Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ο διπλός εφιάλτης του Τσίπρα: Τηλεοπτικές άδειες και χρέος

Αναρτήθηκε από .......   energoipoliteskv.blogspot.com


ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ
Προσπάθειες να ξορκίσει τους εφιάλτες της καταβάλλει η κυβέρνηση, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και το ζήτημα για τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους που εξακολουθεί να… κολλάει.
Ο πρωθυπουργός τις τελευταίες ώρες συνειδητά έχει ανεβάσει στα ύψη τους τόνους στις δημόσιες τοποθετήσεις και για τα δύο αυτά θέματα. Στοιχείο, που μαρτυρά ότι-προς ώρας τουλάχιστον- ο σχεδιασμός πάνω σ’ αυτούς τους άξονες προκειμένου η κυβέρνησή του να ενισχυθεί πολιτικά δεν βγαίνει. Ο διαγωνισμός για τα κανάλια έχει μετατραπεί σε κυβερνητικό βραχνά και η διευθέτηση του χρέους παραμένει στον «πάγο».
«Καμία κυβέρνηση δεν έπεσε από ένα νόμο»
Η ατμόσφαιρα αμηχανίας στο κυβερνητικό επιτελείο είναι διάχυτη. Και με φόντο τις συζητήσεις που γίνονται, αλλά και τα σενάρια για ενδεχόμενη αρνητική απόφαση του ΣτΕ το Μαξίμου επιμένει πως «πρέπει πρώτα να περιμένουμε την απόφαση».
Επιπλέον, κυβερνητική πηγή έλεγε με νόημα πως «καμία κυβέρνηση δεν έπεσε επειδή ένας νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός». Με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως "Τις κυβερνήσεις, όμως, τις εκλέγει ο Λαός και τις κρίνει μόνο ο Λαός".
Όσο για το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι επιθυμητό,κύκλοι της κυβέρνησης αποφεύγουν να απαντήσουν παραπέμποντας στο τελικό αποτέλεσμα. 
«Τείχος» για το χρέος
Το άλλο ανοικτό μέτωπο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι το χρέος. Στόχος της Αθήνας – μάλλον ανέφικτος- είναι να μην υπάρξουν άλλες αναβολές και καθυστερήσεις ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η διευθέτησή του μέχρι το τέλος του χρόνου. 
Ωστόσο, οι συγκρουόμενες θέσεις Βερολίνου- Ταμείου δείχνουν να αντιτίθεται σ’ αυτή την προοπτική. Ο Β. Σόιμπλε παραπέμπει ευθέως στο 2018 και το ΔΝΤ εμφανίζεται υπέρ μιας άμεσης ελάφρυνσης, η οποία όμως θα συνδέεται με  την εφαρμογή αυστηρών μεταρρυθμίσεων. Το περιβάλλον Τσίπρα πάντως, παρά τα δυσοίωνα μηνύματα, εκτιμά πως μέχρι το Δεκέμβριο υπάρχει χρόνος και ποντάρουν ευθέως τόσο σε μία παρέμβαση Ομπάμα καθώς και στη στήριξη της Α. Μέρκελ.

Από .......   iefimerida

Συναγερμός στα ασφαλιστικά ταμεία: Εσκασε ο ΟΑΕΕ, στα κόκκινα και το ΙΚΑ


Αναρτήθηκε από .........   energoipoliteskv.blogspot.com


ΕΞΑΝΤΛΗΣΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 3 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ
Πέρα ως πέρα ανεδαφική αποδείχθηκε- ως ήταν αναμενόμενο- η αρχική πρόβλεψη για συγκράτηση των κρατικών δαπανών στα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία και ήδη ο ΟΑΕΕ «εξερράγη» υπό το βάρος των υποχρεώσεων του.
Τα νεώτερα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν ότι με τη συμπλήρωση του 9μήνου ο ΟΑΕΕ «απορρόφησε» 835 εκατ. ευρώ, δηλαδή εξάντλησε την αρχική πίστωση των 834 εκατ. ευρώ ένα τρίμηνο πριν το κλείσιμο της χρονιάς. Το Σεπτέμβριο «απορροφήθηκαν», μάλιστα, 120 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος ρυθμός του πρώτου οκταμήνου ήταν περίπου 90 εκατ. ευρώ κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι για να βγάλει ομαλά τη χρονιά, ο ΟΑΕΕ θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση 270- 300 εκατ. ευρώ.
Γιατί «κλάταρε» ο ΟΑΕΕ
Η «έκρηξη» των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας, είναι οι βασικές αιτίες της κατάστασης στον ΟΑΕΕ και όπως αποκάλυψε χθες το iefimerida, αν δεν ανέβει η εισπραξιμότητα των εισφορών στο 85% από 52% που είναι σήμερα, το Ταμείο θα υποστεί πανωλεθρία μέσα στο 2017 λόγω της μείωσης των εισφορών στο 80% των ασφαλισμένων του.
Στα «κόκκινα» και το ΙΚΑ
Στα «κόκκινα» έχει μπει προ πολλού και το ΙΚΑ. Το Σεπτέμβριο η «απορρόφηση» από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ήταν 220 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το μέσο μηνιαίο ρυθμό των 205 εκατ. ευρώ του 8μήνου και ήδη έχουν «απορροφηθεί» 1,860 δις ευρώ στο 9μηνο. Με δεδομένο ότι το συνολικό κονδύλι ανέρχεται σε 2,217 δις ευρώ, το ΙΚΑ ή θα πρέπει να περιορίσει τις μηνιαίες του δαπάνες στα 120 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ή θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση περίπου 250 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης, μπορεί η κατάρρευση των εσόδων του ΙΚΑ να μην είναι ακαριαία όπως του ΟΑΕΕ, ωστόσο η διατήρηση της ανεργίας σε αυτά τα υψηλά επίπεδα σε συνδυασμό με την επικράτηση της μερικής απασχόλησης και τη μείωση των μισθών, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μείωση των πόρων του.
Οι επιφυλάξεις των δανειστών για το νόμο Κατρούγκαλου
Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε μια περίοδο όπου το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να αποκρούσει τις πιέσεις των δανειστών για τον Προϋπολογισμό του 2017 αλλά και να κρατήσει κλειστό το φάκελο του Ασφαλιστικού, παρ’ ότι σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι μόνο το ΔΝΤ που εξακολουθεί να έχει έντονες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου. Το βασικό σημείο της κριτικής είναι ότι το νέο σύστημα παροχών διευρύνει το χάσμα μεταξύ των σημερινών και των μελλοντικών συνταξιούχων κι επειδή οι σχετικές δαπάνες υπολογίζεται ότι θα φτάσουν φέτος στα 30 δις ευρώ, είναι σφόδρα πιθανό το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι δανειστές στο αίτημα/απαίτηση για «ψαλίδισμα» της προσωπικής διαφοράς των υφιστάμενων συντάξεων.

