Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Συμβούλιο αρχηγών: Ένα άχρηστο επικοινωνιακό πανηγυράκι

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com



Του Γιάννη Σιδέρη

Εν αναμονή του αυριανού Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Οι κάμερες θα κατακλύσουν την Ηρώδου του Αττικού, τα κανάλια, τα ραδιόφωνα, τα sites, σε «ζωντανή σύνδεση» θα πληροφορούν, οι διαρροές, καθ’ όσο θα διαρκεί το Συμβούλιο, θα καταναλώνονται με αδηφάγο δημοσιογραφική ταχύτητα, και στο τέλος οι αρχηγοί θα κάνουν τις γνωστές δηλώσεις, προσπαθώντας να κερδίσουν -ο καθένας τις δικές του- εντυπώσεις.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα επικοινωνιακό πανηγυράκι, βοηθούσης κυρίως της τηλοψίας, που ουδέν θα προσφέρει στην χάραξη εθνικής στρατηγικής. Το πλέον πιθανό είναι να προσφέρει στο Μαξίμου την ευχέρεια της διάχυσης των ευθυνών, για μια κατάσταση για την οποία ευθύνεται κατά πολύ, όχι βεβαίως και ολοκληρωτικά.

Αρχικά το ζήτησε η κα Γεννηματά, προκειμένου να καταγγείλει τον πρωθυπουργό ότι δημιουργεί συνθήκες ανθρωπιστικής και εθνικής τραγωδίας (λες και δεν μπορούσε να τα καταγγείλει αυτά με μια συνέντευξη και σε ένα γράμμα ανησυχίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας). Το αποδέχτηκε θετικά ο Πρόεδρος και το υιοθέτησε αναγκαστικά ο κ. Μητσοτάκης. Φυσικό ήταν να το αποδεχθούν πλέον, εκόντες άκοντες, οι υπόλοιποι αρχηγοί, και το άσκοπο σώου να στηθεί.

Ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών σαφώς χρησιμεύει σε στιγμές όπου κρίνεται ο προσανατολισμός ή ο αναπροσανατολισμός της εθνικής πολιτικής, δηλαδή σε στιγμές όπου γράφεται η ιστορία της χώρας. Ζούμε όντως ιστορικές στιγμές, αλλά τα κόμματα, όλα τα κόμματα, δεν έχουν κάποιο επεξεργασμένο σχέδιο μακράς πνοής.

Ο πρωθυπουργός με την γνωστή τσαμπουκαλίδικη τακτική του "καταγγέλλω τους πάντες" (και συνέβαλε να φτάσουμε ως εδώ), είχε σκοπό να θέσει veto. Σε τι άραγε; Σε μελλοντικές προσχωρήσεις κρατών στην Ε.Ε.; Σε μελλοντικές χρηματοδοτήσεις; Μα το πρόβλημα το υφιστάμεθα εδώ και τώρα, και η λύση είναι η πειθώς.
Όπως τελικά διεφάνη από τις ανακοινώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, ο πρωθυπουργός αποσύρει το φανφαρόνικο veto. Κατανόησε ότι αν ξεκινούσε πόλεμο, απλώς θα είχε σύνορα ερμητικά κλειστά για πάντα! (Αν σου κλείσουν μόνιμα τα σύνορα, όπως ήδη προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός κ. Μουζάλας, θα ζήσεις ως χώρα εικόνες αποκάλυψης).

Τώρα αναμένει, λέει, να υπάρξει μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων ένας ειλικρινής διάλογος και να αναζητηθούν συγκλίσεις. Ως προς τι θα είναι αυτές οι περίφημες συγκλίσεις; Κατά το Μαξίμου στη δέσμευση για δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών, στην επιτάχυνση μετεγκατάστασης Προσφύγων, στην καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, στον αποκλεισμός μονομερών ενεργειών και στην δέσμευση των ευρωπαίων για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα.

Το τελευταίο έχει ήδη δρομολογηθεί, τα υπόλοιπα είναι αυτονόητα και δεν χρειαζόταν η σύσκεψη των αρχηγών να τα ορίσει.
Κυρίως όμως, παρότι αυτονόητα, δεν μπορούμε να τα επηρεάσουμε. Εκτός αν ο πρωθυπουργός έχει την ίδια ψευδαίσθηση -όπως τότε που παρουσιαζόταν με το… τρανταχτό επιχείρημα ότι έχει «πρόσφατη λαϊκή εντολή»- ότι δηλαδή θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής και θα πει πως στα αιτήματά του συμφωνούν και οι υπόλοιπου αρχηγοί. Και οι ευρωπαίοι μόλις το ακούσουν… θα υποχωρήσουν!

