Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

«Ο Βράχος της Σμαράγδας» της Βίκυς Φαλάρα

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com




Βίκυς Φαλάρα (από τα Καμένα Βούρλα)

Ο βράχος της Σμαράγδας


Όπως είναι γνωστό, τα « φαντάσματα» του παρελθόντος , τα ισχυρά τραύματα και οι ανεπούλωτες πληγές , κάτω από ορισμένες συνθήκες, κινητοποιώντας όλον τον ψυχικό κόσμο του ατόμου, ξυπνούν και ,συνήθως, ζητούν εκδίκηση. Η επιστήμη της Ψυχολογίας μιλάει για τραύματα στην παιδική ηλικία, που είναι βαθιά κρυμμένα και υπνώττουν στο υποσυνείδητο, είναι σαν ένα φαινομενικά ανενεργό ηφαίστειο, αλλά πάντα με το ενδεχόμενο να εκραγεί. Τότε, λοιπόν, πώς ενεργεί το άτομο και ως πού μπορεί να φτάσει;

Αυτές οι σκέψεις μου γεννήθηκαν αυθόρμητα με την ανάγνωση του νέου μυθιστορήματος της Βίκυς Φαλάρα με τίτλο «Ο βράχος της Σμαράγδας» (έκδ. ΝΗΣΙΔΕΣ, Θεσσαλονίκη 2015, σελ. 193). Η συγγραφέας είναι φιλόλογος, ασχολείται με την ποίηση και την πεζογραφία. Το πρώτο μυθιστόρημά της , « Οι Αλκυόνες γεννούν το καλοκαίρι», κυκλοφόρησε το 2008 από τις εκδόσεις Οιωνός. Ζει στα Καμένα Βούρλα.

Ο Αντρέας ,ένας ώριμος άντρας, είναι ο πρωταγωνιστής, το στημόνι γύρω από το οποίο πλέκεται όλη η ιστορία. Έρχεται να μείνει στον Κάβο Ευβοίας ,στο ερειπωμένο σπίτι του βολιώτη ιδιοκτήτη Σταύρου, που τον είχε υιοθετήσει. Μέσα από παράλληλες ιστορίες πληροφορούμαστε για πολλά πρόσωπα που ανήκουν στο ευρύτερο ή στενότερο περιβάλλον του, όπως είναι ο Σπύρος και η Βασιλική, ο Νικόλας και η Δήμητρα, ο Αργύρης και η Ευθυμιούλα, ο Ανέστης, ο Γιάννης και η Ελένη, η Άρτεμη και ο Μηνάς, ο Παναγής με το καφενείο, κ.ά. Καθένας με τη μοίρα του και τις περιπέτειές του. Εκεί που σταθμεύει ιδιαίτερα η εξιστόρηση είναι η οικογένεια του Αντρέα, στον σκληρό και βάρβαρο πατέρα του, που μπροστά στα δυο παιδιά του χτυπά τη μάνα τους θανάσιμα. Ο μικρός Αντρέας δεν αντέδρασε, δεν προσπάθησε να τον εμποδίσει, και αυτό του δημιουργεί μέσα του βαθύ τραύμα… «Κυρίως, είχε χρεωθεί το τέλος της μάνας του» (σελ.174).Οι αναμνήσεις τον κυνηγούν…Με το πέρασμα των χρόνων προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή του, αλλά ,χωρίς να το θέλει, διαπράττει φόνο, ακολουθεί δίκη και καταδίκη και κάθειρξη 9 χρόνων…

Χώροι όπου εξελίσσονται τα γεγονότα είναι η Εύβοια, τα Καμένα Βούρλα, η Λαμία και η ευρύτερη περιοχή. Είναι ένα μυθιστόρημα με πολλές εναλλαγές δράσης ,με σπονδυλωτές αφηγήσεις που όλες μαζί συγκροτούν μια τοιχογραφία της μικρής κοινωνίας στην επαρχία, με τα ερωτικά δράματα, τα δυστυχήματα, τις μικροδιενέξεις, τις ζηλοφθονίες, τους θανάτους, τους γάμους, τα όνειρα και τις ελπίδες. Και μέσα από την εξιστόρηση των γεγονότων αυτών αναδύεται η μορφή του σύγχρονου Έλληνα με τις αρετές και τα ψεγάδια του, με τις οικογενειακές τραγωδίες, τις καχυποψίες του, την επιβολή των μεγαλυτέρων και την απόρριψη των μικροτέρων κ.ά. Και αυτή η κοινωνιολογική πλευρά έχει, ασφαλώς, ιδιαίτερη αξία.

