Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥN ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ! ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΙΙΤΗ ΙΕΡΩΜΕΝΟΥ… (ΒΙΝΤΕΟ)

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com



Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά, υπό τη σκιά της αύξησης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αλλά τα κέρδη τους περιορίζονται από τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία της Κίνας, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

 Η τιμή του αργού αυξήθηκε πάνω από 3% στις αρχές της σημερινής διαπραγμάτευσης, καθώς η εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία ενός αντικαθεστωτικού κληρικού πυροδότησε θρησκευτικές εντάσεις και προκάλεσε ανησυχία σχετικά με την προσφορά πετρελαίου στην περιοχή του κόσμου με τη μεγαλύτερη παραγωγή.

 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

 Καζάνι που βράζει είναι ο μουσουλμανικός κόσμος μετά την εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία του σιίτη κληρικού Sheikh Nimr al-Nimr.

Στο θεοκρατούμενο Ιράν όπου κυριαρχούν οι σιίτες, ο ανώτατος ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ , δήλωσε την Κυριακή ότι η Σαουδική Αραβία, η οποία κυβερνάται από μια σουνιτική μοναρχία, θα αντιμετωπίσει τη θεία εκδίκηση για τη δολοφονία του κληρικού, ο οποίος εκτελέστηκε μαζί με 46 άντρες.
 Ο Sheikh Nimr ζητούσε περισσότερα πολιτικά δικαιώματα για τους σιίτες στη Σαουδική Αραβία και τις γύρω χώρες ενώ η Σαουδική Αραβία τον είχε κατηγορήσει για υποκίνησης βίας εναντίον του κράτους.




Η ένταση έχει ως αποτέλεσμα να κινούνται πιο ψηλά και οι τιμές του πετρελαίου στην πρώτη διαπραγμάτευση της νέας χρονιάς, καθώς Σαουδική Αραβία και Ιράν είναι δύο σημαντικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.

Η σύγκρουση μεταξύ των δυο χωρών έρχεται την ώρα που το Ιράν ελπίζει να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου του, μετά την αναμενόμενη άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη χώρα, για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Η εκτέλεση προκάλεσε οργισμένες διαδηλώσεις στο Ιράκ. Τη νύχτα της Κυριακής δύο σουνιτικά τεμένη στο κεντρικό Ιράκ έγιναν στόχοι βομβιστικών επιθέσεων.

 Ανδρες με στρατιωτικές στολές ενεργοποίησαν δύο βόμβες σε τεμένη της περιοχής Χίλα, προκαλώντας τον τραυματισμό τριών ανθρώπων. Επίσης ένας μουεζίνης σκοτώθηκε από ενόπλους κοντά στο σπίτι του στην Ισκανταρίγια. Επίσης χθες Ιρανοί διαδηλωτές επέδραμαν στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας με αποτέλεσμα το Ριάντ να αποσύρει το διπλωματικό της προσωπικό από το Ιράν και να δώσει εντολή στους Ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το έδαφός της.

 Η Σαουδική Αραβία επιζητεί να επιδεινώσει «τις εντάσεις και τις συγκρούσεις» στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσαρί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, αντιδρώντας στην απόφαση του Ριάντ να διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Τεχεράνη.

Το Ριάντ χρησιμοποίησε την επίθεση στην πρεσβεία του στην Τεχεράνη ως πρόσχημα για να πυροδοτήσει την ένταση, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη είναι προσηλωμένη στην προστασία των ξένων διπλωματικών αποστολών. Αναλυτές εκτιμούν πως η ένταση μεταξύ των δύο χωρών μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο: Σαουδική Αραβία και Ιράν βρίσκονταν ήδη σε αντίπαλα στρατόπεδα όσον αφορά στα μέτωπα της Συρίας, του Ιράκ, της Υεμένης, του Μπαχρέιν και του Λιβάνου. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραστη μεταξύ των δύο πιο ισχυρών χωρών του Περσικού Κόλπου, την Σουνιτική Σαουδική Αραβία και το Σιιτικό Ιράν» επισημαίνει η διεθνής κοινότητα.

