Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Απελπισμένος κι επικίνδυνος...

Αναρτήθηκε από ...........   energoipoliteskv.blogspot.com



Όπως ακριβώς γράφαμε και χθες, η κυβέρνηση προσέτρεξε στα γνωστά παπαγαλάκια της προκειμένου να φτιάξει το προεκλογικό της αφήγημα. Σειρά πήρε η κατάντια της δημοσιογραφίας, η ναυαρχίδα του ομίλου Μπόμπολα, το Έθνος, που παρουσιάζει «αποκλειστικά» τους διαλόγους του Τσίπρα με την Μέρκελ.

Προφανώς στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, που εδώ και μήνες κάνει επικύψεις στον Παππά διότι φοβάται… ποινικές διώξεις και άλλα πολλά, η πληροφόρηση έρχεται από Μαξίμου πλευρά, είναι κι αυτό μια κάποια επιτυχία.

Λέει λοιπόν το ρεπορτάζ (το ίδιο πάνω κάτω με την εφημερίδα του Βαξεβάνη, οποία σύμπτωση) ότι πήγε ο λαοπρόβλητος στην Μέρκελ και της είπε: «Κοίτα Άγκελα, δεν είναι καιρός για περιπέτειες, να λύσουμε τα προβλήματα γιατί υπάρχουν ανοικτά το προσφυγικό και το Κυπριακό και δεν πρέπει να υπάρξουν αναταράξεις. Να υπάρξουν ομαλές εξελίξεις».

Αυτό ερμηνεύεται ως τελεσίγραφο του στυλ «Ή βρίσκουμε λύση ή πάμε σε εκλογές, δημοψήφισμα και ποιος ξέρει τι άλλο». Οπότε σύμφωνα με τη λογική του Τσίπρα δεν πρέπει να υπάρξει αναταραχή στην Ελλάδα γιατί θα χάσουν όλοι. Είναι η λογική του «βαράω τα νταούλια και τους ζουρνάδες και χορεύει η Ευρώπη», μόνο που τώρα γελάνε και οι πέτρες.

Ο πρωθυπουργός πάει και παρακαλάει την Μέρκελ να βρει μια λύση που δεν θα έχει μέτρα ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Παραβλέπουμε το γεγονός για το ποιος είναι «γερμανοτσολιάς, Μερκελιστής, δούλος της Γερμανίας» και όλα τα άλλα κοσμητικά επίθετα που και ο Τσίπρας χρησιμοποιούσε πριν μερικά χρόνια.

Αυτό που έχει σημασία είναι το υποτιθέμενο τελεσίγραφο του Τσίπρα είναι μια απάτη, για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο πρώτος είναι ότι κάθε φορά που έβαλε η Ελλάδα τελεσίγραφο έχασε διότι οι Γερμανοί δεν ενδιαφέρονται για τις επιπτώσεις. Σιγά μη νοιαστεί η Μέρκελ για το αν θα συζητά με τον Μητσοτάκη κι όχι με τον Τσίπρα.
Δεύτερον από μια αναταραχή στην Ελλάδα δεν θα πάθει τίποτε η Ευρώπη, αλλά η χώρα μας. Σε περιόδους κρίσεων όπως αυτές που ο Τσίπρας έχει χτίσει, η ζημιά είναι μόνον για την Ελλάδα και για κανέναν άλλον.

Τι λέει ουσιαστικά ο Τσίπρας; Μην μας πιέζετε γιατί είναι ανοικτό το προσφυγικό. Μα ένα μέρος του προβλήματος αυτός το δημιούργησε και η κυρά Τασία, ο Μουζάλας και όλη αυτή η αριστερή ανοησία του «μπάτε σκύλοι αλέστε». Πόσο χειρότερα μπορεί να γίνουν τα πράγματα; Και γιατί μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα κάνει χειρότερη την κατάσταση; Ενδεχομένως να έρθουν κάποιοι στην εξουσία που μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα προβλήματα. Δεν βλέπει η Μέρκελ την ανικανότητα του Τσίπρα και της παρέας του; Δεν βλέπει ότι χάρη στο νόμο Παρασκευόπουλου ένα Αφγανός σκότωσε νεαρή Γερμανίδα;

