Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

-Με τον Γιάνη σχεδιάζαμε πραξικόπημα κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας!

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com

James Galbraith

Βιβλίο-παραδοχή του συνεργάτη του πρώην υπ. Οικονομικών


Oμολογία και παραδοχή-σοκ του πραξικοπήματος που σχεδίαζε με τον Γιάννη Βαρουφάκη κάνει ο συνεργάτης του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ σε βιβλίο που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Πατάκη.

 Στο βιβλίο αποκαλύπτει ότι ο ίδιος είναι ο σύνδεσμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την αντίστοιχη αμερικανική.Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα του πραξικοπήματος είναι τη επιστράτευση των οξυδερκών δημοσίων υπαλλήλων. Το συγκεκριμένο βιβλίο πάντως θα μπορούσε να οδηγήσει στο σκαμνί τόσο τον Βαρουφάκη όσο και τον συγγραφέα του.

Την αποκάλυψη κάνει η Αριστοτελία Πελώνη στην Καθημερινή.
Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμός των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή, μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων. Σχέδιο Β: ένα άλμα προς το άγνωστο που θα βύθιζε τη χώρα σε λατινοαμερικανικό χάος το καλοκαίρι του 2015 αν κατέρρεαν πλήρως οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Οι παραπάνω ενέργειες αποτελούσαν το βασικό περίγραμμα του Σχεδίου Β ή «Σχεδίου Χ» που προετοίμαζε από τον Μάρτιο του 2015 με εντολή του Γιάνη Βαρουφάκη και υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας –που περιελάμβανε ασφαλείς επικοινωνίες, ακόμη και τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων σε ψυγεία ξενοδοχείων!– το «πολεμικό συμβούλιο» του τότε υπουργού Οικονομικών με βασικό συντονιστή τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. Τις περιγράφει λεπτομερώς ο Αμερικανός καθηγητής στο βιβλίο του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» (εκδ. Πατάκη).

Ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτοί που κλήθηκαν να αναπτύξουν το σχέδιο, μεγαλοποιούσαν τις δυσκολίες και παρέβλεπαν «κάποιες ευοίωνες προοπτικές». Αυτές, πάντως, σίγουρα δεν περιελάμβαναν την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την οποία είχαν προβλέψει οι εμπνευστές του σχεδίου. Κατά το διάστημα της έκτακτης ανάγκης, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω προεδρικού διατάγματος, είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης. Για την εισαγωγή νέου νομίσματος, όμως, θα έπρεπε να τροποποιηθεί και το καταστατικό της ΤτΕ. Με βάση το σενάριο του Σχεδίου Β, για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος. Για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές.

Κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα, υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν οι υπουργοί Aμυνας και Εσωτερικών. Θα ήταν αναγκαίο να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων, γράφει ο Γκάλμπρεϊθ, ενώ οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία), θα έπρεπε να επιστρατευθούν. Κατόπιν θα έπρεπε να ακολουθήσει διάγγελμα του πρωθυπουργού που θα ανακοίνωνε τη μετάβαση στο νέο νόμισμα και εντολή για εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων.
Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Σχέδιο δεν εφαρμόστηκε. «Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου», σημειώνει.
Κατά τα λοιπά, στο αφιερωμένο στον Γιάνη Βαρουφάκη και στη Δανάη Στράτου βιβλίο, ο Γκάλμπρεϊθ δεν αποφεύγει την αγιογράφηση του πρώην υπουργού Οικονομικών – τον περιγράφει ως μια «πρωτεϊκή φωνή που μιλούσε με μοναδική δύναμη και σαφήνεια γι’ αυτά που συνέβαιναν στην πατρίδα του».

Ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες που παρουσιάζει ο Γκάλμπρεϊθ για την επικοινωνία της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, καθώς εμφανίζεται ως βασικός δίαυλος της κυβέρνησης με Αμερικανούς αξιωματούχους. «Υπάρχει η αίσθηση εδώ ότι οι ΗΠΑ είναι οι πολυτιμότεροι σύμμαχοι της Ελλάδας λόγω σύγκλισης συμφερόντων και ότι το ΔΝΤ είναι ενδεχομένως ο δεύτερος πολυτιμότερος σύμμαχος εν μέρει λόγω της επιρροής που ασκούν σ’ αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο», έγραφε σε e-mail του προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σάρα Ράσκιν στις 8 Φεβρουαρίου του 2015. Στο ίδιο μήνυμα, ο συγγραφέας εμφανιζόταν δυσαρεστημένος από την αποστολή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, ενώ διαμαρτυρόταν για τη συνεργασία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, επικρίνοντάς τον ως «εχθρικό και τελείως εκτός γραμμής σε σχέση με τη δήλωση του προέδρου Ομπάμα».