Η πραγματικότητα είναι αρκούντως πιο επικίνδυνη από όσο η μάζωξη αρχηγών μπορεί να κατανοήσει. Υπάρχουν πολυεπίπεδες απειλές για τη χώρα, απειλές ασφάλειας, απειλές επιβίωσης, και το πολιτικό προσωπικό χαριεντίζεται με παυλοφική συμπεριφορά, καταγγέλλοντας αλλήλους.

 Ενώ η οικονομική κρίση ορθώνει ένα σκοτεινό ορίζοντα σε παγκόσμιο επίπεδο, η εσωτερική αποστεώνει τους πολίτες, η κλιματική αλλαγή (όπως έγραψε προχθές το liberal) προετοιμάζει εκατοντάδες χιλιάδες νέους μετανάστες, η τρομοκρατία έχει ήδη χτυπήσει την Ευρώπη, η κυβέρνηση, με δική της αρχική ευθύνη, ανταλλάσει με τη ΝΔ καταγγελίες για το ποιος είναι πιο… Βίζεγκραντ (ει δυνατόν, τέτοιες στιγμές, τόση ιλαρότητα).

Στην Ελλάδα κανένα κόμμα, και κυρίως οι εκάστοτε κυβερνήσεις, δεν ανέθεσαν ποτέ κάποια σοβαρή μελέτη, ώστε να προγραμματίσουν και να τροχοδρομήσουν την εθνική πορεία στους νέους επικίνδυνους ατραπούς, που διανοίχτηκαν ερήμην μας (ανέκαθεν το πολιτικό προσωπικό, τα τελευταία χρόνια ήταν παθητικός θεατής στην πράξη, αλλά λαύρο μόνο στην καταγγελτική πολυλογία).

Η Ελλάδα δεν συγκρότησε ας πούμε ένα συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, το οποίο να διαχειρίζεται μείζονες κρίσεις, στελεχωμένο από ειδικούς επιστήμονες κύρους. Ξέρει να καταγγέλλει, να παραπονείται,  αλλά δεν μπορεί να διαχειρισθεί κρίσεις.
Το κακό είναι ότι αυτές τις κρίσεις, όλο και πιο σκοτεινές, όλο και πιο απειλητικές, θα τις έχουμε μπροστά μας στο μέλλον…

Από   .........   .liberal.

Ποιος είναι ο πρώην κομμουνιστής πρωθυπουργός της Σλοβακίας που προκαλεί την Ελλάδα

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com




Λαϊκιστής δημαγωγός, πρώην κομμουνιστής και στη συνέχεια σοσιαλδημοκράτης λάτρης του ποδοσφαίρου, των ακριβών σπορ αυτοκινήτων και του roller skate. Αυτός είναι ο 51χρονος πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ένας άνθρωπος που προκαλούσε πάντα έντονα συναισθήματα ακόμη και στη χώρα του.

Η πρωτοφανής του δήλωση κατά της Ελλάδας στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού «Τσίπρα, θα υπάρχει μόνο ένα hotspot και θα λέγεται Ελλάδα. Και θα είναι δική σου ευθύνη γιατί δεν έκανες τίποτα στα ελληνοτουρκικά σύνορα», ακόμη κι αν οφείλεται στις εκλογές του Σαββάτου στη Σλοβακία και στη δική του επιθυμία να διεκδικήσει για τρίτη φορά την πρωθυπουργία, δεν παύει να είναι εξαιρετικά προκλητική και αντιευρωπαϊκή.