Επομένως, η επίκληση της αναταραχής στο προσφυγικό είναι ψεύτικη ή μάλλον λανθασμένη και δείχνει την απελπισία του πρωθυπουργού.
Κατά δεύτερον όταν επικαλείται το Κυπριακό τι κάνει. Φοβερίζει τους Ευρωπαίους; Πρώτον τον βασικό λόγο στο θέμα τον έχει ο κυπριακός λαός, τι χώνεται εκεί που δεν τον σπέρνουν ο Τσίπρας; Και δεύτερον γιατί να μην υπάρχει μια άλλη κυβέρνηση που θα κάνει καλύτερη εξωτερική πολιτική; Τι καλό είδαμε δηλαδή με τον ενδοτισμό του ΣΥΡΙΖΑ που είναι έτοιμος να δώσει μερικά νησιά και δεν έγινε και τίποτε;

Αν λοιπόν έγινε αυτός ο διάλογος στην Καγκελαρία που διαρρέουν στους παπαγάλους του… Έθνους οι ινστρούχτορες του Μαξίμου τότε αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο πρωθυπουργός. Στην απελπισία του, και στην απέλπιδα προσπάθειά του να κρατηθεί στην εξουσία χρησιμοποιεί έωλα επιχειρήματα ή βάζει θέματα που ουδόλως ενδιαφέρουν τους Γερμανούς ή γενικότερα τους Ευρωπαίους, εκτός από κάτι τελειωμένους Αριστερούς του Die Linke.
Είναι απελπισμένος, επικίνδυνος και κυρίως επιζήμιος για την πατρίδα.

Από ...........  antinews

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com


 

Αναλυτής Ινστιτούτου Peterson: Επικίνδυνη η στρατηγική Τσίπρα απέναντι στο ΔΝΤ -Εκτός αν θέλει εκλογές

Αναρτήθηκε από ..........   energoipoliteskv.blogspot.com




Την απορία του για τους υψηλούς τόνους που έχουν υιοθετήσει Αθήνα και δανειστές, απειλώντας τον εκτροχιασμό της διαπραγμάτευσης, εξέφρασε αναλυτής του Ινστιτούτου Peterson.

Ο Τζέικομπ Κίργκεγκααρντ, αναλυτής του Ινστιτούτου για τα Διεθνή οικονομικά τόνισε, μιλώντας στην «Καθημερινή», ότι η στρατηγική της Αθήνας απέναντι στο ΔΝΤ είναι επικίνδυνη, εκτός αν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να πάει σε εκλογές. Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν κατανοεί ούτε την αντίδραση των Ευρωπαίων, για τους οποίους όμως σημειώνει ότι δεν πρόκειται να ανησυχήσουν σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.

«Είναι περίεργη συγκυρία για κάτι τέτοιο, εκτός αν ο κ. Τσίπρας θέλει να πάει σε πρόωρες εκλογές. Αν θέλει κάτι τέτοιο, δεν είναι κακή στρατηγική από την πλευρά του να ξεκινήσει καβγά με το ΔΝΤ και τη ευρωζώνη», δήλωσε ο αναλυτής, αναφερόμενος στους υψηλούς τόνους που έχει υιοθετήσει η Αθήνα. Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της ευρωζώνης στις εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού, σημείωσε ότι «Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ελλάδα είναι ελεύθερη να ξοδέψει όποιο δημοσιονομικό περιθώριο έχει όπως θέλει».

