Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Βερολίνο: Αναβάλλεται η εκταμίευση δόσης -Πρώτα η εφαρμογή όλων των μέτρων

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com




Δεν ελήφθη απόφαση στη Γερμανία για την εκταμίευση της δανειακής δόσης για την Ελλάδα, καθώς ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες σχετικά με τα προαπαιτούμενα.

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας ανέβαλε τη σχετική απόφαση, για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ, ζήτημα με το οποίο θα ασχοληθεί όταν τακτοποιηθούν τα εκκρεμή ζητήματα.

 «Δεν αποδεσμεύσαμε σήμερα ακόμη την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διότι η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοικωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή, Εκχαρτ Ρέμπεργκ.

«Οταν αυτά θα έχουν υλοποιηθεί, θα ασχοληθούμε εκ νέου με το θέμα» πρόσθεσε και επεσήμανε πως δεν διακρίνονται πια σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, δια χειρός Σόιμπλε, είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα χθες, επισημαίνοντας στην Επιτροπή ότι η έγκριση εξαρτάται από την τελική επιβεβαίωση της εφαρμογής των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο ίδιο έγγραφο αναφερόταν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δεν μπόρεσαν να δώσουν στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης οριστική επιβεβαίωση για αυτό το θέμα, ωστόσο αυτή η επιβεβαίωση αναμένεται σύντομα.

Από .......  iefimerida

Σοκ για 200.000 συνταξιούχους -Μείωση έως 40% στις επικουρικές

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com



Ψαλιδισμένες κατά 40% θα δουν τις επικουρικές τους συντάξεις 200.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι λαμβάνουν αθροιστικά (κύρια + επικουρική) πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά (καθαρά 1.170) και ταυτόχρονα «έφυγαν» με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (πάνω από 0,45% κατ' έτος).

Αυτό προβλέπει η υπουργική απόφαση του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ της Τρίτης και η οποία θέτει σε εφαρμογή τον «κόφτη».

 Οι συνταξιούχοι θα δουν στην πράξη τη μείωση των συντάξεών τους στα τέλη Ιουλίου, όταν θα λάβουν τη σύνταξη του Αυγούστου, ωστόσο το μαχαίρι θα μπει αναδρομικά από την 1η Ιουνίου. Τα αναδρομικά θα επιμεριστούν σε ισόποσες δόσεις ως τον Δεκέμβριο, επομένως για τους 200.000 συνταξιούχους η σύνταξη που θα λαμβάνουν μέχρι τα τέλη του έτους θα είναι και... περαιτέρω ψαλιδισμένη.

Μειώσεις θα εφαρμοστούν και σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι 31.12.2014. Για αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1.1.2015 και εφεξής, καθώς και για όσες κατατεθούν μετά τις 12 Μαΐου, ο υπολογισμός γίνεται εξολοκλήρου με τον νέο τρόπο.

Μαχαίρι στις επικουρικές άνω των 1.300 ευρώ
H υπουργική απόφαση ορίζει ότι διασώζονται από τις μειώσεις οι συνταξιούχοι που εισπράττουν άθροισμα κύριας και επικουρικής έως 1.300 ευρώ μεικτά (1.170 καθαρά).
Αναλυτικά:
  • Εφόσον το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων είναι μικρότερο ή ίσο των 1.300 ευρώ, η διαφορά μεταξύ της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης και της επανυπολογισθείσας, κατά τις ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης, διατηρείται ως προσωπική διαφορά ανά συνταξιούχο.
  • Εφόσον το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων  είναι μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ, οι μειώσεις στις επικουρικές  θα εφαρμοστούν  σε τέτοιο ύψος, ώστε να διασφαλίζεται ότι το άθροισμα κύριας και καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου να μην υπολείπεται του ποσού των 1.300 ευρώ.
Πώς θα γίνουν οι μειώσεις
  • Για το πλαφόν θα ληφθούν υπόψη οι μνημονιακές μειώσεις του 2010 και του 2011 ενώ δε θα συνυπολογιστούν οι μειώσεις του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
  • Ο  επανυπολογισμός των επικουρικών θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη τα αρχεία πληρωμών πριν την εφαρμογή του Ν. 4387/2016, μη συμπεριλαμβανομένων τυχόν αναδρομικών ποσών. 
  • Κάθε καταβαλλόμενη επικουρική σύνταξη λογίζεται ως το γινόμενο του ύψους της καταβαλλόμενης σύνταξης επί τον συντελεστή επανυπολογισμού (ΣΕ). 
  • Στον υπολογισμό του αθροίσματος των 1.300 ευρώ συμπεριλαμβάνεται η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης και οι κρατήσεις εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων. 
  • Στον υπολογισμό του ανώτατου ορίου των 1.300 ευρώ  όσον αφορά στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία δεν λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας. 
  • Οι επικουρικές συντάξεις που υπερβαίνουν το πλαφόν θα επαναυπολογιστούν με νέο ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 0,45% κατ’ έτος. Στο στόχαστρο θα μπουν  οι συντάξεις που στο παρελθόν υπολογίστηκαν με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης, χωρίς να έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες εισφορές.
  • Τομείς για τους οποίους δεν υπάρχουν επαρκή ηλεκτρονικά δεδομένα για την υλοποίηση του επαναυπολογισμού (πχ παλιές συντάξεις) πραγματοποιείται άμεσα και μέχρι 31 Ιουλίου 2016 με μέριμνα του ΕΤΕΑ, καταχώριση ομάδας συντάξεων γήρατος, για τις οποίες υπάρχουν πλήρη στοιχεία, με βάση τα οποία μπορεί να επιβεβαιωθεί η καταβαλλόμενη σύνταξη  με ποσοστό απόκλισης κατ' απόλυτη τιμή έως 5%. Από τη διαδικασία αυτή, εξαιρούνται  τα κατώτατα όρια συντάξεων κάθε τομέα.
  • Λόγω της καθυστέρησης της διαδικασίας σ΄αυτές τις περιπτώσεις οι μειώσεις θα εφαρμοστούν  το αργότερο με τις πληρωμές του  μηνός Σεπτεμβρίου 2016.
  • Οι περικοπές θα εφαρμοστούν και σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι 31.12.2014. Για αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1.1.2015 και εφεξής καθώς και για όσες κατατεθούν μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016, ο υπολογισμός του ποσού της δικαιούμενης επικουρικής σύνταξης για το χρόνο ασφάλισης που έχει πραγματοποιηθεί έως 31.12.2014 πραγματοποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 42 του Ν. 4052/2012, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με την παρ. 1 του άρθρου 96 του Ν. 4387/2016.
Στην υπουργική απόφαση αναφέρεται ακόμη ότι «για την περίοδο μέχρι την 31.12.2019, οι συντάξεις δεν αναπροσαρμόζονται στην περίπτωση που, αν αφαιρεθούν τα έξοδα από τα έσοδα του Ταμείου, το αποτέλεσμα είναι είτε αρνητικό είτε μικρότερο από το 0,5% των εισφορών, λαμβάνοντας υπόψη τα απολογιστικά στοιχεία της προηγούμενης χρήσης.