Από κομμουνιστής...πρωθυπουργός
Όπως σημειώνεται σε ένα αφιέρωμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Φίτσο άρχισε την πολιτική του σταδιοδρομία από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σλοβακίας, πριν την περίφημη Βελούδινη Επανάσταση που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος. Από το 1994 έως το 2000, κατέθεσε τα ευρωπαϊκά του διαπιστευτήρια αναλαμβάνοντας τη θέση του αντιπροσώπου της Σλοβακίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
Εκείνη την περίοδο μάλιστα, ο πολιτικός διάδοχος του Κομμουνιστικού Κόμματος, το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς, τον βολιδοσκόπησε για να αναλάβει μια υπουργική θέση το 1998.
Ένα χρόνο αργότερα παραιτήθηκε από κόμμα για να δημιουργήσει τον δικό του πολιτικό σχηματισμό, τους Σοσιαλδημοκράτες (Smer SD). To 2006 το ρίσκο απέδωσε και ο Φίτσο ανέλαβε την πρωθυπουργία της Σλοβακίας.

Η συμμαχία με την ακροδεξιά
Εκείνη ήταν η στιγμή που ο Φίτσο προχώρησε σε μια άκρως αμφιλεγόμενη κίνηση, σφυρηλατώντας μια συμμαχία με το ακροδεξιό Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας (SNS).
Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένους αναλυτές, ο Φίτσο αναμένεται να προβεί σε μια αντίστοιχη κίνηση μετά τις εκλογές που θα γίνουν στη χώρα το Σάββατο.
Το Εθνικό Κόμμα μοιράζεται ωστόσο με τον σλοβάκο πρωθυπουργό την αντι-μεταναστευτική ρητορική και τη ροπή προς τον λαϊκισμό.

Η σκληρή στάση στο προσφυγικό
Ο Φίτσο αποτελεί ένας από τους ηγέτες της Ευρώπης με τη σκληρότερη στάση στο προσφυγικό. Όπως έχει διαμηνύσει κατά καιρούς δεν είναι διατεθειμένος να λάβει οποιαδήποτε απόφαση «που θα οδηγούσε στη δημιουργία μιας διακριτής μουσουλμανικής κοινότητας στη Σλοβακία». Την ίδια στιγμή, ασκεί έντονη κριτική στο πρόγραμμα της ποσόστωσης της ΕΕ για τον διαμοιρασμό των προσφύγων.
Όπως σημειώνουν αναλυτές, η σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική του Φίτσο ενισχύει τη δημοφιλία του στη χώρα, ωστόσο στις εκλογές του Σαββάτου τα ζητήματα που αφορούν το κοινωνικό κράτος θα είναι εκείνα που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.
Αδιαφορεί για τις αιτιάσεις που του απευθύνουν περί «λαϊκισμού» και «δημαγωγίας», ενώ επιμένει πως «οι ισχυροί και οι πλούσιοι» θα πρέπει να αναλάβουν το βάρος της βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών.
Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Σβετλάνα Φίτσο και έχει ένα γιο, τον Μικάλ.