Από ..........     kourdistoportocali

Γερμανικά ΜΜΕ: Η αλλαγή στη ζωή του Τσίπρα -Στροφή 180 μοιρών

Αναρτήθηκε από ..........   energoipoliteskv.blogspot.com


ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ «ΟΧΙ» ΣΕ «ΝΑΙ»

Έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα, τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στις αλλαγές των τελευταίων μηνών. Επικριτικά σχόλια και για τις αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες της χώρας.

 Με αφορμή την πάροδο ενός έτους από το επίμαχο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ελλάδα, ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει την κατάσταση στη χώρα σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στην αλλαγή στάσης του Ελληνα πρωθυπουργού.
«Προληπτικά ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε την επέτειο μακριά (σ.σ. από την Αθήνα).

 Ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα για το Grexit στις 5 Ιουλίου 2015 όπου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας άφησε τους συμπολίτες του να αποφασίσουν για τους όρους που συνόδευαν την επιπλέον ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση και τους συνέστησε να μη δεχθούν την προσφορά των χρηματοδοτών, ο ίδιος βρισκόταν σε διαφημιστική καμπάνια στην Κίνα. Την ώρα που το ελληνικό σωματείο ΑΔΕΔΥ βρισκόταν στην πλατεία Συντάγματος μπροστά από το κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, της οποίας παλαιότερα θα ηγούνταν ο ίδιος ο Τσίπρας, ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να σαγηνεύσει στο Πεκίνο πιθανούς και πραγματικούς επενδυτές. Το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως εκμεταλλευτές και εχθροί του έθνους αλλά ως ευκαιρία συνιστά μια από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές στη ζωή του νέου Τσίπρα».

Αντίστοιχα σχόλια δημοσιεύονται και σε ρεπορτάζ της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (DLF): «Πριν από ένα χρόνο οι Έλληνες καταψήφισαν τους όρους λιτότητας των Βρυξελλών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε όμως μετά από αυτό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δέχθηκε ένα ακόμη πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων – προς μεγάλη δυσαρέσκεια του λαού.

Η ρητορική μπορεί να ήταν ακόμη η ίδια αλλά ο Τσίπρας είχε κάνει στροφή 180 μοιρών». Ο δημοσιογράφος αναφέρεται στους πανηγυρισμούς που έγιναν μετά το «Όχι» του δημοψηφίσματος και επισημαίνει πώς έχει η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα. «Πάνω από 60% των Ελλήνων πιστεύουν στο μεταξύ ότι το δημοψήφισμα έβλαψε τη χώρα τους. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 17% και βρίσκεται τώρα πολύ πιο πίσω από την συντηρητική Νέα Δημοκρατία. Το να μετατρέπεις το "Όχι" σε "Ναι" μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο καλή ιδέα».

Δεύτερη η Ελλάδα στις στρατιωτικές δαπάνες
Με καυστικό τρόπο η αυστριακή εφημερίδα Der Standard αναφέρεται στις αυξημένες αμυντικές δαπάνες του ελληνικού κράτους εν μέσω κρίσης. «Παρά τα επτά χρόνια έντονης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης και τα τρία δάνεια δισεκατομμυρίων από τα ευρωπαϊκά κράτη, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ στη λίστα που αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες των κρατών του ΝΑΤΟ. Η αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας προόρισε για αυτή τη χρονιά 2,38% του ΑΕΠ».
Στη συνέχεια όμως, ο δημοσιογράφος μετριάζει κάπως την κριτική του επισημαίνοντας ότι «από το πρώτο δάνειο και το πρόγραμμα λιτότητας που επέβαλαν οι χρηματοδότες το 2010, ο προϋπολογισμός των αμυντικών δαπανών μειώθηκε κατά 43%. Με 4,15 δις € για φέτος αντιστοιχεί περίπου στον προϋπολογισμό του Βελγίου ωστόσο σε ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό από στρατιωτικής άποψης. Η ελληνική κυβέρνηση και η στρατιωτική ηγεσία επισημαίνουν συνεχώς τις εντάσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν με την Τουρκία. Η τελευταία δεν αναγνωρίζει τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο και μέχρι τώρα πραγματοποιεί επανειλημμένα πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά».
«Τι γνώριζε ο πρωθυπουργός;»
Τέλος, μερίδα του γερμανικού τύπου αναφέρεται και στις αποκαλύψεις του αμερικανού οικονομολόγου Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ που αφορούσαν εναλλακτικό σχέδιο για νέο νόμισμα που φέρεται να ετοίμαζε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Συγκεκριμένα η εφημερίδα Südwest Presse υπό τον τίτλο: «Μυστικό σχέδιο για την Ελλάδα. Ο Βαρουφάκης και η "Νέα δραχμή"» αναφέρει: «Η Ελλάδα γλίτωσε παρά τρίχα μόνο το χάος. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης ετοίμαζε ένα μυστικό σχέδιο με χαρακτήρα πραξικοπήματος». Τέλος ο αρθρογράφος διερωτάται: «Τι γνώριζε ο πρωθυπουργός Τσίπρας για αυτές τις προετοιμασίες; Ο Γκάλμπρεϊθ αφήνει αυτό το ερώτημα ανοιχτό, εκφράζει όμως την απογοήτευσή του που το σχέδιο τελικά δεν υλοποιήθηκε».