Χρήση περιουσιακών στοιχείων του Κλάδου της Επικουρικής ασφάλισης επιτρέπεται μόνον στην περίπτωση δημιουργίας ελλειμμάτων παρά την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων.
Μετά το 2021 ,οι επικουρικές συντάξεις θα επικαιροποιούνται ανά τριετία.
Διαβάστε το ΦΕΚ

Από .........  iefimerida

Αντιδράσεις για τη δήλωση του Φίλη για τις διαδηλώσεις "παραιτηθείτε" - Στα όρια της συνταγματικής ανοχής

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com



- O Νίκος Φίλης σχολίασε τη συγκέντρωση που οργανώνουν στις 15 Ιουνίου με κωδική ονομασία: “Παραιτηθείτε”
- Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας αυτές οι πρωτοβουλίες πηγάζουν από το “δεν τους βγαίνει το σενάριο αριστερή παρένθεση”
- Είναι άξιο σχολιασμού ποια ήταν η θέση του Νίκου Φίλη για το κίνημα των Αγανακτισμένων
- Η Νέα Δημοκρατία καλεί τον Φίλη και τον ΣΥΡΙΖΑ να σέβονται το δικαίωμα των Ελλήνων να διαδηλώνουν

Σάλος έχει προκληθεί από την περίεργη πραγματικά δήλωση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη ο οποίος σχολίασε τις κινητοποιήσεις με το κωδικό όνομα "παραιτηθείτε', το οποίο χαρακτήρισε οριακά στα όρια της συνταγματικής ανοχής.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha και στον Σπύρο Χαριτάτο, ο κ. Φίλης κλήθηκε να σχολιάσει τη συγκέντρωση που προγραμματίζεται για τις 15 Ιουνίου, λέγοντας πως αυτές οι κινητοποιήσεις είναι στα όρια της συνταγματικής ανοχής.

Μάλιστα, ο κ. Φίλης ξεχνόντας το πως στήριζαν αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις όσο ήταν στην αντιπολίτευση, δήλωσε πως αυτές οι συγκεντρώσεις γίνονται γιατί "δεν τους βγαίνει το σενάριο της αριστερής παρένθεσης", ενώ προέβλεψε πως τέτοιου είδους κινητοποιήσεις θα έχουν και συνέχεια. "
Φυσικά τέτοιου είδους δηλώσεις περί συνταγματικής ανοχής ο κ. Φίλης δεν τις είχε κάνει ποτέ όταν το κίνημα των Αγανακτισμένων διαδήλωνε μέρες στην πλατεία Συντάγματος, αλλά τότε ήταν άλλη κυβέρνηση.

Όπως διευκρίνισε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, "όποιος θέλει μπορεί να οργανώσει τέτοιες κινήσεις, αλλά όχι μία υπονομευτική πολιτική παρέμβαση", ξεχνώντας ο κ. Φίλης πως αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να διαδηλώσουν ίσως για τα δυσβάστακτα μέτρα που ψήφισε η συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Σημείωσε δε πως το να "δημιουργούνται κινητοποιήσεις  στη βάση προφητικών εξαγγελιών -ότι τώρα εγώ κάνω απεργία γιατί θα γίνει αυτό σε ένα χρόνο- είναι μια διαδικασία που έχει ελάχιστη σχέση με τη δημοκρατία".

Από .......  newsit
Η προκλητική αυτή δήλωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έσπευσε με ανακοίνωση να κατηγορήσει τον κ. Φίλη. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία αναφέρει πως ο κ. Φίλης και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να αποδεχθούν το δικαίωμα να διαδηλώνουν στο πλαίσιο του νόμου, έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες.
Και συνεχίζει η Νέα Δημοκρατία: "αντιλαμβάνονται, άλλωστε, ότι με την πολιτική και τη στάση τους προκαλούν τις αντιδράσεις της κοινωνίας".

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com