Κάτι που εντυπωσιάζει είναι η λογοτεχνική γραφή με τις περιγραφές και τις έξοχες εικόνες ,που δίνονται από την ελληνική φύση, όπως το ερειπωμένο σπίτι και σκηνές από αγροτικές ασχολίες (ο τρυγετός κ.λπ.) ή το «Μονοπάτι του Έρωτα» (σελ.164) , πράγμα που μας οδηγεί στην ηθογραφία περασμένων εποχών. Το κομμάτι που θεωρώ εξαιρετικό είναι « Ο βράχος της Σμαράγδας», που έδωσε και τον τίτλο στο μυθιστόρημα (σελ.140 κ.ε.).Θα μπορούσε νομίζω να σταθεί ως αυτοτελές διήγημα. Κάπου, βέβαια, είναι υπερβολική η περιγραφή, όπως λ,χ. στη σελ. 24 όπου σχεδόν απαριθμούνται τα παιδικά παιχνίδια, χωρίς να είναι απαραίτητο. Η εμμονή δηλαδή στη λεπτομέρεια κάποτε ζημιώνει τη λιτότητα της γραφής και του ύφους. Ως προς τη γλώσσα θα έλεγα ότι με ξάφνιασαν πολλές ρουμελιώτικες (;) λέξεις ,όπως δεματσούλες, κουτσέλω, μπουχαρίδες ,πλήμμο, ρήχο, αγκρίφια, παράμαλα, στουμπάρια, αριά κ.ά.

Η βαθύτερη ιδέα, που διατρέχει όλη την αφήγηση, είναι οι παιδικές μνήμες και οι συνέπειές τους ,και αυτό η συγγραφέας (και καλά κάνει) το θυμίζει στον αναγνώστη με την παρουσία και τις ενδόμυχες σκέψεις του Αντρέα ,του ήρωα της ιστορίας, που αυτές έχουν στοιχειώσει μέσα του και τον κυβερνούν. Στη σελ. 190 διαβάζουμε: «Το μίσος για τον πατέρα του τον κρατούσε όμηρο για χρόνια. Το τοξικό αυτό συναίσθημα το τάιζε, βέβαια , η μνήμη .Για να λευτερωθεί από τα φαντάσματα του παρελθόντος και να προχωρήσει, έπρεπε να τολμήσει ένα ξεσκαρτάρισμα : να κάψει στην πυρά τις πολύτοκες αναμνήσεις που γεννοβολούσαν θλίψη ,εμμονές, δυστυχία. Έπρεπε να συγχωρήσει. Θα έκλεινε πια τους λογαριασμούς τους απλήρωτους. Θα έκαιγε το τεφτέρι με τα χρέη και πάνω στα αποκαΐδια θα έχτιζε την καινούργια του ζωή!»

«Ο Βράχος της Σμαράγδας» της Βίκυς Φαλάρα είναι μυθιστόρημα με αναγνωσιμότητα υψηλή, σύγχρονο, κοινωνικό και ψυχολογικό, με πολλές προεκτάσεις. Και πολλοί αναγνώστες θα «αναγνωρίσουν» κάτω από τις πολλαπλές αφηγήσεις και τα γεγονότα οικείες περιπτώσεις ως προσωπικά βιώματα ή εξ ακοής. Γι΄ αυτό και αξιοδιάβαστο!


Κάτω Λεχώνια,10/6/2016
Β.Δ.Αναγνωστόπουλος,
Ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Πολύς κόσμος στα εγκαίνια της Έκθεσης Λαμίας! (φωτο)


Αναρτήθηκε από ........   energoipoliteskv.blogspot.com


Οι φθιώτες αγαπούν και στηρίζουν την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας και το απόδειξαν με την μαζική παρουσία τους στα αποψινά εγκαίνια της 50ης εκθεσιακής  περιόδου.
Όσοι είχαν επιφυλάξεις και εκτιμούσαν ότι  δεν  θα γίνει φέτος η Έκθεση διαψεύστηκαν πλήρως.