 Πρόκειται για δύο πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, που έχουν αυτοανακηρυχθεί η κάθε μια «προστάτης» των δύο κατευθύνσεων του Ισλάμ και ο «πόλεμος» μεταξύ τους έχει να κάνει με γεωπολιτικά οφέλη, οικονομικά οφέλη και θρησκευτική επιρροή, όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

 Ο κληρικός ο οποίος με την εκτέλεσή του από το καθεστώς των Σαούντ έχει φέρει με τον πιο δραματικό τρόπο στην επιφάνεια την αντιπαλότητα μεταξύ σιιτών και σουνιτών, υπήρξε μία από τις πιο προβεβλημένες αντικαθεστωτικές προσωπικότητες της Σαουδικής Αραβίας των τελευταίων 15 ετών. Στο βίντεο που ακολουθεί ο Χασάν Νασράλα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ κάνει έκκληση στους Χριστιανούς να πολεμήσουν στο πλάι των σιιτών εναντίον των εξτρεμιστών
σουνιτών







 Στο επόμενο θα δείτε χριστιανή Λιβανέζα τραγουδίστρια να αφιερώνει τραγουδι στην Χεζμπολάχ. Είναι εμφανές ότι σιίτες αλαουϊτες (σιιτική αίρεση με χριστιανικές δοξασίες, πιστεύουν στον Τριαδικο Θεό) και χριστιανοί έχουν ανεκτικότητα, μεταξύ τους.

 

Από ........  makeleio 

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ-ΗΧΟΥΝ ΟΙ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ-ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ,ΛΗΜΝΟ,ΤΗΛΟ,ΧΑΛΚΗ,ΙΚΑΡΙΑ, ΣΑΜΟ,ΑΓΙΟ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ, ΨΑΡΑ- ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΝΕΟ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ!

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com



Εξέδωσε συνολικά 8 ΝΟΤΑΜ

Η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να ανεβάσει το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά και στο Αιγαίο. Και όσο η Αθήνα ορθώς δεν αντιδρά με βάση το ένστικτο αλλά τη λογική, τόσο η Άγκυρα ανεβάζει τους τόνους, αμφισβητωντας τα πάντα στο Αιγαίο.

Η Τουρκία εξέδωσε συνολικά 8 ΝΟΤΑΜ (Α5670/5671/5725/5726/5736/ 5738/5915/5946), σε απάντηση αντίστοιχων ελληνικών, οι οποίες ισχύουν από 4 Ιανουαρίου έως 29 Φεβρουαρίου 2016 με τις οποίες:

•Ισχυρίζεται, μνημονεύοντας ένα σημείο στη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Μεγίστης, ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα παραμένουν αδιευκρίνιστα και δεν έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των 2 χωρών.
•Κατηγορεί την Ελλάδα ότι εκδίδοντας ΝΟΤΑΜ που αφορούν περιοχές του Αιγαίου, παραβιάζει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης και αφορούν την αποστρατικοποίηση των νήσων (Σαμοθράκη, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Τήλος, Χάλκη και Μεγίστη), τα οποία με βάση τους τουρκικούς ισχυρισμούς δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνονται σε καμία στρατιωτική δραστηριότητα.

•Αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Ελλάδας για έλεγχο του εναερίου χώρου μέχρι τα 10 ναυτικά μίλια, ισχυριζόμενη ότι αναγνωρίζει μόνο τα 6 ν.μ. και ως εκ τούτου δεν υποχρεούται να καταθέτει σχέδια πτήσης.

Χρειάζεται προσοχή,εγρήγορση και σίγουρα ψυχραιμία για ν αντιμετωπιστεί η Τουρκία. Πνιγμένη στα προβλήματα που το αχτύπητο δίδυμο Ερντογάν -Νταβούτογλου,μόνοι τους προκάλεσαν,έχοντας ανοίξει μέτωπα παντού πιθανότατα θα αναζητήσει ένα σωσίβιο στο Αιγαίο.


πηγή:on alert

Από ........   makeleio

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Ιράν – Σαουδικής Αραβίας μετά την εκτέλεση σιίτη ιερωμένου

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com




Με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, απάντησε το Ριάντ στις οξείες ιρανικές αντιδράσεις στην εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ και στην επίθεση κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη. Προσήλωση στη διπλωματία ζήτησαν οι ΗΠΑ από τις δύο χώρες, ενώ το Ιράν εκτιμά πως η απόφαση αυτή δεν θα επιτρέψει να ξεχαστεί το «μεγάλο λάθος» που είναι η εκτέλεση ενός σιίτη ιερωμένου όπως εταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Αποφασίζοντας να διακόψει τις (διπλωματικές) σχέσεις της, η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να κάνει να ξεχαστεί το μεγάλο λάθος της εκτέλεσης ενός θρησκευτικού αξιωματούχου» σιίτη, του Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, δήλωσε ο Χοσέιν Αμίρ Αμπντολαχιάν, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, σύμφωνα με το Irna.

