Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Πέρασε ο προϋπολογισμός με 153 ψήφους

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com



Δίχως εκπλήξεις και απρόοπτα ο προϋπολογισμός για το 2016 ψηφίστηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διατηρεί τις δυνάμεις της με τα 153 «ναι» από τους βουλευτές της.

Με τους υπουργούς να διαδέχονται ο ένας τον άλλο και τον Αλέξη Τσίπρα με προφανές κοινό σχέδιο να προβάλλουν μια θετική εικόνα για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, και με την αντιπολίτευση να εξαπολύει συνεχείς επιθέσεις στην κυβερνώσα πλειοψηφία, ολοκληρώθηκε μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στη Βουλή η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του νέου έτους.

«Οχι» ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης, ενώ ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος απουσίαζε (με πρόθεση ψήφου θα ψήφιζε «όχι», αλλά δεν μετρά). Επιστολική ψήφο έδωσαν ο υπουργός Γιάννης Τσιρώνης με «ναι» στον προϋπολογισμό, όπως ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελισσάβετ Σκούφα, η Αννα Βαγενά και η Κατερίνα Ιγγλέζη.

Αναλυτικά:
- 153 «ναι»
- 145 «όχι»
- 2 απών


Η πενθήμερης διάρκειας κοινοβουλευτική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την διεξαγωγή ψηφοφορίας που παραδοσιακά έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, με τον Αλέξη Τσίπρα να διατηρεί την δύναμη των 153 βουλευτών του.

Τσίπρας: Ο προϋπολογισμός δίνει προτεραιότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη

«Με τον σημερινό προϋπολογισμό, εκτός από την βούληση αποδεικνύουμε ότι διαθέτουμε και την ικανότητα να ηγηθούμε της μεγάλης και δύσκολης κοινωνικής προσπάθειας σε εξαιρετικά δύσκολες και δυσμενείς συνθήκες» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια άσκηση για την κυβέρνηση η οποία που θέλει να αποτυπώσει στίγμα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής πόρων σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και δυσκολίας.
«Και πίσω από τους αριθμούς μπορεί να δει κανείς μια αγωνιώδη μάχη να στηριχθούν οι δυνάμεις της εργασίας, τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα αλλά και για τον σταδιακό μετασχηματισμό, που είναι αναγκαίος για την ευημερία των πολλών» είπε ο κ. Τσίπρας.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, η πολιτική που τηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια είχε στόχο «διότι μειώνοντας την ενεργό ζήτηση ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε υψηλή ύφεση και σε εκτίναξη της ανεργίας».
 «Δεν είχαμε να κάνουμε με ένα ατύχημα ή ένα λάθος, αλλά με ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης. Ηταν το σχέδιο, που η κυβέρνησή μας αμφισβήτησε κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης και συνεχίζει να αμφισβητεί» προσέθεσε.

Διακήρυξε δε πως στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι ένας βαθύς μετασχηματισμός του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας, η στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων, η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η δίκαιη φορολόγηση, η προστασία του περιβάλλοντος.
«Αυτοί όμως οι στόχοι προϋποθέτουν την ριζική ανατροπή των συσχετισμών και στην πατρίδα μας και στο σύνολο της ΕΕ. και δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται πολιτική βούληση», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας ζει σε ένα ροζ συννεφάκι, όμως ο βασιλιάς είναι γυμνός».
 Κάνοντας συνολικά απολογισμό είπε ότι ο κ. Τσίπρας έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και οδηγεί τη χώρα σε ξέρα.
 «Αποδεικνύεστε κατώτερος των περιστάσεων και υποθηκεύετε το μέλλον του τόπου» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Από ........  iefimerida