Τόσος κόσμος ίσως είχε χρόνια να προσέλθει ακόμη και σε εγκαίνια, αν και πάντα η βραδιά αυτή συγκέντρωνε τόσο κόσμο όσο συνολικά όλες τις  άλλες ημέρες λειτουργίας της.
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες,την απαισιοδοξία αλλά και συγκυρίες όπως το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην Γαλλία, δεν στάθηκαν  ικανά να κρατήσουν χιλιάδες  ανθρώπους μακριά από έναν θεσμό που είναι βαθιά ριζωμένος στη συνείδηση κάθε λαμιώτη,κάθε φθιώτη.


Αυτό αν δεν το αντιλήφθηκαν οφείλουν να το  λάβουν σοβαρά υπόψη τους όλοι όσοι είχαν ενστάσεις ή αναστολές για την φετινή Έκθεση.
Από το  μικρόφωνο του ΛΑΜΙΑ FM-1 αλλά και  από  τούτη την ιστοσελίδα, το φωνάζαμε ότι  πιθανή ματαίωση της φετινής έκθεσης θα...εξέθετε ανεπανόρθωτα τους  κυβερνητικούς βουλευτές,την Περιφέρεια, τον Δήμο, το ΕΒΕ κ.α.

Τα εγκαίνια φέτος τέλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης προερχόμενος από την συνιστώσα των Οικολόγων.
Στην δοξολογία που προηγήθηκε χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.Νικόλαος ακολουθούμενος από πλειάδα ιερέων.
Ο κ.Νικόλαος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι  η Εκθεση συμβάλει στην αναπτυξη αλλά και την ανάδειξη της περιοχής μας. Μάλιστα φέτος η Μητρόπολη Φθιώτιδας συμμετέχει με περίπτερο που παρεχώρησε η Διοίκηση της ΠΕΛ.
Οσον αφορά στον υπουργό κ.Τσιρώνη τίθεται το ρητορικό ερώτημα....
Είχαν  πει στον κ.Τσιρώνη τι επρόκειτο να εγκαινιάσει ,ότι  θα πήγαινε σε μια εμπορική έκθεση και όχι  σε προεκλογική ομιλία του ΣΥΡΙΖΑ;
Ο κ.Τσιρώνης σε μια επιθετική και ανούσια ομιλία του προκάλεσε απορίες αν  ο  υπουργός αναφέρονταν στην Ελλάδα ή στην χώρα του ιδεατού μύθου 
'Τι ΄ναι τούτα που λέει αυτός που ζει",ακούστηκε να σχολιάζουν πολίτες που παρακολουθούσαν την τελετή των εγκαινίων. 
Με κομπασμό και υπερφίαλη ρητορική ο κ.Τσιρώνης χαρακτήρισε την εικόνα της σημερινής Ελλάδας ως την γη της....Επαγγελίας περίπου με σταθερό  φορολογικό περιβάλλον που αποτελεί πρόκληση για επενδυτικές δραστηριότητες , μια Ελλάδα ισχυρή στην Ευρώπη.....και πολλές άλλες παρόμοιες πολιτικές ανοησίες (τόχουν να λένε τέτοια ανέκδοτα οι αναπληρωτές υπουργοί;).
Περί Εκθέσεως ουδέν είπε, προφανώς και να μην γνώριζε ότι  ήλθε να εγκαινιάσει μια εμπορική έκθεση , θα του είπαν οι κομματικοί κομισάριοι "τράβα έναν πολιτικό δεκάρικο ,γιατί θα είναι χιλιάδες άνθρωποι εκεί".
Κάποιοι τέτοιοι δυστυχώς απαξιώνουν την έννοια της Αριστεράς!
Ευτυχώς οι φθιώτες είναι ευγενείς γιατί άν αυτά τα έλεγε κάπου άλλου ο κ.Τσιρώνης πιθανόν να μην τελειώνε ποτέ την ομιλία του!
Πιο προσγειωμένος και λιτός ο  πρόεδρος της Έκθεσης  Γιώργος Λάμπρου  που ζήτησε ο κ.Τσιρώνης να μεταφέρει στην κυβέρνηση το αίτημα για στήριξη της ΠΕΛ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θύμιος Καραΐσκος στάθηκε στην υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν από κοινού θεσμικοί φορείς όπως Περιφέρεια,Δήμος,ΕΒΕ,Φθιωτική Αναπτυξιακή για να λειτουργήσει η Έκθεση.
Ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης κάλεσε τους φορείς που συνεργάστηκαν να αποδείξουν όπως στην περίπτωση της Έκθεσης και του Ράλι Ακρόπολις, ότι αν οι τοπικοί φορείς κρατήσουν ζωντανούς τους δεσμούς συνέργειας "μπορούμε να διεκδικήσουμε πολλά περισσότερα για τον τόπο μας".