Πρόσθεσε πως «οι σαουδάραβες διπλωμάτες στην Τεχεράνη και στη Μασάντ (βορειοανατολικό Ιράν) δεν υπέστησαν καμία ζημιά» όταν οργισμένα πλήθη επιτέθηκαν στην πρεσβεία και στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας που βρίσκονται στις δύο πόλεις αντίστοιχα.
Αντιδρώντας σε αυτές τις βιαιότητες η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεών της με το Ιράν. Έδωσε διορία «48 ωρών στα μέλη της ιρανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας να εγκαταλείψουν τη χώρα», ανακοίνωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ Αλ-Τζουμπέιρ.

Για τον Ιρανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών τον οποίο επικαλείται το Irna, «στο παρελθόν, η Σαουδική Αραβία διέπραξε επίσης ένα στρατηγικό λάθος υιοθετώντας βεβιασμένες και απερίσκεπτες αποφάσεις που προκάλεσαν την αβεβαιότητα και την επέκταση της τρομοκρατίας στην περιοχή».
Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ριάντ ότι υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις σε όλη την περιοχή, ιδίως στη Συρία.

Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν κατηγόρησε επίσης τη Σαουδική Αραβία ότι «έπληξε τα συμφέροντα του ίδιου του λαού της και των μουσουλμανικών λαών της περιοχής με τη συνωμοσία για τη μείωση των τιμών του πετρελαίου». Το Ιράν υποστηρίζει πως το Ριάντ έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στη μείωση των τιμών του πετρελαίου, διατηρώντας την παραγωγή του σε πολύ υψηλό επίπεδο.

«Σήμερα, το νέο στρατηγικό λάθος της Σαουδικής Αραβίας είναι η εκτέλεση του μάρτυρα αγιατολάχ, του σεΐχη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, που ήταν ένας σπουδαίος θρησκευτικός αξιωματούχος ο οποίος ανήκε στο σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου και όχι μόνο σε μία χώρα», πρόσθεσε ο Αμίρ Αμπντολαχιάν.


Πηγή: http://www.avgi.gr

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

 

Αυτές θα είναι οι νέες συντάξεις -Οι μειώσεις που φέρνει το Ασφαλιστικό

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com



Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μπορεί να επιμένει πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις και ότι με το σχέδιο της κυβέρνησης σώζεται το Ασφαλιστικό, ωστόσο η μέσος όρος των συνταξιούχων θα βρεθεί να χάνει ένα ποσοστό της τάξης του 15% από το μηνιαίο εισόδημά του.

Ενδεικτικό είναι πως βάσει υπολογισμών από τα όσα περιλαμβάνει το σχέδιο Κατρούγκαλου οι μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων θα φτάσουν έως και το 35%.
Οι πλέον άτυχοι θα είναι οι νέοι συνταξιούχοι, καθώς θα δουν μεγάλες, αφού για τα χρήματα που θα λαμβάνουν θα υπολογίζεται η τελευταία πενταετία της κρίσης κατά την οποία οι αποδοχές μειώθηκαν κατακόρυφα.

Συγκεκριμένα οι νέες συντάξεις που θα ξεπερνούν τα 750 ευρώ θα υποστούν μεσοσταθμικές μειώσεις 15%, εξαιτίας των χαμηλών συντελεστών αναπλήρωσης. Στις υψηλές συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ το κούρεμα θα φτάσει το 30-35%.
Επίσης το πλαφόν για τις κύριες συντάξεις μειώνεται  Η μείωση του πλαφόν στα 2.304 ευρώ το μήνα καθαρά και για τις πολλαπλές συντάξεις στα 3.072 ευρώ το μήνα.