Διαβάστε επίσης: Φασιστική πρόκληση από τον Σλοβάκο πρωθυπουργό

Από .........  kontranews

Οι προτάσεις της ΝΔ για το αγροτικό ζήτημα

Αναρτήθηκε από .......    energoipoliteskv.blogspot.com





Στους εκπροσώπους των αγροτών δόθηκαν σήμερα οι προτάσεις της ΝΔ για το αγροτικό όπως είχε δεσμευτεί ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ανακοίνωση της ΝΔ επισημαίνεται ότι οι βασικές θέσεις της ΝΔ προβλέπουν:
1. Τη διατήρηση της αυτονομίας του Ο.Γ.Α. στο πλαίσιο της πρότασής μας για 3 Ασφαλιστικά Ταμεία (μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών-αυτοαπασχολουμένων και αγροτών).
2. Τη διατήρηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος στο 13%. Άλλωστε το δημοσιονομικό όφελος που προβλέπεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2016 είναι της τάξης των μόλις 32.100.000 ευρώ, υποπολλαπλάσιο δηλαδή της ζημίας που έχει ήδη προκληθεί στην ελληνική οικονομία από τις κινητοποιήσεις των αγροτών.
3. Το στενότερο ορισμό των κατ’ επάγγελμα αγροτών, εντός των ορίων που θέτει το κοινοτικό κεκτημένο.
4. Την επανεξέταση των συντελεστών Φ.Π.Α., όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, στο πλαίσιο γενικότερης αναμόρφωσης του Φ.Π.Α..
5. Την ταχύτερη καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων μέσα από την απλούστευση διαδικασιών.
6. Προτεραιότητά ακόμα είναι η ταχύτερη επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες, μέσα από τη ριζική απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας .
7. Την ενίσχυση των εσόδων του Ο.Γ.Α. με την εφαρμογή των συμψηφισμών οφειλομένων εισφορών με τις κοινοτικές επιδοτήσεις, ώστε να αποτραπεί η υπέρμετρη αύξηση των εισφορών.
8. Την απλούστευση των διαδικασιών, τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου και τη μείωση του διοικητικού κόστους για την πρόσκληση αλλοδαπών εργατών γης και την καταβολή του εργόσημου που μειώνει το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών και επιφέρει έσοδα στο ασφαλιστικό σύστημα.
9. Η Νέα Δημοκρατία, θα προχωρήσει στον πλήρη διαχωρισμό μεταξύ συντάξεων και πρόνοιας, εν συνεχεία θα επιδιώξει, με όλα τα διαθέσιμα μέσα και κυρίως τη συμβολή των φορέων των ίδιων των ασφαλισμένων αγροτών, να μειωθούν αισθητά οι απώλειες των ασφαλιστικών εισφορών. Αν συμβούν τα παραπάνω τότε μειώνεται ο κίνδυνος λελογισμένης αύξησης των εισφορών.
10. Τη θέσπιση προαιρετικής παρακράτησης των ασφαλιστικών εισφορών από την καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων/επιδοτήσεων, ώστε να διευκολύνεται η ταμειακή ρευστότητα των αγροτών και να εξασφαλίζεται η είσπραξη των εισφορών από τον Ο.Γ.Α..
11. Τέλος, η ενεργοποίηση Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής για την εκπόνηση και υλοποίηση εθνικής στρατηγικής στον πρωτογενή τομέα, η οποία θα εδράζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και στα αναπτυξιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου θεωρείται απαραίτητη.

Σύμφωνα με τη ΝΔ οι προτάσεις αυτές δεν εξαντλούν, αλλά αποτελούν μέρος του προγράμματός της για την αγροτική πολιτική, που θα ανακοινωθεί σύντομα ενώ επισημαίνεται πως η ΝΔ θεωρεί ότι θεμελιώδης επιδίωξη στο κοινωνικό Κράτος δικαίου είναι οι πολίτες να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνάμεις τους στα φορολογικά βάρη.

Παράλληλα γίνεται λόγος για ανερμάτιστη και ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η οποία, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, επιδείνωσε την κατάσταση στην οικονομία.
"Η συμμετοχή όλων στη δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία. Η Νέα Δημοκρατία έχει ιστορικούς δεσμούς με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και σήμερα πρωτοστατεί στην αξιοποίησή τους για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας και είναι σε διαρκή διάλογο μαζί τους" τονίζεται χαρακτηριστικά. 

Τις προτάσεις ανέπτυξαν - και παρέδωσαν εγγράφως - στην αντιπροσωπεία των αγροτών ο αναπληρωτής Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας, η συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου, βουλευτής Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο συντονιστής κοινωνικών Υποθέσεων, βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής, βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος ο υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Κοζάνης, Γιώργος Κασαπίδης και ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, βουλευτής Επικρατείας, Βασίλης Οικονόμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σοκ: Η Ειδομένη δεν θα ανοίξει, το προσφυγικό θα κρατήσει 2-3 χρόνια

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


ΑΠΟ ΧΩΡΑ TRANSIT ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΑΜΕ ΣΕ ΧΩΡΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Σε μια παραδοχή-σοκ για το προσφυγικό προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας.

Οπως είπε στους εμβρόντητους δημάρχους, η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους εγκλωβισμένους μετανάστες/πρόσφυγες στη χώρα μας θα κρατήσει για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, εκτιμώντας ότι θα παραμείνουν στην Ελλάδα για το εν λόγω χρονικό διάστημα.

Η Ελλάδα δεν είναι πλέον πέρασμα, θα εγκατασταθούν
Ο Γ. Μουζάλας, παραδέχθηκε επίσης ότι η Ελλάδα από χώρα transit μεταναστών-προσφύγων μετατρέπεται πλέον σε χώρα εγκατάστασής τους.
Οπως είπε «μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση πρέπει να τους μαζέψουμε, να μην είναι στους δρόμους» ενώ είπε ότι το πέρασμα της Ειδομένης θα παραμείνει κλειστό, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει μέχρι πότε.
«Η προσφυγική κρίση είναι σαν σεισμός, πυρκαγια και πλημμύρα ταυτόχρονα» είπε ο κ. Μουζάλας επιχειρώντας να τονίσει το έκτακτο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ.