Ισως, συμπλήρωσε, το θέμα είναι το ποιο ποιο ακριβώς είναι το δημοσιονομικό περιθώριο και ποιο το κόστος των εξαγγελιών Τσίπρα. «Το γεγονός ότι η ευρωζώνη λέει προκαταβολικά ότι θα ακυρώσει την ελάφρυνση χρέους μέχρι να το διερευνήσει προφανώς είναι ένα σημάδι», παρατηρεί και εκτιμά ότι οι ενστάσεις περί ασυμβατότητας των ελληνικών προτάσεων με τις δεσμεύσεις προήλθαν από τη Γερμανία και την Ολλανδία, που οδεύουν προς εκλογές.

Η εχθρική στάση προς το ΔΝΤ
«Είναι μυστήριο τι κερδίζει ο κ. Τσίπρας με το να χτυπά το ΔΝΤ, πέραν του όποιου εσωτερικού πολιτικού πλεονεκτήματος που του δίνει αυτό. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αν η Ελλάδα θέλει περαιτέρω αξιόλογη ελάφρυνση χρέους, το ΔΝΤ είναι ο καλύτερος, αν όχι και ο μόνος, σύμμαχός της», τόνισε ο Κίρκεγκααρντ στην εφημερίδα.
Ο αναλυτής τόνισε ότι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ γίνεται πολύ πιο δύσκολο να περάσει οτιδήποτε από τα εθνικά κοινοβούλια. «Αυτή λοιπόν η στάση, ότι θέλουμε να φύγει το ΔΝΤ και θα γίνει πολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών είναι πολύ επικίνδυνη στρατηγική που δεν πιστεύω ότι θα πετύχει. Εκτός από το όποιο πολιτικό όφελος στην Αθήνα, είναι μία μυωπική στρατηγική», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο blog των στελεχών του Ταμείου, από το οποίο ξεκίνησε ο νέος γύρος αντιπαράθεσης, επεσήμανε ότι αυτό έγραφε αυτά που λέει εδώ και καιρό το ΔΝΤ.
«Πιθανώς ο Τσίπρας αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πολιτικά σε όσα θέλει το ΔΝΤ και υιοθέτησε συγκρουσιακή στάση. Αλλά οι Ευρωπαίοι αποκάλυψαν την μπλόφα του λέγοντάς ότι σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει συμφωνία», σχολίασε ακόμη ο αναλυτής.

Επιλογή του Τσίπρα οι εκλογές
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η στάση της Αθήνας στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από το αν θέλει να πάει στις εκλογές. Ακόμη, εξέφρασε την άποψη ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να μπει στο πρόγραμμα αν οι Ευρωπαίοι υποσχεθούν να επανέλθουν στο χρέος στο τέλος του προγράμματος και εφόσον αυτό έρθει πιο κοντά στις επιταγές του.

«Οι εκλογές εξαρτώνται αποκλειστικά από τον κ. Τσίπρα αυτή τη φορά», συγκρίνοντας αυτή την περίοδο με το 2014. «Αν τις θέλει μπορεί να τις έχει με προεκλογική ατζέντα παροχών στους συνταξιούχους και επιτιθέμενος στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Ακόμη κι αν δεν κερδίσει, θα αποφύγει να συμφωνήσει σε όσα ζητά το ΔΝΤ», είπε ακόμη στην «Καθημερινή».

Ο Κίρκεγκααρντ χαρακτήρισε ως πιθανό το σενάριο των εκλογών, αλλά εκτίμησε ότι η ευρωζώνη «δεν θα κάνει καμία χάρη στην κυβέρνηση» και ότι δεν θα φοβηθεί τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, επειδή έχουν άλλα θέματα και πιθανώς διότι πιστεύουν ότι θα τις κερδίσει η ΝΔ.
Παρατήρησε τέλος ότι το τελευταίο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι η περαιτέρω αβεβαιότητα, αλλά προέβλεψε ότι οι πιθανές πρόωρες εκλογές δεν θα είναι βεβαιότητα, αλλά όχι τόσο προβληματικές όσο οι εκλογές του 2014, γιατί οι αγορές θα αξιολογήσουν θετικά την προοπτική νίκης της ΝΔ, όπως είπε στην «Καθημερινή».

Από ........  iefimerida