Από .......  iefimerida

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

 

Με έκπληξη διάβασα πριν λίγες μέρες την αρνητική απάντηση της δημοτικής ενότητας των Καμένων βουρλών

Αναρτήθηκε από ........   energoipoliteskv.blogspot.com


Εστάλη  στο  Blog  από  αναγνώστη

ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΣΜΟΣ Ή ΕΛΛΕΙΨΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Τις μέρες κοντά στην 28 Οκτώβριου ξεχειλίζουν όλοι με παχιά λόγια για το πόσο ανδρείοι και ανυστερόβουλοι ήταν οι πολεμιστές μας στον πόλεμο με τους Ιταλούς στην Αλβανία, παρελάσεις, διθύραμβοι.

Με έκπληξη διάβασα πριν λίγες μέρες την αρνητική απάντηση της δημοτικής ενότητας των Καμένων βουρλών να ονομάσει ένα δρόμο σε ΜΑΡΔΟΧΑΙΟΣ ΦΡΙΖΗΣ μετά από αίτημα του εγγονού του Ιακώβ. Βεβαία την ημέρα συζήτησης δεν παρευρέθηκε κανείς από την οικογένεια Φριζή.

 Δεν πρόκειται να κρίνω αν σκοτώθηκε πρώτος δεύτερος η πέμπτος αξιωματικός, άλλωστε στοιχεία υπάρχουν σήμερα για όλους και πιστεύω ότι και οι 5 αξιωματικοί δικαιούνται να έχουν ένα δρόμο σε όποια πόλη της Ελλάδας και αν τους ζητηθεί. Μέσω του ΦΡΙΖΗ τιμάμε τους συντοπίτες μας που σκοτώθηκαν στην Αλβανία.

 Τιμάμε τους 3500 εβραίους που πολέμησαν στην Αλβανία μαζί με τους άλλους έλληνες, τα χιλιάδες θύματα των ναζί και των φασιστών που στο όνομα της ράτσας και του αίματος έκαναν την μεγαλύτερη θηριωδία με τους ανθρώπους στους θαλάμους αερίων.

Τους εβραίους του Βόλου που εντάχθηκαν στο ΕΛΑΣ και πολέμησαν από το Πήλιο τους κατακτητές. Τον Ντεσιμόνε τον Ιταλό και τον Αυστριακό Κόκκινο που έσωσαν τη Λαμία από την ανατίναξη των παγιδευμένων εκρηκτικών στο στρατόπεδο Τσαλτάκη, τη μέρα της απελευθέρωσής της από τον ΕΛΑΣ.

Ο Μαρδοχαίος Φριζής γεννήθηκε στη Χαλκίδα ήταν έλληνας εβραίος και σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο των Αθηνών. Ο πόλεμος στην Αλβανία τον βρίσκει αντισυνταγματάρχη διπλά στο Δαβάκη. Οι μονάδες του έπιασαν τους πρώτους αιχμαλώτους Ιταλούς, δύο αξιωματικούς και 700 στρατιώτες. Έγινε διοικητής στην Ήπειρο μετά τον τραυματισμό του Δαβάκη. Έπεσε οδηγώντας τις μονάδες του πάνω στο άλογο και με το σπαθί στο χέρι απέναντι στην μεραρχία Τζούλια των φασιστών από θραύσμα οβίδας. Συνταγματάρχης επ’ ανδραγαθία, αξίζει την τιμή μας

Γιάννης Φραγκούλης
Αυτοκινητιστής
Καμένα Βούρλα