Συγκινητική η τοποθέτηση του προέδρου της Φθιωτικής Αναπτυξιακής Γιώργου Τσούρτου ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους  μεγάλους χορηγούς της Έκθεσης που είναι γνωστές βιομηχανικές επιχειρήσεις της Φθιώτιδας.
Στο τέλος η Διοίκηση της Εθεσης  βράβευσε τον περιφερειάρχη Στερεάς με πλακέτα που παρέλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Θύμιος Καραΐσκος αλλά και τον ίδιο,τον Δήμαρχο,τον πρόεδρο του ΕΒΕ και τον πρόεδρο της Φθιωτικής.
Βέβαια ο αντιπεριφερειάρχης δεν χρειάζεται πλακέτες, η επιβράβευσή του ήταν  το αποτέλεσμα που είδαμε και απολαύσαμε  το βράδυ στην ΠΕΛ.
Παρόντες οι 5 βουλευτές του Νομού και η πρώην βουλευτής Λένα Μακρή-Θεοδώρου καθώς και δήμαρχοι περιφερειακών Δήμων.


Από ....... lamiafm1

Το Πνευματικό Κέντρο Καινούργιου σας προσκαλεί στη Βραδιά Χορευτικής Παράδοσης το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Αναρτήθηκε από .........   energoipoliteskv.blogspot.com



VIDEO από τις αποδοκιμασίες Κατρούγκαλου

 Αναρτήθηκε από . ........   energoipoliteskv.blogspot.com




Τι συνέβη στο Ηράκλειο Κρήτης


Ενα ομαδικό κράξιμο ετοίμασαν για τον Κατρούγκαλο εκπρόσωποι πολλών φορέων του Νομού Ηρακλείου Κρήτης καθώς ο υπουργός Εργασίας έκανε την εμφάνισή του στο Επιμελητήριο  Ηρακλείου.

 



Από ........   kourdistoportocali

Boυλιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τραβάει ο Μητσοτάκης, μπαίνει στη Βουλή η Ζωή

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com



ΝΔ 20,8%, ΣΥΡΙΖΑ 17,3% , Χρυσή Αυγή 5,9%, αδιευκρίνιστη ψήφος 32,4%

Ζητειται ηγετης

Boυλιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν τραβάει ο Μητσοτάκης.

H Πλεύση της Ζωής μπαίνει στη Βουλή.

Αυτό δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Reasearch για «Το Βήμα της Κυριακής».

 Το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου είναι μόνο 3,5 μονάδες. Αυτό κάνει τους καραμανλικούς να τρίβουν τα χέρια τους από χαρά. Για την ώρα η υπονόμευση Μητσοτάκη τους βγαίνει.

Η πρόθεση ψήφου έχει ως εξής (σε παρένθεση τα ποσοστά με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου): ΣΥΡΙΖΑ 17,3% (25,6%), ΝΔ 20,8% (30,8%), Χρυσή Αυγή 5,9% (8,7%), ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5% (7,4%), ΚΚΕ 5,1% (7,5%), Ποτάμι 2% (3%), ΑΝΕΛ 2,3% (3,4%), Ένωση Κεντρώων 3,1% (4,6%), Λαϊκή Ενότητα 1,2% (1,8%), Εθνική Ενότητα/ΛΑΟΣ 1,1% (1,6%), Πλεύση Ελευθερίας 2,2% (3,2%), Αλλο Κόμμα 1,6% (2,4%).

Η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 32,4%, ενώ συνολικά 42,8% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι σκέφτονται να αλλάξουν την ψήφο τους, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές.

Τώρα βέβαια που θα αρχίσουν οι νοικοκυραίοι να νιώθουν στο πετσί τους τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ η διαφορά θα αυξηθεί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης λάμπει…

Από .......   kourdistoportocali

Στουρνάρας στους FT: Η Ελλάδα χρειάζεται νέα συμφωνία με τους δανειστές

 Αναρτήθηκε από ..........  energoipoliteskv.blogspot.com



ΜΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ 3,5%

Την ανάγκη να υπάρξει μία νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της υπογραμμίζει ο Γιάννης Στουρνάρας σε άρθρο του στους Financial Times.