Πηγή: Deutsche Welle

Το νεο σπιράλ θανάτου για την ευρωζώνη έρχεται από την Ιταλία! - Κλυδωνίζονται οι τράπεζες – Κρίσιμες ώρες για τον Ρέντσι

Αναρτήθηκε από .........   energoipoliteskv.blogspot.com



- Ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας καταρρέει και κινδυνεύει να συμπαρασύρει όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες
- Η Ευρώπη μπροστά σε μια κρίση χειρότερη από του 2008
- 360 δις σε δάνεια στην Ιταλία είναι «κόκκινα» ή μη εξυπηρετούμενα
- Η πιο παλιά τράπεζα στον κόσμο, η Monte dei Paschi di Siena καταρρέει

Ένα χρόνο μετά το Grexit και λίγες ημέρες μετά το Brexit, η Ευρώπη ζει μια νέα κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Η κρίση αυτή την φορά είναι ακόμα πιο σοβαρή από τις προηγούμενες και αφορά την Ιταλία και τις τράπεζές της.
Το τοπίο στην Ευρώπη είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό. Όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταποντίζονται, ενώ η στερλίνα, είναι σε χαμηλό των τελευταίων 30 ετών.  Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι μπροστά σε ένα τρομακτικό δίλημμα: θα αφήσει τις τράπεζες της χώρας του να έχουν τρομερές απώλειες, ή για να τις σώσει θα πρέπει να βγουν από το σύστημα της ΕΚΤ αγνοώντας τις Βρυξέλλες;

Την τελευταία φορά που οι ιταλικές τράπεζες έκαναν τα λεγόμενα stress tests τον Οκτώβριο του 2014 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε ότι σε περίπτωση νέας κρίσης 9 μεγάλες ιταλικές τράπεζες θα κλείσουν! Η Ιταλία από το 2008 που ξέσπασε η κρίση δεν έκανε τίποτα για να μεταρρυθμίσει τον τραπεζικό της τομέα.

Από πέρυσι και επίσημα η Ιταλία είναι σε ύφεση και η υπάρχουσα κρίση είναι ικανή να καταστρέψει ότι μπορεί να έχει επιτευχθεί στον οικονομικό τομέα. Παρά το γεγονός ότι η Ιταλία και οι τράπεζές της δεν έχουν επενδύσει στην Βρετανία, ο τραπεζικός τομέας είναι σε τόσο άθλια κατάσταση που μπορεί να οδηγηθεί σε κατάρρευση. Και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη κρίση που μπορεί να ζήσει η ευρωζώνη από το 2008! Το 18% όλων των δανείων στην Ιταλία, σε ευρώ 360 δις είναι «κόκκινα» ή μη εξυπηρετούμενα. Υπολογίζεται ότι μόνο το 20% του χρέους στις τράπεζες θα αποπληρωθεί.

Έτσι, οι ιταλικές τράπεζες βασίζονται στην βοήθεια από το κράτος ή στην διάσωση για να εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Ο Ματέο Ρέντσι μπορεί να εξασφαλίσει 150 δις από την ΕΕ υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα τα δανείσει σε υγιή τραπεζικά ιδρύματα. Μόνο που αυτά δεν υπάρχουν. Ο οίκος Fitch βλέπει καταστροφή της ΕΕ αν καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας. Προβλέπει επίσης ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι Βρυξέλλες να παρακάμψουν τους σκληρούς κανόνες που έχουν Θεσπίσει για τέτοιες περιπτώσεις.

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα
Η τράπεζα Monte dei Paschi di Siena που είναι η γηραιότερη τράπεζα στον κόσμο και έχει εκκαθαριστεί δύο φορές από τις ιταλικές αρχές, ενημερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι πρέπει να βάλει στην άκρη επιπλέον 10 δισ. δολάρια για κόκκινα δάνεια. Η μετοχή της Monte dei Paschi di Siena, της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας που ιδρύθηκε το 1472, καταποντίστηκε και βρέθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό, μετά την αποκάλυψη της προειδοποίησης της ΕΚΤ, παρασύροντας τις υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες της χώρας.


Η είσοδος της γηραιότερης τράπεζας του κόσμου 
Η είσοδος της γηραιότερης τράπεζας του κόσμου
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να φοβούνται ότι οι ιταλικές τράπεζες θα αποδειχθούν ο αδύναμος κρίκος του εξαετούς εγχειρήματος στήριξης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

 Η αναταραχή που προκάλεσε η ψήφος των Βρετανών για την αποχώρηση από την Ε.Ε. έχει εντείνει τις ανησυχίες, επαναφέροντας στο προσκήνιο την ελλιπή ανασύσταση της ευρωζώνης.

Από ....... newsit

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com