

Αύξηση εργοδοτικών εισφορών για να μην περικοπούν οι συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ και τελικά το ψαλίδι να μπει μόνο στις υψηλότερες. Στην προσπάθεια αυτή επιδίδεται τώρα η κυβέρνηση. Το θετικό, όπως λένε στο newsit.gr παράγοντες με γνώση των διαπραγματεύσεων, είναι πως το κουαρτέτο δεν απέρριψε την πρόταση που τους έχει υποβάλλει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος για κάλυψη τουλάχιστον ενός μέρους των χρημάτων για το 2016 (υπολογίζονται τώρα σε 900 εκατομμύρια από 700 εκατ.) από επαναφορά τουλάχιστον μέρους των εισφορών στα προς του Ιουλίου 2014 επίπεδα.

Ετσι ελπίζουν στην κυβέρνηση να βρεθούν 450 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον και να αποτραπεί η περικοπή των συντάξεων κάτω από τα 1.000 ευρώ.

Και όπως λένε ελπίζουν βάσιμα, γιατί όταν την περασμένη εβδομάδα προσέρχονταν στην διαπραγμάτευση εκτιμούσαν πως το κουαρτέτο (ή τρόικα, όπως προτιμάει κανείς) θα απέρριπτε χωρίς δεύτερη κουβέντα την πρόταση. Όπως είχαμε αναφέρει στο newsit.gr στις 21 Οκτωβρίου, κυβερνητικός παράγοντας εκτιμούσε ότι «θα φάμε πόρτα». Τελικά προτείνοντας αύξηση εισφορών  δεν έφαγε πόρτα ο υπουργός Εργασίας και τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται νέα σενάρια  για να βρουν ποιες συντάξεις θα περικοπούν, καθώς και τα ποσοστά των περικοπών τα οποία θα είναι κλιμακωτά βαίνοντας αυξανόμενα όσο υψηλότερη είναι η σύνταξη.

Όσον αφορά στη γενικότερη αντιμετώπιση της μεταρρύθμισης η κεντρική ιδέα παραμένει ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων με μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν νεώτερα στοιχεία γιατί ο επανυπολογισμός, όσο εύκολος κι αν ακούγεται είναι αντιθέτως μία πολύ δύσκολη εξίσωση γιατί αφορά σε διαφορετικά συστήματα τα οποία θα πρέπει να ομογενοποιηθούν  ώστε να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση πλέον του συνταξιοδοτικού.

Για το λόγο αυτό τις ελληνικές υπηρεσίας συνδράμουν εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, καθώς και ειδικοί από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Όταν το υπουργείο Εργασίας καταλήξει σε τελικές και μετρήσιμες προτάσεις, αυτές στη συνέχεια θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο, ούτως ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση και τη σύνταξη του νομοσχεδίου.

Τώρα όσο αφορά στην υποχρέωση της Ελλάδας για μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1,9% του ΑΕΠ ή 3,5 δις. περίπου ως το 2017, η κυβέρνηση προτείνει το ποσό αυτό να μην προκύψει αποκλειστικά από περικοπές, αλλά να βρεθεί και ένας πόρος υπέρ του ασφαλιστικού ο οποίος θα καλύψει αν όχι όλο το ποσό, τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος.

Ιδέες έπεσαν πολλές στο τραπέζι για τη φύση του νέου πόρου, όπως φόρος στα ακριβά ακίνητα, φόρος στους πιο πλούσιους Ελληνες (ακούγεται ευχάριστα, αλλά θα πρέπει να προσδιοριστεί ποιοι είναι οι πραγματικά πλούσιοι), φόρο στον ορυκτό πλούτο και ένα μέρος των χρημάτων από τις αποκρατικοποιήσεις, όπως έχει ο προτείνει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας.
Όμως, όπως γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά τον τελευταίο λόγο θα έχει το κουαρτέτο.

Οσον αφορά δεν στην επίσκεψη του Βάλντις Ντομπρόβσκις  και τις συζητήσεις που έγιναν στην Αθήνα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ελληνες συνομιλητές τους δεν έγιναν σοφότεροι από τις παρεμβάσεις τις οποίες χαρακτηρίζουν πολιτικές, ενώ στις εκτιμήσεις συνυπολογίζουν το γεγονός πως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν συγκαταλέγεται μεταξύ των ανθρώπων του Σόιμπλε, ο οποίος αυτή την περίοδο δραστηριοποιείται για να δυσκολέψει την ελληνική κυβέρνηση, όπως λένε κυβερνητικές πηγές.

Σε αντιστάθμισμα η κυβέρνηση στηρίζει πολλά στην επίσκεψη του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα και σημειώνουν με νόημα πως ύστερα από την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ ο ρόλος Μοσκοβισί δεν θα είναι όπως στο παρελθόν, αλλά πιο αποφασιστικός.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Από ......  newsit

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com