Ο διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος τονίζει ότι τώρα είναι η στιγμή να βρεθεί μία ισορροπία, μεταξύ μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους.

«Τώρα, η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα συμφωνία με τους εταίρους και τους δανειστές της, προκειμένου να προχωρήσει. Είναι μη ρεαλιστικό και κοινωνικά ανέφικτο να απαιτείται από την Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018. Αυτό πρέπει να πέσει στο 2%, επιτρέποντας μία πιο ισορροπημένη οικονομική πολιτική, με έμφαση στη μείωση της φορολογίας, την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων και τη συνεισφορά σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης», γράφει ο κ. Στουρνάρας στο άρθρο του στους Financial Times.

Ακόμη, κάνει αναφορά στα σενάρια της Τράπεζας της Ελλάδος που δείχνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί βιωσιμότητα χρέους με τελικό στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2% και μία σχετικά μέτρα ελάφρυνση χρέους, που δεν προκαλεί απώλειες στους δανειστές. «Αυτό θα περιελάμβανε επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων κατά 20 χρόνια και αποπληρωμή των τόκων σε ισόποσες δόσεις για μία περίοδο 20 ετών», γράφει ακόμη.

Σχετικά με το χρέος, επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ακόμη δεν έχουν υλοποιήσει την υπόσχεσή τους για περαιτέρω ελάφρυνση. Σημειώνοντας ότι είχαν συμφωνήσει σε αυτό το Νοέμβριο του 2012, για να γίνει το 2014 κάτι που δεν συνέβη, αναφέρει ότι στο Eurogroup στις 24 Μαΐου έγινε το ίδιο, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να αναβάλουν πάλι τη σχετική απόφαση για το 2018.

«Θα πρέπει να τονιστεί ότι το Eurogroup ανέβαλε την απόφαση για ελάφρυνση χρέους παρά τα εξής: πρώτον, ότι η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της και δεύτερον ότι τα τρέχοντα επιτόκια της αγοράς είναι πολύ ευνοϊκά για αποφάσεις ελάφρυνσης χρέους, τόσο για οφειλέτες όσο και για δανειστές. Επιπλέον, η απειλή του Grexit, που έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ελλάδας από κάποιους πολιτικούς της ευρωζώνης κάθε φορά που φαινόταν να καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις, τροφοδότησε περαιτέρω την αβεβαιότητα και επηρεάσε αρνητικά το οικονομικό και κοινωνικό κλίμα στην Ελλάδα», γράφει ο διοικητής της ΤτΕ.

Ο κ. Στουρνάρας τονίζει επιπλέον ότι η κυβέρνηση, η ΤτΕ και οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πιο σοβαρή απειλή για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Χαμηλότεροι τελικοί δημοσιονομικοί στόχοι και ελάφρυνση χρέους είναι τα κίνητρα για να συνεχίσει να προχωρά η ελληνική οικονομία και κοινωνία.

 Οι μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ανάπτυξη της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ενισχυμένη είσπραξη φόρων και μείωση των ''κόκκινων'' δανείων είναι ενέργειες που οι Ελληνες πολιτικοί πρέπει να κάνουν, με αποφασιστικότητα και πνεύμα εθνικής ενότητας, προκειμένου να επιτευχθεί υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη», καταλήγει ο κ. Στουρνάρας.

Από ........  iefimerida

Τα δέκα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές για τους μισθούς -Τι ζητούν να κοπεί [λίστα]

Αναρτήθηκε από .........   energoipoliteskv.blogspot.com



ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΥΠΕΚΚ & ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ

Η επόμενη αξιολόγηση σε ό,τι αφορά στα εργασιακά απειλεί τους εργαζόμενους στην Ελλάδα με εργασιακό μεσαίωνα.

Μάλιστα σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ (Ένωση για την υπεράσπιση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους) και τον πρόεδρο της Αλέξη Μητρόπουλο που υπογράφει σχετικό άρθρο οι δανειστές θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα σύγχρονο εργατικό Ελ Ντοράντο.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως οι δανειστές απαιτούν τη λήψη 10 μέτρων.