Το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο!
Απαντώντας στις ανησυχίες που διατύπωσαν οι περιφερειάρχες, επιχείρησε να τους καθησυχάσει:
«Μην πανικοβάλλεστε. Το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο. Πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός και θέλει τον χρόνο του μέχρι την τελική διευθέτηση» είπε.
Ανακοίνωσε ότι θα διανείμει 20.000 voucher για διαμονή-διατροφή των προσφύγων-μεταναστών.
Ταυτόχρονα, ζήτησε από τους περιφερειάρχες λίστα με χώρους μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών ιδίως στις περιφέρειες που βρίσκονται στο δρόμο τους, δηλαδή, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Ζήτησε ωστόσο να υπάρξει ισοκατανομή σε όλη την Ελλάδα.

Από ........   iefimerida

Τρία δισ. ευρώ «χωρίζουν» Κομισιόν και ΔΝΤ στις συζητήσεις για την Ελλάδα

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ

Στα τρία δισ. ευρώ ορίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόσταση που χωρίζει τη ΔΝΤ και την Κομισιόν, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Διαφορές, τις οποίες θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών σε δείπνο που θα έχουν απόψε στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η απόσταση των δύο πλευρών είναι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το Ταμείο ζητά από την Ελλάδα μέτρα 8,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει τα μέτρα στα 5,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι ουσιαστικά ανέφικτος και για να επιτευχθεί θα πρέπει είτε να ληφθούν μέτρα 8,5 δισ. ευρώ είτε να χαμηλώσουν οι Ευρωπαίοι τον πήχη των στόχων.

Ομως, οι Βρυξέλλες δεν συμφωνούν σε αυτό, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε νέο δάνειο προς την Ελλάδα ή μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.

Από .......  iefimerida

Συντάξεις: Αναδρομικό κούρεμα για 100.000 συνταξιούχους


Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


- Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων φέρνει αναδρομικό κούρεμα
- Τέλος το “μπόνους” των 220 ευρώ στον ΟΑΕΕ
- Δεν θα έχουν το κατώτατο όριο των 486 ευρώ όσοι φεύγουν πριν τα 67 έτη

Μια εγκύκλιος-βόμβα για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ που βγήκαν σε σύνταξη το 2015 περιλαμβάνει περικοπές οι οποίες μάλιστα μπορεί να είναι αναδρομικές. Υπολογίζεται ότι μπορεί να είναι και 100.000 οι συνταξιούχοι που πλήττονται.

Στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως όσοι βγήκαν σε σύνταξη μετά την 1/7/2015 καθώς πλέον τα Ταμεία υποχρεούνται να υπολογίσουν τις συντάξεις με βάση τον νέο νόμο που προβλέπει μειωμένες αποδοχές.

Μάλιστα στον ΟΑΕΕ όσοι αποχώρησαν πριν τα 67 έτη τους θα λαμβάνουν αντί της κατώτατης των 486 το λεγόμενο οργανικό ποσό με βάση τα έτη ασφάλισής τους και όχι την κατώτατη. Έτσι για όσους λάμβαναν τα 486 ευρώ ως τώρα το επιπλέον ποσό θα παρακρατηθεί σε δόσεις.
Παράλληλα για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από το ΤΕΒΕ μετά την 1/9/2015 κόβεται και το προνοιακό ποσό των 220 ευρώ. Μέχρι την οριστικοποίηση των οδηγιών προς το Ταμείο οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν το 80% του οργανικού ποσού.

Μέχρι την οριστικοποίηση των οδηγιών για τον τρόπο υπολογισμού, θα λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη ίση με το 80% του δικαιούμενου οργανικού ποσού, πλήρους ή μειωμένου. Σε περίπτωση, μάλιστα, που έχει ήδη εκδοθεί απόφαση οριστικής ή προσωρινής σύνταξης με ημερομηνία έναρξης από 1/7/2015 και μετά, στην οποία έχει αποδοθεί ποσό πλήρους ή μειωμένου κατωτάτου ορίου, θα τροποποιείται η σύνταξη.

Παρόμοια εγκύκλιος αναμένεται και για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ.

Από ........  iefimerida

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com