Οι 10 αλλαγές που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό
  1. Μείωση έως και 30% των νέων συντάξεων
  2. Για εισοδήματα από 750 ευρώ η μείωση θα φτάνει το 15%
  3. Οι υψηλόμισθοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι
  4. Προστασία για τους παλιούς συνταξιούχους έως τον Ιούλιο του 2018
  5. Το τελικό ποσό της σύνταξης θα προκύπτει από το άθροισμα της εθνικής με την κύρια σύνταξης
  6. Η κύρια σύνταξη θα εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τα εργάσιμα έτη 
  7. Πλαφόν στην κύρια σύνταξη στα 2.300 ευρώ καθαρά και στα 3.000 ευρώ καθαρά στις πολλαπλές
  8. Επίδομα 360 ευρώ σε ανασφάλιστους υπερήλικες 
  9. Πρόστιμο και για το ποσό της εθνικής σύνταξης σε περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης
  10. Μειώσεις και στις νέες επικουρικές   
Πώς θα διαμορφωθούν οι σημερινές συντάξεις
Το νομοσχέδιο των 170 σελίδων του Γιώργου Κατρούγκαλου προβλέπει επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων με στόχο την απεμπλοκή της από την υποχρέωση να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε τις περικοπές συντάξεων οι οποίες επιβλήθηκαν από το 2012 έως το 2014 αντισυνταγματικές.
Η διαφορά που θα προκύψει θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά για τον συνταξιούχο, ο οποίος δεν θα υποστεί άμεσα μειώσεις, σε αντίθεση με το νέο συνταξιούχο. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος με 40 χρόνια με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, παίρνει σύνταξη σήμερα 1.100, με τον επανυπολογισμό, δικαιούται 900. Τα 200 ευρώ παραμένουν ως προσωπική διαφορά ώστε όταν οι συντάξεις «ξεπαγώσουν» μετά το 2018 που θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση  θα χρησιμοποιηθεί ανάλογα.
Ολα τα ταμεία σε ένα -Ποια καταργούνται
Όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης ενοποιούνται κάτω από την ομπρέλα του νέου ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης ( ΕΦΚΑ)  Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ  και ΕΤΑΑ. Τον ΕΦΚΑ συγκροτούν τρεις (3) κλάδοι, με αυτοτελή λογιστική παρακολούθηση, χωρίς διοικητική ή οικονομική αυτοτέλεια: α) κλάδος κύριας ασφάλισης, β) κλάδος εφάπαξ παροχών και γ) κλάδος λοιπών παροχών.
Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Όλες οι νέες συντάξεις θα υπολογίζονται ως το άθροισμα της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ και της ανταποδοτικής η οποία θα υπολογίζεται κλιμακωτά και με βάση τον χρόνο ασφάλισης.
  • Με 35 έτη ασφάλισης
Συντάξιμες     παλιό ποσό     νέο ποσό
αποδοχές    

800                    781                     699
900                    831                     736
1.000                 881                     776
1.200                 980                     854
1.400              1.020                     932
1.500              1.131                     972
2.000              1.381                  1.168
  • Με 30 έτη ασφάλισης
Συντάξιμες
αποδοχές    παλιό ποσό     νέο ποσό

800                   691                    619
900                   730                    649
1.000                769                    678
1.200                847                    737
1.400                924                    796
1.500                963                    826

2.000             1.157                    973
  • Με 25 έτη ασφάλισης
Συντάξιμες
αποδοχές    παλιό ποσό    νέο ποσό

800                     624                   585
900                     654                   611
1.000                  684                   636
1.200                  745                   686
1.400                  806                   737
1.500                  836                   762
2.000                  989                   888
  • Με 20 έτη ασφάλισης
Συντάξιμες
αποδοχές    παλιό ποσό    νέο ποσό

800                     545                 527
900                     565                 544
1.000                  586                 562
1.200                  627                 598
1.400                  668                 634
1.500                  688                 652
2.000                  791                 741
Οι περικοπές στις επικουρικές
Αν και στο στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα επιμεριζόμενη σε 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους, ο κ.Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε πως αν επιμείνουν οι δανειστές τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο σχέδιο Β και θα ενημερώσει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει την εφαρμογή του κανόνα βιωσιμότητας στο ενιαίο επικουρικό . Με βάση αυτόν θα καταβάλλονται οι επικουρικές συντάξεις από το ΕΤΕΑ, για τους ασφαλισμένους από το 2014 και μετά και το ποσό θα διαμορφώνεται σύμφωνα με τα δημογραφικά δεδομένα και πίνακες θνησιμότητας.
Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι κλιμακωτό και προβλέπει:
  • από 0 έως 15 χρόνια συντελεστή 0,80% για κάθε έτος 
  • έως 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια. 
Ποιοι θα δουν να χάνεται το ΕΚΑΣ
Για το ΕΚΑΣ προβλέπεται ότι από 1.1.2016 και έως την 31.12.2019  θα καταβάλλεται σε λιγότερους δικαιούχους εξαιτίας της αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων.
Ετσι, το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, δεν πρέπει να  υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα δύο (7.972) ευρώ  από 8472,09 που ίσχυε.
Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων οκτακοσίων ογδόντα τεσσάρων (8.884)ευρώ από 9884 που ίσχυε ως τώρα.
Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των έντεκα χιλιάδων (11.000)ευρώ από 15.380 που ίσχυε ως τώρα . Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα του προηγούμενου φορολογικού έτους.
Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, πλην των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας, να μην υπερβαίνει τα εξακόσια εξήντα τέσσερα (664) ευρώ.