Τα δέκα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές

Ειδικότερα οι δανειστές προτείνουν και επιμένουν στη δική τους εργασιακή ατζέντα με τα παρακάτω μέτρα για τον Ιδιωτικό Τομέα:

1.Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού (Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και επίδομα αδείας). Το αν θα αφορά μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους ή και τους ήδη εργαζόμενους, είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης!
2.Μείωση του κατώτατου μισθού από 1-1-2017 (κάτω από τα 586 € που ισχύει σήμερα για τους έχοντες ηλικία άνω των 25 ετών και κάτω από τα 510 € για τους έως 25 ετών).
Σύμφωνα με μνημονιακή δέσμευση (ν. 4172/2013 άρθρο 103) ο νέος νομοθετημένος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από 1-1-2017 (βλ. την από 8-6-2016 ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ).
3.Κατάργηση όλων των προσαυξήσεων-επιδομάτων («ΑΠΟ-επιδοματοποίηση» του μισθού).
Σύμφωνα με την πρωτοφανούς σκληρότητας διάταξη του μνημονιακού νόμου 4093/2012 (παρ. ΙΑ.11 σελ. 5612): «ε)Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας καμία άλλη προσαύξηση δεν περιλαμβάνεται στο νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο.» και «στ)Έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά την 14.2.2012.».
Τώρα οι δανειστές επιμένουν να καταργηθούν ακόμη και οι τριετίες (προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας) που έχουν παγώσει με την αμέσως παραπάνω ρύθμιση!
4.Αμετάβλητο μισθό (ίδιο) για όλον τον εργασιακό βίο («σύστημα “καθαρού” μισθού»-«single minimum wage system»).
Σύμφωνα με το σύστημα αυτό που υποστηρίζεται κυρίως από το ΔΝΤ, ο μισθωτός του Ιδιωτικού Τομέα θα λαμβάνει (χωρίς προσαυξήσεις και επιδόματα) τον ίδιο μισθό κατά την είσοδο στην εργασία και κατά την έξοδο από αυτήν!
5.Νομοθετημένο από την κυβέρνηση (και όχι συμφωνημένο από τη ΓΣΕΕ) κατώτατο μισθό κατ’έτος. Κατώτατος μισθός εκτός του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων προβλέπεται ήδη από το άρθρο 103 του ν. 4172/2013!
6.Δυνατότητα συνομολόγησης κατώτατου μισθού, κατώτερου μέσα από τις ατομικές συμβάσεις εργασίες (ΑΣΕ) με παράκαμψη των ΣΣΕ. Το μέτρο αυτό αποτελεί την απόλυτη ανατροπή στο μισθολόγιο του Ιδιωτικού Τομέα και οδηγεί στη βίαιη καταβύθιση των σημερινών μισθών!
7.Κατάργηση γενικώς της μετενέργειας των ΣΣΕ. Είναι γνωστή η εμμονή των δανειστών στη σύντμηση ή/και κατάργηση του χρόνου μετενέργειας των ΣΣΕ.
8.Πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων (χωρίς όρια και χωρίς διοικητικό βέτο). Η επιμονή των δανειστών θα είναι τώρα ισχυρότερη, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας ενώπιον της ΔΕΕ εισηγήθηκε ουσιαστικά την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων!
9.Κατάργηση των συνδικαλιστικών διατάξεων (ν. 1264/1982) για τις διευκολύνσεις, τις άδειες και την προστασία των συνδικαλιστών από απολύσεις-μεταθέσεις, καθώς και αλλαγή ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου για τις απεργίες.

10.Γενικευμένη ευελιξία (flexibility) και ευελισφάλεια (flexicurity) της αγοράς εργασίας με τη θέσπιση και επέκταση όλων των «νέων» μορφών «μικρο-εργασίας» (φτηνής και απροστάτευτης εργασίας), όπως:

α.Mini jobs, midi jobs, mini geld, labor franchising, teleworking.
β.«Συμβάσεις μηδενικών ωρών» ή «έκτακτης ανάγκης» («zero hour contracts»).
γ.«Συμβάσεις λίγων ωρών» («low hour contracts»).
δ.«Συμβάσεις με το τηλέφωνο» («on–call contracts»).
ε.«Λευκές συμβάσεις» («white contracts»).


Από ..........  iefimerida

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com