Από .........  iefimerida

Αλλάζουν όλα στη φορολογία ακινήτων -Θα γίνουν και αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com



«ΒΟΜΒΑ» ΑΛΕΞΙΑΔΗ



Από τα χείλη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κρέμονται εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς οι ανακοινώσεις των νέων Τιμών Ζώνης θα έχουν τελικά και δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού θα γίνουν και αυξήσεις αντικειμενικών αξιών!

Πρόκειται καθαρά για πολιτική απόφαση, καθώς όπως σημειώνουν μέλη των ειδικών επιτροπών που συγκροτήθηκαν για την αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης, στα πορίσματα που παρέδωσαν στο υπουργείο Οικονομικών δεν προβλεπόταν καμία αύξηση. Από την πλευρά του ο Τ. Αλεξιάδης, μιλώντας στο Real fm και στο Ν. Στραβελάκη, δεν άφησε την παραμικρή αμφιβολία προαναγγέλλοντας και αυξήσεις, κρατώντας σε αγωνία τους ενδιαφερόμενους που περιμένουν πλέον σε περιοχές θα χτυπήσει η. καμπάνα και για τι ύψος αυξήσεων μιλάμε. Σημειωτέον, ότι αν υιοθετούνταν οι τρέχουσες εμπορικές τιμές- αν και ο αριθμός των συναλλαγών είναι μικρός και εμπεριέχει τον κίνδυνο στρεβλώσεων- εκεί που θα έπρεπε να γίνουν αυξήσεις Τιμών Ζώνης είναι οι αποκαλούμενες «λαϊκές» συνοικίες, γεγονός που καθιστούσε απαγορευτική ως τώρα σε όλες τις κυβερνήσεις, την υιοθέτηση συστήματος εξομοίωσης εμπορικών- αντικειμενικών τιμών.

Τα πάνω- κάτω έρχονται και με το φόρο ακινήτων, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, αν βέβαια δεν εγείρουν ενστάσεις οι δανειστές για την αποτελεσματικότητα και την εισπραξιμότητα του νέου φόρου, που πρέπει να αποδώσει τουλάχιστον 2,650 δις ευρώ. Σύμφωνα με τον Τ. Αλεξιάδη, ο νέος φόρος θα λαμβάνει υπόψιν όχι μόνο την περιουσιακή αλλά και την εισοδηματική κατάσταση των υπόχρεων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πάμε για ένα φόρο, που θα υπολογίζεται με βάση κλίμακα, όπως ο ΦΑΠ, στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, με πρόβλεψη ειδικού (μικρού) αφορολογήτου για την κάλυψη των ασθενέστερων. Αυτό συνεπάγεται μετακίνηση των βαρών στις μεγαλύτερες και ακριβότερες περιουσίες και μένει να απαντηθεί το πώς θα εξασφαλιστεί η σημερινή εισπραξιμότητα του 83%.

Εκεί που αναμένεται  να γίνει της. τρελής, είναι οι εφορίες, καθώς οι νέες Τιμές Ζώνης θα ισχύσουν αναδρομικά από τις 21 Μαίου του 2015. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να μην επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ του 2015, αλλά θα πρέπει να επανυπολογιστούν όλοι οι φόροι κληρονομιών, δωρεών,  γονικών παροχών και αγορών και μάλιστα χειρογράφως! Ήδη οι προϊστάμενοι εφοριών με μεγάλο όγκο τέτοιων υποθέσεων τραβάνε τα μαλλιά τους, καθώς το ήδη ελλιπές προσωπικό είναι επιφορτισμένο με άλλες εργασίες. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουν επιστροφές φόρων, αφού όταν ολοκληρωθούν οι νέες εκκαθαρίσεις, η θετική διαφορά θα συμψηφίζεται με μελλοντικές οφειλές των φορολογούμενων.

Από .........  iefimerida